2021-07-14 103 瀏覽
🌸大角咀美食🌸Romanne Leisure Food Concept🌸今天剛巧在大角咀上班,大角咀區內一帶有各式各樣的餐廳美食,而今天同行同事想吃西餐,於是我們被一間餐廳門面很有園林氣息的西餐廳-「Romanne Leisure Food Concep」吸引住,因此今天中午就在這間餐廳享用午餐👍🏻餐廳鋪面寬敞舒適而且五臟俱全❗而且餐廳佈滿充綠色園林氣息裝飾,配上優雅別緻的䕨藍吊燈,而且服務員的工作態度也十分友善,他們都非常之清楚了解餐廳提供的食物❗能夠向客人詳盡地介紹餐點❗餐廳的座位寬闊,配上柔和優美的音樂,客人都能在輕鬆舒快的環境下享受餐點❗餐廳設有午市套餐,我們一行2人共點了以下餐點:1️⃣🌟烤大啡菇芝士自家製牛肉麥漢堡配香料薯條🍔 $99烤大啡菇鮮美多汁,而牛肉漢堡份量豐厚十足,而漢堡包罕有地由自家製的麥包制成,是一般西餐廳少見的麵包,配搭著香濃的芝士,味道配搭得恰到好處,既有大啡菇麥包的田園清新,亦有豐盛的牛肉漢堡❗而薯條配菜亦炸得十分香脆美味,十分推介給喜歡吃漢堡包的朋友❗美味指數:⭕⭕⭕⭕⭕賣相指數:⭕⭕⭕⭕⭕抵食指數:⭕⭕⭕⭕⭕2️⃣🌟澳洲有骨肉眼紅酒汁配薯菜 🥩$118今日選

餐廳設有午市套餐,我們一行2人共點了以下餐點:

1️⃣🌟烤大啡菇芝士自家製牛肉麥漢堡配香料薯條🍔 $99
美味指數:⭕⭕⭕⭕⭕
賣相指數:⭕⭕⭕⭕⭕
烤大啡菇芝士自家製牛肉麥漢堡配香料薯條

2️⃣🌟澳洲有骨肉眼紅酒汁配薯菜 🥩$118
今日選擇了了7成熟的澳洲有骨肉眼扒,大大塊的肉眼扒香嫩多汁,容易切割,配有清新香草及香濃紅酒汁點綴,味道絕配一流❗而薯菜配菜十分豐富,有不同種類的清新時蔬包括烤焗薯仔、茄子、香甜小蕃茄、南瓜及杏鮑菇❗
賣相指數:⭕⭕⭕⭕⭕
澳洲有骨肉眼紅酒汁配薯菜

3️⃣🌟 精選餐湯-甘荀湯🥕 跟餐
是日精選餐湯為新鮮甘荀湯,顏色呈鮮橙色,味道極為濃可口,而且配有香草點綴🌿格外清新怡人❗
美味指數:⭕⭕⭕⭕⭕
賣相指數:⭕⭕⭕⭕❌
甘荀湯

4️⃣🌟沙津🥗 跟餐
沙津份量十足,有小蕃茄、粟米粒、生菜及青瓜等多款新鮮時令蔬菜,配搭凱薩沙津汁一齊享用十分開胃健康👍🏻
沙津

5️⃣凍咖排 跟餐
凍咖啡味道香濃,適合容易飯氣攻心的朋友,是午餐醒神之選❗
凍咖啡

5️⃣凍檸茶 跟餐
凍檸茶配以香濃紅茶及多塊新鮮多汁的檸檬,是夏天開胃消暑之選❗
凍檸茶

🌟為是次餐廳用膳的推薦菜色❗

🌟為是次餐廳用膳的推薦菜色❗

另外,由1/7至31/7零時,餐廳做緊一周年店慶攝影靚相齊分享選舉活動,只要客人到餐廳享用晚餐,影下靚相和相關單據,上載社交平台指定帖子,聽聞上載越多帖子越能中獎❗勝出者有機會獲得豐富奬品❗頭獎有玫麗酒店海景雙人大床房1晚住宿❗下次一定要去食晚餐並參加比賽先❗

總括而言,此餐廳食物質素不俗❗而且性價比高,餐廳地點鄰近奧運站,屬於大角咀食一充滿園森氣息的優雅西餐廳❗
2021-07-13
10 分鐘 (堂食)
烤大啡菇芝士自家製牛肉麥漢堡配香料薯條
澳洲有骨肉眼紅酒汁配薯菜
甘荀湯
沙津
2021-07-12 519 瀏覽
今日去左大角咀搵食 呢度真係好多各式各樣嘅小店 每間都好有特色今次又黎食我最鍾意嘅西餐喇 店員都好友善 介紹我地呢度最出名嘅係邊幾款食物 又見佢地用心咁教導新同事呢度空間都好大 坐得好舒服午市套餐可以揀 沙律或者餐湯 一個主菜再加一杯嘢飲今日係我最鍾意嘅忌廉蘑菇湯 好creamy 味道濃郁 材料唔吝嗇 啖啖都有好多蘑菇粒粒估唔到午市嘅餐湯都咁高質烤大啡菇芝士自家製牛肉麥漢堡配薯條薯條係粗薯條 剛炸起 外脆內軟個大啡菇比我想像中細 不過都好多汁 麥漢堡食起上來感覺健康啲 自家製牛肉亦都冇咁油膩 鰹魚醬油鑽石蜆意大利麵賣相一百分 一上枱就見到有啲木魚絲喺度飄飄下 意大利麵嘅煙韌程度正合我心意 我係比較鍾意食有咬口嘅意粉 用鰹魚醬油汁整意粉我都係第一次試 味道比較濃郁 好有日本風味 鑽石蜆好新鮮 起碼有兩隻蜆入邊有隻小蟹仔 我每次食到鑽石蜆入邊有小蟹仔我都覺得好得意最後餐飲就叫咗凍咖啡同埋一杯熱榛子朱古力 下次有機會可以再來試下佢嘅晚市
今次又黎食我最鍾意嘅西餐喇

最後餐飲就叫咗凍咖啡同埋一杯熱榛子朱古力
下次有機會可以再來試下佢嘅晚市
  • 鰹魚醬油鑽石蜆意大利麵
2021-07-03 46 瀏覽
我和女朋友今天晚上剛去了一間西餐廳,使我們都好滿足喔!裝飾以大自然,綠色和白色為主,自然綠葉大樹的配合為主調,連心情開心了!我們覺得這皇牌慢煮西班牙豬鞍朳是和出面西餐廳的煮法有不同,咬下軟軟香味俱全!新鮮好味道的!另外,好特別竟然有喇沙烏冬,所以都點了,配餃子炸蝦的喇沙烏冬湯底香濃又豐富味道!我女朋友說呢間絕對可以慶祝時再來呢!Romanne Leisure Food Concept地址: 大角咀利得街36-38號地舖
我女朋友說呢間絕對可以慶祝時再來呢!

2021-07-02 66 瀏覽
很開心來到一間真係性價比甚高的西餐廳🍴,聽店員話有三間店舖,大角嘴這間是最環境寬敞舒適的,確實,環境自然綠葉🍃為主調,置身於大自然的感覺,心情都療愈了!而食物真係十分用心,以多國菜式為主,我選了皇牌慢煮西班牙豬鞍朳,和特色喇沙烏冬配餃子炸蝦!前菜選咗鮮甘荀湯,估唔到這樣好味,我相信就算唔套愛紅蘿蔔🥕甘荀等朋友都會愛上!主菜慢煮豬扒真鬆軟可口,容易切開,咬下這份新鮮熱辣,再配特製醬,每一啖都想再食下一塊的感覺!喇沙烏冬湯底十分驚喜,迎合香港人口味!配上一杯咖啡☕️我有點不捨得走啊!Romanne Leisure Food Concept地址: 大角咀利得街36-38號地舖

而食物真係十分用心,以多國菜式為主,我選了
皇牌慢煮西班牙豬鞍朳,
和特色喇沙烏冬配餃子炸蝦!

喇沙烏冬湯底十分驚喜,迎合香港人口味!
配上一杯咖啡☕️我有點不捨得走啊!

地址: 大角咀利得街36-38號地舖

9 0 後 的 味 蕾 住喺利奧坊附近住嘅朋友又有好野食啦,呢間餐廳喺旺角、深水埗都有分店.餐廳主打多國菜,多款意粉、肉扒,以西式烹調為主.呢間店第一樣最吸引人嘅肯定係裝修,採用咗木系,配合綠油油嘅植物擺設,好似去咗森林食嘢咁😂,枱與枱之間既通道都幾闊落,三五知己聚餐最適合不過.💟混醬芝麻慢燒豬仔骨 $198高度推介佢個醬汁好特別,混合左芝麻醬同辣椒醬,我第一次試呢隻醬,原來出嚟效果係咁好味,入口先有微微辣,當再停留係👅到既係品嚐到啖啖芝麻醬味,醬汁分開上,自己鍾意食幾多就醮幾多.然後佢既豬仔骨事前已經再用類似燒烤醬去醃好,再去焗,焗到肉質好軟,但又有肉既彈性.最正係肉既表面索哂啲醬汁同醃料,第一口咬落去口感好豐富,但係肉心就保持番肉既香味,所以再咬就可以食番豬仔骨最原始既肉香味.配埋熱辣辣既美式粗薯,飽到一個點,好滿足.💟海苔溫泉蛋明太子意粉 $88鍾意佢既明太子汁整得稀身少少,令到意粉滑身易入口,唔會結達達,成口cream既感覺.要讚既係餐廳好聰明咁係面頭放上一堆紫菜,每一注意粉都沾上一啲紫菜,令成個口感同入口既味道豐富咗,係未食到一粒粒明太子前先感受到海苔既香味.自己屋企煮都要抄
9 0 後 的 味 蕾

餐廳主打多國菜,多款意粉、肉扒,以西式烹調為主

💟混醬芝麻慢燒豬仔骨 $198
高度推介

配埋熱辣辣既美式粗薯,飽到一個點,好滿足
💟海苔溫泉蛋明太子意粉 $88

自己屋企煮都要抄考下啦😂
⚠️Tips: 想食混醬豬仔骨最抵係星期日至四lunch set連湯同飲品,只係$93,仲要唔洗服務費 ,極抵食!

晚餐都有好多選擇,百零蚊咩都包,仲要係高質食物,係大角咀一個好選擇!

• 芝麻混醬豬仔骨
2021-06-29 47 瀏覽
我對西餐情有獨鍾, 餐湯, 主菜, 餐飲, perfect match.難得今日放假, 可以同老公去撐枱腳, 就去 Romanne 嘆個 lunch.步入餐廳, 職員禮貌地帶我們入座. 地方雖不算大, 但環境幽雅舒適. 高身玻璃櫃內擺了不同款式嘅杯, 墻上大大幅的綠葉碧畫配上柔和嘅燈光, 感覺浪漫.點了美國肥牛喇沙稻庭烏冬及澳洲有骨肉眼紅酒汁配白飯.先來碗甘筍湯, 顏色金黃, 香甜的甘筍味夠濃郁.大大碗嘅烏冬材料夠足, 有肥牛, 豆腐卜, 魚片, 牙菜, 彈牙烏冬, 加埋個特濃喇沙湯, 真係好好味.肉眼扒 size 都唔細, 食落唔靭又夠 juicy, 配菜有茄子, 青瓜, 車厘茄, 菇等, 五顏六色, 相當吸睛.餐飲我要了凍檸茶, 另一杯凍咖啡. 3 塊檸檬配搭得宜, 唔會太酸, 茶底唔澀. 咖啡我無飲, 但聞到好香嘅咖啡味, 似乎唔錯, 下次可以一試.舒舒服服, 悠悠閒閒又一餐.

點了美國肥牛喇沙稻庭烏冬及澳洲有骨肉眼紅酒汁配白飯.
先來碗甘筍湯, 顏色金黃, 香甜的甘筍味夠濃郁.

舒舒服服, 悠悠閒閒又一餐.

2021-06-28 40 瀏覽
大角咀真係好多正野食,今日又約了靚靚來這間田園主題西餐廳午餐🍔乾菠蘿香橙醬烤雞麥漢堡配香料薯條 $93我哋兩個都叫呢碟,因為太吸引啦!超大碟,仲跟沙律和薯條,雞肉炸得好好脆卜卜勁juicy,咬落爆哂汁,burger醬汁甜甜酸酸好好味,jo勁肚餓都食唔哂😂🍗香脆炸雞翼(蜜糖芥末)$17呢間炸物真心不錯,配上甜甜的蜜糖芥末醬汁,正🍟檸檬海鹽甜薯 $19呢碟jo非常喜歡,炸得好似薯條,但味道甜甜的好味😋🍰焦糖藍莓香蕉蛋糕 $25呢個蛋糕食第一啖我哋一齊大叫好好食!質感好鬆軟,香濃香蕉味道配上少許藍莓和蜜糖,一級棒!😋🥭芒果奶昔 +$20jo一年無飲終於出關!飲第一啖好感動久違的味道🥺好香芒果味道幾細滑又不會太甜,滿不錯👍🏻.已經第二次食了會encore當然係性價比高,呢個價錢有呢個質素真心唔錯,環境又舒服平日中午來又唔會好嘈好迫人,係附近住或番工推介一試!

🍔乾菠蘿香橙醬烤雞麥漢堡配香料薯條 $93

🍗香脆炸雞翼(蜜糖芥末)$17
呢間炸物真心不錯,配上甜甜的蜜糖芥末醬汁,正

🍟檸檬海鹽甜薯 $19
呢碟jo非常喜歡,炸得好似薯條,但味道甜甜的好味😋

🍰焦糖藍莓香蕉蛋糕 $25

🥭芒果奶昔 +$20
2021-06-26 27 瀏覽
收工之後梗係要去食西餐😆😆墨西哥芝士雞肉夾餅 $88最近迷上了墨西哥夾餅😳😳呢個不錯👍 可嘗試入面嘅餡料好多芝士雞肉完美配搭😍Chocolate brownie $30如果鍾意食偏甜嘅朱古力就會好啱你我係鍾意濃度好高嘅苦朱古力😌😌 混醬烤美國豬仔骨配柚子沙律 $168呢個份量超大 不過如果多汁啲就會更上一層樓😉仲有送前菜沙律同埋餐湯麵包熱飲Romanne Leisure Food Concept 大角咀利得街36-38號地舖
收工之後梗係要去食西餐😆😆

呢個份量超大 不過如果多汁啲就會更上一層樓😉

仲有送前菜沙律同埋餐湯麵包熱飲

大角咀利得街36-38號地舖
2021-06-24 33 瀏覽
【Romanne Leisure Food Concept】其實我唔鐘意食漢堡🍔 ,不過真係要推薦必食佢嘅漢堡!😍午餐超抵食,跟餐湯或者沙律,今日係蘑菇🍄 。可以升級甜品嘢飲或者小吃。🍔 ☞選擇左乾菠蘿香橙醬烤雞墨香漢堡,份量非常大!菠蘿好特別,香橙醬甜甜地襯上鹽酥質地嘅炸雞皮。好味!最特別係佢嘅麥包皮!好少漢堡會有用麥包皮。所以食落特別香口。係佢地嘅鎮店之寶必點😍 🍟 小食推介佢哋嘅甜番薯薯條🥰 ,係檸檬海鹽味。真係食唔停口,好夠味,根本唔需要點旁邊嘅番茄醬。必食!☕ 嘢飲我非常推介佢哋嘅薰衣草牛奶,真係好特別,因為從來都未試過咁嘅味道,原來係好合嘅。非常好飲。😋 🍰 最後嚟一款甜品,焦糖藍莓香蕉蛋糕,我想講,呢個係我最近食過最好味嘅蛋糕!熱辣辣記得趁熱食,超好食。今日食得太滿足了,又唔知肥咗幾多啦。聽日繼續努力做運動,繼續開心食。地址: 大角咀利得街36-38號地舖
其實我唔鐘意食漢堡🍔 ,不過真係要推薦必食佢嘅漢堡!😍

今日食得太滿足了,又唔知肥咗幾多啦。
聽日繼續努力做運動,繼續開心食。

地址: 大角咀利得街36-38號地舖
上一次走到去試食做左傻仔自己俾左錢😂 冇計啦 結果咪要再去一次真試食囉😌romanne leisure breakfast ($92)蒜蓉法包 炒蛋 德國腸 煙肉🥓 大啡菇 蕃茄🍅 沙律菜 薯仔沙律lunch set 係包一個湯同飲品 是日餐湯係南瓜湯🎃 連唔中意食南瓜嘅我都覺得個湯唔差 有將佢飲清光😛 而飲品就冇加錢轉特飲之類 都係叫番普通嘅熱奶茶😬蒜蓉法包真係好香好夠蒜蓉味😍 炒蛋估計有加入少少牛奶 炒個時間岩岩好 好滑🤤 德國腸都幾大條 食落都幾夠飽😂 煙肉🥓煎得香脆😋 大啡菇都幾香 蕃茄🍅幾乎係原個上 又幾有趣😳 沙律菜其實就即係菜 都冇特別🙈 仲有薯仔沙律就係薯仔切粒再加沙律醬 不過都食唔到咁多 好飽了😙

南瓜湯

2021-06-01
用餐優惠
試食活動
  • romanneleisurebreakfast
2021-06-23 37 瀏覽
大角咀呢頭都多餐廳同cafe,呢間門口好多植物裝飾,感覺好chill,入面設計都一樣以綠色同植物為主題。呢度既set lunch 豐儉由人,六十幾至一百不等,仲包埋湯/沙律同飲品,價錢合理。呢度既蘑菇湯好濃郁,比其他餐廳既好飲好多,有驚喜,waitress仲好主動比埋黑椒我地自行調味,呢碗湯真材實料,已經好夠味,唔加都已經好好飲。除左裝修好有大自然感覺之外,依間餐廳仲採用左紙飲筒,唔單止門面夠green,用既餐具都green,好環保👍🏻我地叫左一份澳洲帶骨肉眼同烤雞burger,肉眼先上,一上枱就聞到好香,煎得幾好。我地選擇左配薯菜,以為只係會比幾粒薯仔,但原來除左薯仔外,仲有茄子,車厘茄,南瓜等等。Burger入面有菠蘿乾,成朵花咁好靚,好岩打卡😁雞扒好juicy,唔會乾爭爭,食得多牛肉burger,久唔久食下雞burger都幾新鮮。Burger既配菜係香料薯條同salad,薯條應該係即炸,幾脆,再配埋herbs同pepper好好食!!值得一讚既係雖然呢度set lunch有跟餐飲,一入座就有水提供,唔洗刻意問先有,非常貼心。呢間餐廳煮食同service 都好用心,見到客人一走就即刻

Burger入面有菠蘿乾,成朵花咁好靚,好岩打卡😁

呢間餐廳煮食同service 都好用心,見到客人一走就即刻消毒張枱,從配菜同湯已經睇得出有落心機,又唔會趕客,可以慢慢坐,有機會都想再黎多次!

2021-06-23 40 瀏覽
今日同靚太friend 去左大角咀利得街Romanne Leisure food concept 食午餐 (之前都去過旺角嗰間分店,好味)今次再食一定要post 食評介紹比身邊朋友😋K Romanne leisure breakfast $92餐前小食嘅沙律製作一啲都唔馬虎又夠新鮮👍🏻配上醋汁好開胃主菜材料份量十足而且都好balance ⋯⋯脆炸白鱈魚絕對係外邊脆魚又夠厚啖啖肉,大啡菇烤到香噴噴,再配埋牛油鬆餅烤蕃茄同柚子汁田園沙律食曬好飽🤩寶雲酥西班牙豬扒蕃茄醬配薯菜 $93豬扒配面層啲酥脆一齊食好鬆化,肉質又嫰又保留倒肉汁再點埋佢地自家製蕃茄汁完全唔覺得油膩,好好食😋薯菜煮得唔會太林而且D瓜仲好鮮甜👍🏻

餐前小食嘅沙律製作一啲都唔馬虎又夠新鮮👍🏻配上醋汁好開胃

寶雲酥西班牙豬扒蕃茄醬配薯菜 $93
2021-06-16 32 瀏覽
今日晏就又同男友休休閒咁過,但飯始終都係要食,而今日就決定食位於大角咀嘅Romanne Lesiure Food Concept! 餐廳嘅佈置好chill,亦都用咗唔少綠色元素嘅設計,係炎炎夏日中感到清涼!蘑菇忌廉湯:非常濃郁!飲得出係用粒粒蘑菇打碎黎煲😋飲嘅時候都食到好多細細粒嘅蘑菇,幾有口感!Romanne Leisure Breakfast : 一個好豐富嘅全日早餐☀️有鱈魚柳、大烤菇、碎蛋、蕃茄、沙津同香蒜法包😋大烤菇肉質又厚又嫩😋鱈魚柳冇腥味,仲要啖啖肉😋 碎蛋都幾滑下😋澳門有骨肉眼紅酒汁配白飯:七八成嘅熟度,切咗舊⻣仲有好大一塊肉!肉質好軟,幾嫩滑😋鹹鹹地配飯一流😋旁邊嘅配菜都好好食!爽口入味!一啲都唔乾硬!

2021-06-10
午餐
最近食咗一間位於大角咀嘅餐廳,餐廳係Cafe嚟嘅,走田園風路線,幾特別。見到裝修俾佢吸引咗,於是入咗黎。入邊再有一個大啲嘅範圍,所以餐廳面積都唔細。環境採用左簡潔嘅顏色,有啲植物喺牆身,令人感覺舒暢。食物方面,見到佢有晚市套餐。晚市套餐包一個湯、一個沙律、一個蒜蓉包同埋飲品。我點左黑麥啤酒西班牙豚肉辣肉腸意大利飯,未計加一$108。先來個湯,係南瓜蓉湯。個湯幾濃,唔係普通用水溝稀佢嗰隻,都幾足料,其實都幾飽。至於個蒜蓉包,外皮鬆脆,唔算好大份,點湯一流,加埋少少香料,食落唔夠喉添。幾鍾意個沙律,沙律配菜就都幾新鮮,輕輕盈盈。作為前菜都係唔錯嘅選擇。西班牙豚肉辣肉腸意大利飯 (⭐⭐⭐⭐⭐):個主菜西班牙豚肉辣肉腸意大利飯係幾有特色嘅一碟菜。呢幾種食材嘅配搭都好似第一次。啲飯上菜時間需要多少少,因為係即製,所以上菜嘅時候都熱辣辣。~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Romanne Leisure Food Concept  大角咀利得街36-38號地舖推介菜式:西班牙豚肉辣肉腸意大利飯👍🏻價錢合理  👍🏻環境休閒

我點左黑麥啤酒西班牙豚肉辣肉腸意大利飯,未計加一$108。

西班牙豚肉辣肉腸意大利飯 (⭐⭐⭐⭐⭐):
豚肉辣肉腸意大利飯

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
推介菜式:西班牙豚肉辣肉腸意大利飯

👍🏻價錢合理
👍🏻環境休閒
2021-06-08
豚肉辣肉腸意大利飯
2021-06-08 48 瀏覽
今次食呢間餐廳,Cafe嚟嘅,環境佈置別出心裁。附近嘅餐廳裝修比較簡陋,呢間就相對顯得特別。雖然冇訂位,但係因為我一個人,所以都唔難搵位。由於今次唔算好肚餓,所以都唔係點咗好多嘢食。餐牌款式都幾多,豬仔骨、燒春雞,本身都想試,不過由於飽飽地,點左我嘅至愛明太子意粉。揀明太子係因為佢個啲明太子爽口彈牙。個汁又可以令意粉增添左層次味道,幾吸引嘅。明太子個賣相都唔錯,份量適中,不妨一試。另外加咗個黑松露薯條。薯條好好味,熱辣辣又脆。有兩款汁,可以輪住點,正。薯條真心推介。我仲點左一杯酒精類飲品,係mojito嚟嘅。因為夏日炎炎,配杯清爽涼浸浸嘅嘢飲就最適合不過。埋單100幾蚊,呢個價錢食晚餐我覺得都幾可以接受。

雖然冇訂位,但係因為我一個人,所以都唔難搵位。

由於今次唔算好肚餓,所以都唔係點咗好多嘢食。

埋單100幾蚊,呢個價錢食晚餐我覺得都幾可以接受。