星期四去左食晚餐,有set dinner揀,都幾抵食,套餐包餐湯/ 蒜蓉法包/ 沙律同埋普通餐飲。我叫左意粉。套餐係幾抵食,侍應都話好多人叫set dinner。不過假期好似冇嘅。。佢個餐湯幾好飲,係南瓜湯, 飲得出係用新鮮南瓜打溶,唔係開粉嘅湯。個湯好creamy好好味。蒜蓉包正常😋沙律分量都幾大,鋪滿咗一隻圓碟。菜好乾淨爽脆, 加咗少量嘅沙律醬,唔會太肥。另外再散叫左個漢堡包。個漢堡包真係幾好食。首先,面包熱辣辣冇攤凍到先拎出嚟。有一塊大啡菇加一塊牛肉,兩樣野都好juicy,好夾。中間夾住芝士,底層嘅蔬菜有生菜,洋蔥同蕃茄加沙律醬。蔬菜新鮮爽脆,好fresh。面包皮係麥包,令到成件事健康左😜 配菜薯條係粗身多薯蓉嘅,我like!

我二人行,叫左北海道帶子牛油果忌廉汁意大利麵,價值132蚊。套餐仲可以加42蚊食拉絲morzerella 芝士條(2條)加蜜糖芥末雞翼(2隻)。北海道帶子牛油果忌廉汁意大利麵好岩牛油果迷,佢唔係求其落啲牛油果醬就加牛油果個名落個菜名度,佢係真係有大半個靚嘅牛油果切片,creamy嘅牛油果同個忌廉汁都幾夾,好似融為一體甘。 帶子都幾大粒,煎至金黃,意粉軟硬度適中,成碟野正常温度。個morzerella芝士條炸粉唔厚,入面有好大條芝士,咬開有拉絲感覺,唔錯。雞翼個蜜糖介末汁唔錯,係一個好襯雞翼嘅汁。餐廳行大自然風格,座位旁有草呀木呀,感覺好大自然好relax,同埋每張枱都算大,感覺一啲都唔焗促,係好啱傾計放鬆吸嘅地方。

2021-05-25 15 瀏覽
澳洲肉眼牛扒,牛扒份糧都幾大塊,厚薄適中,我叫咗五成熟。塊牛扒瘦肉同埋肥肉,比例適中。配菜有薯仔同埋番茄仔。汁方面,佢係用咗紅酒汁嘅。沙律,菜好新鮮,同埋啲沙律醬夠多,我成碟食曬。呢度有奶茶,咖啡,檸檬茶。我就叫咗特飲,熱榛子朱古力。呢度嘅環境用咗好多木系素,另外加咗啲綠色嘅植物作為陪襯,餐廳有六張枱,環境寧静,可以靜靜地喺度食野。奧運站行過嚟大概五分鐘左右。食完之後我行返出去旺角,都係十分鐘左右。

沙律,菜好新鮮,同埋啲沙律醬夠多,我成碟食曬。

呢度有奶茶,咖啡,檸檬茶。我就叫咗特飲,熱榛子朱古力。

2021-05-24 23 瀏覽
都係行行下撞咗入去,, 2個Lunch set 百零蚊 正常價但好好味我叫咗個泰式香辣肉碎炒意粉。唔油好香好野味。朋友叫咗個laksa烏冬。佢個laksa唔係出面杰撻撻個d,, 無咁heavy, 但係又夠味。烏冬滑ge, 口感係偏冧個隻。吉列蝦我覺得一般la,, 不過另外ge 牛小排炸餃子好好味!好香牛味而且都好有咬口。有驚喜除咗野食, 特別一讚佢地d 服務,, 個個都好有禮貌, 而且上菜都好快。推

我叫咗個泰式香辣肉碎炒意粉。
唔油好香好野味。

朋友叫咗個laksa烏冬。
好香牛味而且都好有咬口。有驚喜

2021-05-22
下午茶
2021-05-24 10 瀏覽
同朋友行門大角咀一帶,見附近都有唔少既改變,經過呢間見到門面已經相當吸引既餐廳就拉左朋友入去試下。前菜-餐湯•沙律•蒜蓉包晚市套餐有齊咁多款前菜相當抵而且一d都唔馬虎!有心機。黑松露溫泉蛋烤大啡菇粗管通粉粗管通粉上加上一隻半半熟溫泉蛋,拮穿半流心蛋後,蛋黃色既流心蛋黃滲透係通粉之間,令整體口感更滑更濃稠。粗管通粉面積更大令掛汁範圍更廣,味道更入味更香。大啡菇新鮮厚身又充滿水份,入口多汁而且令意粉菌香味更濃郁。黑松露薯條薯條炸得香脆又唔油膩,粗身薯條充滿薯香。即叫即炸,入口熱辣辣得黎又唔會有油益味。沾上酸酸甜甜既黑松露蛋黃醬令入口無咁油膩及膩滯。黑松露味唔會太嗆得黎又夠香松露味。

前菜-餐湯•沙律•蒜蓉包
晚市套餐有齊咁多款前菜相當抵而且一d都唔馬虎!有心機。

黑松露溫泉蛋烤大啡菇粗管通粉

外賣自取
  • 黑松露薯條
  • 黑松露溫泉蛋烤大啡菇粗管通粉
2021-05-24 13 瀏覽
Romanne佢地既2間分店我都好鍾意,今日經過利奧坊一帶先發現原來佢地已經係附近立足.呢到同深水埗分店同樣充滿田園風,環境寬敞明亮一班人坐埋一齊食飯傾下計最啱.餐湯&沙律將南瓜打成細滑而香甜既南瓜蓉,加上忌廉後令南瓜湯更creamy.南瓜湯質感濃郁又綿密唔會好稀.沙律菜新鮮而且充滿水份,開胃清爽.蒜蓉包抹上蒜蓉包灑上香草再烘烤,蒜蓉包入口鬆脆,入口聽到咔嚓咔嚓既聲.沾上南瓜湯後令蒜蓉包增添份香甜感.黑麥啤酒西班牙豚辣肉腸意大利飯意大利飯飽滿,入口富有煙韌感又不帶米骨.以黑麥啤酒燉過後意大利飯帶黑麥既甘甜,加上辣肉腸既鹹香及豚脂香味令米飯更濃香入味.

餐湯&沙律

沙律菜新鮮而且充滿水份,開胃清爽.

蒜蓉包

黑麥啤酒西班牙豚辣肉腸意大利飯

• 黑麥啤酒西班牙豚辣肉腸意大利飯
呢到田園風設計都幾吸睛 唔多人靜靜地都幾有氣氛😍慢燒混醬美國豬仔骨白飯 ($93)是日餐湯 蘑菇湯 (+$0)lunch set 餐飲 熱檸水 (+$0)先來個蘑菇湯 個湯比較竭 飲落都比較濃🤤 唔係好稀個種 又未竭到似醬 岩岩好😆 仲有好重蘑菇香味😍一上個豬仔骨係冒煙嘅程度😋 真係熱辣辣送上 聞到都香😀 平時最怕係出面食呢類 但用佢把刀都幾易切到😙 個醬汁幾香幾岩夾個豬仔骨😍 薄肉嘅部份都幾嫩幾入味🤤 但厚肉嘅位置食落就幾嚡同唔夠入味冇咩味🙈 係靠表面搽上嘅醬汁先有些少味🤥 有少部分黑左食落就少乾😬 不過整體豬仔骨偏瘦 唔會話好肥 都好食😆
呢到田園風設計都幾吸睛 唔多人靜靜地都幾有氣氛😍

慢燒混醬美國豬仔骨白飯 ($93)
是日餐湯 蘑菇湯 (+$0)
lunch set 餐飲 熱檸水 (+$0)

2021-05-10
2021-05-22 19 瀏覽
小胖又去大角咀覓食,今次係小胖約友人去食,話說上次去完大角咀食泰菜之後就被佢同一條街的西餐廳感興趣,感覺好好食,佢的內部裝修好靚,令人感覺放鬆,坐位亦頗舒適。小胖和友人分別叫了一份午市套餐,牛油果醬忌廉蘆筍意大利麵和烤大啡菇芝士自家製牛肉麥漢堡配香料薯條,套餐有跟湯和飲品,湯就叫咗南瓜忌廉湯,飲品就叫咗一杯咖啡和熱檸水。南瓜忌廉湯的南瓜味很濃,而且很順滑,味道亦不會過淡,不錯👌佢嘅牛油果醬忌廉蘆筍意大利麵的面身適中軟硬適中,而且不會過乾或油,牛油果本身味道清淡但佢配左辣口嘅香料,令整個面都會過淡反而有少少清爽嘅感覺,辣味不會過火,微辣的感覺,蘆筍亦十分清脆爽口,整體而言,面的味道不錯,就是份量可以多一點的話會更好,不過亦足夠食。佢嘅烤大啡菇自家製牛肉麥漢堡配香料薯條好食😋讚。大啡菇對小胖來說有種不能抗拒的誘惑,每次見到有大啡菇的菜單,都會忍不住叫黎食,佢的烤啡菇亦沒有另小胖失望,每啖都有厚厚的啡菇肉配埋沒有因為烤而變得乾身,還保存下來的菇汁,好食😋,佢自家製牛肉漢堡扒亦很不錯,肉的調味剛好,不會過鹹,掩蓋了肉本身的味道,當厚厚的肉和肉汁配埋芝士和清爽的蔬菜一齊食, 不會過於油膩,推。佢

佢的香料薯條亦不錯食,比普通的薯條多了一種香味,不用點醬也好食,而且是小胖大愛的粗薯😍

餐廳整體感覺不錯,味道亦可,價錢亦適中,佢有做party food ,如果小胖遲d有機會係附近搞party ,亦會考慮選擇佢的到會,不錯食👍🏻
2021-05-20 11 瀏覽
今日黎開大角咀住嘅朋友屋企玩,夜晚肚餓就落去食個晚餐,見到依間餐廳嘅餐牌都幾吸引,就決定入嚟食!一開始係比佢個黑松露温泉意大利飯吸引住,坐低就叫咗佢,我朋友就叫咗一個set dinner,黑麥啤酒西班牙豚肉辣肉腸意大利飯!Set dinner均配有餐湯、沙律、蒜蓉髮包以及飲品。我地仲額外配晚餐加咗個黑松露薯條🍟Set dinner $108 黑麥啤酒西班牙豚肉辣肉腸意大利飯, 意大利飯嚟到之後比佢個造型都吸引咗,同圖片中嘅形象都差唔多。味道方面西班牙豚肉係食到有啤酒嘅麥香味,豚肉的份量也非常多,而且係半肥瘦,非常有咬口👍🏻仲有啲提子乾喺入面,中和返意大利腸油膩嘅感覺😚Set dinner 仲有跟個餐湯,蒜蓉包同埋一個沙律🥗嗰晚個餐湯就係南瓜湯,非常之甜😋他的蒜蓉包覺得很脆口,最你最鍾意就係沾湯食😚黑松露温泉意大利飯 喺門口見到呢個餐牌俾佢吸引咗入嚟,個意大利飯味道都好香黑松露味,而且佢個賣相都好精緻,面頭隻溫泉蛋好靚,我哋將隻溫泉蛋整爛之後就撈勻啲飯食🤭好香蛋黃味,他的意大利飯也煮到剛剛好不會太淋。

Set dinner $108

Set dinner 仲有跟個餐湯,蒜蓉包同埋一個沙律🥗

黑松露温泉意大利飯
2021-05-19 34 瀏覽
4個人收工去食飯上main dish前有 沙律,蒜蓉包 & 南瓜湯#黑麥啤酒西班牙豚肉辣肉腸意大利飯 🍺🐖🍚咁我就緊係食唔出黑麥啤酒味啦😂個汁夠creamy,配硬身嘅 risotto 啱啱好整體嚟講偏普通 (朋友話好鹹但我覺得還好)#北海道帶子牛油果忌廉汁意大利麵🐚🥑🍝帶子大大粒不過得兩粒牛油果唔係腍身,配意粉呢個食法令口感更豐富不過都係無驚喜🤷🏻‍♂️#香草牛油焗龍蝦尾伴美國牛柳紅酒汁🦞🐂🍷龍蝦係啖啖肉,但有肉質有啲"梅"美國牛就有牛味有咬口不過配菜好唔吸引😂#烤龍蝦明太子乾伴櫻花蝦烏冬🦞🦐🍜龍蝦嘅 comment 同上不過個烏冬有驚喜! (雖然佢外觀麻麻哋)烏冬爽口彈牙,配上 creamy 嘅明太子汁,食落唔會 dry而明太子嘅微辣加埋櫻花蝦嘅蝦香,味道一流令佢輕鬆贏咗其他 main dish
4個人收工去食飯
上main dish前有 沙律,蒜蓉包 & 南瓜湯
蒜蓉包
南瓜湯

#黑麥啤酒西班牙豚肉辣肉腸意大利飯
🍺🐖🍚
咁我就緊係食唔出黑麥啤酒味啦😂
個汁夠creamy,配硬身嘅 risotto 啱啱好
整體嚟講偏普通 (朋友話好鹹但我覺得還好)

#北海道帶子牛油果忌廉汁意大利麵
🐚🥑🍝
帶子大大粒不過得兩粒
牛油果唔係腍身,配意粉呢個食法令口感更豐富
不過都係無驚喜🤷🏻‍♂️
北海道帶子牛油果忌廉汁意大利麵

#香草牛油焗龍蝦尾伴美國牛柳紅酒汁
🦞🐂🍷
龍蝦係啖啖肉,但有肉質有啲"梅"
美國牛就有牛味有咬口
不過配菜好唔吸引😂
香草牛油焗龍蝦尾伴美國牛柳紅酒汁 🦞🐂🍷

#烤龍蝦明太子乾伴櫻花蝦烏冬
🦞🦐🍜
龍蝦嘅 comment 同上
不過個烏冬有驚喜! (雖然佢外觀麻麻哋)
而明太子嘅微辣加埋櫻花蝦嘅蝦香,味道一流
令佢輕鬆贏咗其他 main dish
烤龍蝦明太子乾伴櫻花蝦烏冬
2021-05-11
北海道帶子牛油果忌廉汁意大利麵
烤龍蝦明太子乾伴櫻花蝦烏冬
2021-05-18 10 瀏覽
大角咀都有高質西餐廳!利得街新開左呢間Romanne Leisure Food Concept 全港加埋有三間分店食客食過都返轉頭因為西餐整得好唔錯呢度嘅晚市套餐大概都係$200樓下包羅萬有 已經有晒前菜沙律主菜同飲品價錢相當優惠 我同朋友好肚餓呀馬上叫咗個吉列鮮蝦蜆喇沙烏冬同埋慢烤脆炸法國春雞配紅酒醋蜜糖首先嚟到嘅係沙律🥗有青瓜蕃茄沙律菜健康原來唔止單一口感 清爽清甜 啱晒夏日要讚下個喇沙 吉列炸蝦做得好唔錯咬落去啲炸粉啱啱好 唔會太厚🍤熱辣辣另外啲烏冬採用稻庭烏冬 呈現扁條型 食落去軟綿綿 口感柔軟又細滑 燒春雞比我出面食嘅口感更加滑同香啲皮烤得好香 係新鮮雞嘅味道呀 令人難忘啲配菜又夠晒豐富有甜甜地嘅薯仔同南瓜全部都經過烤焗唔會太硬太乾 我非常欣賞加埋杯凍檸茶 呢餐真係食到舔舔脷😋😋
大角咀都有高質西餐廳!
食客食過都返轉頭因為西餐整得好唔錯

全部都經過烤焗唔會太硬太乾 我非常欣賞
加埋杯凍檸茶
呢餐真係食到舔舔脷😋😋
2021-05-16
30 分鐘 (堂食)
2021-05-17 28 瀏覽
今日同同事一齊收工之後,我哋去左奧運站附近嗰啲行仔去發掘美食🤭我哋行行吓發現到呢間外表好高級嘅餐廳😻出面仲貼滿左Menu,我哋睇中有啱食嘅嘢就走咗入去。一入到去好快就有位去坐低,入邊播住好啱氣氛嘅音樂。我哋思考咗一陣之後,決定叫一個晚餐set再加單點一個飯。晚餐set A 加黑松露薯條($108 + $32)佢個晚餐有配埋餐湯沙律同埋嘢飲🥰一個價錢有晒四樣嘢,佢仲有小食或者甜品俾你用優惠價去加配。佢個湯係偏甜嘅南瓜湯,配上外脆內軟嘅蒜蓉包😻仲要超級smooth,由餐湯開始我哋嘅期望值已經推到好高💪🏻個薯條都10分足料,仲要有紫菜粉喺上面一啲都唔馬虎。個飯上到嚟,一眼就睇到用料十分豐富😻入口重會有淡淡的酒香🤤黑松露野菌意大利飯配63C溫泉蛋 ($98)呢個飯一開始上菜嘅時候冇太大期望值,因為佢個飯汁用咗白色嘅忌廉汁。我將個溫泉蛋撈左落去個意大利飯度,第一啖食落肚已經好有驚喜❣️有超級濃郁嘅黑松露味之外,配上嫩滑嘅蛋白🤤呢種滋味簡直難以用文字去形容,十分推薦大家去嘗試!

晚餐set A 加黑松露薯條($108 + $32)
餐湯
黑松露薯條
個飯上到嚟,一眼就睇到用料十分豐富😻入口重會有淡淡的酒香🤤
黑麥啤酒西班牙豚肉辣肉腸意大利飯

黑松露野菌意大利飯配63C溫泉蛋 ($98)
黑松露野菌意大利飯配63C溫泉蛋
Chocolate hazelnut milkshake
2021-05-17
15 分鐘 (堂食)
餐湯
黑松露野菌意大利飯配63C溫泉蛋
2021-05-14 13 瀏覽
又係weekday break一break嘅時間.。今次黎左大角大角咀呢條成條街都好多野食嘅地方。見到一間從門口望就見到全部都係植物嘅地方,好有大自然嘅感覺。而且依家嘅weekday夜晚係呢度唔算多人,所以感覺份外舒適。店裏裝修精美,符合主題。唔知d凳算唔算藤椅,但坐得好舒服😌店內播著好輕鬆好chill嘅音樂,環境真係無得彈👍🏻食物方面就選左佢嘅晚市套餐推介如下:👅Baked Black Truffle Rigatoni with Portabello & 63c egg ($118) ❣️黑松露溫泉蛋烤大啡菇焗粗管通粉 自從有次去露營煮左大啡菇之後就完全愛上左佢😍,今次呢個大啡菇比我之前露營食嗰個好味好多倍🤣🤣🤣juicy得黎又唔會太淋。好鍾意佢加個溫泉蛋係上面,蛋汁再加濃郁嘅黑松露味,配合拉絲芝士,發明呢道餸嘅人係一個天才😍👅Black Wheat Beer Spanish Pork Chorizo Risotto ($108) ❣️黑麥啤酒西班牙豚肉辣肉腸意大利飯 食開risotto多數都係配黑松露加野菌,今次好難得好特別地有其他味,咁就當然要試啦!點知一食就愛上!黑麥啤酒同提子乾嘅

店裏裝修精美,符合主題。唔知d凳算唔算藤椅,但坐得好舒服😌

推介如下:

黑松露溫泉蛋烤大啡菇焗粗管通粉

黑麥啤酒西班牙豚肉辣肉腸意大利飯
食開risotto多數都係配黑松露加野菌,今次好難得好特別地有其他味,咁就當然要試啦!點知一食就愛上!黑麥啤酒同提子乾嘅甜味,脆片嘅口感,義大利飯粒粒飽滿。雖然豚肉煮得稍微有d韌,但係呢個組合下反而覺得好有咬勁。可能係我最鍾意嘅risotto🎀

👅焦糖藍莓香蕉蛋糕 (+ $25) 👍🏻👍🏻
幾鍾意呢個飯後甜品,軟實,唔油膩,唔甜,香蕉味好出。feel到佢同平時精製嘅甜品好唔同,我幾鍾意軟實口感粗糙嘅蛋糕,同我同taste嘅人不妨試試😛
2021-05-12 13 瀏覽
唔知大家會唔會同我一樣有一鋪癮,就係忽然之間好想食某一樣野食😹😹今次就係想食牛扒,上OpenRice睇吓附近有咩新嘅西餐廳,最後就搵到呢間Romanne😻紅酒汁澳洲有骨肉眼扒🥩+薯菜🥔🥦($108)仲包一杯餐飲☕️食牛扒我自己本身鍾意食生少少嘅,呢度嘅廚師控制火候控制得好好,牛扒唔會過熟,冇筋,好易切,另外燒到好香,個表皮有少少焦香味😻😻😻😻另外個set就再加錢叫左個馬拉蜆($35),份量唔算好多,但一個人絕對夠食,好有喇沙香味,下次一定會再黎試過😽😽😽😽

2021-05-09 733 瀏覽
五一勞動假, 相約朋友去shopping, 想搵間較少人嘅餐廳慢慢食下野傾下計。離奧海城, 近大同新邨附近有唔少餐廳選擇, 經過其中一間餐廳, 以園林做主題嘅地舖cafe "Romanne Leisure", 記起上年係深水步食過, 印象中幾好食, 於是就決定今晚入去試試呢間分店。先order一款小食【墨西哥芝士焗粟米片脆脆】HK$68面層佈上了芝士, 熱辣辣時可整片芝士拉起, 雖只有面層有芝士, 但配有忌廉、牛油果醬、蕃茄粒, 面層沾上芝士嘅脆片, 很有芝士鹹香, 而底層嘅脆片沾上醬汁, 味道比起濃芝士淡一點點, 但很喜歡呢個配搭, 食落唔會好漏。【Banana Milkshake】HK$48Milkshake打得好幼滑, 很有奶香, 香蕉味亦很突出, 可自選加朱古力醬, 整體唔會過甜。【Hazelnut Chocolate】HK$47 朱古力味濃郁, 熱飲暖笠笠 【沖繩活性水飼豬鞍扒蜜糖芥末醬】HK$238豬鞍扒好巨型, 份量級, 表面煎至金黃焦香, 內裡肉質粉嫩keep到些少原汁原味肉汁, 點上蜜糖芥末醬, 香口惹味。【美國特選牛柳配煎鵝肝】HK$268Order了5成熟, 切開

先order一款小食【墨西哥芝士焗粟米片脆脆】HK$68

墨西哥芝士焗粟米片脆脆

【Banana Milkshake】HK$48

Banana Milkshake

【Hazelnut Chocolate】HK$47
朱古力味濃郁, 熱飲暖笠笠

Hazelnut Chocolate

【沖繩活性水飼豬鞍扒蜜糖芥末醬】HK$238

沖繩活性水飼豬鞍扒蜜糖芥末醬
沖繩活性水飼豬鞍扒蜜糖芥末醬

【美國特選牛柳配煎鵝肝】HK$268
Order了5成熟, 切開牛柳果然滲出鮮紅血水, 新鮮絕不是長期雪藏貨。肉質有彈性; 鵝肝表面煎至金黃微脆, 中心位keep到半熟, 油分重, 入口即化, 正!!

美國特選牛柳配煎鵝肝

【慢烤檸檬瑪利法國燒春雞】HK$218
原隻春雞上檯, 入面釀左半個檸檬, 令肉質帶淡淡清新香氣又juicy, 春雞表面灑上了香草、孜然粉, 驚喜好味!

慢烤檸檬瑪利法國燒春雞
2021-05-01