2019-04-03
好少食中東菜,朋友就介意依間,連續幾年都有米芝蓮推介的中東菜,老闆係埃及人,各方面的優勢,已經感覺唔錯。一入到店內,老闆就好熱情招待,因為唔知食咩好,以下都係老闆幫我選擇,黎到好像都要飲下酒,所以要了一杯紅酒和啤酒,啤酒原來都幾特別,係黎巴嫩的啤酒,仲拎過香港的金獎,值得試下。homes with chicken講到中東的食物,薄餅就好似唔會少得,有兩種顏色,食落有款麥味好像重點,而雞肉整到好似吞拿魚蓉咁,有少少醬料同雞味,比我想像中淡味,但反而咁樣,薄餅和配料,味道都岩岩好,一齊品嚐到。halloumi cheese芝士沙律,第一次食這款芝士,口感好像食豆腐干,但是芝士的味道,口感仲幾彈牙,而且味道沒想像中味濃,還是淡淡的芝士香,不多不少,就算沒沙律,都唔覺肥膩。lamb stew最後係燉羊肉+飯,打開仲熱騰騰的煲,慢慢拎起一塊肉時,以為係牛腩,無論色澤和質感都很像,如果不是吃到少少的羊騷味,都以為吃的是牛,本來以為唔夠飽,但估唔到有埋飯,不過不是平時吃開的白飯,有點似小麥飯的感覺,沒什麼味道,主要襯托起羊肉煲的味道。
homes with chicken
halloumi cheese
lamb stew