2019-07-14 91 瀏覽
平日最鍾意食異國菜,呢間 Sahara Mezz Bar 係認證清真食品,一間擁有濃厚中東色彩既餐廳。一踏入餐廳,店員好熱情招待我地,仲識講「唔該曬」,好好客,十分之有禮貌。餐廳氣氛浪漫,又有燭光伴餐,好岩情侶黎二人世界。前菜係我最愛既鷹嘴豆泥,配上香濃既羊肉,令人無法抗拒。鷹嘴豆泥同包係天作之合,香濃既小麥、鷹嘴豆同羊肉既味道同時係口腔中盛放,好滿足。而且羊肉完全唔油膩,羊味十足,不錯。沙津包括多款新鮮蔬菜🥬食落口感爽脆,好清新既味道。而最正既一定係芝士,味道香濃誘人,芝士香一直回蕩係口中,久久不散。奶昔有別於一般係餐廳,多左份水果既原汁原味,而且無咁甜,飲得好舒服。主角出場!主角係我最愛既燉羊肉,醬汁濃而不膩,羊肉口感香軟無比,令人忍唔住一口接一口。無論主菜定係配料都好出色,薯仔吸收曬所有精華,味道層次更豐富。最後當然唔少得食飯,米飯既口感相當特別,好似食緊蟹籽咁,配埋微酸既醬汁,開胃到唔洗一陣已經食曬成碗飯,非常幸福既中東菜體驗。
前菜係我最愛既鷹嘴豆泥,配上香濃既羊肉,令人無法抗拒。

主角出場!

2019-07-13 430 瀏覽
睇完阿拉丁突然想試下中東菜朋友就介紹呢間餐廳因為呢度提供清真認證食物!呢間餐廳之前都有經過過會見到門外有人食水煙但原來餐廳入面係咁靚嘅朋友仔黎過所以由佢發板侍應先為我地送上餐前欖橄Goat cheese salad味道好好羊奶芝士質感偏實淨,又好香芝士味薄餅又係好特別好香麥香淨食都唔寡!Chicken Tagine雞肉好嫩滑,仲要無骨,啱晒我酸甜嘅檸檬醬汁,好特別,好refreshing!窩入面嘅豆同薯仔都煮到好淋好入味,好正!Cous cous sahara呢款又好特別侍應同我地介紹cous cous就好似飯一樣可以沾羊架嘅醬汁或者浸佢另上嘅一款醬汁呢種汁單食,會似香料羅宋湯Cous cous食落其實唔似飯,朋友話似碎米粉😂但係幾特別嘅飲食體驗!呢度啲侍應都好好客每樣食品上枱都會同我地講It is a nice one!感覺到佢地好滿意自己嘅出品食都食得開心啲!大家下次如果想體驗異國風情一定要黎試試!
睇完阿拉丁
突然想試下中東菜
朋友就介紹呢間餐廳
因為呢度提供清真認證食物!

呢間餐廳之前都有經過過
會見到門外有人食水煙
但原來餐廳入面係咁靚嘅

朋友仔黎過
所以由佢發板

侍應先為我地送上餐前欖橄

Goat cheese salad
味道好好
羊奶芝士質感偏實淨,又好香芝士味

薄餅又係好特別
好香麥香
淨食都唔寡!

Chicken Tagine
雞肉好嫩滑,仲要無骨,啱晒我
酸甜嘅檸檬醬汁,好特別,好refreshing!
窩入面嘅豆同薯仔都煮到好淋好入味,好正!

Cous cous sahara
呢款又好特別
侍應同我地介紹cous cous就好似飯一樣
可以沾羊架嘅醬汁或者浸佢另上嘅一款醬汁
呢種汁單食,會似香料羅宋湯
Cous cous食落其實唔似飯,朋友話似碎米粉😂
但係幾特別嘅飲食體驗!

呢度啲侍應都好好客
每樣食品上枱都會同我地講
It is a nice one!
感覺到佢地好滿意自己嘅出品
食都食得開心啲!

大家下次如果想體驗異國風情一定要黎試試!
2019-07-04
  • Chicken  tagine
2019-07-04 322 瀏覽
In a dream-like Middle Eastern decor, characterised by vibrant colours and exquisite furnishings, with dim lighting created by pendant lanterns made from coloured glass and metal, interesting shadows throughout the space.  in combination with these exotic accents, Sahara definitely leaves us a memorable and magical dining experience.The menu is filled with delicacies featuring authentic Moroccan, Egyptian, Lebanese cuisines.  You can enjoy different classic dishes which are Certified Halal Food.
Appetiser
Appetiser

Egyptian Mezze Platter (HK$210)
Egyptian Mezze Platter

This Egyptian Mezze Platter is perfectly made for the indecisive eaters, with Lamb Merguez, Crispy Prawns, Sardines, Grilled Chicken, Hommos, Zaaluk, Feta Cheese, Green Leaves with pita bread.  Dip, mix and match bites to your desire and allow each component to shine through.
Egyptian Mezze Platter

Combo of Mixed Grilled Meats (HK$370)
Combo of Mixed Grilled Meats

The grilled meats combo served with a Lamb Shank, Chicken pieces, Lamb Merguez.
The lamb shank was cooked beautifully that literally falls off the bone, the chicken pieces were tender while the lamb Merguez was delicious with spicy and earthy aroma.
The combo also served with traditional Couscous and seasonal vegetables to achieve a balanced diet.

Combo of Mixed Grilled Meats

Sandy Strawberry (HK$70)
Sandy Strawberry

The cocktail blended with Fresh strawberries, rum, strawberry liqueur, brown sugar and fresh lemon juice, then topped with champagne.

Ginger Apple Punch (HK$40)
👍👍👍👍
Ginger Apple Punch

This refreshing mocktail consisted Apple juice, ginger ale and freshly diced apple.

Banana Filo (HK$80)
Banana Filo

The sweet-toothed won’t be able to resist this dessert, use ripe banana filled with filo pastry and flamed with fig Liqueur.  The spectacular blue flames definitely provided a dramatic ending to our meal.
Banana Filo

Just around the corner, you can also find their sister restaurant, Le Souk.
Le Souk is awarded the 2019 Michelin Bib Gourmand, 2013-2018 Michelin Recommended.

Store Front

Interior

Menu
2019-07-02
Sandy Strawberry
Ginger Apple Punch
Banana Filo
係中環SOHO區搵食既好處就係可以試唔同既菜式~今次黎到依間米芝蓮既阿拉伯菜餐廳~係認証清真食品(Certified Halal Food)。「清真」指的是符合伊斯蘭教規條可食用的食物。晚飯時間都有幾多外籍人士黎享用。餐廳既裝潢OK 幾突出到阿拉伯既特色。街景我地今次三人入席食個晚餐飲杯野。飲品Sahala special (green)青檸薄荷梳打,依杯野係無落到甜,岩哂要戎甜減肥既朋友。Sandy Strawberry (pink)士多啤梨雞尾酒,依杯都非常好飲,濃濃既果香,但記得飲前要攪一攪拌。Snow ball (yellow) Snow ball有D似芒果奶昔既味道甜甜地又有D乳酪味。我覺得係最好飲既一個。飲品既顏色非常靚,影相出黎既效果好好。食物Hummus with Lamb  & Pita Bread(鷹嘴豆蓉配羊肉,摩洛哥包)鷹嘴豆蓉好特別食落口既口感有幾分似薯蓉,但比著蓉更綿更滑調味亦恰到好處! 配埋烤羊肉夾麵包都我黎講都算係一個幾新奇既配答。個羊有好香既香料味,所以個羊肉一D都唔羶!Roasted Fresh Fig Salad(烤無花果沙律)個無花果沙律真係非常
晚飯時間都有幾多外籍人士黎享用。
餐廳既裝潢OK 幾突出到阿拉伯既特色。
街景
我地今次三人入席食個晚餐飲杯野。

飲品

Sahala special (green)
青檸薄荷梳打,依杯野係無落到甜,岩哂要戎甜減肥既朋友。

Snow ball (yellow)

飲品既顏色非常靚,影相出黎既效果好好。

食物

(鷹嘴豆蓉配羊肉,摩洛哥包)
Hummus with Lamb & Pita Bread

Roasted Fresh Fig Salad

(烤無花果沙律)
個無花果沙律真係非常正!沙律原本就係一個普通既開胃菜,但依間既無花果既沙律真係寧舍出眾!個醫汁真係一個點晴。無花果既甜另外配蜜糖同橙汁醫汁既甜中合埋一齊,再加埋山羊芝士,食完個沙律令人食欲大增。

主棻
Lamb Tagine & Rice
(摩洛哥式燉羊)
個羊肉燉得好鬆軟好諗身,個醫汁都唔錯。我都係鐘意佢既羊肉燉得無咩羶味!
個飯一粒粒好細粒有D似魚春咁既大小,似我地平時食既小米。OK,但我覺得都係我食開既泰國香米好食。

(摩洛哥烤雞)
烤雞不錯,整體味道但我會覺得偏乾。

甜品

(炸香蕉卷)
炸香蕉卷配蜜塘Rum酒,最特別既係放酒燒既一刻非常吸睛。Rum酒既味完全入口炸皮裡面甜而不膩。

總結
米芝蓮推介既餐廳果然有番咁上下,個無花果沙律最令我回味。鷹嘴豆蓉配羊肉,摩洛哥包我都係第一次食。鷹嘴豆蓉非常特別同不錯。
服務態度非常好,待應生好盞鬼,又願意為我地推仲同傾計,介紹佢地既特色菜。不錯的晚餐體驗!
Hummus with Lamb & Pita Bread
  • Lamb Tagine
  • Hummus with Lamb
近突然癮起搵左d米之蓮list出黎試下佢,先由唔熟悉嘅菜式去挑戰,就番同友人番工地點揀左佢老老實實,因為實在太無認識,都係睇下大家食過d咩再去諗叫咩(雖然最後都係叫店員幫手推介,佢又幾鬼nice同好客)Hommos with Lamb其實除左鷹嘴豆泥有d概念之外,其他真係唔知咩味,鷹嘴豆泥都係因為有朋友食素,用過黎搽餅食,但我覺得幾好味嘅,我地叫左羊肉,我成日覺得中東野就好大陣味,原來又唔會喎,淡淡香料香,而且撈埋食幾正,仲有塊包好好咬,有d似比得包個質地Prawn Tagine超大超多蝦,好多配菜,好茄,但餸細粒米幾好味,好索汁,不過就濃少少Chicken Stew呢個有d似粟米忌廉汁,但加左d香料又有d唔同,雞柳都幾滑,我鐘意呢款配細粒米多d仲有個湯配,都係教我地放細粒米食,其實無諗過係有d似藜麥質地,但好索汁又有小小咬口同想像中好唔同,無好重嘅味道,店員好好客,環境又有氣氛仲有佢前菜個橄欖好好食,天然味,唔會酸到爆果種

Hommos with Lamb

Prawn Tagine

Chicken Stew

同想像中好唔同,無好重嘅味道,店員好好客,環境又有氣氛

仲有佢前菜個橄欖好好食,天然味,唔會酸到爆果種
2019-06-06 112 瀏覽
平時真係好少去食中東菜,再加上係香港食到好食嘅中東菜餐廳又唔多。不過今次真係好多謝呢位朋友帶我黎Sahara Mezz Bar。好興奮同期待呀。原來呢間小小嘅店鋪,仲係米芝蓮推介餐廳之一添。一定有相當水準啦。店內嘅裝飾怖置同樣睇得出係有花過心思的,完全充滿住一份異國風情嘅味道。配合柔和暗淡嘅燈光,其實都幾浪漫有情調。每一位店員都好熱情,比到人好親切嘅感覺。係度食飯價錢又唔貴,坐得又舒服,菜式特別得黎又好食👍🏻👍🏻👍🏻 絕對會再黎吖 😍😍😍
絕對會再黎吖 😍😍😍
中東菜💁🏻‍♀️有得食飯傾計飲野Shisha👻-其實我覺得係香港食中東菜好食過係當地食😂應該係迎合左香港人口味🤷🏻‍♀️【Hommos】$70 係鷹嘴豆泥加少少香料咁👅重點係塊包好好食😻外面少少脆,內裏又軟🍞仲帶點麥香🌾【Roasted Fresh Fig Salad】$105 無花果幾甜😽不過有少少濃味啊個seasoning【Chicken Tagine】$175【Lamb Tagine】$180 係北非菜式啊💓Tagine/ Tajine係所個容器嘅名,呢個Tagine可以保持菜餚的水分💙有啲似slowcook咁,所以啲肉比較稔滑🤤味道都唔錯,而且份量好大呢👏🏼仲見到户外有得Shisha㗎,唔知會唔會有中東口味呢
中東菜💁🏻‍♀️有得食飯傾計飲野Shisha👻
【Chicken Tagine】$175
【Lamb Tagine】$180 係北非菜式啊💓
2019-05-29 64 瀏覽
前幾晚試左間中東菜見到門口有啲人喺度shisha😀入面氣氛都比較悠閒 可以靜靜地傾下計食個飯都見到幾個外國人自己一個入黎食/前菜試左個叫Zaaluk嘅野🍆🍆🍆主要係用矮瓜蓉整 再加少少蒜頭洋蔥溝埋咁口感同味道都幾得意 開頭以為係熱 原來係凍嘅/Main叫左一個雞🐔一個羊🐐雞係用左啲應該係咸檸檬黎煮又係幾特別嘅味道好似未試過呢種味而且啲雞肉都幾嫩🐥羊都幾淋幾入味不過就無雞嘅煮法咁有特色佢仲跟左個飯 不過就唔係我地食開個款有啲似我地嘅小米🤔仲跟左啲提子乾咁🍇/甜品係好似炸香蕉咁嘅野🍌🍌開頭仲心諗死啦好後悔 實好漏 食一啖就算點知有驚喜喎😯 個皮脆得黎唔漏入面嘅香蕉又唔會太熟太甜而且仲有得拍下片呃下like🤣🤣/野飲方面都幾好飲得出有真材實料而且無溝好多水👍👍/中環 - Sahara Mezz Bar#Hanako_中環🌻#Hanako_中東菜🌸
前幾晚試左間中東菜

中環 - Sahara Mezz Bar
#Hanako_中環🌻
#Hanako_中東菜🌸
2019-05-29 58 瀏覽
朋友剛從埃及回來,沒嚐到埃及的沙甸魚。我們找了一家埃及菜,頭盤點了【檸檬汁沙甸魚】肉質鮮美,平時沙甸魚通常配番茄汁,今次試檸檬汁,已除魚腥味道。.【肉桂鵝肉蛋批】第一次試肉桂鵝肉的煮法,surprisingly good 👍🏻👍🏻👍🏻.【蕃茄湯大蝦配摩洛哥飯】大蝦彈牙爽口,蕃茄濃濃配出大蝦的鮮味😋😋😋摩洛哥飯好像小米粥般細小。.【香草雞肉羊肉串燒】廚師把肉身燒到很香,但肉質綿綿。👍🏻👍🏻😋羊肉也不重羊膻味。.🥂【Champagne based 的cocktail】他
【肉桂鵝肉蛋批】
【蕃茄湯大蝦配摩洛哥飯】
【香草雞肉羊肉串燒】
🥂【Champagne based 的cocktail】
2019-05-22
2019-05-07 115 瀏覽
同同事夜晚行過蘇豪區想搵個地方靜靜地傾下計又想食下中東菜做宵夜, 見到呢間Sahara Mezz Bar環境幾舒適就入去試下,最後發現食物相當有水準,值得推薦!坐低之後waiter先上一碟橄欖,微辣,作為開胃菜唔錯。首先點左一個Moroccan Pumpkin Soap 摩洛哥南瓜湯。個湯清甜得黎亦有少少微辛既感覺,味道濃郁亦唔會太「杰」,令人回味無窮,份量亦足夠2個人飲。Hommos with Chicken鷹嘴豆泥配雞肉粒,極力極力極力推薦既一個菜式。最主要係配埋果2塊Sahara Bread一齊食感覺配搭到不得了。Sahara Bread雖然個樣似似地乾餅,但完全唔係同一樣野黎。Sahara Bread表面乾身內裡鬆軟,而且仲係暖暖地。配埋啲鷹嘴豆泥及雞肉粒一齊食,中和哂鷹嘴豆泥既膩感,大大大推薦。Lamb Tagine 燉羊肉,肉味香濃。之後order左2杯雜果賓治,都相當不錯呀!

坐低之後waiter先上一碟橄欖,微辣,作為開胃菜唔錯。

Hommos with Chicken

Lamb Tagine 燉羊肉,肉味香濃。

之後order左2杯雜果賓治,都相當不錯呀!
2019-05-01 533 瀏覽
上次黎飲野發現呢間細細間既soho bar原來唔聲唔聲 竟然係平價米之蓮推介⭐️上次試過佢個Hommos意外發現好好食!今次再訪就一心試下佢個menu🤤🤤🤤✎ Egyptian Mezze Platter $210✎ Crispy Prawns $75✎ Lamb Tagine $180#EgyptianMezzePlatter其實Mezze Platter就係Mixed Platter✨一次過有齊唔同既埃及小食 每款小小地2人份量岩岩好 第一次黎推介一定要試!中意邊款下次黎到就可以直接order啦🤣兩款Puree係Hommos即係豆泥,同茄子蓉岩晒點隨餐任加既Pita Bread🥯唔好睇佢免費又任你食,一點都唔馬虎!上枱個下帶有溫度仲好軟綿綿,點住食真係perfect match!!另外仲有酸甜蝦、羊腸、Feta Cheese、燒雞、沙甸魚、浸橄欖當中最中意係啖啖彈牙既酸甜蝦,好味到之後個salad都揀左佢做topping🤤Cheese同雞 仲有橄欖都係唔錯 但較普通沙甸魚同羊腸好有特色但未必岩每人口味起碼我地兩個都麻麻🙈但整體黎講好滿意呢個拼盤 視覺同味覺都好滿足🤘🏻⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
上次黎飲野發現呢間細細間既soho bar
原來唔聲唔聲 竟然係平價米之蓮推介⭐️

✎ Egyptian Mezze Platter $210
✎ Crispy Prawns $75
✎ Lamb Tagine $180

#EgyptianMezzePlatter

一次過有齊唔同既埃及小食 每款小小地
2人份量岩岩好 第一次黎推介一定要試!

岩晒點隨餐任加既Pita Bread🥯
唔好睇佢免費又任你食,一點都唔馬虎!

Cheese同雞 仲有橄欖都係唔錯 但較普通
沙甸魚同羊腸好有特色但未必岩每人口味
起碼我地兩個都麻麻🙈
但整體黎講好滿意呢個拼盤 視覺同味覺都好滿足🤘🏻
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

#CrispyPrawns
🥗本身係因為想食下菜所以先加點呢個,以為係啲蝦夠彈牙 味道又開胃 蝦係主菜,點知竟然咁surprise😳

自製橙醬汁好點晴!另一款莓汁又好開胃!仲有常規黑醋,tip:要求醬汁另上,隨自己喜好mix黎食仲正🤤如果唔係另上都唔知佢有咁多心思
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

#LambTagine
熱情既店長Hero大大力推介🤣就試下
不過食慣燴牛肉/炆牛腩既就會覺得呢個羊肉似老得滯既牛腩🙈個人覺得麻麻地
不過佢解釋係佢地既特色
味道都仲係唔錯既
但下次會試其他野lu🤪
2019-04-20
  • Egyptian Mezze Platter
2019-04-25 1103 瀏覽
自上次食完中東菜後發覺自己好喜愛那種異國風情和格調,跟好友B說起她亦很有興趣一試,今晚揀了另一間同是獲米芝蓮推薦的中東餐廳,好期待在門口已見不少客人在吸食中東水煙,好特别!因很少在香港見到這個情景餐廳以橙色為主調,燈光昏喑,每一個角落都擺放着充滿中東色彩的裝飾品和擺設,餐廳不停播放着富中東色彩輕快的歌曲,令人猶於置身於當地,又浪漫又神秘燈與形組合成美麗的圖案,真美由2013年至2019年連續7年成為米芝蓮推介的餐廳,令人信心十足,亦非常期待在這種氣氛下,又怎能沒有美酒?Sidewood Shiraz紅酒,黑胡椒和黑樱桃的香氣伴隨着一點甜美的感覺,天鵝絨般絲滑的單寧和帶有甘草味的果香真是讓人迷醉熱情的店員很熱誠地介紹menu裏的美食,我們當然非常樂意接受他們的提議laZAALUK是把打成蓉的茄子,混合了多種配料如洋蒽碎,蕃茜,蕃茄碎,橄欖油,檸檬汁等調味料而成的菜式,味道甜中帶酸,開胃又清爽Sahara Bread以小麥粉和白麵粉製成,表面乾身,內裏香軟,有少許甜味,趁着熱騰騰時用來蘸Zaaluk來吃真是超美味Combo of Mixed Grilled Meats~這個Combo包括有

餐廳以橙色為主調,燈光昏喑,每一個角落都擺放着

燈與形組合成美麗的圖案,真美

Combo of Mixed Grilled Meats~這個Combo包括有烤肉腸,烤雞肉和羊肉, 再配cous cous with Vegetables , 分2人或4人份量

羊肉肉質鬆軟,又腍又入味,而且肉汁充盈, 好美
味,簡直無得輸

烤雞肉外面有少少炭燒香味,內裹肉質嫩滑juicy

羊肉腸肉質非常爽彈,還混和少許青橄欖碎和herbs,
所以非常惹味,一點也不腻

Cous Cous with Vegetables~以紅蘿蔔,西芹,椰菜和薯仔燉成的雜菜湯非常濃味,最精彩還是那口感軟綿細腻,有小麥香味和提子乾的Cous Cous
配這個用料豐富的雜菜湯真是perfect match

2019-04-17
今日想來點小衝擊, 捨棄大路嘅中西日韓泰菜, 嚟到呢間座落SOHO, 主打摩洛哥風味嘅Sahara。餐廳內牆身用上奪目橙色, 配搭深啡色檯凳, 加上不同形狀嘅玻璃小吊燈, 令人有種置身於神秘國度嘅感覺。鐘情於mezze嘅我當然係叫成個拼盤啦!前菜拼盤非常豐富, 有兩款dip、雞、羊、蝦、魚、芝士同酸菜, 一共有8款。 Egyptian Mezze Platter $210Hommos, 鷹嘴豆蓉很細滑, 帶簡樸嘅豆香。Zaaluk 混合茄子蓉、番茄、橄欖油同香草, 蘸pita bread食, 夠晒地道!羊肉腸, 腸衣很薄, 羊肉鹹香中帶點香草味。蝦肉煎得很香, 肉質富有彈性。feta cheese味道十分濃郁。Lamb Tagine $180 以傳統Tagine鍋燜煮羊肉係經典嘅摩洛哥菜式, Tagine除咗賣相具特色之外, 帽狀鍋蓋喺燜煮過程可以凝聚水蒸氣, 保留肉汁。鍋中加入杏脯、西梅乾、青橄欖等果肉, 令羊肉帶有獨特果香味。羊肉燜得非常軟熟, 肉汁特別濃郁, 伴上口感蓬鬆嘅北非小米couscous, 簡直係絕配。

Egyptian Mezze Platter $210

Lamb Tagine $180

2019-04-15 681 瀏覽
Friday 總是令人有種莫名奇妙輕奮,特別係Soho一帶Friday 特別人多,大家都期待每星期Friday。行經「紫醉煙迷」Sahara Mezz Bar,一陣陣水果 shisa (水煙)令人注意到有間中東菜,再望裏面異國風情,不禁要去探索一下走盡店內置身中東異國風情,一枱一木盡顯中東氣派Sahara 更獲得幾年米芝蓮推介 侍應好熱情招待,會細心介紹中東菜 Main course 未上,會送上橄欖作餐前小食 Halloumi Cheese芝士口感似豆腐干入口彈牙,還有淡淡芝士香,沙律菜用上陳醋,好香又健康芝士可以夾 Pita Bread上一齊食 Chicken Tagine摩洛哥著名的Tagine菜,一個個「小山」冒著煙,熱辣辣上枱。雞肉加上檸檬汁、雅枝竹、青橄欖煮成濃汁,入口橄欖檸檬的清新,雞肉保留滑嫰口感可配北非小米,小米煮得粒粒分明,比白飯乾身,加上醬汁拌飯,完全中東滋味  飲品方面好多cocktail 同 mocktail 可以選擇!Fruit Punch 都好味道.Menu

走盡店內置身中東異國風情,一枱一木盡顯中東氣派

Sahara 更獲得幾年米芝蓮推介

侍應好熱情招待,會細心介紹中東菜

Main course 未上,會送上橄欖作餐前小食

Halloumi Cheese

Halloumi Cheese

芝士可以夾 Pita Bread上一齊食

Chicken Tagine

Menu

• Chicken Tagine
2019-04-08 120 瀏覽
之前一直經過這條斜路,都會被這間充滿異國風情的小店吸引,今天終於來到這裏試一下其特色埃及菜。一開始會送上一小碟醃製橄欖,橄欖已經去核,充滿鹹香,是一個開胃的小食。Roasted fresh fig salad我實在是太喜愛這個沙律了,沙律中有很多feta cheese,軟綿綿的充滿鹹香,再配上很多烤得軟淋的無花果,烤得軟熟香甜,淋上甜醋汁,10分開胃。Hommos with lamb這個是一個冷盤,鷹嘴豆泥上放滿了羊肉,鷹嘴豆泥很棉密,加上羊肉,用薄餅沾上鷹嘴豆泥,很好吃。Lamb stew這個羊肉煲非常足料,醬汁微酸,羊肉炆得軟爛,配上充滿風味的提子乾小米飯,非常好吃。Chicken stew這個雞煲充滿了香料的味道,雞肉依然是給得非常大方,配上青豆,味道較羊肉煲清新。

Roasted fresh fig salad

Hommos with lamb

Lamb stew

Chicken stew

2019-03-22
5 分鐘 (堂食)