2024-10-30 44 瀏覽
剛剛去完美酒佳餚節未飲夠,同朋友黎到中環想搵間舒服啲又有特色嘅地方繼續飲酒。搵到呢度環境非常特別,空間非常舒適~ 進店後店員非常健談~ 詳細介紹不同酒的風味,而且這店的精選是每兩個禮拜轉一次~ 可以試到不同風味的酒,還能夠保持客人的新鮮感~估唔到呢度可以飲到咁多款清酒!由最出名嘅「十四代」、「瀨祭」都已經有幾款可以試。 就算最常見嘅「三粒米」都分別有4種唔同口味。之後金錦「小青蛙」、「亀泉」、「作」 都有。 基本上由甘口到辛口都有~ 真係好正👍🏻~ 🍶10月份精選清酒 House Sake@亀泉。純米吟釀:真係又甜又順口到爆,非常適合女仔同入門人士~ 完全係飲醉咗都唔覺@作。IMPRESSION:比較balance。酒精感較出。但非常適合中階人士😁🍢小食點了三款肉串(冬蔭雞、土匪雞、照燒雞)同埋炸蠔,味道都好正好抵食👍🏻👍🏻佐酒一流

🍶10月份精選清酒 House Sake

2024-10-26
2024-10-28 69 瀏覽
終於都完咗個long week啦😮‍💨 嚟到中環想飲返杯嘢輕鬆下 見到呢度有間隱世嘅sake店就上左去嘆返杯啦由四至八點都有Happy Hour 正呀👍🏻職員話會一個月左右到會轉一次tasting menu今次係三粒米 不過由於我平時都有買開三粒米嚟飲 所以就要左house sake 店員好用心咁每支酒都拎出黎逐一介紹我order 左“並作Impression” 聞落有少少香蕉味 帶微甜 好啱女仔飲另外 仲有啲助酒小物可以order 叫咗三串雞肉串 冬陰功味幾好食 微辣送酒一流呢度環境清幽 啱曬幾個朋友上嚟開支酒傾下偈放鬆下
終於都完咗個long week啦😮‍💨

由四至八點都有Happy Hour 正呀👍🏻

職員話會一個月左右到會轉一次tasting menu

店員好用心咁每支酒都拎出黎逐一介紹

呢度環境清幽 啱曬幾個朋友上嚟開支酒傾下偈放鬆下
2024-10-27 111 瀏覽
我今午約同好友去位於中環擺花街18-20號嘉寶商業大廈高層地下9號舖的 Sake Hub 飲清酒,環境舒適寧靜,小店型式經營,坐得舒服。好適合優靜地傾偈。店長熱情好客,我揀左 House Sake 的 (level 甘) 龜泉土佐;好友不怎好清酒,他要左杯 Sparkling drink ; 另外點左 吉列炸蠔 Fied Oyster $88 ,串燒 Yakitori (3串)$77,係 2串沙爹雞肉串 Satay chicken skewers $50+日式照燒雞肉串 Teriyaki chicken skewer $27。龜泉土佐 甜甜地好易入囗,我地一路慢慢飲,一路慢慢食小食,傾下傾下,時間過得真快,又到晚餐時間,下次再來啦。

• 串燒
  • 龜泉土佐
  • 吉列炸蠔
2024-10-26 12 瀏覽
🌹中環擺花街 大廈樓梯上就會見到呢間型格嘅酒吧🌸主打日式清酒 亦都有其他唔同種類嘅酒今日Happy Hour 嚟到 就一於試吓HOUSE SAKE先,總共有三款🍶🍶甘亀泉土佐🍶並作ZAKU JNPRESGION🍶辛楯野川CRYSTAL我哋就試咗最甜嘅亀泉,果然好順口,好甜,配埋辣嘅串燒真係啱啱好🤪另一個 SAKE TASTING SET $99 / 3 x 50ml總共有三款就可以試,大嶺三粒米系列都係入口有麝香葡萄&蘋果既甘酸味道,而且口感非常順滑~叫咗🍡三串雞串燒🍡土匪雞肉串、沙嗲雞串、冬蔭雞肉串每串串燒都好肥美 🍡三隻味道都幾濃郁 而且有少少辣配合返清酒嘅味道真係啱啱好 另外再叫咗個Secret Menu原來係一個清酒煮蜆🍲估唔到咁大鍋 啲清酒湯熱辣辣🍲飲得好舒服
🌹中環擺花街 大廈樓梯上就會見到呢間型格嘅酒吧🌸
主打日式清酒 亦都有其他唔同種類嘅酒
今日Happy Hour 嚟到 就一於試吓
HOUSE SAKE先,總共有三款🍶
🍶甘亀泉土佐
🍶並作ZAKU JNPRESGION
🍶辛楯野川CRYSTAL

另一個 SAKE TASTING SET
$99 / 3 x 50ml

叫咗🍡三串雞串燒🍡
土匪雞肉串、沙嗲雞串、冬蔭雞肉串
每串串燒都好肥美 🍡
三隻味道都幾濃郁 而且有少少辣

配合返清酒嘅味道真係啱啱好
另外再叫咗個Secret Menu
原來係一個清酒煮蜆🍲
估唔到咁大鍋 啲清酒湯熱辣辣🍲
飲得好舒服
2024-10-24 19 瀏覽
中環不嬲都好多酒吧 不過大部分都係西式 今次經朋友介紹去到呢個樓上嘅隱世日式bar環境好chill 座位隔得好遠 好啱情侶朋友上嚟飲酒deep talk店員好熱情 知道我地少飲開sake 會好詳細講解唔同sake之間嘅分別 話我地知我地飲嘅時候可以expect吓會飲到咩味個taste profile大概係點樣 等我地可以taste得真啲今次試咗佢地第一款嘅House sake 係📍土佐龜泉原酒 飲落帶有熟飯同果實嘅香甜 甜味與酸味比例balance得剛好 好易入口 另外都嗌咗個📍大嶺三粒米Tasting set 店員會推薦我哋飲嘅順序 等我地飲落啲酒之間嘅味道比較更加鮮明📍第一杯係火入山田錦 帶有雪梨嘅清香 入口係蘋果嘅甘酸 📍第二杯係山田錦 無濾過生原酒 店員專登將呢一杯放係第二 因為想同前一杯更加容易比較到味道 比較起第一杯 製造過程冇經過高溫消毒 所以飲落乳酸味道更濃 雪梨嘅香氣更濃 飲落會先係乳酸味同水果嘅甘酸 之後就會品嘗到澀味店員仲話因為係無濾過嘅生原酒 貯存較難 不論運輸、貯倉、販賣時都要保存係雪櫃 如果唔會好易就會變味📍第三杯 美人魚三粒米佢地每個月都係會出一個特別版嘅

另外都嗌咗個📍大嶺三粒米Tasting set
📍第一杯係火入山田錦 帶有雪梨嘅清香 入口係蘋果嘅甘酸
📍第二杯係山田錦 無濾過生原酒
店員專登將呢一杯放係第二 因為想同前一杯更加容易比較到味道
📍第三杯 美人魚
三粒米佢地每個月都係會出一個特別版嘅sake
而呢款就係佢地7月出嘅特別版 偏海灘風格 店員形容飲落似蘋果汁溝sake🤣飲落的確係清爽 refreshing啲 好啱食完啲炸物之後飲

食物方面:
📍吉列炸蠔
勁推薦 外層炸皮唔會太厚 外脆然後啲蠔嫩到好似係個口溶化咁 唔會腥 食落係好鮮甜
📍日式照燒魚乾
烤得恰到好處 唔會太乾柴 食落鹹甜鹹甜咁好啱送酒
放工之後同事帶我去中環sake bar 飲酒,位置好隱世,起商場入邊,想不到別有洞天,好適合傾偈。店舖入邊有好多酒櫃,展示了老闆收藏的酒,今日試了Testing set今日Tasting set係大嶺三粒米✨火入れ山田錦原酒甜味、酸味和酒精感都是非常平衡,所以每一方面都比較適合初學者,入口容易接受,味道方面比較甜。✨山田錦無濾過生原酒有酸酸甜甜的味道,汽水一般的感覺,帶有清新蘋果汁的甜味。三款之中最鍾意呢款,比較特別。✨夏の童話美人魚有清新蘋果同埋金橘香味,比較低酒精度,輕盈清爽,飲落相當順口。✨各款串燒飲酒當然要食小食啦,串燒真係好出色,沙嗲雞肉串/日式照燒雞肉串/冬陰功雞串/土匪雞肉串/地獄麻辣雞肉串,每一樣都好好食,雞肉嫩滑,特別欣賞麻辣同冬陰功雞肉串,因為真係好惹味,同埋辛辣的香料讓人忍唔住一啖接一啖!

今日Tasting set係大嶺三粒米

✨火入れ山田錦原酒

✨山田錦無濾過生原酒

✨夏の童話美人魚

✨各款串燒

2024-10-16 80 瀏覽
喺上環食完飯,想同朋友傾偈直落,咁呢間酒吧就一定唔可以錯過啦😎😎 佢比較安靜同埋冇咁嘈吵適合傾偈,而且裝修亦都非常之有格調,主要係賣清酒🍶為主店員亦都非常之熱情咁介紹😎👍 咁我哋就試咗tasting set 同house sake 裏面嘅清酒House sake -龍水泉穗高 味道比較強少少👍 但係入飲落口亦都非常之順滑 Tasting set-大岭 三粒火 佢有三杯可以試飲,每一杯酒都有唔同嘅甜度,最左手邊的有種水果嘅清香同埋亦都會比較甜,慢慢就會越嚟越濃味👍😎 店員告知我們,這是沒有經消毒過的酒,所以就會比較清甜甘香另外我們亦都叫了一點小食,一口炸蝦三文治配沙律醬👍😎 以及雞泡魚乾🤣 把酒談心一流地址:Sake Hub (中環)中環擺花街18-20號嘉寶商業大廈高層地下9號舖

店員亦都非常之熱情咁介紹😎👍

House sake -龍水泉穗高
味道比較強少少👍 但係入飲落口亦都非常之順滑

Tasting set-大岭 三粒火

地址:Sake Hub (中環)
中環擺花街18-20號嘉寶商業大廈高層地下9號舖
同朋友食飯前搵個地方坐下,飲住嘢坐住等~試左一間好似話新開冇幾耐嘅sake bar,地點都算方便喺雲咸街,不過記得要入商業大廈之後。右邊樓梯上一層就見到~👉🏼鋪頭唔算好大,幾個牆身都報置左一排排sake酒樽,好有氣氛有幾張 high table 加一排sofa位,勝在幾個朋友靜靜地傾計啱曬~呢度酒類選擇超多,見到喺大雪櫃一覽無遺,個staff仲話佢地都會按住不同season 返新貨,可以簡唔使黎試新酒😁🥰🥰🥰今日seasonal 係三粒米系列,都係我嘅最愛:大嶺三粒米山田錦生酒美人魚另外小食貴精不貴多,試左三款辣雞串(冬陰功/土匪/麻辣),同secret menu 焗乳鴿,真係好有肉汁亦好適合送酒,能夠喺sake bar 食到乳鴿真係驚喜!
同朋友食飯前搵個地方坐下,飲住嘢坐住等~

鋪頭唔算好大,幾個牆身都報置左一排排sake酒樽,好有氣氛

🥰🥰🥰今日seasonal 係三粒米系列,都係我嘅最愛:
大嶺三粒米
山田錦生酒
美人魚

2024-10-09
  • 乳鴿
2024-10-14 54 瀏覽
近日去咗呢間喺荷里活道隱世的sake bar, 冇諗到繁囂嘅中環有一間專飲Sake同埋high ball的小店👌🏻 Sake Hub 無論係beginner還是係資深sake愛好者都好適合😌 老闆係清酒愛好者,理念就係希望大髀大家不同類型嘅清酒,至於初飲者都可以好好享受提供嘅tasting set,同時間又有House sake,包括每次去嘅時候都可以試到唔同類型嘅清酒🙂‍↕️最令我鍾意嘅係佢嘅tasting set ($99 HH/ $128, 3 x 50ml)由老闆識心每個禮拜訂製嘅 set,今次試到三粒米嘅三款飲品,亦都飲到美人魚😌 下次去就應該可以試到其他款式了,實在令人期待👍🏻House Sake ($68 HH, 90ml) 都係有三款口味選擇👌🏻另外仲有幾款小食👇🏽🍢沙嗲雞肉串 ($25)🍢冬蔭雞肉串 ($29)🍢土匪雞肉串 ($29)🦪日式烏冬配吉烈炸蠔 ($88)全部都好適合配清酒咁食,想飽肚啲嘅話就可以選擇食日式烏冬,湯底係鰹魚味,炸蠔都炸得非常出色,外邊炸到香脆入邊亦都好有壕的鮮味,真係要大讚💯呢間好適合喺中環返工嘅人,無論happy hour還是tgif都好適

另外仲有幾款小食👇🏽
🍢沙嗲雞肉串 ($25)
🍢冬蔭雞肉串 ($29)
🍢土匪雞肉串 ($29)
🦪日式烏冬配吉烈炸蠔 ($88)

呢間好適合喺中環返工嘅人,無論happy hour還是tgif都好適合!
2024-10-13 61 瀏覽
今晚去咗一間專門賣 sake 嘅酒吧,試咗幾款出色嘅日本清酒。 店舖地方唔大,環境好chill,適合放咗工嚟呢度放鬆吓傾吓偈。今次嘅體驗令我對日本清酒有咗更深嘅了解。店員詢問咗我哋嘅喜好之後推薦咗三款酒。生詰、白鶴錦同亀泉純米吟釀各有千秋,無論鐘意清新、甜美定係濃郁嘅口感,都可以喺呢幾款酒中搵到自己喜愛嘅味道。生詰生詰(Namazake)係一款未經高溫殺菌嘅清酒,保留咗酒本身最自然嘅風味。飲落去感覺非常清新,味道上有一種輕盈嘅口感,帶有微微嘅甜味,令人聯想到新鮮水果。呢款酒特別適合喺夏天飲,配輕食或者海鮮,絕對係一個完美嘅選擇。白鶴錦白鶴錦(Hakutsuru Junmai)嘅味道係我今晚嘅驚喜之一。佢有一種清甜嘅荔枝味,飲落去非常順口,冇咩刺激感。喺口腔中,佢嘅香氣彷彿令我置身於盛夏時節,感受到果樹下的清新感覺。呢款酒嘅平衡感非常好,無論係單飲或者搭配一些日式小食,都係一個不錯嘅選擇。亀泉純米吟釀亀泉(Kameizumi)純米吟釀係一款質量非常高嘅清酒。佢嘅口感滑順,酒體厚實,味道豐富。飲落去可以感受到穀物嘅香氣,伴隨著淡淡嘅果味,整體味道非常圓潤。呢款酒適合慢慢品味,尤其係喺夜晚,

生詰

白鶴錦

亀泉純米吟釀

亀泉(Kameizumi)純米吟釀係一款質量非常高嘅清酒。佢嘅口感滑順,酒體厚實,味道豐富。飲落去可以感受到穀物嘅香氣,伴隨著淡淡嘅果味,整體味道非常圓潤。呢款酒適合慢慢品味,尤其係喺夜晚,搭配一碗熱乎乎嘅米飯或者刺身,簡直係一種享受。

2024-10-08 66 瀏覽
熱鬧嘅酒吧唔啱我😌所以朋友介紹左呢間好寧靜好舒服嘅sake bar俾我~呢度清酒種類相當豐富😳唔想用腦嘅我,見Tasting set 有九平治黑田莊嘅3款清酒,幾吸引,就試下啦~Staff有同我地講解下呢個酒莊嘅特別之處黑田莊町田高,比較mild,帶點微甜,非常易入口,好啱女仔飲黑田莊町福地,口感清爽,酸度較為明顯黑田莊町門柳,酒體厚實,帶點回甘,各方面平衡飲酒梗係要配啲小食😌呢度有好多款唔同嘅小食,今次我哋就叫咗啲串燒,分別有冬蔭雞肉串、土匪雞肉串同日式照燒雞肉串,幾款串燒嘅味道都唔錯,送酒一流👍🏻放工嚟呢度傾吓偈飲吓嘢係一個非常唔錯嘅選擇👍🏻👍🏻

Staff有同我地講解下呢個酒莊嘅特別之處

黑田莊町福地,口感清爽,酸度較為明顯
黑田莊町門柳,酒體厚實,帶點回甘,各方面平衡

放工嚟呢度傾吓偈飲吓嘢係一個非常唔錯嘅選擇👍🏻👍🏻
2024-10-04
5 分鐘 (堂食)
2024-10-06 179 瀏覽
琴日朋友帶咗我去呢一間酒吧 極隱世[Hosue sake + Tasting set]平時好少飲清酒嘅我 嚟到反而唔識揀 最後店員推介咗我地飲今個月既 Hosue sake 同tasting set☺️☺️ House sake 呢三隻清酒比較甜身 由右至左數:第一隻甜身 果味重 順口🍸第二隻甜 淡身 果味勁 回甘濃🍸 第三隻好甜 回甘 乳酸味重🍸至於tasting test 男士可能比較鍾意飲 咁落去會比較dry身少少 由右至左數:第一隻: 甜身 順口 米香重🍸第二隻:辛口 較酸 酒味重🍸第三隻:淡身 回甘重 酸身🍸配酒小吃:[冬陰功雞串、照燒雞串、孜然雞串、乳鴿]首先講下呢三隻雞串 三隻味道都好突出都係好濃味 冬陰功食落甜中帶辣 好開胃 孜然雞串香口 照燒雞串醬油香重😋😋 三隻雞串食落都好嫩滑 飲返啖清酒 另有一番風味乳鴿皮脆嫩滑 食落比較濃味 乳鴿最出名既地方喺中山 食落嘅感覺有啲似中山嘅乳鴿 肉味比較重身啲 配埋淡少少嘅清酒會好夾最讚嘅位係呢度坐得舒服 店員好nice 入到黎有種放鬆嘅感覺😮‍💨😮‍💨

琴日朋友帶咗我去呢一間酒吧 極隱世

第一隻: 甜身 順口 米香重🍸
第二隻:辛口 較酸 酒味重🍸
第三隻:淡身 回甘重 酸身🍸

配酒小吃:
[冬陰功雞串、照燒雞串、孜然雞串、乳鴿]

2024-10-05 95 瀏覽
Happy Friday ✨No alcohol No Life🍶Sake Night 就同大眼妹嚟到中環石板街附近風Sake Hub!叫得呢個名當然冇不少選擇我哋就揀咗 Tasting Sake Set 🍶 $128 / 3 x 50ml店員一如既往介紹Tasting Sake Set 🍶 【久野九平治本店】(田高,福地,門柳)是萬乘釀造使用來自兵庫縣黑田庄所生產的特優級山田錦酒米,專門生產可以長時間陳釀的清酒。🍶由左至右排列咁飲,味道由辛至甘以三宮格端上,加埋大眼好嘅,即變成6宮格,建議3人嚟,整返個九宮格,賣相幾得意,可以試啱先叫成枝飲🍶✨Hidden menu $88我哋叫咗2次,分別有清酒煮蜆,燒乳鴿。清酒煮蜆個份量都OK,乳鴿味道都不錯。

🍶由左至右排列咁飲,味道由辛至甘
賣相幾得意,可以試啱先叫成枝飲🍶

✨Hidden menu $88
我哋叫咗2次,
分別有清酒煮蜆,
Hidden menu
燒乳鴿。清酒煮蜆個份量都OK,乳鴿味道都不錯。

2024-10-04
$216 (其他)
Hidden menu
🙆🏻‍♀️食評遞交📍 Sake Hub (中環)中環擺花街18-20號嘉寶商業大廈高層地下9號舖👉 House sake (作 雅乃智 中取 純米大吟釀)💰68😋😋😋😋.8/5這款作 純米大吟釀的清酒香氣芬芳,口感圓潤柔滑,帶有淡淡的果香,回味悠長。酒體清晰,酒精感恰到好處,每一口都能感受到釀酒師的用心,令人陶醉👉 Tasting set (九野九平治本店)💰99😋😋😋😋.8/5Tasting Set讓人感受到日本清酒的精髓。每一款酒都展現了獨特的風味,讓人沉浸在酒香的世界中,搭配各種小吃更是相得益彰👉 土匪雞肉串、日式照燒雞肉串、沙嗲雞肉串💰29/pc😋😋😋😋.7/5土匪雞肉串的肉質鮮嫩多汁,醃製後的香料味道恰到好處,讓每一串都充滿風味日式照燒雞肉串則是經典中的經典,醬汁的甜味與雞肉的鮮香交融,帶來無與倫比的美味沙嗲雞肉串別具風味,香濃的沙嗲醬在雞肉上均勻包裹,獨特的香料味道讓人耳目一新👉 日式照燒魚乾💰88😋😋😋😋.9/5日式照燒魚乾的甜鹹適中,魚乾的香脆與照燒醬的濃郁相互交融,口感非常出色。這道小吃不僅是開胃的選擇,更是與清酒搭配的絕佳伴侶,讓人一口接一口,根本停不下來回頭: y
🙆🏻‍♀️食評遞交

📍 Sake Hub (中環)
中環擺花街18-20號嘉寶商業大廈高層地下9號舖

👉 House sake (作 雅乃智 中取 純米大吟釀)
💰68
😋😋😋😋.8/5

👉 Tasting set (九野九平治本店)
💰99
😋😋😋😋.8/5

👉 土匪雞肉串、日式照燒雞肉串、沙嗲雞肉串
💰29/pc
😋😋😋😋.7/5

👉 日式照燒魚乾
💰88
😋😋😋😋.9/5

回頭: yes,sake hub不僅讓人享受到了頂級清酒的魅力,還搭配了多款風味獨特的小吃,展現了日本sake的精髓,非常推薦給喜愛日本清酒的朋友們💕👍🏻👍🏻🍶
2024-09-21 133 瀏覽
呢間位於中環嘅sake hub最適合中意品嚐清酒嘅朋友,環境舒適,一入餐廳就睇到周圍擺滿各式各樣嘅清酒🍶,坐底之後店員好細心向我們介紹menu,最後試左以下幾款😊~House sakeくどき上手 Jr. 愛山 33% 純米大吟釀微甘口,層次豐富、口感順滑易入口~Tasting set久野九平治本店 黑田庄町田高有輕柔梨子果甜、馬鞭草等香草氣息,甘酸平衡~久野九平治本店 黒田庄町福地口感清爽柔美~久野九平治本店 黒田庄町門柳 有白桃果凍同鈴蘭花嘅香氣,口感滑順~冬蔭雞肉串酸辣開胃,日式照燒雞肉串同土匪雞肉串非常惹味~蟹肉忌廉餅軟滑細膩,外層香脆✨Secret menu~清酒煮蜆蜆肉肥美鮮甜,配合芳郁醇厚的清酒如果大家想同朋友細味品嘗清酒,一定要到訪呢間以清酒為主題嘅酒吧

~House sake
くどき上手 Jr. 愛山 33% 純米大吟釀
微甘口,層次豐富、口感順滑易入口

~Tasting set
久野九平治本店 黑田庄町田高
有輕柔梨子果甜、馬鞭草等香草氣息,甘酸平衡

~久野九平治本店 黒田庄町福地
口感清爽柔美

~久野九平治本店 黒田庄町門柳
有白桃果凍同鈴蘭花嘅香氣,口感滑順

~冬蔭雞肉串酸辣開胃,日式照燒雞肉串同土匪雞肉串非常惹味

~蟹肉忌廉餅軟滑細膩,外層香脆

✨Secret menu
~清酒煮蜆
蜆肉肥美鮮甜,配合芳郁醇厚的清酒