2021-09-14 243 瀏覽
呢間日本過江龍係海港城開店都有段時間,上年都有諗過去大阪試下,可惜旅行最終泡湯,而家香港店熱潮已過,見唔使排隊終於去試吓!極美 & 3款果醬(電器石檸檬、伯爵奶茶、翡翠抹茶) $49極生 & 3款果醬(黑芝麻珍珠、琥珀黃豆粉、榛果風味) + 北海道牛油 $61有機高山清馨烏龍 $48抹茶拿鐵 $40麵包味道口感都唔算特別出眾(同坊間生吐司比較),烘完放涼後搽啲牛油仲有種茶記多士感覺,或者要唔烘底先食到佢軟熟口感!而佢所跟嘅醬對我嚟講全部都太甜,我個人就唔太鍾意咁甜,同埋會蓋過晒多士嘅味道。不過黃豆粉同埋榛果味道都唔錯,而朋友就覺得伯爵茶好食,其他我哋都覺得普通或者麻麻哋🤧總括而言我覺得呢間過江龍比想像中差,試一次就夠,性價比唔高,剛開業嘅人龍已經完全消失,店家可能真係要諗諗計先可以繼續喺海港城生存!

有機高山清馨烏龍 $48
抹茶拿鐵 $40

下午茶
一直想試sakimoto嘅麵包,佢地製作麵包嘅機器/ 工具/ 食材全部都係日本直送🇯🇵好似有助紓解思鄉之愁🤤💭👼🏻🇯🇵最近用海港城coupon連環出擊,買咗極生、極美麵包,同埋7款麵包醬返屋企慢慢嘆😋飲食記錄:⑴麵包❶ 極生食パン麵包材料不含雞蛋🙅🏻‍♀️🥚但就落咁牛油🧀峰蜜🍯及北海道牛奶🐄一拎麵包出包裝袋,迎面撲埋嚟嘅就係淡淡嘅牛油味🤤摸落個面都算硬淨,拍拍個麵包,感覺有彈性🤤我無麵包刀,只係用鋸扒用嘅餐刀切麵包😆因為佢外皮好實淨,內裏好綿密,都幾易切👍🏻重點係好好味😻佢係好綿密帶微微濕軟感嗰種柔軟,牛奶味好重,基本上咩都唔洗搽就咁食都好好味😋😋😋有無coupon都一定會回購🤰🏻💸❷ 極美食パン麵包材料不含雞蛋、牛奶🙅🏻‍♀️🥚🐄 麵包聞落微微帶點酸味拍拍麵包,彈性較極生食パン略為遜息,食落口感都無咁鬆軟,口感無咁特別🤨⑵麵包醬:試咗7款Sakimoto嘅麵包牆,每款嘅奶味都幾重吓🍼可以配合返無牛奶麵包嘅極美食パン🍞😆以下係依啲麵包醬喺我心目中嘅排名📊❤️🥇黑芝麻醬|黒ごま真珠黑芝麻同牛奶味都相當濃郁帶點甜味,好易入口😋望住粒粒黑芝麻,相當治癒☺️ 🥈紅豆醬|あずき珊瑚喺紅豆蓉嘅加持下,紅豆

飲食記錄:

⑴麵包

❶ 極生食パン
極生麵包

❷ 極美食パン
極美麵包

麵包材料不含雞蛋、牛奶🙅🏻‍♀️🥚🐄 麵包聞落微微帶點酸味

⑵麵包醬:

🥇黑芝麻醬|黒ごま真珠

🥈紅豆醬|あずき珊瑚
紅豆醬配極生麵包
喺紅豆蓉嘅加持下,紅豆同牛奶味大致取得平衡,質感豐富

🥉朱古力咖啡醬|オパラペール
朱古力咖啡醬配極生麵包
咖啡味相對唔係好食得出,不過我估無人會抗拒朱古力😅

🎖 黃豆粉醬|琥珀きなこ
黃豆醬配極美麵包
食到黃豆粉味嘅,不過牛奶味都係相對突出啲

🎖抹茶醬|翡翠抹茶
抹茶醬配極美麵包
抹茶味偏甜嘅,如果你係偏好抹茶嘅苦味嘅要注意啦~

🎖開心果醬|ピスタチオペール

早餐
極生麵包
  • 黑芝麻醬
2021-09-07 223 瀏覽
店舖有賣🍞同果醬🍞分「極美」同「極生」極美($45):無蛋、無奶極生($50):無蛋另外有單片賣,但單片裝價錢都要$2x,所以買一個🍞就會掋d今次買左極生🍞返屋企自己切片,再整返熱食比平時嘅🍞鬆軟,其他都無咩特別所以價值唔係好值~試一次就可以了
店舖有賣🍞同果醬

🍞分「極美」同「極生」
極美($45):無蛋、無奶
極生($50):無蛋

另外有單片賣,但單片裝價錢都要$2x,所以買一個🍞就會掋d

今次買左極生🍞
返屋企自己切片,再整返熱食
比平時嘅🍞鬆軟,其他都無咩特別
所以價值唔係好值~
試一次就可以了

2021-09-05 229 瀏覽
見到大量好評,即管試一試~烘同無烘都試過麵包係有小麥香味,麵粉靚就無用置疑!質地棉密,鬆軟,不過係無所謂嘅拉絲效果~(其實只要你自己有整過吐司,你就知做到拉絲效果一啲都唔難!)好唔好食?好食!特唔特別?唔特別!值唔值得試?呢個價位,唔值!唔食會唔會後悔?絕對唔會!當你知道吐司製作方法,你就知道(極美)係唔需要試!湯種,簡單到不得了,無蛋無奶,簡單啲即係係普通白麵包!仲要講下佢個開心果醬!伏到一個點!係無!無!無!開心果味!得奶香,同自己打牛油煉奶忌廉出黎效果一樣!大家可以skip!!!總結,同普通連鎖店嘅生吐司,或者極軟吐司係無咩分別!唔知點解咁多好評!?係因為大家太耐無去日本而見到間日本麵包店就要講到一試難忘?
見到大量好評,即管試一試~
烘同無烘都試過
麵包係有小麥香味,麵粉靚就無用置疑!

好唔好食?
好食!

特唔特別?
唔特別!

值唔值得試?
呢個價位,唔值!

唔食會唔會後悔?
絕對唔會!

當你知道吐司製作方法,你就知道(極美)係唔需要試!
湯種,簡單到不得了,無蛋無奶,簡單啲即係係普通白麵包!

仲要講下佢個開心果醬!

伏到一個點!
係無!無!無!開心果味!
得奶香,同自己打牛油煉奶忌廉出黎效果一樣!
大家可以skip!!!

總結,同普通連鎖店嘅生吐司,或者極軟吐司係無咩分別!
唔知點解咁多好評!?
係因為大家太耐無去日本而見到間日本麵包店就要講到一試難忘?

2021-09-04
10 分鐘 (堂食)
2021-09-03 304 瀏覽
❤️極生❤️ 🍞以小麥為主,再加入北海道牛奶,牛油同埋蜂蜜,用中種同湯種製法,再低溫發酵18小時😝口感煙韌,有小麥既香味同蜂蜜既甜味,又軟又滑,質感好鬆軟😋好味😋🥰裝麵包嘅紙袋都好等意😜呢個麵包如果用焗爐焗一焗再加上果醬應該更好味😍呢個麵包係比其他好食,但就貴一倍😂耐唔耐食下都ok
❤️極生❤️
極生
極生
2021-08-20 578 瀏覽
聽就聽得多,有日(都六月嘅事😂遲來的latergram)公司樓下開咗㟢pop up store,終於試到希望太大,畢竟太多大讚話日本好出名,好軟熟,期望太高食落就覺得只係濕潤少少嘅方包/ 吐司咁🧐加咗果jam就fresh好多,清新啲電氣石檸檬味,我簡稱檸檬味啦😂有果肉,唔太甜,好清新有特價嘅話,一試無仿,原價就貴咗啲🧐

希望太大,畢竟太多大讚話日本好出名,好軟熟,期望太高

電氣石檸檬味,我簡稱檸檬味啦😂有果肉,唔太甜,好清新
有特價嘅話,一試無仿,原價就貴咗啲🧐
極生吐司
極美吐司
極生吐司
極美吐司
2021-08-10 706 瀏覽
舊年12月黎過一次, 勁多人, 買左麵包就走, 今日再嚟海港城, 又係暑假, 亦係消費卷發放既第二個星期💸, 所以非常之多人。出奇地去到SAKI得幾個人等, 事隔8個月可能熱潮已經減退, 攞咗飛, 等咗10分鐘就有位。入到去貫徹日本人作風, 木檯, 整潔, 餐牌有圖。吐司有極美(即基本)24蚊 , 另有極生(即牛油) 26蚊, 加配3款醬加HKD25, 如果想多一款牛油加HKD10, 我地就2個SET, 一個3醬(26+25), 另一個極生三醬加牛油 (24+35), 飲品單點, 凍朱48, 烏龍茶48.日本人向來有心思,上檯好靚😍醬我地要咗抹茶, 開心果, 黃豆粉, OPERA, 橙同伯爵奶茶, 講真一口氣MIX咁多口味, 其實會令味蕾疲勞, 除左牛油同伯爵, 其他我覺得都好一般, 包係軟熟既, 已輕輕分了九件, 但無切到底, 所以食起黎都有啲唔方便。朱古力好飲烏龍茶係一壺, 不過無茶包, 估計無得RE FILL, 味道同去茶樓飲開既烏龍好唔同.埋單自助, 統一門口比, HKD277.
入到去貫徹日本人作風, 木檯, 整潔, 餐牌有圖。

日本人向來有心思,上檯好靚😍

朱古力好飲

埋單自助, 統一門口比, HKD277.
2021-08-08
10 分鐘 (堂食)
2021-08-07 495 瀏覽
聞說超人氣 好好味 生吐司 去湊湊熱鬧🤗有極美、極生 吐司〽️極美🍞:無蛋奶配方〽️極生🍞:加入北海道牛奶、牛油、蜂蜜配方❇️選擇了「極美🍞」🌀 🍞好香 好柔軟 超級喜愛❤️暫時是吃過最最最好味的生吐司💯👍❇️伯爵奶茶醬☕️🌀比較少見茶味的醬 又試一試😂聞起來真的好重伯爵茶味,質感很厚,吃起來則奶味重,而且太甜了,個人不太喜歡。
聞說超人氣 好好味 生吐司 去湊湊熱鬧🤗

有極美、極生 吐司
〽️極美🍞:無蛋奶配方
〽️極生🍞:加入北海道牛奶、牛油、蜂蜜配方

❇️選擇了「極美🍞」
🌀 🍞好香 好柔軟 超級喜愛❤️
暫時是吃過最最最好味的生吐司💯👍

❇️伯爵奶茶醬☕️
🌀比較少見茶味的醬 又試一試😂
2021-08-07 410 瀏覽
作為半個麵包控,今日終於買咗呢款來自日本嘅人氣吐司黎試吓🤤🍞 另外仲買咗幾款口味嘅抹醬~ 極生吐司質素唔錯、食落質地好軟熟、亦幾香小麥味,係好味嘅麵包~ 不過價錢稍貴,試過一次就夠喇🙈今次買咗開心果味、黑芝麻味、黃豆粉味、同埋伯爵茶味抹醬嚟試~ 開心果味相當低調、細心食都唔係好覺🤯黑芝麻味亦唔夠濃四款醬嘅味道都係一般,食落同煉奶有少少似,唔太值得試😖
另外仲買咗幾款口味嘅抹醬~

開心果味相當低調、細心食都唔係好覺🤯
黑芝麻味亦唔夠濃
四款醬嘅味道都係一般,食落同煉奶有少少似,唔太值得試😖

2021-07-31 290 瀏覽
身邊有好多朋友推薦食既九宮格勁厚吐司,今日終於可以去朝聖下佢!平時行開尖沙咀經過都有條勁長既隊,今日我哋去到,發現竟然只有少量人排隊,所以只係等左一陣我哋就入到餐廳坐底,原來有好多口味,樣樣都好想試吓!我哋揀咗個set係極生+三款果醬+法國傳統牛油,我哋仲嗌咗咖啡,食呢啲吐司點可以少左咖啡!果醬嘅口味,我覺得三款果醬入邊最好食嘅就係冧酒葡萄果醬,佢有好香嘅酒味,入邊仲有果肉!好好味!麵包呢就好鬆軟,加埋啲果醬真係幾多件都食得落!
2021-04-20
15 分鐘 (堂食)
午餐
2021-07-30 265 瀏覽
Recently Sanrio collaborated with Sakimoto selling their Strawberry Milk Bread. It is out of the oven at fixed times (1pm, 330pm, 830pm) so buy it when it is freshly baked.The bread was definitely cute, The bread itself even without the strawberry milk jam was fragrant and there were dried strawberries inside as well. I didn't have a sharper knife so the bread was a bit jagged and my photo really does not do the bread justice. The jam definitely highlighted the strawberry flavors. The milk compo
Hello Kitty Strawberry Milk Bread

The jam definitely highlighted the strawberry flavors. The milk component of the jam made it less sweet and you can directly eat the jam if you want(it was like yoghurt)

It is definitely on the pricey side. However, if you frequently buy bread/jam there, remember to bring the Hello Kitty Shopping Bag with you and you will have $5 discount each time.
2021-07-30
  • Hello Kitty Strawberry Toast
2021-07-27 365 瀏覽
價值$50 嘅日本生吐司🍞 甘貴但都有好多人排隊⋯日本嚟嘅SAKImoto嵜本主打生吐司 有分「極美」$45(無蛋奶) 「極生」$50( 無蛋、有蜜糖),仲有15款日本自家製果醬。 亦有分堂食區但價錢真心貴,$90一塊吐司加幾款果醬,真係一次就夠___ ___ ___ ___ ___ ___ ___ ✨ 極生 $50 無蛋賣相都幾靚,聲稱有鬆軟的天然感,麵包皮都可以輕易嚥下🤩老老實實其實味道就冇話好特別,係真係香啲嘅,都鬆軟嘅,但冇咩驚喜🤨所以就比較適合對蛋奶敏感嘅人😗

___ ___ ___ ___ ___ ___ ___
✨ 極生 $50 無蛋
賣相都幾靚,聲稱有鬆軟的天然感,麵包皮都可以輕易嚥下🤩
2021-07-27 274 瀏覽
在海港城買的㟢生吐司,分別買咗極生吐司及極美吐司,同樣都是單片裝28mm厚,仲有榛果風味果仁醬極生吐司使用北海道牛奶,雞蛋及蜂蜜等天然材料製成,牛奶和麵團融合後吐司濃郁的層次,食起來非常好味極美吐司不加任何雞蛋及奶,絕天然烘焙後食會本身小麥的香味兩個吐司都有軟面的質感,食起來感覺很新鮮榛子風味的醬,帶點焦糖味的果仁,加上榛子味非常濃厚,這個配搭麵包來食真是絕配雖然比較貴但我覺得偶爾食下,都是一個絕配的選擇

極美吐司不加任何雞蛋及奶,絕天然烘焙後食會本身小麥的香味

兩個吐司都有軟面的質感,食起來感覺很新鮮

雖然比較貴但我覺得偶爾食下,都是一個絕配的選擇
2021-07-27
2021-07-23 377 瀏覽
有朋友推薦試下嵜本嘅麵包個時我仲諗點解間舖可以淨係專賣吐司唔賣其他麵包都得唔諗咁多啦,一於試一試先海港城分店近屋企多啲,所以黎左海港城分店買,不過海港城行過黎港威中心都用左成六至七分鐘,加上商場入面多人,由海港城個邊過黎都差唔多用左十分鐘行過黎先到舖頭有座位供堂食用嘅,可以食到嵜本自家吐司同果醬,不過今次我淨係買個淨吐司試一試佢原味先近年對無蛋奶嘅產品有啲興趣,見到嵜本有兩款麵包 極生同埋極美,極美呢款係無蛋無奶嘅,所以買左極美烙印好靚好上色,賣相已經無得輸撕開拉曬絲超正好靚以湯種製作,無蛋無奶但竟然比其他舖頭有蛋奶嘅麵包更加好食,根本唔洗搽麵包醬都可以好容易將一斤一次過食曬口感細緻濕潤,淡淡小麥香味令人一口接一口,好快食完一半,但要留返啲比屋企人試,唯有忍下口先
有朋友推薦試下嵜本嘅麵包
個時我仲諗點解間舖可以淨係專賣吐司唔賣其他麵包都得
唔諗咁多啦,一於試一試先
極美

烙印好靚好上色,賣相已經無得輸

撕開拉曬絲

超正

好靚

2021-07-02
極美
2021-07-16 246 瀏覽
—🍞極生一斤($50)右下角印有嵜就係極生1 loaf可以切到4, 5塊 係比單買平好多綿密軟熟 有香甜嘅味道 就咁食已經唔錯之前嗰陣買仲要拎飛仔 而家walk-in都有貨仲可以上網預訂 但就要6%手續費亦都多咗popup store 經過預啱買jam可能仲有折 抵好多————————————————————SAKImoto bakery 嵜本 高級Shokupan專門店尖沙咀廣東道3-27號海港城港威商場3樓3208號舖

🍞極生一斤($50)
右下角印有嵜就係極生
1 loaf可以切到4, 5塊 係比單買平好多