2016-03-03 941 瀏覽
買團購($115買$200)一早book左台,兩個人去食,呢間d野食都係海鮮多,好似算係幾清淡健康~春雞($165)皮好脆好香,d肉都唔鞋,好入味下面有d薯仔,都係好香好好食,最重要係佢比埋膠手套同濕紙巾比我,非常體貼個紙包鱸魚($158)d汁酸酸地好開胃,浸住ge紅椒甜椒吸左汁好正我平時唔食橄欖,都食浸住d汁ge橄欖魚得幾條骨好易食,肉又滑原來團購ge手工雪條係冇得揀味,條雪條唔錯,有雲尼拿子tim ga而tiramisu($38)成個碗咁大,但麻麻地好食,冇乜層次侍應態度唔錯,幫我影相仲識得高炒LOL
春雞($165)皮好脆好香,d肉都唔鞋,好入味
我平時唔食橄欖,都食浸住d汁ge橄欖
魚得幾條骨好易食,肉又滑
侍應態度唔錯,幫我影相仲識得高炒LOL
2016-03-01
慶祝紀念
生日
用餐優惠
團購
  • 紙包鱸魚
2016-01-16 1493 瀏覽
趁假日再到元朗搵食,今次選了未去過的YOHO MALL~看了水牌一會,見到這家主打北歐菜的餐廳,看似有趣。餐廳是由Homeless開的,擺設都是從Homeless而來,簡單但精緻。雖然聖誕節剛過去,這裝潢真的很有歐洲小家庭的感覺。超喜歡這個懷舊的雪櫃!先看看餐牌,有套餐也可散叫。Ummmm....套餐$265一位,以在元朗吃飯來說是蠻貴的...好像散叫更吸引。神推鬼㧬,我們最後還是選了套餐 XD以鹽磚來盛裝食物,不得不說賣相很突出。虎蝦size一般,不算大。煎得香脆,肉嫩爽口,惟咸了一點⋯⋯橘子沙律微酸,味道清新。Soup of today係粟米湯。感覺到粟米粒粒的口感,濃厚且香滑。魚湯也很香滑、濃稠,還有數小舊魚肉,蠻足料。跟湯的窩夫中央夾著香草,看似不錯。窩夫是凍的,口感煙韌,没有蛋香。即使伴湯來吃也是感覺怪怪的,小妹自身不太喜歡。感覺很泰式的鹽焗魚~ 不同的是這香料比較少,還配了歐洲菜常客 - 薯仔 XD鹽焗魚造法很精細,店員幫我們開魚時亦很小心,以免破壞到其魚皮。魚皮焗得很香脆,比平時滑潺潺口感更得我心。魚肉一般嫩滑,可以更好。欣賞他起了鱸魚的大骨,方便食用。魚中間還釀了香芧、
趁假日再到元朗搵食,今次選了未去過的YOHO MALL~

看了水牌一會,見到這家主打北歐菜的餐廳,看似有趣。
雖然聖誕節剛過去,這裝潢真的很有歐洲小家庭的感覺。

超喜歡這個懷舊的雪櫃!

先看看餐牌,有套餐也可散叫。
好像散叫更吸引。

神推鬼㧬,我們最後還是選了套餐 XD
鹽磚燒虎蝦 橘子沙律 香檳醋汁
以鹽磚來盛裝食物,不得不說賣相很突出。

橘子沙律微酸,味道清新。
粟米湯
Soup of today係粟米湯。

感覺到粟米粒粒的口感,濃厚且香滑。
瑞典魚燉湯 香草窩夫
魚湯也很香滑、濃稠,還有數小舊魚肉,蠻足料。

跟湯的窩夫中央夾著香草,看似不錯。

窩夫是凍的,口感煙韌,没有蛋香。

即使伴湯來吃也是感覺怪怪的,小妹自身不太喜歡。
鹽殻焗原條燒鱸魚

魚皮焗得很香脆,比平時滑潺潺口感更得我心。

魚肉一般嫩滑,可以更好。

欣賞他起了鱸魚的大骨,方便食用。魚中間還釀了香芧、香草,非常入味。

可惜,整餐飯給一道帶子意大利飯破壞了⋯⋯
烤北海道帶子香草忌廉南瓜意大利飯
令人看清餐廳質素的一道菜!.\_/.

剛上枱的帶子意大利飯看似不錯,但一點也不熱的。

咬了一口帶子 OMG...竟然是冰的!没錯,是未完全解凍的「冰」,不是放涼了這麼簡單。

於是跟店員反應,他連忙給我們換一碟新。

至於新那一碟⋯⋯ 如下圖,帶子燶到變磯燒元貝⋯⋯
新的那碟份量明顯少了,而且帶子燶過煤炭屎鬼,見到也不想吃。
又乾又硬又鞋口⋯⋯

risotto也變得超硬,像生米一樣,忌廉汁也感覺怪怪的。

決定把它放棄,不再要求換過一碟。因為我真的不知道再換一碟會變成什麼樣子⋯⋯

本想加錢試試那個handmade雪條,但心情已經差劣,還是安守本分飲杯refresh drink算了
是日精選:Rosemary Lemonade + Mixed Berries Refresh

Mixed berries由士多啤梨、藍莓、紅桑子、青檸製成。
Rosemary lemonade味道不錯,很清新。

Mixed berries則酸了點,很有「refresh」的感覺 XD

2016-01-02
2015-12-31 1438 瀏覽
又到聖誕~又到聖誕~ 今年跟男友一樣聖誕節要OT  too bad!!! 在公司吃完下午茶後完成埋手頭上小小工作就去元朗接男友收工。男友選擇了Yoho mall 裡面的Salt Recipes,餐廳位於Homeless 家品店裡面,樓底很高,空間感十足。餐廳選用落地玻璃,可以看到街景,還有露台bar枱,全店裝修簡潔,廚房則採用open kitchen。Salt Recipes主打海鮮及魚類,由於吃了下午茶的關係,肚子不太餓,只點了2個主菜 : 苿莉花烤芬蘭春雞$165 及 北歐香烤燜紙包原條鱸魚盛載芬蘭春雞的器皿跟盆栽有點相似~ haha 春雞看上去乾身,下面有薯仔墊底。上菜時waiter貼心的準備了膠手套給我們,雞皮烤得脆脆的,肉質嫩滑,香氣撲鼻。是苿莉花的味道? 不知道..只知是香烤的味道。薯仔跟春雞一樣不會很油,沒有太多調味料,但味道不會覺得很淡,好吃。鱸魚原條上,焗盤上還有蕃茄、紅蔥頭、紅椒、黃椒、黑水欖、檸檬,蕃茜等。男友在努力地〝起肉〞,我就先試試焗盤上的湯/汁。魚湯味道清甜,跟烤雞一樣調味料不濃烈、少油,但令人想不停地encore! 鱸魚肉質嫩滑,吃到魚的鮮味,但略嫌仍有
又到聖誕~又到聖誕~ 今年跟男友一樣聖誕節要OT

苿莉花烤芬蘭春雞
北歐香烤燜紙包原條鱸魚
鱸魚原條上,焗盤上還有蕃茄、紅蔥頭、紅椒、黃椒、黑水欖、檸檬,蕃茜等。男友在努力地〝起肉〞,我就先試試焗盤上的湯/汁。魚湯味道清甜,跟烤雞一樣調味料不濃烈、少油,但令人想不停地encore! 鱸魚肉質嫩滑,吃到魚的鮮味,但略嫌仍有魚的泥味。
最後來一杯熱飲,喜瑪拉雅粉紅岩鹽‧檸檬薑茶蜂蜜,薑味強烈蓋過蜂蜜味道,普普通通。
喜瑪拉雅粉紅岩鹽‧檸檬薑茶蜂蜜
整體上我們都覺得滿意,吃到春雞&鱸魚的〝原味〞。喜歡這種烹調方法~是用特別的鹽調味的嗎?
下次有機會也想試試這裡的Tea set~
2015-12-25
苿莉花烤芬蘭春雞
2015-12-19 1702 瀏覽
十二月上旬·晴 來元朗區工作,跟朋友先在Yoho Mall來點輕食。先來兩款炸白飯魚,本地的配上凱撒沙律,而來自北歐的同樣酥脆可口。 店子以「鹽」為名,幾味菜式都墊在原塊鹽板上奉客。以煎虎蝦為例,沾上一點䶢香,是很不錯的調味。 這裡供應自家製手工冰條,原本只想試試番石榴血橙味,但結果大伙兒是失控的連點多個味道。辣椒朱古力味刺激,士多啤梨及菠蘿也濃郁,靑瓜味就最清新的了。 開工。
十二月上旬·晴

開工。
  • 冰條
  • 烤虎蝦
  • 白飯魚凱撒沙律
2015-11-19 1198 瀏覽
每次搭車番入元朗都會俾YOHO MALL商場外圍既兩個字吸引👉🏻Salt Recipes👈🏻,一直想搵個機會去試下,尋晚就有機會啦😬餐廳位於琳瑯滿目既家品店內,約左朋友未到仲可以睇下新穎型格既家品添,店內裝修以簡約為主,配搭高樓底、落地大玻璃,感覺舒適乾淨。侍應安排左面對路景既一張圓檯俾我地,懷著愉快既心情翻開menu先發覺原來餐牌中主要以魚類為主,對於兩個都唔食魚既人黎講真係好失望🙃,但不竟係為左雪條而黎,就試下主菜以外既食品啦。 新鮮大蜆配上爽口意粉,意粉吸收曬鮮甜既湯汁,蜆肉入口鮮得黎咸咸地,隨碟仲附上岩鹽調味,喜歡清淡既朋友應該未必會嘗試三個字 : 甜到漏!呢款蘋果批係以蘋果蓉加切成方塊既蘋果去烤焗,增加左成個批既咬感,但可惜無論係蘋果還是餅底都甜到好似每啖都食緊糖咁,食完一口要飲一啖水雪條內含豐富鮮果肉,芒果果香濃,熱情果酸酸甜甜,可以中和晚餐的飽膩感。唯一美中不足是熱情果核太多

大蜆意粉

芬蘭傳統蘋果批

三個字 : 甜到漏!
芒果熱情果雪條

2015-11-18
芒果熱情果雪條
2015-11-16 1580 瀏覽
YOHO行完街就搵嘢食, 其實元朗咁多嘢食,YOHO又走高價路線,照計就出返去食好D,不過實在想知D食店貴係邊,所以就去食一次。入到黎坐得又舒服,招呼都唔錯,之前有食評話佢伙計好green唔識serve客。今日見到一個應該係senior d0既 waiter。佢都有介紹個menu裡面有咩食比我地。服務都算唔錯,要暖水有暖水,要bb餐具有bb餐具(木餐具,not exactly for baby)湯 - 有魚湯+窩夫 / 雜菜湯﹕。唔太咸,夠熱,窩夫唔係有甜味果種,我估係因為點湯用,所以無乜味橘子蝦沙律 - 份量少得驚人,下面果舊係海鹽磚,個senior話可以用隻蝦捽吓舊盬。但我勸大家唔好咁做 ,因為真係好咸。蝦係唔錯,但始終唔夠大隻。蝦天使麵 - 點解又揀蝦? 因為佢寫住係seasonal,咁叫多次都無壞。哩隻蝦同沙律果隻唔同,好食咗同大隻咗,同埋有個鹽比你伴食。不過哩盆得手掌咁大0既天使麵真係當主菜又唔係,當前菜又唔係。同埋食哩個天使麵未至於令我覺得佢地用咗好特別0既方法去煮,無乜令人回味0既感覺。鱸魚 - 哩個都有用盬(佢地0既主題),魚夠滑,唔鞋,新鮮,有人切埋比我地食。哩條魚唔

鱸魚 - 哩個都有用盬(佢地0既主題),魚夠滑,唔鞋,新鮮,有人切埋比我地食。哩條魚唔錯!
咁就食完架啦~ 無啦!
叫飲品,一個又係用鹽0既咖啡,另一個係薑檸蜜,不過講真......個檸蜜佢薑味太濃但蜜味又太少。如果你唔係好頂得順個薑味,你一定飲2啖唔飲。

最後食返條手工雪條作總結,手工雪條士多啤梨係好食,青蘋果係無乜味,不過因為佢係手工無加工雪條,如果佢青蘋果味香到好似食糖咁,你就會好驚!!
講真,好多時聽人講yoho mall開錯location,應該開係銅鑼灣/尖沙咀,因為花費得起0既人唔會係元朗。佢地其實都講得無錯,食到咁貴,份量如金。如果你話佢地target大陸人,我星期日去又唔見有好多大陸人喎,就算佢地係幫襯,佢地一樣未必會揀食咁貴!! 我真係好想知yoho日後0既方向同究竟佢想target邊d人?! 如何生存於元朗?!
題外話/補充資料: 價錢太貴,元朗太多好嘢食。唔知佢生存到幾耐。不過食多次0既機會唔大,除非我真係好唔想等位!
2015-11-14
2015-11-01 1615 瀏覽
A restaurant inside "Homeless" store, feel so special as this furniture store always sells special design decoration and furniture. Entered this restaurant at around 5pm on Saturaday but restaurant staff said because the kitchen is switching to dinner time, we are only allowed to order drink but they don't serve any food menu until dinner time at 6pm.We ordered few cups of Hot Tiramusi Coffee, named very special & let's try.The presentation of this Tiramusi Coffee looks nothing special but the s

The presentation of this Tiramusi Coffee looks nothing special but the small wooden stirrer is very stylish. It looks like a chips wooden fork but also can be for a hot drink stirrer.

The coffe with some chocolate powder on top of the coffee, when we swallow the coffee, it tasted really a Tiramusi inside our throat and tongue. This is very special and stunning.

Restaurant looks very stylish and nice, disappointed that we couldn't have chance to order any food dish at that time but will definitely try the dinner next time.

Staff is friendly and nice even we just sit and ordered few drinks only.
2015-10-31
  • Tiramusi coffee
2015-10-18 1714 瀏覽
一家六口替阿妹慶祝生日,六點去到yoho mall好多餐廳已經排哂大隊,見呢間無人排,就試試看。環境喺商場二樓,要穿過homeless先見到餐廳入口,有啲難揾。安排坐落地大玻璃旁嘅六人枱。有空間感,幾舒服。廚房係open kitchen,見到年輕廚師煮食、出餐。食物入坐後先知食北歐菜,set dinner食物選擇唔多,但有齊前菜、主菜、甜品、餐飲。前菜我地分別叫左黑松露忌廉蘑菇湯、瑞典魚湯配窩夫(今日無多士,改為窩夫)、焗挪威海鮮批。瑞典魚湯好濃海鮮味,質地頗杰,我鍾意杰嘅湯,所以覺得唔錯,再用窩夫點啲湯食。不過飲到尾有啲咸。試左一啖蘑菇湯,都係質地杰,幾濃蘑菇味,聞落好香黑松露味。亦試左少少海鮮批,原來係薯蓉加三文魚粒,都幾好。主菜我叫左蘋果木薰香三文魚,幾大份,魚油足夠,少少黑椒、鹽調味,如唔夠,可以加另上嘅海鹽。另有車厘茄做配菜,同埋有質地似意粉嘅粒粒墊底。食左一半已飽。家人就叫左烤大蝦海鮮汁意大利飯、青口忌廉汁意粉、portobello mushroom risotto。佢地都話味道ok,份量夠,意粉足有5隻青口。每樣主菜都有唔同嘅海鹽另上俾你調味。甜品原本係海鹽朱古力,但侍應

食物

大蝦海鮮汁意大利飯
青口忌廉汁意粉
Portobello mushroom risotto

甜品
原本係海鹽朱古力,但侍應話無哂,所以每人有一枝藍莓或黑莓雪條,無得揀。黑莓雪條質地較冰,好多黑莓籽,味道較酸,好足料!藍莓雪條就有少少奶味,似乳酪,酸酸甜甜,亦好足料,好好味!原來每枝三十幾蚊,好似抵左咁,哈哈。
藍莓雪條

餐飲
我揀左凍mix berries refresh,同雪條差不多味道,酸酸甜甜,又有頗多生果粒,幾好。

侍應少少呆滯,問risotto份量有幾大,佢答「一人份量」,鬼唔知咩,唔通6人份量?我expect清楚少少嘅答案囉。
2015-09-20
海鮮批
蘋果木薰香三文魚
藍莓雪條
2015-10-09 2150 瀏覽
Happy Friday,又回到主場YOHO Mall 的介紹,今天早上寫的是北歐風、主打海鮮及魚類菜式的 Salt Receipes。首先要自打嘴巴:之前讚這商場 baby-friendly,沒錯育嬰間是多,但原來仍有不少餐廳未有 BB high chair,當日我們的原目標 Brotzeit 德國餐廳 及 Simplylife 就沒有了...結果改來這隱身商場二樓 Homeless 內的 Salt Recipes,不過其實餐廳也只有兩張 high chair,幸好我們早訂 hold 起了~ 餐廳環境很開揚,當日天氣又晴,在這裡用餐感覺真的很棒!而且我們由家來商場只需5分鐘,等接了囝囝放學再來也不怕太遲,真好。這裡的平日午餐由 $98-138,包每日精選湯/大廚精選沙律,以及每日精選飲品/熱檸檬蜂蜜薑茶,食客也可+$12轉飲凍丹麥煙熏 Cappuccino,及加 $12 選點手工鮮果雪條當甜品。  其實想點熱檸檬蜂蜜薑茶,不過當天提供的雜莓特飲似乎較適合囝囝,就點了一杯與他共享。喜歡飲品有不少莓粒,但口味帶著藥水味,兩母子都不算喜歡欣賞。    還是熱檸檬蜂蜜薑茶長得比較對相...

還是熱檸檬蜂蜜薑茶長得比較對相... 如果下次再來也會點它~

當日天氣比較悶熱,我棄湯選了大廚精選沙律,是蟹肉雜菜沙律,其中蟹肉十分大梳很足料,不過沙律本身一點調味都沒有,味道很淡呢。

主菜點了三款,首先是 Portobello Mushroom Risotto, Truffle Sauce 波托貝洛蘑菇意大利飯.黑松露汁 ($98),屬於素食也是推介的它,味道與口感實在不怎麼出色,建議別點了。

另一款推介的 Norwegian-Baked Fish Pie - Salmon, Seabass, Red Mullet 焗挪威魚批 - 三文魚、鱸魚、紅鰹魚 ($98) 就真心抵讚,那薯蓉十分細滑又焗得夠香,中間滿有不同的魚肉,美味同時富有營養,還很適合小孩吃,必吃推介啊。

焗挪威魚批

最後一款也是推介的 蘋果木熏挪威三文魚.珍珠粉 Applewood Smoked Gravlaks, Fregula Tostata Fina ($138),用上了靚貨三文魚,火候也掌握不錯,就是調味很淡沒特別好吃。底下的珍珠粉其實是種粒狀的意粉,混上蕃茄粒吃幾清新,不過還是未致推介。

吃了三款推介,老實講也只有一款合胃,這店的水準也... 還好最後的 Salt Recipes' Handcrafted Fruit Ice Pop 手工鮮果雪條 (午餐 +$12) 取回一些分數。
雪條口味包括:菠蘿/番石榴橙/雲呢拿椰子/藍莓/芒果熱情果/廚師精選,番石榴橙 聽說冰感很重,雲呢拿椰子 就椰肉挺多很好吃,特別拌上海鹽吃,口味甜中帶鹹十分過癮~

特別一提,雪條單賣$30,有點太貴!今餐埋單 $394,食物質素計其實未有所值,不過想輕鬆用餐,這裡確是坐得舒服的選擇。
2015-09-30
焗挪威魚批
2015-10-07 1460 瀏覽
午餐約100元,有湯+主菜+飲品。主菜選了 Fish Pie (包括三文魚、鱸魚、另一款忘記了)。由於不餓,兩人只叫了一份餐,侍應服務仍彬彬有禮,而且詳細解釋餐牌,讚!湯的水準一般,不過不失。這個價,合格。主菜出來的溫度很夠熱,味道不錯,薯蓉滑得來有質感,水準不俗。飲品是餐廳水果特飲,但不"hea",製作認真(鮮橙制冰塊)。離去才知原來三時後有茶餐。也看過晚餐set要二百幾一位,當然有焗魚。會回來試試 tea set 和 dinner.整體上,很滿意。地方舒適,光線充足,裝修簡潔,服務態度很好。

湯的水準一般,不過不失。這個價,合格。

2015-10-02
  • Fish Pie
2015-09-26 1660 瀏覽
臨時因公事要入元朗; 已經忘了上次何時到過, 我想已超過十年以上!公事完成也接近二時...順道在港鐵站 YOHO MALL 吃午餐 - SALT RECIPES 每日精選湯 (甘筍忌廉湯)香又濃的甘筍, 而忌廉令湯更香滑 熱喜瑪拉雅岩鹽檸檬薑茶薑茶辛辣味; 被檸檬, 岩鹽中和了 焗挪威三魚批 - 三文魚, 鱸魚, 紅鰹魚 $118芝士濃而不油膩; 三款魚肉切成粒狀...入口沒有任何魚腥味! 啖啖魚肉好味 SALT RECIPES 總結: 值得一試!
前菜
每日精選湯 (甘筍忌廉湯)
香又濃的甘筍, 而忌廉令湯更香滑
熱喜瑪拉雅岩鹽檸檬薑茶
薑茶辛辣味; 被檸檬, 岩鹽中和了
焗挪威三魚批 - 三文魚, 鱸魚, 紅鰹魚 $118
啖啖魚肉好味
SALT RECIPES 總結: 值得一試!

題外話/補充資料: 午餐供應: 星期一至五 - 中午十二時至下午三時
2015-09-16
2015-09-24 1285 瀏覽
北歐菜比較少食,以鹽為主題更加少,平時小比食咩我都食,但太清就一般,先說個沙律,似食樹葉,口感怪怪地,但又唔難食餐湯,南瓜湯,有奶味,叫唔錯焗挪威三魚批,係薯溶來,得鹽做調味,有魚味,叫ok烤帶子香草意大利飯,帶子大大粒有鮮味,飯口味ok,唔錯手工鮮果雪條,最正呢個,蕃石榴橙同芒果都好有生果味同有果肉鹽cappicino ,老實說,我覺得鹽味同咸,唔識欣賞,反而小比話檸檬薑茶好味總結適合清新口味人仕,服務好,但等餐時間比較長
北歐菜比較少食,
餐湯,南瓜湯,有奶味,叫唔錯
焗挪威三魚批,係薯溶來,得鹽做調味,有魚味,叫ok
烤帶子香草意大利飯,帶子大大粒有鮮味,飯口味ok,唔錯
手工鮮果雪條,最正呢個,蕃石榴橙同芒果都好有生果味同有果肉
總結適合清新口味人仕,服務好,但等餐時間比較長
身為元朗人, 有大型商場開幕, 愛嘗味的我, 當然要試試當中的食肆.閱讀過幾篇報導, 這一次選擇了比較特別的Salt Receipes.首先, Openrice上的營業時間是錯的, Salt Receipes 由正午十二時開始營業, 各位留意了.坐下宏觀裝修格局都有種清新, 乾淨的感覺.點了一個烤帶子意大利飯, 啤酒鯛魚甜薯條, 一杯薑茶和岩鹽咖啡.頭盤選擇了沙律, 當日係蟹肉沙律, 爽脆蔬菜搭上蟹肉, 不錯的配搭.可惜當我還未吃完我的頭盤時, 侍應竟奉上我的薑茶跟咖啡, 感覺太像茶餐廳, 很急速的感覺, 打亂了用餐的節奏.說回食物, 烤帶子意大利飯, 半熟的烤帶子煮得剛好, 意大利份量也足, 不錯. 至於炸鯛魚就比較失敗, 炸粉很厚, 不值中上價錢, 完全帶不出魚味.最後兩杯餐飲, 對於嗜啡的我, 岩鹽咖啡對我來說只用特別來形容, 我還是喜歡純咖啡的真. 薑茶也是一般. 飲品總括來說是OK的, 可以一試, 提醒岩鹽咖啡需要加12元.食物總括來說都是OK的, 不過元朗, 始終做傳統的好.
坐下宏觀裝修格局都有種清新, 乾淨的感覺.
食物總括來說都是OK的, 不過元朗, 始終做傳統的好.
蟹肉沙律
岩鹽咖啡
啤酒鯛魚甜薯條
題外話/補充資料: 侍應服務完全不合標準, 像是沒有培訓過一樣, 整個午餐, 我沒聽懂從侍應口中吐出的一個字, 要做好餐廳, 請把侍應培訓好, 有好的食物, 沒有好的服務, 也是浪費食物的一種.
2015-09-19
It was Saturday evening around 7:30pm and I decided to try this restaurant as it didn't have a queue.   The restaurant is named "salt recipes" supposedly famous for its recipes in using "salt".The diner serves 3 course set dinners priced either at $198 or $298 depending whether you choose a pasta / risotto or a main course (I.e. Seafood / fish).  The set comes with appetiser, main course, chocolates as desserts and a drink. I chose a $298 dinner set, which comes with truffle oil mushroom soup, B

I chose a $298 dinner set, which comes with truffle oil mushroom soup, Beer battered daily fish with fries with a choice of (tartare / wasabi Mayo sauce) and (sweet / regular) potato fries, chocolate for dessert, and a Himalayan lemon ginger tea.

The soup was decent, finely puréed mushroom and smell of truffle oil was just enough.

The main dish was disappointing. As I chose sweet potato fries but came with a mixed regular and sweet potato fries. When I asked the waiter, he told me that as it's still in the trial stage that's why food on my dish may not reflect what I have ordered. Entirely unacceptable. This may also violate the Hk laws.  The fish was unseasoned at all, there was the taste of frozen fish and very under-seasoned. I had to seadon it with table salt...and the restaurant is named "salt recipes". They should rename it "salt less recipes".

When I finished each dish, no one came to my service to clean the table, or refill my water. When I looked at the waiters, they looked back but did nothing. So terrible was not up to par as well.

For this price, now we know why there is no queue. Unfortunately there are no suggestions cards, so this review shall serve as their basis for improvement.
Beer battered "daily" fish and fries
2015-09-19
2015-09-18 810 瀏覽
話說呢間餐廳係來自東歐…以鹽為主題…無味噌…健康為上…最啱我呢d非食肉獸…今次要委屈一下食肉獸朋友啦…唔講唔知…餐廳大門口位於店舖之內…估唔到裡面又好開揚…落地玻璃…仲有個大露台…感覺有d似宜家傢俬入面既餐廳…由於仍在試業當中…所以menu只得一個…lunch set only...是日精選沙律~沙律菜得一款…非常特別…有d似樹葉…沙律菜一d都唔苦…又唔覺有草味…總之感覺怪怪…究竟我係咪同條毛毛蟲爭野食呢…^^!是日精選餐湯~係南瓜忌廉湯黎…雖然有d稀…但好重奶香味…yummy...餐茶~凍丹麥燻鹽cappicino + 熱喜馬拉雅岩鹽檸薑茶…cappicino賣相一流…不過朋友話咸得怪怪地…檸薑茶味道唔錯…薑味唔辣…唔覺咸…反而甜得似蜜糖…不過熱一d更加好…烤帶子香草意大利飯~帶子兩大粒…8成熟…好甜美…意大利飯偏腍…汁量ok…味道有d似南瓜汁…加上三文魚耔…食落去索索聲…有d新意…焗挪威三魚批(三文魚,爐魚,紅鏗魚)~初時以為係pizza之類…原來係焗薯蓉…內餡豐富…真係好多魚魚粒…齋鹽調味已經好好味…手工鮮果雪條(番石榴橙,芒果熱情果)要另外order~罕有home made製作
手工鮮果雪條(番石榴橙,芒果熱情果)要另外order~罕有home made製作…真係有果肉在內…尤以芒果味道較濃…有好冰既感覺…
呢度以鹽為主…保留食物原有味道…亦似乎偏向少紅肉…確實係健康之選…