2017-07-02 606 瀏覽
今天跟男朋友出街行了一個下午, 晚餐突然又想食school food可能因為是星期日多人出街, 6點幾去都要排隊, 等了半個鐘~又是限時75分鐘, 看了看餐牌, 當然又是例牌的烏卒卒+卡邦尼年糕啦好入味的魷魚~ 雖然個樣唔多靚, 不過好好食, 我次次去school food都一定會叫卡邦尼年糕是另一最愛, 可是今天有少少失準, 我覺得D汁稀了, 如果可以"傑"D會好好多最後一個是第一次食的水凍麵估唔到有驚喜WOR, 我一直以為水凍麵食落似稻亭烏冬淡淡地無咩味, 點知食落先知係酸酸甜甜, 好開胃~如果下次再食school food一定會再試, 新歡 ><3個菜連加一HKD237, 不過食完男朋友唔多夠飽

水冷麵

最後一個是第一次食的水凍麵
如果下次再食school food一定會再試, 新歡 ><

3個菜連加一HKD237, 不過食完男朋友唔多夠飽
2017-07-02
30 分鐘 (堂食)
水冷麵
  • 烏卒卒
2017-06-30 335 瀏覽
今日放假, 想揾間坐得耐D同舒服既餐廳食lunch!!! 雖然餐廳唔係坐滿, 不過唔知係唔係佢地人手唔夠, 個reception 無人, 叫職員又唔理, 於是我地就入去揾個位坐留底就算......今次有小朋友一齊食, 唔會叫辣ge野la~~草莓浮冰梳打- 酸酸甜甜(小朋友會鍾意!)烏卒卒 (墨魚汁飯卷) - 爽口開胃卡邦尼年糕 - 好creamy 但有d太濃味水冷麵 - 爽但酸左dd 依度ge環境同食物都算唔錯, 但服務就有好大ge改善空間la!!!
今次有小朋友一齊食, 唔會叫辣ge野la~~
草莓浮冰梳打- 酸酸甜甜(小朋友會鍾意!)

烏卒卒 (墨魚汁飯卷) - 爽口開胃

卡邦尼年糕 - 好creamy 但有d太濃味

水冷麵 - 爽但酸左dd

2017-06-10
2017-06-25 261 瀏覽
以前去親都要等好耐先有位,今次尸去到等左陣就有位,算係快。一坐低就發現對上一次食school food,已經係好耐以前嘅事,所以今次再去,已經轉左新menu,所以今次叫多左幾款新野試下。食物overall尼講一般般,卡邦尼年糕﹑水冷面同炸雞都唔錯,海鮮飯味夠濃,拉絲雞翼有效果,不過芝士無咩味,但有辣味搭夠。而菜一燒同豆腐鍋可以Blacklist,菜一燒啲菜太苦,同醬汁唔係太夾,而豆腐鍋就毫無特別之處,同埋好淡,不值一試。
以前去親都要等好耐先有位,今次尸去到等左陣就有位,算係快。
而菜一燒同豆腐鍋可以Blacklist
拉絲芝士香草辣雞翼
菜一燒
水冷面
2017-06-23
10 分鐘 (堂食)
拉絲芝士香草辣雞翼
水冷面
2017-06-11 221 瀏覽
澳洲朋友帶着寶貝仔返嚟香港,梗係要約出嚟食飯啦。下午tea time 揀咗坐得舒服嘅School food。不過呢度啲碟菜幾乎都有🌶,BB就啱食,只好揀下面果兩款。菜一燒羅文生菜芥末煙肉,菜原來燒左好古怪,唔切開一大舊點食?超級多油,食到成口油,已經無心情去品嚐。 花浪卷牛肉牛蒡蟹柳山菜紅椰菜,其實味道好淡,食唔到以上材料特有嘅味道。草莓乳酸泡泡大大杯夏日炎炎解渴。其實之前都食過School food,覺得啲壽司幾香亦唔錯,但今次真係失準,尤其是個沙律,失望到一個點,點可以咁多油?啲油唔使錢?!

菜一焼

花郎捲

草莓乳酸泡泡大大杯夏日炎炎解渴。
草莓乳酸泡泡

2017-04-25 410 瀏覽
食咗School food咁多年,除咗鍾意食佢嘅辣味茶色之外,我最鍾意食嘅就係卡邦尼年糕,有好多朋友唔鍾意食,話覺得佢啲味道太濃,有啲蘇蘇地嘅奶味,我就啱啱相反,我最鍾意食啲奶味濃芝士味重嘅食物,但有一樣不足,冇得揀卡邦尼年糕芝士嘅濃度,如果有得揀就正
2017-04-24
  • 廚師卡邦尼年糕
2017-04-16 333 瀏覽
今天見天朗氣清、又涼涼地、實在是適合行山的好時機。於是相約同住在屯門區的朋友一同活動一下。我們於早上11時由藍地大街出發、途經石礦場,藍地水塘、行至屯門徑,大約於下午2時多到達目的地---何福堂。剛好是歎下午茶的時間😁於是我們便去補充一下剛剛消耗了的卡路里😆1)烏卒卒(墨魚) $75 (少少辣、很開胃)2)拉絲芝士香草辣雞翼 $88 推介!(再食😜辣辣地、真係好好味😋)3)左:hite beer $35 右:cass beer $35食韓國菜、梗係要啤一啤先至叫做完滿啦😜

1)烏卒卒(墨魚) $75

(少少辣、很開胃)
2)拉絲芝士香草辣雞翼 $88
推介!
(再食😜辣辣地、真係好好味😋)

食韓國菜、梗係要啤一啤先至叫做完滿啦😜
2017-04-15
2017-03-04 664 瀏覽
記得第一次食schoolfood時,要大排長龍。食物有質素,餐廳設計有心思。令我留下很好的印象。屯門市廣場,三樓食店林立,汰弱留強,每隔數月就會發現新店。今次發現了school food.二話不說就決定午餐地點。點了兩個午餐,有前菜,主菜及飲品。甜薯沙律~有別於平時用沙律醬或油醋。甜薯甘甜,配上芽菜,紫菜碎及咸咸甜甜的醬汁,有新鮮感。炸餃子~有2件,炸得十分香脆。有肉汁。飛魚籽滑蛋飯~飛魚籽下的很大方,滑蛋合格有餘,份量足夠,蛋面仍有蛋汁。飯底加了點鼓油,增加味道。卡邦尼年糕粉絲~味道依然十分好!!!年糕口感煙韌,粉絲十分吸汁。可惜school food,沒有咖啡奶茶。點了熱檸茶,檸檬擺放有心思,令平凡的檸茶更上一層。
記得第一次食schoolfood時,要大排長龍。
食物有質素,餐廳設計有心思。令我留下很好的印象。

屯門市廣場,三樓食店林立,汰弱留強,每隔數月就會發現新店。

今次發現了school food.二話不說就決定午餐地點。
點了兩個午餐,有前菜,主菜及飲品。
炸餃子~有2件,炸得十分香脆。有肉汁。
可惜school food,沒有咖啡奶茶。
點了熱檸茶,檸檬擺放有心思,令平凡的檸茶更上一層。
2017-02-26 515 瀏覽
餐廳位於屯門市廣場最熱鬧樓層-3樓,School Food 開業好一段時間,我才到場一嘗韓國風味,不就是被門口餐牌的價錢嚇到了嗎~屯門區的物價相對低,人均$100-200的價錢品嚐韓國菜,稍貴店鋪內裏裝修簡單卻具有特色,每桌上的投射燈營造了神秘浪漫的氣氛,還可以為您打燈拍照呢店員表現親切,積極為客人推薦合適,及不建議品嘗的菜色,十分誠實😂食物上,當天我品嘗了最基本的泡菜炒年糕,蛋捲,麵等等。外相整潔集中,口感-鹹度適中,甜度可以稍有改善。份量純1人份量,考慮二人同心分享的朋友,建議叫多一客啦畢竟屯門區飲食選擇有限,住屯門的不妨一嘗,遠道而來的就不必了~

食物上,當天我品嘗了最基本的泡菜炒年糕,蛋捲,麵等等。

外相整潔集中,口感-鹹度適中,甜度可以稍有改善。

份量純1人份量,考慮二人同心分享的朋友,建議叫多一客啦

蛋捲
2017-02-23
10 分鐘 (堂食)
蛋捲
  • 炒年糕,鐵板飯類
2017-01-01 717 瀏覽
難得偷閑到屯門市廣場享受午餐,本來的選擇是 What the Pho, 可惜它大爆滿,於是便到了 School food. 從來沒有在這兒吃過午餐,也不知道他們是有午餐set的:蜜桃茶。蜜桃茶出乎意料的好喝,茶味濃郁,有很香的蜜桃味,最重要是不太甜,不會越喝越渴前菜-辣味雞翼。做法和味道跟水牛城雞翼沒有兩樣,都是炸香了的雞翼蘸上辣汁,只是這個比一般水牛城雞翼辣得多鐵板牛牛拌飯。揭開上面的炒蛋,下面有一層韓式炒牛肉絲和最底層的白飯。當然是三樣東西拌均一起吃,味道不錯,最驚喜是有大量飯焦(因為鐵板極熱,燙焦了白飯!),增加了整道菜的口感最後是跟餐甜品-我相信是檸檬啫喱。啫喱質感不錯,可是超勁酸整體來說,這個午餐都算美味,只是太貴了一點吧!

從來沒有在這兒吃過午餐,也不知道他們是有午餐set的:
鐵板牛牛拌飯。
最後是跟餐甜品-我相信是檸檬啫喱。啫喱質感不錯,可是超勁酸

整體來說,這個午餐都算美味,只是太貴了一點吧!

2016-10-30 1084 瀏覽
一入門口職員同我地講限75分鐘,之後因為買左生日蛋糕諗住叫佢地幫手雪住先,不過職員話唔可以幫手雪,咁就算啦,因為明白唔同餐廳有唔同規距,不過個位望落高級啲既職員語氣唔可以話差,但係唔好因為我地由落單到野食黎叫左3次要水佢先有人拎比我地店員話即製所以要等20分鐘,水冷面好快到先,可能唔係熱食。因為之前食過覺得好好食,酸酸辣辣好開胃面又煙un呢個鍋蛋阿媽話係好老既蛋😂😂不過調咪好好食辣年糕拉麵對於唔食辣既人黎講會辣啲,食得辣會好過癮,拉麵好掛湯,稍嫌年糕焾左啲大蔥炸雞又係必食之選,不過比起其他分店,屯門店既炸炒厚過其他分店,但都值得一試,提醒一下蔥味會留好耐係口😂小食拼盤有薯條,牛仔骨,豬肋骨同雞翼,佢有3種醬(沙律,蜜糖芥末同韓式辣醬),個人最鐘意沙律醬,肉都算焾同入味,啱曬齊齊食總括黎講野食係好食既係服務態度可以更好
因為我地由落單到野食黎叫左3次要水佢先有人拎比我地

慶祝紀念
生日
  • 水冷面
2016-10-08 816 瀏覽
TGIF!辛苦左一個星期當然要好好對待自己,食下好嘢近近地去左市中心食。雖然school food開左好耐,但都係第一次食~兩個人唔洗等就即刻有得入了D皮好脆,脆到有少少硬~but I like it入面好juicy,加上出面嘅醬,酸酸甜甜好好食,份量都唔小,兩個人足夠有餘因為自己都鐘意食大蔥,會夾埋一齊食呢個拌飯,不過不失,都足料,無咩特別呢個炒年糕ok辣!又甜又辣咁炸豬扒都正常~ 似兩款小食擺埋一碟,哈服務方面就一般啦,都算殷勤,只係無咩笑容...最後埋單$264朋友話D飯卷好食,但今次無叫,唯有下次啦
TGIF!

辛苦左一個星期當然要好好對待自己,食下好嘢

近近地去左市中心食。
雖然school food開左好耐,
但都係第一次食~
兩個人唔洗等就即刻有得入了
大蔥脆脆炸雞
D皮好脆,脆到有少少硬~but I like it
因為自己都鐘意食大蔥,會夾埋一齊食
綠野蒜烤豬肉八瓜魚飯
呢個拌飯,不過不失,都足料,無咩特別
辣皇炸豬扒炒年糕
呢個炒年糕ok辣!又甜又辣咁
炸豬扒都正常~ 似兩款小食擺埋一碟,哈

服務方面就一般啦,
都算殷勤,只係無咩笑容...

最後埋單$264

朋友話D飯卷好食,但今次無叫,唯有下次啦
2016-10-07
2016-09-02 812 瀏覽
於屯市開業了一段時間的school food, 有多間分店, 可是我一次也沒光顧過。 韓風依然吹得強烈, 韓食選擇自然也多了, 所以沒光顧過也不足為奇呢! 可是年輕的姪女卻相當驚訝。早早完成工作的平日下午, 姪女於是相約我來個韓式輕食午餐。 這個鐘數, 這種風味, 光顧的大多都是正值暑假中的年輕人。 當然裝潢亦是走年輕時尚路線, kpop的播放也是少不了。不用等位, 直接內進, 是平日2點後的專利吧! 午市提供韓風套餐, 由$68起, 有小食主菜和飲品, 都算是經濟, 不用左看右看, 加上實在太肚餓, 就來個直接了當。 小食 - 有4款選擇: 泡菜凍豆腐, 麻香芽菜, 韓式炸餃子和香辣雞翼, 選了以下兩款:泡菜凍豆腐冰涼的豆腐面放了切絲的泡菜, 紫菜和蔥花, 用鹹中帶甜的醬汁浸泡著。豆腐很軟嫩, 滑溜溜的, 一口已滑到喉嚨, 加上香濃的泡菜, 令豆腐更添美味, 非常適合夏天進食呢! 香辣雞翼(2隻)灑上杏仁片, 加上韓式辣醬, 酸辣的味道非常惹味, 也很開胃。辣度對於我來說, 處於剛開始時還是可接受得到。 主菜, 就有12款選擇, 對於有選擇困難症的我倆,

香辣雞翼(2隻)
主菜, 就有12款選擇, 對於有選擇困難症的我倆, 確是花了點時間:

牛牛鐵鍋飯 $82

主菜大多都有辣椒標籤, 對於辣不起的我, 選擇直指零紅椒的牛肉鍋飯了。用燒熱了的鐵鍋盛載, 直接上檯, 一大塊煎至半熟的蛋蓋於表面, 嫩嫩的, 蛋汁豐腴, 而且帶牛油香。

牛牛鐵鍋飯
揭開煎蛋, 掩蓋的配料有牛肉和醬菜, 牛肉是切絲的, 肉質腍軟入味, 加上醬菜吃, 很香口。因有鐵鍋保溫, 吃到最後一口飯也是暖暖的, 而鐵鍋的熱力令底層的飯粒變硬但未能成焦, 加上鐵鍋內剩餘的油份, 也未免過多了點, 泛著油光, 影響口感呢!

特濃辣湯年糕伴拉麵 $72

姪女挑戰這碗有3隻辣椒的麵食, 勇氣真的可嘉! 我舀一口熱湯來嘗嘗, 辣得淚水即湧至, 辣勁當中還帶點酸, 她竟可獨自消滅這碗辣爆嘴, 這隻小辣椒令我括目相看!

特濃辣湯年糕伴拉麵
澱粉質加澱粉質: 年糕很有煙韌感, 拉麵的韌度都不錯, 不過浸久了, 麵腍的毛病始終會跑出來, 兩者吸收滲透了辣湯, 更加惹味。我當然趁沒完全吸收辣湯精華時嘗一口, 滋味不錯。

特濃辣湯年糕伴拉麵
配菜只有半邊熟蛋, 幾片魚片和幾條椰菜, 雖然湯汁令味美增加, 但未免孤單了一點 。

飲品:

凍果茶

我竟然覺得這杯凍果茶有雜果賓治的影子, 不過姪女就很喜歡, 尤其是冰凍得來又甜甜的, 可以一解她那碗地獄湯年糕的辣度。

凍果茶
熱檸茶

茶味當然不及茶餐廳的來得香濃, 味道淡淡的, 檸檬則不吝嗇的加入厚切三塊。

熱檸茶
甜品只有一款: 紅豆抹茶布甸

相比主食, 甜點有些遜色。用錫紙兜盛載上檯, 賣相難免要扣小小分。數粒紅豆蓉只作裝飾, 抹茶味不香濃, 也是預期的, 始終韓國的抹茶不及日本出色, 雖然布甸偏奶味重一點, 但那滑溜口感倒要一讚。

紅豆抹茶布甸
結帳時, 原來用DBS信用卡簽帳有88折優惠呢, 令這頓韓式輕食午餐更經濟。

香港的school food總是以螢光咖喱汁, 鮮橙洋蔥汁出場, 反而這家韓國school food有幾辣得幾辣, 款式選擇多。

硬膠黑面的店員, 可能是新一代固有溝通方法, 眼見年輕的顧客, 甚至是姪女也覺得問題不大亦很平常, 只是我這"老餅"覺得假面的微笑是最為受落。
2016-08-09
1 分鐘 (堂食)
2016-09-01 526 瀏覽
估唔到平日夜晚8點,想食既餐廳都有人排緊隊,眼見依間餐廳出面冇咩人,就決定試依間~ 我地三個人叫左三重開心share拼盤(雞翼,牛仔骨,豬肋骨,甜辣醬,蛋黃醬,蜜糖芥末醬)、 烏卒卒(墨魚韓花卷)及廚師卡邦尼年糕~ 我覺得拼盤既雞翼熱辣辣,炸得都幾脆,但味道冇特別之處~ 牛仔骨經過略炸,幾香口,而且肉質都幾滑及味道唔錯~ 豬肋骨相對前兩樣比較失色,味道好普通~ 拼盤既薯條比較幼身,咬落去冇咩質感,而且味道好像少了一份薯仔味,而醬料以蛋黃醬比較好食~ 墨魚卷外型整得幾靚,好似有兩朵花花咁, 食入口味道都唔錯,但又未至有叮一聲既感覺~ 卡邦尼年糕睇落去好似唔太大碟,但愈食愈覺得飽肚~ 味道其實幾得意,好似西式同韓式既fusion菜,但年糕唔係太入味,反而d粉絲好入味,啖啖都有濃濃既卡邦尼味道~ 這間餐廳對於我黎講係中規中矩,可試也可不試~
這間餐廳對於我黎講係中規中矩,可試也可不試~
2016-08-30
2016-08-13 429 瀏覽
是咁的 我同朋友慶祝生日 雖然得三條友 佢已經想試呢到既韓國菜 順佢意就去食啦預計六百蚊內搞掂食晚餐唔多人排隊 等五分鐘已經入得第一樣黎既食物系八爪魚飯 幾野味 飯粒既汁均衡 都系唔錯既選擇第二樣系紅菜頭飯卷 包住蟹柳 幾特別既顏色同口味第三系炸薯條加粟米球同年糕既拼盤,中間有個汁 全部都要點個汁先好味 粟米球都唔好食下次唔會再叫呢款第四系個批既物體,唔記得咩名呀我地三個人岩岩好 每人一個 唔洗爭對女仔說 都幾難入口 好大舊 外面炸蝦 入面有蕃薯粒 蕃薯粒的確唔錯 但口味麻麻地夾 加上太大難入口 唔多中意呢款因為上菜慢 我地未食呢個批已經叫多左樣飯卷但食完佢 的確好飽 唯有再食埋個飯卷啦蛋卷入面包住午餐肉 材料簡單 但都唔錯 可以一試埋單440 價錢都系偏貴 不過都飽肚可能好耐先會再黎啦
預計六百蚊內搞掂

食晚餐唔多人排隊 等五分鐘已經入得
第二樣系紅菜頭飯卷 包住蟹柳 幾特別既顏色同口味
下次唔會再叫呢款
第四系個批既物體,唔記得咩名呀
我地三個人岩岩好 每人一個 唔洗爭

可能好耐先會再黎啦

慶祝紀念
生日
2016-08-05 1385 瀏覽
平時到School Food也是散叫,今日經過先知道原來有韓風午市套餐,所以決定一試。看看餐牌,有過半的主菜也有辣椒圖示,所以不喜好辣的食客就相對少些選擇。但我欣賞主食的多元化:韓式年糕、麵食和拌飯,如果可以加入紫菜飯卷的選擇更為吸引。卡邦尼年糕的忌廉汁非常香滑Creamy,韓式年糕煙韌厚實,非常有嚼勁,十分滋味。可惜,配料只有大量洋葸及磨菇,而没有餐牌上提及的煙肉,所以吃到中後期,有點清寡。建議加入煙肉或火腿絲點綴,使食物整體感覺提升。韓式炸餃子熱辣辣、脆卜卜,咬下去肉餡多汁美味,也很喜歡表面的甜甜燒汁,比起平時日式餃子點醋,帶來更多新鮮感。荔枝啫喱是餐後甜點,啫喱甜度適中,有一股荔枝清香,又有芒果汁爆珠作陪襯,味道不錯。總括而言, School Food午時套餐款式多,又有前菜的多重配搭,無疑增加了MENU的吸引度。建議餐廳加入紫菜飯卷為主菜的選擇!
卡邦尼年糕
韓式炸餃子