餐廳: sensory ZERO ROASTERLAB (香港科學園)
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2023-03-12 710 瀏覽
星期六八點幾,科學園唔係好多餐廳開,呢間開八點,支持香港品牌咖啡,所以試吓。星期六早上,科學園人唔多,加上天氣好,感覺好悠閑,有啲似去咗旅行嘅感覺。裝修好乾淨,主要色調係白色和金色,加上簡約的設計,中間兩張枱係放喺一個台上面,職員嘅制服係黑底白色燙劃,感覺像香港和日本fusion。這裏有落地玻璃,不過是望內街和馬路,但星期六早上人不多,看着行人,在窗外走着,感覺也不錯。呢度點餐係用QR code 。早餐主要分為三種系列:鬆餅,全日早餐和牛角包。檸檬紅莓流心鬆餅蛋糕 $48一入口,檸檬味充滿,size都好大。輕盈吉列豬扒早餐 $78 一放低,最吸睛的,就是那貓咪形狀的多士, 10分可愛。吉列豬扒,炸得夠乾身,夠均勻,好鬆好脆口。煙肉都煎得不錯,唔會太乾。巨午餐肉,日本滑蛋牛角包 $68午餐肉勁厚切,蛋都炒得好滑,配上芝士,牛角包好鬆化,入邊夾住少許Wasabi,提升味覺刺激,配搭也不錯。跟餐美國熱咖啡是中淺烘焙咖啡,入口甘甜。痴_線朱古力Crazy Chocolate $50另一個吸睛的,就是餐牌上的那個朱古力特飲,好靚,好有藝術感。在滿瀉嘅朱古力上邊, 鋪上黑、白、牛奶朱古力碎。好cr

呢度點餐係用QR code 。
早餐主要分為三種系列:鬆餅,全日早餐和牛角包。

檸檬紅莓流心鬆餅蛋糕 $48
一入口,檸檬味充滿,size都好大。

輕盈吉列豬扒早餐 $78

巨午餐肉,日本滑蛋牛角包 $68

跟餐美國熱咖啡
是中淺烘焙咖啡,入口甘甜。

痴_線朱古力Crazy Chocolate $50

另一個吸睛的,就是餐牌上的那個朱古力特飲,好靚,好有藝術感。在滿瀉嘅朱古力上邊, 鋪上黑、白、牛奶朱古力碎。好creamy,好味。

呢度啲匙羹都好特色,每一隻也刻上不同圖案和人物,羮柄上更有他的名字。

最初看上分量不是太多,擔心不夠飽,但原來也10分足夠。

這裏還有很多不同的手工咖啡介紹及選擇。
  • 痴_線朱古力
  • 巨午餐肉,日本滑蛋牛角包
  • 輕盈吉列豬扒早餐
  • 檸檬紅莓流心鬆餅蛋糕
  • 美國熱咖啡
2023-03-08 516 瀏覽
又約咗同學仔媽咪去食早餐,今次又去科學園😆😆,可以順便充電🚘。一如既往又係座榻榻米嘅位置,因為坐得舒服、又唔會隔離左右有人係附近,只不過係會注目d🤭🤭。
2023-02-03
$85 (早餐)
2023-02-13 499 瀏覽
呢度裝修靚,地方寬闊, 落去玻璃又街, 光線足夠,樓低又夠高,坐得很舒服。 我叫左鰻魚飯, 飯熟度剛剛好, 粒粒分明。 鰻魚都好大塊,啖啖肉,沒有骨, 味道濃郁。呢個環境同食物質素來說,不算貴。 可以encore.

呢個環境同食物質素來說,不算貴。 可以encore.
2023-02-08 387 瀏覽
下午茶☕️,又沒有胃口去食東西。。唯有簡單啲去試吓新店。。嘆一杯咖啡,食吐司。。地方寬躺,人流淡。畺味咖啡☕️,畺蓉輕放匙羹上,拉花圖案。。看出用❤️做⋯⋯惜只是暖,若然熱騰騰,相信吸引性更大。。不冷不熱⋯⋯真的令人受不了。。就如( 她、他、牠、它)。。只好嘗嘗那畺味牛奶咖啡。。配上吐司,乳酪。。還有那楓糖,不甜有楓味(贊)。 小女孩喜歡那懐舊南乳炸豬排。。也忍不住引誘偷吃了一口。。乾了點,若可以保留點點汁。。炭燒蒸留咖啡☕️👍🏽(贊)。。。下午茶☕️價錢⋯⋯各有價值⋯⋯可以試
下午茶☕️,
小女孩喜歡那懐舊南乳炸豬排。。
下午茶☕️價錢⋯⋯各有價值⋯⋯
可以試
2023-02-03 272 瀏覽
呢排天寒地凍🥶,真係要飲杯熱朱古力增加脂肪。聽講呢間鋪頭嘅朱古力係痴_線咁肥,就去咗試吓。坐低叫咗一杯 Crazy chocolate(痴_線朱古力)$50,杯野一上枱即刻感受到有幾痴線。一杯熱朱古力上面鋪滿3種朱古力- 黑朱古力,牛奶朱古力同白朱古力。搞均之後就見到啲朱古力溶咗落杯熱朱古力到,好治癒。飲落就會有濃濃嘅朱古力味,唔太甜。但係太多油脂嘅關係,飲到咁上下就開始膩。呢杯朱古力除咗打卡一流,補充脂肪都一流。

呢杯朱古力除咗打卡一流,補充脂肪都一流。
2022-12-29 378 瀏覽
同閨蜜去食早餐,順便電車充電,又搵到一間可以坐好耐嘅餐廳雖然呢間餐廳周圍都有,但係呢間有特別嘅榻榻米座位,打卡一流👍🏻👍🏻食物同埋價錢合理,可以再去。😝
同閨蜜去食早餐,順便電車充電,又搵到一間可以坐好耐嘅餐廳

食物同埋價錢合理,可以再去。😝
2022-07-22
$140 (早餐)
2022-12-04 379 瀏覽
今日又是努力𡚒鬥的一天, 開會又開到過了飯點。於是想好好犒賞一下自己,就到了這家咖啡館嘆杯靚咖啡。之前來過幾次早餐, 這是我第一次來吃午餐, 想不到Lunch Set一也不便宜, 而且還沒包飲品, 要另外加配, 我記得早餐是有包飲品的呢。想不到吃什麼, 最後選了南蠻炸雞飯,套餐包括了餐湯及沙律,我另外配了杯Flatwhite。餐湯及沙律是大路野, 味道算不錯。南蠻炸雞不過不失, 但比較油,日本米飯沒有飯香, 有點奇怪。還好咖啡比較正常。總括來說性價比較低。

2022-11-17 541 瀏覽
上星期男同事RL相約女同事ES同我喺今日 (17-11-2022 Thur) 一齊食lunch,我俾幾間喺附近嘅佢哋揀,包括喺新城市廣場嘅SensoryZero(https://www.openrice.com/zh/hongkong/r-sensory-zero-%E6%B2%99%E7%94%B0-%E5%A4%9A%E5%9C%8B%E8%8F%9C-all-day-breakfast-r717263),ES就揀呢間,我就話佢知,呢間喺科學園都有,佢就揀科學園呢間.由於冇得book位,我哋3人就早啲嘢食,嚟到時唔多人,重有好多張枱.侍應冇我哋入去最角落嘅枱,枱上有menu,不過最後都擺低二圍碼俾我哋落單,我哋睇完menu後,ES要午市精選嘅C餐, $86.00日式咖哩吉列豬扒滑蛋飯,加$10.00要田園沙律,RL都要午市精選嘅D餐,$138.00蒲燒三層鰻魚滑蛋飯,我就要$138.00嘅感味大滿足早餐(ZERO all day breakfast),而我哋三個都要$50.00一杯嘅痴_線朱古力.落完單後,田園沙律到嚟,我冇影到相.然後係三杯痴_線朱古力,睇見覺得叫骯髒朱古力會貼切

落完單後,田園沙律到嚟,我冇影到相.

然後係三杯痴_線朱古力,
三杯痴_線朱古力
睇見覺得叫骯髒朱古力會貼切啲,而且佢哋俾埋濕紙巾.

之後我嘅感味大滿足早餐到嚟,睇見份量好夠,
感味大滿足早餐
再睇吓隻茶匙好特別噃.
我唔客氣開動先喇,雙份日本炒蛋好嫩滑,但蛋味唔夠;茄汁焗豆,車厘茄都正常冇問題;喵喵多士有約2厘米厚,我揀咗唔使加錢嘅士多啤梨玫瑰果醬,
士多啤梨玫瑰果醬
士多啤梨玫瑰果醬
塗上去時,佢係有玫瑰花,呢隻醬兩者嘅味道都有,唔太甜,我用唔晒就拎埋走;煙肉同爆芝士腸都唔鹹;
爆芝士腸
薯餅口感都正常,不過又冇乜薯味;菠蘿又甜又多汁,好味.沙律菜唔少,醋嘅份量亦啱啱好,係睇唔到醋但食到,睇我食完後影低個碟就知冇多餘嘅醋,
真係拿揑得好準.最後食乾果麥片乳酪,呢個都正常冇問題.

成個餐味道都唔鹹,不過熱食嘅都唔夠熱,只係暖暖地.

味道要扣返少少分=4分

而佢哋嘅呢?RL覺得鰻魚唔鯹;
蒲燒三層鰻魚滑蛋飯
ES讚日式咖哩吉列豬扒滑蛋飯好味.
日式咖哩吉列豬扒滑蛋飯
我哋最後至飲痴_線朱古力,
痴_線朱古力
面上嗰塊朱古力已經熔咗,而呢杯朱古力唔太甜,質地亦唔係厚身嗰隻,冇咁heavy,而有啲濃味朱古力碎溶唔晒,咁樣飲又好有層次,真係好特別,我哋都讚佢好味.
味道:5分

環境:
以白同金色為主,簡約光潔之餘,竟然有一對金龍鳳,好特別.
重有日式枱坐.

其他:
呢喥有最低消費.
原來咁特別嘅茶匙係古董銀茶匙,可以向店方以$200.00購買一隻.
價錢:
連加一係$574.20.
2022-11-17
$191.4 (午餐)
三杯痴_線朱古力
感味大滿足早餐
痴_線朱古力
2022-11-14 334 瀏覽
平時真係超少入嚟科學園,發現科學園原來都開左唔少新嘅餐廳。不過今次同朋友都係嚟左依間好多地方有分店嘅sensory zero食,主要係朋友話好耐無食而且食物質素唔錯。餐廳環境都幾舒適,空間開揚,同埋見側邊仲有個位置可以坐塌塌米,好似好relax咁。食物嚟講價錢唔算平,基本上大部分餐點都要超過$100,不過款款睇落都幾吸引。可惜因為唔算好肚餓嘅關係,最後都係叫左個意粉,如果唔係其實都想試下佢個All day breakfast。慢煮雞胸肉茄汁扁意粉($92)本身諗住個意粉都係平平無奇,但食物嚟到嘅時候有成功引起我嘅食慾,雞胸肉已經切好一塊塊方便食用,而且值得一讚嘅係雖然雞胸,但係食落都好嫩滑,一啲都唔覺得乾柴或者口感好"鞋",可能同慢煮有關,覺得幾好食。而意粉質感亦都頗彈牙,唔會話煮得好淋,個人幾滿意個口感,配埋番茄醬酸酸甜甜幾開胃。而且有啲意外嘅係碟意粉嘅分量都幾多下,雞肉亦比得好足料,唔似平時去開cafe食物分量都偏少。加上見其他朋友叫燒春雞、豬排飯嘅分量都好多,大家都話食到好飽,令我覺得依間餐廳嘅性價頗高。另外,其實聽朋友講sensory zero一定要必試嘅係朱古力飲品,可惜我本

慢煮雞胸肉茄汁扁意粉($92)
另外,其實聽朋友講sensory zero一定要必試嘅係朱古力飲品,可惜我本人唔太好朱古力,唯有睇住朋友飲。見到成杯野嘅第一感覺就係超級朱古力,連個杯柄都沾滿左朱古力,佢仲會專登提供濕紙巾,都幾貼心。朋友形容好好飲,朱古力迷應該幾適合,而且都幾啱打卡用,非常吸睛。整體嚟講雖然價錢唔係平,但環境同食物分量味道都唔錯,下次同朋友聚餐都會再考慮。

2022-11-06
午餐
1. 牛角包無包味,硬掘掘仲要+$15!2. 塊豬扒又乾又鞋又硬又無豬肉味一啲肉汁都無。3. 塊煙肉好差一啲都唔香脆,好似就咁烘熱佢比你咁。4. 啲蛋一啲都唔香,港式連鎖快餐店甚或M記既炒蛋都仲好過佢十條街!5. 塊薯餅真係好出色,點樣先可以做到一啲薯仔味都無架?厲害👍🏻 6. 正常有啲sense 既都唔會係碟直接鋪上茄汁豆之後再放其他食材上去沾染到其他食物,會唔會用隻碗仔裝住,同其他食物分開上會比較make sense 呢? 係得杯Flat white 叫比較正常dd,吖!Btw,杯咖啡係唔熱既。埋單兩個人食左$200左右!呢個價錢唔係貴,但貴餐廳既食物質素就是配不上,唔會再有下次。食評新手,佢逼到我要開account 寫食評。
1. 牛角包無包味,硬掘掘仲要+$15!

2. 塊豬扒又乾又鞋又硬又無豬肉味一啲肉汁都無。

3. 塊煙肉好差一啲都唔香脆,好似就咁烘熱佢比你咁。

食評新手,佢逼到我要開account 寫食評。
2022-10-15 394 瀏覽
It is my second visit to this restaurant after three months.It was okay at first so i gave an other chanceFood and Coffee is over priced, after tasted.One of the waitress was very rude.They are also very unfriendly for people who have kids, so highly recommended do not visit if you have kids.Thanks食物普通,價錢偏貴。 有個中性打扮的服務員冇禮貌。

Thanks

食物普通,價錢偏貴。 有個中性打扮的服務員冇禮貌。
2022-09-20 503 瀏覽
番完中大就過來科學園區,chill一chill !表妹帶我來咗sensory zero cafe , 佢話之前佢讀書,間唔時都同同學仔來打吓躉,餐廳平時會聯乘本地Artist 做吓exhibition,又有coffee workshop, 餐廳環境寬敞舒服,同3 5 知己來聚吓都不錯呀!下午茶輕食,所以就叫咗個肉鬆芝士牛角包🥐來試吓,牛角包入口軟脆,牛油香味好濃,輕焗芝士肉鬆,上碟時仲暖暖地,好味! Sensory除咗有咖啡☕,花茶🍵之外,仲有一系列既手工啤,見天氣熱熱地,所以我叫咗支入口啤酒來涼一下,來一個happy hour !

本地手工啤
肉鬆芝士牛角包
2021-10-16
5 分鐘 (堂食)
肉鬆芝士牛角包
2022-09-05 525 瀏覽
唔講唔覺,原來sensory ZERO已經開左7間,其實好多人都有試過sensory ZERO,但其實科學園嘅呢一間,除咗一般menu,仲有特別分左一part出黎做精品烘焙。我都係睇到之前有人講,先知原來泊車都好方便(可泊於科學園19W)停車場,一出黎幾步路就到了。呢度同出面D舖最大分別就係環境超級寬敞舒適! 今日同個朋友入黎,估唔到都咁多人......🌟Orange Espresso Tonic 橙味有氣美式咖啡對於一向都鍾意飲Tonic 的我,點會俾機會自己唔試呢~ Americano加橙味soda到又好match😌 由其是天氣咁熱,飲番杯涼透心coffee,真係精神哂唔覺唔覺同朋友傾左成個下晝,下次先再黎試佢嘅all day breakfest 同埋痴_線朱古力~

對於一向都鍾意飲Tonic 的我,點會俾機會自己唔試

2022-08-31
下午茶
2022-08-23 393 瀏覽
本人一向都有幫襯開太古分店太古分店能夠維持高水準的食物和飲品今次來到科學園分店,也不是第一次光顧可惜今次點的兩杯咖啡完全難以接受大家可以欣賞圖片沒有泡沫的Cappuccino和海量打太多氣的泡沫First Kiss味道當然也是完全不合格還有8月23日買咖啡豆說明想要新鮮烘焙的店員告訴我朋友店內咖啡豆都是差不多新鮮的,誰知道結果是,請大家看相片。差不多新鮮炒的豆,就是7月1日和6月15日未喝已經過了兩個月多的豆$180兩瓶,完全被騙的感覺。加上飲品二百多元買了一肚子的火🔥結論是咖啡難喝,還要蝦我朋友不懂幫你清倉底貨
本人一向都有幫襯開太古分店
太古分店能夠維持高水準的食物和飲品

今次來到科學園分店,也不是第一次光顧
可惜今次點的兩杯咖啡完全難以接受

還有8月23日買咖啡豆
說明想要新鮮烘焙的
差不多新鮮炒的豆,就是7月1日和6月15日
未喝已經過了兩個月多的豆

$180兩瓶,完全被騙的感覺。
加上飲品二百多元
買了一肚子的火🔥
結論是咖啡難喝,還要蝦我朋友不懂
幫你清倉底貨

2022-08-23
10 分鐘 (外賣自取)
同大家分享下我係科學園嘅飯堂🍚 sensory ZERO相信好多人都有食過,但科學園嘅呢一間,除咗平時嘅menu,仲有做精品烘焙。踩單車經過不妨去嘆返杯靚咖啡 ☕️最近仲推出沙田區一周年menu,有四款期間限定嘅沙律、飯、意粉、意大利飯,只限科學園同新城市廣場分店,有機會可以試下。重點推介💖👍 大蝦南瓜忌廉汁意大利飯沙田區一周年推介menu!南瓜忌廉汁香濃,有好多南瓜粒;大蝦有好多隻,基本上每一啖都會食到蝦肉;意大利飯軟硬度剛好,成個配搭好夾。👍 日式豬軟骨溫泉蛋飯每次必點嘅飯,豬軟骨煮得好淋,唔會咬唔開。配上溫泉蛋同煮得啱啱好嘅日本米,大滿足!👍 痴_線朱古力 Crazy Chocolate 咖啡以外嘅皇牌飲品 🍫 睇相都知道有幾痴_線。除咗香濃朱古力奶底外,面頭都舖滿咗黑朱古力碎、白朱古力碎、牛奶朱古力碎,再加上可可粉,飲完覺得自己有少少變咗朱古力😂📍sensory ZERO ROASTERLAB沙田科技大道西17號17W大樓地下G01號

重點推介💖
👍 大蝦南瓜忌廉汁意大利飯