餐廳: sensory ZERO ROASTERLAB (香港科學園)
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2021-11-25 304 瀏覽
終於科學園開了我喜歡的咖啡店了, 我一向喜歡他們的咖啡味道, 比連鎖店的差太遠了。這天我特意提早上班, 為的是能舒適悠閑地嘆早餐。最好的就是呢度早餐是有套餐的, 比起別的咖啡便宜一大截耶!我點了巨•午餐肉芝士配雙份日本滑蛋牛角包配Flat White。牛角包可改成toast, 不過我還是忠於原著。早餐的賣相真的好, 午餐肉係長方粗條, 好似層層疊嘅積木。雞蛋非常嫩滑, 因為用了日本蛋,所以蛋味較香。Flat White是我熟悉的味道,香濃幼滑。我之前試過改用燕麥奶, 但還是覺得用牛奶好飲啲。

2021-11-22
早餐
2021-11-21 1259 瀏覽
這間有一個非常hit嘅朱古力特飲,賣相超吸引,連名字都超級正,一直都想試。小編前排嚟科學園走走,原來都有這間分店,二話不說立刻攞位點餐。這裏有非常多嘢食選擇,有牛角包餐,有沙律,有特色日本飯,有小食,小編見到樣樣都好吸引,已經打算下次要再嚟。-🌹澳洲A5和牛藜麥沙律首先揀咗藜麥沙律,藜麥健康大家都知,這個再配澳洲A5和牛喎,睇到都已經流口水啦,食落和牛肉質嫩滑,牛肉重,大概6成熟,仲見到鮮紅色。沙律係紅橡菜同火箭菜,仲有切粒嘅紅菜頭,加埋醬汁,雖然食唔出係乜,紅色但好味,整體都係讚。-🌹新豬肉牛油果芥末醬牛角包牛角色有好多選擇,今次揀咗用Omni Pork植物肉造的,食落分唔出係真肉定假肉,幾好味。仲有配菜牛油果,佐以芥末醬,有少少辣,早上食好開胃。-🌹痴_線朱古力這個係今次嘅重點,整個杯布滿朱古力碎,賣相係好利害,會哇哇聲,但食落朱古力味唔今日唔濃,差少少。-🌹意式特濃咖啡配云呢拿雪糕小編反而鍾意這個我叫它做甜品,其實係飲咖啡,不過要自己加啲雪糕落去啲咖啡度當加奶加糖,加幾多隨自己,啲特濃咖啡真係好香,讚。

🌹澳洲A5和牛藜麥沙律

🌹新豬肉牛油果芥末醬牛角包

🌹痴_線朱古力

🌹意式特濃咖啡配云呢拿雪糕
意式特濃咖啡配云呢拿雪糕
3 分鐘 (堂食)
2021-11-20 712 瀏覽
我和朋友來科學園遊玩,來到這間 sensory ZERO的店,我一直都聽聞這店有很多分店和很受歡迎,今次終於可以一嚐美食和享受cafe優雅環境。食物:新豬肉牛油果芥末醬:這其實是泰式豬肉,健康的素肉對腸胃好,牛角包脆到令人難以置信,令我回味無窮。Omni是很出名的素肉牌子,而泰式是微辣,怕辣的朋友也可吃。澳洲A5和牛藜麥沙律:和牛極香嫩,完全不韌,有紅橡菜火箭菜和紅菜頭作沙律配料,沙律清新開胃。藜麥的膳食纖維含量豐富,有飽肚感,藜麥粒狀爽口彈牙,絕對是健康之選。甜品:意式特濃咖啡配云呢拿雪糕:我覺得這配搭很特別創新,用清新香甜的雪糕來中和特濃咖啡苦澀,苦中帶甜,這配搭太令我驚喜,感覺像吃咖啡味雪糕。飲品:crazy chocolate 🍫 :必飲!這杯是店舖的鎮店之寶,朱古力力碎多而香濃,邪惡朱古力刺激味蕾,打卡之選,美觀極了。內在環境:門面設計有氣派:

食物:

甜品

飲品:

內在環境:

門面設計有氣派:

2021-11-20
3 分鐘 (堂食)
  • 邪惡朱古力
2021-11-16 165 瀏覽
踩單車踩到累, 估唔到原來科學園都有而間既分店, 即刻沖去試試佢既招牌飲品😋1️⃣Crazy Chocolate ($50)來到而間cafe, 唔洗諗一定係叫而間痴_線朱古力啦😝果然無令我失望, 而杯朱古力真係好痴_線!!由杯內到杯外都係滿滿既朱古力~同埋都係痴_線咁好飲😋😋😋可惜飲完好有罪疚感😣😣2️⃣Muffin ($55)Muffin佢有四隻味, 我今次就試藍莓芝士, Muffin夠鬆軟, 而且好香藍莓芝士味,配埋杯朱古力都唔會覺得膩~總括而言, 非常值得試👍🏻

1️⃣Crazy Chocolate ($50)
來到而間cafe, 唔洗諗一定係叫而間痴_線朱古力啦😝
果然無令我失望, 而杯朱古力真係好痴_線!!
由杯內到杯外都係滿滿既朱古力~
同埋都係痴_線咁好飲😋😋😋
可惜飲完好有罪疚感😣😣

2️⃣Muffin ($55)
Muffin佢有四隻味, 我今次就試藍莓芝士,
Muffin夠鬆軟, 而且好香藍莓芝士味,
配埋杯朱古力都唔會覺得膩~

總括而言, 非常值得試👍🏻
2021-10-21 655 瀏覽
平日收早搵食搵到去科學園~平時都好少會入去~因為聽說係美食沙漠所以唔會特登去呢到~不過朋友介紹sensory ZERO便上網搜尋一下~聽人力推杯朱古力~睇相都覺得吸引,睇黎真係要試一試先得~大約17:00泊車去到唔洗等位就入去~睇見餐牌都唔少選擇就叫左個和牛沙律,一份鰻魚牛角酥,一份肉鬆滑蛋牛角酥仲有唔少得既痴_線朱古力朋友想飲涷就叫左另一款朱古力飲品沙律味道好正~~~覺得一定要叫~我食肉鬆滑蛋牛角酥,我就覺得一般,冇乜特別好食唔好食既食得飽但唔覺有滿足感~朋友話佢份鰻魚牛角酥都好食~或者下次我會揀其他野食~而杯朱古力真係好正!岩我唔想飲凍飲,已唔太好咖啡既人畢竟外面太多打卡cafe
平日收早搵食搵到去科學園~
平時都好少會入去~因為聽說係美食沙漠所以唔會特登去呢到~
不過朋友介紹sensory ZERO便上網搜尋一下~
聽人力推杯朱古力~睇相都覺得吸引,睇黎真係要試一試先得~
大約17:00泊車去到唔洗等位就入去~
睇見餐牌都唔少選擇
就叫左個和牛沙律,一份鰻魚牛角酥,一份肉鬆滑蛋牛角酥
仲有唔少得既痴_線朱古力
朋友想飲涷就叫左另一款朱古力飲品
沙律味道好正~~~覺得一定要叫~
我食肉鬆滑蛋牛角酥,我就覺得一般,冇乜特別好食唔好食既
食得飽但唔覺有滿足感~
朋友話佢份鰻魚牛角酥都好食~
或者下次我會揀其他野食~
而杯朱古力真係好正!岩我唔想飲凍飲,已唔太好咖啡既人
畢竟外面太多打卡cafe
2021-10-14
  • 痴_線朱古力
2021-10-16 409 瀏覽
星期六上午想找醒神早餐可以考慮這裡,環境很有特色,將咖啡融入中國哲學一太極文化。有不少打咭位,可盤坐享受二人時光。門外特設單車泊車位,落地玻璃,環境光猛。今天叫了肉鬆芝士牛角包加Cappuccino,牛角包外脆內軟,芝士加蛋加肉鬆非常match, 咖啡反而不是想像中出色,感覺一般,可能是跟餐咖啡。想一試他們的All day breakfast, 但要930am後才有,希望下次試到。價錢中高價,埋單每位一百,效假同朋友Chill下,可以考慮。
2021-10-16
$100 (早餐)
2021-09-20 488 瀏覽
今日到科學館的一間Cafe同人開會,叫咗個索價約148元類似All Day Breakfast,一上枱見到成四分一個西蘭花🥦就心知不妙,完全好似冇洗過,一切開就見有發泡膠粒、蟲卵和會郁的🐛,本身自己唔唸住食,又唔係投訴,只係好心話俾個侍應聽,點知換來一句:等等!唔關佢事,走開咗就了事,完全冇歉意。不過算!咁嘅服務態度,以後一定唔會再幫襯。如果大家要約我在科學園開會的話,就唔好約我去呢間Sensory Zero
📍科學園:Sensory Zero 澳洲M5+和牛肩肉溫泉蛋飯 連 痴線朱古力 $183性價比:7.5/10有質素既餐廳喺科學園愈開愈多,今次我食平時喺其他分店食開既「澳洲M5+和牛肩肉溫泉蛋飯」,午市套餐額外加 $10 可以飲「痴_線朱古力」Crazy Chocolate。#和牛肩肉溫泉蛋飯 default 係 medium rare,有少少筋,叫咗少飯不過睇落似係正常份量。#痴_線朱古力 一如以往衝擊視覺,預咗飲完變肥妹,但唔理啦🤣#hkfood #hkgirl #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodlover #hkeats #hkfoodshare #foodoftheday #chocolate #chocolatelover #crazychocolate #肥就肥啦 #放縱下 #飲食日記 #和牛 #牛肉飯 #溫泉蛋 #朱古力 #朱古力奶 #朱古力控 #美食 #必食 #相機食先 #吃貨 #食好西 #高質 #SensoryZero #科學園

性價比:7.5/10

澳洲M5+和牛肩肉溫泉蛋飯
2021-08-02
5 分鐘 (堂食)
澳洲M5+和牛肩肉溫泉蛋飯
2021-09-11 498 瀏覽
點了兩份all day breakfast🍴🥗🥙🥓🍳🍞一份有肉(其實就係條香腸),另一份點了素食(就是波了椰菜花)。本來不太喜歡吃菜,但當天不想吃太多,就點了素食的這一份。出乎我所料,所有的菜都非常好吃!🤤🤤我把整碟都吃清光!🤣🤣他們的果醬很特別,不知道是否把麵包放在最後吃,吃的時候都不夠脆身😢 另外也點了一個blueberry muffin,不會太甜,正常發揮。侍應的態度非常好,帶着口罩也感受到他們的親切!環境寬敞,為朝早帶來舒適的開始🤩
點了兩份all day breakfast🍴🥗🥙🥓🍳🍞
All  day  breakfast
Blueberry  muffin
2021-08-31
$170 (早餐)
All  day  breakfast
2021-09-03 301 瀏覽
今日早左收工,就揸架車去科學園睇下有咩好食,點知見到sensory zero 科學園都開左間分店,就去入試下。黎到五點幾仲有下午茶,就叫左個似鬆炒蛋牛角包tea set 配痴L 線朱古力牛角包夾住嫩滑炒蛋,上面有d 肉鬆,肉鬆咸咸地,配埋芝士炒蛋夾包 好正,肉鬆中和左牛角包加炒蛋既油膩感痴L 線朱古力一如以往賣相都係咁靚,但份量就細杯左d, 朱古力層次豐富,唔會太甜,朱古力迷必試!最後就係鰻魚炒蛋飯,印象中係無tea set 叫,呢個飯我已經之前試過一次,鰻魚份量唔少,亦都有d 厚度,炒蛋一樣好滑,加埋鰻魚汁撈飯好開胃。

2021-08-29 361 瀏覽
假期下午入科學園尋找美食,見到地下有間舖頭,放滿蒸餾咖啡和不同的咖啡豆,所以入去試一試。第一樣叫左芝士餐肉牛角飽,雖然唔係特別款式食物,但做得非常好味,餐肉非常厚身也煎得脆口,味道的確唔錯。第二樣叫左素食豬肉肉碎飯,味道一般,只屬普通水準,而且d飯比較濕身,口感一般。之後叫左四杯飲品,crazy mocha , baby crazy chocolate, ginger latte and Americano, 如果你係甜品朱古力Fans,你一定非常滿足,朱古力味濃非常好飲,而且打咭一流,另外ginger latte 不太甜,而且有另上薑蓉(不是切雞飯嗰D, haha...)可以落入latte中,口感和薑味提升不少,值得一試,最後美式咖啡夠香,屬於中上水平,但咖啡好睇個人口味。最後,食物價錢略貴,如果加有下午茶Tea Set會更好。
最後,食物價錢略貴,如果加有下午茶Tea Set會更好。
2021-08-29
  • Ginger Latte
  • Crazy Mocha
2021-08-26 221 瀏覽
科學園又新開咗一間西餐廳,款式選擇多,有素食有廚師發板,亦有輕食同甜品,而且有不同款式咖啡飲,環境又舒服,同三五知己黎邊食邊談天,真係可以坐半日。總括來說,這餐廳真係值得一試。
2021-08-26
2021-08-15 519 瀏覽
有人話白石角科學園係美食沙漠。。 其實除左 food court 既碟頭飯同一期既大家樂,呢度都有幾間好野可以講吓;好似二期既 《food lab》,同近日大舉進駐沙田區既《Sensory Zero 》。新城市嗰間反而未去過,今日試吓科學園間 lab ….全白裝修,牆壁,檯櫈都係白色,咁辛苦工作人員,真係要做到乾淨,一塵不染既效果;試業期間係 keep 到既,希望努力落去。食物方面,叫左《全日早餐》,穩陣之選其實都好難錯。有茄豆,大芝士腸,薯角,多士,好好味既士多啤梨果醬同雜菜沙律。熱上,不過,breakfast 多數會跟杯飲品,佢就冇。我哋另外叫左杯熱朱古力 《Crazy Chocolate 》,好既地方係,佢吾係用粉而係用熱奶溶左啲朱古力小塊再冲出嚟;開頭一兩啖奶味濃 ,越飲越香同重朱古力味。打咭賣相,老婆大人十分滿意。總結: 今日選菜比較穩陣,下次可試菜單上既意粉同埋日式料理 (和牛,燒鰻魚)。飲品選擇多,科學園傾偈好地方。

全日早餐

飲品選擇多,科學園傾偈好地方。