2019-07-30 101 瀏覽
今天補祝友人生日,來到這間特色Cafe享用下午茶。客人都被集中擺放在餐廳較裏面的位置牆壁上有可愛的兩舊Seoulmate雲Seoulmate這餐廳名字很特別,應該是從羶味這詞語轉變過來的。 焗蕃茄泡菜芝士豆腐 $58泡菜是韓國的必吃前菜,而泡菜和蕃茄的味道完美結合,前菜來說我覺得十分開胃,口感清爽,豆腐很鬆軟。 烏卒卒火山鰻魚櫻花蝦飯老闆送來的烏卒卒火山鰻魚櫻花蝦飯,才知道這店是由韓國人主理,老闆還細心地告訴我們要小心燙到手。單看外型就已經可愛極了。火山頂口有蛋黃,就像溶岩一樣,外面灰色的是軟棉棉的蛋白,裏面熱辣辣的是用鰻魚汁煮成的鰻魚飯,入面有櫻花蝦和芝士。當切開外層時,上面的蛋黃像溶岩似的流下來,與鰻魚飯溶為一體,十分特別又好吃! 柚子椰沫飄雪 $46杯頂有忌廉,柚子粒夠多夠甜,賣相和味道俱佳。另外,我們在網上訂了座,全單計七折,令這餐下午茶更划得來。不過,這裡要收取切餅費,是美中不足的地方。Seoulmate Cafe 地址:銅鑼灣駱克道491-499號京都廣場4樓

今天補祝友人生日,來到這間特色Cafe享用下午茶。

客人都被集中擺放在餐廳較裏面的位置

牆壁上有可愛的兩舊Seoulmate雲

焗蕃茄泡菜芝士豆腐 $58

柚子椰沫飄雪 $46

杯頂有忌廉,柚子粒夠多夠甜,賣相和味道俱佳。

Seoulmate Cafe
地址:銅鑼灣駱克道491-499號京都廣場4樓

2019-07-29
15 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日
用餐優惠
優惠券
2019-07-29 5042 瀏覽
餐廳名字:Seoulmate Cafe📍銅鑼灣駱克道491-499號京都廣場4樓重點: 韓式Cafe*******Kay Gor 約左一班舊同事出來吹下水去到銅鑼灣當然要搵間Cafe食下野吹下水啦地方都頗大,而且有戶外位座位的距離寬闊,舒適寬敞烏卒卒火山鰻魚櫻花蝦飯👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Menu食物相都好吸引外型非常可愛,火山做王題仲有表情樣超得意仲有蛋黃漿,好似熔岩甘好Cute切開灰色的外層原來係蛋白,內裡就有鰻魚飯蛋黃漿慘入飯中,再配合櫻花蝦、芝士同鰻魚汁鰻魚櫻花蝦飯依然好熱,還會出煙!鰻魚切粒,份量多個味道真係好好味軟殻蟹pizza👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻咸蛋黃醬味濃,軟殻蟹都份量好多我都幾中意餅底pizza,餅底夠薄夠脆原來軟殼蟹同pizza都幾夾,餅底焗得香脆而且份量十足藍莓芝士奶蓋 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻芝士奶蓋超濃厚藍莓沙冰鮮甜果味重留意餐廳可以經app 預定,最少都有九折整體環境同食物都好優質,好岩同一大班朋友來吹水Kay Gor 推介食物 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻環境 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻服務 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻價錢 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻備注👍🏻5粒代表最推介#kayGorfoodie #
餐廳名字:Seoulmate Cafe
📍銅鑼灣駱克道491-499號京都廣場4樓
重點: 韓式Cafe
*******

Kay Gor 約左一班舊同事出來吹下水
去到銅鑼灣當然要搵間Cafe食下野吹下水啦
地方都頗大,而且有戶外位
座位的距離寬闊,舒適寬敞

烏卒卒火山鰻魚櫻花蝦飯👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Menu食物相都好吸引
外型非常可愛,火山做王題
仲有表情樣超得意
仲有蛋黃漿,好似熔岩甘好Cute
切開灰色的外層原來係蛋白,內裡就有鰻魚飯
蛋黃漿慘入飯中,再配合櫻花蝦、芝士同鰻魚汁
鰻魚櫻花蝦飯依然好熱,還會出煙!鰻魚切粒,份量多
個味道真係好好味

軟殻蟹pizza👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
咸蛋黃醬味濃,軟殻蟹都份量好多
我都幾中意餅底pizza,餅底夠薄夠脆
原來軟殼蟹同pizza都幾夾,餅底焗得香脆而且份量十足

藍莓芝士奶蓋 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
芝士奶蓋超濃厚
藍莓沙冰鮮甜果味重

留意餐廳可以經app 預定,最少都有九折
整體環境同食物都好優質,好岩同一大班朋友來吹水

Kay Gor 推介
食物 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
環境 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
服務 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
價錢 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

備注👍🏻5粒代表最推介

#kayGorfoodie #foodie #hkblogger #foods #hkfood #hkfoodie #likeforlikes #like4likes #likeforfollow #likeforcomment #likeforlikeback #likeforcomments #instalike #followers #followers #photooftheday #amwriting #blogging #newblogpost #instablogger #me #followme #comment💬 #like4me #smile #igers #hkig #hkigfood #SeoulmateCafe
下午茶
2019-07-26 71 瀏覽
三五知己係鬧市中搵到Cafe俾個火山飯吸引住左👻絕對係呃like之選首先講吓個火山岩漿泡菜芝士炒飯 個頂係一個蛋黃切開嘅時候可以做到流心嘅效果其實面頭嗰層係用蛋白打成跟住攞去焗🥰 所以就做咗呢個效果啦 切開食 個飯係有少少芝士拉絲 唔會話好辣😀 泡菜味都好夠 至於個pizza 個人略嫌汁唔夠多 😀😀 軟殼蟹份量都好夠另外個burger 就ok ga 要讚之處就係個嘅薯條🤪真係好味😁如果喺銅鑼灣想搵個嘅Cafe坐下可以去下呢度又呃到like
三五知己係鬧市中搵到Cafe

另外個burger 就ok ga 要讚之處就係個嘅薯條🤪
真係好味😁

如果喺銅鑼灣想搵個嘅Cafe坐下可以去下呢度又呃到like
2019-07-26 2094 瀏覽
都係為咗佢哋而來,萌外表極為吸引!終於有機會來品嚐!不過真係好難揀,要白雲定要火山?最後投票決定!係火山呀!上枱時侍應提醒碟很很很熱,小心!超可愛,影完一輪相,終於要將火山🌋劈開!火山頂蛋黃仲係流心~流落入面嘅鰻魚飯😍外層應該係蛋白,有淡淡蛋白味,不過口感就一陣風,入口即化~一啲都唔吝嗇,鰻魚唔細片~個飯係用鰻魚醬炒~好味!咸蛋黃味道唔算濃,加上清新的蝦他他醬,互相配合,好味又特別~面層舖上一層波浪忌廉~好靚呀~下面就係彈牙烏冬~個汁酸酸辣辣,開胃惹味~三文魚煎得超香脆,但唔會乾柴喎~上枱見到咁大碟,嚇一嚇~😆揀咗三隻味,柚子、甜辣及芝士,每隻味有五大件,炸雞唔錯,略嫌個柚子味唔夠濃。清新嘅芒果味,香濃芝士奶蓋。#每道菜都看得出的用心製作#新鮮熱辣上枱#店員有禮#簡潔舒適佈置

都係為咗佢哋而來,萌外表極為吸引!終於有機會來品嚐!
不過真係好難揀,要白雲定要火山?

最後投票決定!係火山呀!

烏卒卒火山鰻魚櫻花蝦飯

上枱時侍應提醒碟很很很熱,小心!
超可愛,影完一輪相,終於要將火山🌋劈開!
火山頂蛋黃仲係流心~流落入面嘅鰻魚飯😍

外層應該係蛋白,有淡淡蛋白味,不過口感就一陣風,入口即化~
一啲都唔吝嗇,鰻魚唔細片~個飯係用鰻魚醬炒~好味!

魚籽蝦他他配黃金咸蛋黃多士

泡菜蕃茄忌廉芝士烏冬配香煎三文魚

面層舖上一層波浪忌廉~好靚呀~
下面就係彈牙烏冬~個汁酸酸辣辣,開胃惹味~
三文魚煎得超香脆,但唔會乾柴喎~

韓式炸雞(三味)

上枱見到咁大碟,嚇一嚇~😆

芒果芝士奶蓋

清新嘅芒果味,香濃芝士奶蓋。

#每道菜都看得出的用心製作
#新鮮熱辣上枱
#店員有禮
#簡潔舒適佈置
2019-07-24
魚籽蝦他他配黃金咸蛋黃多士
泡菜蕃茄忌廉芝士烏冬配香煎三文魚
韓式炸雞(三味)
芒果芝士奶蓋
2019-07-25 1863 瀏覽
包子放工之後要到銅鑼灣Sogo購物🛍作戰,作戰過後就去覓食,和夫君在銅鑼灣找到了這家創意韓式🇰🇷餐廳。餐廳裝修簡單,走文青風格!內裏有不少可愛趣緻🧸的裝飾品和小擺設🎎。⭐️韓意薄切生牛肉 - 生牛肉片🥩配上沙律菜🥗。沙律菜配上柚子汁,為炎炎夏日帶來一點清新,友開胃的感覺。牛肉片則切成薄薄的,入口無筋,特別的是配上了花生粒🥜,增加口感。而牛肉上亦有少量黑胡椒碎吊味,刺激味蕾!⭐️甜辣醬韓式魚蛋炒年糕 - 韓菜必點之選。年糕🥘煙韌,有咬口。韓式魚蛋亦很足料,有很多片。味道剛好,甜辣味不會過重,亦不會淡而無味。⭐️烏卒卒火山鰻魚櫻花蝦飯 - 必點菜,賣相好得意,影相打卡一流📸!是餐廳招牌菜,製作需時,需要大約20分鐘⌛️,而且每日限量。外面灰色的是綿密的蛋白,眼和口則用上紫菜造成,造成一堂相當英氣的眉毛。蛋白上面用生蛋黃🍳營造一個火山溶岩的感覺,賣相和玩味十足🤓。 切開火山,裡面的飯則是由櫻花蝦🦐、鰻魚和芝士🧀煮成,煮完之後還可以看見粒粒的櫻花蝦和鰻魚,製作認真!而且有很濃郁的鰻魚味,還有芝士和生蛋黃拌飯,口感不錯!⁉️這是走創意,新潮路線的一間韓式cafe,食品造型和玩味都滿分💯。看來往後除了吃炸雞

⁉️這是走創意,新潮路線的一間韓式cafe,食品造型和玩味都滿分💯。看來往後除了吃炸雞🍗、燒肉這些傳統韓食之外,又有一個不錯選擇!
呢個餐廳係網上瘋傳,今晚終於食到了~餐廳都幾近CWB地鐵站,地理位置夠晒方便~~環境睇得出落過心思!坐位舒適自在,令人感覺悠閒Seoulmate主打玩味韓國菜,招牌菜係.....烏卒卒火山鰻魚櫻花蝦飯 P.S.真係突登為佢而嚟♥️賣相可愛既雲朵☁火山好得意,頭頂有一顆蛋黃,外層是灰色的蛋白切開可愛既雲朵☁............,內裡藏有鰻魚飯,蛋黃亦同時慘入火山炒飯中,配合上櫻花蝦、芝士、鰻魚汁,味道很好賣相可愛既雲朵☁炒飯同火山🌋炒飯好match卡邦尼年糕先將雞蛋與年糕撈勻 !年糕炒得剛剛好,卡邦尼香濃細滑,配合煙韌彈牙嘅年糕 ,再加上煙肉,加強口感 仲有一系列又靚又好味既韓式甜品。韓國荷蘭寶寶班㦸賣相同味道竟然一樣咁出色!!!Cookies milkshake其實仲有好多嘢都想試,下次再試過啦!
呢個餐廳係網上瘋傳,今晚終於食到了
~餐廳都幾近CWB地鐵站,地理位置夠晒方便~~

環境睇得出落過心思!坐位舒適自在,令人感覺悠閒

Seoulmate主打玩味韓國菜,招牌菜係.....

P.S.真係突登為佢而嚟♥️

賣相可愛既雲朵

火山好得意,頭頂有一顆蛋黃,外層是灰色的蛋白

賣相可愛既雲朵☁炒飯同火山🌋炒飯好match

卡邦尼年糕

先將雞蛋與年糕撈勻 !

仲有一系列又靚又好味既韓式甜品

韓國荷蘭寶寶班㦸

賣相同味道竟然一樣咁出色!!!
Cookies milkshake

其實仲有好多嘢都想試,下次再試過啦!
  • 卡邦尼年糕
  • 韓國荷蘭寶寶班㦸
2019-07-22 98 瀏覽
呢間餐廳一向都好多人,今日都唔例外。同朋友叫左3樣野食,已經好夠飽。XO醬炒牛肉炒韓式粉絲。加上有用黑椒炒,味道微辣。有用夠嘅油去炒,但係唔會太油,亦都唔會話好黏,油量控制得非常之好。之後仲叫咗個韓式辣嘅魚糕年糕,份量就相對上比較少,如果魚糕可以多啲就好啦。最後個重點係甜品!我哋叫咗個阿華田窩夫,有一個雲呢拿雪糕,兩塊嘅窩夫,另外仲有發阿華田餅同埋用阿華田粉灑喺面,非常之有特色,同埋香港風味。最重要係佢係即叫即整!上菜嘅時候仲係熱㗎!將cream阿華田粉同埋雪糕夾埋一齊一齊食真係冇得頂。

2019-07-18
5 分鐘 (堂食)
2019-07-21 108 瀏覽
Seoulmate Cafe約左一班好姐妹出來行下街吹下水,去到銅鑼灣當然要搵間Cafe坐低啦。依間韓式CAFE地方都頗大,而且有戶外位。座位舒適寬敞烏卒卒火山鰻魚櫻花蝦飯,外型超級既可愛,仲加左個EMOJI表情樣超得意,頭上仲有蛋黃漿,好似熔岩甘好Cute。外層係蛋白做既,內裡就係大大件鰻魚飯。𠝹外蛋黃漿立即慘入飯中,鰻魚櫻花蝦飯好熱,仲出緊白煙!份量多個味道真係好好味阿華田窩夫咬落去面頭係好脆,口感唔錯。另外個窩夫同埋阿華田脆脆醬都幾夾。 窩夫唔會太甜同埋太多粉,份量啱啱好軟殻蟹pizza軟殻蟹都份量好多我都幾中意餅底pizza,餅底夠薄夠脆。餅底焗得香脆而且份量十足整體整體來講餐廳環境食物質素同賣相都唔錯 ,好岩同一大班朋友來吹水
Seoulmate Cafe

就算唔係月尾,都要同朋友們食好野開心下。xd 我朋友已經講左話想試下韓式cafe好多次. 所以今次我同朋友們就黎左銅鑼灣既seoulmate cafe 食dinner 卡邦尼炒年糕撈完之後個樣係甘,d 汁好濃好香。卡邦尼意粉就成日食,今次係我第一次食卡邦尼炒年糕,食落好好嚼,口感好得意。😍估唔到可以有甘既配搭!! 鹹蛋海鮮pizza鹹蛋配海鮮真係第一次食,估唔到食落一d 都無違和感。😍 而且仲好夾!!呢間餐廳真係幾有創意,創造左好多意想不到既菜式。close up~ 好cute 背面背面close up~ 火山口個蛋超靚。我地幫烏卒卒影左好多張相先切開佢黎食。 因為廚師真係整得好cute.千析唔好以為造型靚就好睇唔好食,呢個真心好好食,同埋鰻魚量份量好足,而且好香好好食。 必叫!!我打算遲d 放上去呃likes. haha 本身想叫埋另一款白雲造型既飯,但我朋友想食甜品同飲野多d.所以唯一下次要再黎個陣試埋。荷蘭寶寶配雪糕呢個我覺得唔用醬食都ok. 因為個荷蘭寶寶撈埋ice cream 就已經好香好好味 😍 不過當然鐘意口味重d 既朋友可以配埋醬食都得 😁桑格莉亞白葡萄酒我本身都
就算唔係月尾,都要同朋友們食好野開心下。xd

我朋友已經講左話想試下韓式cafe好多次.

卡邦尼炒年糕

撈完之後個樣係甘,d 汁好濃好香。

估唔到可以有甘既配搭!!

鹹蛋海鮮pizza

close up~ 好cute

背面

背面close up~ 火山口個蛋超靚。

我地幫烏卒卒影左好多張相先切開佢黎食。
因為廚師真係整得好cute.

必叫!!我打算遲d 放上去呃likes. haha

本身想叫埋另一款白雲造型既飯,但我朋友想食甜品同飲野多d.
所以唯一下次要再黎個陣試埋。

荷蘭寶寶配雪糕

桑格莉亞白葡萄酒

我本身都唔太飲得酒,但呢杯飲落酒精味一d 都唔濃,我覺得唔飲得酒既朋友又唔想夜晚飲甘多野,可以不妨叫黎share 同朋友一齊飲。

2019-07-16
  • 鹹蛋海鮮pizza
  • 荷蘭寶寶配雪糕
  • 桑格莉亞白葡萄酒
2019-07-19 61 瀏覽
今日收左工約左友人係銅鑼灣見面,咁就係附近搵食,比我發現左呢間餐廳,係樓上鋪,一上到去有好多人,平時都好full,好采唔使等位就入得,服務都唔錯,熱情既招待。首先我地叫左個XO醬乾炒牛韓式粉絲,炒得唔會好油膩,而且容易入口,韓式粉絲好彈牙,唔同一般個啲,牛肉粒都幾爽,味道都唔錯。之後叫左個泡菜雞肉薄餅,賣相都唔錯,啲芝士同雞肉都好多,芝士多到可以拉絲,係我鐘意食既味道,泡菜唔會辣,小朋友都岩食。最後叫左個阿朱媽年糕多士同焦糖雪糕大戰黃金流沙,冰火交融,感覺好得意,而且中間係流沙嘅,勁好味,食落唔會好乾,有雪糕中和返,唔會好甜,感覺唔會太邪惡。值得一試。

2019-07-18 70 瀏覽
~見個個去都食火山飯我地就決定 唔 試啦😏~龍蝦喇沙燴飯 💲148韓式炸雞(兩款口味) 💲158✅ 喇沙意大利飯相信無咩人試過😎 佢既好食程度超乎想像🙄💭 個汁比一般喇沙湯底creamy同濃郁好幾倍🍼 而且仲有半隻龍蝦😋✅ 炸雞大大粒👀 有半個拳頭咁大👊🏻 (絕對唔係因為我個拳頭細) 🤧 口感豐滿多汁💦 算係抵食👅Taste:3.5/5💰CP值:3.5/5🙋🏻‍♀Service:3.5/5👁‍🗨Stylishness:3.5/5
~見個個去都食火山飯我地就決定 唔 試啦😏~

龍蝦喇沙燴飯 💲148
韓式炸雞(兩款口味) 💲158

👅Taste:3.5/5
💰CP值:3.5/5
🙋🏻‍♀Service:3.5/5
👁‍🗨Stylishness:3.5/5
2019-07-10
10 分鐘 (堂食)
$187.5 (晚餐)
2019-07-17 97 瀏覽
食物份量比預期小,尤其是最出名的火山飯,而且價錢頗貴,所以我們只叫了3道菜。味道合格,但也不算超級好食。服務和衛生都是中規中矩的。建議裝修可以提升下,將餐廳搞得更加有特色。總結來講是打卡的好地方,不過性價比不高,來過就算了。The food was much smaller in portion size than I expected, especially the volcano risotto. The prices were also quite high so we were only able to order 3 dishes. The food tasted OK, but nothing super amazing or memorable. Service and hygiene were standard. Perhaps the decor could be improved to make the restaurant more cute and memorable? Overall a good place to visit, but value for m
The food was much smaller in portion size than I expected, especially the volcano risotto. The prices were also quite high so we were only able to order 3 dishes. The food tasted OK, but nothing super amazing or memorable. Service and hygiene were standard. Perhaps the decor could be improved to make the restaurant more cute and memorable? Overall a good place to visit, but value for money wasn't high, so maybe just visiting once is enough.
2019-07-16
2019-07-15 83 瀏覽
今次試咗個烏卒卒櫻花蝦鰻魚飯即叫即整大概要等20分鐘賣相超吸引 忍唔住不停同佢影相打卡平時多數樣靚嘅嘢味道都係爭啲啲但係今次竟然有驚喜賣相同味道竟然一樣咁出色櫻花蝦同鰻魚飯個味道好配合🥰值得推介👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
今次試咗個烏卒卒櫻花蝦鰻魚飯
賣相同味道竟然一樣咁出色
櫻花蝦同鰻魚飯個味道好配合🥰
值得推介👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
2019-07-14 66 瀏覽
環境優美 服務很好 價格偏貴 口味中等。炸雞很不錯。海鮮煎餅有一點偏淡。火山炒飯口味中等。炒飯有鰻魚、蝦幹,有淡淡腥味,不過可以忍受。seafood fried rice inside, egg on top, no flavor cream as the coat for rice. The visual is great but the taste is just average.
環境優美 服務很好 價格偏貴 口味中等。

炸雞很不錯。

海鮮煎餅有一點偏淡。

2019-07-13 160 瀏覽
這餐廳其實在很久以前已經吃過一遍(那時候的分店還在西營盤)感覺韓式跟西式菜的配搭味道很不錯(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)印象挺深刻的。但礙於地點太不就腳的關係,就沒有再去過,現在餐廳搬到了銅鑼灣,終於約了朋友再吃吃看!餐牌的菜式跟飲料款式多了很多選擇,最後點了炸甜薯條、青梅串串烤豬腩肉、卡邦尼炒韓式年糕跟飲品(濟洲橙茶及青瓜梳打)炸甜薯條甜薯條炸得香脆,配茄汁及蛋黃醬也很夾。青梅串串烤豬腩肉肉串上塗上青梅醬,酸酸甜甜好滋味( ´▽`)配沙律菜吃也很夾。卡邦尼炒韓式年糕這裡的卡邦尼醬汁煮法跟傳統的相約,生蛋黃則放在碟中讓客人自己拌著吃,醬汁濃郁,吃到蛋黃跟芝士的味道(*¯︶¯*)濟洲橙茶、青瓜梳打點了兩杯比較少見的飲品,朋友的濟洲橙茶好清新,味道跟柚子茶的相似;至於自己點的青瓜梳打十分清新,青瓜味淡反而薄荷味更突出,挺解膩的。會再encore的( ´▽`)

炸甜薯條
甜薯條炸得香脆,配茄汁及蛋黃醬也很夾。

青梅串串烤豬腩肉

濟洲橙茶
青瓜梳打

濟洲橙茶、青瓜梳打

會再encore的( ´▽`)
濟洲橙茶
青瓜梳打