2023-02-06 20 瀏覽
/酒吧同埋中菜廳兩樣嘢好難融合埋一齊🤣今次呢一個嘗試真係好大膽😌估唔到又有意外驚喜😏.酒香威士忌鵝肝 $188店員會吹一個波波係威士忌上面,令到成個畫面都好靚😍好岩用黎打卡‼️再將威士忌🥃淋喺面,令到每一塊鵝肝都好特別😍再配埋啲青瓜絲一齊食.金沙椒鹽新鮮白飯魚 $138shake shake 薯條就食得多,今次都係第一次食shake shake白飯魚, 依間店準備好左好多口味既shake shake 粉😇白飯魚賺到好脆口位‼️好吸引.馬拉盞通菜煲 $108超惹味😍份量超多,送飯真係一流.沙拉肉排 $128酸酸甜甜,每一舊排骨都沾滿咗好多沙拉醬‼️肥瘦適中
酒香威士忌鵝肝 $188

金沙椒鹽新鮮白飯魚 $138

馬拉盞通菜煲 $108
超惹味😍份量超多,送飯真係一流

沙拉肉排 $128
酸酸甜甜,每一舊排骨都沾滿咗好多沙拉醬‼️肥瘦適中

2023-02-01 16 瀏覽
通常bar and restaurant都系食西餐野食,但有次上網見到呢間bar 竟然系中式菜式與酒吧的結合✨見幾特別,所以就同朋友去試下~吾好以為Bar 嘅中式菜會被比下去,無咁拿手菜,食左呢幾道菜,同朋友一致覺得幾有驚喜🤭有鑊氣,擺盤又精美,而且份量都好大碟🍽 Shake Shake炸白飯魚 $138好香口,配有燒烤粉&孜然粉for shake shake ,好食又好玩沙拉骨 $128啖啖肉,炸到仲保留到肉汁,好多沙拉醬汁😋Yummy威士忌鵝肝 $188好surprise🤣🤣一見到個bubble就超打卡able,系好浮誇的擺盤,Whisky 淋落d鵝肝度,超級香🥃就算吾太飲到酒嘅朋友都會接受到馬拉盞炒通菜 $108用鍋上,好有風味🔥味道亦都十分足,而且份量系超大份,同朋友食極都仲有😂配飯一流👍🏻野飲方面就嗌左2杯Mocktail,食住中餐飲Mocktail 都系第一次🤣👍🏻Crack Grap $88 (Grapefruit)、GG $88 (Green Apple)我地果日去嘅時間比較早,如果夜d去都會有得玩 beer pong果d table game,岩哂同一班朋友黎玩🍻

Shake Shake炸白飯魚 $138

沙拉骨 $128
啖啖肉,炸到仲保留到肉汁,好多沙拉醬汁😋Yummy

威士忌鵝肝 $188

馬拉盞炒通菜 $108

2K
2023-01-31 14 瀏覽
#中菜聯乘酒吧喺銅鑼灣區揾食蒲吧 我多數上樓 選擇多風格多變 今晚去呢間bar食新菜式🆕 一邊飲嘢一邊叫餸食飯 來一個中菜+酒吧嘅結合-🥠酒香威士忌鵝肝 $188推薦呢個佐酒小食‼️ 首先係因為佢嘅視覺享受😎 其次係好味😋 將威士忌倒喺鵝肝上面 好似食酒糟鵝肝咁🥰-🍟金沙椒鹽白飯魚 $138椒鹽白飯魚 酥香好食唔使講 食得過癮啲 將幾條放入紙袋 配辣粉或者土匪粉 左shake右shake做fusion風中式薯條 好食又好玩-🐖沙拉肉排 $128半肥瘦肉排充滿肉鮮 有肥膏甘香 自家製沙律醬 可以中和油膩 -🍲生啫馬拉盞通菜煲 $108好夠火氣 馬拉盞香味吸引 通菜唔夠爽口-🍹GG $88🍹Hea Ha $88飲品不含酒精 GG即係青蘋果汁加綠茶 酸酸地味道清新 黃色嗰杯 有椰糖檸檬汁菠蘿汁 同hea有乜嘢關係🤔⋯⋯-📍Shining Bar & Restaurant 銅鑼灣耀華街38號Zing!6樓
#中菜聯乘酒吧

🍹GG $88
🍹Hea Ha $88
📍Shining Bar & Restaurant
銅鑼灣耀華街38號Zing!6樓
👉🏻Shining Bar & Restaurant👈🏻今次同朋友想去d比較特別嘅餐廳🍽️可以玩又可以食飯嘅餐廳,上網揾左一下見呢間餐廳都幾岩我地嘅要求😜呢間係中式菜式同酒吧結合嘅餐廳🍹我地可以一邊聽歌🎧一邊食飯,係一個超放鬆嘅環境。員工嘅服務態度都吾錯,會同我地介紹佢地嘅菜式💁‍♂️環境都好乾净,食物味道都幾好,真係值得推薦🐷酒香威士忌鵝肝 $188呢個鵝肝係凍食用左Whisky bubble🥃放係裝滿Whisky嘅杯上,一爆左就會釋放玫瑰香木嘅味道🌹最後再淋上Whisky🥃係鵝肝上面,個鵝肝係充滿Whisky嘅酒香🦢食落去有少少酒嘅甘香,好食又好適合打卡📸沙拉肉排 $128個肉排好大舊🐷又炸到脆卜卜,上面再撈咪個沙拉醬,一咬落去係啖啖肉🥩再加咪沙拉醬嘅酸甜,真係好好食😋金沙椒鹽白飯魚 $138個椒鹽白飯魚可以就甘食🐠食落去都係好脆卜卜,好似食緊薯條甘🍟佢都會提供燒烤同土匪味嘅粉比我地可以Shakeshake個白飯魚,可以試到吾同口味嘅白飯魚😋生啫馬拉盞通菜煲 $108通菜份量好多🥬厨師加左好多馬拉盞去炒,一食落去係熱辣辣,加咪馬拉盞炒完真係好香口,超惹味,送飯超正🍚Menu入面都有好多
👉🏻Shining Bar & Restaurant👈🏻

酒香威士忌鵝肝 $188

沙拉肉排 $128

金沙椒鹽白飯魚 $138

生啫馬拉盞通菜煲 $108

Menu入面都有好多吾同嘅Mocktail 🍹and Cocktail🍸可以選擇

Crack Grap $88
用左西柚糖浆,新鲜柠檬汁🍋和新鲜葡萄柚汁去調出來,西柚味到比較重,顏值都好高🍹好適合打卡📸

GG $88
用左青苹果糖浆🍏新鲜酸橙汁🍊和绿茶🍵去調出來,蘋果味都幾重下,酸酸地,幾好飲🍹

中菜✖️酒吧crossover〔Shining Bar & Restaurant〕以前做女成日去玩,係酒吧小食就食得多,真係未試過食中菜😅,人生仲有好多第一次😎,今次黎個crossover係酒吧食中菜,真係一種新嘗試😬,個場都好大好靚💫,中間三張game台比你玩🔄,場內有VIP房,中意既話可以約埋朋友一齊,唱K,聽歌,食中菜👏🏻,場內staff都好nice👍🏻,服務好好,菜式亦都好特別👍🏻,金沙椒鹽新鮮白飯魚🐟 $138:白飯魚好大條,食落都啖啖肉,而且唔會炸到好油,食落脆卜卜,另外仲有配嘛個shake shake袋比你,可以落埋伴碟既調味粉shake完再先食,十分特別,酒香威士忌鵝肝 $188:呢道菜影相打卡就岩哂啦,店員會吹泡係威士忌酒杯上面,之後再將Whiskey淋上鵝肝面,鵝肝好香濃濃Whiskey源重,而且入口即溶,配埋淡淡既青瓜絲一齊食,一濃一淡絕對係好食,馬拉盞通菜煲 $108:呢個通菜煲份量超多,而且十分好惹味,菜十分翠綠爽口,沙拉肉排 $128,份量都係超多的, 有7-8件,而且每件係啖啖肉,唔係得骨,配埋沙拉醬,送飯一留,Menu 仲有好多mocktail🍹 & co
中菜✖️酒吧crossover
〔Shining Bar & Restaurant〕

以前做女成日去玩,係酒吧小食就食得多,真係未試過食中菜😅,

Menu 仲有好多mocktail🍹 & cocktail🍸 等等,比大家選擇,

估唔到酒吧都有呢個質數既中菜,真係絕對要推薦比大家!👍🏻
2023-01-16
2023-01-19 22 瀏覽
今晚去咗一個好玩有趣的地方,銅鑼灣嘅Shining Bar & Restaurant 係一間中菜酒吧,一般酒吧餐廳都係食西菜,啱胃口又有創意,裏面仲有啤酒乒乓等酒吧遊戲枱任用。中式菜式與酒吧的配合有咩食呢?餐牌都好豐厚,海鮮都有,我哋諗住飲 mocktail,所以點咗呢啲菜。先講飲品,第一杯 Berries Party,成份有雜莓糖漿、新鮮青檸及梳打水。另一杯 Hea Ha,是椰子糖漿、新鮮青檸汁及新鮮菠蘿汁混合。兩杯都非常清甜可口。心水推薦必吃呢款「酒香威士忌鵝肝」,出場又有睇頭,煙燻吹氣波波,爆咗煙燻湧出,下面杯是威士忌,便充滿煙熏味,然後倒落鵝肝上面吃,鵝肝配威士忌,入口充滿煙燻香,舌頭有辣辣地嘅酒味,加埋青瓜一齊食,極爽!真係超正。「金莎椒鹽白飯魚」好食又好玩,用而家好流行嘅 shake shake,自己混合燒烤粉或土匪粉調味,很惹味,食到不能停口。「沙拉骨」大大件,肉質很肥美,很嫩一啲都唔韌。「生啫馬拉盞通菜」脆嫩。加兩碗白飯兩個人啱啱好。值得一提呢度有兩間私人房,星期一至四最低消費分別只係$2800或$4800,可以容10至12人,相當抵玩。

「沙拉骨」大大件,肉質很肥美,很嫩一啲都唔韌。

「生啫馬拉盞通菜」脆嫩。

加兩碗白飯兩個人啱啱好。

2023-01-14 19 瀏覽
平時如果想食中菜,通常都會去酒樓叫餸食飯,不過最近就有朋友推介咗銅鑼灣呢間「Shining Bar & Restaurant」畀我。原來呢度唔單止可以食中菜,嘆靚酒,仲有桌球、Beer Pong、卡拉 OK 等娛樂設施供應,絕對係酒吧與中式菜式嘅結合。另外餐廳逢星期二、六晚,會有 Live Music Show 可供欣賞,而每個星期三,更會以「Girls Night Out」為主題,女士可免費享用指定飲品。朋友話佢之前嚟過,最近餐廳更新咗菜式,有小食、川粵菜、海鮮同煲仔等供應,實在令人期待。入座後,店員隨即為我倆送上是日靚湯,碗湯非常足料,有青紅蘿蔔、粟米、雞腳和豬骨等,健脾開胃,四季合宜。菜色方面,先嚟一客酒香威士忌鵝肝 ($188)  做前菜,鵝肝大大片,肉色粉嫩,送上後,店員隨即在 Whisky上打咗個煙燻波,待氣泡爆破後,再淋喺鵝肝上,食落好 Creamy,豐腴幼滑,帶淡淡酒香。金沙椒鹽白飯魚 ($138),白飯魚新鮮即炸,香噴噴,上桌時還附有 2 款 Shake Shake 粉,分別為 BBQ 和土匪口味。將白飯魚與調味粉放入紙袋內搖勻即可享用,入口椒鹽味啱啱好,外香脆,內裡
金沙椒鹽白飯魚 ($138),白飯魚新鮮即炸,香噴噴,上桌時還附有 2 款 Shake Shake 粉,分別為 BBQ 和土匪口味。將白飯魚與調味粉放入紙袋內搖勻即可享用,入口椒鹽味啱啱好,外香脆,內裡又不失鮮美,用嚟送酒一流!
另外呢客沙拉肉排 ($128) 亦非常正,肉排很軟嫩,而且塊塊都好大件頭,肉質腍滑,入口啖啖肉,同甜香嘅沙拉醬非常夾,充滿大牌檔風味。
生啫馬拉盞通菜煲 ($108),個煲上桌時香味四溢,熱力十足,通菜嫩綠脆口,份量滿多,而馬拉盞亦下得恰到好處,入口不過鹹,食落好惹味!
一個好有氣氛嘅酒吧音樂餐廳假日仲會有樂隊表演 夠晒Chill餐單令我好驚訝 打破傳統所有都係中式菜 咁特別當然要試試前菜有 酒香威士忌鵝肝一片片超薄鵝肝 香味十足 入口少少甘加上特調威士忌 酒濃度剛剛好 好開胃金沙椒鹽新鮮白飯魚炸到酥脆 香口 而且份量好多仲有shake shake 袋同兩種調味粉加上後就更 惹味呀沙拉肉排好正宗做法 肉質好結實 沙拉醬配搭一流咬落去淡淡肉 微微炸到脆口外皮送白飯或酒都係好選擇生啫馬拉盡通菜煲新鮮幼小通菜 師傅把醬料調到好滋味一個中式煲送上 估唔到會喺音樂酒吧出現記得試埋佢地特調飲品GG 青蘋果mojito 清新易入口Mango Killer 加入雪糕 做成芒果特飲
一個好有氣氛嘅酒吧音樂餐廳

記得試埋佢地特調飲品
GG 青蘋果mojito 清新易入口
Mango Killer 加入雪糕 做成芒果特飲
2023-01-14 16 瀏覽
銅鑼灣新派酒吧除左可以飲野 仲有多款中菜提供真係耳目一新💯🌟金沙椒鹽新鮮白飯魚白飯魚炸得香脆又不失鮮香仲好細心準備左兩個shake 袋 分別可加入兩款不同口味既粉去shake勻黎食 真係好惹味👍🏻🌟沙拉肉排肉排外脆內嫩 配埋個秘製沙拉醬夠哂開胃😋🌟芝士明蝦球蝦球好爽彈 帶超香濃既芝士味 🧀再配上紅肉火籠果 酸酸甜甜中和番個膩感💯🌟生啫馬拉盞通菜煲通菜整得又綠又嫩食落鹹香惹味 送飯簡直係一流🍚兩杯mocktails賣相都好靚又好飲💯🌟Mango Killer 🍨 ,Homemade 🥭 Syrup, Fresh Lemon Juice,Yogurt🌟GGGreen Apple Syrup, Fresh Lime Juice, Green Tea
銅鑼灣新派酒吧

兩杯mocktails賣相都好靚又好飲💯
🌟Mango Killer
🌟GG
2023-01-14 8 瀏覽
放工想同三五知己食個飯飲杯嘢,我就有好推介😍公司附近開左間中西合璧嘅酒吧🥳酒吧入面竟然有中菜可以食🤓酒吧都好闊落,中間位置有枱比客人玩玩小遊戲,仲不定期會舉辦Ladies night 同live band🎤🎹🌸酒香威士忌鵝肝打卡首選,店員用水煙吹泡泡🫧再放上威士忌酒杯🥃先將Whiskey淋上鵝肝上面,就會令到個味道更上一層😋🌸手拍青瓜青瓜有香香麻麻嘅味道😍食落好清新同開胃☺️🌸西蘭花炒龍躉球龍躉球炒得幾有鑊氣,口感彈牙,味道香噴噴,西蘭花保持到翠綠又唔會太生😋覺得好好味👍🏻🌸沙拉肉排沙拉肉排食落一d都唔膩,保持到肉汁🤩🌸BMW我地點左杯mocktail,入面係自家製藍莓汁加梳打再有薄荷葉😋味道好有層次,又唔會太甜☺️我地仲點左杯Coca Cola😊

🌸酒香威士忌鵝肝

🌸手拍青瓜

青瓜有香香麻麻嘅味道😍食落好清新同開胃☺️

🌸西蘭花炒龍躉球

🌸沙拉肉排

沙拉肉排食落一d都唔膩,保持到肉汁🤩

🌸BMW

我地仲點左杯Coca Cola😊

「Shining Bar & Restaurant 」位於銅鑼灣耀華街嘅Zing!,與Times Square時代廣場只係一街之隔。酒吧格局,但菜式卻以融入經典中菜,創作新穎,別有一番風味。Hea Ha ($88): 以自家製椰子糖漿、新鮮檸檬果汁及菠蘿果汁調製嘅一款無酒精Mocktial,味道Fruity香甜,帶微微果酸,幾好飲。金沙椒鹽新鮮白飯魚 ($138): 白飯魚炸得酥脆,乾身無多餘油份,連盤底都係一滴油都無,光是椒鹽已經都幾香口。店方仲提供BBQ粉及土匪味粉,客人可以倒入shake shake袋撈勻先食,兩款味粉都幾惹味,好食。酒香威士忌鵝肝 ($188): 白滷水鵝肝片青瓜絲墊底,再係1 Shot威士忌上打左口氣製造煙熏香氣,鵝肝質感綿密,淋上威士忌後,酒香甘醇,帶微微煙熏味道,但切記唔好加太多酒,否則酒味過濃。黑椒西芹爆安格斯牛柳粒 ($118): 安格斯牛柳粒幾重黑椒及蒜香,牛味適中,肉質軟腍,西芹青嫩爽脆,較適合拌白飯食。沙嗲金菇粉絲豬爽肉煲 ($128): 份量頗多,有數不盡嘅豬爽肉,肉質與豬頸肉相約,爽滑可口。沙嗲係偏向潮州式,欠缺港式沙嗲嘅濃郁花生醬香,但醬汁

酒吧格局,但菜式卻以融入經典中菜,創作新穎,別有一番風味。

沙嗲金菇粉絲豬爽肉煲 ($128): 份量頗多,有數不盡嘅豬爽肉,肉質與豬頸肉相約,爽滑可口。沙嗲係偏向潮州式,欠缺港式沙嗲嘅濃郁花生醬香,但醬汁濃郁,金菇及粉絲吸曬汁,非常惹味。

2022-12-30
2023-01-12 223 瀏覽
<銅鑼灣區中式酒吧Crossover>🤩 去酒吧唔一定只係食西餐或小食既, 其實都可以同中菜黎個crossover🤟 係酒吧入面食中菜, 的確別有一番風味.位於銅鑼灣上樓呢間酒吧, 正正主打好味有特色既中菜😎 第一道菜已經好特別😍 < 酒香威士忌鵝肝> ($188)😋 啱晒影相打卡又好味. 有個Whisky bubble 係酒杯上做配碟. Whisky mixed埋鵝肝, 再配埋青瓜絲夾埋黎食, 正呀.<金沙椒鹽新鮮白飯魚> ($138)😋 絕對係shakeshake 白飯魚, 脆脆魚放入shake袋再落埋調味粉shake完再食. 好特別呀.<馬拉盞通菜煲> ($108}😋 熱辣辣, 好惹味而且份量超多, 配白飯食一流.<沙拉肉排> {$128}😋 份量多, 約7大件. 配埋沙拉醬, 好味大滿足.Menu 仲有好多mocktail & cocktail 可以選擇呢🥂😎酒吧內亦設有唱K房, 如果一大班朋友book房食飯+唱K, 仲正呀!🍝餐廳 : Shining Bar & R
<銅鑼灣區中式酒吧Crossover>🤩

🍝餐廳 : Shining Bar & Restaurant
🥞地址 : 銅鑼灣耀華街38號Zing! 6樓
2023-01-12
2023-01-11 11 瀏覽
放工過來吃一頓美食,慰勞一下自己辛苦了一天的身體。年底忙碌的季節,更是要營養豐富,Shining Bar 已經是第二次來了,很喜歡這裡的環境,音樂🎶燈光,瞬間就放鬆下來了。 周二和周六還有live music 🎶, 更是很開心和放鬆的。主要是東西也好吃。 酒香威士忌鹅肝188.00上等的鵝肝,配上酒香,入口鮮滑 青椒皮蛋78.00非常精緻,青瓜包裹着鮮美皮蛋,味道層次豐富 生啫馬拉盞通菜煲108.00熱辣辣蔬菜包,新鮮的蔬菜,補充維生素和礦物質。 沙拉肉排128.00鮮嫩多汁,不是很肥膩,但是很香。Shining Bar & Restaurant銅鑼灣耀華街38號Zing!6樓

酒香威士忌鹅肝188.00
上等的鵝肝,配上酒香,入口鮮滑

青椒皮蛋78.00
非常精緻,青瓜包裹着鮮美皮蛋,味道層次豐富

生啫馬拉盞通菜煲108.00
熱辣辣蔬菜包,新鮮的蔬菜,補充維生素和礦物質。

沙拉肉排128.00
鮮嫩多汁,不是很肥膩,但是很香。

Shining Bar & Restaurant
銅鑼灣耀華街38號Zing!6樓
🫗 酒香威士忌鵝肝特調威士忌,加配蘋果木煙燻氣泡🫧氣泡30秒就自動消泡,夾帶著煙燻蘋果木嘅香調,鵝肝清新無油膩感,配上威士忌更顯甘甜味,入口溶化。🐟金沙椒鹽新鮮白飯魚白飯魚炸到金黃酥脆,魚身一啲都唔會乾爭爭。餐廳好creative 地配上shake shake紙袋,可自由加配調味粉,好味又fun,多變食法創新口味。🐽沙拉肉排無唸過沙拉肉排咁出色,原來酒吧有中菜大廚主理,所以食物品質及味道都有保證。肉排juicy入味,沙拉醬酸甜度剛剛好,非常惹味又夠鑊氣。🍜海皇飛天面脆麵香口,造型好magical!配料係豉汁海鮮,魚塊,魷魚,蝦球,帶子樣樣有,非常足料,而且麵質非常香脆,送酒一流。Mocktails:🥭Mango Killer~ 有芒果雪粑,芒果果蓉,topping再有creamy 雪糕,好似飲甜品! 🍇GG~ soda drink,清新refreshing。酒吧食物通常會唸到burger,薯條,雞翼,所以好鍾意❤️shining bar有中菜食,非常破格。星期二,四仲有live band,而星期三係lady night❣️
🫗 酒香威士忌鵝肝
酒香威士忌鵝肝

🐟金沙椒鹽新鮮白飯魚

🐽沙拉肉排

🍜海皇飛天面
海皇飛天面

Mocktails:
Mango Killer

🍇GG~ soda drink,清新refreshing。
GG

酒香威士忌鵝肝
海皇飛天面
Mango Killer
GG
2023-01-04 11 瀏覽
中菜酒吧? 真係好新奇未聽過🙈到底係點? Match架咩?機緣巧合之下黎試左 又真係得喎.一入門口 根本就係一間酒吧既裝修有high table high chair又有beer pong枱 仲有個好靚既bar.枱上食物menu 同drinks menu下? 中菜? 問一問侍應先知原來佢地係想粵菜同酒黎個crossover有啲菜式會加烈酒 有啲cocktail係會加花雕酒真係好特別!!!!! 😍.👅酒香威士忌鵝肝 $188鵝肝大大塊 同出面食到嘅好唔同口感粉得來幼嫩滑溜切到一片片 淋上威士忌🥃嗰種酒香特別出 配鵝肝原來咁match.👅黃金潮州蝦棗 $128一粒一粒用棒棒吉住 好似珍寶珠咁炸到金黃色 仲有啲乾嘅食用花喺上面做襯托 賣相好吸引咬落結實彈牙 啖啖新鮮蝦肉調味啱啱好 就算唔點醬汁都好好食.👅黑椒西芹爆安格斯牛柳 $188安格斯牛柳大大粒 而且肉質鬆軟好易咬 亦唔會有筋 仲煮得好入味配埋西芹口感豐富.👅沙拉肉排 $128有啲驚喜 似大排檔見過既沙拉骨但佢用既肉排鬆軟 唔講真係以為自己食緊牛肉仲好多肉食 唔會好似出面果啲多骨少肉.👅GG $88👅Hea Ha $88因為揸車冇叫酒精
中菜酒吧? 真係好新奇未聽過🙈
到底係點? Match架咩?
機緣巧合之下黎試左 又真係得喎
👅GG $88
👅Hea Ha $88
因為揸車冇叫酒精 而係叫左Mocktail
GG飲落好清新 因為係青蘋果味同用綠茶做base
Hea Ha就係Virgin Pina Colada 最鍾意佢既椰汁香🥰
食物都飲品都好出色 原來中菜酒吧真係work架喎🤣
建議鍾意新鮮感既朋友去試下👍🏻