2022-09-12 507 瀏覽
🥚🥚🐷雲霧中的一線希望✨性價比:7.5/10🍳食物:8.5/10🌏環境:8/10🕺🏻服務:9.5/10💰是次消費:人均 $ 170#蛋蛋豬 🏝地點分類: #蛋蛋豬在西環🍰食物分類: #蛋蛋豬吃cafe————————今次帶大家到一間開業年多一直存好口脾的咖啡小店,主打生酮健康美食,生酮都可以好好味呢。 和善的夫婦二人檔簡直是小店的生招牌,本身店內已被悠和純潔的白色包圍,加上店員禮貌兼溫情笑容,整個人身心都變得愉快。 Keto Brunch ($130) – 推薦*生酮全日早餐的組合含有: 慢煮雞、煙三文魚、牛油果、炒大啡菇、蕃茄、蘋果醋沙律。賣相鮮艷吸睛,牛油果熟度剛剛好,曬上一點黑椒調味。慢煮雞比想像中嫰滑,簡單調味足夠。煙三文魚又厚又滑,好豐滿又優質。大啡菇菌味濃郁,日本雞蛋帶少少糖心。肉醬意粉 配自家製南瓜醬 ($86)Spaghetti Bolognese所謂自家製,是無添加雞粉或味精的意思,每根意粉都掛汁彈牙,感覺健康。Apple Crumble ($62) – 推薦*蘋果金寶口感脆軟兼備,上面有球雲尼拿雪糕,一冷一熱好好味。飲品跟套餐-$10後:Dirty ($30)Yuz
🥚🥚🐷

🏝地點分類: #蛋蛋豬在西環
🍰食物分類: #蛋蛋豬吃cafe
————————

Keto Brunch ($130) – 推薦*
賣相鮮艷吸睛,牛油果熟度剛剛好,曬上一點黑椒調味。
慢煮雞比想像中嫰滑,簡單調味足夠。
煙三文魚又厚又滑,好豐滿又優質。
大啡菇菌味濃郁,日本雞蛋帶少少糖心。
Keto Brunch

肉醬意粉 配自家製南瓜醬 ($86)
Spaghetti Bolognese
肉醬意粉 配自家製南瓜醬

Apple Crumble ($62) – 推薦*
蘋果金寶口感脆軟兼備,上面有球雲尼拿雪糕,一冷一熱好好味。
Apple Crumble

飲品跟套餐-$10後:
Dirty ($30)
Yuzu Lemonade ($36)
Dirty ($40) Yuzu Lemonade ($46)

小店還提供SCA國際咖啡證書課程,熟悉咖啡的朋友一定有所了解,導師亦有相當經驗資歷,我個人來說十分有興趣,好期待在咖啡店中上課!

🚦西環第二街1號東祥大廈地下B號舖
(西營盤站 B2 出口, 步行約2分鐘)
🕰營業時間:12:00 – 17:30 (星期日至二休息)
2022-08-27
  • Keto Brunch
  • Apple Crumble
📍 📍 📍 Silver Lining Coffee Workshop (西環)西環第二街1號東祥大廈地下B號舖餐廳以簡約風格為主,用白色做主調,感覺好柔和同舒服,餐廳仲會播放一啲輕音樂🎶🎶,令人有慢活既感覺,感覺好舒服。餐廳地方唔大,但係座位都幾闊落,坐得好舒服,仲有啲吧枱位可以望住咖啡師手沖咖啡。🤭🤭餐廳食物種類好多,最最最正係有keto menu,低碳menu,岩曬愛健康又愛美食既人❤️❤️而且老闆仲係咖啡協會嘅香港導師,所以 coffee shop 會workshop,星期日至二coffee shop 就會化身workshop,所以要黎食既話要留意返coffee shop 開星期三至日🤭🤭而且店主仲好好客,會同客人傾計,又會介紹唔同既咖啡俾客人,好有小店風情🫶🏾🫶🏾👉 Keto Brunch💰 $130😋😋😋😋.5/5入面有慢煮雞 ,煙三文魚 ,牛油果 ,炒大啡菇 ,蕃茄 •,蘋果醋沙律,全部食材都好新鮮,慢煮雞肉食落好嫩😋😋全部野食都食到原型食物既味道😋😋大啡菇只係用簡單既調味,好Juicy,牛油果熟度岩岩好夠creamy 😋😋🫶🏾而且份量足,絕對唔hea 😆😆 nice !!!

西環第二街1號東祥大廈地下B號舖

👉 Keto Brunch
💰 $130

👉Authenic Tiramisu
💰$60
😋😋😋😋.5/5
係我鐘意Tiramisu 嘅味道,賣相好吸引,面頭既Mascarpone Cheese 半流心狀態,面層有可可粉,蛋糕唔會死甜,食落咖啡味同酒味都岀好香濃苦澀味,望落以為好乾但食落口感都好濕潤😋😋食曬都唔會滯🤭🤭🫶🏾🫶🏾🫶🏾🫶🏾

👉手沖咖啡
💰70
😋😋😋😋.5/5
手沖咖啡有兩款,老闆會問你對咖啡既喜好,我揀左一款無咁酸既,因為個人唔鐘意太酸既味道。手沖咖啡配上2個杯,老闆講解話原來個杯個直徑會令咖啡飲落去既味道唔一樣,因為咖啡直徑落口會令咖啡味道濃淡味唔同,第一次去cafe 有人咁用心同我解釋🫶🏾🫶🏾 真係獲益良多

👉flat white
💰$38
😋😋😋😋/5
Flat white 可以揀nutty or fruity ,我揀左nutty,咖啡拉花靚,牛奶打得好香滑,飲落好細緻,咖啡帶有陣陣堅果香味。

回頭: yesYesyes!!!
因為食物質素,咖啡質素,環境都好好🫶🏾🫶🏾好耐無試過咁高質既小店🫶🏾🫶🏾老闆會好詳細介紹每款食物同飲品,係滿滿嘅人情味,絕對會想再黎❤️❤️🤭
2022-09-07 124 瀏覽
餐廳的裝修略為簡單,但是食物質素和服務態度出色。當日印象比較深刻的一個小片段,是店鋪的飲用水以自助形式提供,老闆經過我鄰座,見到枱面沒有水,便主動幫食客倒了一杯水。老闆態度友善親切,很關心食客的用餐體驗。是次用餐過程和服務毫無挑剔之處,值得再三光顧。午餐點了Healthy All Day Breakfast、Nutty Espresso和Authentic Tiramisu。 All Day Breakfast名副其實很健康,慢煮雞胸椰菜花飯,伴上烚蛋、南瓜、輕量的沙律菜和大啡菇。椰菜花飯少許濕潤,是我比較喜歡的口感。雞胸肉沒有過量的醃料,曬上紅椒粉,口感嫩滑清淡。南瓜自帶甜味、啡菇菌香十足。最令人驚喜沙律菜上的toppings,以焗好的堅果切碎,灑在沙律上,口感更豐富。咖啡可以選擇Nutty 或者Fruity,這次選了Nutty,帶有堅果、可可味,口感順滑。最後叫了一客甜品Authentic Tiramisu,非常微澎鬆軟,芝士的味道濃郁,入口即溶,手指餅乾沾滿咖啡酒香,整體質地幼滑,一個人吃毫不覺膩。

Espresso

2022-09-07
Espresso
  • Authentic tiramisu
有点被过于简单的装修耽误了的一家店,无论门面还是店里,装潢看上去都平平无奇。但一看菜单你会发现,其实Brunch有点东西。·营业时间也非常佛系,只开周三到周日,只开中午到下午,好像也做咖啡培训,不然真感觉是一家赚钱不努力的咖啡店。·服务有多好呢,强烈怀疑是向海底捞学过艺,让本人受宠若惊。刚到门口,咖啡师就热情地出来为我介绍菜品,不仅帮我把淋湿的雨伞折好了,离开时还挥着手大声跟我说谢谢和拜拜。·【SOE Long Black】,两款意式豆都是SOE,选择了偏花香的埃塞,个人感觉一般,不过工作日点食物和咖啡有combo discount。·【All Day Breakfast】竟然是慢煮鸡胸椰菜花饭!跟常见的热量爆炸型的全日早餐不同,能吃饱而且不会觉得负担过重,也有被卖相小小惊喜到。·鸡胸肉嫩、滑、弹,这口感像是吃了防腐剂一样(开玩笑),扎扎实实几大块,喜欢。椰菜花“饭”切得细碎,又不失嚼感,趁热吃,嘴里逡巡着一股蔬菜纤维水灵灵的清香。柔嫩的烤南瓜和多汁的烤大啡菇都在平均线之上,蔬菜沙律上还撒了坚果点缀,酱汁酸甜醒味。·毕竟不是网红店,氛围也蛮好的,安安静静适合办公学习。
毕竟不是网红店,氛围也蛮好的,安安静静适合办公学习。
2022-08-31
午餐
純白風🤍可以俾到你舒適 • 放鬆既感覺😌健康既飲食🥗可以令到你減重 • 身體強壯💪🏻咖啡☕️可以等你提神 • 回魂👻想要齊𝟑樣野都要就可以黎依到🫢~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~• ☀️ Brunch ☀️🔸沙律 🔸加配野飲(減-$𝟏𝟎)優惠🈹 (*週末及假期除外).▪Healthy All Day Breakfast ($126)(椰菜花飯 • 慢煮雞 • 炒大啡菇 • 烤南瓜 • 烚蛋)🔸慢煮雞可轉 : 煙三文魚🐟 / 蝦🦐雖然我平時勁愛食麵包🥯,但一直都想試下椰菜花飯🤣因為聽講低醣飲食係會瘦,所以...😏椰菜花飯帶有少少🤏🏻蒜香味🧄,炒得乾身唔油😎烤南瓜🎃甜甜地,綿綿夠淋🧡柚子汁🍊沙律,酸酸地又幾夾,仲加左𝐍𝐮𝐭𝐬🥜慢煮雞🐓轉左蝦🦐,蝦唔係🙅🏻‍♀️𝐛𝐛 𝐒𝐢𝐳𝐞,食落夠爽口🤓𝐋𝐨𝐰 𝐂𝐚𝐫𝐛𝐬 & 𝐖𝐡𝐨𝐥𝐞 𝐅𝐨𝐨𝐝,應該係暫時食過最健康既𝐀𝐃𝐁🏋️‍♀️.▪Keto Brunch ($130)(慢煮雞 • 煙三文魚 • 牛油果 • 炒大啡菇 • 蕃茄 • 蘋果醋沙律)慢煮雞肉🐔食落肉質嫩滑😙唔加味精,只加簡單調味🧂,食到原型味道🙆🏻‍♀️大啡菇🍄
純白風🤍可以俾到你舒適 • 放鬆既感覺😌
健康既飲食🥗可以令到你減重 • 身體強壯💪🏻
咖啡☕️可以等你提神 • 回魂👻
想要齊𝟑樣野都要就可以黎依到🫢

☀️ Brunch ☀️
🔸沙律
🔸加配野飲(減-$𝟏𝟎)優惠🈹 (*週末及假期除外)
雖然我平時勁愛食麵包🥯,但一直都想試下椰菜花飯🤣
因為聽講低醣飲食係會瘦,所以...😏
椰菜花飯帶有少少🤏🏻蒜香味🧄,炒得乾身唔油😎
烤南瓜🎃甜甜地,綿綿夠淋🧡
柚子汁🍊沙律,酸酸地又幾夾,仲加左𝐍𝐮𝐭𝐬🥜
Healthy All Day Breakfast

▪Keto Brunch ($130)
慢煮雞肉🐔食落肉質嫩滑😙
唔加味精,只加簡單調味🧂,食到原型味道🙆🏻‍♀️
大啡菇🍄唔會炒到縮晒水,仲𝐉𝐮𝐢𝐜𝐲💦
牛油果🥑冇熟到起晒啡根💚

▪Drinks▪
好開心可以睇晒成個沖泡 / 製作過程🤗
▫️Hand Drip ($70)
咖啡師(老闆)介紹後💁🏻‍♂️

我揀左衣索比亞既水洗豆☕️
(𝐅𝐥𝐚𝐯𝐨𝐮𝐫 𝐍𝐨𝐭𝐞𝐬 : 橘子🍊 • 香柑🍋 • 𝐕𝐚𝐧𝐢𝐥𝐥𝐚🤍)
睇住咖啡師由磨 • 預浸 • 注水......👨🏻‍🍳
成個過程好似睇表演咁,好滿足🙊
沖泡完會俾𝟐個杯你🥂
(大鄉里既我個刻心諗💭方便我同朋友𝐒𝐡𝐚𝐫𝐞)
點知......咖啡師解釋係💁🏻‍♂️
用唔同造型既咖啡杯,飲同𝟏壺咖啡☕️都會飲到唔同濃度 & 風味🤎
我比較鍾意圓身少少個個杯既味道🤩
飲落感覺厚重𝐝,帶有茶香🍵
Hand Drip
Hand Drip

▫️Matcha Latte ($44)
用小山園抹茶粉🍵
顏色夠出之外,仲係無糖💚
用茶筅,攪拌抹茶 & 水均勻混合🥣
抹茶粉完全化開,唔會有舊舊粉粒👏🏻
奶🍼本身帶有甜味,飲落唔會有茶既苦澀🤪
Matcha Latte

💁🏻‍♀️叫得𝐖𝐨𝐫𝐤𝐬𝐡𝐨𝐩就梗係仲有得上堂進修 • 學野啦👩🏻‍🎓👨🏻‍🎓
🌏𝐒𝐂𝐀國際咖啡證書課程,小班教學👨🏻‍🏫
詳細資料 / 報名 / 優惠...📑

🔺免收加𝟏𝟎%服務費🙆🏻‍♀️
🔺老闆詳細 • 用心介紹唔同既咖啡☕️,推介俾客人🙇🏻‍♂️
🔺唔加味精 • 簡單調味🧂,好岩愛健康 • 𝐊𝐞𝐞𝐩 𝐅𝐢𝐭既靚靚們💃🏻
🔺𝐂𝐚𝐟𝐞主打健康飲食🥗,仲有𝐊𝐞𝐭𝐨 𝐌𝐞𝐧𝐮📖
2022-08-10 85 瀏覽
🍴Healthy All Day Breakfast HKD126呢個all day breakfast 最特別嘅地方就係用左炒椰菜花代替左平時嘅麵包🥳炒椰菜花飯都係最近大熱嘅低醣飲食 低卡之餘仲有豐富營養🤩椰菜花炒到粒粒分明 食落口感都真係好似炒飯咁 但同時又食到蔬菜嘅清甜味道🥴無激素雞胸用左香草醃製 冇加味精 食落去原汁原味🥰雞胸用左慢煮烹調 肉質鮮嫩彈牙 肉汁得以保留👍🍴Bagel Brunch HKD108本身98蚊 加左10蚊轉左做朱古力流心bagel🍫Bagel焗得外脆內煙靭 加上超濃郁朱古力流心 十分大滿足😋炒蛋炒得夠香滑 大啡菇食落冇青味 夠曬juicy🤩🍴Authenic Tiramisu HKD60用左單品咖啡同意大利酒浸泡手指餅😍手指餅吸收曬呢兩款味 食落帶有濃郁咖啡味同時又品嚐到香醇酒味🥴配上面頭淋左瀑布咁嘅Mascarpone Cheese 賣相十分吸引 超級打卡able🥰🍴Apple Crumble HKD62酸酸甜甜嘅蘋果加上酥餅碎 口感豐富🍎有一大球雲呢拿雪糕on top 香甜冰冷嘅雪糕同埋熱辣辣嘅蘋果 有冰火二重奏嘅感覺🤩🍴Flat White HKD

🍴Bagel Brunch HKD108

🍴Authenic Tiramisu HKD60

🍴Apple Crumble HKD62

🍴Flat White HKD38
👧🏿選左nutty豆 帶有焦香堅果味 口味溫和 唔會特別酸或者苦 加上牛奶打得香滑細緻 平時唔太飲咖啡嘅朋友都可以試下🥳

🍴Berries & Banana Milk HKD52
用左新鮮莓同香蕉加出來 味道非常香甜又濃郁💜口感feel到有啖啖果肉 清新感十足🥰
點樣食推介✨⭐️用心經營食材高質嘅小店💕⭐️⭐️適合生酮及低醣飲食人士⭐️⭐️西營盤cafe⭐️Silver Lining Coffee Workshop 地址:西環第二街1號東祥大廈地下B號舖🍖Keto Brunch $122 (8/10)好欣賞依間cafe會推廣原型食物同生酮依d健康飲食💕,唔知大家出去食飯會唔會食完飽飽濟濟咁覺得好唔舒服,我就出街食得多😂,真係難得有一餐食完係覺得精神爽利,依個係我比咁高分嘅其中一個原因💕,仲要feel到店主對咖啡真係好用熱誠,你問佢咩咖啡問題都可以解答到你🤣,係度食野會有種唔識形容嘅親切感~推介推介~可能你望到依碟疑似係普通All day Breakfast會覺得冇特別,但我會話係出面好難搵到食材咁高質嘅cafe,依個keto brunch價錢絕對同佢嘅質素成正比,個慢煮雞胸肉質嫩滑,只係用左d鹽、黑椒同香草去調味已經好食,煙三文魚來貨高質,係我係cafe食過最重魚油香嘅煙三文魚😂😂,牛油果樣夠靚仔熟度又啱啱好👍🏻,個炒啡菇就係簡單嘅好味,至於個沙律就係用蘋果醋去調味又夠清新~食完成碟野夠飽之餘又冇負擔👍🏻,weekend食完真係可以start到個good
點樣食推介✨

⭐️用心經營食材高質嘅小店💕⭐️
⭐️適合生酮及低醣飲食人士⭐️
⭐️西營盤cafe⭐️

地址:西環第二街1號東祥大廈地下B號舖

🍖Keto Brunch $122 (8/10)

可能你望到依碟疑似係普通All day Breakfast會覺得冇特別,但我會話係出面好難搵到食材咁高質嘅cafe,依個keto brunch價錢絕對同佢嘅質素成正比,個慢煮雞胸肉質嫩滑,只係用左d鹽、黑椒同香草去調味已經好食,煙三文魚來貨高質,係我係cafe食過最重魚油香嘅煙三文魚😂😂,牛油果樣夠靚仔熟度又啱啱好👍🏻,個炒啡菇就係簡單嘅好味,至於個沙律就係用蘋果醋去調味又夠清新~食完成碟野夠飽之餘又冇負擔👍🏻,weekend食完真係可以start到個good morning🫶🏻

🍖Bagel Brunch $98 (7.8/10)
依個brunch價錢就再宜人d,但就少左牛油果同個慢煮雞,就依然有啡菇、煙三文魚同埋沙律,比較啱bagel控嗌~其實bagel就唔算話好食到飛天個款,但我會話都係唔錯嘅選擇,裏面個朱古力流心苦苦地咁幾好食,最重要係個bagel有烘熱過(試過係d cafe食過又凍又硬嘅bagel😑),用心嘅小店就係每個細節都會做好🫶🏻

🍖Authenic Tiramisu $60 (7.8/10)
一貫佢地健康飲食嘅風格,依個tiramisu絕對比平時嘅更加輕盈無負擔💕,唔知佢地可以點做到d手指餅咁鬆軟( ̄∇ ̄),咖啡同酒嘅濃度適中(我唔鍾意依兩樣嘢嘅人都覺得好食),甜度都啱啱好,一個人ko曬真係冇難度

🍖Espresso Tonic $45-10= $35 (7.5/10)
嗌份brunch野飲就可以減10蚊🫶🏻,我就唔飲咖啡🤣,男朋友話都唔錯,我就覺得佢d咖啡定價比其他cafe平,抵飲💕

🍖Honey Lemon Soda $45-10=$35 (7.2/10)
依度飲咖啡平過其他野飲😂,flat white單買都係38蚊杯,我都係建議大家飲咖啡🤣🤣,依杯蜂蜜檸檬梳打都做左佢本份嘅

回頭指數: 🍧🍧🍧🍧🍧 (滿分:🍧🍧🍧🍧🍧)

好坐指數: 🧎🏻‍♀🧎🏻‍♀️️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️ (滿分:🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️)

有時去cafe未必一定為打卡嘅(依度嘅tiramisu都值得打下卡架🍦),有一間可以俾你靜靜品嚐咖啡同食得健康嘅cafe都係一個好選擇💕

☀️ 𝗛𝗲𝗮𝗹𝘁𝗵𝘆 𝗮𝗹𝗹 𝗱𝗮𝘆 𝗯𝗿𝗲𝗮𝗸𝗳𝗮𝘀𝘁 ($𝟭𝟮𝟲)呢個係老闆推介❕果然係令我有驚喜 (係會回頭果隻keke) 首先佢既all-day breakfast 係同出面好唔同 主打健康飲食 有南瓜 大啡菇 溏心蛋 仲有好特別 low-carb keto 既花椰菜飯🥰超適合減肥/想食健康D既女仔😝重點係所有野都好食derr! super recommend🍝𝗦𝗹𝗼𝘄-𝗰𝗼𝗼𝗸𝗲𝗱 𝗰𝗵𝗶𝗰𝗸𝗲𝗻 𝗽𝗮𝘀𝘁𝗮 ($𝟵𝟲)呢個pasta可以揀自己既醬汁 全部都係自家製兼好健康😋今次揀左南瓜醬 食落好rich🤤加上雞胸肉唔會好 ’鞋‘ 食完頗飽好satisfying🫡🍎𝗔𝗽𝗽𝗹𝗲 𝗰𝗿𝘂𝗺𝗯𝗹𝗲 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝘃𝗮𝗻𝗶𝗹𝗹𝗮 𝗶𝗰𝗲 𝗰𝗿𝗲𝗮𝗺 ($𝟲𝟮)呢個dessert 係超有homemade既feel 食落好warm 咁啱果日落雨 好有rainy day comfort😚 anyway 兩個朋友仔share都幾好👍🏻🍵𝗠𝗮𝘁𝗰𝗵𝗮 𝗟𝗲𝗺𝗼𝗻𝗮𝗱𝗲 ($𝟰𝟲)呢個飲品令我印象深刻😍首先飲品base係fresh lemonade 好似外國果種味道 超authentic! 跟著老闆👨

🍵𝗠𝗮𝘁𝗰𝗵𝗮 𝗟𝗲𝗺𝗼𝗻𝗮𝗱𝗲 ($𝟰𝟲)
呢個飲品令我印象深刻😍首先飲品base係fresh lemonade 好似外國果種味道 超authentic! 跟著老闆👨🏻就幫我地調教matcha 口感唔會有粉狀 好細心❤️入口估唔到 matcha x lemonade好夾又清新🍃

🍋𝗬𝘂𝘇𝘂 𝗟𝗲𝗺𝗼𝗻𝗮𝗱𝗲 ($𝟰𝟮)
因為飲完上面果杯飲品 相對地覺得呢杯無咩超特別既位🙈不過係好refreshing幾飲品!唔喜歡綠茶既朋友可以揀呢個~

overall 係一個好令人開心又驚喜既用餐體驗😚超鐘意cafe hopping 既me 有得打卡 又有得食健康飽肚既食物 主食 甜品 飲品都幾好!hku既朋友有福氣啦👩‍❤️‍👩

p.s. 因為呢間cafe一般星期日至星期二會教授SCA 咖啡證書課程,所以餐飲營業時間比較特別! (星期三至六)大家睇清楚時間 唔好碰門釘啊🤞🏻

♕ ʀᴀᴛɪɴɢs ♕

☞︎ ᴜsᴇғᴜʟ ɪɴғᴏʀᴍᴀᴛɪᴏɴ
🙅🏻‍♀️service charge
🙅🏻‍♀️ time limit
🙋🏻‍♀️ reservations
📍「Silver Lining Coffee Workshop」- 西營盤今次食食食之旅黎到西營盤😌西營盤出名多cafe 架啦❗️之前係IG見到呢間主打健康飲食同手沖咖啡嘅純白cafe 🤍,當然要去試吓啦😌順便打下卡影下靚相📸🌾👩🏻‍🍳餐廳位於西營盤第二街,係一間家庭式經營,主打原型無加工食物、低醣飲食、精品coffee、低糖甜品,岩哂中意健康嘅👧🏻🥗☕本身覺得店面幾特別,同老闆傾咗計之後先知原來Silver Lining 代表希望、曙光,佢哋想透過提供有質素嘅咖啡、健康食物,令客人感覺無負擔、開心、健康,好有愛💖老闆仲係精品咖啡協會嘅香港導師,佢更會提供教學workshop,有興趣嘅朋友仔都可以報名☕️🤗📷整個cafe 走純白風🤍,簡單潔淨,座位都幾闊落,富有空間感,坐得好舒服,仲有播住啲輕音樂,好岩同情人/閨蜜chill下傾下計,又可以影靚相📸👯‍♀️🍴Healthy All Day Breakfast (椰菜花飯配慢煮雞、炒大啡菇、烤南瓜、烚蛋🥗)💰HK$126✨推薦指數:9.5/10平時嘅ADB閒閒哋都成800-1000卡,呢度嘅ADB走健康低醣路線,食完都唔會有罪惡感😇呢度嘅慢煮雞

今次食食食之旅黎到西營盤😌

💰HK$126
✨推薦指數:9.5/10
呢度嘅慢煮雞真係好好食‼️首先份量好多,有5️⃣大塊,用慢煮嘅方法保持肉質嘅嫩滑,所以食落仲係好juicy,一啲都唔鞋,而且調味亦做得相當岀色,多咗啲黑椒、薑蓉調味,好夾🤤
炒大啡菇都好正,使得好濕潤,完全唔似平時個啲乾淨淨🥰
椰菜花飯連埋紅蘿蔔粒、洋蔥粒等一齊炒,聽老闆講係老闆娘每朝早新鮮整,所以仲可以保持濕潤感,唔會太乾😋
烚蛋唔會過熟,加咗少少黑椒係面調味,健康👍🏻
烤南瓜好濕潤,而且好甜🤗
新鮮日本沙律菜,落左柚子醬,柚子醬唔會話太多,但係都可以食到柚子香味,再配上nuts ,甜甜哋好fresh 又crunchy ,層次豐富😘
呢個ADB可以話暫時係👧🏻嘅世一,樣樣都好正😍

🍴慢煮雞意粉(自家製南瓜醬)+沙律
💰HK$96
✨推薦指數:9/10
慢煮雞實在太好食,所以呢度又再嗌🤭
意粉煮得岩岩好,夠淋身,連埋自家製嘅南瓜醬,清清哋帶有南瓜自帶嘅甜味,而且每條都好掛汁,健康得嚟又滿足😇
慢煮雞意粉

🍴Matcha Lemonade🍵🍋
💰HK$46 (Brunch -$10)
✨推薦指數:10/10
首先呢杯賣相真係勁勁勁靚🤩
上面個part係小山園抺茶粉沖出嚟,中間係lemonade 🍋,底部係柚子soda,睇住老闆由沖開抹茶粉,到完成呢杯飲品好治癒🥰
呢杯飲品有兩種飲法,第一種係先飲面層既matcha試下佢既味道,飲落抹茶味好香濃幾帶有少少回甘😋第二種係搞均之後一齊飲,Lemonade 嘅酸味、柚子嘅甜味撞埋抹茶嘅甘味,飲落好香甜好fresh,夏天飲一流💯💯💯
Matcha  Lemonade

🍴手沖咖啡(Ethiopia)
💰HK$70 (Brunch -$10)
✨推薦指數:9/10
老闆係精品咖啡嘅香港導師,又點可以唔試佢嘅招牌手沖咖啡呢‼️☕️😎
老闆超詳細咁介紹咗唔同咖啡豆嘅特性,最後我哋揀咗Ethiopia嘅咖啡豆🥰
呢款聞落咖啡豆味好香,飲落帶有水果嘅酸甜味,但又好易入口🤗
佢仲轉登用咗兩隻唔同嘅杯去裝,一隻係直身啲,一隻係斜身啲,原因係唔同嘅杯飲落去嘅濃度會有少少唔同,我哋先知原來一杯咖啡用唔同嘅杯都可以帶出唔同嘅感覺🤩☕️
手沖咖啡

🍴Apple crumble with Vanilla ice cream
💰HK$62
呢度嘅甜品全部都係自家製😋
估唔到呢款好有驚喜‼️平時👧🏻係唔食蘋果嘅甜品,因為唔中意肉桂味😋老闆娘推介呢款話係無落肉桂,用咗青蘋果同紅蘋果做底,面頭係用麵粉同牛油製成嘅脆脆,充滿牛油香,中間係雲呢拿雪糕,賣相好靚😋
凍冰冰嘅雲尼拿雪配上酸酸甜甜、焗熱咗嘅青紅蘋果🍎撈埋一齊食,又熱又凍好爽😋
Apple  crumble

🍴Authenic Tiramisu
💰HK$60
✨推薦指數:8/10
少甜Tiramisu 都係主打甜品之一🤩
首先賣相好吸引,最面鋪滿可可粉,連埋厚厚嘅Mascarpone Cheese 呈半流心狀態😍🤤
食落咖啡味超香濃超出,帶少少苦澀味,相信係Espresso 嘅比例比較重,ladyfinger 嘅口感非常濕潤鬆軟,就算食完都唔會好漏咁,岩哂咖啡控呀☕️🥰
Tiramisu

👦🏻👧🏻💬好中意呢間小店嘅style,老闆同老闆娘超nice,好詳細介紹每款食物同飲品,係滿滿嘅人情味💕💕💕今次得兩個人試唔哂想食嘅,有機會仲想試埋其他‼😋️
慢煮雞意粉
Apple  crumble
Tiramisu
  • Apple  Crumble
早前到訪了這家位於西營盤的純白風𝚌𝚊𝚏𝚎~主打無加工食品!店主𝚜𝚜是兩夫婦 很健談也很有禮貌!感覺他們很用心研發新的𝚖𝚎𝚗𝚞~當天把主菜 甜品 飲品也試了一遍✨慢煮雞胸意粉(自家製南瓜醬) $𝟿𝟻佢地用嘅係無激素雞胸!食落雞胸肉十分嫩滑 佢地自家製嘅南瓜醬超香~食落南瓜味好香濃 好鮮嘅感覺!意粉軟硬度適中 每條都吸了滿滿的南瓜醬好吃~𝙰𝚞𝚝𝚑𝚎𝚗𝚝𝚒𝚌 𝚝𝚒𝚛𝚊𝚖𝚒𝚜𝚞 $𝟼𝟶像瀑布一樣的外形很療癒~喜歡他們咖啡味的比例恰到好處(表示不太喜歡吃太苦甘的提拉米蘇)𝙲𝚛𝚎𝚊𝚖也很滑不會過甜!.𝗙𝗼𝗹𝗹𝗼𝘄 𝗵𝗸.𝗳𝗼𝗼𝗱𝗺𝗮𝗽 𝗳𝗼𝗿 𝗺𝗼𝗿𝗲 𝗳𝗼𝗼𝗱🔎.𝙶𝚛𝚎𝚎𝚗 𝚝𝚎𝚊 𝚕𝚊𝚝𝚝𝚎 $𝟺𝟶奶味偏重 有點蓋過了綠茶的味道🍵也即時和店主反映了原來當時他們剛推出抹茶拿鐵沒多久~味道也在調整當中相信現在應該有所進步了(?)整體來說食物很不錯的~服務和誠意也是值得一讚 可以一試的小店!
早前到訪了這家位於西營盤的純白風𝚌𝚊𝚏𝚎~
主打無加工食品!
店主𝚜𝚜是兩夫婦 很健談也很有禮貌!
感覺他們很用心研發新的𝚖𝚎𝚗𝚞~
當天把主菜 甜品 飲品也試了一遍✨

慢煮雞胸意粉(自家製南瓜醬) $𝟿𝟻
佢地用嘅係無激素雞胸!
食落雞胸肉十分嫩滑 佢地自家製嘅南瓜醬超香~
食落南瓜味好香濃 好鮮嘅感覺!
意粉軟硬度適中 每條都吸了滿滿的南瓜醬
好吃~

𝙰𝚞𝚝𝚑𝚎𝚗𝚝𝚒𝚌 𝚝𝚒𝚛𝚊𝚖𝚒𝚜𝚞 $𝟼𝟶
像瀑布一樣的外形很療癒~
喜歡他們咖啡味的比例恰到好處
(表示不太喜歡吃太苦甘的提拉米蘇)
𝙲𝚛𝚎𝚊𝚖也很滑不會過甜!

𝙶𝚛𝚎𝚎𝚗 𝚝𝚎𝚊 𝚕𝚊𝚝𝚝𝚎 $𝟺𝟶
奶味偏重 有點蓋過了綠茶的味道🍵
也即時和店主反映了
原來當時他們剛推出抹茶拿鐵沒多久~
味道也在調整當中
相信現在應該有所進步了(?)
Green  tea  latte

整體來說食物很不錯的~
服務和誠意也是值得一讚 可以一試的小店!
2022-02-18 108 瀏覽
dirty愛好者每次到訪未去過嘅cafe都係order dirty,今次完全無失望,係一杯一般水準以上嘅dirty!咖啡同牛奶冷熱相撞再相融嘅過程令依杯dirty入口層次味道都合我心意~而且依到係一個非常適合用laptap工作嘅空間,好光猛又有wifi有叉電位~店主們/staff都好nice會同客人傾下計,當時到訪都見到有熟客黎到同staff傾計傾得好開心!依到不時有coffee workshop,有興趣可以黎試下♥️
2022-02-05 195 瀏覽
#pb食在西環西營盤的白色曙光💫⛅Every Cloud has a Silver Lining ✨ 西營盤呢間cafe叫Silver Lining 鼓勵大家人生尚有一線希望 超有意思🥰 Cafe裝修簡約 以白色為主 只有6張枱😍 店主係精品咖啡協會認證導師 每月都會舉辦SCA咖啡課 超專業👍🏻 坐bar枱可以見住店主沖咖啡 超正🥰 另外店主每個月都會挑選唔同國家嘅咖啡豆 好有心思❤️.食物以健康為主 Brunch set有5款 價錢$78-$118不等😋 另外仲有幾款輕食👍🏻 甜品方面有自家製Tiramisu、Apple Crumble、The Vegan Lab嘅Vegan Tart😍 🔹朱古力流心Bagel🥯推介❤️ 本身佢有個Bagel set 會有好多配料 價錢$108😋 不過因為我地想試多幾款野 就試下問可唔可以散叫Bagel 點知真係得 價錢$45👍🏻 當日提供嘅係朱古力流心Bagel 好有驚喜😍 Bagel口感幾鬆軟 一咬落去有朱古力爆出黎🥰 所以一定要趁熱食🤪🔹自家製南瓜醬慢煮無骨雞胸意粉配沙律🍝推介❤️ 個慢煮雞胸真係一百分好食 超級嫩滑😍 食落滑到好似食緊雞脾肉咁👍🏻
#pb食在西環
西營盤的白色曙光💫

🔹朱古力流心Bagel🥯

🔹自家製南瓜醬慢煮無骨雞胸意粉配沙律🍝
推介❤️ 個慢煮雞胸真係一百分好食 超級嫩滑😍 食落滑到好似食緊雞脾肉咁👍🏻 自家製南瓜醬真材實料 冇落忌廉 所以食落有南瓜嘅清甜😋 中間會食到細細粒南瓜🥰 意粉仲會配少少沙律 夠哂健康👍🏻

🔹Homemade Tiramisu🍫
打卡一流嘅Tiramisu😍 口感超滑 咖啡底用左Ethiopia Natural + Washed Espresso 超濃咖啡味😋 食到最後會食到少少酒香👍🏻

🔹Apple Crumble🍎
多謝店主請食呢款新甜品😍 底層用左青、紅蘋果 果肉好甜😋 熱辣辣嘅蘋果加上Movenpick嘅雲呢拿雪糕 口感一流👍🏻

🔹Hand Drip☕
今個月有兩款黎自荷蘭嘅非洲日曬豆😍 我揀咗來自Ethiopia Fruity d嘅咖啡豆 飲落會有Strawberry, Bergamot, Pineapple嘅味😋 我唔係一個咖啡達人 所以就唔寫咖啡食評啦🤪 不過店主細心嘅介紹 加埋睇住佢沖真係好正🥰 最特別係佢會俾兩隻唔同嘅杯 一隻圓嘅 一隻彎嘅 等大家全面嘆啡❤️

🔹Latte☕
整體✨ 食物、環境、服務都好滿意嘅一間❤️ 完全感受到店主對咖啡嘅熱愛😍 特別推介滿分嘅雞胸 真係超級超級超級嫩滑😋

西環第二街1號東祥大廈地下B號舖
2022-02-04
  • 自家製南瓜醬慢煮無骨雞胸意粉配沙律
嚟到西環好多低調小店,行到好攰隨意揾咗間cafe坐低飲下嘢。小店係一對夫婦經營,星期三至星期六,朝早9:30am-5:30pm,小店非常寫意,為興趣而做,全部都係手工製☕️🍰Homemade Tiramisu (甜品加嘢飲set $88) 原價$58 (8.5/10)唔係傳統正宗意大利極creamy嘅Tiramisu,老闆話Tiramisu 用咗兩種冧酒去整,蛋糕好濕,浸滿咗酒香,食落起好香酒味,cream都好rich好creamy,濃濃奶香味,但一啲都唔甜,cream加埋濃濃酒香,夾得嚟又唔會膩,真係食到停唔到口。Espresso Affogato $58 (8/10)雪糕有兩種味,分別係雲尼拿同朱古力,再加一杯espresso。老闆建議先食咗雪糕原味再落咖啡,咁就會有兩種滋味!雲尼拿味好香,有nuts,唔會太甜,而朱古力好濃黑朱古力味,有朱古力碎碎,唔甜仲帶少少苦中回甘,真心覺得雪糕已經好高質。加埋咖啡係另一種感覺,雪糕中和咗咖啡嘅苦,食落係超濃厚嘅咖啡味,不過一雪糕溶得好快,加咗咖啡要快啲食!☕️Cappuccino 原價$38 (8.5/10)咖啡即叫即沖,老闆話咖啡豆係朋友幫手炒

Espresso Affogato $58 (8/10)

☕️Cappuccino 原價$38 (8.5/10)
咖啡即叫即沖,老闆話咖啡豆係朋友幫手炒嘅,cappuccino 奶泡打得好綿密,咖啡係偏酸帶甘,唔會好苦,咖啡味都好香濃,好好飲!完全唔使落糖!
試過朋友杯凍飲,熱咖啡好飲過凍🤫

推薦指數: 9/10
小店用心製作,誠意十足,老闆好細心好有禮貌,好nice好好笑容,問我哋覺得點,好冇食,服務好好!誠意推介比大家!
2021-12-04 151 瀏覽
西環、西營盤一帶出名有很多有不同特色的小店,勝在各有千秋,就算是細細間的Cafe、coffee shop,都各有各自不同的賣點和特色。今日在第二街,就見到了這間白色的咖啡工房,也是十分有緣份,原來他只開星期三至星期六。店舖窄長,進門口就是長長的咖啡工作台,地方不大。老闆非常熱情,先問我們是想飲咖啡?還是食其他東西?知道我們是想飲咖啡及甜品,就熱情地介紹不同的咖啡及甜品給我們。我們點$88的甜品套餐,包一個甜品及一杯咖啡。點了Tiramisu & Cappuccino,Coffee latte & espresso Affogato 非常欣賞用不鏽鋼飲筒,這樣感覺非常環保♻️個人覺得咖啡味道比較清新,咖啡味香而不太濃烈,奶泡打得很稠密。Tiramisu係老闆自家製,賣相精緻,入口即溶,味道不錯雪糕是雲呢拿味及朱古力味,店員建議先食雪糕的原味,然後再淋上espresso ,兩款雪糕味道香濃,而且有果仁。個人覺得淋上espresso 後,咖啡☕️的味道加上雪糕,感覺更特別,值得推介小店原本是17:00就關門的,我們掛住傾偈,忘了時間,老闆也沒有催促,直至17:30 ,我們才驚覺過了小店的關門時間

店舖窄長,進門口就是長長的咖啡工作台,地方不大。

我們點$88的甜品套餐,包一個甜品及一杯咖啡。

非常欣賞用不鏽鋼飲筒,這樣感覺非常環保♻️
Tiramisu係老闆自家製,賣相精緻,入口即溶,味道不錯

小店原本是17:00就關門的,我們掛住傾偈,忘了時間,老闆也沒有催促,直至17:30 ,我們才驚覺過了小店的關門時間。但是老闆十分好人地叫我們不要介意,還詢問食物的味道如何,有沒有改進的地方?更送了一張九折卡給我們,說下次可以使用。

味道不錯,環境舒服自在,老闆態度熱情親切,
真的是值得推薦及會再來的。
小店的人情味及親切感真的令人感覺到非常舒服

下午茶
2021-11-10 153 瀏覽
呢間Cafe裝修白色簡潔,賣點是沒有加工的Whole Food,健康!Healthy All Day Breakfast $118 有椰菜花炒飯,慢煮雞胸,大啡菇,烤南瓜,烚蛋及柚子醋沙律,非常豐富,健康又飽肚。沙律開胃,大啡菇Juicy,南瓜又腍又甜;慢煮雞肉肉質夠嫩,最正係個椰菜花飯加入左蘿蔔粒,口感似炒飯,好好味。慢煮無骨雞腿肉意粉配沙律 $95 自家製南瓜醬好好食,個醬撈匀左個意粉,每啖都食到啲南瓜蓉。Homemade Tiramisu $58係老闆自家製,賣相勁吸引!食落味濃而不覺膩,有少少入口融化的感覺!正!朋友亦讚咖啡好飲,我平時少飲咖啡,但飲左杯Latte都確實唔錯。

慢煮無骨雞腿肉意粉配沙律

慢煮無骨雞腿肉意粉配沙律 $95
自家製南瓜醬好好食,個醬撈匀左個意粉,每啖都食到啲南瓜蓉。
Homemade  Tiramisu

Homemade Tiramisu $58