2017-10-24 106 瀏覽
今日同男朋友食完正餐之後就去左呢間店到食甜品。呢到絕對係打卡必去之地。美色風格十足。首先叫個7成熟牛扒食下,平時食開鐵板牛既男朋友竟然信以為真。不過牛扒雪糕造型好精美,用左乾冰,乾冰造成冒煙效果,好似牛扒放在鐵板咁。雪糕有古力雪糕,入面有少少朱古力碎,最上層係朱古力味,用左朱古力整左格仔紋,中間用左粉紅色的雪糕,做出七成熟效果,煎過香蕉就係薯條,洋蔥粒就變左菠蘿粒再加上一塊三角型西多士扮薯餅,仿真度好高,好有心思。蜜糖雞中翼雞翼炸得好脆, 加埋d蜜糖修量好多,好開胃。雪之蝶好多爆珠,口感好正,顏色一層層,打卡一流藍天之雲以乳酸同藍糖整成, 味道帶甜, 好fresh好解渴,飲之前記住攪勻 。加上呢間台好有特色,店員會放燈係杯野飲下而,照落去,非常方便打卡。 。芒果班戟 唔係傳統係糖水店食果D班戟,呢度果隻係西式班戟。擺設好靚,上面有好多芒果漿,Cream係碟上面可以自己調節夾多D係入面。班戟入面好多芒果肉。好似系腸粉好似街邊既魚蛋腸粉甜品用左平時食腸粉既墊底紙, 腸粉係椰汁糕整成, 好滑好香, 甜醬就係朱古力醬, 豆腐雪糕、糯米糍口感煙煙unun菠蘿同士多啤利,食落好有感覺。還飲茶,正
美色風格十足。

首先叫個7成熟牛扒食下,
平時食開鐵板牛既男朋友竟然信以為真。
不過牛扒雪糕造型好精美,用左乾冰,乾冰造成冒煙效果,
中間用左粉紅色的雪糕,做出七成熟效果
仿真度好高,好有心思。

蜜糖雞中翼

雞翼炸得好脆,
加埋d蜜糖修量好多
,好開胃。

雪之蝶

好多爆珠,口感好正,顏色一層層,打卡一流

藍天之雲

以乳酸同藍糖整成, 味道帶甜, 好fresh好解渴,

芒果班戟

唔係傳統係糖水店食果D班戟,
呢度果隻係西式班戟。擺設好靚,
上面有好多芒果漿,

好似系腸粉

好似街邊既魚蛋腸粉甜品用左平時食腸粉既墊底紙,
腸粉係椰汁糕整成,
菠蘿同士多啤利,
食落好有感覺。

還飲茶,正
2017-10-23 59 瀏覽
以前我們一直注重的是食物質素,但隨着時代的轉變和新興的潮流,gimmick同樣重要!以前年代可能食物質素佔八成,gimmick 佔兩成。但現在卻是一半一半。沒有好的gimmick吸引不到客人,而沒有好的食物質素就留不住回頭食客。這可謂是相輔相成。今天和朋友經過旺角,轉戰白布街覓食。這條街可謂「美食一攞攞」,轉進白布街的街口就看見一間用霓虹燈牌的餐廳,貌似甜品店。我和朋友本身差點略過,想着連晚飯都還未吃的我們,怎可先吃甜品呢?但女人的甜品胃總是不定時的,我被它餐牌裏的「七成熟牛扒雪糕」吸引着,好奇這是什麼。看見餐廳也有些少鹹食,就決定晚飯和甜品一起吃。餐廳面對的不是四面白牆,而是一幅幅色彩鮮艷,顏色搶眼的漫畫佈置。紅色撞藍色的圖畫帶出極具震撼力的視覺效果。我們彷彿化身成為主角,在漫畫中用餐。翻開餐牌,鹹食不算多,多以小食為主。我們兩個女孩點了兩個鹹食,其餘就主攻甜點。鹹點分別是「炸物拼盤」和「黑松露芝士薯條」。雖然拼盤已經有薯條,但我們對黑松露情有獨鍾,所以都點了「黑松露芝士薯條」,決定「瘋薯」一番。侍應亦都非常貼心,會先安排送上鹹食,再奉上甜品。炸物拼盤 $78炸物拼盤分別有薯條,三隻

翻開餐牌,鹹食不算多,多以小食為主。我們兩個女孩點了兩個鹹食,其餘就主攻甜點。鹹點分別是「炸物拼盤」「黑松露芝士薯條」。雖然拼盤已經有薯條,但我們對黑松露情有獨鍾,所以都點了「黑松露芝士薯條」,決定「瘋薯」一番。

侍應亦都非常貼心,會先安排送上鹹食,再奉上甜品

炸物拼盤 $78
炸物拼盤

炸物拼盤分別有薯條,三隻水牛城雞翼,三粒炸雞球和三片辣魚餅。
薯條用一個鐵籃裝着,薯條是新鮮炸起的,呈現金黃色,外脆內軟,上面灑上一些香草,淡淡清香。
辣魚餅質感似魚蛋,裏面有一些辣椒粒和香蔥粒,香和辣都齊,惹味香口。

炸雞球粒很香脆,炸粉不多,雞肉粒有肉汁,有些少起膠的感覺。很香的雞油味配上BBQ燒汁醬,味道更佳。
水牛城雞翼外皮香脆,沒有太多油份,所以雞皮像薯片般脆口。雞肉嫩滑,不會覺得油膩,配上酸辣醬,酸酸辣辣,更是絕配。
炸物拼盤有三個醬料供食客選用,有茄醬,酸辣醬和燒汁醬。沒有規定那種食物配那個醬汁是最好的。我是一個醬料怪,我覺得薯條蘸任何醬汁都絕配。

黑松露芝士薯條 $78
黑松露芝士薯條

薯條足足有剛才小食拼盤的三倍,足夠三至四個人分享。薯條新鮮炸起,外脆內軟。薯仔薯香味重。黑松露醬鋪滿薯條上面,快要滿瀉的感覺令人食指大動。黑松露芝士醬的芝士味不算香濃,但黑松露味非常足夠。上枱時已經嗅到松露的甘香。黑松露的甘香,芝士的軟滑,薯條的香脆,配合得非常好!加上香草,香濃美味。

藍檸檬 $38
藍檸檬

它是檸檬和柑香酒一起調製出來的,那個海浪的藍色感覺非常夏天,像是坐在沙灘椅上喝着清涼特飲,望着海灘的感覺。它下面有一個燈座,把飲品放上去,那個壓力會把燈亮着,讓飲品綻放光芒。

熱情島 $38
熱情島

起初我並不知道Begonia Fimbristipula 是什麼東西,我只知道我喜歡熱情果,所以就點了這杯「熱情島」。在等食物上菜的同時,我就上網搜尋這個英文字。原來這是紫背天葵,是秋海苔的一種。它是主要生長在潮濕的氣候,含有豐富的鐵和鈣。它味道帶甘,有清熱解毒的功效。真想不到它的食用價值這麼高。這杯飲品熱情果味重,另有些少甘香,應該就是紫背天葵的味道吧。另也有些爆珠,整個感覺非常清爽。

原味梳乎厘 $58
原味梳乎厘

梳乎厘的製作時間需時20分鐘,所以我們預先在吃完鹹食前,便叫服務員安排。梳乎厘剛剛焗起,非常鬆軟。脹卜卜的感覺,令人覺得非常治癒。上面淺啡色的表面,灑上些少糖霜,非常可人。梳乎厘裏面的蛋白呈現雪白顏色,潔白無瑕。梳乎厘口感非常鬆軟,入口溶化,不過味道略甜。如果清淡點,更能吃到蛋白香味。

旁邊的原味雪糕球將像是雪葩的感覺,入口涼快。雪糕下面配了粟米脆片,脆卜卜,非常crunchy。

七成熟牛扒雪糕 $88
七成熟牛扒雪糕

雖然都知道這個甜點的主角是朱古力雪糕,但也想與這個甜品相遇,看看能擦出什麼火花。這個牛扒不能選擇生熟程度,只能是medium well。一上枱就令你非常興奮萬分。那些鐵板淺起的煙霧會令你按耐不住,想馬上趁「熱」食

這個甜點十分用心,上菜的器皿,餐具,甚至伴碟都一絲不苟。的確,牛扒用鐵板呈上,旁邊有也一些薯條,薯餅,還有一個小旗子作標記。侍應呈上的餐具也是牛扒專用刀和叉。把「牛扒」切開,裏面是「半生熟」的感覺,還有粉嫩的肉汁,其實那就是士多啤梨雪糕,「牛扒」確是做得神似。上面的朱古力醬更是畫龍點睛,恍似牛扒剛煎香上碟的感覺。

伴碟的薯條就是焦糖香蕉,把香蕉切條再灑上糖霜,用火槍把它燒焦,就變成薯條了。這個「薯條」並不香脆,但軟綿綿,充滿蕉香味。
薯餅就是花生醬西多士,金黃色的外皮包着香濃的花生醬,配上剛融化的牛扒雪糕更添朱古力味道,二合為一亦同樣登對。

今天能找到一間有gimmick,而食物質素不錯的餐廳,我覺得非常幸福。
我希望把這份幸福和你們分享。
2017-10-22
炸物拼盤
黑松露芝士薯條
藍檸檬
熱情島
原味梳乎厘
2017-10-23 24 瀏覽
Happy Friday 約埋班friends去旺角食嘢,行過比Smokey Ice門口啲裝飾燈吸引住,於是就決定入去試下。入到去侍應好有禮貌打招呼,可以自由揀坐卡位定窗邊位。7成熟牛扒雪糕認真好有驚喜,上餐嘅時候會有啲乾冰效果嘅煙係碟底。將朱古力味雪糕整到一舊和牛咁,牛扒雪糕入面仲夾左士多啤梨味雪糕,模仿7成熟牛扒嘅顏色,側邊加埋朱古力饀嘅多士,滿足曬視覺味覺享受。Oreo 窩夫盛好有心思咁將啲oreo碎夾係窩夫入面,外脆內軟,加埋雪糕一齊食,簡直係無得彈!小食推介一定要試黑松露芝士薯條,薯條炸到金黃香脆,新鮮熱辣,黑松露芝士醬未食已經聞到好香。另外,水牛城雞翼都係值得一試,少少辣好野味。飲品試左藍天之雲,睇得出好有心思,好好飲!每杯飲品都會有一個會著燈嘅杯墊墊住,好夢幻,飲都飲得開心啲。

2017-10-20
2017-10-15 39 瀏覽
牛扒鋸得多,但雪糕牛扒真係第一次7成熟牛扒雪糕 $88用返鐵板上,仲出晒煙咁,好認真!表面係牛扒,其實係朱古力+士多啤梨味雪糕表面係薯餅,其實係西多士表面係薯條,其實係香蕉切開裡面仲要扮半熟牛扒,好搞笑!炸物拼盤 $78 有薯條、泰式魚餅、雞翼同雞球 ,有茄汁、泰式甜酸汁同水牛城雞翼醬藍檸檬 $38熱帶海灘 $38兩杯飲品都好夢幻, 好難唔狂影相!
牛扒鋸得多,但雪糕牛扒真係第一次

7成熟牛扒雪糕 $88

用返鐵板上,仲出晒煙咁,好認真!
表面係牛扒,其實係朱古力+士多啤梨味雪糕
表面係薯餅,其實係西多士
表面係薯條,其實係香蕉

切開裡面仲要扮半熟牛扒,好搞笑!

炸物拼盤 $78

藍檸檬 $38

熱帶海灘 $38

兩杯飲品都好夢幻, 好難唔狂影相!
2017-10-13 112 瀏覽
常言道,看世界上任何的事物都不能只看一面,而不能以偏概全。「Smokey Ice」這間餐廳都一樣,看它在鬧市旺角的美食區「黑布街」和「白布街」內經營,往往會被眼前事物蒙蔽,忘記了「Smokey Ice」其實是從新界西發跡,然後才搬入旺角發展。跟着,「Smokey Ice」和它的招牌甜品,模仿鐵板牛扒餐模樣而成的「七成熟牛扒雪糕」,則橫空出世,變成一道拿來放在社交網站,用來騙讚一流絕頂的甜品菜式。我抱着雪糕牛扒當下午茶來食的心態,下午六點鐘左右來到「Smokey Ice」。下午六點來到主打創意甜品的「Smokey Ice」,當然不期待餐廳會有很多人在幫襯用餐。結果在下午六點鐘,我一個人在旺角「白布街」的甜品餐廳「Smokey Ice」內,一邊跟餐廳內,不知道是店主、經理還是侍應的朋友在聊天,一邊在享用「Smokey Ice」的招牌雪糕牛扒。看見「Smokey Ice」餐廳內的風格偏向漫畫風的設計,我估計店主老闆應該可能不是年紀很大的人。如果老闆年紀不小,他大有可能真的出牛扒餐,後加創意甜品作點綴效果,就已經可以了。旺角「Smokey Ice」餐牌裡面,大多菜式無論是鹹味的小食,還是甜味的

旺角「Smokey Ice」餐牌裡面,大多菜式無論是鹹味的小食,還是甜味的雪糕或沙冰甜品,都不約而同地以造型為先,打扮成很亮麗,吸引萬千手機相機注意的菜式。

我被那些造型吸引的食物所吸引住,一時間忘記了自己現在的處境,和「Smokey Ice」雪糕牛扒對我構成的「潛在風險」。再另外點了「前菜」的「雞球薯條」,和「飲品」的「芒果沙冰」。

作為「Smokey Ice」的小食,「雞球薯條」的造型無疑是很美觀,加上「雞球薯條」用上近期大熱,很多食店都會使用的鐵籠餐具,和木餐碟去載起厚切的粗身薯條,跟擺放着五粒炸雞球,旁邊另有一碟蕃茄醬作調味料。

「Smokey Ice」廚房再在「雞球薯條」的炸雞球上面,塗上一些像燒烤醬的濃味醬汁。「雞球薯條」外表固然是很吸引,但它的味道與口感,要試食過才能知道。
雞球薯條

厚切薯條是新鮮炸起,用餐叉拮起再點蕃茄醬享用,薯條本身未有折斷,質地算是厚實,可以收貨。炸雞球裡面的免治雞肉餡,攪拌出來的肉質分佈尚算平均,沒有明顯脂肪肥膏走出來。

炸雞球沾上了濃味的燒烤醬,炸雞球固然口感鬆脆,雞肉佔炸雞球很大的比例,炸粉粉漿不會太厚。

至於「芒果沙冰」,我最以為芒果沙冰會是像飲品店,像在快餐店外賣自取的「芒果沙冰」飲品,餐廳另外提供飲筒和餐匙,沙冰杯底層有盞座檯燈,隨飲品重量壓着而發光,飲完沙冰燈光就會消失。

結果跟我想的有點不同,是有點像甜品店賣的刨冰,但不是台灣「雪花冰」甜品,「雪花冰」要淋上糖漿,「芒果沙冰」的芒果甜味是從沙冰內在而發出來,不是靠後天的糖漿輔助。
芒果沙冰

「芒果沙冰」像甜品多過像飲品,杯內插着一支餐匙。但是「Smokey Ice」的侍應偏偏又會,在這一刻遞上一支粗飲筒,讓我可以用粗飲筒儘快喝光「芒果沙冰」,免得沙冰溶化,什麼都食不到。

說是窩心的舉動也好,說是多此一舉的多餘做法都好,「Smokey Ice」的朋友的而且確是做到他們應該做的事,我吃了又喝了,一大杯冰涼的「芒果沙冰」飲品加甜品

整個「Smokey Ice」下午茶加晚餐的「壓軸好戲」,賣相做得形神俱似,跟真正鐵板牛扒沒有分別的「7成熟牛扒雪糕」,等到「雞扒薯條」和「芒果沙冰」都吃得七七八八時,我示意侍應,通知廚房可以完成上檯了。

「7成熟牛扒雪糕」做到形神俱似,其中一個原因就是,「Smokey Ice」真的在「7成熟牛扒雪糕」的底層加上了,疑似是乾冰的裝置,乾冰不斷湧出陣陣輕煙,成功模仿了鐵板餐的效果。
7成熟牛扒雪糕

「7成熟鐵板牛扒」中間那塊「牛扒」,就算未開始試食,我都已經對「牛扒」的構造已經估中到九成。反而「牛扒」旁邊的東西則比較有趣,左邊的真的是麵包多士。

但是右邊的疑似薯條的食品,實際卻是切條香蕉模仿出來的東西。香蕉的確是模仿薯條的理想素材,香蕉成熟後的奶白色身體,的確是模仿到薯條剛炸起的模樣,跟檯上另一邊籠子內的炸薯條相映成趣。

「七成熟」的「牛扒」,味道其實是朱古力甜味的雪糕,朱古力雪糕的確是模仿熟成牛扒的理想選擇,至少顏色上是吻合。

甚至為了模仿薯條效果,而刻意切條出來的甜味香蕉,也沒有被牽涉在「7成熟牛扒雪糕」的風險裡面,真的風險偏偏卻是,那些擁有朱古力甜味,賣相做到形神俱似的「朱古力牛扒雪糕」。

但是擬似牛扒效果的甜味朱古力雪糕,背後隱藏的風險,未必是現在的你所能了解得到,我都是差不多吃完,付款結賬時才及時想起。風險就在模仿牛扒的朱古力味雪糕裡面。當然,這風險不是指衛生的風險,不涉及「Smokey Ice」的食物衛生安全。

各位需知道「朱古力」裡面的可可含有「可可鹼」,「可可鹼」跟咖啡裡面有的營養成份「咖啡因」,同樣是一個「甲基黃嘌呤類生物鹼」。「可可鹼」被吸收入體內,一樣有提神作用,儘管「可可鹼」的提神功效比起「咖啡因」都為之低,但是都不能忽視。

我最後把麵包多士,沾上「7成熟牛扒雪糕」融化後剩下的朱古力漿,再吃下肚子。食完這餐「下午茶」後,立刻走去付款埋單後,就急急坐車回家。

一回到西貢,我立刻跑到超級市場,急忙取了一支含有有助提升睡眠質素「茶氨酸」的「解茶」,付款過後立刻回家。回家後把整支「解茶」急忙喝下去,來個「自我急救」。等了兩三個小時後,我洗澡後及時回復睡意,才能上床好好睡覺。

「最美麗的地方,也是最危險的地方」,各位也要多點留意,不要隨便被賣相美麗的食物蒙蔽了理智,多點留意認識食物裡面的營養成份。

雖然旺角「Smokey Ice」的「7成熟牛扒雪糕」本身很有創意,朱古力牛扒形神皆似,味道不錯,侍應服務態度也很好,但是各位都是小心可可鹼,慎食朱古力了。
2017-10-03
雞球薯條
7成熟牛扒雪糕
係旺角想食甜品, 除左傳統糖水同西式甜品, 今次同朋友特登去試間玩味十足既甜品店, 因為成日見人都食佢厄LIKE, 決定要去試下睇下佢既盧山真面目~~~~ 位於黑布街, 相信有係旺角食開糖水既朋友一定唔陌生啦~~~ 餐牌有傳統既棉棉冰同梳乎厘之外, 仲有唔同系列, 當然重點係玩味創意甜品, 更有窩夫同麵包磚等吸睛選擇, 一次一定試唔哂~ 七成熟牛扒一上枱同圖完全一樣, 係堅厚切牛扒XDD 像真度十足既牛扒, 由表面既朱古力偽鐵板坑紋已經創意十足, 加埋煙霧效果, 夠哂震撼!!!! 七成熟呢個形容並唔係浪得虛名, 因為一切開係士多啤梨雪糕, 加埋雪糕溶解, 堅係好似牛扒未熟肉汁流出呢!!! 最驚喜係佢唔係得個樣, 朱古力雪糕充滿朱古力脆脆又夠濃味, 士多啤梨雪糕又唔假係高質雪糕, 味道同外表都夠高分!!!! 西多士雖係咸食同配角, 但味道一啲都唔輸蝕出面西多士, 入面朱古力醬更加邪惡, 炸得毫不油膩之餘又脆, 點埋雪糕好正!!!!!!! 隔離仲有香蕉條扮薯條, 用左焦糖漿煮過更”香焦” XDD好似系腸粉 同樣似模似樣既創作甜品, 腸粉表面既豉油同甜醬真身係朱古力同士多啤梨醬, 腸粉為椰汁

七成熟牛扒

隔離仲有香蕉條扮薯條, 用左焦糖漿煮過更”香焦” XDD

好似系腸粉

同樣似模似樣既創作甜品, 腸粉表面既豉油同甜醬真身係朱古力同士多啤梨醬, 腸粉為椰汁蒟蒻, 椰汁味唔噥但清爽之餘又有咬口
, 比起平時食芒果撈河果啲更有口感!!! 有菠蘿粒同埋士多啤梨片, 更添新鮮~~

除左腸粉仲有同場加映既魚旦呢!!!! 原來係蕃薯丸, 但佢唔係就咁蕃薯蓉, 而係蕃薯丸, 好煙韌
, 炸得頗為脆口同埋唔算油膩。

既然咁有創意, 唔好比佢停, 試埋個炸豬扒!!!
呢個相對比啲但就無咁多食物, 炸豬扒就是唯一主角, 不過都幾厚身, 而且已預先切件, 唔洗自己切~
其實即係炸雪糕, 記得以前食過既炸雪糕都係快溶同埋炸皮唔夠出色, 呢個炸皮係食過最特別, 因為佢除左炸仲有煙韌口感, 問返店員原來係用麵包包住雪糕放入雪櫃兩日, 所以雪到硬哂, 一叫就用最短時間炸起, 所以雪糕唔會溶得快, 又做到脆韌兼備
, 不過雪糕係云尼拿味無得揀, 我個人就麻麻地云尼拿味…
不過另上既士多啤梨醬就可以豐富返個味道。

飲品分別叫左玫瑰佳人同埋舒壓洋甘菊果茶, 其實都係茶類, 玫瑰佳人就係涷既玫瑰花茶, 但加左甜味同面有層奶蓋, 不過奶味唔多覺, 而洋甘菊果茶好大壺, 可以倒到好多杯。

2017-10-11 39 瀏覽
早排睇Facebook見到介紹哩間餐廳小妹已經深深被雪糕牛扒吸引住!Bookmark落必食list 今晚難得幾個女人仔又聚會梗係要去潮聖啦!!!女人都係愛甜的動物~~~♥️餐牌只有兩頁 十分簡潔 好輕鬆就搵到小妹嘅目標✨ 「7成熟牛排雪糕」🤤首先黎到嘅係小妹心心念念嘅牛排🙈超大份甜品😱😱😱😱而且好多好多煙🙈梗係即刻相機食先♥️♥️♥️ 牛排餐有半份朱古力多士,焦糖香蕉,菠蘿肉,士多啤梨同牛排雪糕朱古力多士唔叫太甜👍🏻而菠蘿肉同士多啤梨都尚算清甜焦糖香蕉,焦糖脆卜卜👍🏻一開始以為牛排雪糕只係朱古力雪糕食到一半就發現原來入面有士多啤梨雪糕😱😱唔怪得叫七成熟!!!!有意思有意思😏小妹閨蜜就叫左芒果pancake小妹淺嚐左一啖滿滿芒果肉而且芒果肉好甜👍🏻正當小妹同閨蜜揶揄另一個閨蜜 只係雪糕咁普通 點知黎到 嚇左我地一跳!!個雪糕都整出煙架😱😱超靚呀!小妹梗係唔會執輸試返啖先啦黑朱古力味超濃♥️唔係死甜嘅雪糕👍🏻 飲品我地只係叫左兩杯share芒果控閨蜜梗係叫芒果沙冰啦!叫大杯🤦🏻‍♀️ 好彩share🤣要讚嘅除左係佢嘅份量之外 仲有佢嘅甜度!好適中清清的 只係少甜👍🏻👍🏻感覺無咁邪惡😂另一杯我地叫左雪之
早排睇Facebook見到介紹哩間餐廳
小妹已經深深被雪糕牛扒吸引住!
Bookmark落必食list
今晚難得幾個女人仔又聚會
梗係要去潮聖啦!!!
女人都係愛甜的動物~~~♥️

而且好多好多煙🙈
梗係即刻相機食先♥️♥️♥️
朱古力多士唔叫太甜👍🏻
而菠蘿肉同士多啤梨都尚算清甜
焦糖香蕉,焦糖脆卜卜👍🏻

一開始以為牛排雪糕只係朱古力雪糕
食到一半就發現
原來入面有士多啤梨雪糕😱😱
唔怪得叫七成熟!!!!
有意思有意思😏

芒果pancake

正當小妹同閨蜜揶揄另一個閨蜜
只係雪糕咁普通
點知黎到
嚇左我地一跳!!
個雪糕都整出煙架😱😱
超靚呀!
小妹梗係唔會執輸
試返啖先啦
黑朱古力味超濃♥️
唔係死甜嘅雪糕👍🏻
黑朱古力雪糕

飲品我地只係叫左兩杯share
芒果控閨蜜梗係叫芒果沙冰啦!
叫大杯🤦🏻‍♀️ 好彩share🤣

其實係雪梨汁
入面仲有爆爆珠
相比起芒果沙冰
小妹覺得哩杯偏甜
假如可能少一點甜應該會更加好飲!
雪之蝶
芒果pancake
黑朱古力雪糕
芒果沙冰
之前喺係元朗店既時候食過一次,已經覺得呢間甜品店夠gimmick得黎又幾好味!但搬左黎旺角呢邊就反而未試過啵個日我地四個女仔行完旺角見攰就決定入去坐低tea一tea入面除左有四人枱,仲有長枱吧枱可以望住街外食甜品原來依家多左好多款食物,連咸食小食都有!!反而我地有啲餓,所以就決定叫啲咸野食左先我地揀左兩款,其中一款係“炸魚薯條”HKd$78魚柳同薯條炸到脆卜卜好香口,而入面既魚肉滑得黎又唔腥仲要有齊沙律醬、茄汁同千島醬俾我地點黎食另外一款就嗌咗“蜜糖雞中翼”HKd$50每隻都大大隻架,仲要有勁多蜜糖係面,我地勁快就掃清光食完咸野打一打底之後,我地就決定每人揀一款甜品然後一齊share朋友R唔洗睇meun就話一定要食“7成熟牛扒雪糕”HKd$88哈哈,呢款主打甜品我喺元朗果時都有食呀,不過都好耐之前啦....差唔多年幾兩年前,果時都仲係.....都係唔好諗咁多,開心食甜品先呢塊七成熟既牛扒雪糕係出住煙咁送上檯架除左有扮牛扒既厚切雪糕磚,仲有扮薯餅既西多士、扮薯條薯角既焦糖香焦、扮粟米粒既菠蘿粒同扮蕃茄既士多啤梨真係疑幻似真,仲好豐富添~~塊假牛扒同假薯餅都好正呀既然朋友嗌左牛扒,我就揀

個日我地四個女仔行完旺角見攰就決定入去坐低tea一tea

入面除左有四人枱,仲有長枱吧枱可以望住街外食甜品

我地揀左兩款,其中一款係“炸魚薯條”HKd$78

魚柳同薯條炸到脆卜卜好香口,而入面既魚肉滑得黎又唔腥
仲要有齊沙律醬、茄汁同千島醬俾我地點黎食

另外一款就嗌咗“蜜糖雞中翼”HKd$50

每隻都大大隻架,仲要有勁多蜜糖係面,我地勁快就掃清光

都係唔好諗咁多,開心食甜品

呢塊七成熟既牛扒雪糕係出住煙咁送上檯架

真係疑幻似真,仲好豐富添~~塊假牛扒同假薯餅都好正呀

既然朋友嗌左牛扒,我就揀左上次無試既“好似係腸粉”HKd$58先

呢碟魚旦燒賣同腸粉都扮得好神似呀

個啲用椰汁整成既偽腸粉食落滑嘟嘟~又幾好味啵

而“紫薯窩夫”HKd$78
就係紫薯控既朋友話要order既

有三塊厚身窩夫之外,仲配有紫薯雪糕、蜜糖、忌廉同生果粒

窩夫偏向脆身,入面仲有紫薯餡添!!!

另一個朋友嗌既“馬騮搣雪糕”HKd$46又係出曬煙咁送到上黎嫁~~~
個雪糕茶味夠,底層仲有粟米脆片增加口感

之後大食既我地硬係覺得仲未夠喉咁....所以就心多多咁嗌多份“雪糕港式奶醬吐司山”HKd$68一齊食

呢個吐司山送上檯既一刻都幾震撼
因為真係好大份,六條又寬又厚既奶醬多士疊起三層高,頂部有一球拳頭咁大既雪尼拿雪糕之外仲要淋上棉花糖既奶泡....

多士厚身烤到外脆内軟,表示涂上香濃既花生醬,加埋雪糕同棉花糖漿咁食係真係好好食呀

不過呢個吐司山既份量真係幾多,同埋好飽肚,想試多幾款食物既就有三至四個人一齊食先好order啦

呢度既甜品依舊吸晴之餘兼質素穩定

而嗰日令我地最驚喜既係呢度既咸食,真係估唔甜品店既咸食小食都咁有水準
下午茶
  • 雪糕港式奶醬吐司山
  • 蜜糖雞中翼
2017-10-08 18 瀏覽
今晚同2個朋友去左旺角行街,行到咁上下,其中一個提議去 Smokey Ice 食dinner + 甜品,佢係咁話好得意一定要試。。一去到,我地先叫左3個小食,有炸魚薯條、蜜糖雞翼、吐司~炸魚柳同薯條都炸得岩岩好,唔會過份熱氣,而且有我最中意既粗薯條!而蜜糖雞翼都幾好食,甜甜地,雞肉又嫩滑~另外,我地叫左2杯特飲,藍天之雲同熱帶海灘,顏色好靚,飲落又唔會好假 / 好甜,唔錯!至於甜品方面,我地叫左2個,一個榛子朱古力waffle,有朱古力雪糕, waffle and 竟然有桃!! 好特別既配搭~另一個甜品一定要介紹,就係"七成熟雪糕牛扒",一送黎係煙霧迷漫咖,其實因為有乾冰係底~ 雪糕牛扒側邊仲有花生醬西多士、燒香蕉、菠蘿粒等..睇相以為住薯餅、薯條同雜豆咁,好攪鬼!呢個雪糕牛扒切開後,竟然發現有少少粉紅色,真係7成熟咁樣樣,haha 好得意, 其實係士多啤梨雪糕黎咖!!好開心既一餐, 同朋友都好滿意! 下次會再黎=]

好開心既一餐, 同朋友都好滿意! 下次會再黎=]
2017-10-07
2017-10-07 15 瀏覽
係假期嘅日子,下午茶當然亦要食得豐富啲。去到旺角出名嘅甜品店,先飲兩杯透心涼嘅野飲,先有荔枝特飲、玫瑰特飲,甜味適中,果味濃郁,係呢啲炎熱日子嘅好選擇。接著係人見人愛嘅炸物,炸物拼盤有蜜糖雞翼,皮脆肉汁豐富,蝦餅有微微辣味,夠晒過癮,而炸芝士條唔係常見嘅小食,呢度炸得芝士軟綿,值得推介!食完咸點後,當然係甜品時間,先有香蕉pancake,pancake皮煎得軟軟軟,一啲都唔結實,中間再夾住香蕉、同埋忌廉,以及燒得半溶嘅綿花糖,滿足感十足!而最期待嘅「牛扒」,其實係乾冰製造嘅效果,加上朱古力碎雪糕,就有如牛扒嘅賣相,而薯條則用上蕉糖香蕉,跟雪糕相當匹配,絕對值得一試!

2017-10-02
同朋友係附近求其食左少少野 帶佢再次黎到smokey ice~~~因為真係好鍾意佢呢度嘅甜品🙈覺得好有心思 個presentation夠創意之餘 又真係好好食😋除左嗌番最招牌嘅牛扒之外今次決定嗌埋之前未試過嘅~😆今次決定嗌埋之前未試過嘅~.七成熟牛扒雪糕 ($88)仍然係最有代表性 玩味十足嘅一份🤤牛扒個雪糕仲要出面係朱古力切開入面係草莓心🤤正啊💓.宇治抹茶紅豆窩夫 ($78)成個盤真係擺得好靚~ 一邊放左三件熱烘烘嘅抹茶窩夫!切開入面仲有粒粒紅豆!就咁食都幾重抹茶味 而且焗得外皮香脆 😚😚本身個抹茶窩夫係個盤上都有好多唔多嘅食法~唔夠味可以配蜂蜜/灑左抹茶粉嘅忌廉甚至係超香濃嘅抹茶雪糕加紅豆 呢個絕配嘅宇治金時配搭😆.雪糕港式奶醬吐司山 ($68)我真係大愛呢個啊可能本身真係已經好鍾意花生醬多士~~~💓💓💓呢度每一條多士條又係烘到香脆質感 搽上厚厚嘅花生醬而上面嘅雪糕感覺唔係雲呢拿 texture帶點煙韌!! 而食落好重牛奶甜味 好似白兔糖咁😍冰火交融咁食真係好正 係超高嘅享受啊!☺😇.水牛城雞翼 - 6件 ($78)好夠辣啊~每一隻都蓋住超厚一層水牛城醬!辣得好過癮好滋味!不過唔
除左嗌番最招牌嘅牛扒之外
今次決定嗌埋之前未試過嘅~😆今次決定嗌埋之前未試過嘅~
七成熟牛扒雪糕 ($88)
仍然係最有代表性 玩味十足嘅一份🤤
牛扒個雪糕仲要出面係朱古力
切開入面係草莓心🤤正啊💓
七成熟牛扒雪糕

宇治抹茶紅豆窩夫 ($78)
成個盤真係擺得好靚~
宇治抹茶紅豆窩夫
一邊放左三件熱烘烘嘅抹茶窩夫!

甚至係超香濃嘅抹茶雪糕加紅豆 呢個絕配嘅宇治金時配搭😆
宇治抹茶紅豆窩夫

雪糕港式奶醬吐司山 ($68)
我真係大愛呢個啊
可能本身真係已經好鍾意花生醬多士~~~💓💓💓
呢度每一條多士條又係烘到香脆質感 搽上厚厚嘅花生醬

冰火交融咁食真係好正 係超高嘅享受啊!☺😇
雪糕港式奶醬吐司山

水牛城雞翼 - 6件 ($78)
好夠辣啊~每一隻都蓋住超厚一層水牛城醬!
辣得好過癮好滋味!不過唔食得辣就唔好嗌喇🙈🙈
真係每一隻嘅味道都入哂肉~
核突少少真係吮哂成舊骨食啊!😋
水牛城雞翼  -  6件

最後決定都係要試下佢放左乾冰影相好靚嘅特色雪糕~可以打卡又好食😂
北海道哈哈哈蜜瓜雪糕 ($46)
哈蜜瓜味完全唔假~唔會死甜好正啊😋而且真係有哈蜜瓜個種果甜 唔係好artificial嘅味道~上面仲有一條百力支
日本紫薯雪糕 ($46)
我大愛呢個紫薯啊~好重薯味!!!!!🍠真係好香甜 而且鍾意佢雪糕嘅質感~完全無冰感 好細綿軟滑!
同埋原來每一個雪糕都有一球半 所以食完都真係會飽😂😂
北海道哈哈哈蜜瓜雪糕  日本紫薯雪糕
水牛城雞翼  -  6件
北海道哈哈哈蜜瓜雪糕  日本紫薯雪糕
2017-10-06 50 瀏覽
睇到朋友share過呢度嘅野食相,好過癮!問佢其實係咩黎,佢話帶你黎食下咪知囉!首先叫左兩杯飲品,因為朋友想食d咸野先~右:藍天之雲$40藍色飲品下面係有盞燈,好有天空嘅感覺,店員建議攪勻之後飲,味道都係乳酸味為主左:代酒$38呢杯好明顯係扮啤酒,以茶代酒,我覺得好成功!send張相比媽媽睇時,佢話我做咩飲酒~哈哈!其實係椰香奶蓋南非桂花國寶茶,第一次飲國寶茶,係無咖啡因嘅養生茶,茶味好特別同清新,奶蓋奶味好濃好滑。細炸物拼盤$78有迷你辣魚餅、蜜糖雞中翼、雞球薯條同炸薯條,薯條份量好多,所有野都係熱辣辣即炸,好飽肚,我幾鐘意雞球薯條,即係無骨嘅炸雞球,好夠味,好脆。7成熟雪糕牛扒$88牛扒有兩層,面層係朱古力雪糕,底層係士多啤梨雪糕,營造牛扒半熟嘅效果,「伴菜」有花生醬西多士同扮薯條嘅燒香蕉,燒過嘅香蕉特別香甜我好鍾意食椰汁河粉/腸粉,呢個甜品我想試好耐!蒸籠芒果腸粉$58蒸籠下面放左乾冰,所以好似平時飲茶食腸粉咁有出煙嘅效果,估唔到腸粉皮係咁煙韌!食落椰汁味好重,每條入面都包左一大塊好甜嘅芒果~大愛!
睇到朋友share過呢度嘅野食相,好過癮!
問佢其實係咩黎,佢話帶你黎食下咪知囉!

首先叫左兩杯飲品,因為朋友想食d咸野先~
右:藍天之雲$40
左:代酒$38

細炸物拼盤$78
小食併盤

7成熟雪糕牛扒$88
7成熟牛扒

我好鍾意食椰汁河粉/腸粉,呢個甜品我想試好耐!
蒸籠芒果腸粉$58
蒸籠芒果腸粉

蒸籠下面放左乾冰,所以好似平時飲茶食腸粉咁有出煙嘅效果,
2017-10-02 12 瀏覽
一直都覺得偽鹹食的甜品很有趣,但從未試過,這天就趁放假,到這間以偽鹹食作主打的cafe嚐嚐餐廳走的是漫畫風,牆身貼了美式漫畫style的牆紙。這𥚃面積不大,但主要是卡座,座位舒適另外窗邊也有位子,可欣賞街景偽鹹食方面,有牛扒、吉列豬扒、漢堡,也有腸粉,有趣得來又有香港特色另外,這𥚃有供應窩夫、雪糕吐司等甜品、真·鹹食和特色飲品7成熟牛扒雪糕($88):以鐵板盛載的牛扒雪糕,不僅賣相吸引,上枱時有由乾冰昇華而成的煙霧,十分吸睛偽牛扒的外層是朱古力雪糕,內層是士多啤梨雪糕,從朱古力味中會吃到絲絲士多啤梨味一旁的西多士也很不錯,表面微脆,夾有朱古力醬,配著雪糕吃,那一冷一熱的感覺很過癮雪糕港式奶醬吐司($68):一般的雪糕吐司都會以蜜糖塗抺多士,但這個吐司則加入了港式元素,用了花生醬和煉奶,味道特別,入口更香雖然分量不小,但感覺不膩小食拼盤(小,$78):欣賞餐廳的拼盤有大小可供選擇拼盤內有4款小食,包括炸雞塊、泰式魚餅、薯條和雞翼,配有燒烤醬、茄醬和泰式辣醬。幾款小食都炸得不錯,尤其是炸雞塊和雞翼香脆但不油膩~醫生再見($38):藍藍的顏色讓人聯想起藥水,難怪名字叫「醫生再見」其實它是蘋果

另外窗邊也有位子,可欣賞街景

另外,這𥚃有供應窩夫、雪糕吐司等甜品、真·鹹食和特色飲品

雪糕港式奶醬吐司山
雖然分量不小,但感覺不膩

小食拼盤

小食拼盤(小,$78):欣賞餐廳的拼盤有大小可供選擇
香脆但不油膩~
醫生再見
其實它是蘋果甘菊,清清的,有淡淡的蘋果香味
代酒

代飲($38):這杯是名符其實的「以茶代酒」
上層以椰汁扮作啤酒的泡沫,下層以茶扮作啤酒,賣相與啤酒十分相似
椰汁十分香,飲茶的時候會聞到椰香味
而椰汁和茶融合得很好,很配合

其實我們還對這𥚃的其他偽鹹食有興趣,特別是腸粉,下次來要試試
代酒
2017-10-02 12 瀏覽
Smokey Ice 的甜品玩味十足,有經典窩夫、特色雪糕、奶凍·燉蛋、吐司系列,也有中西混合的創意甜品。甜品九成自己整,用心製作當然要耐心等候。大夥人聚會可考慮點一些精選小食,有拼盤小食、西多、炸魚薯條、雞翼等。黑松露芝士薯條 $78有兩個口味,除了原味薯條配蕃茄醬外,也有超邪惡的黑松露醬,蛋香味都挺重,很快就清一碟炸物。7成熟牛扒雪糕 $88在甜品店也可以吃牛扒漢堡?呢個係招牌特色甜品之一的牛扒雪糕,外層是朱古力,夾心層的士多啤梨雪糕扮Medium Well生肉顏色。旁邊仲有件炸西多士(薯餅),朱古力夾心層不太甜膩;香蕉扮薯條,果然認真製作!好似係腸粉 $58呢款創意甜品的賣相好盞鬼,模仿腸粉、魚蛋、紅腸等港式小食,用了士多啤梨片和菠蘿等水果伴碟,豆腐雪糕和Q彈炸麻糬的口感一冷一熱,十分滋味。細心留意還有士多啤梨醬仿甜醬!雪糕有多達15個特色口味,每款$46一上枱會出煙,視覺效果100分!日本紫薯雪糕口感細滑,底下會有早餐脆片,使口感更豐富美味。7款彩虹顏色的飲品,也有花果茶、咖啡、沙冰;特飲底下有盞燈,晚上睇/影相會多一份浪漫和美感。藍天之雲 $40 這杯藍天白雲是乳酪混奶昔,也
Smokey Ice 的甜品玩味十足,有經典窩夫、特色雪糕、奶凍·燉蛋、吐司系列,也有中西混合的創意甜品甜品九成自己整,用心製作當然要耐心等候。

黑松露芝士薯條 $78

7成熟牛扒雪糕 $88

好似係腸粉 $58

雪糕有多達15個特色口味,每款$46

一上枱會出煙,視覺效果100分!

日本紫薯雪糕口感細滑,底下會有早餐脆片,使口感更豐富美味。

7款彩虹顏色的飲品,也有花果茶、咖啡、沙冰;特飲底下有盞燈,晚上睇/影相會多一份浪漫和美感。藍天之雲 $40 這杯藍天白雲是乳酪混奶昔,也加了少許柑橙酒,酸酸地挺開胃。紫霧 $38 最初幻想是紫醉金迷的感覺,但飲起來是白桃的味道,另混少少紫背天葵,飲起來微酸又帶桃香。
  • 好似係腸粉
  • 7成熟牛扒雪糕
My friend and I went to a dessert house called ''Smokey Ice''located in Shop 8, G/F, Ngai Hing Street, Pak Po Street, Mong Kok (旺角白布街2-24藝興大廈地下8號舖).It serves some funky, playful desserts(i.e. ''Medium rare steak ice cream'' (七成熟牛扒雪糕) , ''Japanese fried porkchop ice cream'' (疑似吉列豬排雪糕)and ''Steamed Rice Rolls look dessert'' (疑似系腸粉) which cannot be found elsewhere.There are eye catching violet color neon lights at the front facade of the restaurant.The whole restaurant is decorated in funky, vibran
The whole restaurant is decorated in funky, vibrant, colorful American style Pop art cartoons.
There are two stories of the restaurant.
疑似系腸粉
HKD$58
The steamed rice rolls are actually coconut flavour flat sheet rice cakes.
The fish balls are actually deep fried mochi.
This sweet dessert perfectly mimics the appearance savoury rice rolls. Soooooooooo amusing and intriguing.
''Strawberry Pancake''
草莓班戟
HKD$48
These pancakes are similar to crêpe with airy, silky smooth cream wrapped inside.
A rainbow marshmallow is sandwiched between two pancake rolls.
Special Ice cream
特色雪糕
''Ma-liu-mie'' flavour
马骝搣味
HKD$46
''Ma-liu-mie'' is actually a rare premium ''Tie Guanyin'' tea (特級鐵觀音) / ''Oolong'' Tea (優質烏龍茶) which only can grow in non polluted plateau area.
Dry ice is put underneath the ice cream to keep it icy cold and creates a dramatic smoking effect.
Loveeeeeee the ice cream. Very refreshing, bright, light with an elegant tea leave fragrance. Not too sweet.
Fried Combo (small)
小食拼盤 (小)
HKD$78
This combo composes of 4 elements:

1. Fried Chicken Wings (炸雞翼)
2. Mini spicy fish cakes (迷你辣魚餅)
3. Fried meat balls (炸肉丸)
4. Fries (炸薯條)
All 4 elements are delicious. Esp the ''Mini spicy fish cakes'' give you a nice kick.very flavourful.
UJI Matcha Waffle
HKD$78
The red beads are baked with the waffle.
Instead of sandwiched between the waffles or glazed on top of the waffle, the red beads are embedded inside the waffles.

Pairing with creamy, airy, buttery cream and refreshing, bright green tea syrup.
Fish and Chips
炸魚薯條
HKD$78
Paring with 3 different flavours of dippings.
宵夜
  • ''Steamed Rice Rolls look dessert'' 疑似系腸粉
  • ''Strawberry Pancake'' 草莓班戟
  • ''Ma-liu-mie'' flavour ice cream 馬騮搣味特色雪糕
  • Fried Combo 小食拼盤