2012-05-29 75 瀏覽
去完海洋公園已經差不多8時了,然後搭車去cwb。早前boc sogo credit card送了張birthday card,優惠條款只要同行的親友惠顧滿$150以上就可以送一份晚餐了。如果不是因為有discount,肯定不會來,不過有優惠,又沒其他什麼特別想吃,所以就來了。張gift card包了一碗湯,我對這種湯不是太喜愛,不過味道都不錯的,但當中的腸仔煮了太久,好像很淡。隨湯上的麵包也沒有什麼特別,茶餐廳質素。order了一份煙雞胸salad($79),略嫌那些菜的質素不夠好,不過這個salad dressing都不錯,味道不過不失。送了一份龍利柳意粉,賣相比想像中好,味道也不錯,不會很酸,又有濃濃的蕃茄味。龍利柳的份量也很夠,絕對不會因為是送而將貨就價。除了order一份salad外,另外還叫了一份西冷($98),恰逢sogo thankful week,所以此西冷只要$98。雖然牛味不算很濃,但勝在很厚,又大件,而且肉質都算不錯,至少不會韌,所以以$98來說也不錯。最後便是餐飲了,要了一杯ice coffee,此杯coffee非常好,喝完後,口裡餘下不少咖啡的甘香,很香又不會
去完海洋公園已經差不多8時了,然後搭車去cwb。
隨湯上的麵包也沒有什麼特別,茶餐廳質素。
龍利柳的份量也很夠,絕對不會因為是送而將貨就價。
最後便是餐飲了,要了一杯ice coffee,此杯coffee非常好,喝完後,口裡餘下不少咖啡的甘香,很香又不會苦,我還跑去水吧問他們是什麼牌子,不過他們說街外沒有售,可惜~

因為有優惠,只需$200就可以了,以每人一百元來說是不錯了。
總括來說,味道是ok,不過環境比較嘈,四周的人說話聲量很大,令人有點吃不消
如果沒有優惠,是不會來的,有優惠就可以接受。
而服務就很普通,叫結帳叫了很久才來,吃完的碟又不收,而且上菜速度太快了,未吃完又上第二樣,枱已小,碟又大,根本沒多餘的空位。
用餐優惠
信用卡優惠
2011-11-17 59 瀏覽
平日shopping都會經過Sogo,但若非爸媽的極力推介,我也不會發現這間位於最低層最角落的Sogo Café。話說上星期六祟光大減價日,買到兩手滿滿都是戰利品,又在人龍內迫了大半天,雖然約了朋友七時食晚飯,但六時半時已是超級的累,於是先去Sogo Café坐低下飲杯水喘下氣。雖然沒有訂位,但當時店內也不是太多人,更順利霸到卡位。等待期間我上Openrice睇下食評,真係越睇越驚,似乎這裡的服務質素都幾多劣評;不過我厚著臉皮齋坐了半小時沒有點菜,店內更是越來越多客人,但都沒有侍應走過來黑我面催我點菜,服務其實都算OK吖。終於等到朋友出現,打開餐牌,望來望去似乎都是無甚特別的菜式;最後點了肉眼扒和銀鱈魚,另加餐湯和熱奶茶。上菜速度我覺得沒什麼問題,餐湯和麵包轉眼間送上。餐湯是義大利雜菜湯,不算難喝,不過跟坊間甚至是Canteen的羅宋湯沒大分別,麵包也是個普通的餐包,但軟綿綿和和暖暖的尚算不錯。主菜亦是很快送上;上肉眼扒時我們才突然省起,點菜時沒有特別指明幾成熟,我覺得就偏生了一點,不過又懶得叫廚師再煮過。至於味道也沒太大驚喜,亦沒令我留下什麼深刻印象,只記得好鬼死靱。另外牛油野菌焗銀

另外牛油野菌焗銀鱈魚,我覺得唯一好食的是那幾片菇,銀鱈魚明明是肉質嫩滑油份充足的魚類,居然可以焗到又老又鞋,確實令人十分驚訝
;另外伴菜的聲稱是日本飯,但無論外觀抑或味道都無可能係囉,坦白說,吉x家的白飯可能好食得多。
最後是我爸媽話必飲的熱奶茶,調配的‘奶’特別香滑的背後原因其實也不是什麼大秘密,只不過用的是忌廉而已,而且我亦已經發現了另外幾間日本餐廳也是用類似的‘奶’,又確實令‘奶茶’香滑得多既。

其實整體上我覺得是介乎ok和喊面中間既,不過既然是阿媽阿爸推介的,就勉為其難畀個ok啦!
2011-11-12
2011-08-18 51 瀏覽
因本人8月生日有個免費晚餐才去食, 以有以下的不快事情發生:- 早巳book了位, 我地一行5個6點幾去取位, 點之個waiter同我地講只座個半鐘, 我地問回waiter你地book位沒有講過, 為什麼現在取位時才出呢? 但個waiter沒有理會我地, 因果日係星期六, 到到都full, 唯有照食- 一座底發覺個冷氣非常之寒冷, 問waiter可否關細一此, 但她講呢個是中央冷氣沒有得調較呢餐飯真係超寒!!- 落完order 同waiter講我地有個免費晚餐, 她要我地出示回 sogo credit card, 哎...點之原來沒有帶出黎, 當時真係好唔開心, 我問我朋友有呢張credit card 可否用呢?個waiter即講唔可以, 一定要本人唯有照食啦!!-座到7點幾, 因太寒冷, 唯有走, 出到門口, 無人等位 而且仲有好多位tim 做埋要人地食得咁急呢 ??雖然我張免費晚餐仲未用, 但我下次永遠都不會再去呢間sogo cafe!! 食物唔係好突出, 個冷氣又超級寒冷, d waiter木口木面, 無人等位都要咁巴閉限客人食個半鐘 真係好唔開心

呢餐飯真係超寒!!

唯有照食啦!!

做埋要人地食得咁急呢 ??

2011-08-13
2011-08-06 39 瀏覽
晤知係咪因為生日優惠關係, 所以服務突別差: 1. 帶位的的女侍應黑口黑面全無笑容. 2. 落單的女侍應態度高傲又係無笑容, 問客人取優惠咭及信用咭, 客人雙手遞上信用咭她只顧抄寫, 一段時間都沒有接信用咭, 心情更加嬲怒把信用咭 放在桌面待她自己取. 3. 觀察了一回, 這個女侍應接待其他使用生日優惠的客人時態度也是如此差劣: 如客人只使用生日優惠不升級套餐或不接受她的推介,面口即更黑. 4. 可是此女侍應對待其他無使用生日優惠的客人時卻突別有笑容, 你話佢係咪正一狗眼看人低. 5. 水飲完了等了一陣都無人理, 到上餐飲時男侍應晤知係咪發緊夢定眼大, 個空杯放在枱中間都睇晤倒, 等了二十五分鐘都直到理單依然沒有人加水有無九x菜. 雖然食物的味道幾好環境也舒適但這樣的服務態度實在是服務業的大忌, 令客人用餐的心情全都破壞晒!
晤知係咪因為生日優惠關係, 所以服務突別差:
1. 帶位的的女侍應黑口黑面全無笑容
2011-08-06
2011-08-06 31 瀏覽
裝修好雅致, 令我有係日本銀座食飯既感覺服務亦好周到, 冇遇到"睇唔起人", "冇禮貌|既情況點左牛柳既汁液香甜, 好林, 但唔大塊。。。。蝦燒到剛剛好, 唔"un", 配mushroom燒汁; 不過個餐只跟菜湯同bread, drinks; 冇飯/冇意粉, 仲要$185!!唔夠飽, 好唔抵risotto with mushroom and grilled chicken濕濕地既飯有mushroom既香味, grilled chicken咸咸地, 好醒胃

裝修好雅致, 令我有係日本銀座食飯既感覺

服務亦好周到, 冇遇到"睇唔起人", "冇禮貌|既情況

點左

咸咸地, 好醒胃
2011-08-05
2011-07-24 33 瀏覽
本人是一位年輕師奶仔, 今天晚上7點, 我和兩歲大的囡囡到Sogo Cafe用膳. 我一入門口, 就有一位中年男侍應生(我猜是經理吧)走出來問我: 請問飲嘢定食嘢? 我答: 食飯!! 他安排我們坐下並放好BB椅. 此時, 我的小朋友哭了, 因為她眼瞓...當我哄小朋友不要哭之際(我想還不到一分鐘吧), 那個經理竟走過來跟我說: 妳再哭, 我會趕妳出去! 此時我真的想破口大罵, 但我沒做到, 因為我不想在小朋友面前潑婦罵街!! 我明白小朋友的哭聲會騷擾其他客人, 但我不是由得她哭呢~ 況且當時只得我一個女人仔, 如果我老公在場, 他還會這樣說嗎?我安頓囡囡之後, 點了一客價值$78的意大利飯, 他即時問我要唔要飲嘢, 我答: 一杯熱咖啡, 後上丫唔該~ 佢話: 咁妳到時再叫! 咩態度呀你~哎...Sogo Cafe環境舒適, 咖啡一流, 服務簡直令我大開眼界!!

2011-07-23
2011-05-11 47 瀏覽
禽日約左班friend去Sogo掃貨, 行到腳仔痛, 於是去左Sogo Cafe落腳, 大約等左15mins才可入座,間Café 好似新開, 感覺舒適, 淨潔(有一點身在日本的感覺)一坐低我哋就點左份High Tea, 炸蝦多士及飲品-High Tea個樣都幾靚-份量都Ok-食落就一般貨色-我最欣賞的是它的鬆餅(好似cookie咁) 正! (嘩! 但等左好耐, 至少20mins) D咖啡都飲完-至於炸蝦多士就好似燶左D但好食嘅(直得一試)-D Staff好似好忙咁, 個個都跑嚟跑去-大約坐左一個鐘, 人潮都不斷, 太嘈了還是走吧!
-至於炸蝦多士就好似燶左D但好食嘅(直得一試)
-D Staff好似好忙咁, 個個都跑嚟跑去-
大約坐左一個鐘, 人潮都不斷, 太嘈了還是走吧!
2011-05-10
15 分鐘 (堂食)
2011-04-18 20 瀏覽
早兩星期前收到Sogo Cafe的來電(為補償情人節的失誤, 送$250美食劵)起初有點懷疑但還是訂了枱踏入門口-全新裝修, 感覺舒適自然, 然後跟服務員找陳先生, 服務員也很有禮回應: 請等等看見陳先生後當然是先了解此項優惠, 他亦非常樂意解答亦安排入座入座後他不停為我們介紹食物及對情人節晚的失誤而道歉,( 看來他很有壓力啊!) 當晚我和太太點了一客香煎鵝肝牛柳配鵝肝汁及一客扒美國牛小排配野菌汁餐湯是煙雞肉雜菜忌廉湯,整晚的食物及服務水準都比情人節好啊!( 那天真的太忙了)完餐後, 他們還送了一張VIP咭給我們, 是晚的感覺真的不錯啊!
起初有點懷疑但還是訂了枱
餐湯是煙雞肉雜菜忌廉湯,
整晚的食物及服務水準都比情人節好啊!( 那天真的太忙了)

2011-04-15
2011-03-31 3 瀏覽
狗眼看人低既垃圾餐廳!5點幾約左親戚聚一聚 諗住係sogo坐底飲杯野傾下計!!一去到 問我地幾位就好客氣咁問食dinner?我地話飲野 個阿叔即刻黑面 -_____________-無d禮貌! 坐底左 一個叫左甜品 一叫左杯西瓜汁 佢問無喇 我地話冇 又黑面 咩態度!!!!!!!!!!!!!!而家叫個兩樣野唔洗錢架! 而家咁既服務態度咁 唔會再幫襯!
狗眼看人低既垃圾餐廳!

5點幾約左親戚聚一聚 諗住係sogo坐底飲杯野傾下計!!
一去到 問我地幾位就好客氣咁問食dinner?
我地話飲野 個阿叔即刻黑面 -_____________-
無d禮貌! 坐底左 一個叫左甜品 一叫左杯西瓜汁
佢問無喇 我地話冇 又黑面
咩態度!!!!!!!!!!!!!!而家叫個兩樣野唔洗錢架!

而家咁既服務態度咁 唔會再幫襯!
2011-03-30
2011-02-22 20 瀏覽
以後唔會再黎!大家一睇到個Topic,你就知我有幾火!事發當日係情人節晚,其實同之前的post發生左差唔多既野!先講服務>>>>一個字「劣」從未見過既service!我果日book左8:00p.m.時段,我同女朋友去到既時候大約8:15p.m.,門口已經有大約15對情侶等緊,咁我都走埋去同接待員先登記,佢話d客埋緊單,就快ok!咁我緊係信啦!話晒大時大節,覺得等多10-15mins都係正常,唸住8:30可以入席。點知等到8:40都仲見到有好多對情侶仍然用膳,e.g食甜品、開始叫餐飲、有d離譜到仲食緊main course!喂!有冇離譜左d呀!我仲記得果晚唔係只有我係度「興」,其他等緊既人都著晒火,有d搵經理講、有d個樣黑過碳!我地等緊位既客其中有d仲有BB車、成家黎慶祝!但係成果時間既管理簡值一塌胡塗!完全冇唸過成10幾對人既感受!Sogo Café!你地有冇搞錯!到最後,我地係接近8:55先入到席,我覺得你比人book 兩個時段都係想分流,但係成接近9:00先入到去坐,足足等左我9個字,真係冇野好講!正如之前既post講,入到去連水都冇,要再3叫先有0
以後唔會再黎!

先講服務>>>>一個字「劣」

正如之前既post講,入到去連水都冇,要再3叫先有0羅!

由於我地等得太耐,好鬼餓!所以一坐低就即刻落單!當日其中一個餐係有牛柳伴虎蝦,我就叫左e個餐,但個經理同我講虎蝦賣晒,轉海蝦同帶子比你!嘩!e間鋪真係想點呀!明知今日做情人節餐,客人點菜竟然可以係咁!完全係驚天動地的一番說話!聽完之後都冇咩心情,但因為想食牛,所以就照去!與此同時,隔離枱(相信係最後一對情侶入座,時間大約係9:05p.m.)我地落完單後,佢地係大約5分鐘後落單!結果又有驚天動地的事發生!

佢地個頭盤黎左!我地仍然食緊西北風!
由於當晚情人節既餐每個人既頭盤係一樣,所以我好肯定個頭盤係我地嫁,相信佢地都等到餓,所有立即開餐!開頭都覺得冇所謂,自己覺得人人都一樣,估計上完佢之後都好快黎啦!點知!等左成10分鐘,人地個湯都飽都黎左,而我地都未有氣息,我真係忍無可忍!我叫左個waitress埋黎,我同佢講﹕「我等左好耐,你地都唔上頭盤,你地點做生意!仲有我唔明白我黎左叫野先點解人地會黎先,而我到e加都仲未有得食,你地係咩態度先﹖」佢當然答唔出,話sorry同即刻同我跟進!結果頭盤係3分鐘後即上(當時已經9:20),但餐湯又搞錯左!如果我知道咩事!原來落單既人將我同隔離枱既單掉轉左,我地2個都叫龍蝦湯,而佢就上左1個南瓜1個龍蝦,而咁啱我又聽到隔黎枱同經理講上錯湯,佢地上左2個龍蝦湯,其實係要1個南瓜1個龍蝦!

大家以為完,未呀!仲有好爆既野!就係上完餐湯之後10分鐘,個經理隊張單黎叫我埋單,嘩!你係唔係痴嫁,未食好野就埋單!我又聽到其他枱都係咁講!我真係大開眼界0羅!最慘係成餐飯都要成接近$700,比d咁既服務比我!

食方面>>>>不過不失

頭盤( ok )

有海膽食,都幾新鮮。

海鮮龍蝦湯(好難飲)

十分淡而且似係蕃茄加海鮮加水既湯

主菜
牛柳伴海蝦帶子,原先虎蝦變海蝦帶子

牛柳ok好食,海蝦帶子同餐湯既餸一樣,冇新鮮感!最重要係虎蝦同海蝦差好遠!

甜品

蘋果批(好食)

餐飲
size幾大杯,始終飲品係café的質素保證

Overall黎講我不能接受$700既一餐有咁低的service,食物的質素亦唔係十分好,只係ok!所以我唔會再黎!
奉勸其他人去之前要有心理預備!

2011-02-14
50 分鐘 (堂食)
2011-02-17 4 瀏覽
情人節當天,跟丈夫到此餐廳用晚膳。事前,丈夫致電訂座,餐廳職員表示當天只有傍晚六時半及晚上八時兩個時段可入座,選擇六時半的,八時前需離座;若選八時,便沒有時間限制。丈夫選擇了晚上八時的那一個時段。到了14/2,大概七時多,跟丈夫到餐廳碰碰運氣,看看能否預早入座,職員表示暫未有座位,著我們八時再回餐廳。離開前,丈夫再三確定,詢問是否八時定能安排入座,對方表示,「如無意外是可以的」。晚上七時五十五分,再次回到餐廳,餐廳門外擠滿人群,明顯大家也在等候安排入座。我們在餐廳門外等了又等,入座的速度稱不上快,大部份情侶 (客人) 也向服務員表示已座位,不明為什麼仍要等候。服務員回應那是因為傍晚六時三十分入座的客人已結帳,只是他們不願離開。苦候三十五分鐘,晚上八時三十分,我跟丈夫終被安排入座。當時門外仍有約二十人等候中。由於當天都是提供情人節的套餐,可選擇的只是頭盤及主菜,其他的餐湯、甜品等已是既定的,所以我們很快便向服務員點餐,同時間向對方要求兩杯水。大概過了十五分鐘,我們仍沒有任何水或食物,同時間發現所謂的首輪客人有的仍在吃主菜,有的仍在等候甜品。旁邊獲安排入座的客人,莆坐下已滿肚牢騷,向經理反
情人節當天,跟丈夫到此餐廳用晚膳。

旁邊獲安排入座的客人,莆坐下已滿肚牢騷,向經理反映。經理接受意見,卻不見得有何改進。

等了又等,終於等到頭盤,幸好味道還不錯。

再等十五分鐘,終於等到餐湯,可是麵包並沒有同時奉上,我們也沒有心情向服務員追討,喝過湯便算。

旁邊的客人,仍在苦等一杯水,而我跟丈夫要求的水,也在再三催促下才送上,但,可以肯定的是,當時服務員並不算十分忙碌。

九時三十分,仍不見主菜,真的不知要等到什麼時候,這是我們才第一次向經理反映 … 同時間,在我視線範圍內仍有首輪的客人在結帳。

再過十分鐘,主菜終於到了,旁邊的客人仍在等候餐湯。

大家都一肚子的氣,有的為著飯後仍有別的節目而乾著急,有的則為了趕回家照顧孩子而感到無奈 …

用完主菜,甜品出奇地很快便送到,我們為節省時間,點了餐飲,餐飲也於三分鐘內送到,然,結帳卻又等了十分鐘。

最後,我跟丈夫於晚上十時離開餐廳。

其實,這家餐廳應不是第一次以節日主題來訂餐牌,真不明白為何處處不見效率。

先是欺騙客人是因為首輪的客人不願離開,其實人家也在等待他們的食物,根本用餐未畢,又怎可能離開?

第二,每一次出餐時,也只是五人份量以內 … 頭盤五份、餐湯五份、主菜五份… 當第六位客人催促食物時,便得再等十數分鐘 … 這是我們不明所以的地方。

總結來說,餐廳的食品尚算不錯,只是由入座至結帳都是等、等、等 …
2011-02-14
35 分鐘 (堂食)
2010-11-25 8 瀏覽
踏入生日月份,收到中銀邀請卡,生日當月只要與一位朋友到崇光內三間指定餐廳的其中一間,光顧 100 元或以上,便可免費吃一個晚餐。往年錯過了,今次唔想再放棄這優惠,但訂座時店員說已訂滿了,著我當晚 walk-in 試試。由於唔想同人迫,晚上六點半已去到 Sogo, 一時忘記崇光正在舉行感謝周年慶,地庫底層竟然人山人海,塞得水洩不通,簡直是步步為艱。好不容易去到餐廳門口,幸好時間尚早,立刻便被安排入座。其實我也是首次光顧這間餐廳,店員領我們坐在一張長梳化後,先看看四周環境,原來這裡也相當舒適寬敞,加上店內各式佈置及擺設,讓人有種輕鬆自在又 relax 的感覺,只是稍嫌餐廳的燈光實在過份光猛,欠了點吃晚餐的情調。免費送的套餐,只有兩個選擇,燒鴨胸或龍脷柳,由於要遷就同行的牛魔王,唔想兩款都揀肉食,所以就點了份龍脷柳炒意粉。首先送上來的當然是一籃兩個的小餐包,說真個餐包唔特別軟熟好食,好彩送上檯時仍有微温,而且餐包面頭灑滿芝蔴,都算幾香口。至於免費餐所送的粟米忌廉湯,味道略為普通,湯底飲落比較稀,而且那些粟米蓉好嚡口,絕對沒有 creamy 或綿滑的口感,加上粟米的甜味絲毫沒有混和於湯汁

一籃兩個的小餐包

粟米忌廉湯

首先送上來的當然是一籃兩個的小餐包,說真個餐包唔特別軟熟好食,好彩送上檯時仍有微温,而且餐包面頭灑滿芝蔴,都算幾香口。至於免費餐所送的粟米忌廉湯,味道略為普通,湯底飲落比較稀,而且那些粟米蓉好嚡口,絕對沒有 creamy 或綿滑的口感,加上粟米的甜味絲毫沒有混和於湯汁中,整體味道使人失望,看來免費的始終差少少。

龍脷柳野菌蕃茄炒意粉

反而贈送的龍脷柳野菌蕃茄炒意粉,單看賣相都幾吸引,龍脷柳很明顯是煎過的,所以保留了少許質感,外層微脆,內裡仍帶點嫩滑,入口也不覺油膩,況且食魚始終給人一種健康的感覺,味道頗不錯。至於伴炒的青、紅椒,口感爽甜,可惜所謂的野菌只是普通的蘑菇,加上份量少得可憐,唔睇番張相也差點忘記自己吃過呢。另外蕃茄意粉,雖然蕃茄的汁液唔夠濃味,而且味道唔算豐厚,不過意粉的質感掌握得很好,不會太腍或太膩口,保持一定的彈性,值得一讚。

法式龍蝦湯

扒澳洲雪花鮮西冷配野菌燒汁

至於自費的一份套餐,跟餐的法式龍蝦湯的確唔錯,味道雖然有少少偏鹹,但內裏充滿用龍蝦殻所烹調出來的鮮味,質感極為濃稠,入口既鮮甜又濃郁,喝完一整碗已感到有點飽肚。主菜方面,扒澳洲雪花鮮西冷配野菌燒汁 ($178), 西冷點了七成熟,來自澳洲的雪花西冷,望落去脂肪分佈都幾均勻,不過入口肉味唔算香濃,而且口感韌度較強、肉質帶點硬,欠缺應有的柔軟 juicy, 味道普普通通,幸好隨碟附上的燒汁都幾惹味,算過得去喇。

凍檸茶

跟餐的凍檸茶最值得欣賞是那高身透明玻璃杯,粉藍色杯底,看上去十分柔和高雅,檸茶茶味濃郁,附上的檸檬片亦很慷慨,足有六片之多,令檸檬酸味道盡情滲透茶中,落埋糖水,杯茶集酸、甜、苦於一身。

迷你香蕉班戟

愛吃甜的我,當然要加個甜品迷你香蕉班戟 (+$18),點完不消一分鐘便送上來,明顯並非即製而是一早預備好的貨色,而且班戟外貌唔算吸引,不過內裡香蕉有兩層厚 ,而且 cream 唔多,所以食完唔會好漏,加上香蕉肉又新鮮又甜美,班戟外皮灑上糖霜,都幾美味,為這餐飯畫上完美句號。
由於有免費餐送,這次結賬只需 $215.60,不過我亦留意到當晚坐在我隔離左右有不少人都使用這優惠,看來這餐廳利用這優惠做了不少生意呢。
2010-11-19
2010-09-16 7 瀏覽
好朋友呢個月份生日~中銀送佢一餐免費晚餐~~book左20:00~但要等左15分鐘先入座~book左位都要等咁耐~唔知點解呢??我地揀左~免費既紅酒燒鴨胸~另加一份安格斯肉眼扒~ ($198)餐包夠熱~好軟淋淋~好味~餐湯係南瓜湯~入面有D煙鴨胸~燒鴨胸同肉眼扒都唔會太un~但燒鴨胸比較吸引~最後以一杯好香濃既熱咖啡作結~~滿足~~~當我地享受緊咖啡期間~有一碟甜品送去隔離檯~~但隔離檯對夫婦話冇叫過甜品~之後出現一名擬似經理既男人~佢用d好唔友善既態度質問對夫婦~ 點解唔用d好d既態度問呢~估唔到今時今日仲有呢d服務態度~仲要出現向銅鑼灣區~~so sad~~
好朋友呢個月份生日~
中銀送佢一餐免費晚餐~~
book左20:00~
但要等左15分鐘先入座~
book左位都要等咁耐~
唔知點解呢??

我地揀左~
免費既紅酒燒鴨胸~
另加一份安格斯肉眼扒~ ($198)

餐包夠熱~好軟淋淋~好味~
餐湯係南瓜湯~入面有D煙鴨胸~
燒鴨胸同肉眼扒都唔會太un~
但燒鴨胸比較吸引~

最後以一杯好香濃既熱咖啡作結~~
滿足~~~

當我地享受緊咖啡期間~
有一碟甜品送去隔離檯~~
但隔離檯對夫婦話冇叫過甜品~
之後出現一名擬似經理既男人~
佢用d好唔友善既態度質問對夫婦~

點解唔用d好d既態度問呢~
估唔到今時今日仲有呢d服務態度~
仲要出現向銅鑼灣區~~
so sad~~
南瓜湯
安格斯肉眼扒
紅酒燒鴨胸
2010-08-27
$108.90
2010-05-18 4 瀏覽
嚮銅鑼灣出沒, 就順路約埋剛嚮附近工作下班o既朋友仔見個面嘆杯咖啡…星期一至七都咁多人o既地方, 周六要安安樂找個地方坐又快快可入座的有邊度呢??突然想起好耐冇黎o既Sogo Café…記得佢地杯啡都得…而吾會時時迫迫爆!!...而且都5點多了…過左tea time又未到晚飯…果然, 穿過熱熱鬧o既超市, 去到剛好有3個位子!!跟友人各自點左一客tea set ($58)…可自選一件切餅蛋糕+Golden blend coffee一杯…另一友人就只選了炭燒咖啡…齋飲咖啡定要多件cake點tea set?...其實都爭札左一陣…怕肥嘛!!!...哈!!...結果咪又……我要o既Hazelnut Chocolate Cake...朋友就要左Rocky Road Mousse Cake…兩件蛋糕都交換試過…質素都只中規中矩, 吾係特別滑溜誘引之選…朱古力味亦吾濃…石板街o既mousse相對較膩...都係欣賞杯咖啡多D...個杯又靚靚!!...總算係下午可以o黎歇歇腳o既其實一個不錯選擇啦!

Hazelnut Chocolate Cake
Golden Blend coffee
Rocky Road Mousse Cake
2010-05-15
Golden Blend coffee
2010-04-20 10 瀏覽
男友依個月份生日, 所以有得免費食一餐指定menu飯!!去度環境都幾好...睇完Menu 發現d食物選擇好少....不過好彩最後都選到~~牛油飽~ 好好味, d飽又熱又軟湯 ~ 個湯好creamy2個主菜~d牛肉7成熟,剛剛好, 而且d汁整得好好味甜品~細細碟, 不過好正好yummy間cafe 氣氛都幾好~下次都可以再來, 不過希望可以增加多d選擇咁就好啦~!!!
男友依個月份生日, 所以有得免費食一餐指定menu飯!!
不過好彩最後都選到~~

牛油飽~ 好好味, d飽又熱又軟
湯 ~ 個湯好creamy
2個主菜~d牛肉7成熟,剛剛好, 而且d汁整得好好味
甜品~細細碟, 不過好正好yummy

間cafe 氣氛都幾好~
下次都可以再來, 不過希望可以增加多d選擇咁就好啦~!!!
2010-04-14