2024-10-10 616 瀏覽
灣仔百年歷史古蹟和昌大押浪漫約會🌹向意大利女星⭐️Sophia Loren的致敬Sophia Loren Pizzeria中西合璧在和昌大押中式大廈中的🇮🇹意大利餐廳裝修高雅華麗 有很多Sophia 昔日的相片時尚而充滿藝術氣息 推得一來非常適合打卡 約會和朋友聚會🎈今次來試試逢星四5-8pm的APERITIVO每人一杯飲品+ Pizza和意大利小食自助區今次有三種不同的Pizza 有辣有不辣也有火腿粒 芝士 橄欖 🫒 两種多士 炸物所以食物不時補及🍕能吃到新鮮出爐Pizza當中Pizza最為出色 外脆 餡料豐富當中還有Sophia家鄉拿坡里的地道美食每款都精緻有意大利特色⭐️Sophia Loren Pizzeria📍灣仔莊士敦道60-66號和昌大押地舖
灣仔百年歷史古蹟和昌大押浪漫約會🌹

每款都精緻有意大利特色⭐️

Sophia Loren Pizzeria
📍灣仔莊士敦道60-66號和昌大押地舖
2024-10-09 703 瀏覽
.⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯週末嘅時候嚟到灣仔依一間環境非常有特色貝開放式嘅餐廳食pizza,特色之處係佢哋有多款好味嘅前菜,加上可以兩個小時瘋狂食pizza意粉同埋甜品,亦可以加錢配上唔同嘅飲品套餐,非常之休閒放鬆前菜方面有:意式前菜分享意大利冷肉拼盤南意街頭小食-脆炸海鮮蕃茄青瓜沙律外婆燴肉丸燉小八爪魚配薯仔及番茄醬焗千層芝士茄子配番茄醬(另加$80/份)當中我覺得最好食係千層芝士茄子同埋外婆燴肉丸,小八爪魚亦都唔錯Pizza任食款式有番茄羅勒水牛芝士薄餅開心果青醬火腿芝士薄餅辣肉腸薄餅配查彻特拉水牛芝士四色芝士與風乾火腿薄餅西西里鯷魚歐芹油封車厘茄沙律薄餅(另加$80/份)當中最鍾意嘅係開心果青醬火腿芝士pizza同埋辣肉腸餅配查彻特拉水牛芝士手工意粉有:貓耳朵意粉配香草汁法邊豆及油漬風乾車厘茄傳統卡邦尼手工幼蛋麵海鮮寬條麵(另加$80/份)任食甜品係Tiramisu一大盤Tiramisu真係好想成盤食咗佢如果唔想錯過其他好介紹,記得follow我呀😘多謝大家!!!你嘅支持就系我嘅動力!記得點贊❤️ ⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯Sophia
⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯

前菜方面有:

Pizza任食款式有
西西里鯷魚歐芹油封車厘茄沙律薄餅
(另加$80/份)

當中最鍾意嘅係開心果青醬火腿芝士pizza
同埋辣肉腸餅配查彻特拉水牛芝士

手工意粉有:
法邊豆及油漬風乾車厘茄傳統卡邦尼手工幼蛋麵
海鮮寬條麵(另加$80/份)

任食甜品係Tiramisu
一大盤Tiramisu真係好想成盤食咗佢

你嘅支持就系我嘅動力!記得點贊❤️

⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯

Sophia Loren Pizzeria (灣仔)

2024-10-09 607 瀏覽
"la dolce vita" 💙From 12 to 4 pm every Saturday and Sunday, indulge in the "Riviera Weekend Brunch" featuring unlimited oysters plus a choice of main course and a dessert for HK$588 per person, complemented by a range of different free-flow drinks packages from just HK$80 per person for soft drinks up to HK$400 including premium champagne free-flows.The new brunch offers an abundant array of salads and seafood, including unlimited fresh oysters for two hours, for a refreshing start to your week
"la dolce vita" 💙

The new brunch offers an abundant array of salads and seafood, including unlimited fresh oysters for two hours, for a refreshing start to your weekend celebrations. For seafood aficionados, the restaurant serves sumptuous dishes such as Seafood Fettuccine, Zucchini & Bottarga, Calamarata, Sausages, Mushroom & Parmesan, Pan-seared Black Cod, Clams Sauce & Broccoli, and Lobster Spaghetti with Cherry Tomatoes & Lemon Zest. Meanwhile, those seeking traditional flavours and hearty options will be delighted by the Burrata Ravioli, Tomato, Eggplant & Basil and Charcoal-grilled Lamb Chop, Mashed Potato and Sautéed Cabbage.

For something sweet, enjoy a specially curated platter showcasing Casa Sophia Loren's Signature Nutella Tiramisu, a monthly selection of sorbets & ice cream, as well as the finest fruits in season to satisfy all your cravings.

Cheers to the weekend !
午餐
2024-10-06 912 瀏覽
呢間餐廳本身嘅地理位置已經好有特色,就係位於灣仔市中心嘅和昌大押,搵返資料我先知道呢一間意大利餐廳係以一位意大利女星Sophia Loren作為餐廳佈置嘅主題,所以入面有好多嘅佈置都有佢嘅影子今次嚟依一間餐廳,主要係因為見到佢有一個5-8pm既APERITIVO,咁啱同朋友經過灣仔想搵個地方坐低飲杯嘢傾吓偈,見到$88起就有杯酒精或者非酒精飲品,跟住再加可以出去拎啲小食,咁就可以坐三個鐘,見到個環境都幾靚就入咗去坐吓我同朋友分別一人一杯飲品,無酒精Crodine Spritiz $88同埋Pirlo $128,出邊自助區可以拎嘅餐前小食都有十幾款,例如會有Pizza、芝士、橄欖、果仁、火腿、多士、炸物等等,因為客人都比較多,所以啲嘢食都keep住出爐好夠熱,最推介嘅就係Pizza,Pizza嘅餡都幾多,而且個外皮好夠脆,飲品方面,有酒精同冇酒精嘅飲品味道都好易入口,有酒精嗰杯Pitlo酒味都比較濃,如果5pm-8pm去食下坐下傾下都係一百蚊左右,價錢上都幾唔錯

🇮🇹意大利餐廳 Sophia Loren Restaurant進駐香港灣仔和昌大押,今次去了地舖的Sophia Loren Pizzeria。 餐廳以傳奇女星蘇菲亞·羅蘭作致敬,設計感充滿情調及藝術氣息💃逢星期四推出APERITIVO Menu,drinks低至Hk$88,由5-8 PM更提供餐前小食自助吧,有多達十款的選擇: Pizza、芝士、Nuts、凍肉、多士、炸物、橄欖等,當中不乏Sophia家鄉拿坡里的地道美食,每款都精緻有特色,令人沈醉於意式風情今次各了一杯Cocktail & Mocktail🍸Americano(Hk$128)🍹Crodine Spritiz (Hk$88)兩款餐前酒帶微微甘苦,餘韻清新。搭配各種咸香味濃的意式小食,中和味蕾。 當中手工Pizza最出色,不單口感煙韌,而且芝香十足😋(All subject to 10% service charge)📍Sophia Loren Pizzeria灣仔莊士敦道60-66號和昌大押地舖(港鐵灣仔站 B2 出口, 步行約4分鐘)

今次各了一杯Cocktail & Mocktail
🍸Americano(Hk$128)
🍹Crodine Spritiz (Hk$88)

2057 瀏覽

📍Sophia Loren Pizzeria
灣仔莊士敦道60-66號和昌大押地舖
(港鐵灣仔站 B2 出口, 步行約4分鐘)
2024-10-05 670 瀏覽
環境一流是真正香港加上外國社會文化混合的代表食物品項十分豐富,飲料之外還可以配合店家提供的無限任吃披薩跟芝士炸兩 非常美味可口,是外面一小片要五十塊那種水準的氣氛真的很好,外國臉孔佔據多數,如果比較喜歡這種氛圍的,這是很適合社交的餐廳!環境一流是真正香港加上外國社會文化混合的代表食物品項十分豐富,飲料之外還可以配合店家提供的無限任吃披薩跟芝士炸兩 非常美味可口,是外面一小片要五十塊那種水準的氣氛真的很好,外國臉孔佔據多數,如果比較喜歡這種氛圍的,這是很適合社交的餐廳!
環境一流
是真正香港加上外國社會文化混合的代表

環境一流
是真正香港加上外國社會文化混合的代表

今次同幾位好姊妹去咗一間很有特色餐廳,位於灣仔一幢二級歷史建築活化成為特色意大利餐廳 🍽全幢大樓分三層,2樓3樓喺酒吧及唔同主題餐廳🍻🥂🍽我地book咗地鋪Sophia Loren Pizzeria🍕餐廳裝潢有外國風情,很多打卡位📸現場還有DJ播放音樂🎶🎶有音樂地我就最鐘意🎶可以chill半日都可以🤣中午自助餐形式💲3️⃣8️⃣8️⃣ 位可以🤩瘋狂任食兩小時手工pizza🍕意粉🍝甜品🍰前菜冷盤小食都好吸引蕃茄青瓜沙律意大利冷肉拼盤脆炸海鮮外婆燴肉丸 燉小八爪魚配薯仔及番茄醬 焗千層芝士茄子配番茄盤 (另加$80/份)最鐘意依個千層茄子🍆勁多芝士好似食緊肉醬千層闊條麵🌶有少少辣夠哂惹味🍕手工薄餅有五種🔸️番茄羅勒水牛芝士薄餅 🔸️開心果青醬火腿芝士薄餅 🔸️辣肉腸薄餅配查彻特拉水牛芝士 🔸️四色芝士與風乾火腿薄餅🔸️西西里鯷魚歐芹油封車厘茄沙律薄餅每樣我都有食🍕😋我就最喜歡吃辣當然辣肉腸薄餅🍕開心果青醬味道都夠哂特別😋薄餅充滿芝士夠哂邪惡🧀忍唔住都會食多幾件🤭🍝手工意粉 🍕貓耳朵意粉配香草汁 🔸️法邊豆及油漬風乾車厘茄 🔸️傳統卡邦尼手工幼蛋麵 🔸️海鮮寬條麵 (另加$80/份)意粉各有特色,最喜歡海鮮寬條麵 ,味

中午自助餐形式💲3️⃣8️⃣8️⃣ 位
可以🤩瘋狂任食兩小時手工pizza🍕意粉🍝甜品🍰

前菜冷盤小食都好吸引
脆炸海鮮
燉小八爪魚配薯仔及番茄醬
焗千層芝士茄子配番茄盤 (另加$80/份)

🍕手工薄餅有五種

🍝手工意粉
🍕貓耳朵意粉配香草汁
🔸️法邊豆及油漬風乾車厘茄
🔸️傳統卡邦尼手工幼蛋麵
🔸️海鮮寬條麵 (另加$80/份)
意粉各有特色,最喜歡海鮮寬條麵 ,味道濃郁,意粉吸收哂醬汁很惹味😋

🍮甜品
意大利芝士蛋糕
甜品都喺任食的,今餐又豐富又滿足😋

當然最吸引我地就喺
無限暢飲2小時 🥤🍹🥃
🔹️指定汽水、氣泡水及礦泉水$80/位
🔹️意大利氣泡酒 $100/位
🔹️啤酒 、意式氣泡雞尾酒及濃咖啡馬天尼 ($200/位)

喺咁有特色餐廳同班好姊妹暢飲chill吓🥂確實好爽
2024-09-29
平時搭叮叮成日經過灣仔和昌大押,前日約埋一班小仙女Sss💃🏻係依楝歷史建築悠久既和昌大押入面gathering兼食brunch ,我哋柬左一間樓高四層既古蹟概念餐飲店Sophia Loren House。餐廳時尚+滿滿藝術氣息,岩哂走在潮流尖端嘅小姐姐們一邊品嘗意大利海鮮美食🍴,一邊體驗至chill意式生活形態💕 。今次我同小仙女們去左地下既Sophia Loren Pizzeria食brunch ,餐廳除左有駐場DJ播歌打碟外,店內以意大利芳華絕代女星蘇菲亞·羅蘭(Sophia Loren )為靈感,隨處可見Sophia影子,裝潢簡約+充滿傳統意大利街頭感覺,完全體驗到咩係意式生活態度 “Dolce Vita”,一個非常好既意式慢活美食體驗😍。適逢weekend緊係試下餐廳嘅Weekend brunch ,盛惠$388/位💁🏻‍♀️,薄餅同意粉仲係2小時任食🤩,灣仔區黎講好抵食,而且好多嘢食揀(餐廳官網詳細list out brunch menu ) ,仲可以chill住🥂慢慢嘆唔同既意大利🇮🇹美食,我同小仙女們都食到舔舔脷😋。餐廳pizza 係正宗拿坡里薄餅🍕,作為薄餅Fans既我大

適逢weekend緊係試下餐廳嘅Weekend brunch ,盛惠$388/位💁🏻‍♀️,薄餅同意粉仲係2小時任食🤩,灣仔區黎講好抵食,而且好多嘢食揀(餐廳官網詳細list out brunch menu ) ,仲可以chill住🥂慢慢嘆唔同既意大利🇮🇹美食,我同小仙女們都食到舔舔脷😋。餐廳pizza 係正宗拿坡里薄餅🍕,作為薄餅Fans既我大力推薦依度既pizza👍🏻,行過路唔好錯過🫶🏻,Brunch menu 當中比較推薦:

🥢意式前菜分享
·意大利冷肉拼盤
·外婆燴肉丸
·燉小八爪魚配薯仔及蕃茄醬
·焗千層芝士茄子配蕃茄茄醬 (另+$80/份)

🥢瘋狂任食2小時手工薄餅
·開心果青醬火腿芝士薄餅
·辣肉腸薄餅配查徹特拉水牛芝士
·西西里鯷魚歐芹油封車厘茄沙律薄餅(另+80/份)

🥢瘋狂飲食2小時手工意粉
·貓耳朵意粉配香草醬
·海鮮寬條麵(另+80/份)

🥢任食甜品
·意大利芝士蛋糕 Tiramisu

🥢瘋狂無限暢飲2小時 (升級)
·汽水、氣泡水及礦泉水 ($80/位)
·意大利氣泡酒 ($100/位)
·啤酒、意式氣泡雞尾酒及濃咖啡馬天尼($200/位)
  • 焗千層芝士茄子配蕃茄茄醬
  • Tiramisu
  • 開心果青醬火腿芝士薄餅
2024-10-02 528 瀏覽
百年古蹟的灣仔地標和昌大押經翻新改造後,換來以傳奇意大利女星蘇菲亞·羅蘭 (Sophia Loren) 取名的意大利餐廳,裝潢設計華麗摩登,別具心思,環境優雅且舒適,不同樓層呈現不同餐飲概念,一次過探索薄餅餐館、意大利海鮮餐廳、天台酒吧,以及70年代懷舊舞池,適合家庭聚會或朋友聚餐。設於地面樓層的Sophia Loren Pizzeria主打正宗拿坡里薄餅,食材由意大利進口。全新推出的週末日午餐,低至 $388即可任食正宗手工拿坡里薄餅及手工意粉,更有多款意式前菜及任食甜品。享受美食的同時,好好感受人來人往的熱鬧街道。意式前菜分享🔹意大利冷肉拼盤🔹南意街頭小食- 脆炸海鮮🔹蕃茄青瓜沙律🔹外婆燴肉丸🔹燉小八爪魚配薯仔及蕃茄醬🔹焗千層芝士茄子配蕃茄醬 +$80迎接主菜之前,以六款意式前菜打頭陣,打開味蕾,各具獨特風味。瘋狂任食2小時手工薄餅🔹蕃茄羅勒水牛芝土薄餅🔹開心果青醬火腿芝士薄餅🔹辣肉腸薄餅配查彻特拉水牛芝士🔹四色芝士與風乾火腿薄餅🔹西西里鯷魚歐芹油封車厘茄沙律薄餅 +$80手工薄餅是餐廳的招牌菜式,選用意大利食材入饌,以傳統的製作工藝,炮製出一個個鬆軟有口感的手工薄餅,共有五款口味

🔹意大利冷肉拼盤

🔹開心果青醬火腿芝士薄餅
🔹辣肉腸薄餅配查彻特拉水牛芝士
🔹四色芝士與風乾火腿薄餅
🔹西西里鯷魚歐芹油封車厘茄沙律薄餅 +$80
手工薄餅是餐廳的招牌菜式,選用意大利食材入饌,以傳統的製作工藝,炮製出一個個鬆軟有口感的手工薄餅,共有五款口味選擇,迎合不同口味人士,薄餅控可以瘋狂盡情大吃。

瘋狂任食2小時手工意粉
🔹貓耳朵意粉配香草汁
🔹法邊豆及油漬風乾車厘茄傳統卡邦尼手工幼蛋麵
🔹海鮮寬條麵 +$80
以三種不同形態呈現出三款不同的手工意粉,貓耳朵、闊條麵及幼蛋麵,同樣滿有口感及麵粉香氣,任君選擇,無限供應。
任食甜品
🔹意大利芝士蛋糕
最後不能缺席的嘉賓 — 意大利芝士蛋糕,正宗傳統意大利口味,口感幼滑,滿心滿足。
瘋狂無限暢飲2小時
+$80 指定汽水、氣泡水及礦泉水
+$100 意大利氣泡酒
+$200 啤酒、意式氣泡雞尾酒及濃咖啡馬天尼
想與嗜酒朋友再瘋狂一點,一定要選擇升級瘋狂無限暢飲2小時,必定讓你的週末氣氛升溫。
經常行過灣仔見到這棟古舊建築都好想進去,今次終於都有機會到訪喇😆原來餐廳由地下到3樓都係不同餐廳及酒吧,而裏面既裝修風格好似1881咁,充滿外國風情😊這次我是為了它的任飲任食來的,價錢是$388位🥰前菜:❤️意式前菜分享意大利冷肉拼盤Parma Ham及Salami的質感油潤,味道咸香好惹味。❤️南意街頭水套:脆炸海鲜橄欖配肉及芝士麵團炸到外脆內軟。❤️蕃茄青瓜沙律蕃茄青瓜味道清新。❤️外婆燴肉丸是日我最喜歡的前菜,大大粒肉丸配上濃郁茄醬又惹味又可享受大口吃肉的感覺。❤️燉小八爪魚配薯仔及番茄醬充滿八爪魚鮮味。❤️焗千層芝生茄子配番茄盤(另加$80/份)茄子煮到好軟淋,加上大量的蕃茄肉醬浸泡著茄子,每一口都令人有種食肉醬千層麵的感覺。手工薄餅:🍕番茄羅勒水牛芝士薄餅🍕開心果青醬火腿芝士薄餅🍕辣肉腸薄餅配查彻特拉水牛芝士喜歡吃辣的可以試一下喔。🍕四色芝士與風乾火腿薄餅是日我最喜歡的Pizza,風乾火腿咸香香口,四色芝士厚度感覺比薄餅皮還厚,每一口都是芝士配用的滿足感。🍕西西里鯷魚歐芹油封車厘茄沙律薄餅(另加$80/份)手工意粉:🍝貓耳朵意粉配香草汁🍝法邊豆及油漬風乾車厘茄🍝傳統卡邦尼手工幼蛋麵芝士味

這次我是為了它的任飲任食來的,價錢是$388位🥰
前菜:
❤️意式前菜分享意大利冷肉拼盤

❤️南意街頭水套:脆炸海鲜
橄欖配肉及芝士麵團炸到外脆內軟。
❤️蕃茄青瓜沙律
蕃茄青瓜味道清新。

❤️外婆燴肉丸

❤️燉小八爪魚配薯仔及番茄醬
充滿八爪魚鮮味。

❤️焗千層芝生茄子配番茄盤(另加$80/份)

手工薄餅:
🍕番茄羅勒水牛芝士薄餅
🍕開心果青醬火腿芝士薄餅
🍕辣肉腸薄餅配查彻特拉水牛芝士
喜歡吃辣的可以試一下喔。
🍕四色芝士與風乾火腿薄餅
🍕西西里鯷魚歐芹油封車厘茄沙律薄餅
(另加$80/份)

手工意粉:
🍝貓耳朵意粉配香草汁
🍝法邊豆及油漬風乾車厘茄
🍝傳統卡邦尼手工幼蛋麵
芝士味極濃郁,表面點綴的煙肉外皮香脆,內裏油脂四溢好棒。
🍝海鮮寬條麵(另加$80/份)
是日我最喜歡的意粉,海鮮味好濃郁,寬條麵吸收了蕃茄汁海鮮的味道。

甜品
意大利芝士蛋糕
感覺食意大利菜都要食Tiramisu 的,Tiramisu的質順滑,味道濃郁,可以無限食是開心的。

食完飯後和朋友飲番2杯,享受一下悠閑下午都不錯呢。
無限暢飲2小時:
🍷指定汽水、氣泡水及礦泉水($80/位)
🥂意大利氣泡酒($100/位)
🍸啤酒、意式氣泡雞尾酒及濃咖啡馬天尼($200/位)
  • Tiramisu
2024-09-30 480 瀏覽
又有新餐廳啦😍除左野食好味,仲可以過來打卡🥳因為餐廳唔同時段會有唔同Menu呢個係1/F weekends brunch,另外2個set都一樣超級抵食😋只需$388+1就可以瘋狂仼食2個鐘pizza同pasta+甜品前菜仲有6款同步意大利冷肉拼盤南意街頭小食-脆炸海鮮蕃茄青瓜沙律外婆燴肉丸燉小八爪魚配薯仔及番茄醬焗千層芝士茄子配番茄醬(另加$80/份)🍕Pizza番茄羅勒水牛芝士薄餅開心果青醬火腿芝士薄餅辣肉腸薄餅配查彻特拉水牛芝士四色芝士與風乾火腿薄餅西里鯷魚歐芹油封車厘茄沙律薄餅(另加$80/份)🍝Pasta貓耳朵意粉配香草汁法邊豆及油漬風乾車厘茄傳統卡邦尼手工幼蛋麵海鮮寬條麵(另加$80/份)🍩甜品意大利芝士蛋糕🥂飲品(升級仼飲)指定汽水、氣泡水及礦泉水($80/位)意大利氣泡酒($100/位)啤酒、意式氣泡雞尾酒及濃咖啡馬天尼($200/位)
又有新餐廳啦😍除左野食好味,仲可以過來打卡🥳
前菜仲有6款同步
🍕Pizza
四色芝士與風乾火腿薄餅
西里鯷魚歐芹油封車厘茄沙律薄餅(另加$80/份)
🍝Pasta
法邊豆及油漬風乾車厘茄傳統卡邦尼手工幼蛋麵
海鮮寬條麵(另加$80/份)
🍩甜品
意大利芝士蛋糕
🥂飲品(升級仼飲)
指定汽水、氣泡水及礦泉水($80/位)
意大利氣泡酒($100/位)
啤酒、意式氣泡雞尾酒及濃咖啡馬天尼($200/位)
2024-09-30 364 瀏覽
Sunday Brunch 都食得chill啲琴日我就去左Sophia Loren Pizzeria 佢地有個crazy pizza Sophia Loren 任食手工薄餅意粉任飲Espresso martini 2小時意式前菜分享意大利冷肉拼盤南意街頭小食-脆炸海鮮蕃茄青瓜沙律外婆燴肉丸燉小八爪魚配薯仔及養茄醬焗千層芝士茄子配番茄醬手工薄餅番茄羅勒水牛芝士薄餅開心果青醬火腿芝土薄餅辣肉腸薄餅配查彻特拉水牛芝士四色芝士與風乾火腿薄餅西西里鯷魚歐芹油封車厘茄沙律薄餅手工意粉貓耳朵意粉配香草汁法邊豆及油漬風乾車厘茄傳統卡邦尼手工幼蛋麵海鮮寬條麵任食Tiramisù前菜既外婆燴肉丸令人難忘肉香有口感 新鮮蕃茄醬汁 調味得剛剛好Pizza我最愛開心果青醬火腿芝土同西西里鯷魚歐芹油封車厘茄沙律薄餅 好獨特餅皮做得煙韌鬆脆 topping 配搭得好好 重點意大利芝士蛋糕 做得好Creamy香滑濃郁 而且唔會太甜 食多兩件都唔覺得膩Sophia Loren Pizzeria📍灣仔莊士敦道60-66號和昌大押地舖

Sunday Brunch 都食得chill啲

重點意大利芝士蛋糕 做得好Creamy
香滑濃郁 而且唔會太甜 食多兩件都唔覺得膩

Sophia Loren Pizzeria
📍灣仔莊士敦道60-66號和昌大押地舖
灣仔地標之一和昌大押係二級歷史建築,活化後就成為特色外國餐廳嘅落腳地。 成日見地舖Sophia Loren Pizzeria有好多外國人好chill🥂咁飲酒飲偈,現場DJ嘅音樂🎼🎼🎼,路過都想跟住個beat彈住行。終於約到朋友一齊去chill下,咁啱星期四有Aperitivo Buffet (17:00-20:00),cocktail 🍸加 Snacks bar!🍸Aperol Spritz $118意大利國民開胃酒,顏色橙橙紅紅望落已經好想飲,加埋Aperol 加上sparkling wine同soda,易入口得黎有氣又好refresh.🍸Pirlo $128Pinot Grigio 白酒加上荔枝同菠蘿,睇見呢個組合就知有幾開胃。一入口荔枝嘅果香真係揮之不去,嗒落仲覺得有蜜糖嘅甜味。飲左開胃酒就去拎啲小食,邊食邊傾啦~ 有幾款pizza🍕,不時轉口味,全部都係現場即搓即焗㗎,新鮮熱辣辣。仲有小法包🥖、芝士🧀、Parma Ham🥓、Salami🥨、Dried🍅 Tomato、橄欖🫒、Nuts🫘等等。

🍸Aperol Spritz $118

🍸Pirlo $128

2024-09-26
其他
2024-09-24 359 瀏覽
🍕 **ZEtEE (Sophia Loren Pizzeria)**位於灣仔和昌大押的Sophia Loren Pizzeria,瞬間讓我感受到濃厚的意大利風情。這間由傳奇意大利影后Sophia Loren創立的餐廳,牆上掛滿她年輕時的美照,讓人彷彿踏入她的電影時代。✨餐廳保留了古老建築的獨特外觀,內部裝潢既華麗又考究,整體氛圍優雅精緻,讓人忍不住讚嘆。每一處細節都滲透著Sophia的獨特風格,無疑是個讓人想瘋狂打卡的好地方📸。假日套餐更是讓人眼前一亮,任食的Pizza、意大利麵和甜品,簡直讓人停不下來。如果想再升級一下體驗,還可以選擇加錢享受Free flow飲品,絕對為聚會添上更多歡樂。總的來說,Sophia Loren Pizzeria不僅僅是一家餐廳,它更像是一場文化與美食交織的享受,絕對值得每位食客親自來感受一番!👍**Sophia Loren Pizzeria** 灣仔莊士敦道60-66號和昌大押地舖

**Sophia Loren Pizzeria**
2024-09-24 352 瀏覽
今日發現咗一間懷舊風嘅意大利餐廳♥️係我鍾意嗰種風格,週末可以約埋啲friend一齊過嚟食個weekends brunch,抵食,啲嘢食好味,環境又坐得舒服。我哋人多,有四個人。 幾乎點晒Menu上所有嘅食物。😂$388+1我哋幾個瘋狂任食2個鐘 pizza同 pasta+甜品 前菜仲有6款同步如果想飲埋酒都只係+ $200 我鍾意飲Cocktail所以有加任飲✨南意街頭小食-脆炸海鮮燉小八爪魚配薯仔及番茄醬焗千層芝士茄子配番茄醬(另加$80/份)✨Pizza番茄羅勒水牛芝士薄餅開心果青醬火腿芝士薄餅辣肉腸薄餅配查彻特拉水牛芝士四色芝士與風乾火腿薄餅西里鯷魚歐芹油封車厘茄沙律薄餅(另加$80/份)✨Pasta貓耳朵意粉配香草汁法邊豆及油漬風乾車厘茄傳統卡邦尼手工幼蛋麵 海鮮寬條麵(另加$80/份)✨飲品(升級任飲)指定汽水、氣泡水及礦泉水($80/位)意大利氣泡酒($100/位)啤酒、意式氣泡雞尾酒及濃咖啡馬天尼($200/位)

✨南意街頭小食-脆炸海鮮

✨Pizza

四色芝士與風乾火腿薄餅

西里鯷魚歐芹油封車厘茄沙律薄餅(另加$80/份)

✨Pasta

貓耳朵意粉配香草汁

✨飲品(升級任飲)

指定汽水、氣泡水及礦泉水($80/位)

意大利氣泡酒($100/位)

啤酒、意式氣泡雞尾酒及濃咖啡馬天尼($200/位)