2024-05-19 326 瀏覽
和昌大押成日lunch time都會經過 但就從未踏足過而家已經活化完 變成咗有4間意大利餐廳嘅大廈所以帶媽媽嚟見識吓同食吓正宗意大利pizza餐廳四圍都掛咗意大利女星Sophia Loren嘅相 (成幢樓都係佢嘅品牌🤗) 🔹️燉小八爪魚配薯仔及蕃茄醬熱到出晒煙 好香蕃茄味食落辣辣哋幾開胃小八爪魚彈牙 薯仔切到細細粒 咬落去嗦嗦聲好足料😜 🔹️Piccante辣肉腸薄餅配查切特拉水牛芝士pizza食落好軟熟同埋佢哋堅持意大利式食法上到枱先喺面前切成一塊塊 😉芝士超creamy 中和番辣肉腸嘅辣味 🍰Tiramisu用杯裝 分咗一半俾媽媽但好食到我想搶番佢嗰碟食面層有朱古力碎 咖啡味好香拎住隻杯啪最過癮 🤪 🍸DLC冷萃茶base 有蜜糖🍯 桃🍑 同檸檬 🍋 本身驚好甜 點知飲落好fresh 反而on side俾咗syrup未食完starter已經飲咗半杯😆 🍸Passiflora雲哩嗱🌿 熱情果 青檸 好重熱情果味 淡淡雲哩嗱香
和昌大押成日lunch time都會經過 但就從未踏足過

未食完starter已經飲咗半杯😆

🍸Passiflora
雲哩嗱🌿 熱情果 青檸
好重熱情果味 淡淡雲哩嗱香

超正宗意大利🇮🇹菜你又試過未?最近朋友迷上了pizza,四圍尋覓好吃的薄餅🍕,作為好知己當然要陪對方,所以聚會也決定吃它!今次終於讓我們找到了一間很正宗很美味的意大利餐廳:Sophia Loren Pizzeri 😍前菜是燉小八爪魚配薯仔及番茄醬,濃郁的蕃茄味配上微辣的調味,非常惹味!小八爪魚🐙處理得妥當,所以份外爽口鮮美~重點Pizza來了!它們全部是用傳統石窯即造pizza😍餅皮帶有焦香,香脆又好吃!水牛芝士迷🧀的我當然點了Piccante 辣肉腸薄餅配查徹特拉水牛芝士!Creamy的水牛芝士入口即溶,配搭辣肉腸簡直是perfect match,整個pizza不用怎樣調味已經很香口👍🏻第2個pizza則點了Pomodoro 5.0特色五重番茄水牛芝士薄餅🍕採用新鮮蕃茄增加pizza的鮮味,配上一粒粒水牛芝士,味道香濃而不油膩~重點是即使蕃茄水份多,也絕不影響餅皮香脆炭香👏🏻多層次的口感,讓人一試難忘!意大利菜的甜品少不了Tiramisu💕想不到它份量滿滿的,十分驚喜!不過最讓我驚訝的是它們的tiramisu也很講究,一共有幾款材料分層混合在一起🫶🏻絲滑的芝士配合可可粉,令甜度恰到好

意大利菜的甜品少不了Tiramisu💕想不到它份量滿滿的,十分驚喜!不過最讓我驚訝的是它們的tiramisu也很講究,一共有幾款材料分層混合在一起🫶🏻絲滑的芝士配合可可粉,令甜度恰到好處,以蛋糕作底,為甜品的口感生息不少!

餐廳環境高尚又有格調,更以Sophia 的畫像作主題,非常有藝術感!
今次的尋覓pizza之旅真的充滿驚喜!而餐廳的服務貼心,員工會為你仔細解釋每個菜式,並會詢問你的用餐體驗,希望給人最優質的服務!樓上還有fine dining 和酒吧,今次良好的感覺令我和朋友決定下次要再來👏🏻
想吃不一樣的菜式,大家不妨來這裡試試!

Sophia Loren Pizzeria (灣仔)
灣仔莊士敦道60-66號和昌大押地鋪
  • Piccante 辣肉腸薄餅配查徹特拉水牛芝士
灣仔最近新開咗一間意大利餐廳,睇見門面就已經覺得幾有氣派同埋高尚,入面啲傢俬枱凳都係全新,lunch同幾個同事一齊入去食,我哋叫咗2個Pizza 2個意粉仲有2個甜品,Pizza比較驚喜,系正宗嘅意大利pizza餅底!!! 非常之煙靭,平時唔食pizza邊嘅我就算好飽都食晒佢 ,正宗嘅意大利粉係偏硬,食唔慣嘅人可能以為煮得唔夠熟,甜品叫咗個Tiramisu同埋椰子手工雪糕,Tiramisu果然冇令我失望又係正宗嘅做法,唔會太甜入口即溶淡淡嘅咖啡味留喺口中,我哋都比較滿意呢個甜品。椰子雪糕食落有新鮮感,不過對比Tiramisu就比下去了。服務員態度非常專業友善貼心,我哋有同事唔食牛,服務員都會逐樣話俾我哋知係用咩肉類做出嚟同埋問廚房確認有冇牛喺裏面,唔會嫌我哋煩呢一點比較滿意。最後人均消費$300左右,聽講樓上仲有一間酒吧有live Band,收工可以上去飲兩杯輕鬆吓。

SOPHIA  LOREN
2024-05-13
生日
SOPHIA  LOREN
  • Tiramisu
2024-05-17 189 瀏覽
今日經過灣仔和昌大押百年歷史古蹟裏的意大利餐廳。餐廳𥚃裝修時尚,別樹一格及面積寬敞。吸引我們入去試吓意大利食物。經店員推介如下Starter燉小八爪魚配薯仔及蕃茄Pasta卡邦尼手工幼蛋麵自家製肉醬蘑菇短管意粉Pizza蕃茄羅勒水牛芝士Dessert Tiramisu椰子手工雪糕,朱古力卡布里蛋糕,暖心朱古力泡沫開心果夾心蛋糕配蘭姆酒葡萄乾雪糕總結:食物很棒,尤其dessert 超好味整體環境氣氛很好,店員態度友善

Starter

蕃茄羅勒水牛芝士

Dessert

椰子手工雪糕,朱古力卡布里蛋糕,暖心朱古力泡沫
開心果夾心蛋糕配蘭姆酒葡萄乾雪糕

總結:食物很棒,尤其dessert 超好味

整體環境氣氛很好,店員態度友善
2024-05-17 126 瀏覽
最近受到朋友推薦去到 Sophia Loren Pizzeria去試一試佢哋嘅意大利pizza,一去到見到佢哋嘅裝修好豪華,reception亦都好熱情咁樣招待我哋🥳咁今次我哋就係去慶祝生日嘅,佢哋都好貼心咁樣問我哋使唔使寫甜品碟!食物質素真係好高質,pizza亦都有多種口味可以俾我揀,口感十分豐富,一開頭以為佢哋只係一間好普通嘅意大利pizza店,真係低估咗佢哋呀!🤫🤫我見到樓上新開嘅Casa Sophia Loren都好似好靚咁,下次有機會再去試!
2024-05-17 133 瀏覽
趁住假期約左幾個朋友lunch gathering 就試左灣仔區呢間新張意大利餐廳! 一坐底就見到幅大型蘇菲亞·羅蘭悄像,細心睇底部有燈光暗閃鑠住好特別!  整體環境優雅舒服不失為一個吹水好地方.食物方面 試左幾款PIZZA 我最欣賞係辣肉腸配水牛芝士以及五重芝士風味! 帶辣肉腸配上溶溶芝士同脆脆邊真心好味道,    其他麵食方面如果喜愛濃味汁可以試下卞邦尼手工幻麵極濃芝士味!  另一款蘑短管意粉略嫌粉厚同硬相對於佢我個吸引力落集於侍應支大"Pepper"身上..哈哈!當然唔少得過要試甜品啦!幾款之中傳統既Tiramisu 帶有榛子味唔太甜係最美味選擇之一, 另一款椰子手工雪糕朱古力卡布里蛋糕 椰子味好清新!  另外一款 開心果蛋糕配葡萄乾雪糕個人認為偏甜..如果嗜甜既可以不防一試..   份量一柸足夠2-3人食!最後來柸口感滑泡泡LATTE, 肚皮大滿足!
最後來柸口感滑泡泡LATTE, 肚皮大滿足!
生日
  • 辣肉腸薄餅配查嫌彻特拉水牛芝士
2024-05-17 107 瀏覽
見到呢間轉左新意大利餐廳,裝修好靚,好chill,好好坐咁,所以特登來試下。叫左pizza 同意粉,好有驚喜,pizza 超好味。 可以hea 半日,感覺好舒服。下次一定會再來。
2024-05-17 126 瀏覽
母親節一家人去嘗一嘗新口味, 這間意大利餐廳食飯. 首先, 這間餐廳的位置十分方便就近地鐵站. 它是一間古蹟的大廈, 以前是一日大押的店鋪, 後來改建為餐廳. 而且餐廳有著不少懷舊的味道, 還有一個我妈妈很喜歡的大明星的照片呢. 整間餐廳有美美的裝飾, 大家還可以在拍照打卡. 我們在這裏嘗了Pasta, Pizza 和甜品. 非常推薦這裏的Pizza, 脆脆的外皮餡香味道濃, 尤其最愛的五重芝士風味薄餅Formaggi和Carbonara Pasta. 真的回味無窮. 最後當然還要嘗一嘗意大利著名的甜品Tiramisu 這是我們的最愛. 還有一個甜品叫做Cioccococco, 真的有驚喜. 這裏的Waiter很有禮貌, 服務很好. 還不時過來問我們是否滿意呢?二樓還有一間酒巴Stage 有不定時的表演. 想著下次和朋友們一起再來這裏聚一聚, 這裏無家庭聚會, 朋友聚餐等都是一個不錯的選擇.
Carbonara
2024-05-11
用餐優惠
試食活動
Carbonara
  • Formaggi
2024-05-15 152 瀏覽
近來常聽到, 說很多香港食店的服務員態度惡劣, 對客人無禮貌. 今天和同事到Sophia Laura PIZZERIA聚餐, 未入門口, 已有親切有禮的服務員招待我們, 這確實幫手挽回香港餐廳的聲譽.我們一行六人, 被安排至較入邊的長枱坐位. 由於第一次來, 餐牌內有很多食品都很想試. 但最後只點了三個Pizza, 意粉和甜品. Pizza 一來到, 已聞到香味. 豹點焦香的餅皮, 香口和軟熟. 新鮮的食材足夠多, 味道好. 意粉彈牙, 肉香汁好味. 但對我來說, 最後的甜品才是主角. 正宗的Tiramisu和鋪滿半溶朱古力泡沬配合朱古力蛋糕的椰子雪糕, 真的令我很意外. 沒想到食完美味的薄餅後, 還能享受如此好味的甜品, 真的Perfetto! 下次再來會試其他的食品,  但一定會再食椰子雪糕!
2024-05-13
Tiramisu
老闆請食飯很有taste 咁揀左呢間裝修好有格調ge意大利餐廳,咁啱見到張新悅都有來幫襯😍正餐前有檸檬sparkling water麵包配茄醬好特別試左幾種pizza都唔錯,食完見到原來這碟都好靚😆pizza個餅同意粉都有嚼口,落pepper支炮好勁呀!橙汁是鮮榨橙汁,fresh
2024-05-15 59 瀏覽
最近試咗呢間新開意大利餐廳,值得推介比朋友仔!環境舒服,野食好味 😋個人推介: Margherita番茄羅勒水牛芝士薄餅Baby Pollo styles Lucian燉小八爪魚配薯仔及番茄醬Cicoccococco椰子手工雪糕,朱古力卡布里蛋糕,暖心朱古力泡沫
最近試咗呢間新開意大利餐廳,值得推介比朋友仔!

環境舒服,野食好味 😋

個人推介:

Margherita
番茄羅勒水牛芝士薄餅

Baby Pollo styles Lucian
燉小八爪魚配薯仔及番茄醬

Cicoccococco
椰子手工雪糕,朱古力卡布里蛋糕,暖心朱古力泡沫
2024-05-08 382 瀏覽
I recently visited this Italian restaurant with friends. The restaurant is located in a heritage building in Wanchai, easily accessible just a few minutes walking distance from Wanchai MTR station. Their menu offers a wide variety of options. We ordered a number of dishes, including pizzas, pasta, snacks, and desserts. Of course, they also provide a variety of drinks, wine & cocktail.The pizzas are very authentic, definitely the best pizza in HK I've ever tried. The Carbonara was good too, r

The pizzas are very authentic, definitely the best pizza in HK I've ever tried. The Carbonara was good too, rich and creamy. This is a must-try-item!

Recommended items:
Pizza Formaggi and Piccante
Pasta: Carbonara
Dessert: Tiramisu

The service was good, and the vibe was great! In conclusion, my dining experience at Sophia Loren Pizzeria was exceptional. Highly recommend to you for an Italian pizza experience.
  • Carbonara
2024-05-08 210 瀏覽
平日很少去灣仔,有日和朋友行完街諗住揾野食之時,經過一間裝修好有風格及高尚,以Sophia做主題的意大利餐廳,繞讓了一會便決定試下,入到餐廳侍應非常友善招待,介紹餐廳特色美食,我們便選了意大利pizza和意大利粉,品嘗完還食了甜品Tiramisu, 整餐飯品嘗了正宗意大利菜,十分好味、滿意,朋友說下次有function必選這餐廳,打咭一流!
2024-04-30
  • PizzaFormaggiandPiccante Pasta:Carbonara
2024-05-06 190 瀏覽
路過灣仔和昌大押見到開左新既餐廳Sophia Loren Pizzeria,反正要搵地方食晚飯就同朋友入咗去,經理介紹翻原來新餐廳真係意大利女星Sophia Loren開既,餐廳掛滿佢既畫,好有藝術氣氛,食物都好唔錯好好味😋遲啲試埋1樓既fine dining - Casa Sophia Loren🥰
2024-05-05
  • Fritto misto
  • Butcher pizza
2024-05-05 163 瀏覽
早幾日同朋友去灣仔買嘢,行過見到新開意大利餐廳就入去試下,裝修同環境好特別,食物種類多,侍應細心介紹,今次同朋友試咗 Pizza 同 Pasta, 下次約多啲人再去食過