2022-02-13 801 瀏覽
朋友同我介紹過,話呢間越南野係佢食過最好食嘅越南河粉,所以我哋就去試吓!➼ 招牌春園河👍🏻呢個係佢哋嘅招牌推介,湯底係由和牛熬出嚟,牛肉味好濃,飲得出係同平時嗰啲唔同,就算就咁飲都唔會覺得好鹹或者好涸喉👍🏻呢款會有半生熟安格斯牛肉同慢煮牛肉條,兩樣都好淋好好食,好重牛肉嘅鮮味👍🏻一碗就可以食晒兩種口感嘅牛肉,牛肉份量又多😝性價比真心高!有朋友話我知牛丸都好彈牙好好食,不過我個人唔係好喜歡牛丸,所以冇試到😙

➼ 招牌春園河👍🏻

2022-01-09
2022-02-08 497 瀏覽
🥚🥚🐷CP值高火炙和牛越南河✨性價比:8.5/10🍳食物:9/10 🌏環境:7/10🕺🏻服務:8.5/10💰是次消費:$118/碗#蛋蛋豬 🏝地點分類: #蛋蛋豬在灣仔🍰食物分類: #蛋蛋豬吃越南菜————————和牛真的是百搭肉類,幾乎配任何東西都能令食物好味提升,今次此店就以和牛Fusion越南河粉。座落於灣仔汕頭街,全街都是特色食店,從門面看不出是與越河有關的,但每逢午飯時段必有長龍。和牛大滿足全配料牛河 (Roast Wagyu Beef with all Toppings Beef Pho)大滿足全配料包括 和牛湯底、火炙澳洲和牛、澳洲牛丸、慢煮牛肉條、蘿蔔粒。雖然配料多,但不會減少各樣的份量,和牛片有燒過的香味,大片,滑嫰軟綿,慢煮牛肉條也軟得有驚喜,值得一提反而是牛丸,重牛味得簡直是以牛肉搓成,是整碗麵的亮點,麵條是彈牙的河粉,湯底清澈但明顯下過功夫,據說是以多重藥材熬煮而成。點餐時還可選擇各項伴碟多少,自由度高。往時Follow Instagram 即送飲品,可選凍檸茶或此店獨特的香橙紅茶。店員服務態度良好,就算是知道你想要免費飲品都十分配合,而且我多次在他們落場前光顧
🥚🥚🐷

#蛋蛋豬
🏝地點分類: #蛋蛋豬在灣仔
🍰食物分類: #蛋蛋豬吃越南菜
————————

點餐時還可選擇各項伴碟多少,自由度高。
和牛大滿足全配料牛河

店員服務態度良好,就算是知道你想要免費飲品都十分配合,而且我多次在他們落場前光顧,他們都不會趕客,還是歡迎你慢慢品嚐的。

這家在大家食到悶的越南河上帶來變奏,$118是最貴一碗的價錢,如果不用全部配料可以選更便宜的,最平$78一碗,因此以這樣的質素,性價比很高,值得推薦!

Spring field
🚦灣仔汕頭街25號地舖
(灣仔站 B2 出口, 步行約3分鐘)
🕰營業時間:11:30 - 15:00/ 18:00 - 21:30
2021-09-14
  • 和牛大滿足全配料牛河
2022-01-05 786 瀏覽
去完越南旅行隔左一大段時間😌就會好想食返啲越南味道🙉最近KAT就轉登去左灣仔呢間一直好有人氣既 @spring_field_offical 食越南菜式✨店舖唔算大,有種日式拉麵店既裝修🏮繁忙時段的確keep住有人排隊等位👯👯‍♀️·—🐂澳洲牛肉牛丸雙併河🍜—呢個係店長推介之一,食法好特別🌟,先原汁原味食左第一啖湯河,之後再加旁邊配好左俾你既配料,湯河濃味,再配埋牛肉牛丸味道好夾,加埋配好既配料青檸汁🍋,可以中和返湯味既湯河,淨係湯底已經好讚!牛丸爽口多汁彈牙,牛肉鮮嫩淋淋🐂,整體配搭真係好好食!😋·—🐷鹿兒島黑豚肉濃豆漿冷河粉🥛—同樣係店長推介之一,呢個食法好有趣🤩,凍豆漿湯底河粉好特別🥛,最啱係炎炎夏日點解個食🌞,濃豆漿再配冷河粉味道好夾,每食一啖都好想再食下一啖😆,湯底味道適中輕盈,唔會有滯膩既感興趣,好有日式加越南嘅風味😝 黑豚肉亦係鮮嫩淋身,脂肪比例適中,口感啱啱好!一碗會另外想再食嘅河粉!😍·—🍊凍香橙紅茶🍹—加配左一杯凍香橙紅茶,香橙同紅茶味道好夾,紅茶可以中和返香橙嘅甜味,唔會太甜,酸酸甜甜好解渴👍🏻
去完越南旅行隔左一大段時間😌
就會好想食返啲越南味道🙉
最近KAT就轉登去左灣仔呢間
店舖唔算大,有種日式拉麵店既裝修🏮
繁忙時段的確keep住有人排隊等位👯👯‍♀️
—🐂澳洲牛肉牛丸雙併河🍜—
—🐷鹿兒島黑豚肉濃豆漿冷河粉🥛—

—🍊凍香橙紅茶🍹—
2021-12-22 626 瀏覽
如果你係牛肉控,絕對不能錯過!大滿足安格斯牛肉河,裡面包含各種部份🐄#小胖遊灣仔🐠 —————————————————🔹大滿足全配料牛肉河 $104簿切牛肉片,size可以包住整個舌頭👅,散發香濃嘅牛肉味緊緊刺激住每一吋嘅味蕾,令人想不停咁食,就好似浸緊牛肉溫泉咁,好梳乎呀😭牛柳條🥺係第二種奏,食緊係牛嘅力量,有口感,每一啖都黎自牛係草原奔跑嘅力量,好有彈力,充滿動感💨黎到高潮🤩牛肉丸,真係最好味嘅牛丸,一咬落去就好似原子彈一樣, bomb勁多肉汁爆出黎💦完全將牛肉嘅精粹表露無遺😭.🔹特濃日本雞蛋布丁🍮 $42外面脆嘅焦糖表面,布甸都幾滑,自家製咖啡淡忌廉☕️食埋就極滿足了—————————————————🧜🏻‍♂️口水度:🌕🌕🌕🌕🌑🤑CP值💰:🌕🌕🌕🌗🌑🧚🏻‍♀️打卡值:🌕🌕🌕🌑🌑🥰舒適度:🌕🌕🌕🌑🌑👅再食指數:🌕🌕🌕🌖🌑.♟Overall♟真係好感動🥲好味到唔識形容,成碗牛肉湯河粉吸收晒精華,真係唔可以錯過😋
如果你係牛肉控,絕對不能錯過!
大滿足安格斯牛肉河,裡面包含各種部份🐄
#小胖遊灣仔🐠

🥰舒適度:🌕🌕🌕🌑🌑
👅再食指數:🌕🌕🌕🌖🌑
♟Overall♟
  • 和牛大滿足全配料牛河
一食難忘和牛湯河大滿足—Spring Field天氣凍凍地,又係食熱食湯河的好日子,話說雲遊大思對越南湯河一向都麻麻地,比起泰式冬蔭公湯河,越式湯河的味道一向都偏淡,所以越式河從來都唔係雲遊大思首選的菜式。不過呢間位於灣仔的和牛濃湯河專門店,就顛覆左雲遊大思對越式湯河的感覺,因為真係好味到震呀,絕對推介大家一試。個個嚟呢間舖都推薦大家食招牌春園河,不過貪心的雲遊大思就揀左「大滿足全牛河」,佢有齊半生熟安格斯牛肉、澳洲牛肉丸、慢煮牛肉條同蘿蔔粒,主食可以揀配河粉定金邊粉。望落去平平無奇的一碗河粉,但飲一啖湯就會靈魂出竅,因為真係好好味。湯頭用上和牛烹煮而成,牛味濃郁又清甜,係令你一飲想再飲的,味道唔似一般PHO的味精湯底。而半生熟的安格斯牛好有肉味,口感軟腍但略帶少少筋,牛丸彈牙有肉汁,慢煮牛筋條好腍好有肉味,另外佢的河粉都同其他PHO好唔同,係超級滑溜同煙韌,吸晒啲湯都無發脹的感覺。至於小食方面都有驚喜,招牌春卷外脆內軟,用生菜包著食更好味。總整嚟講,雲遊大思係成碗湯河連湯都食埋飲晒,真係好味到要全碗清呀。難怪大J同太太 Mai San都極度推薦,話要每星期食一次。地址:灣仔汕頭街25
一食難忘和牛湯河大滿足—Spring Field

地址:灣仔汕頭街25號地舖

整體評分:8.5分
雲遊大思列為屬「必定回頭級別」。

#cloudtourmaster #hkfoodies #hkig #hkfoodlover #hkfoodblogger #hkfoodblog
#hkfood #hkeat #foodiehk #foodiegram #foodlovers #foodiegraphy #foodstagrams #hkfoodporn #hkfoodblogger #hkfoodblog #foodie #hkfoodie #springfield #和牛濃湯河專門店 #香港美食 #美食推薦 #灣仔美食
2021-11-26
10 分鐘 (堂食)
  • 火炙半熟和牛河
2021-11-26 679 瀏覽
🍜Spring field招牌春園河 $79主打和牛湯底,湯底清得黎少少酸,有牛味,好食既有3塊牛肉條,3塊半生熟安格斯牛肉片同少少蘿蔔牛肉條夠淋,安格斯牛肉片唔算肥,牛肉5食生既可以係張紙tick全熟都得麵底有河粉同金邊粉揀,我揀左金邊,但有d碎紫洋蔥,青蔥同芫茜可以揀多,少,正常同冇都得
🍜Spring field

招牌春園河 $79

主打和牛湯底,湯底清得黎少少酸,有牛味,好食既

有3塊牛肉條,3塊半生熟安格斯牛肉片同少少蘿蔔

麵底有河粉同金邊粉揀,我揀左金邊,但有d碎

紫洋蔥,青蔥同芫茜可以揀多,少,正常同冇都得
外賣自取
2021-11-20 759 瀏覽
一碗招牌春園河,一碗澳洲牛丸牛肉雙併金邊粉。兩個人就可以試到唔既餸。係無味精嘅湯底,定係唔夠味既湯底?係無個種越南湯河豐富既湯底味。係香港好少食材會用到新鮮牛,所以比較着重湯底既味道。每碗都有3大片半生熟安格斯牛肉,上到枱仍然保持半生熟嘅狀態。牛味夠,而且軟腍。牛肋條太明顯係雪藏貨,表面望係有軟根,但咬落去,就算炆到好軟腍,但係肉質都係太乾,又無牛味。牛丸細細粒味精味過多,not good. 屬於好香港人口味既越南河,但又未稱得上新派風味。點解灣仔依幾條街既食店都會有辣芽菜供應?
一碗招牌春園河,一碗澳洲牛丸牛肉雙併金邊粉。
兩個人就可以試到唔既餸。

係香港好少食材會用到新鮮牛,所以比較着重湯底既味道。

牛丸細細粒味精味過多,not good.

屬於好香港人口味既越南河,但又未稱得上新派風味。

點解灣仔依幾條街既食店都會有辣芽菜供應?
2021-11-18
2021-11-10 703 瀏覽
午市一點來到 大約等了廿分鐘入座招牌春園河性價比高 牛肉質感好 湯底夠濃 河粉韌度適中推介!另外點了香草牛油蒜香雞翼 力推 勁大pat 蒜蓉 牛油味好重 香口好食 (忘記影相)整體非常好👍
午市一點來到 大約等了廿分鐘入座

性價比高 牛肉質感好 湯底夠濃 河粉韌度適中
推介!

整體非常好👍
  • 招牌春園河
  • 蒜蓉牛油雞翼
性價比高,高質美味小店💯💯鹿兒島黑毛豬濃豆漿冷河粉 $75(免加一)河粉煙韌+炸蒜香脆+紫洋蔥爽口,整體口感豐富😊配合有點咸鮮味嘅豆漿湯底,價錢平,非常推介!💯😁澳洲牛丸牛肉雙拼河 $75(免加一)和牛湯底,安格斯牛肉,牛丸,蘿蔔粒。牛丸彈牙有肉汁🥰💯 蘿蔔亦非常入味。可惜金邊粉口感偏軟腍,個人比較喜歡河粉。另外湯底都是正常發揮,没太大驚喜。整體都係一個非常不錯嘅小店☺️ 價錢平!味道好!推介濃豆漿冷河粉😊
性價比高,高質美味小店💯💯

鹿兒島黑毛豬濃豆漿冷河粉 $75(免加一)

澳洲牛丸牛肉雙拼河 $75(免加一)
和牛湯底,安格斯牛肉,牛丸,蘿蔔粒。

整體都係一個非常不錯嘅小店☺️

價錢平!味道好!推介濃豆漿冷河粉😊
鹿兒島黑毛豬濃豆漿冷河粉
澳洲牛丸牛肉雙拼河
鹿兒島黑毛豬濃豆漿冷河粉
澳洲牛丸牛肉雙拼河
  • 鹿兒島黑豚肉濃豆漿冷河粉
2021-10-17 711 瀏覽
牛油雞翼即叫即炸好脆第唔會有油膩感入面既雞翼炸得岩岩好仲好juicy呢到既pho標榜和牛湯底既pho係有gimmick係澳洲食過好多好味既pho對pho有一定要求香港可以令我覺得好味既真係一對手都數得哂呢間係其中一個推薦指數: 🥰🥰🥰🥰
牛油雞翼即叫即炸

對pho有一定要求
香港可以令我覺得好味既真係一對手都數得哂
呢間係其中一個

推薦指數: 🥰🥰🥰🥰
呢間同對面貓之眼都係長期有人排隊嘅熱門黃店上次2選1未食呢間 今次有機會去灣仔食lunch就揀咗呢間喇😆😆😆假日lunch等咗20分鐘左右 都可接受餐牌都好均真 寫明每碗有啲咩料點餐紙都好詳細 好貼心配料全部都比你揀正常/ 多/ 少/ 無仲有個牌建議你點食👍🏿招牌春園河 $78 🙆🏿‍♀️和牛湯底唔算鹹 幾好 加埋香草同青檸仲有種小清新嘅感覺 解咗牛湯嘅肥膩感安格斯牛肉好大塊 但個人覺得唔點汁好味啲啲汁有少少重口味🤭牛肉條比安格斯牛肉更有牛味 又唔會太韌🤤蘿蔔吸晒啲味好正澳洲牛丸牛肉雙拼金邊粉 $81 🙆🏿‍♀️因為全走配料 啲蘿蔔又喺底遮晒上枱嘅時候好似好頹咁🙈但其實都ok 上面講咗嗰啲就唔再講喇反而意外嘅係牛丸真心好味 推😋❎ 加一服務費
呢間同對面貓之眼都係長期有人排隊嘅熱門黃店

反而意外嘅係牛丸真心好味 推😋

❎ 加一服務費
2021-10-03
20 分鐘 (堂食)
$79.5 (午餐)
2021-10-16 488 瀏覽
💛💛💛💛💛雖然要排隊,都無阻我對呢間餐廳嘅好評💛💛💛💛💛雖然店面細細,但感覺係間溫暖嘅小店☺️叫咗招牌春園河同春園春卷👍🏻最令人驚訝係個河粉嘅湯底,夠濃味得來,唔係成日味精既感覺河粉亦超級滑身👍🏻👍🏻👍🏻春卷即炸即上,香口得來,調味得宜👍🏻價錢方面,位於灣仔區,以越南野既價格來講都會稍為高少少,但係食物質素完全對得住價錢💛~整體~ (滿分為5🌟)食物:🌟🌟🌟🌟🌟服務:🌟🌟🌟🌟🌟價錢:🌟🌟🌟🌟
💛💛💛💛💛
雖然要排隊,都無阻我對呢間餐廳嘅好評
💛💛💛💛💛

雖然店面細細,但感覺係間溫暖嘅小店☺️
叫咗招牌春園河同春園春卷👍🏻
最令人驚訝係個河粉嘅湯底,
夠濃味得來,唔係成日味精既感覺
河粉亦超級滑身👍🏻👍🏻👍🏻

春卷即炸即上,香口得來,調味得宜👍🏻

~整體~ (滿分為5🌟)
食物:🌟🌟🌟🌟🌟
服務:🌟🌟🌟🌟🌟
價錢:🌟🌟🌟🌟
2021-10-05 478 瀏覽
想食呢間越式餐廳好耐🇻🇳不過無論佢lunch time定夜晚都勁多人等大排長龍👭🏻🧍🏻‍♂️👬🏻🧍🏻🧍🏻‍♀️所以每次經過見無咩可能排到就走咗🤷🏻‍♀️不過一日食唔到一日都心思思好想食🥲有一日的起心肝喺lunch time早啲出嚟食飯今次勢必要食到😤皇天不負有心人終於俾我排到啦!!!!!未食之前都知佢係出名食越南河粉🍜但入到餐廳見個個都叫河粉我就偏唔叫想試吓佢個火炙和牛溫泉蛋飯($98)多啲😂果然無叫錯真係好好味😋和牛入口即溶,好淋好大塊🐂雖然只係和牛切片但係都好滿足😇加埋個温泉蛋真係perfect match!!🤩上面嘅洋蔥份量亦都啱啱好令成個飯無咁膩🧅
2021-09-30 373 瀏覽
灣仔好多美食…今日同朋友在此午餐~有驚喜😝店舖不大- 大約容納16-18人左右.好在朋友先去等位.12.20pm已經有人龍.人整方可入座午餐menu選擇不多但已經足夠.因為以牛為主, 點了牛丸生牛河金邊湯粉.對女士來説.份量很足夠.牛丸足味彈牙有口感.生牛河大大塊有厚度.亦很嫩口.河粉份量亦很多.湯底有點不同.下過亦很濃·推介呀
灣仔好多美食…今日同朋友在此午餐~有驚喜😝
外賣送餐
2021-09-30 243 瀏覽
聽朋友介紹灣仔Springfield係食越南pho嘅好去處!久仰大名終於嚟到一試。我地一人一碗叫咗招牌春園河同澳洲牛丸牛肉雙拼河。仲要都叫咗多蔥,多紫洋蔥,多芫茜,加埋金不換,辣椒同檸檬成碗河粉好香好香,味道層次好豐富!湯係和牛湯底,濃郁得嚟又唔膩。牛丸彈牙,入面仲藏咗啲肉汁。牛肉夠味好有牛味,慢煮牛肉條都好腍。河粉好滑,同出面魚旦粉個啲完全唔同層次,大家都好食但食落真係唔似同一樣食物。最後我地連啲湯都飲哂,夜晚都無口乾感覺,完全明白點解間舖頭成日大排長龍
招牌春園河,澳洲牛丸牛肉雙拼河

招牌春園河,澳洲牛丸牛肉雙拼河