午餐時段黎到西營盤 附近都有唔少西餐廳食個Business Lunch ☀️ 以前呢間餐廳特別吸引我既原因係坐得比較舒服 😚同埋無限供應既Salad Bar幾高質 隔左幾年無黎過 宜家Appetizer黎講 Salad Bar淨係得返一次Visit 🙁 而且Main Course水準亦都比以前下降 🌝 以呢個價錢黎講 只可以說僅僅合格⭐️ Salad Bar 🥗Salad Bar 絕對係午餐既最大亮點❤️ 特別鍾意佢既蔬菜選擇真係好多🥬 有清新D既沙律菜 同埋南瓜同紅菜頭🎃 夏日感覺既就有西瓜🍉 Ham同Salami 都帶有鹹香🍖⭐️ Thai Lime, Garlic Lemongrass Steamed Barramundi 🐟先讚魚肉係新鮮既😅 但係Plating 以呢個價錢實在太頹🌚 青檸既口味同魚肉唔夠和諧而係西檸雞偏酸既感覺🍋 有點Chinatown 亞洲菜既影子⭐️ Tiramisu 🍰係鬆軟既而且口感夠Creamy🍦 但同樣地份量都比以前少了
Salad  Bar

⭐️ Salad Bar 🥗

Tiramisu

⭐️ Tiramisu 🍰
係鬆軟既而且口感夠Creamy🍦 但同樣地份量都比以前少了
Salad  Bar
Tiramisu
  • Thai Lime
  • Garlic Lemongrass Steamed Barramundi
2023-05-14 347 瀏覽
週日下雨天落來食brunch 之前waiter話12點前還返位因為booking full曬 11:45分我地見到出面好大雨同埋餐廳入面7成空位唸住再加多個甜品 個男waiter 竟然話已經就來夠鐘唔比我地再叫 仲要趕我地快埋單 如此唔合理 今時今日咁樣服務態度點得?!真系破壞左成日心情
2023-04-27 277 瀏覽
所有員工對有小朋友的客人都非常不友善!黑口黑面,冇乜招呼,明知客人想分享食物,唔會主動畀餐碟同額外餐具。客人向員工要求攞餐具,員工表現得非常不情願,態度極差!一臉不歡迎小朋友客人的態度!沙發座位很多污漬,BB凳亦唔乾淨。以後唔會再去!
2023-04-16 279 瀏覽
今日晚餐本來ok,但在等咖啡時服務員竟然要求我們搬去另一張枱,因為我們坐的枱是他們熟客的愛枱,但之前服務員從來無對我們講該枱已被訂。氣得我們連咖啡也取消,即走。這種服務態度非常差。

這種服務態度非常差。
2023-03-16 247 瀏覽
情人節又唔想去太遠食晚餐,又想食西餐,就選了附近的餐廳。這間餐廳食物質素不錯,而且價錢合理,紅酒容易入口,沙律新鮮,牛扒真心好食,7成熟都唔韌,但美中不足是甜品就太甜。
情人節套餐
情人節套餐
2023-02-28 1271 瀏覽
情人節係一個掠水嘅節日,不過大家又想出去慶祝下鋸下扒,於是展開一輪地毯式搜索,終於搵到間相宜嘅餐廳,$308pp有齊前菜、主菜、甜品同埋一杯酒,真心抵,雖然未幫襯過唔知質素如何,但肯定嘅就係呢間係一間良心店,無mark up太多,仲要送妳一支玫瑰。🍴前菜 (三揀一)—————————龍蝦湯⭐️⭐️⭐️⭐️非常濃郁嘅龍蝦湯,裡面仲有幾隻小龍蝦,味道口感都唔錯。羊奶芝士葡萄丸釀煙薰三文魚伴開心果⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️味道層次豐富,首先香脆外層,繼而係creamy芝士,之後係香甜提子,超夾超好味,好想encore!🍴主菜 (四揀一)—————————黑安格斯西冷扒配薯條沙律 (+$25)⭐️⭐️⭐️牛扒medium煎得好靚好juicy,牛味仲好重,不過口感有些少韌同埋薯條唔熱。燴羊膝配薯蓉·蜂蜜胡蘿蔔·西蘭花 (+$15)⭐️⭐️⭐️⭐️羊膝入口即化唔會鞋,有些少羊羶味,好正!薯蓉好香好滑同時有些薯粒口感,好味,仲有甜甜嘅蘿蔔都好味。🍴甜品————-紅絲絨蛋糕伴雪糕⭐️⭐️⭐️⭐️第一次食紅絲絨蛋糕所以唔知好唔好味,不過伴雲尼拿雪糕就一定無得輸。🍴酒 (四揀一)————————-白酒⭐️⭐️⭐️阿sir話麻麻地,咁人哋收得你呢個價錢就係咁

🍴前菜 (三揀一)
—————————
龍蝦湯⭐️⭐️⭐️⭐️
非常濃郁嘅龍蝦湯,裡面仲有幾隻小龍蝦,味道口感都唔錯。

羊奶芝士葡萄丸釀煙薰三文魚伴開心果⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

🍴主菜 (四揀一)
—————————
黑安格斯西冷扒配薯條沙律 (+$25)⭐️⭐️⭐️

🍴甜品
————-
紅絲絨蛋糕伴雪糕⭐️⭐️⭐️⭐️

🍴酒 (四揀一)
————————-
白酒⭐️⭐️⭐️
阿sir話麻麻地,咁人哋收得你呢個價錢就係咁上下啦!

🍴另加生蠔半打 $168⭐️⭐️⭐️
愛爾蘭生蠔都算大隻,蠔味海水味適中,美中不足係有些少碎殼。

二人共消費:$906

2023-02-14
2023-02-21 279 瀏覽
前幾日同屋企人慶祝情人節,係情人節後幾日黎到呢一間cafe食dinner,睇中間cafe最主要嘅原因係見到入面有好多花花草草嘅裝飾,同埋昏暗嘅黃色燈光,環境舒適所以就入左黎食嘢。係食物方面,我地叫左生蠔一打($258?)好似係呢個價,平均一個生蠔都係二十蚊左右,所以我覺得抵食!生蠔肉質鮮嫩,肉汁新鮮,加上檸檬🍋汁係上面,胃口極佳。另外就係食左一個pizza(四重芝士)pizza係薄批,但係都可以食到濃濃嘅芝士味,正👍👍👍。第三個係豬仔骨加薯條🍟半份,半份都已經等於係平時午餐嘅份量,如果多人一齊食叫全份都可以朋友之間share食,豬仔骨我覺得就正常,唔係話好特別美味,反而感覺太多汁搞到食唔出啲肉味,所以我對呢個餐無咩特別留意。最後就係blueberry chess cake la!!!我覺得份量就係少嘅….一個人食兩三淡已經無左,cake同出面差不多,無咩特別,但cake都可以叫黎食嘅🫰🏻🫰🏻🫰🏻服務一流,staff知道我朋友遲黎,我問佢我可唔可以落左單遲半個鐘先出餐佢都話ok,仲同我地傾計,所以我覺得呢間餐廳值得一試呀🥰🥰🥰🥰。

早前已經到訪過呢間小店,佢哋嘅Set Lunch ($128)出晒名抵食,仲要前菜甜品主菜3-course真心飽到上心口🤰🏻前菜自助Salad bar有超多選擇😳淨係cold cut都3款,仲有唔同沙律,例如蘋果沙律、藜麥沙律、焗薯、南瓜同紅菜頭等🥗同埋見到佢哋就算去到三點幾都仲有refill,所以唔使擔心冇嘢食😛朋友嗌嘅北京烤鴨卷配海鮮醬有少少失望,雖然擺盤好精緻,但係烤鴨係平時嘅煙鴨胸,所以食唔到個種中式嘅感覺🧐主菜同朋友都揀咗蘑菇蘆筍意大利飯伴巴馬臣芝士松露油🤪蘑菇份量好多,而且有唔同嘅蘑菇,white button, crimimi同porcini等🍄asparagus 切得好幼身所以blend in得好好,parmesan cheese嘅份量都好大方,食落去有時仲會有啲拉絲效果🧀是日甜品係chocolate brownies,食落去朱古力味重,但質感更加接近平時嘅蛋糕🍫鍾意佢細細件食完都唔會好膩😆總括嚟講,呢到環境真心好舒服😌成間餐廳用咗好多植物佈置,所以喺度可以渡過一個好愜意嘅下午🌿服務就正正常常,不過以呢個價錢有咁多嘢食加埋食物都唔差,性價比真心幾高🤑

2023-01-28 977 瀏覽
💁‍♀️💁‍♂️21/1/2023(Sat), Dinner🍽年三十既夜晚嚟到西營盤搵食,A先生🙋‍♂️由中學到大學都喺呢區度過,所以都幾熟呢一頭,到而家即使已經搬咗去大埔住,都會繼續返嚟剪頭髮💇🏻。呢一晚好多餐廳都已經收咗爐,好在高街呢一帶既西餐廳都仲繼續營業,仲有好多選擇㖭🧐!而今晚我地order咗:🔆 農曆新年套餐 x2($268x2)🔆 Starter: 新鮮生蠔🦪每份有3隻生蠔🦪,作為套餐既前菜可謂相當慷慨。生蠔都幾大隻,入口爽脆帶點海水味。🔆 Starter: 炸大啡菇烤或者焗既大啡菇就比較常見,見到有炸既都試試啦。大啡菇切成粗條狀炸,配上蕃茄🍅醬同碎芝士🧀,外層的炸漿香脆,內裏既大啡菇炸過後仍juicy有菇味。🔆 Main: 烤紐西蘭肉眼扒 配薯條🍟沙律🥗(+$25)肉眼扒我地要咗medium,燒得香口好食,肉味就唔算太濃,但以呢個價錢又唔可以要求太高。汁方面我地揀咗比較少見既藍芝士🧀汁,味道真係好濃藍芝士味,就算唔點牛扒,用嚟點薯條🍟都好好食,鍾意食芝士既朋友千祈唔好錯過。配菜既薯條🍟係幼薯條,都炸得香脆,而且份量都好多。沙律🥗正正常常,新鮮份量夠多。🔆 Main: 香煎三文

而今晚我地order咗:

🔆 農曆新年套餐 x2($268x2)

🔆 Starter: 新鮮生蠔🦪

🔆 Starter: 炸大啡菇

🔆 Main: 烤紐西蘭肉眼扒 配薯條🍟沙律🥗(+$25)

🔆 Main: 香煎三文魚 配薯蓉🥔炒菜🥦(+$20)

三文魚🐟煎得嫩滑,魚油香口好味,魚皮仲有微脆,同樣地魚既份量都唔少。伴碟仲有幼滑既薯蓉🥔都唔可以錯過,炒菜🥦就用蒜茸炒過,香口好食。

🔆 Dessert: 甘荀🥕蛋糕

蛋糕帶點濕潤,食到一絲絲既甘荀🥕絲,唔會太甜而細細件份量剛好,否則食完咁大份量既主菜都食唔落。

🔆 Chardonnay x2($70x2)

🔆 Peach ice tea🍑($55)

都係大大杯而桃味🍑清新,唔會係人工既味道夾埋茶味飲落好refreshing。

🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆
❤🙆‍♂️(A先生)整體食評:❤❤❤❤❤(5/5)
❤🙆‍♀️(為食妙妙)整體食評:❤❤❤❤(4/5)
👉🏻 座位擺放得闊落,坐得鬆動舒服
👉🏻 白色加上木系既裝修好chill好relax
👉🏻 沿住高街有大量錶位🅿️,泊車🚗好方便
🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆
2023-01-21
2022-12-06 629 瀏覽
夜晚黑好少去高街,通常都係中午去食個lunch,今晚就行去高街睇吓,原來嗰度夜晚黑啲餐廳,另有一番風味😊今晚就去呢間 St . Barts 試下,我哋一入到去,waiters 熱情款待,介紹我哋小朋友有啲咩啱食。happy hour (好似七點前)啤酒30幾蚊杯好抵飲,set dinner都幾抵食,仲有kids Menu, 啱晒一家大細。Set dinner starter 可以選擇雞翼、生豪、沙律或炸魷魚圈主菜,有好多選擇,豬牛魚意粉仲有甜品cheese cake 我哋叫咗一份set dinner頭盤雞翼加韓式辣醬(雞翼加埋少少辣嘅韓式辣醬,好味)牛扒(配炸薯條,份量絕對夠,牛扒肉嫩)芝士蛋糕(正常味道,芝士味都夠濃)Kids menu芝士通粉(好食,個份量夠大)蘋果汁另外嗌咗一打生蠔$298(雖然唔係好大隻,但係夠晒新鮮)兩個大人一個小朋友,份量啱啱好。

主菜,有好多選擇,豬牛魚意粉
仲有甜品cheese cake

我哋叫咗一份set dinner

頭盤雞翼加韓式辣醬(雞翼加埋少少辣嘅韓式辣醬,好味)
牛扒(配炸薯條,份量絕對夠,牛扒肉嫩)
芝士蛋糕(正常味道,芝士味都夠濃)

Kids menu
芝士通粉(好食,個份量夠大)
蘋果汁

另外嗌咗一打生蠔$298(雖然唔係好大隻,但係夠晒新鮮)

兩個大人一個小朋友,份量啱啱好。
2022-12-04
2022-11-25 371 瀏覽
St Barts 本來係我和朋友好喜愛的餐廳,食物一向大件夾底食。偶然都會一班人聚餐。可是,一名服務員低劣、粗鄙的服務態度,令我們以後都唔會再去。該服務員掃描我們的紙本針卡QR code後,竟當眾大聲呼喝我們,稱我們犯法,可能用別人的針紙。他用辭嚴重,聲量大,令我們十分憤怒。敬希  貴餐廳注意員工言行,犯法不犯法並不是由侍應決定,並請了解法例要求。如果該員工認為我們不合要求,可以禮貌請我們離開,而不須提高聲量吵架。

2022-11-21 355 瀏覽
香港其搵到一間餐廳有夏威夷風味嘅餐廳!實在難得,清閒所以黎HEA下,放鬆下自己😉餐廳環境俾我有種清新感覺,唔會有焗束!頓時覺得能夠坐低放輕鬆食個TEA,真是十分幸福啊🎐🧩夜晚咁氣氛又係另一種柔和既感覺🐟香煎鱸魚配薯蓉呢個份量,真係一個人食,食完你會覺得薯蓉真係好細滑,好綿!🐥雞肉牛油果墨西哥卷餅呢個卷餅本人真心推介,卷餅既份量十足之餘啲雞又滑,唔會覺得啲雞好乾而加食落去濕濕潤潤,真心去到可以試一試(TEA SET)🥗夏洛美芝士藜麥石榴沙律沙律好清新,我想信大家都鐘意食沙律,呢個就唔多介紹️C️APPUCCINO☕呢杯細細杯,食完野之後飲返杯咖啡!然後坐係度沉澱下自己﹐真係一件好事最後黎一個普普通通的芝士CAKE
香港其搵到一間餐廳有夏威夷風味嘅餐廳!

夜晚咁氣氛又係另一種柔和既感覺

🐟香煎鱸魚配薯蓉
呢個份量,真係一個人食,食完你會覺得薯蓉真係好細滑,好綿!

🐥雞肉牛油果墨西哥卷餅
呢個卷餅本人真心推介,卷餅既份量十足之餘

🥗夏洛美芝士藜麥石榴沙律
沙律好清新,我想信大家都鐘意食沙律,呢個就唔多介紹

️C️APPUCCINO☕

最後黎一個普普通通的芝士CAKE

2022-11-17 276 瀏覽
Waiters had a terrible attitude and I will definitely have an even better experience in any other fast food restaurants. A waiter collected our plates in a hurry and almost took a plate with half a steak on. We also asked for refilling water, as you can see, the waiter had spilled the water everywhere and even on the dessert plate without any apologise. We were deeply disappointed and didn’t feel comfortable at all.

高街是「外國人多過香港人」的一條神奇街道。一街之隔的第三街,又已經看見街坊鄰里在到處走走。只有高街永遠都令人感覺身處外國一樣。這邊的餐廳與酒吧一樣充滿外國風情,白色系餐廳搶眼是必然,但這餐店不是日系/咖啡店那種,反而有種在黃金海岸旁邊,可以讓人吹著海風食薯條的感覺。已經多次回訪,這次把幾次用餐的餐點一次過分享~❝Set Lunch❞ | $128這個價錢﹑在這一區來說,的確是沒有投訴的空間吧!包含前菜﹑主菜﹑甜品,絕對是很豐富的午餐了。從自助沙律吧那邊拿東拿西,拼湊成自己喜歡的沙律。沙律吧有feta cheese,一看見就高興。非常推介有南瓜的話一定要拿一兩件試試,鮮甜又厚實,咬下去有點爽脆但中間又軟綿綿的~主菜選擇+$25點了烤肉眼扒,不過比較多筋﹑肉味不算突出,靠燒汁搭救,個人不太推薦,有其他品項更值得投放胃容量啊哈哈。甜品是一小件芒果芝士蛋糕,一人份size剛剛好。❝四重芝士薄餅❞ | $180作為four cheese pizza的終極愛好者,有義務向所有同好說:絕對要來試這個!!!!我覺得即使是專誠來西營盤吃它也絲毫不過份。很多店家都會自選四種芝士來組成four cheese
高街是「外國人多過香港人」的一條神奇街道。
一街之隔的第三街,又已經看見街坊鄰里在到處走走。
只有高街永遠都令人感覺身處外國一樣。
這邊的餐廳與酒吧一樣充滿外國風情,
白色系餐廳搶眼是必然,但這餐店不是日系/咖啡店那種,
反而有種在黃金海岸旁邊,可以讓人吹著海風食薯條的感覺。
已經多次回訪,這次把幾次用餐的餐點一次過分享~

❝Set Lunch❞ | $128
這個價錢﹑在這一區來說,的確是沒有投訴的空間吧!
包含前菜﹑主菜﹑甜品,絕對是很豐富的午餐了。
從自助沙律吧那邊拿東拿西,拼湊成自己喜歡的沙律。
沙律吧有feta cheese,一看見就高興。
非常推介有南瓜的話一定要拿一兩件試試,
鮮甜又厚實,咬下去有點爽脆但中間又軟綿綿的~

主菜選擇+$25點了烤肉眼扒,
不過比較多筋﹑肉味不算突出,靠燒汁搭救,
個人不太推薦,有其他品項更值得投放胃容量啊哈哈。

甜品是一小件芒果芝士蛋糕,一人份size剛剛好。

❝四重芝士薄餅❞ | $180
作為four cheese pizza的終極愛好者,
有義務向所有同好說:絕對要來試這個!!!!
我覺得即使是專誠來西營盤吃它也絲毫不過份。
很多店家都會自選四種芝士來組成four cheese pizza,
但對我來說,four cheese pizza一定要有藍芝士!
精髓是藍芝士要夠濃﹑夠多﹑一件只有一小粒就太少了。
mozzarella也要做到拉絲效果,店家的出品就做到以上了。
加上香脆薄身的pizza底,不知不覺就吃掉半個~

𓂃𓈒 𓂂𓏸 St. Barts 𓏸𓂂 𓈒𓂃 @stbartshk
西環西營盤高街76-78號恆陞大廈地舖
西營盤B2出口/4mins
每日08:00 - 22:30

#17西營盤
#17澳洲菜

尋找更多高質感食事提案⋯
@17feelgood at your service ♡
2022-09-08 374 瀏覽
小編以前行經過呢間餐廳好耐,一直都好想食,今日終於都有機會日常美味佳餚。今次我同友人主餐叫咗Old Fashion Mac & Cheese 焗芝士通粉配龍蝦($195),另外仲加左一份Roasted Mediterranean Vegetables and Tomato Risotto 烤地中海式蔬菜番茄意大利飯($170)。兩個主菜都十分美味,尤其鍾意意大利飯嘅醬料,酸酸甜甜十分之唔錯。另外,大熱天時,我同友人各自叫左杯mojito同埋strawberry milkshake,真係咪話唔爽呀!而且環境清幽好有異國風情!10分值得推介!