2024-02-29 26 瀏覽
大角咀一直隱藏很多特色餐廳😎,今次我黎到一間氣氛浪漫西餐廳放鬆心情❤️餐廳裝修有格調,以灰黑色為主調,天花掛滿大量燈泡💡,製造夜空中星星效果🌌,很切合餐廳名字 𝑺𝒕𝒂𝒓𝒓𝒚 𝑵𝒊𝒈𝒉𝒕,牆上亦掛滿梵高抽象畫作🎨裝飾,感覺舒適又寫意✨Dinner Set Menu for 2 $448- 是日餐湯 : 羅宋湯🥣羅宋湯內有大量紅腰豆🫘、甘荀碎🥕、番茄碎🍅、西芹粒等配料,口感豐富,湯底酸甜開胃,味道濃郁😗- 牛油芝士雞翼🐔六件單骨雞翼,方便進食😎,雞翼炸得香脆香口,另配一小碟芝士粉可自由灑上,牛油香混合芝士粉🧀,邪惡之選😋- 帆立貝蒜香扁意粉🍝大大粒鮮味帆立貝口感甘甜有彈性☺️,扁意粉口感煙韌有嚼勁😗,微微辛辣惹味醬汁包滿扁意粉,鹹香味十足😎- 慢煮霹靂香辣春雞🐓春雞份量豐富,外層雞皮薄透軟淋😛,慢煮方法令雞肉肉質鮮嫩,肉汁豐盈😌,醬汁亦很特別,味道酸酸辣辣😗,有少少似泰式冬陰功口味🤣,雖然愈食愈辣🥵,但辣得來很香口惹味🌶,有驚喜😏- 福岡縣芝士蛋糕🍰芝士蛋糕口感鬆軟輕盈,蛋香🍳及芝士🧀鹹香味突出,加上少量忌廉及士多啤梨🍓點綴,入口清爽而不膩😍餐廳整體食物質素不錯😏,由餐湯、前菜、主食、到甜品亦

✨Dinner Set Menu for 2 $448

- 是日餐湯 : 羅宋湯🥣

- 牛油芝士雞翼🐔

- 帆立貝蒜香扁意粉🍝

- 慢煮霹靂香辣春雞🐓

- 福岡縣芝士蛋糕🍰

餐廳整體食物質素不錯😏,由餐湯、前菜、主食、到甜品亦留意到餐廳一絲不苟態度👍🏻,而且性價比很高,大家經過開大角咀可以黎過試下😛

📍 Starry Night - 大角咀
大角咀博文街8號地舖
朋友生日想試啲特別少少嘅嘢,就揀咗佢冇試過嘅威靈頓牛柳,平時都唔多餐廳有得食因為工序相對複雜需時. 今次試咗大角咀呢間開業已經好長時間又極少負評嘅starry night. 餐廳環境掛滿梵高嘅畫,主角”星夜”當然唔少得,店舖不大但唔擠迫唔焗促,整體佈置有藝術氣息, 用餐氣氛唔會太拘謹好適合想舒舒服服食一餐高性價比精緻西餐嘅朋友. 威靈頓牛柳二人餐,有齊頭盤主食仲有威靈頓牛柳同埋甜品,噢咁多嘢食都只係$698咋!出面有啲餐廳淨係呢個牛柳已經貴過呢個餐喇,所以真係超抵食. 不過原來OpenRice仲做緊折 $628就有得食嗱,想試嘅朋友仔可以試吓呢個優惠.頭盤二選一,可以揀煎鵝肝,或者磯燒鮑魚. 主食就九選一(好多crossover菜式, 例如四川麻辣雞髀意大利麵,廣島蠔意大利飯等等),仲有甜品. 另外每位加$20-$50就會有不同飲品. #龍蝦湯個蝦好爽身晶瑩剔透,個湯唔厚身但都幾濃味幾滑. #磯燒鮑魚磯煮保持鮑魚口感爽口彈牙又鎖住醬汁,面頭有蕃茄莎莎酸酸地好開胃,沙律菜清新. #甲羅燒燴意大利飯配自家製白酒忌廉汁呢個配搭唔常見,🦀蟹蓋釀滿蟹膏同蟹肉再鋪上蟹籽夠鮮味層次豐富,就咁食或者撈

#龍蝦湯
個蝦好爽身晶瑩剔透,個湯唔厚身但都幾濃味幾滑.

#磯燒鮑魚

#甲羅燒燴意大利飯配自家製白酒忌廉汁
呢個配搭唔常見,🦀蟹蓋釀滿蟹膏同蟹肉再鋪上蟹籽夠鮮味層次豐富,就咁食或者撈飯都好好味,燴飯質地軟硬度剛好而且掛滿奶滑忌廉汁芝士香又帶淡淡酒香🥂易入口.

#傳統英式威靈頓牛柳
🤤金黃格仔紋酥皮酥脆,包住一層火腿蘑菇蓉同鵝肝醬,切開後粉紅牛柳溫度熟成道剛好,肉汁飽滿咬落嫰滑肉味香濃,沾上青豆醬南瓜醬調味料及醬汁等味道更昇華,另有配菜薯仔🥔紅蘿蔔蔬菜等更豐盛.

#福岡縣芝士蛋糕
口感棉密結實,芝士🧀奶油士多啤梨🍓藍莓🫐混合吃好滿足.

目測餐廳都幾多熟客,見客人都同店員閑話家常好似老朋友咁,店員都好有禮貌親切,難怪區內屹立多年🙌🏻🙌🏻值得支持呀.

• 威靈頓牛柳
  • 磯燒鮑魚
  • 芝士蛋糕
  • 甲羅燒燴意大利飯配自家製白酒忌廉汁
2024-02-22 29 瀏覽
呢間餐廳見個同事激烈介紹就簡係要帶個好閨蜜去試下啦,一入到去就見到入面既裝飾好有格調,燈光都係偏向暖光💡又有好多唔同既名畫掛墻,超有藝術風格。呢度既威靈頓牛柳係招牌菜🥩好多人都好推薦,我今次來到就一定要試試佢啦。估唔到真係真心好食,個同事係完全無介紹錯,每一道餸都好好食,食完我都翻公司安利左好多人,而且個員工又勁好服務,超好笑容,超推薦😋Wellington Set fore 2 $698🌟Pan-Seared Foie Gras個鵝肝望落去係好厚實,又煎到焦黃。一啖食落去係勁滑,成口都係鵝肝既香味🦢一啖爆漿咁,下面仲有脆麵包可以配搭🍞增加左個口感,食完成個口都充滿鵝肝既油香🌟Grilled Conger Boiled Abalone個鮑魚係煮到岩岩,食落去係好彈牙,又無落咩調味料去燒,但完全係唔腥味,上面仲有番茄點綴🍅令個鮑魚食落去酸酸甜甜🌟Lobster Soup龍蝦湯真係整到好濃稠🦞入面仲有一隻大蝦,食落去係超彈牙🦐d湯加左忌廉去撈,飲落去係好滑,龍蝦味勁濃,又好清甜🌟Pan Fried Scallop Linguine呢個扁意粉真係超推薦🍝一送到黎就見到上面有4粒好大粒既帆

Wellington Set fore 2 $698

🌟Pan-Seared Foie Gras

🌟Lobster Soup

🌟Pan Fried Scallop Linguine
呢個扁意粉真係超推薦🍝一送到黎就見到上面有4粒好大粒既帆立貝,仲要每一隻都有膏,d帆立貝食落去係勁彈牙又好鮮甜。意粉都整到好入味,蒜香味勁濃🧄好又嚼勁又唔會太流,真係超正

🌟Traditional English Beef Wellington
終於黎到個主角,威靈頓牛柳真係呢度既招牌菜🥩出面係即做既酥皮,食落去好鬆脆,入面既牛柳一切開就見到整到岩岩好既熟度,唔會太老,一啖落去係超juicy,入面d牛柳係好新鮮好嫩,好鮮甜😋仲有兩隻唔同既醬汁可以點,又芥末醬同南瓜醬。成個菜式真係採用左偏原汁原味既方式去烹煮,d酥皮同牛柳唔似出面咁,一切開就會分開,要分開食,呢度係會夾實一齊食,真係外脆內嫩,正😚

🌟Fukuoka Cheese Cake
食完飯點可以少得個甜品呢,係芝士蛋糕🧀出面既擺盤簡單得黎又好靚,芝士蛋糕係比較鬆軟,芝士味係勁濃,但又唔會好甜,所以我食曬成件都唔覺得流,食完成個口仲比芝士既香味包圍🍰
2024-02-21 97 瀏覽
Found this little cozy restaurant and came for lunch with some friends. They have quite a lot to offer for lunch and the CP value is quite high. Overall they were all delicious and ingredients were fresh. 🥂Creamy White Wine Fresh Clams Spaghetti $128Clams were truly fresh and bouncy. The sauce was a bit spicy and it’s really appetising. We ended up dipping the fries into this sauce instead.🥂Grilled New Zealand Ribeye Steak 9oz $158We asked for medium and could still see a bit of blushing pink in

We asked for medium and could still see a bit of blushing pink in it. It’s quite juicy and paired well with the sauce and salt. The steak near the tendons was of course even more flavourful.
Grilled Flounder

🥂Grilled Flounder $138
It’s really smooth and silky in texture, with its skin grilled perfectly to a bit of crispy texture. Also liked the vegetables here that weren’t overcooked.
Lobster Soup

🥂Lobster Soup +$20
Pumpkin Soup

🥂Pumpkin Soup
Both were creamy and rich in flavour.
Hot Latte

🥂Hot Latte +$8
Hot Honey Ginger Lemon

🥂Hot Honey Ginger Lemon +$8
We chose to upgrade our drinks and it worths.
Considering the quality, price and service, it truly worths a visit here.
Overall rating: 8/10
2024-02-20 29 瀏覽
慢煮香辣春雞,$148💰Piri Piri雞是一種葡萄牙和非洲的混合風味的烤雞,用Piri Piri辣椒醃製,烤出酥脆的雞皮和鮮嫩的雞肉,經過慢煮過程,火辣的風味多汁嫩肉,每一口都充滿了香辣的風味。香煎帆立貝蒜香扁意粉,158💰帆立貝鮮甜就帶來了一種優雅口感,意粉經過扁煎,帶有一絲絲的焦香,搭配蒜香醬汁的濃郁味道,整道菜色彩斑斕,與餐盤上的新鮮時蔬形成了🍝薄荷檸檬特飲,$38💰這杯特飲清新怡人,經典薄荷和檸檬的組合清涼薄荷檸檬酸甜交融🍋朱古力心太軟,$68💰溫度啱啱好,朱古力醬超多好濃郁,窩夫外脆軟,加多球雲呢拿雪糕,仲有兩粒新鮮士多啤做點綴,配合得好好👍🏻🍫整體環境幾有氣氛播住柔和嘅音樂🎷🎺服務專業友善周到☺️食物菜品味道上佳,視覺上也吸引🥰

慢煮香辣春雞,$148💰

香煎帆立貝蒜香扁意粉,158💰

薄荷檸檬特飲,$38💰

朱古力心太軟,$68💰

整體環境幾有氣氛播住柔和嘅音樂🎷🎺
服務專業友善周到☺️
食物菜品味道上佳,視覺上也吸引🥰
📍Starry Night🇭🇰 大角咀博文街8號地舖臨近情人節去咗一間有格調嘅西餐小店🫶🏽原來唔係亂改嘅店名🤣🤣 入面係充滿住梵高嘅畫作🖼️西餐嚟講質素價錢係性價比好高!同埋職員超nice超warm!會一直關心d嘢合唔合胃口個啲 又會chitchat下見到有好多熟客 佢地仲會記得佢地喜好 好impressed👍🏻係一間好適合同朋友一齊渡過一個chill night嘅餐廳🫶🏽*要加一*叫咗個二人set $468😋 是日餐湯個日係羅宋湯 佢超濃 好足料除咗有蔬菜之外有牛肉碎 好似平時食燉牛面意粉d汁咁正😋 牛油芝士雞翼單骨雞翼 即刻炸好新鮮 鎖到肉汁好juicy😋 香蒜辣蟹肉扁意粉呢個勁好食 好香酒味然後少少辣 好惹味蟹肉雖然係碎 但係好多 每啖都食到😋 香煎紐西蘭肉眼扒 10oz肉質好淋 油脂好香 唔算好肥連筋嘅位置都咬得開好不錯!!😋 福岡縣芝士蛋糕
📍Starry Night
🇭🇰 大角咀博文街8號地舖

臨近情人節去咗一間有格調嘅西餐小店🫶🏽
原來唔係亂改嘅店名🤣🤣 入面係充滿住梵高嘅畫作🖼️
西餐嚟講質素價錢係性價比好高!
同埋職員超nice超warm!
會一直關心d嘢合唔合胃口個啲 又會chitchat下

好不錯!!

😋 福岡縣芝士蛋糕
2024-02-17
2024-02-16 27 瀏覽
【星夜。餐酒館】大角咀是一個隱藏了很多美食的社區,要細心探索才會發現。餐廳的名字來自梵高名作,店裡走一個水泥風掛上了梵高的作品,卻沒有一點違和感。室內位置不多但空間感很足。❈ 墨西哥脆脆粟米片HK$128墨西哥脆片上有足量的牛油果醬、酸忌廉和蕃茄,每一口都很開胃、絕對是前菜之選。❈ 慢煮煙燻醬燒豬仔骨 HK$188一人套餐選擇很多元化,有包括了是日餐湯/沙律,一個主餐和甜點。豬仔骨肉質鮮嫩、咬下去會骨肉分離,慢煮過程吸滿了煙燻的香氣令味道更香濃。甜點是福崗芝士蛋糕,口感绵密,在口中散發出淡淡的芝士味。❈ 甲羅燒燴意大利飯HK$188蟹蓋內是滿滿蟹膏,濃香嘅蟹膏配搭意大利飯,吃下去蟹膏立刻在口中爆發,後段帶點硬度的飯粒會有淡淡的白酒香氣。
【星夜。餐酒館】

墨西哥脆脆粟米片
慢煮煙燻醬燒豬仔骨
福崗芝士蛋糕
甲羅燒燴意大利飯
🌃🌟【 𝑺𝒕𝒂𝒓𝒓𝒚 𝑵𝒊𝒈𝒉𝒕 】🌠🌌⋄ —————⧫♟⧫————— ⋄大角咀一直係街坊小店集中地,今日嚟到位於博文街嘅意大利餐廳𝑺𝒕𝒂𝒓𝒓𝒚 𝑵𝒊𝒈𝒉𝒕,以梵高畫作做主題🖼️牆上掛滿梵高嘅抽象畫,氣氛浪漫,食物唔錯,值得一試😊⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄▪️◾️Dinner Set Menu For 2◾️▪️- SOUPS - SOUP OF THE DAY X2🥣是日餐湯 : 周打海鮮湯海鮮湯非常creamy,忌廉味濃郁,仲有好多蜆肉,第一啖湯已經令我對佢地嘅食物好有信心💖- SECOND COURSES -(PICK ONE 3 選1)PARMESEN CHICKEN WINGS🍗牛油芝士雞翼雞翼單骨上,另配芝士粉自由灑上面,脆卜卜,香噴噴,吸引🤩- PASTA & RISOTTO -(PICK ONE 4 選1)Linguine Aglio e Olio with Chili Crab🦀香蒜辣蟹肉扁意粉🍝蟹肉嘅份量非一般咁多,味道鮮甜❣️加入蒜片炒得香辣好味,意粉夠彈牙,正評🥰- MAIN COURSES -(PICK ONE 4 選1)SLOW COOKED PIRI
🌃🌟【 𝑺𝒕𝒂𝒓𝒓𝒚 𝑵𝒊𝒈𝒉𝒕 】🌠🌌

⋄ —————⧫♟⧫————— ⋄

⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄

▪️◾️Dinner Set Menu For 2◾️▪️
- SOUPS -
SOUP OF THE DAY X2
🥣是日餐湯 : 周打海鮮湯

- SECOND COURSES -
(PICK ONE 3 選1)
PARMESEN CHICKEN WINGS
🍗牛油芝士雞翼

雞翼單骨上,另配芝士粉自由灑上面,脆卜卜,香噴噴,吸引🤩

- PASTA & RISOTTO -
(PICK ONE 4 選1)
🦀香蒜辣蟹肉扁意粉🍝

- MAIN COURSES -
(PICK ONE 4 選1)
SLOW COOKED PIRI PIRI SPRING CHICKEN
🐔 慢煮霹靂香辣春雞🌶️($448)

全晚我最喜歡嘅一道菜😍 慢煮方式保留到雞嘅肉汁及油脂,口感嫩滑Juicy💦 伴碟薯條亦絕不馬虎,炸得金黃香脆,誠意之作👍🏻

- DESSERT -
FUKUOKA CHEESECAKE
🧀福岡縣芝士蛋糕🍰
最後仲有一人一件蛋糕,係質地挺身嘅芝士蛋糕,擺盤勁靚,好味又打卡able,太完美😘

⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄

📍地址:Starry Night (大角咀)
大角咀博文街8號地舖

#hkig #hkfoodie #hongkongfood #hkfood #hongkongfoodie #foodblogger #hkfoodbloggers #hkfoodies #相機食先 #openrice #香港美食 #hkinfluencer #foodiehk #香港 #香港生活 #香港旅遊 #香港探店 #香港美食 #香港打卡 #香港必吃 #ccrreami大角咀 #大角咀美食 #ccrreami奧運 #奧運美食 #starrynight #starrynighthk #starrynightbyhabit @starrynight.byhabit
2024-02-13
2024-02-13 35 瀏覽
今日去咗大角咀一間餐廳度食午餐,佢哋嘅lunch非常之豐富,而且好食。我首先叫左香蒜辣蟹肉扁意粉,一個扁意粉嘅蟹肉非常之多,好足料,而且意粉同醬料嘅味道都好夾,好入味,唔會太膩。然後我地叫左烤紐西蘭肉眼排9oz,肉眼扒好香,而且肉質都好食,我仲叫左香煎厚切豬肉眼扒,雖然佢係豬肉眼扒,但佢食落去就好似豬頸肉咁,都幾有特色。每個lunch set都會有一個沙律或者湯,最後仲有一杯飲品添。個人會比較推薦佢嘅餐湯,因為佢嘅餐湯好濃郁,而且好足料。飲品方面,估唔到連菠蘿特飲同埋檸檬特飲都有得免費加配,如果鍾意特飲嘅話不妨叫下依兩個。

2024-02-06 39 瀏覽
大角咀高質西餐廳 今次同朋友去咗大角咀搵嘢食,見到呢間西餐廳主題吸引,價錢又唔貴,所以決定食呢間。 夜晚佢有3款Set Menu,分別係 Wellington Set For Two, Dinner Set For Two同埋Value Dinner Set. Value dinner set就啱晒一個人嚟食。我哋就嗌咗一個Dinner Set For Two,呢個套餐都好多嘢可以揀,包兩個湯、一個小食、一個意粉/飯、一個主菜、兩個甜品,另外加$20就可以有埋嘢飲。 當日餐湯係甘荀湯,飲落非常濃稠同帶點甜味,而每啖尾都會飲到陣陣甘荀味。 小食有3款選擇,我哋就揀咗脆脆牛肉薯餅,一碟會有兩件薯餅,同時伴隨沙律菜及沙律醬。牛肉薯餅即叫即炸,食落熱辣辣同非常脆口,入面嘅薯蓉壓得夠細同綿密,做到外脆內軟糯。薯餅除咗牛肉外,仲食到有洋蔥,所以食落都夠哂香口。 南瓜意大利飯平時較少食,所以就選擇咗呢個。意大利飯質地creamy,帶有南瓜香同甜味,上面鋪有兩件切件南瓜,而且見到飯入面有番茄仔,味道層次再豐富啲。 主菜有4/5款選擇,豬牛雞魚都有齊,最後揀咗至愛嘅牛肉 – 香煎紐西蘭肉眼扒 10 oz
大角咀高質西餐廳

主菜有4/5款選擇,豬牛雞魚都有齊,最後揀咗至愛嘅牛肉 – 香煎紐西蘭肉眼扒 10 oz,配菜有薯條、甘荀仔同青豆。Medium rare牛扒煎得剛好,鮮嫩又保留到肉汁。另外牛扒亦配有燒汁同岩鹽,燒汁味道比較重,同埋牛扒已經夠味,我覺得唔洗配汁都好食。

甜品 – 福岡縣芝士蛋糕,蛋糕擺盤好靚,有士多啤梨同藍莓做裝飾,蛋糕芝士味濃又香軟。

兩個人食一個餐係非常足夠,食得滿足又夠飽,服務亦唔錯,下次都可以再嚟!

📍 Starry Night (大角咀)
大角咀博文街8號地舖

這天來到大角咀這邊吃西餐🍴 ٩(。・ω・。)و店內全都用了梵高的作品做裝飾主題非常溫馨有格調~我們都非常喜歡吃燒春雞,看見Menu上有香辣春雞,毫不猶豫地點了!雞肉煮得很嫩滑多汁,調味方面有很香的辣椒味,但辣味不會過重。上菜時已經把雞肉分開兩份,很方便進食🍽️小食拼盤有魷魚天婦羅、炸生蠔、雞皮餃子、炸雞塊🍗件件香脆惹味,特別喜歡魷魚天婦羅和炸雞,蘸上千島醬,配啤酒一流🍺意粉的份量也是毫不吝嗇。蜆肉飽滿新鮮,蒜香味濃,唯一就是調味對我來說偏鹹了一點。甜品我們還點了一個蘋果批,酸甜的蘋果,配上肉桂粉,熱烘烘非常好食🥹還配上一球雲呢拿雪糕,冰火交融,為晚餐完美作結!慢煮霹靂香辣春雞配脆脆薯條 $178新鮮蜆肉蒜香忌廉扁意粉 $148小食拼盤 $138 蒲荷檸檬特飲 $38蘋果批 $98
這天來到大角咀這邊吃西餐🍴 ٩(。・ω・。)و
店內全都用了梵高的作品做裝飾主題
非常溫馨有格調~

小食拼盤

慢煮霹靂香辣春雞配脆脆薯條 $178
新鮮蜆肉蒜香忌廉扁意粉 $148
小食拼盤 $138
蒲荷檸檬特飲 $38
蘋果批 $98
小食拼盤
2024-02-04 34 瀏覽
大角咀其實有很多隱藏在小街道的餐廳,這家西餐廳採用歐式裝修,牆上面掛了很多經典油畫,加上暖黃燈光,讓氣氛更有格調,整體環境蠻舒服的☺️🌕 磯燒飽魚肉質鮮嫩,磯燒的烤製技法使鮑魚肉保持濕潤和柔軟口感。微甜的味道搭配酸甜的沙律很好吃👍🏻🌕 龍蝦湯龍蝦湯濃郁而鮮美,充滿了海鮮風味。大蝦肉很Q彈👍🏻🌖 傳統英式威靈頓牛柳這道經典料理的牛柳被嫩煎至外酥內嫩,包裹在酥脆的酥皮中,每一口都能品嚐到牛肉的豐潤和緊實肉質。配合著香氣四溢的蘑菇蓉,帶來層次豐富的味道,不錯喔🤤 🌕 北海道帶子鮮蜆肉扁意粉(秘製龍蝦汁)帶子和鮮蜆的鮮甜與扁意粉的彈牙口感相得益彰,配上濃郁的秘製龍蝦汁更是為整道菜帶來了豐富的滋味。每一口都很滿足😋🌕 福岡縣芝士蛋糕芝士蛋糕柔軟細膩,口感綿密,每一口都讓人感受到芝士的濃郁。上面的奶油甜而不膩,配蛋糕一起吃好讚👍🏻📍 Starry Night大角咀博文街8號地舖🧧人均消費$380

🌕 磯燒飽魚

🌕 龍蝦湯
龍蝦湯濃郁而鮮美,充滿了海鮮風味。大蝦肉很Q彈👍🏻

🌖 傳統英式威靈頓牛柳

🌕 北海道帶子鮮蜆肉扁意粉(秘製龍蝦汁)

🌕 福岡縣芝士蛋糕

📍 Starry Night
🧧人均消費$380

2024-02-01 125 瀏覽
老細食鱔日記🪱9 不經不覺老細食鱔日記都黎到第九集,係時候公佈老細一啲鮮為人知嘅秘密。佢花名其實係叫做煩高,令人煩惱既數值相當之高。人事部收過好多唔同嘅exit interview問卷,離職原因大概都係因為煩高。而我之所以一直都唔走,就係因為識得解壓,去搵梵高。星空其實一直都在,問題其實只係你會唔會識得去揾。呢晚我係星空之下叫左威靈頓牛柳。 🍖個牛柳係食咁多次威靈頓黎講黎講排行相當高既一個。之前食過皮太厚,肉太小,皮肉分離,肉太熟,皮太林,個心太凍,唔記得放菇菌,用酥皮就咁放面,半件上,等等。證明呢道菜係幾咁難做。因為太多細節要顧及。呢度上枱已經非常吸引,原件上,顏色金黄,外面紋理清晰漂亮,油光充分且脆身。配菜份量豐富,三種蔬菜配搭健康。切開外皮,熱香四溢,再切開肉,中間嫩紅,烹調時間完美。肉嫩又有肉味,第一啖,皮菌肉一齊食,唔點醬,第二啖,肉同菌,第三啖,淨肉加gravy,跟住每樣又加介辣,蒜鹽,變化無窮,其味也無窮,而且每樣都緊密相連,不散亂,整潔且優雅。當你專心喺食物嘅美味同併配,你根本就唔會有時間記掛煩高。 🍺以上食法,仲爭一樣配搭。紅酒吖!紅酒配紅肉,不老傳說。不過不能不提,
老細食鱔日記🪱9

🍺以上食法,仲爭一樣配搭。紅酒吖!紅酒配紅肉,不老傳說。不過不能不提,我其實係叫左free flow,餐前同餐後酒係Orion,睇下佢的泡,就知勁新鮮又夠氣,周三自私飲,爽歪歪。穿腸物最適合消除煩氣。

✨️紅酒同美食,可以將鬱結嘅心情放開,為身體帶來充實感,之後喺飽餐過後,抬頭一望,週圍都係梵高既痕跡。透過藝術洗滌心靈,出門口又有重生嘅感覺,精神滿滿咁去迎接第2日嘅挑戰!

2024-01-25 64 瀏覽
Starry Night小編今日與朋友到大角咀探店,立即想起博文街附近有很多美食,隨便入一間西餐廳,意想不到有驚喜!⭐️周打蜆湯⭐️9/10⭐️是日餐湯一點也不馬虎,意想不到有滿滿的蜆肉,還有薯仔粒、紅蘿蔔粒、洋蔥和蔥花,非常creamy!🔥 烤紐西蘭肉眼扒9oz $158⭐️9/10⭐️五成熟的肉眼扒鮮嫩多汁,肉質軟腍!伴碟有甘筍、青豆和香脆的薯條。另外牛扒亦可配燒汁享用,由於燒汁味道比較重,小編建議點少許便可以了!🔥慢煮霹靂香辣春雞配脆脆薯條 $178⭐️8.5/10⭐️慢煮過後的春雞非常嫩滑,一點也不乾身!春雞表面鋪滿腌料,非常入味!小編覺得辣到適中,整體味道層次感好好,都非常惹味!🔥忌廉明太子蝦意粉 $98⭐️8/10⭐️明太子意粉很Creamy,蝦仁的份量也不少,每一口都掛上滿滿的明太子醬,非常滿足!⭐️凍檸茶
Starry Night

⭐️周打蜆湯⭐️9/10⭐️

🔥 烤紐西蘭肉眼扒9oz $158⭐️9/10⭐️

🔥慢煮霹靂香辣春雞配脆脆薯條 $178⭐️8.5/10⭐️

🔥忌廉明太子蝦意粉 $98⭐️8/10⭐️

⭐️凍檸茶
🍴Wellington Set for two($698)前菜就有鵝肝同鮑魚可以選擇我就揀左鵝肝 有得配埋多士一齊食 鵝肝表面比較乾身 但內裏都幾juicy油份都係晒入面湯方面🥣就有龍蝦湯🦞飲落都幾香龍蝦味但質地可以濃返啲 Creamy啲就更好飲😉主食就叫左款日本廣島蠔意大利飯🦪呢個Risotto相當有驚喜🤩蠔唔係細細隻嗰啲 都有4 5粒到食落都有蠔味👍🏻配埋意大利飯食好香而意大利飯Creamy得嚟仲帶少少酸解左食蠔個種膩 呢個真係值得一試‼️嚟到主角傳統英式威靈頓牛柳岀場啦外層脆脆地既酥皮包住牛柳中間仲加左層肝+菇既醬 但菇味唔算好岀普通餐刀都已經切得開👍🏻食落未去到好驚喜 但都算唔錯✅最後仲有個福岡芝士蛋糕🍰作結芝士味都幾濃👍🏻不錯
🍴Wellington Set for two($698)

前菜就有鵝肝同鮑魚可以選擇
我就揀左鵝肝 有得配埋多士一齊食