2015-03-19 379 瀏覽
已經不是第一次來這裡開PARTY,地方夠大而且很舒服。有時候看電視劇還會出現此處場景。老闆很NICE 加上下廚功夫了得,令整場活動安排更順暢 食物方面:頭盤 ~ 鮮大生帶子 , 凍長腳蟹 與 鮮海膽帶子很甜又大隻,切開時中間鮮得還會黏著刀子大蟹有淡淡咸味,有點海水的味道。由於肉質太爽又豐富,吃過多了~因為個人不太好海膽的質地所以沒吃,只看到一片都比姆指大。血腸沙拉 與 煎雞扒沙拉:血腸盤用欖油黑醋混合,微酸清新雞扒盤則用沙拉醬調味,所以比較油膩熱食方面有黑松露煎帶子,烤豬肉 與 烤牛柳豬肉很稔身,烤得很香,時間剛好不會過黑三成熟的牛柳令鮮嫩的肉質不變,少許血水總可以帶出更多肉汁。最後頂肚作用之 白汁海蝦意粉 與 鮮荀豆角欖油汁炒什菌:忌廉汁意粉芝士味道很濃,但有點淡味道不夠。意粉不會煮得跟一般餐廳的很稔很爛,而是有點半生中間還有硬硬的質感,像比較正宗的西方口感。注意! 一支支的並不是玉米芯而是荀,只用水煮熟很甜很爽口。什菌的汁調得剛好不會蓋過原有的菌味。PS: 由於煎大海蝦 與 煎大牛排一上桌就被夾走,所以沒拍照。這場更有很多小玩意提供,例如足球機,小型桌球等選擇,未齊人開餐的時間總不
已經不是第一次來這裡開PARTY,地方夠大而且很舒服。
有時候看電視劇還會出現此處場景。
因為個人不太好海膽的質地所以沒吃,只看到一片都比姆指大。
血腸沙拉 與 煎雞扒沙拉:血腸盤用欖油黑醋混合,微酸清新
雞扒盤則用沙拉醬調味,所以比較油膩
三成熟的牛柳令鮮嫩的肉質不變,少許血水總可以帶出更多肉汁。
什菌的汁調得剛好不會蓋過原有的菌味。
這場更有很多小玩意提供,例如足球機,小型桌球等選擇,未齊人開餐的時間總不會悶場吧。
2015-03-18
慶祝紀念
生日
  • 長腳蟹
  • 生帶子
2014-06-19 1043 瀏覽
觀塘工業區多咗好多特色私房菜以外,其實傳統工業區火炭都慢慢開始有私房菜嘅出現。前幾日好朋友叫我去火炭工業區食私房菜靚牛排,我第一時間話唔信!最後都帶住半信半疑嘅心態出走一趟。一到火炭,心諗工廈始終工廈,大堂同走廊始終都喺好大塵,又多雜物同貨車停泊。上到 10 樓之後,我都唔抱太大希望。但永遠都喺無期望先會有驚喜......老闆兼大廚 Charles 出嚟門口迎接我哋,Charles 非常好客又好人。一入到去感覺簡直就好似喺由哋獄去到天堂一樣!哋方寬尚,佔哋約有二千幾呎,環境又清潔整齊!最欣賞喺連洗手間都好乾淨無異味!完全將對工廈負面情緒一掃而空。從同健談嘅老闆兼大廚吹水過程中得知,原來 Steak Workshop 除咗做私房菜外,仲可以出租哋方攪小朋友生日會,團契,私人派對等,而且佢哋仲做埋烹飪教授同高級食材批發。佢哋主題以 Home Feel 為主,所以飲杯水都喺 self help,但好有屋企同自由感覺!老闆兼大廚 Charles 先為我哋主理佢獨家供應嘅《Chorizo 西班牙辣肉腸》,聽佢講傳統西班牙肉腸喺超咸,入唔到口。而佢獨家嘅西班牙辣肉腸喺同供應商傾過,按住香港人嘅口味

老闆兼大廚 Charles 先為我哋主理佢獨家供應嘅《Chorizo 西班牙辣肉腸》,聽佢講傳統西班牙肉腸喺超咸,入唔到口。而佢獨家嘅西班牙辣肉腸喺同供應商傾過,按住香港人嘅口味稍作調節。
辣肉腸口感非常 juicy,咬落好有口感,而且辣辣地非常吊味!
Chorizo 西班牙辣肉腸
跟住喺主打菜《Pan fry thick cut U S Black Angus steak香煎厚切美國黑毛安格斯牛扒》!真喺好驚呀,咁大個佬真喺未見過咁大舊肉眼排,喺外面嘅高級餐廳都一定食唔到,就算食到都要過千蚊!老闆親自喺我哋面前烹煮,真喺大開眼界!
輕輕咁煎熟咗外表之後,就擺入焗一焗,唔駛二十分鐘,成道餸就完成!嘩,簡直如毛飲血,砌開嘅時候,仲有血水出,Charles 將啱啱煎出嚟嘅肉汁再淋返上臉,簡直一絕。肉質非常 juicy。
Pan fry thick cut U S Black Angus steak 香煎厚切美國黑毛安格斯牛扒
享用過超厚嘅肉眼排後,Charles 再為我哋解凍特級帶子,以 sashime 方式咁食!真喺好老土講句,帶子真喺好有帶子味,而且肉質非彈牙可口,可見 Charles 對處理海鮮嘅一流技巧。
見食剩三粒,Charles 特意攞去煎一煎,佢仲透露話煎海鮮,個熱鑊先喺最重要!因為咁樣唔會痴底。輕輕煎熟表面之後上碟,charles 再好細心咁配上黑松露,咁就成為《黑松露配香煎 sashime 特級帶子》。
黑松露配香煎特級帶子
大家唔駛恨,真喺超好食,香脆嘅外層加上黑松露嘅清香,簡直一流。而且咬落非常 creamy。

今餐真喺真喺多謝老友好介紹,而且老闆好好人,仲成日好謙虛講只喺識屋企飯,其實睇佢烹調技巧,又點止煮家常便飯咁簡單!食到一流嘅海鮮餐外,仲學識到好多處理飛機貨嘅冷知識同烹調嘅技巧!
Chorizo 西班牙辣肉腸
黑松露配香煎特級帶子