2023-08-14 18 瀏覽
朋友住土瓜灣附近所以成日都去啟岸搵嘢食🍕今次試一間坐得舒服嘅西班牙菜。我同朋友叫咗兩個lunch set✨一個要沙律一個要湯,沙律菜fresh加少少水牛芝士食係開胃前菜🥗湯係creamy嘅甘荀湯。🍞生牛肉他他多士生牛肉、蕃茄、辣醬、紅蔥mixed埋調味啱啱好,蕃茄味比較重,驚生牛肉嘅人都易入口。下面個黑麥包外脆內軟。🦑香烤帶子海鮮西班牙飯帶子大粒,西班牙飯入面有魚子、蜆、墨魚,味道濃,口感係比較濕、汁多。🍹Still Tea Sangria飲落應該無加糖,水果味好重,呢個好清新好飲。

🍞生牛肉他他多士

🦑香烤帶子海鮮西班牙飯

🍹Still Tea Sangria
飲落應該無加糖,水果味好重,呢個好清新好飲。
2023-08-06 19 瀏覽
週日好天氣☀️,同媽媽食個fusion西班牙日式brunch😚 環境好好 坐得幾舒適 啱曬傾計chill chill~媽媽叫左個香烤帶子海鮮西班牙飯,好有驚喜成隻帶子上 好多芝士好多汁。🤤🤤👍🏻👍🏻我嘅慢煮牛頰肉墨西哥餡餅配薄荷醬及沙律,外皮好脆 肉好淋🤤🤤💸💸午市套餐香烤帶子海鮮西班牙飯 $168配餐湯, 西班牙鮮果特飲(加$15)慢煮牛頰肉墨西哥餡餅 $148配餐湯, 凍朱古力咖啡 (加$15)📍STILL地址: 土瓜灣馬頭圍道63號啟岸1樓06號舖

💸💸
午市套餐
香烤帶子海鮮西班牙飯 $168
配餐湯, 西班牙鮮果特飲(加$15)

慢煮牛頰肉墨西哥餡餅 $148
配餐湯, 凍朱古力咖啡 (加$15)

📍STILL
地址: 土瓜灣馬頭圍道63號啟岸1樓06號舖

2023-08-06
  • 招牌西班牙海鮮炒飯
📍Still🇭🇰 土瓜灣馬頭圍道63號啟岸1樓06號舖最近多左去土瓜灣工作再次嚟到啟岸揾食上到一樓呢間cafe好吸引我 感覺環境好舒適午市套餐會包湯或者沙律同一杯飲品當日係蘑菇忌廉湯裡面好多蘑菇蓉煮到好濃啲蘑菇好香有口感 仲有少少黑松露味😋 生牛肉他他多士 $98他他嘅份量好裡面有青蘋果 青瓜 有啲特別嘅梅有柚子皮 出面未試過咁嘅味!好味個包係啡色嘅 好鬆軟😋 慢煮牛面頰墨西哥餡餅 $148好味!係手絲嘅肉入面仲有茄子片個餅皮好脆👍🏼
📍Still

入面仲有茄子片
個餅皮好脆👍🏼
2023-08-05
  • 生牛肉他他多士
同朋友係土瓜灣做完工作坊,想慰勞下自己,無論係環境、服務、食物質素都好值得一讚!🥰.🔸Set Dinner For 2 $698.3款前菜* Scallops Ceviche帶子新鮮,做前菜開胃一流~.* Gambas Al Jillo明太子蒜片蝦,蝦厚肉彈牙,明太子用左湯汁形式上,仲配左酸種包可以點黎食😆.* Beef Tataki牛肉輕輕火炙過🤫 醬汁好夾個肉味.1款主食* Still Paella (2 Person)比較濕既西班牙炒飯,用料偏日式,加左火炙左口魚、三文魚子、蜆肉、大蝦,好特別,好好食,推薦大家試呢個🤤.2人份甜品* Chewy SweetsChurros幼身,但做到外脆內軟既口感,抹茶味同黃豆味蕨餅夠煙靭👍🏻.飲品仲做緊買一送一優😍🔸Still Tea Sangria $58茶味好濃~ 唔會好甜,幾開胃😆.🔸Sangria Mocktall $68梳打味突出,有清新感覺😛
🔸Set Dinner For 2 $698
3款前菜
* Scallops Ceviche
帶子新鮮,做前菜開胃一流~
* Gambas Al Jillo
* Beef Tataki
牛肉輕輕火炙過🤫 醬汁好夾個肉味
1款主食
* Still Paella (2 Person)
2人份甜品
* Chewy Sweets
飲品仲做緊買一送一優😍
🔸Still Tea Sangria $58
茶味好濃~ 唔會好甜,幾開胃😆
🔸Sangria Mocktall $68
梳打味突出,有清新感覺😛
2023-08-01 20 瀏覽
因為之前在紅磡住了很長時間,久不久都會回到這裏覓食,今晚便選擇了一間西班牙日式fusion菜。明太子蒜片蝦,蝦肉爽口彈牙,配上明太子的醬汁,既有日式又帶點西班牙色彩。紅酒燴西班牙辣腸,西班牙辣肉腸吸收了紅酒的味道,多了一層酒香,醬汁的味道非常吸引,可以配上法式脆包。生帶子刺身配西柚柚子醋,帶子被三文魚子的鹹味帶出了海洋的氣息,加上蘋果絲,增加了味道層次。招牌西班牙海鮮炒飯,材料有蝦、左口魚裙邊、魷魚、三文魚子,飯粒帶點嚼勁,吸收了海鮮和湯的味道之後,更加惹味。煙勒之選,除了西班牙油炸鬼之外,還有日式抹茶和黑糖厥餅,西班牙油炸鬼香脆可口,加點朱古力醬味道更佳。厥餅煙煙韌韌和西班牙油炸鬼相映成趣。Still Sangria ,帶濃郁的紅酒味道和果香,是西班牙出名的飲品。熱情果蘋果特飲$68,熱情果的味道不會太酸,配合青蘋果的清新,非常有夏日感覺。木魚麵豉蒜粒,這個餐前小食是免費的,對一個蒜頭控來說,非常美味。

2023-07-31 21 瀏覽
紅磡打卡熱點小京都美食街之內,尋到西餐廳,店子主打精緻食物及日本料理。滿滿期待一去,餐廳環境優雅舒適。西班牙小吃及日本菜。朋友很喜歡店子橙白色拱門一角。 細心看看,實在很有旅行之感。水果酒適合愛喝酒的同行友,浪漫餐廳,和愛侶度過一個甜蜜的晚上。考慮一下以下高質套餐。特色佈置氛圍,不一樣異國風情之旅。與朋友共享夜晚煥然一新之地,高水汁之食物擺盤,服務亦溫文有禮。令人感到輕鬆,活在當下,l沉醉於餐廳慢活寫意之氛圍 未點餐前店員先奉上一份餐前小吃比較少吃到之部位,雞軟骨特別,口感彈牙,入口有鮮味,可以醒一醒個味蕾!自家醃漬感,味道很驚喜,清新感。店員推介晚餐,餐牌內的特色亦有放進生肉牛他他牛肉他他肉質鮮嫩,酸酸很開胃!牛肉和酸種多士。牛肉滑嫩,滑口感跟脆口多士,很好口感!豐富~牛肉口味特別,大大片的香脆烤多士作伴,軟滑的牛肉混合了口感很好的小粒,蒜粒、青瓜粒、牛肉質地滑配脆脆的多士。西班牙餐加入日本特色。 多士不錯,多士烤得香脆,肉質令整份多士口感和味道也非常豐富。火炙生牛肉片火炙生牛肉片用邊邊炙燒,西冷牛肉切片 ,包住爽脆清甜的,細細長長,但吃起來是意外的脆,驚喜,萵筍條不是西班牙傳統,配
特色佈置氛圍,不一樣異國風情之旅。與朋友共享夜晚
未點餐前店員先奉上一份餐前小吃
店員推介晚餐,餐牌內的特色亦有放進
生肉牛他他
火炙生牛肉片
火炙生牛肉片用邊邊炙燒,西冷牛肉切片 ,包住爽脆清甜的,細細長長,但吃起來是意外的脆,驚喜,萵筍條不是西班牙傳統,配上生牛肉片,味道清甜喔。
西班牙經典小吃,加入新風格,同時和風地加入日本式做法,醬汁更濃郁鮮香,配上自家醫汁,棒喔。
生帶子刺身配西柚柚子醋
帶子刺身配西西里柚子醋之醋汁甜中帶酸,令生帶子更美味,顯現層層海鮮覆蓋著鮮味,日本配襯,甜酸油膩感沒有呢
生帶子之品質高,鮮味濃郁,口感細膩。日式帶子刺身自製柚子醋汁,鮮味入口,能品嚐到西柚柚子香,搭配生食級之生帶子刺身,鮮甜的口感清爽,三文魚籽,吃到爽口的,味道清新。 這一道和風小吃,用日本北海道帶子刺身以西柚汁及柚子醋略為醃漬,配上自家醃漬的白蘿蔔。
主菜可選罕見豬腩肉,海鮮炒飯的經典;喜愛海鮮亦可揀選魚喔
鱈魚西京燒
餐廳級料理有滿滿日式感,西京燒很特別,看到漬醃魚肉後,直接燒出鮮味之料理,醬汁有白味噌做底,也有味醂味,混成西京漬,味道帶甜。保留了日本傳統特色,煎出不鬆散的魚肉,吃出鱈魚肉質細緻,魚料理佐以日本做法,享受到鱈魚最佳滋味,新鮮肥美,油香滿溢的鱈魚作食材。肉質鮮嫩、魚油豐潤日本西京燒銀鱈魚,想不到店子做出這醬汁濃郁,魚的鮮味,煎熟後咸香味十足。
慢煮北海道十勝豬腩配泰式醬汁也想試試呢,看旁的點了,味道像不錯,泰式醬汁也很特別
焙茶芝士糕
2023-07-31 7 瀏覽
雖然土瓜灣號稱是美食天堂,但西班牙菜在土瓜灣其實並不常見。這次難得跟朋友聚餐,來到了這位於土瓜灣啟岸的Still,Still除了主打西班牙菜外,還有日本菜,雙重美食享受。點完餐後,飲料很快就送上桌,來到Still,就會想試試看西班牙的經典飲品西班牙鮮果特飲,這可是西班牙的國民特飲,喝起來充滿夏日風情。西班牙鮮果特飲喝起來甜甜的,挺適合配搭稍後會吃到的各式料理。喜歡水果風味帶清爽感的酒精推薦這杯熱情的蘋果特飲,喝下後是輕盈爽口的果香調,在口鼻之間形成蘋果、熱情果的不同層次堆疊,同時又有Apple Cider的架構支撐,是杯沒有距離感的水果酒。生帶子刺身配西柚柚子醋入口能品嚐到豐富的西柚柚子果香,蠻令人驚喜,搭配生食級的生帶子刺身,細緻鮮甜的口感,蘸著帶點柚香的西柚柚子醋特別清爽開胃,朋友蠻喜歡這道Tapas。香噴噴的明太子蒜片蝦擺盤簡約高雅,使用鮮美的蝦肉與鮮香的明太子烹調,兩者之間所疊加出的鮮味真的讓人留下深刻印象,再配上蒜片去襯出不同的味覺轉換,美味又精彩。簡單又大氣的火炙生牛肉片,淋上醬汁,撒上黑白芝麻,捲上菜蔬,火炙生牛肉片處處都藏著細節,火炙生牛肉片具有獨特的粉色,品味起來軟嫩

簡單又大氣的火炙生牛肉片,淋上醬汁,撒上黑白芝麻,捲上菜蔬,火炙生牛肉片處處都藏著細節,火炙生牛肉片具有獨特的粉色,品味起來軟嫩極致,與各式配料合奏,組合成一道和諧的Tapas。

吃了前面幾道Tapas,終於等到今晚的重頭戲招牌西班牙海鮮炒飯,各式各樣的新鮮海鮮鋪在炒飯上,讓人看了開胃無比。招牌西班牙海鮮炒飯收汁收得剛好,米心軟硬適中,飯粒有吸收到海鮮精華,嚐起來毫不油膩。

我們好奇甚麼是煙韌之選,於是決定點來嚐嚐看,煙韌之選原來是西班牙油條及日式蕨餅,西班牙油條都是Still純手工現炸製作,飯後不論吃得多飽,記得都要點來品嚐,煙韌之選值得一吃。

西班牙油條外面酥香溫熱,帶著嚼勁的咬感,暖暖的甜度入口,吃上來更香,沾上朱古力醬一起吃,增加西班牙油條的香氣,更是美妙萬分。日式蕨餅則是抹茶與黃豆粉口味,日式蕨餅軟糯彈牙,單純的抹茶甘香,溫柔敦厚的黃豆粉甜香,教人賞心悅目,百吃不膩。

2023-07-21 29 瀏覽
餐廳位於土瓜灣站啟岸商場 比較小去啟岸都有幾多餐廳選擇餐廳主打日式、文青風格嘅多國菜 環境都幾靚仲有幾款時令手工啤酒 當日去嘅時候見到有晚市套餐 叫左個set for two前菜有醬油漬魷魚一個好清爽 咬落去好爽脆嘅冷盤魷魚切粒 醬油味面頭加左D芝麻 味道都好濃Tapas揀左生帶子刺身配西柚柚子醋柚子醋用左醃蘿蔔墊底 亦加左小許西柚 口感好清爽紅酒燴西班牙辣腸搭配左黑麥包去配辣腸麵包麥味好香 焗到焦香脆邊辣肉腸 咸香味好夠 唔係特別辣 好惹味火炙生牛肉片牛肉片中間包左蘆筍牛肉口感好柔軟主菜招牌西班牙海鮮炒飯材料好豐富有蜆肉 魷魚 大蝦 左口魚裙邊加左辣粉 辛香味重食得出加左番紅花、羅勒香氣飲品招牌西班牙水果茶水果茶味道清淡 茶味好香 整體好清新Charming pink lady以橙 士多啤梨 為主 莓味好香 果香味濃郁甜品煙靭之選係蕨餅同churros churros面頭砂糖令佢咬落更脆 入面蛋漿咸咸地 幾香同肉桂味好突出
餐廳位於土瓜灣站啟岸商場 比較小去啟岸都有幾多餐廳選擇
餐廳主打日式、文青風格嘅多國菜 環境都幾靚
仲有幾款時令手工啤酒

牛肉口感好柔軟

主菜
材料好豐富有蜆肉 魷魚 大蝦 左口魚裙邊
加左辣粉 辛香味重
食得出加左番紅花、羅勒香氣

飲品

甜品
煙靭之選
係蕨餅同churros

2023-07-21 21 瀏覽
土瓜灣比人感覺係老區,今日喺土瓜灣做野,原來起咗好多新樓,其中呢個新商場有間西餐廳,見入面裝修得幾靚同佢地個2人餐都幾吸引,就入去試試。Welcome food係木魚味噌蒜粒,原粒蒜用味噌醃製,食落蒜粒爽口味噌味好特出。招牌沙律,沙律菜非常新鮮,好脆口,配埋粟米同牛油果,食落好fresh。明太子蒜片蝦,蝦都幾大隻,好爽口,個醬汁好重蒜味,d蝦入晒蒜味,唔錯。紅酒燴西班牙辣腸,d辣腸唔算太辣,個紅酒汁味道好特出,仲有麵包配埋一齊食,幾好食。慢煮北海道十勝豬腩配泰式醬汁,個賣相好靚,d豬腩好層次分明,但食落一d都唔油膩,配埋泰式醬汁好惹味,配菜係沙律菜同粒粒西柚,配主菜食好夾。煙韌之選,原來係churros,外面脆卜卜,入面軟淋淋,配埋個朱古力醬一齊食,好好喺,另外仲有抹茶味同黃豆味嘅蕨餅,食落煙煙韌韌又唔太甜。熱情的蘋果特飲&西班牙鮮果特飲,2杯d果味都好重,應該係新鮮生果渣汁,上面裝飾係用新鮮生果,非常健康。

Still位於土瓜灣啟岸商場,係一間主打西班牙同日文料理既餐廳,店內既裝修以簡約為主調,放左d植物擺設,加上餐廳透光感十足,洋溢着寫意既氛圍

二人晚市套餐Tapas
火炙生牛肉片
生牛肉片火炙後更加香,捲住既係爽脆既萵荀條,上面吱左d蛋黃醬同撒上芝麻,一啖一口,味道層次豐富

生帶子刺身配西柚柚子醋
帶子刺身新鮮鮮甜,下面係醃製過既酸蘿蔔、西柚果肉,個酸度好醒胃,整個味道好清新

生牛肉他他多士
生牛肉他他個味道調得好好味,食到入面有洋蔥碎、酸豆碎等等既材料,配以黑麥軟包多士,又夾又好食

前菜
好入味,味道甜甜地的,做餐前小食一流

Sangria 西班牙水果酒
Sangria係餐廳自家釀制製的,放入唔同鮮果同香料釀製至少三至五日,飲到淡淡既肉桂香,酒味唔算重,好易入口

招牌西班牙海鮮炒飯
將傳統西班牙海鮮飯加以改造,帶點西日fusion既感覺,火炙過既左口魚油脂出晒黎,仲有唔同海鮮、魚子,每粒飯都被濃濃既海鮮湯包住,整個飯味道濃郁好食

二人晚市套餐
Tapas

前菜
好入味,味道甜甜地的,做餐前小食一流

Sangria 西班牙水果酒

Sangria

Chewy Sweets
西班牙傳統甜點churros + 日本傳統甜點蕨餅,churros 外脆內軟,加埋外層既沙糖同肉桂真係好好食,而日式蕨餅煙煙韌韌,仲有黃豆粉同抹茶兩款味道

Chewy Sweets

食物出色又高質,店員好有禮貌,又會細心講解menu,環境舒適,好適合朋友聚會或同朋友過黎飲杯野食下tapas既一個好地方
Sangria
2023-07-16 285 瀏覽
早兩日去完土瓜灣嘅啟岸食飯,食完飯行過呢一間餐廳,心思思好想試,於是今日同朋友過咗嚟試吓呢一間喺土瓜灣啟岸一樓嘅西餐餐廳整個環境都好靚,仲好舒適添,裝修以文青Cafe嘅風格,令人好舒適,好適合同朋友傾偈食飯。餐廳以西班牙x 日式fusion 菜為主,食完勁滿意😍見到餐廳有個dinner set 好似唔錯,有tapas , main course,dessert$698/set 好似都幾抵食🎈生帶子刺身配西柚柚子醋帶子刺身,一啲都唔細,配上清香嘅西柚柚子醋,係極度清新嘅味道,簡直有如開胃菜一樣😍🎈明太子蒜片蝦以蒜片爆香,將蝦仁混合蒜片入邊一齊炒香,再加以明太子醬,口感非常豐富,而且亦都十分美味,令食慾更加提升🎈紅酒燴西班牙辣腸將西班牙辣肉腸加入紅酒一齊融合,兩者嘅香氣混合埋一齊,而且呢個酸種麵包,係餐廳自己製作嘅,再配合埋一齊食,味道超級正!🎈慢煮北海道十勝豬腩配泰式醬汁豬腩唔算好肥,算係肥瘦適中,表面有少少焦香嘅感覺,再配合埋沙律菜,加上泰式醬汁,係一個超好食嘅fusion菜😍𝘿𝙚𝙨𝙨𝙚𝙧𝙩-煙韌之選有三種嘅甜品,混合埋一齊,比較少食嘅就係西班牙油條,同兩款嘅蕨餅,西班牙油條好有特色,

🎈生帶子刺身配西柚柚子醋

🎈明太子蒜片蝦

🎈紅酒燴西班牙辣腸

🎈慢煮北海道十勝豬腩配泰式醬汁

𝘿𝙚𝙨𝙨𝙚𝙧𝙩-煙韌之選
有三種嘅甜品,混合埋一齊,比較少食嘅就係西班牙油條,同兩款嘅蕨餅,西班牙油條好有特色,沾上朱古力醬,超好食

𝙎𝙩𝙞𝙡𝙡 𝙩𝙚𝙖 𝙎𝙖𝙣𝙜𝙧𝙞𝙖 𝙄𝙘𝙚𝙙
茶壺外型夠晒靚仔,味道都好清新解渴
𝙎𝙖𝙣𝙦𝙧𝙞𝙖 𝙈𝙤𝙘𝙠𝙩𝙖𝙞𝙡
味道清甜解渴

2023-07-15
  • 慢煮北海道十勝豬腩配泰式醬汁
2023-07-14 27 瀏覽
Still是一間西班牙日式fusion菜,餐廳是日式文青簡約風格,很適合打卡外,環境也令人感到很舒服。我地點了一份二人套餐,前菜可以選三款,主菜選一個,還有甜品一份,飲品要另外付費哦。.🔹火灸生牛肉片🔹牛肉滑嫩,輕微燒過外面味道更香,醬汁酸酸甜甜,中間包著爽口的萵荀,口感豐富。🔹白鯷魚白草蕃茄多士🔹白鯷魚魚味重,味道鹹香,與酸酸甜甜的蕃茄醬配以酸種麵包一起吃,很有風味。🔹紅酒燴西班牙辣腸🔹辣腸味道濃郁,經蒜片炒過更香口,跟酸種麵包也十分夾。🔹招牌西班牙海鮮炒飯🔹飯底保留西班牙炒飯既特色,飯粒硬身,口感偏濕。配料上則比較偏向用日式既材料,如左口魚,三文魚籽等等。尤其本來左口魚重油香,更令炒飯更加香及惹味。🔹Chewy Sweets🔹西班牙油炸鬼以及綠茶蕨餅是今晚的煙韌之選,churros味道很甜,再配以巧克力醬,嗜甜者會很喜歡;綠茶蕨餅口感彈牙,不會過甜。🔹Sangria🔹Still 自家製水果酒,用不同水果、香料與紅酒或白酒醃製而成,酒精濃渡不高,又有果香,容易入口。.

🔹火灸生牛肉片🔹

🔹白鯷魚白草蕃茄多士🔹

🔹紅酒燴西班牙辣腸🔹
辣腸味道濃郁,經蒜片炒過更香口,跟酸種麵包也十分夾。

🔹招牌西班牙海鮮炒飯🔹

🔹Chewy Sweets🔹

🔹Sangria🔹

2023-07-12 41 瀏覽
今日過咗嚟土瓜灣食dinner.見到呢間餐廳係西班牙菜cross over 日式菜,兩樣都係我飛彿。果然非常之有驚喜😍餐廳屬小店,非連鎖式餐廳,店主每道菜都非常有heart,十分精緻講究。今日同朋友叫左二人晚市套餐$698/set有前菜8款揀3款。明太子蒜片蝦蝦本身大大隻,爽口彈牙,有番紅花,明太子同香濃蒜油味,十分惹味👍🏻火炙生牛肉片十分精緻,賣相滿分💯牛肉片卷著玉瓜十分清新,特別👍🏻生帶子刺身配西柚柚子醋強烈柚子味嘅帶子十分特別,令帶子本身嘅腥味一掃而空😎仲有小小西柚伴著吃,十分清新招牌西班牙海鮮炒飯有左口魚邊嘅西班牙炒飯都係第一次食!好香!仲有好多彈牙蝦同螺肉,足料,飯質粒粒分明,加上特製醬汁好惹味。西班牙果酒係店主自己釀的,有獨特嘅香料丶玉桂味而且非常之滑口,酒味香濃,值得一試
今日同朋友叫左二人晚市套餐$698/set
有前菜8款揀3款。
明太子蒜片蝦
火炙生牛肉片
十分精緻,賣相滿分💯牛肉片卷著玉瓜十分清新,特別👍🏻
生帶子刺身配西柚柚子醋
強烈柚子味嘅帶子十分特別,令帶子本身嘅腥味
一掃而空😎仲有小小西柚伴著吃,十分清新
2023-07-11 21 瀏覽
今日lunch搵餐廳食飯,本來諗住去同一個地方嘅另外一間餐廳,經過睇睇Menu,覺得食物幾特別,唔錯😘,入去叫了這個西班牙八爪魚🐙墨汁飯,daily soup係南瓜湯,仲有一杯精緻嘅水果茶,很滿足😌,亦好,值得推薦👍
西班牙八爪魚墨計飯
西班牙八爪魚墨計飯
2023-07-11 29 瀏覽
本身住土瓜灣,行嚟啟岸都近,見到開左幾間餐廳,就逐間試下,呢間係食西班牙菜,覺得幾特別,所以就試下,試左有驚喜,仲有再去幫襯呢~ 食物用心煮,服務很好,個西班牙甜品,好似油炸鬼咁好好食,呢度約朋友去gathering都係一個好選擇。