2023-06-06 28 瀏覽
❤️生牛肉他他三文治經典的法國菜,由切碎的生牛肉與切碎的洋蔥,酸豆,芥末和調味料混合而成。放係多士想好夾😆好味😋❤️燒豬肋條豬肋骨用燒烤醬醃製,然後烤至肉質鬆軟,足足有四條,兩個人share食都好舊,仲配埋樹哥同醃製蕃茄添💯❤️日式唐揚炸雞也被稱為「炸雞塊」,由切成小塊的雞肉用醬油,米酒,薑和其他調味料醃製,然後沾上麵粉,炸至金黃色和酥脆。配搭沙律醬食,又脆口,係好好嘅小食❤️西班牙水果茶顏色鮮艷,色彩繽紛,賣相一流,飲佢唔會太甜,有濃濃百香果味❤️Honey Latte 平時比較少見,所以今次就叫你試吓, honey代替咗平時嘅堂,飲落去又好濃嘅蜜糖味,但係又唔會覺得好甜好流
❤️生牛肉他他三文治

❤️燒豬肋條

❤️日式唐揚炸雞

❤️西班牙水果茶
顏色鮮艷,色彩繽紛,賣相一流,飲佢唔會太甜,有濃濃百香果味

❤️Honey Latte

下午茶
  • 日式唐揚炸雞
🏮STILL位於「啟岸巷子」,一條採用和風設計的新美食街。餐廳帶有文青氣息,以大地色系為主調,裝潢設計則以木質和綠色植物盆栽作點綴。陽光滲入全落地玻璃窗内,恍如置身於小桃園🌴🍑餐廳為西班牙日式Fusion餐廳,糅合Tapas x 日本料理,帶出創意驚喜🇪🇸🇯🇵週末晚上我點了客二人晚市套餐$698:🦑日式魷魚軟骨(complimentary)軟骨配上特製味付醬汁,非常爽口(Tapas:8選3西班牙小菜)🍞白鯷魚香草蕃茄多士白鯷魚肉質柔軟,香脆多士上塗滿香草蕃茄蓉、酸香開胃🥩火炙生牛肉片Beef Tataki是常見的日本料理,火炙薄片牛肉至“半生不熟”。牛肉表皮微焦,內面淡淡粉色,包住清爽脆嫩的萵筍條,鮮味十足🍗日式唐揚炸雞唐揚為日式醬汁醃漬入味的炸物,是日本常見下酒菜。鹹酥香脆的外皮包裹住 嫩滑的雞肉,非常香口惹味(Main 3選1)🐟鱈魚西京燒配萵筍沙律主菜以新鮮食材:鱈魚、萵筍、大啡菇炮製而成。Black Cod肉質細緻,入口即化,帶有清楚甘口的天然鮮甜味(Dessert 2選1)🍡煙韌之選:西班牙甜牙條X日式蕨餅Warabi mochi有黃豆和抹茶味,口感煙韌軟熟; Churros

🦑日式魷魚軟骨(complimentary)
軟骨配上特製味付醬汁,非常爽口

(Tapas:8選3西班牙小菜)

🍞白鯷魚香草蕃茄多士
白鯷魚肉質柔軟,香脆多士上塗滿香草蕃茄蓉、酸香開胃

🥩火炙生牛肉片

🍗日式唐揚炸雞

(Main 3選1)
🐟鱈魚西京燒配萵筍沙律

(Dessert 2選1)
🍡煙韌之選:西班牙甜牙條X日式蕨餅
Warabi mochi有黃豆和抹茶味,口感煙韌軟熟; Churros炸得酥脆温暖,蘸滿濃濃肉桂糖配上朱古力醬,幸福感滿滿

飲品Buy 1 get 1 free
🍹Sangria Mocktail ($68)
西班牙招牌特飲Sangria, 餐廳堅持自家釀製3-5天,鮮果味道清甜透心涼

🍺Duvel Tripel Hop Cashmere($88)
Belgian IPA 9.5% , IBU: 50
酒精味明顯,泡沫充足蓬鬆,入口重苦辛味,尾韻略帶點甜味

(All prices are subject to 10% service charge)

@still.hk_ 食物擺盤精緻有水準,服務亦溫文有禮。餐廳名稱更有「Still Alive」的含意,意旨活在當下~而我still沉醉於餐廳慢活寫意的氛圍 🌙

📍STILL
土瓜灣馬頭圍道63號啟岸1樓06號舖
(港鐵土瓜灣站D1出口, 步行約6分鐘)
坐落於土瓜灣的「啟岸」充滿着濃濃日本氣氛更是藏著不少高質餐廳其中一樓的 STILL 更是我的寶藏餐廳啊( ˘ ³˘)♥主打西班牙Tapas🇪🇸x日本🇯🇵Fusion 菜餐廳氛圍感十足 落地大玻璃 和日式清新風日間和晚上的氣氛都截然不同‎ ˖ ࣪⭑當我們仍Still Alive 為何不珍惜每個Day&Night?♡ 𝘽𝙤𝙤𝙠𝙢𝙖𝙧𝙠 ♬喜歡的話先收藏吧 ₍ᐢ.ˬ.ᐢ₎ —| 𝙍𝙚𝙘𝙤𝙢𝙢𝙚𝙣𝙙 |✎ 香煎慢煮八爪魚 配柚子胡椒汁 $178精緻的擺盤 伴隨著慢煮八爪魚的香煎氣味光是看著也令人食慾大增~採用了日本生八爪魚 以慢煮再慢火煎的烹調手法讓肉質煙韌軟彈之餘,外層又有一點點煎脆加上特別的柚子胡椒汁 昇華了味覺層次~✽好味指數:★★★★☆/5.✎ 鱈魚西京燒 配萵筍沙律 $268 #推薦嘩~這個真是十級推薦給愛吃魚的朋友!厚厚的雪白魚肉 輕輕一按便感覺到好嫩滑吃下去迎來淡淡的麵豉甜香~ 加上魚肉本身的甘香油脂 大癲 超好食伴碟的萵筍中和魚肉的油醇感大啡菇更是十分厚肉 好juicy~✽好味指數:★★★★★/5.✎ 是日甜品 布丁燒🍮 $68雖然賣相不太完整(。•ﻌ•。) 不過味道也
坐落於土瓜灣的「啟岸」充滿着濃濃日本氣氛

♡ 𝘽𝙤𝙤𝙠𝙢𝙖𝙧𝙠 ♬喜歡的話先收藏吧 ₍ᐢ.ˬ.ᐢ₎

| 𝙍𝙚𝙘𝙤𝙢𝙢𝙚𝙣𝙙 |

✎ 香煎慢煮八爪魚 配柚子胡椒汁 $178
精緻的擺盤 伴隨著慢煮八爪魚的香煎氣味
光是看著也令人食慾大增~
採用了日本生八爪魚 以慢煮再慢火煎的烹調手法
讓肉質煙韌軟彈之餘,外層又有一點點煎脆
加上特別的柚子胡椒汁 昇華了味覺層次~
✽好味指數:★★★★☆/5

✎ 鱈魚西京燒 配萵筍沙律 $268 #推薦
嘩~這個真是十級推薦給愛吃魚的朋友!
厚厚的雪白魚肉 輕輕一按便感覺到好嫩滑
吃下去迎來淡淡的麵豉甜香~
加上魚肉本身的甘香油脂 大癲 超好食

伴碟的萵筍中和魚肉的油醇感
大啡菇更是十分厚肉 好juicy~
✽好味指數:★★★★★/5

✎ 是日甜品 布丁燒🍮 $68
雖然賣相不太完整(。•ﻌ•。) 不過味道也是不錯的
✽好味指數:★★★/5

地址: 土瓜灣馬頭圍道63號啟岸1樓06號舖
回訪指數:🤤🤤🤤🤤🤤/5
環境舒適:🪑🪑🪑🪑/5
2023-05-30 35 瀏覽
放假去咗土瓜灣探朋友,佢帶咗我嚟呢間喺日本街商場嘅Cafe食午餐。Cafe主打食西班牙x日本fusion菜,我哋叫咗兩個lunch set,升級加左一個小食同埋一個甜品,食物幾好質素,我諗如果夜晚嚟食都幾有氣氛。首先就嚟咗沙律同埋餐湯,沙律係青蘋果沙律,新鮮爽脆。餐湯係南瓜湯,飲得出真材實料,香甜creamy。日式唐揚炸雞呢個跟餐加$28就有,總共有四件,炸雞炸得好好,炸粉夠薄,香脆,雞肉嫩滑😋沾上微辣嘅沙律醬,好滋味。安格斯牛腹扒三文治 $188呢個三文治好有驚喜,上枱望落個包好似好硬,但係其實一啲都唔會,佢係鬆鬆脆脆的,仲要裏面搽咗牛油,所以勁酥香😍裏面夾嘅材料都超級豐富,除咗有鮮嫩嘅牛腹扒,勁柔軟,肉味香濃😋仲有香甜多汁嘅燈籠椒絲同埋大量青醬,所以食落去一啲都唔會油膩👍🏻香烤伊比利亞豬肋骨 $208呢個一上枱已經好香,豬肋骨考得食水好靚,切開啖啖肉,肉質鬆軟,唔會乾柴。配菜仲細心配上車厘茄沙律,酸酸甜甜可以解膩。薯角炸得香脆,灑咗少少粗鹽,如果配埋黑松露沙律醬食薯角更加正😆抹茶芝士蛋糕我哋加咗$28升級叫咗個甜品,個芝士蛋糕都好靚,粉綠色好夢幻😍抹茶味道淡淡滲出,芝士香滑,呢個c

日式唐揚炸雞

安格斯牛腹扒三文治 $188

香烤伊比利亞豬肋骨 $208

抹茶芝士蛋糕
我哋加咗$28升級叫咗個甜品,個芝士蛋糕都好靚,粉綠色好夢幻😍抹茶味道淡淡滲出,芝士香滑,呢個cheese cake唔會太膩,比較輕盈嘅感覺。

我哋仲加$15 upgrade左招牌西班牙水果茶、熱情的蘋果特飲,靚靚可以打卡😆味道都幾清新。
午餐
土瓜灣地鐵站走出6分鐘左右有新大廈啟岸1號為食肆聚集點,整棟以日本簡約風為主,感覺舒適猶如走到小日本,而當中Still更為當中嘅美食綠洲,主打西班牙Tapas及日本fusion食物.走清新度假風,加上旁邊落地玻璃設計,溫暖陽光射入更感寫意Set Lunch:餐湯/沙律+餐飲🔸雜菌蘑菇湯濃郁,入口唔會太濃稠.新鮮羅馬生菜配上西班牙火腿,清新可口🔸翡翠螺雞肉西班牙飯($158)賣相吸引,燉飯每飯粒都吸收所有醬汁十分濃郁,飯身質地不軟不硬.除咗雞肉仲有大大粒翡翠螺,魷魚,帶子粒,材料非常豐富🔸日式唐揚炸雞(+$28)即叫即炸外皮脆口,雞肉嫩身.尾隨微微味醂及薑味🔸生牛肉他他多士($88)生牛肉分量十足,而且牛肉質素好,有彈性.當中配合紫洋蔥及辣椒乾等調味,微辣不涸喉,調味做得出色!🔸招牌西班牙水果茶🔸蜂蜜咖啡(+各$15)前者清新爽甜,夏日好選擇.後者首先飲到香濃咖啡味,然後淡淡潤喉清甜蜂蜜,兩者平衡好好

Set Lunch:餐湯/沙律+餐飲

🔸翡翠螺雞肉西班牙飯($158)

🔸日式唐揚炸雞(+$28)
即叫即炸外皮脆口,雞肉嫩身.尾隨微微味醂及薑味

🔸生牛肉他他多士($88)
🔸招牌西班牙水果茶🔸蜂蜜咖啡(+各$15)
之前喺Still食過dinner set之後念念不忘,於是最近又去咗佢哋度食lunch!(同埋彌補返上次無帶相機嘅遺憾,因為呢度嘅環境真係好靚靚🥹)午市套餐包餐湯/沙律、主菜同飲品🍽️ 是日餐湯係蝦味味噌湯,而沙律係蜜瓜沙律🥗🥪安格斯牛腹扒三文治 $188鬆軟嘅麵包夾住肉味濃郁嘅牛腹扒同紅黃椒絲,加上香草油香氣十足~ 伴碟亦有火箭菜,苦辣嘅特質同三文治非常夾🌿🇪🇸翡翠螺雞肉西班牙飯 $158一人份量嘅Paella好可愛😆 翡翠螺大隻彈牙,加上魷魚同雞肉都幾豐富!整體黎講係偏濕潤、酸度較高嘅西班牙飯,非常開胃🍋🍗日式唐揚炸雞 +$28套餐可以加配小食、甜品/升級飲品,好推介大家加唐揚炸雞,炸雞香口嫩滑好惹味🤪飲品我哋升級咗Expresso Tonic同Mint Lemon Tonic (+$15),兩杯都清爽消暑岩晒夏天🌞🧊

🥪安格斯牛腹扒三文治 $188

🇪🇸翡翠螺雞肉西班牙飯 $158

🍗日式唐揚炸雞 +$28
套餐可以加配小食、甜品/升級飲品,好推介大家加唐揚炸雞炸雞香口嫩滑好惹味🤪

午餐
土瓜灣啟岸開既餐廳都幾有特色,今次weekend 食左Still ,主打西班牙x日式菜式,又有啲似Cafe咁,可以嘆下咖啡☕️Lunch set有湯/沙律+主食+飲品,整體都唔錯👍🏻🔸香烤伊比利亞豬肋骨🐷豬肋骨烤得好香,表面有少少焦,肉質又好鬆軟軟,好輕易就切得開。旁邊仲有新鮮脆薯角、酸甜既蕃茄仔🍅🔸生牛肉他他多士🐮呢個生牛肉他他多士好好食!生牛肉份量都多既,落既調味係好開胃,食得出有酸瓜、胡椒等,好清新😋🔸是日甜品 🍰加$28可以配炸雞/吉列多春魚或甜品。我地揀左甜品,係抹茶芝士蛋糕,質感好軟滑,唔算好濃抹茶味,不過同芝士味好balance 🍵🍰🔸Honey Latte☕️🔸招牌西班牙水果茶 🍹飲品方面都好多選擇,叫左杯咖啡,拉花都幾靚,另一杯水果茶啲水果都好豐富,茶味香濃有水果的酸甜,都唔錯。📍#Still (#土瓜灣美食)土瓜灣馬頭圍道63號啟岸1樓06號舖➡️𝗙𝗼𝗹𝗹𝗼𝘄左我未啊😚跟住我去飲飲食食😎吃是真愛❤️ @eatistruelove.hk 🌟🔖 #吃是真愛_土瓜灣
Lunch set有湯/沙律+主食+飲品,整體都唔錯👍🏻

🔸香烤伊比利亞豬肋骨🐷

🔸生牛肉他他多士🐮

🔸是日甜品 🍰

🔸Honey Latte☕️
🔸招牌西班牙水果茶 🍹

📍#Still (#土瓜灣美食)

➡️𝗙𝗼𝗹𝗹𝗼𝘄左我未啊😚跟住我去飲飲食食😎
吃是真愛❤️ @eatistruelove.hk 🌟

🔖 #吃是真愛_土瓜灣
2023-05-30 22 瀏覽
住土瓜灣呢邊嘅人有福啦,鄰近土瓜灣地鐵站起咗個美食區。地點就係喺馬頭圍道63號,啟岸 The Vantage。呢間舖頭叫Still,就在2樓。舖頭裝修好靚,好適合情侶或知己好友打卡。今次試咗幾樣特別菜式: 炸多春魚手指呢個小食真係好特別,有啲似英國嘅炸魚手指,但係入面係原條多春魚。西式菜式加點中國味道,係好好嘅fusion。香烤仍比利亞豬肋骨條骨好大條又多肉,而且好甜,燒得好香。安格斯牛腹扒三文治第一次試牛腹扒,好冧,醬汁好入味。配百吉包令本身入味嘅牛肉取得個平衡。另外,杯Cappuiccino咖啡沖得好好味。

舖頭裝修好靚,好適合情侶或知己好友打卡。

今次試咗幾樣特別菜式:

炸多春魚手指

香烤仍比利亞豬肋骨
條骨好大條又多肉,而且好甜,燒得好香。

安格斯牛腹扒三文治

另外,杯Cappuiccino咖啡沖得好好味。
2023-05-26 18 瀏覽
「西班牙日式料理👻」最近跟朋友到土瓜灣探店,已經很久沒來這邊了,發現了一家新開的商場裡的一家環境優雅的咖啡店🥰,很有格調,以簡約木系風格設計✨✨香烤伊比利亞豬肋骨 $208有兩大塊豬肋骨還配了一些薯條和烤蕃茄,剛烤好的還是油香四溢,BBQ醬超級惹味,表面是有些香脆的,肉質緊實,是蜜汁甜口的滋味🥰✨白鯷魚香草番茄多士 $88表面是用新鮮蕃茄打爛製成的番茄醬,酸酸冰涼的感覺,白鯷魚被撕成一片片平鋪在多士上,第一次吃有點不習慣🤣,整體感覺比較清爽乾淨✨抹茶芝士蛋糕 +$28 是日甜品這個matcha cheese cake感覺真的不錯🤭,抹茶味淡淡香香,芝士的口感很細膩順滑,偏鹹口,不會過甜✨Still Tea Tangria $58招牌西班牙水果茶,里面有很多水果,橙子,蘋果和藍莓等等,整體口感很清爽,沒有加入很多糖,都是水果自身的清甜✨Sangria Mocktail $58雖然跟上一杯差不多,但這杯加入了百香果蜂蜜和soda water,所以整體口感會更甜,但是又帶點百香果的酸味🤣
「西班牙日式料理👻」

✨香烤伊比利亞豬肋骨 $208

✨白鯷魚香草番茄多士 $88

✨抹茶芝士蛋糕 +$28 是日甜品

✨Still Tea Tangria $58

✨Sangria Mocktail $58
當日黎到呢間位於土瓜灣餐廳食西班牙菜,餐廳環境都頗寬敞,裝修亦好精緻,有種亞熱帶渡假感覺,舒適恬靜😌🏝️當日點了:❣️生牛肉他他多士好味既牛肉他他😋整體調味酸甜,配料混合一齊好夾味多士係似法包,外脆內軟搭配一齊食好開胃😋👍🏻❣️花甲王雞肉西班牙飯炒飯份量不算多;花甲好新鮮,都頗大隻而西班牙飯調味不會淡,不會太乾身,醬汁都能包滿每粒飯粒,不錯吃❣️招牌水果茶清新解膩飲品,散發滿滿水果香,茶底會有少少🤏回甘💠💠💠💠💠💠💠💠💠💠💠💠💠💠💠總括,環境坐得好舒服,食物質素不錯,但食物份量偏少🥲

當日點了:

❣️生牛肉他他多士

好味既牛肉他他😋
整體調味酸甜,配料混合一齊好夾味
多士係似法包,外脆內軟
搭配一齊食好開胃😋👍🏻

❣️花甲王雞肉西班牙飯

炒飯份量不算多;花甲好新鮮,都頗大隻

❣️招牌水果茶

清新解膩飲品,散發滿滿水果香,茶底會有少少🤏回甘

💠💠💠💠💠💠💠💠💠💠💠💠💠💠💠

總括,環境坐得好舒服,食物質素不錯,但食物份量偏少🥲
2023-05-22 28 瀏覽
🍳 去咗土瓜灣新樓盤商場入面,發現呢個商場有好多唔同文青cafe,而今日揀咗一間以簡約白色調同充滿綠色植物嘅一間cafe,陽光照射入店鋪內,感覺好舒服寫意。我哋叫咗兩個lunch set,包餐湯/ 沙律,同埋飲品,餐湯係薯仔忌廉湯,而飲品叫咗兩款特飲,分別係西班牙水果茶同熱情的蘋果特飲,兩款都好fresh,好適合夏天消暑解渴,以下就等我講下主食啦!—————————————————————🍴 安格斯牛腹扒三文治 ($188) 牛腹扒大概五成熟,嫩滑多汁,麵包比較鬆軟,唔會感覺好乾身,而特調bbq醬汁,再加上三色椒同番茄,充滿西班牙風味😋 美味指數: 9/10—————————————————————🍴 翡翠螺雞肉西班牙飯 ($158) Paella入面嘅配料好豐富,有大大隻嘅翡翠螺、魷魚、雞肉、三色椒等等,而Risotto經過慢煮同加入高湯,令米粒口感Q彈,醬汁豐富而濃郁,質感滑順,帶點番茄嘅酸味,令我食完唔會感覺膩,仲有quota食埋個甜品😋 美味指數: 7.5/10—————————————————————🍴 抹茶麻薯戚風蛋糕 (lunch set +$28) 呢個戚風蛋糕係絕對驚

—————————————————————
🍴 安格斯牛腹扒三文治 ($188)
😋 美味指數: 9/10

—————————————————————
🍴 翡翠螺雞肉西班牙飯 ($158)
😋 美味指數: 7.5/10

—————————————————————
🍴 抹茶麻薯戚風蛋糕 (lunch set +$28)
呢個戚風蛋糕係絕對驚艷到我!首先蛋糕綿密細膩,口感輕盈,質地濕潤而蓬鬆,唔會好dry,中間夾住麻薯,同埋蛋糕上面嘅忌廉,令到層次更豐富,而且佢外觀精緻,呢個真係大推要試!
😋 美味指數: 9/10
2023-05-21
  • 西班牙海鮮炒飯
2023-05-18 402 瀏覽
⸜ S T I L L⸝‍上次去食另外一間餐廳嘅時候咁啱望到呢間餐廳好靚🤍咁岩落雨所以想揾間有feel啲嘅餐廳 所以又番左黎呢到!呢間係主打西班牙Crossover日式菜~≣≣≣≣≣✿≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣#HK_gfoodie旺角食好西#Hk_gfoodie≣≣≣≣≣✿≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣餐廳裝修走Pinterest風😍成件事好似去左度假咁😜我哋今次坐左係窗邊叫左兩個主菜同兩杯野飲≣≣≣≣≣✿≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣𝙈𝙖𝙞𝙣:- ̗̀ BBQ Chicken Chorizo Quesadilla ‪ ̖́- $115辣肉腸雞肉墨西哥餡餅配沙律芝士可以拉絲!而且雞肉份量都幾多沙律應該落左柚子醋 帶酸酸甜甜嘅口感好開胃😚😚😚- ̗̀ Beef Tartare ‪ ̖́- $108生牛肉他他✨面頭有剪碎左嘅辣肉腸口感酸酸辣辣牛肉肉質新鮮兩者嘅配搭好夾落左洋蔥同青瓜粒增加口感麵包好脆同牛肉他他有對比有得揀餐湯或沙律 但因為餡餅有所以就無揀餐湯落左好多心機 好好飲😚係用新鮮食材炮製而成𝘿𝙧𝙞𝙣𝙠𝙨:- ̗̀ Mint Lem

⸜ S T I L L⸝‍
上次去食另外一間餐廳嘅時候
咁啱望到呢間餐廳好靚🤍
咁岩落雨所以想揾間有feel啲嘅餐廳
所以又番左黎呢到!
呢間係主打西班牙Crossover日式菜~
#HK_gfoodie旺角食好西

有得揀餐湯或沙律 但因為餡餅有所以就無揀
餐湯落左好多心機 好好飲😚
係用新鮮食材炮製而成

𝘿𝙧𝙞𝙣𝙠𝙨:

- ̗̀ Mint Lemon Tonic ‪ ̖́- $48
薄荷檸檬湯力
檸檬同薄荷好Fresh😜
好岩食完餡餅之後飲
唔會太甜🥰😚

- ̗̀ Still Tea Sangria‪ ̖́- $58
招牌西班牙水果茶
好靚 面頭有啲水果係到
好Fresh嘅水果茶
甜甜地幾好飲😗
店員好耐心介紹食物
餐廳環境都好靚好有feel
而且我哋係星期六去食
感受下慢活嘅氣氛~
Still (土瓜灣)
2023-05-17 25 瀏覽
行過土瓜灣呢一區,見到有個商場裝修得好靚🤩好似去咗異國咁😆於是就上咗樓上覓食,俾我發現咗呢間超高質嘅西班牙餐廳🇪🇸花甲王雞肉西班牙飯呢個飯係十級推介,味道好濃郁🥳而且花甲都好新鮮大隻🥰黑胡椒蟹肉培根長通粉長通粉煮得啱啱好,軟硬度適中,而且都好夠入味😋配有黑胡椒調味,食落辣辣地,好特別😝招牌西班牙水果茶是日甜品甜品都好好食,值得一試👍另外值得一提嘅係餐廳環境十分開陽,好適合打卡📷而且店員服務態度好抵讚,成個用餐過程好舒服開心🫶🏻

花甲王雞肉西班牙飯
呢個飯係十級推介,味道好濃郁🥳而且花甲都好新鮮大隻🥰

黑胡椒蟹肉培根長通粉

招牌西班牙水果茶
是日甜品
甜品都好好食,值得一試👍

2023-05-15 30 瀏覽
又來到啟岸,發現喺2樓有一間餐廳主打fusion西班牙x日式餐廳 🇪🇸🇯🇵,幾特別舒服係有啲喺溫室嘅感覺好多植物包圍🌴,感覺都幾Chill,而且啲職員都好有禮貌👍🏻,食物唔錯會再黎❤️❤️❤️蝦麵豉湯🦐有別於一般麵豉湯,佢個麵豉湯會有好香嘅蝦味🦐蝦味會比較重唔係好覺麵豉味,有一份清甜嘅味道,仲有豆腐,洋蔥,薯仔粒,好多材料紅咖喱𩶘魚配薯角🐟($158)唔好睇佢嘅賣相咁平凡,但味道超級好食😋,紅咖喱用咗多款香料煮成,香氣撲鼻,香而帶點微辣❤️,𩶘魚肉質嫩滑配埋紅咖喱醬汁,無懈可擊❤️❤️❤️,薯角金黃香脆👍🏻招牌西班牙水果茶🍹Sangria就飲得多,今次下晝就有一個係茶版嘅Sangria,同樣有好重嘅水果味道,好清新🍊,Garnish都好靚,有心機❤️巴斯克蛋糕🍰(+$48)好好味,有香濃嘅芝士味🧀,質地好Creamy,甜品控不能錯過

蝦麵豉湯🦐

紅咖喱𩶘魚配薯角🐟($158)

招牌西班牙水果茶🍹

巴斯克蛋糕🍰(+$48)
2023-05-14 47 瀏覽
朋友搬咗屋,終於得閒搵佢食飯,近近地就响佢樓下商場搵食,並推介呢間食店餐廳以木系為主調,充滿陽光氣息又帶點文青風格,同時又有日本休閒風,坐得非常舒服最緊要係連星期六都有午市套餐🤩,包主菜及餐湯/沙律🥣是日餐湯 - 蝦味噌湯非常濃香鮮甜,好似用咗大量蝦去淆成湯,配搭一粒粒清爽清甜嘅白蘿蔔,極好飲🥗是日沙律 沙律菜非常新鮮,加埋又紅又黃嘅蕃茄非常吸晴🥘花甲王雞肉西班牙炒飯$168花甲非常大隻🤩,新鮮又鮮甜,除咗有雞肉之外,仲有大量魷魚圈,以及黃椒、紅椒、青豆及洋蔥,顏色非常 豐富吸晴;飯嘅質地啱啱好,軟糯得嚟又有口感,每粒飯都被濃香嘅醬汁包裹住,好食指數爆燈🍝紅咖哩𩶘魚配薯角$158肉質比較軟腍,非常大件又厚肉,配上法邊豆及薯角,份量都唔少;咖哩帶有香料味道,感覺有少少印度風情,香口又惹味另外可upgrade+$28無酒精飲品+$48無酒精飲品及小食或甜品🍹招牌西班牙水果茶店主每季用唔同時令嘅水果,正值踏入夏天,用上芒果及熱情果,並配以蘋果、藍莓及橙,飲落清新清爽又醒胃,酸酸甜甜,夏日首選🍹咖啡湯力Espresso 聞落非常香濃,慢慢倒入湯力裏面感覺已經好自癒,攪勻飲一啖…咖啡嘅酸苦味已經

最緊要係連星期六都有午市套餐🤩,包主菜及餐湯/沙律

🥣是日餐湯 - 蝦味噌湯

🥗是日沙律
沙律菜非常新鮮,加埋又紅又黃嘅蕃茄非常吸晴

🥘花甲王雞肉西班牙炒飯$168

🍝紅咖哩𩶘魚配薯角$158

另外可upgrade
+$28無酒精飲品
+$48無酒精飲品及小食或甜品

🍹招牌西班牙水果茶

🍹咖啡湯力
Espresso 聞落非常香濃,慢慢倒入湯力裏面感覺已經好自癒,攪勻飲一啖…咖啡嘅酸苦味已經俾tonic嘅甜味及香料味完全平衡,仲有一片檸檬更加清新,感覺係爽、甘、香及醇

🍰巴斯克蛋糕
勁香濃芝士味配合咖啡湯力一流🤩,質地綿密幼滑,外面燒燶咖啡顏色與裡面淡黃芝士的顏色形成強烈對比,不算太甜,餐後一個完美嘅甜品確係生活之中嘅小確幸😇