餐廳: SUL JIB 술집
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2024-06-20 56 瀏覽
📍 喺銅鑼灣食飯順便想飲吓嘢,喺 Time Square嘅SULJIB就方便,主打韓式高檔路線嘅居酒屋。2杯cocktails 「Snowing Night」($118)同「The Night Begins」($108)都好韓系又fresh。每款套餐都好豐富,足足夠3-4人食。揀咗Eat At Seoul Set ($985),淨韓式前菜都有8款。首爾蒸餃用咗泡菜豬肉粉條都幾大隻。另外仲有2款醬油醃海鮮(醬油蝦同帶子),味道都好夠,配碗紫菜飯食就啱哂!會包2款經典韓食甜辣炸雞同海鮮煎蔥餅,炸雞夠哂多醬不過唔算好脆身。反而海鮮煎蔥餅就真係即煎,好香脆仲熱到辣口,面頭仲有大量八爪魚、帆立貝、魚乾同蝦仁粒粒。主食有安東燉雞同燉牛肋骨2款肉食,安東燉雞仲會配埋個爐keep住熱度,第一次食原來係甜甜地醬油,配埋冬粉年糕幾入味。燉牛肋骨就夠稔身,不過最好食係底下啲白蘿蔔,索哂啲味又夠清甜。

2024-06-19 70 瀏覽
銅鑼灣一向多美食,這次去了SUL JIB 試試~🙆🏻‍♀️最喜歡點套餐,前菜、主菜、小食各配2-3款,適合有選擇困難症的人🙊🧡EAT AT SEOUL SET💰$985🥢前菜:韓式前菜醬油帶子配紫菜醬油蝦🥢主菜:安東燉雞SULJIB牛肋骨🥢小食:首爾蒸餃韓式甜辣炸雞SUL JIB 술집 的EAT AT SEOUL SET這個套餐菜品豐富美味堪稱一場視覺與味蕾的盛宴~前菜醬油帶子色澤鮮亮,肉質肥美,配上爽脆紫菜,層次豐富;醬油蝦超大一隻!蝦肉彈牙,浸泡在香濃醬油中,每一口都充滿了鹹香,如果搭配白飯一碗更滿足😌兩道主菜賣相吸引,安東燉雞的雞肉軟嫩入味,配上微辣的醬汁、煙韌年糕、軟滑薯粉及燉至軟腍的蔬菜,每一口都讓人欲罷不能!牛肋骨肉質鮮嫩多汁,冬菇吸盡湯汁精華,配上特製的蘸料,美味加倍😋韓式料理不得不缺少傳統必備小食:首爾蒸餃和韓式甜辣炸雞。首爾蒸餃皮薄餡多,肉餡鮮美多汁;韓式甜辣炸雞外酥內嫩,裹上香甜辣醬,每一口充滿甜蜜與刺激!最後,以兩杯韓式雞尾酒收尾,為這場視覺與味蕾的盛宴畫上完美的句點。🧡Drinks: 🍹SEE YOU💰$108🍸LAVENDER SEOUL 127💰$118SEE

🧡EAT AT SEOUL SET💰$985
🥢前菜:

🥢主菜:

🥢小食:

🧡Drinks:
🍹SEE YOU💰$108
🍸LAVENDER SEOUL 127💰$118

SEE YOU粉橙色的酒液,混合了番石榴泥、檸檬汁、蘋果梳打,入口清爽酸甜,清新怡人;LAVENDER SEOUL 127深紫色的酒液,散發著薰衣草和扶安海風桑酒的香氣,兩杯雞尾酒入口甜甜的,女生多喝點也可以☺️
SEE YOU & LAVENDER SEOUL 127

___________________________
性價比:🌟🌟🌟
食物質素:🌟🌟🌟🌟
環境:🌟🌟🌟🌟
位置:🌟🌟🌟🌟
2024-06-12
SEE YOU & LAVENDER SEOUL 127
今次黎食韓國菜,無諗太多就揀咗Date With Korean Set $1095,因為套餐可以一次過試哂唔同嘅菜式🩷.🔸前菜套餐包括8款精緻前菜,特別鐘意酸蘿蔔同埋泡菜!.🔸醬油帶子配紫菜及醬油蝦帶子肥美鮮甜而且醬油好入味;醬油蝦好大隻,而醬油味相對較濃~.🔸韓式甜辣炸雞酥脆炸雞沾滿酸酸甜甜又有少少辣嘅醬汁,忍唔住食完一件又一件啊!.🔸首爾蒸餃包住韓式粉絲同埋肉碎嘅蒸餃,味道都唔錯!.🔸辣韓國五花肉新鮮蔬菜包住肥瘦相間嘅五花肉 ,好味又解膩✨.🔸海鮮煎蔥餅鋪滿魷魚、小魚干等等海鮮嘅韓式蔥餅,份量十足!每食一啖都有蔥同餅嘅咸香味~.🔸首爾牛肉鍋最後上檯嘅牛肉鍋 ,鍋入面已經倒滿有少少似壽喜燒嘅醬汁,牛肉片同菇類沾滿哂醬油👍🏻甜甜咸咸好滋味!.我地仲點咗雞尾酒 $108,分別係See you (右)同The night begins(左)🍹🍸鐘意清新酸甜嘅,比較推薦有燒酒、檸檬汁同蘋果梳打嘅See you~如果鐘意酸少少嘅可以點有燒酒、青檸同菠蘿汁嘅The night begins~.餐廳位置方便、環境舒適,無論二人或多人聚會都適合!
🔸前菜
套餐包括8款精緻前菜,特別鐘意酸蘿蔔同埋泡菜!

🔸醬油帶子配紫菜及醬油蝦

🔸韓式甜辣炸雞

🔸首爾蒸餃
包住韓式粉絲同埋肉碎嘅蒸餃,味道都唔錯!

🔸辣韓國五花肉
新鮮蔬菜包住肥瘦相間嘅五花肉 ,好味又解膩✨

🔸海鮮煎蔥餅

🔸首爾牛肉鍋

餐廳位置方便、環境舒適,無論二人或多人聚會都適合!

2024-06-11
  • 醬油帶子
2024-06-16 58 瀏覽
SUL JIB 술집🌟整體: time square 餐廳 就係有格調 再配合最近推出嘅套餐 少見嘅性價比 味道唔錯 好坐 好啱傾計 ☆║.............║☆Eat At Seoul Set $985有韓式小食‼️ 首爾蒸餃✅ 薄薄的皮溢出來的餡料 不過佢皮係有少少煙銀 增加口感‼️ 韓式甜辣炸雞✅ 成碟上 at least 有五件 全部冇骨大大件同啖啖肉 醬汁濃郁有層次‼️ 醬油帶子配紫菜✅ 醬油蟹變奏版 帶子超大粒厚肉 醬油味連同帶子甜味滲出嚟‼️ 醬油蝦✅ also 醬油蟹變奏版 一樣大大隻新鮮蝦 呢個就醬油味重身啲 不過自己拆蝦‼️ 安東燉雞✅ 雞件與馬鈴薯、紅蘿蔔及洋蔥一起燉煮 因為太多野食 我就慢火保溫 要小心粉絲會燶‼️ SULJIB牛肋骨✅ 牛肋骨肉呢個做得幾好 夠稔又唔會去到煲湯肉質素 每一舊肉都連住少少爽筋/ 脂肪 令到成件事好正‼️ 海鮮煎蔥餅✅ 大大塊夠四個友食 搭配蒜蓉醬油 煎餅粉漿比例剛好 所以煙煙銀銀 ‼️ SNOWING NIGHT $118✅ SEOSUL CHEONGJU (KOREAN), MARMALADE, LIME ✅ FRUI

SUL JIB 술집

‼️ SNOWING NIGHT $118

✅ FRUITY • SAVORY
✅ 清新柚子味 又係酒味唔重 好易入口

‼️ SEE YOU $ 108

✅ MISANG JEJU, CITRON SOJU (KOREAN), GUAVA PUREE, LEMON JUICE, APPLE SODA
✅ SWEET • SOUR
✅ 果汁咁嘅cocktail 少少似檸檬茶Feel

📍 銅鑼灣勿地臣街1號時代廣場13樓1302號舖

Shop 1302, 13/F, Times Square, 1 Matheson Street, Causeway Bay

⏰ 星期一至日 11:30 - 22:30

☎️ 電話號碼 35802798

📷 Fujifilm XE4 + 23mm F2

📩喜歡我的文章,可以關注我及讚好以作鼓勵
2024-06-14 71 瀏覽
ᴅᴀᴛᴇ ᴡɪᴛʜ ᴋᴏʀᴇᴀɴ ꜱᴇᴛ $1095♡頭盤•醬油帶子配紫菜•醬油蝦兩款醬油前菜都好有驚喜醬油帶子配埋紫菜好新鮮又好味🦐醬油蝦總共有四隻大大隻連蝦頭都好甜♡小食•首爾蒸餃•韓式甜辣炸雞•海鮮煎蔥餅小食嘅份量勁多蒸餃中間夾咗少少泡菜辣辣地幾開胃甜辣炸雞嘅份量🐣根本就係煮食超大份新鮮炸起海鮮煎餅份量勁多兩個人真係食唔晒,仲要勁多料好多海鮮🦐🐙🐟🦑♡主菜•首爾牛肉鍋•辣韓國五花肉本身以為牛肉鍋淨係牛肉,點知仲有埋菇同埋菜完全係超滿足牛肉仲要好好食🥹軟熟香滑最後嘅韓國五花肉雖然辣辣地 但係口感加味道都做得唔錯 配埋生菜真係好夾🥬♡飲品•ᴛʜᴇ ɴɪɢʜᴛ ʙᴇɢɪɴꜱ•ꜱᴇᴇ ʏᴏᴜ兩杯ᴄᴏᴄᴋᴛᴀɪʟ都幾有驚喜唔會過甜,而且好開胃🍸🍹
ᴅᴀᴛᴇ ᴡɪᴛʜ ᴋᴏʀᴇᴀɴ ꜱᴇᴛ $1095

•辣韓國五花肉

♡飲品
•ᴛʜᴇ ɴɪɢʜᴛ ʙᴇɢɪɴꜱ
•ꜱᴇᴇ ʏᴏᴜ
兩杯ᴄᴏᴄᴋᴛᴀɪʟ都幾有驚喜唔會過甜,而且好開胃🍸🍹
2024-06-05 96 瀏覽
接阿囡放學,經過時代廣場,看見這家餐廳裝飾漂亮,食物吸引便進入餐廳進食。同阿囡兩個人點了午餐的套餐,點了海鮮煎餅,韓式八爪魚,水冷麵等等。午餐的食物都很美味,食物有水準,份量很足,阿囡吃過後,都叫我下次一定要再帶她到餐廳吃飯。

Time Square 呢間술집,套餐好多野食,環境都好舒服🍽️Eat At Seoul Set $985呢個套餐唔好睇佢價錢好似唔平,但有成8樣食物🥣同份量都好足,3至4個人食都得1️⃣韓式前菜(Banchan)2碟,竟然有8款,出面通常俾2-3款🤣比較特別係有蓮藕根、醃辣椒,其他款都好味2️⃣醬油帶子配紫菜有4隻,好肥厚大件🉐,我地中意帶子同紫菜分開食,可以完全食到帶子既鮮甜3️⃣醬油蝦有4大隻🦐🦐🦐🦐,之前食過其他地方醬油蝦都覺得一般般🤌🏻,但呢度隻隻都大大隻肉質爽脆同新鮮🌊,蝦頭仲要有膏4️⃣安東燉雞有雞肉、薯仔🥔、年糕、韓式粉絲、紅蘿蔔🥕雞肉肉質幾嫩🐥,仲有粉絲,一樣都幾入味,加上用個爐烘住,熱辣辣🔥5️⃣韓式牛肋骨呢個好正,個汁甜甜地好岩撈飯食🍚,牛肋骨超大嚿🐮,好多肉,入味又唔會柴,裡面仲有白蘿蔔又係入哂味6️⃣海鮮煎蔥餅有成隻碟咁大塊,有成10幾塊🤰🏻,上面既海鮮鋪到密密麻麻好多料,啖啖都食到海鮮🦐香口惹味🔥7️⃣首爾蒸餃有6隻,餡料係泡菜豬肉粉絲,個皮好精瑩通透,食落成個感覺幾輕盈,唔會覺得好heavy 👍🏻8️⃣韓式甜辣炸雞除左炸雞,仲有年糕同炸蓮藕,炸得好脆口,雞肉嫩滑有肉汁,唔錯🍹See you

🍽️Eat At Seoul Set $985

1️⃣韓式前菜(Banchan)

2️⃣醬油帶子配紫菜

3️⃣醬油蝦

4️⃣安東燉雞

5️⃣韓式牛肋骨

6️⃣海鮮煎蔥餅

7️⃣首爾蒸餃

8️⃣韓式甜辣炸雞

🍹
See you $108/Snowing night$118
另外點左2杯cocktail,See you酸酸地幾開胃解膩,Snowing night甜甜地,2杯都好易入口

overall
餐聽環境夠闊落,啱晒朋友聚會,而且套餐夠晒豐富,平日夜晚都full哂,記得要book位💡推薦
2024-05-29
呢晚同朋友嚟銅鑼灣Time Square搵食✨一直都唔知有13樓仲有咁多餐廳🤣呢間韓式居酒屋門面裝修好精緻,每個卡位仲有布簾令成個空間更加有私隱,而且啲食物都唔差~我哋呢次叫咗佢嘅套餐,多嘢食到可以3-4人share!!!!🌟Date With Korean Set $1095👅前菜✨韓式前菜都有泡菜、菠菜、蘿蔔同魚乾仔等,夠哂開胃😆✨醬油帶子配紫菜紫菜可以包住大大粒帶子一齊食,醬油味都幾濃~✨醬油蝦🦐醬油蝦都好大隻,中間勁多蝦膏,蝦肉都算新鮮彈牙,而且醬油都唔會過鹹🤓👅小食✨海鮮煎蔥餅‼️係我食過最好食嘅海鮮煎餅❤️😆外面煎得好脆,而且中間超多餡料,每一啖都食到好多魷魚粒、香蔥同魚仔乾,完全唔會有粉感!仲要口感彈牙的!✨🫶🏻真心好食!✨首爾蒸餃🥟呢個就普通~外皮煙煙韌韌咁,中間係粉絲同豬肉✨韓式甜辣炸雞🍗炸雞好大碟😂每件大大嚿,無骨啖啖肉~不過最鍾意係佢伴碟嘅炸蓮藕🫢🤣好爽脆好好食😂😂😂😂😂👅主食✨首爾牛肉鍋成個鍋都係滿滿嘅牛肉同雜菇🥰店員會幫手將牛肉煮熟,食落牛肉有甜甜嘅醬油香,肉質都算嫩,最重要係下面嘅金菇同秀珍菇都吸滿醬汁同油脂,好正🤣✨辣韓國五花肉鐵板嘅半肥瘦辣五花肉🫶🏻一定要趁

🌟Date With Korean Set $1095

👅前菜

✨韓式前菜
都有泡菜、菠菜、蘿蔔同魚乾仔等,夠哂開胃😆

✨醬油帶子配紫菜
紫菜可以包住大大粒帶子一齊食,醬油味都幾濃~

✨醬油蝦🦐

👅小食

✨海鮮煎蔥餅

✨首爾蒸餃🥟
呢個就普通~外皮煙煙韌韌咁,中間係粉絲同豬肉

✨韓式甜辣炸雞🍗

👅主食

✨首爾牛肉鍋

✨辣韓國五花肉
鐵板嘅半肥瘦辣五花肉🫶🏻一定要趁熱食!包住生菜同蒜頭大啖食好爽✨😌

🌟Snowing Night $118
另外叫咗兩杯特色Cocktail🍹呢杯用清酒為底,再加入橘子果醬同青檸汁,杯側邊仲有啲鹽粒,飲落鹹鹹甜甜好refreshing!

🌟See You $108
呢杯用咗韓國橘子燒酒做底,加入咗番石榴汁、檸檬汁同蘋果梳打,飲落比較甜同似果汁🤣完全冇乜酒精味,女仔會鍾意🥰
韓癮又起所以約左朋友⼀齊喺銅鑼灣搵食搵到時代廣場嘅Sul Jib 試試識韓文嘅朋友仔話Sul Jib係小酒館嘅意思餐廳裝修用左好多紅木色所以睇落好溫暖仲有唔似包廂間隔落左簾後勁有privacy勁啱我地⼀班女仔自成⼀國🤣我地揀左個Date with Korean set食住咁幻想同Oppa喺首爾 dating又幾正喎!睇佢份量都多二人份都夠三人食上菜速度超快!韓式前菜除左有泡菜蘿蔔外仲有少見嘅蓮藕同蓮藕根好特別首爾蒸餃呢款同中式餃子都差不多都係豬肉饀醬油蝦大蝦好大隻肉質鮮甜醬油醃得入味醬油帶子配紫菜紫菜好通透好特別帶子非常厚肉好juicy😍韓式甜辣炸雞炸雞香脆無骨入口肉汁豐富海洋煎蔥餅餅底極級香脆👍👍👍而且份量勁多海鮮料又豐富辣韓國五花肉呢個辣辣地幾惹味主角係首爾牛肉鍋侍應會幫我地將牛肉烤熟特製嘅鍋爐可以令牛肉汁流到旁邊嘅蔬菜菇菌度韓牛烤得恰到好處又軟又香超好味呀!👍👍蔬菜吸收左肉汁後味道更鮮濃有菜有肉勁滋味😍除左食物小酒館果然有酒See you同Lavender Seoul有特色酒味唔會太濃好啱女仔!
韓癮又起

仲有唔似包廂間隔
落左簾後勁有privacy
勁啱我地⼀班女仔自成⼀國🤣

我地揀左個Date with Korean set
食住咁幻想同Oppa喺首爾 dating又幾正喎!
睇佢份量都多

酒味唔會太濃
好啱女仔!
2024-05-16
  • 首爾牛肉鍋
窩夫早前二訪銅鑼灣時代廣場13樓的韓國餐廳SULJIB。套餐跟1月初光顧時的不同。一行五人點了一個原價985元的Eat at Seoul Set,經Openrice訂座可享折扣優惠。韓式前菜有八款之多,窩夫特別喜歡魚仔乾、芽菜和蓮藕。四大隻醬油蝦,蝦肉鮮甜,味道稍嫌過鹹。醬油帶子的鹹度控制得比較好,配紫菜吃味道更豐富。首爾蒸餃是全晚最叫人失望的一道菜,饀料的味道不錯,但應該在蒸好之後放了很久才上桌,餃子皮都吹乾了硬了。上次吃過SULJIB牛肋骨後印象非常好,水準依舊,牛肋肉又腍又入味。韓式甜辣炸雞亦十分出色,炸得香脆不油膩,雞肉嫩滑,肉汁豐富,配角炸蓮藕很有驚喜呢。全晚窩夫最欣賞的是海鮮煎蔥餅,餅底薄薄的,十分香脆,上面放了脆卜卜的魚仔乾和其他海鮮,口感和味道都很豐富,誠意推介。安東燉雞有窩夫愛吃的年糕,口感煙韌,吸收了美味的醬汁,吃得滋味。
窩夫早前二訪銅鑼灣時代廣場13樓的韓國餐廳SULJIB。

套餐跟1月初光顧時的不同。

韓式前菜

韓式前菜有八款之多,窩夫特別喜歡魚仔乾、芽菜和蓮藕。
醬油蝦

四大隻醬油蝦,蝦肉鮮甜,味道稍嫌過鹹。
醬油帶子

醬油帶子的鹹度控制得比較好,配紫菜吃味道更豐富。

2024-04-19
醬油帶子
2024-05-28 44 瀏覽
日式居酒屋就去得多,原來仲有韓式居酒屋🇰🇷好似係銅鑼灣時代廣場呢間SUL JIB就有好多款韓國菜同酒類飲品,可以同朋友食吓嘢、飲杯酒,過一個好chill嘅晚上😎😎餐牌有幾款套餐,一個套餐就可以試勻炸雞、煎餅、醬油海鮮、牛肉鍋等經典菜式,唔怕選擇困難😆餐廳環境舒服雅致,仲可以book半開放包廂聚會。🥗韓式前菜🦐醬油帶子配紫菜、醬油蝦除咗醬油蟹,醬油醃其他海鮮其實都幾好食😋醬油入味但唔會太鹹,唔會搶去海鮮本身嘅鮮甜味。蝦頭爆晒膏好香🤩🤩帶子夾埋紫菜一齊食,有啲日式卷物感覺。🥩首爾牛肉鍋食完其他菜式先再上牛肉鍋,keep住熱辣辣咁食🔥店員會幫忙係鐵鍋上烹製牛肉,肉質軟滑,甜甜地好易入口😙另外仲有唔少菇菌。🥓辣韓國五花肉五花肉用鐵板上,可以用生菜包,味道唔會太辣,幾香口,不過乾身咗少少。🦑海鮮煎蔥餅好大碟👏🏻用魷魚、蟹柳等做成煎餅,面頭灑上大量脆口白飯魚,脆卜卜好香口😛🥟首爾蒸餃經典韓式餃子口味,不過要趁熱食,放涼咗個皮會有少少乾。🍗韓式甜辣炸雞甜甜辣辣嘅味道加上香脆口感,送酒一流🤪🍹Snowing Night、Lavender Seoul 127Cocktail用韓式燒酒調製,會有張卡介紹t

🥗韓式前菜

🦐醬油帶子配紫菜、醬油蝦

🥩首爾牛肉鍋

🥓辣韓國五花肉

🦑海鮮煎蔥餅

🥟首爾蒸餃
經典韓式餃子口味,不過要趁熱食,放涼咗個皮會有少少乾。

🍗韓式甜辣炸雞
甜甜辣辣嘅味道加上香脆口感,送酒一流🤪

Cocktail用韓式燒酒調製,會有張卡介紹tasting note,好似飲精品咖啡咁刁鑽🤣Snowy Night係用酒精濃度非常低嘅韓式清酒調製,入口幾乎無酒味,帶點檸檬味幾清新👍🏻紫色個杯就加入薰衣草糖漿以及紅酒,帶點花香。

人均消費:$730
推介指數(10分為滿分):7.5分
2024-05-23
2024-05-28 59 瀏覽
超級推薦既韓式料理餐廳位於銅鑼灣時代廣場,簡約韓國風style,非常舒服😌 平日晚餐時間都滿座,就知又幾好😌味!我覺得套餐非常好吃又唔貴,所以我點了一個晚餐😌Date with Korean set $1095 應該4-6人冇問題😉🔹醬油帶子配紫菜,超巨型帶子,醬油香氣撲鼻,帶子鮮甜多汁,紫菜清脆爽口,口感豐富層次,酥鹹滑膩,令人垂涎欲滴😜🔹醬油蝦,韓式醬油蝦鮮美多汁,蝦頭蝦膏又多又夠味,配上白飯超級下飯,令人意猶未盡🥰🥰🔹首爾牛肉鍋,牛肉鮮嫩多汁,鮮菌濃湯汁郁醇厚,韓式香料賦予獨特風味,牛肉入口層次豐富,回甘無窮,令人回味無窮😚😚😚🔹辣韓國五花肉,五花肉肥嫩,完全不覺肥膩,脂肪已經烤到變啫喱般,滋味濃郁鮮香,韓式辣醬味道濃烈,配上蔬菜加韓式泡菜清脆可口,一口接一口😃😃😃🔹海鮮煎蔥餅,海鮮煎蔥餅香氣濃郁誘人,餅皮金黃酥脆,內餡飽滿豐富,特別有大量銀魚干和各種海鮮新,蔥香四溢,搭配醬料酸甜開胃,讓人欲罷不能👍🏻👍🏻🔹韓式甜辣炸雞,韓式炸雞酥脆多汁,辣椒醬又香不辣,酸甜滋味入口即化✌🏻✌🏻 SUL JIB 술집 (銅鑼灣)銅鑼灣勿地臣街1號時代廣場13樓1302號舖

SUL JIB 술집 (銅鑼灣)
銅鑼灣勿地臣街1號時代廣場13樓1302號舖
2024-05-27 64 瀏覽
隨意喺時代廣場試咗一間韓國店 因為已經係2:30,所以唔使排隊就直接有枱。 門口四眼哥哥態度冷漠 ,攞杯水嚟嘅時候所有手指唔係踮着杯身,而係五隻手指抓着杯頂邊緣,衛生意識欠奉。 唔知係唔係過咗食飯時間所以waiters有其他嘢做,除咗上菜基本上是不會見蹤影的,唔使睇吓客人夠唔夠水或者有冇其他需要。叫咗個燉牛肋骨 lunch set ($198) 同凍檸茶 ($15), 好快就上菜。牛肋骨賣相好靚,蔬菜亦都好足夠。有蓮藕、冬菇、紅蘿蔔、蘿蔔。所有食物都燉得好腍好入味,牛肋骨沒有雪藏味,但略為乾,問題唔算大。 lunch set 亦包咗一大碗紫米飯同兩小碟: kimchi 和芽菜仔。 銅鑼灣時代廣場黎講呢個價錢差唔多,食物質素可以,唯一係服務態度有改善空間。

燉牛肋骨
燉牛肋骨
2024-05-25 139 瀏覽
今日和先生在SUL JIB吃了一頓豐富的韓式精緻套餐。SUL JIB是一間韓式居酒屋,環境舒服,座位寬敞,卡位更垂下紗窗簾,私隱度高。菜式方面比一般韓國餐廳更精緻,除了散叫,還有幾款適合3-4人的豐盛套餐,質素非常高。此外餐廳用韓國燒酒特製幾款Cocktail,好好飲。🍹Cocktail🏅See You($108):濟州佛手柑燒酒,加入蕃石榴醬、檸檬汁和蘋果梳打。酸甜清新。🏅Snowing Night($118):韓國瑞雪清酒,加入柑橘醬和青檸汁。果香淳厚。🍱Date with Korean Set($1095)🏅八色前菜精美擺盤令人胃口大開,除了常見的蘿蔔、泡菜,還有香口的小銀魚、爽脆的蓮藕和藕根等。🏅醬油帶子配紫菜🏅醬油蝦兩款刺身級醃製海鮮都超級好味。帶子腍滑彈牙,虎蝦爽甜,吸盡醬油鮮味而不覺鹹。虎蝦蝦頭更是滋味無窮。🏅韓式甜辣炸雞同韓國食的一樣,甜味大過辣味,外脆肉嫩。🏅海鮮煎蔥餅餅底脆口,蔥絲惹味,而表面佈滿魚仔和魷魚粒,比一般的韓式煎餅更好吃。🏅辣韓國五花肉鐵板煎香,入口鬆化,用生菜包着吃,香而不膩。🏅首爾牛肉鍋銅鍋中間凸起,用來煎牛肉,外圍是清湯和4種菇菇。清湯水氣和香氣令
今日和先生在SUL JIB吃了一頓豐富的韓式精緻套餐。

🍹Cocktail
Cocktail

🍱Date with Korean Set($1095)
🏅八色前菜
前菜

🏅醬油帶子配紫菜
🏅醬油蝦
兩款刺身級醃製海鮮都超級好味。
帶子腍滑彈牙,虎蝦爽甜,吸盡醬油鮮味而不覺鹹。
虎蝦蝦頭更是滋味無窮。

🏅韓式甜辣炸雞
同韓國食的一樣,甜味大過辣味,外脆肉嫩。

🏅海鮮煎蔥餅

🏅辣韓國五花肉
鐵板煎香,入口鬆化,用生菜包着吃,香而不膩。

🏅首爾牛肉鍋
銅鍋中間凸起,用來煎牛肉,外圍是清湯和4種菇菇。
清湯水氣和香氣令本已優質的牛肉更加軟腍和好味。
菇菇吸收了牛肉味道更是特別好味。
首爾牛肉鍋

🏅首爾蒸餃
餡料是傳統的泡菜豬肉,外皮煙韌。
2024-05-22
Cocktail
首爾牛肉鍋
2024-05-24 31 瀏覽
銅鑼灣呢間韓式居酒屋,餐廳設計簡約韓風, 座位舒適,空間感十足,坐得舒服,卡位設計有小布簾別具風格,小小私人空間可以放心傾❤️ 點左ᴅᴀᴛᴇ ᴡɪᴛʜ ᴋᴏʀᴇᴀɴ sᴇᴛ ❣️一坐低已經奉上多款開胃前菜,雖然呢度吾係任添,但主菜份量十足,食太多前菜會食吾晒其他菜式😋 ❣️首爾蒸餃~韓國傳統風味,以豬肉泡菜做餡料😁 ❣️醬油帶子配紫菜~陣陣醬油味帶出帶子嘅鮮味配搭埋紫菜更加鮮甜😍

❣️醬油蝦~四隻醬油蝦大大隻一啖咬落去勁彈牙😍 ❣️辣韓國五花肉~五花肉燒到香口,用生菜包住食,減少油膩感☺️ ❣️首爾牛肉鍋~食到一半,店員先上菜好貼心,仲會幫手燒,牛肉味濃肉質滑嫩,鍋邊有好多種菇吸晒牛肉汁精華😋 ❣️海鮮煎蔥餅~煎得金黃酥脆,份量同餡料十足,餅面鋪滿香以小銀魚,口感豐富😋 ❣️韓式甜辣炸雞~外層脆入邊肉嫩多汁,啖啖肉😋 🍸雞尾酒~SNOWING NIGHT 同THE NIGHT BEGINS,配以燒酒、鳳梨汁,酸甜果香

點左ᴅᴀᴛᴇ ᴡɪᴛʜ ᴋᴏʀᴇᴀɴ sᴇᴛ

❣️首爾蒸餃~韓國傳統風味,以豬肉泡菜做餡料😁

❣️醬油蝦~四隻醬油蝦大大隻一啖咬落去勁彈牙😍

❣️韓式甜辣炸雞~外層脆入邊肉嫩多汁,啖啖肉😋

2024-05-20
  • 醬油蝦