餐廳: Supergiant Social Dining & Cocktail Bar
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2024-02-12 289 瀏覽
.⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯發現咗一間寶藏餐廳位於灣仔問月酒店三樓,食到別出心裁泰國菜,亦都有啲fusion菜式,款式多之餘,風味配搭非常之豐富!環境亦都喜出望外,非常之有特色!日式雞扒三文治 $138減緊肥嘅人士都唔需要驚,因為雞扒用咗雞胸嘅部位,但係食落都完全唔覺得乾身,配搭甜酸汁和酸椰菜,食落都夠晒開胃啦。安格斯小漢堡 $198平時食漢堡大大份,食一個就飽,所以小漢堡就啱晒我。內層有充滿肉汁嘅牛扒配搭惹味燒烤醬,夠哂juicy。安格斯牛面頰 $278牛面頰部位本身都比較柔軟,所以好適合瑪莎曼咖喱。送到上枱嘅時候都已經聞到好香濃嘅咖喱味。牛面頰夠軟腍又掛汁,配搭濃郁又微辣嘅咖喱簡直係絕配。Moonana香蕉船 $118食嘅時候首先倒入雜莓醬,入面仲有焦糖香蕉和雪糕,酸酸地又唔覺得膩。如果唔想錯過其他好介紹,記得follow我呀😘多謝大家!!!你嘅支持就係我嘅動力!記得點讚❤️⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯Supergiant Social Dining & Cocktail Bar (銅鑼灣)銅鑼灣謝斐道388號問月酒店3樓 ⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯

⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯

環境亦都喜出望外,非常之有特色!

日式雞扒三文治 $138

⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯

銅鑼灣謝斐道388號問月酒店3樓

⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯
2023-12-11 158 瀏覽
2023.11.29三女一男嘅聚會永遠唔會輸🥰今日我地去左位於銅鑼灣問月酒店呢間餐廳食晚飯🍽️餐廳環境寬敞🤗以中國傳統中秋神話故事作為主題🌕提供融合亞洲菜式💁🏻‍♀️而且有多款美酒提供🍷🥂🍻今日我地分別叫左⬇️2️⃣款滋味小食:惹味椒鹽炸魷魚 $148➕香烤沙嗲串 $128兩樣都係作為開胃菜無得輸😍前者金黃香脆又彈牙🦷後者嫩滑雞肉沾上沙嗲醬後惹味香口😋3️⃣款主菜:香蘭葉鱸魚 $268➕安格斯牛面頰 $278➕烤澳洲羊架 $316每款都份量十足而且無論軟硬度同調味都做到一定嘅水準👍🏻大家都好快食曬落個肚👀3️⃣款甜品:巧克力慕斯 $98➕香料班蘭窩夫餅 $98➕• "Moonana" 香蕉船$118有咁多女性係到點會少得嘅一環🤣甜品嘅擺盤好精緻🤩打卡完全係無得輸📸另外每人仲叫咗唔同嘅飲品☺️我就揀咗餐廳特色cocktail 之一嘅長身生不老仙丹 $128由龍舌蘭酒、香檸汁、接骨木花酒、羅勒、辣椒汁而成☑️感覺有點酸辣帶點驚喜🥳餐廳亦隨著聖誕嘅來臨添置咗聖誕嘅裝飾🌲大家都可以嚟呢到慶祝一下🍾
2023.11.29

三女一男嘅聚會永遠唔會輸🥰
今日我地去左位於銅鑼灣問月酒店呢間餐廳食晚飯🍽️

今日我地分別叫左⬇️
2️⃣款滋味小食:惹味椒鹽炸魷魚 $148
➕香烤沙嗲串 $128

3️⃣款甜品:巧克力慕斯 $98➕香料班蘭窩夫餅 $98➕
• "Moonana" 香蕉船$118

Supergiant回歸問月酒店啦! 🌙裝潢設計富現代感之餘,同時融入傳統中國文化, 別具風格~約埋好友一齊去歎返個dinner🤭🔹香烤沙嗲串 Satay Gai烤雞串配上沙爹醬軟腍惹味,加上脆身蝦片,好食🔹烤澳洲羊架骨薄肉厚,富有羊香,配上薄荷醬🔹香蘭葉鱸魚 🐟香蕉葉瑪撒拉魚柳、時令沙律、酸辣醬一上枱就聞到香蘭葉之清新芳香味,鱸魚鮮甜柔軟,肉嫩無刺,啖啖肉勁正🔹安格斯牛面頰 Angus Ox Cheek $ 278🥩 瑪莎曼牛頰肉咖哩配泰式羅勒、花生、青檸,非常入味,肉質嫩滑超級稔!入口即溶。DESSERTS🔹巧克力慕斯Serradura濃郁嘅朱古力慕斯配上幼滑嘅肉桂奶油,另外加埋鬆化餅碎,好好食🤤🔹Moonana 香蕉船 Ice Cream 淋上芒果同草莓醬,配上焦糖同雲呢拿雪糕,幾夾~由著名調酒師所調製之特色雞尾酒🍹🍹Mango Mochi Rice Puer Tea🍹Sparkling Yuzu Genmaich 柚子氣泡玄米茶,選用愛媛縣柚子汁、愛知縣玄米茶~香甜消暑~@supergiant.hk📍Supergiant Social Dining & Cocktail Bar
Supergiant回歸問月酒店啦! 🌙
裝潢設計富現代感之餘,同時融入傳統中國文化, 別具風格~
約埋好友一齊去歎返個dinner🤭

🔹香烤沙嗲串 Satay Gai

烤雞串配上沙爹醬軟腍惹味,加上脆身蝦片,好食

🔹烤澳洲羊架

骨薄肉厚,富有羊香,配上薄荷醬

🔹香蘭葉鱸魚 🐟

香蕉葉瑪撒拉魚柳、時令沙律、酸辣醬

🔹安格斯牛面頰 Angus Ox Cheek $ 278🥩

DESSERTS
🔹巧克力慕斯Serradura
🔹Moonana 香蕉船 Ice Cream
淋上芒果同草莓醬,配上焦糖同雲呢拿雪糕,幾夾~

由著名調酒師所調製之
特色雞尾酒🍹

🍹Mango Mochi Rice Puer Tea
🍹Sparkling Yuzu Genmaich
柚子氣泡玄米茶,選用愛媛縣柚子汁、愛知縣玄米茶~香甜消暑~

@supergiant.hk
📍Supergiant Social Dining & Cocktail Bar (銅鑼灣)
銅鑼灣謝斐道388號問月酒店3樓
  • 烤澳洲羊架
  • 香烤沙嗲串
Social Dining & Cocktail Bar🍽 time to chillll✨..Supergiant以融合亞洲料理為烹調特色,匠心炮製一系列東南亞滋味美饌!今晚同朋友們聚聚,就來提前感受節日氣氛吧💕。一班朋友食飯聊天感覺就是很放鬆,謝謝你們帶給我一個輕鬆愉快歡樂的晚上🍽,記住每月最少都要一聚喔!🥳餐廳環境帶點浪漫,設有bar table 食飯飲酒都得,屬於Mira Hotel 旗下餐廳🍽,質素有一定保證,菜式融合亞洲菜式,約會 & 聚餐chill 下來吃飯感覺都不錯呢。🔸惹味椒鹽炸魷魚 $148炸蒜、是拉差辣椒醬、辣椒🔸香烤沙嗲串 $128烤雞串、沙爹醬,酸蘿蔔🔸香蘭葉鱸魚 $268香蕉葉瑪撒拉魚柳、時令沙律、酸辣醬🔸安格斯牛面頰 $278瑪莎曼牛頰肉咖哩配茉莉香米、泰式羅勒、花生、青檸🔸黑毛豬排肉 $298烤黑毛豬肉、味噌牛油、泡菜🔸烤澳洲羊架 $316惹味香料羊架、薄荷醬、北非古斯小米🔸巧克力慕斯 $98濃郁巧克力慕斯、肉桂奶油、鬆化餅碎🔸香料班蘭窩夫餅 $98牛奶焦糖醬、香草冰淇淋🔸“Moonana” 香蕉船 $118焦糖香蕉、雪糕、雜莓醬🔸Mango Mochi

🔸惹味椒鹽炸魷魚 $148
炸蒜、是拉差辣椒醬、辣椒

🔸香烤沙嗲串 $128
烤雞串、沙爹醬,酸蘿蔔

🔸香蘭葉鱸魚 $268
香蕉葉瑪撒拉魚柳、時令沙律、酸辣醬

🔸安格斯牛面頰 $278
瑪莎曼牛頰肉咖哩配茉莉香米、泰式羅勒、花生、青檸

🔸黑毛豬排肉 $298
烤黑毛豬肉、味噌牛油、泡菜

🔸烤澳洲羊架 $316
惹味香料羊架、薄荷醬、北非古斯小米

🔸巧克力慕斯 $98
濃郁巧克力慕斯、肉桂奶油、鬆化餅碎

🔸香料班蘭窩夫餅 $98
牛奶焦糖醬、香草冰淇淋

🔸“Moonana” 香蕉船 $118
焦糖香蕉、雪糕、雜莓醬

🔸Mango Mochi Rice Puer Tea
×××[Supergiant Social Dining & Cocktail Bar]×××
©銅鑼灣謝斐道388號問月酒店3樓
2023-11-19 226 瀏覽
多得同事好介紹,同爸爸吃個靚lunch☺️位於銅鑼灣嘅問月酒店嘅supergiant真係一個環境食物招呼都非常令人滿意嘅一間餐廳呀!仲有兔仔裝飾添🐰爸爸都表示滿意😀🔸Set Lunch Menu (💰168pp)Small plates (choose one)▫️香烤沙嗲串(8.5/10)食完呢個烤雞串我已經飽咗。三串大大串,雞肉彈牙,沙爹惹味。酸蘿蔔超酸,又酸得幾過癮😆仲有蝦片添😚▫️風味酸汁醃鮪魚(+💰48)黃鰭鮪魚、四季橘、炸魚脆片、意大利香醋、芫茜、辣椒。爸爸話幾好。Kitchen Plates (choose one)▫️ 日式雞排三文治(8.5/10)香脆炸雞胸、醃漬椰菜、香料甜酸汁。烘底嘅麵包,外皮脆,好香嘅麥味。雞胸好厚,但一啲都唔會鞋口,炸得外脆內軟,配埋蕃茄同蔬菜,fresh得黎又唔會太腬。▫️ 烤澳洲羊架(+💰38)(8/10)羊架表面有炭燒嘅痕,好香好嫩,肥瘦適中,唔會好羶,配上薄荷醬同香料,好易入口。嗰啲小米又幾得意,我本身以為係蒜🫣Dessert▫️ 香料班蘭窩夫餅(8.5/10)熱辣辣嘅班蘭窩夫,配上牛奶焦糖醬、雲呢拿雪糕,仲有一粒粒白朱古力脆脆,提升口感。最後仲有
多得同事好介紹,同爸爸吃個靚lunch☺️

🔸Set Lunch Menu (💰168pp)

Small plates (choose one)
▫️香烤沙嗲串(8.5/10)

▫️風味酸汁醃鮪魚(+💰48)

Kitchen Plates (choose one)
▫️ 日式雞排三文治(8.5/10)

▫️ 烤澳洲羊架(+💰38)(8/10)

Dessert
▫️ 香料班蘭窩夫餅(8.5/10)

最後仲有餐飲,所有菜式都非常優質,服務都非常貼心,環境都好輕鬆愉快😁有機會可以再來🫶🏻

Overall評分: 8.5/10👍🏻
  • 香烤沙嗲串
2023-11-19 173 瀏覽
🇭🇰 Mira Moon Hotel |Free flow cocktails brunch 🍸📍 SUPERGIANT, 3/F, Mira Moon Hotel, 388 Jaffe Rd, Causeway BayIf you are a lover of South-East Asian food like me, here is weekend brunch idea for you !𝐒𝐔𝐏𝐄𝐑𝐆𝐈𝐀𝐍𝐓 at MIRA MOON HOTEL recently launched a new Bartender Brunch Sunday menu, features a 4 course South-East Asian fusion inspired bites for just HKD 368! Add on HKD 198 for 2 hours of free-flow cocktails, and wines to add some glitter on your weekends! 𝗦𝗠𝗔𝗟𝗟 𝗣𝗟𝗔𝗧𝗘𝗦 🐟 Kinilaw Tuna - refreshin

𝗦𝗠𝗔𝗟𝗟 𝗣𝗟𝗔𝗧𝗘𝗦
🐟 Kinilaw Tuna - refreshing and citrusy
🦑 Salt & Pepper Squid - crispy, flavourful and punchy
🍢 Satay Skewers - love the peanut sauce
🦀 Crab Cigars - creative style of cantonese spring rolls!

𝗞𝗜𝗧𝗖𝗛𝗘𝗡 𝗣𝗟𝗔𝗧𝗘𝗦
🐮 Angus Ox Cheek - The beef was slow cooked and so very tender! The accompanying curry sauce was velvety in texture and aromatic.
🍖 Lamb Chop - well spiced, expertly grilled, flavourful! Additional points for a deliciously made couscous too!

𝗗𝗘𝗦𝗦𝗘𝗥𝗧𝗦
🍫 Serradura - which was a Layered Chocolate Mousse
🍌 “Moonana” Ice Cream Split - The desserts were gloriously plated. They were so beautiful that we found it hard to dig in!! The mousse was so delicious great texture and layers. The ice cream split was a smart twist on a classic dish.
2023-11-09 201 瀏覽
早前出席了問月酒店的Grand Opening Party,首嚐大廚Sheldon Fonseca 精湛的出品,印象深刻,惟只是淺嚐,有點未能盡興。知道餐廳最近推出了「THE BARTENDER BRUNCH」$368,如另加$198,便可任飲Wine 及 Cocktails。如加$398,則可任飲Champagne、Wine 及 Cocktails,一於星期日Chill住吃、Chill住嘆!前菜Small Plates共有五款食品,每人可選其中兩款。Kinilaw Tuna~鮮美的吞拿魚與橘子汁、炸魚皮(Fish Chicharon )、醋、芫荽跟辣椒等互相調和,清新醒胃,跟蝦片同吃;輕易打開了胃納。Asian Seaweed Salad~這道和風沙律有海帶芽、青瓜、番茄、毛豆、牛油果、豌豆苗、蘿蔔,健康無負擔,但最重要的還是味道;放心,是好吃不寡淡的。Salt & Pepper Squid~食材新鮮、無需花巧,簡簡單單、鹽與黑椒,便已足夠。薄脆的粉漿包裹着彈滑的魷魚,灑點檸檬汁清清哋吃固然得,蘸點微辣的Sriracha Aioli沾醬更加得。Crab Cigars~金黃酥脆的春卷內

Kinilaw Tuna~
Asian Seaweed Salad~
Salt & Pepper Squid~
Crab Cigars~
金黃酥脆的春卷內藏蟹肉,配甜辣醬,倒也不錯。
Satay Gai~
烤雞做得香口之餘同時亦能保持肉質柔嫩,配沙嗲醬是十足惹味,-傍的醃漬蔬菜令整道菜的味道更加平衡。
主菜KITCHEN PLATES 五選一,skip了其中一款,因我們都不吃牛。

Katsu Sando~
脆皮雞胸肉夾在酥香的麵包中,配吉列醬同吃,惹味至極。
Kurobuta Pork Loin (+HK$68)
里脊肉的油脂較少;卻肉汁豐盈富咬勁,一點也不嚡韌,配的這個味噌牛油醬汁令滋味更加提升,一啖肉、一啖泡菜;好吃不膩。
Australian Lamb Chop~
老婆喜歡吃羊但又怕羶,這個澳洲羊排就絕對可以放心食用啦,而且肉質柔嫩,經烤焗後香氣撲鼻,配北非小米及薄荷乳酪既健康又不失美味。
Avocado Grilled Sourdough~
酸種麵包上抹了牛油果醬,配水煮蛋、蔬菜及番茄,淋一點是拉差蛋黃醬,一點也不單調。
甜品有三款選擇,包括:Serradura 、"Moonana" Ice Cream Split (For 2 people) 及 Moon Pandan Waffle。
三款甜品各有特色,而我比較喜歡當中的Serradura,濃濃的朱古力mousse軟滑香甜,以肉桂提味合我心意,crumble又能加添鬆脆的口感;層次豐富,相當不錯!
最後來杯熱茶解膩,這裏有六款「Tea WG1837」茶包可供選擇,選了其中的洋甘菊Chamomile,茶味清新溫和、淡雅甘香。
環境清幽雅致,食物有水準,又食又傾,三小時話咁快就過了。

地址: 銅鑼灣謝斐道388號問月酒店3樓
電話: 26438875
2023-10-29
午餐
  • THE BARTENDER BRUNCH
2023-11-06 91 瀏覽
星期天應該要過得休閒舒適點才是!而我就最喜歡星期日慢慢地吃一場早午餐,上星期就跟好友走到銅鑼灣一間酒店內的餐廳,品嚐了一場價錢及食物質素也性價比高的Sunday Brunch,今天就來跟大家分享美味的星期天吧!餐廳正是位於銅鑼灣問月酒店內的Supergiant Social Dining & Cocktail Bar,我們這天來品嚐剛推出不久的The Bartender Brunch。吃早午餐不喝點酒精有點兒說不過去!這兒的早午餐可以用$198享受長達兩小時的美酒體驗,當中包括了多種經典美酒及雞尾酒可選,如果想再享受多點用$398除可享用經典美酒及雞尾酒之外還可無限暢飲香檳,絕對可令大家過一個悠閒舒適微醺的早午時光。我率先品嚐了血橙口味的Gin Tonic!美美的優雅粉紅色非常吸睛,在酒精的驅使下我已經覺得肚餓了。這個早午餐每位收費$368可以從滋味小食中任選兩款,然後在豐盛主菜揀選自己心水的美食最後還可以選擇一款甜點,三道菜有4款美食相信可以令大家很飽足。人多好辦事5款前菜我們也可以全部品嚐!第一款上檯的是風味酸汁醃鮪魚,黃鰭吞拿魚用了四季橘及意大利香醋來調味,吃時可放於炸香的魚脆片
人多好辦事5款前菜我們也可以全部品嚐!第一款上檯的是風味酸汁醃鮪魚,黃鰭吞拿魚用了四季橘及意大利香醋來調味,吃時可放於炸香的魚脆片上共同品嚐,香軟脆口共冶一爐加上酸辣醒神的味道怪好吃耶。

接下來是亞洲海藻沙律這個沙律內容十分豐富!內裏包括有海藻、青瓜、番茄、毛豆、牛油果、蘿蔔仔及豆芽,配襯和風沙律汁味道好清新而且感覺十分健康可以多吃兩口。
吃完沙律之後就來份惹味椒鹽炸魷魚醒一醒神!這個魷魚配合了炸蒜吃下非常香口而且一點也不油膩,伴少許是拉差辣椒醬來品嚐就更加惹味了。
繼續有超長炸得香脆不油的蟹肉春卷點上甜辣醬一起品嚐風味更佳!大家別忘記伴碟的炸蟹仔非常香脆可口是畫龍點睛之作。
最後這一份是我最喜歡的香烤沙嗲串,烤得焦香的雞肉配襯濃郁非常的沙嗲醬味道十分誘人!伴菜的酸蘿蔔亦非池中物酸甜爽口味道很討好喔。
前菜每一款大家都可以試到朋友多開餐自然更開心了哈哈。
來到主菜環節我們各自選上心水的美食!好友選了這個烤澳洲羊架和安格斯牛麵頰配茉莉香米(另加$68),不吃牛羊的我沒辦法好好欣賞!但看見他們吃得津津有味相信質素應該非常不錯。

這個是烤酸種麵包配牛油果!酸種麵包塗上牛油果蓉再配襯水波蛋,混上是拉差蛋黃醬一起品嚐於清新中帶上點點惹味好吸引。
而我最想品嚐的是這個黑毛豬排肉(另加$68),烤得非常香口的黑毛豬色澤粉嫩吃下肉汁很豐盈,配襯的味噌牛油醬令肉香味提升了不少!而伴碟的泡菜非常惹味我吃了不少很吸引呢。
最後還有飽肚的日式雞排三文治!香脆的雞胸肉入口嫩滑一點也不嚡,夾雜醃漬椰菜吃下增添了清爽度,加上香脆的包包這個組合配襯得天衣無縫。
最後甜品我選了這個兩位用的Moonana香蕉船,內裏有焦糖香蕉、士多啤梨及雪糕,吃的時候將雜莓醬及百香果醬淋上味道就更加有層次了。

最後當然要來一杯熱薄荷茶消滯解膩!我們就這樣寧靜舒適地過了3小時的早午餐時光真的非常享受。

The Bartender Brunch收費$368/位(另加一服務費)逢星期日12:00~15:00供應。
2023-10-29
午餐
2023-10-27 63 瀏覽
Supergiant 再次於銅鑼灣精品酒店Mira Hotel 隆重回歸,以融合亞洲料理為烹調特色,將餐廳打造成為個完美的社交餐廳。餐廳室內設計由著名設計師 Marcel Wanders 設計,裝潢重新詮釋了中秋節傳奇故事,炫美融入傳統中國文化,打造成舒適且充滿現代感的用餐環境。餐廳除提供高質的東南亞美食,同時提供著名調酒師Lorenzo Antinori 以中國神話調配的原創雞尾酒及多款特色本地飲品,盡情滿足品味食客味蕾。The Bartender Brunch Set 每位$368,逢星期日中午12:00-下午3:00供應,包兩款滋味小吃、一道主菜、一款甜品及餐飲。可加$198/$398 無限暢飲香檳、氣泡酒、紅白酒、啤酒及各款特式雞尾酒,讓你沉醉於一場令人身心歡暢,回復活力的饗宴。小吃 (任選兩款)🦋風味酸汁醃鮪魚一道清新怡人的開胃菜,將鮮甜的新鮮黃鰭鮪生魚片,配搭四季橘、炸魚脆片、意大利香醋、芫茜、辣椒及芝麻,跟彩色蝦片同吃,味道層次豐富,打開味蕾。🦋惹味椒鹽炸魷魚 椒鹽炸魷魚炸得香脆惹味,味道不會太咸,蘸上拉差辣椒醬,味道層次更提升。🦋亞洲海藻沙律健康清新的沙律,包括有海藻、

小吃 (任選兩款)
🦋風味酸汁醃鮪魚

🦋惹味椒鹽炸魷魚

🦋亞洲海藻沙律
健康清新的沙律,包括有海藻、青瓜、車厘茄、毛豆、牛油果、蘿蔔仔及豆芽,配上和風沙律醬,為味蕾送上一份清新感。

🦋蟹肉春卷
特長的春卷中間是鮮甜蟹肉,以炸小螃蟹作伴碟點綴,賣相可愛吸引。

主菜 (任選一款)
🦋烤澳洲羊架
羊架烤得表面帶焦香,中間保持約五成熟,肉汁豐富,口感軟嫩,蘸上秘製薄荷醬,增添滋味。

🦋安格斯牛面頰 (+$68)
牛頰肉煮得肉腍入味,瑪莎曼咖哩加入泰式羅勒、花生及青檸調味,令整道菜充滿獨特的熱帶風情。

甜點
🦋巧克力慕絲
香醇濃郁的朱古力慕絲,配搭肉桂奶油及鬆化餅碎,帶來甜蜜的攻擊。

🦋香料斑蘭窩夫餅
斑蘭窩夫口感帶少少煙靭,配上香滑的雲尼拿雪糕及牛奶焦糖醬,份外香甜。

2023-10-23 55 瀏覽
如果要睇開我寫野朋友仔,應該知道早前應邀到位於灣仔Mira Moon問月酒店 Supergiant Social Dining & Cocktail Bar Opening Party,而最近亦都有機會同位朋友一齊再次黎到食吓飯、傾吓偈~ 環境上都非常討喜,感覺係一間年輕有活力既餐廳,如果收工後先happy hour飲吓嘢,再食吓飯,個vibes都好啱~先來幾款前菜— 「風味酸汁醃鮪魚」既酸度怡人,現脆片食更有雙重令人滿足既口感,相當喜歡「蟹肉春卷」都做到脆而油分唔會過多既效果,有幾隻蟹仔成個感覺都幾得意~主菜既部分,假如吃羊既朋友真心必點上次都有介紹過既「烤澳洲羊架」,肉質既軟腍度恰到好處,烤既熟度亦剛好,相當美味便是假如唔食羊既朋友,「黑毛豬排肉」都係相當唔錯既好選擇,肉質則係粉紅色的~甜品係「Moonana香蕉船」—既親民的有雲呢拿,又有焦糖香蕉,又真係好滿足啊

2023-10-20 296 瀏覽
大家對於精品酒店有認識嗎(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)?! 作為𝐏𝐨𝐥𝐲𝐮 𝐒𝐇𝐓𝐌的畢業生,讓我告訴你吧😌! 精品酒店通常開設於繁華鬧市區,酒店有鮮明特色、特別的裝條、個性化的設計和服務,而銅鑼灣的🇭🇰問月酒店 𝐌𝐢𝐫𝐚 𝐌𝐨𝐨𝐧 𝐇𝐨𝐭𝐞𝐥 就是一個好例子啦~酒店以中國傳統中秋神話故事做主題,獨特的室內裝潢,用心的設計,好值得來打卡呀😍!!!多年前曾經來品嚐過一次,最近再帶媽媽來回味一下啦~☆ 惹味椒鹽炸魷魚🦑$𝟏𝟒𝟖炸魷魚好惹味,炸得香脆,蘸點是拉差辣椒醬更惹味。☆ 蟹肉春卷🦀$𝟏𝟔𝟖春卷超級長,蟹肉鮮甜,不過不算好脆,炸脆一點更好。☆ 泰滋味沙律🥗$𝟏𝟔𝟖沙律有通粉、意大利牛奶乳酪、芫茜醬、青瓜、茄子🍆、雞扒組成,份量十足。☆ 日式明太子意粉🍝$𝟐𝟐𝟖明太子意粉味道鹹香,還有好多蝦呢~☆ 安格斯牛面頰🍖$𝟐𝟕𝟖牛面頰肉,肉質超級軟腍😍,用泰式羅勒🌿、花生🥜、青檸調味,好有風味。☆MOONANA香蕉船🍌$𝟏𝟏𝟖香蕉船賣相吸引,中間還有雜莓醬雪糕哦~
大家對於精品酒店有認識嗎(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)?!

多年前曾經來品嚐過一次,最近再帶媽媽來回味一下啦~
☆ 惹味椒鹽炸魷魚🦑$𝟏𝟒𝟖

炸魷魚好惹味,炸得香脆,蘸點是拉差辣椒醬更惹味。
☆ 蟹肉春卷🦀$𝟏𝟔𝟖

春卷超級長,蟹肉鮮甜,不過不算好脆,炸脆一點更好。
☆ 泰滋味沙律🥗$𝟏𝟔𝟖

☆ 日式明太子意粉🍝$𝟐𝟐𝟖

明太子意粉味道鹹香,還有好多蝦呢~
☆ 安格斯牛面頰🍖$𝟐𝟕𝟖

☆MOONANA香蕉船🍌$𝟏𝟏𝟖

香蕉船賣相吸引,中間還有雜莓醬雪糕哦~
2023-10-13
📍#灣仔 #東南亞@supergiant.hk 慶祝朋友生日 又係飲酒之人,傳統都係搵間free flow 餐廳食! 咁啱遇正8號風球,好彩係酒店餐廳,應該10號都要開掛,要照顧酒店食客!最開心係冇乜人!👅:🌟🌟🌟🌟食物味度正常,唔算好特別!但free flow 飲品選擇好加分!除左一般wine類仲有幾款cocktail!! 個espresso martini正!計埋啲酒比4星佢啦!💺:🌟🌟🌟唔算好靚裝修!同有啲老土feel! 枱都有啲密,係打風差唔多全場無人就坐得幾舒服!💸:🌟🌟🌟 weekend brunch lunch set $368, + $198 free flow! +$398 free flow champagne! #foodie #hongkong #hkig #hkiger #hkigers #foodiehk #hongkongfoodie #foodlover #foodporn #foodig #hkeat #hongkonger #feedme #wanchai #hotel
📍#灣仔 #東南亞
@supergiant.hk

問月酒店嘅𝙎𝙪𝙥𝙚𝙧𝙜𝙞𝙖𝙣𝙩重開後加入咗唔少中國元素🌙 同時提供著名調酒師𝙇𝙤𝙧𝙚𝙣𝙯𝙤 𝘼𝙣𝙩𝙞𝙣𝙤𝙧𝙞以中國神話調配嘅原創雞尾酒🍹今次食呢個周日𝙗𝙖𝙧𝙩𝙚𝙣𝙙𝙚𝙧 𝙗𝙧𝙪𝙣𝙘𝙝由12點供應到3點
個𝘽𝙧𝙪𝙣𝙘𝙝包咗2款小食、主菜同甜品 +$198/$398就可以無限𣈱飲♾️𝙘𝙤𝙘𝙠𝙩𝙖𝙞𝙡𝙨🍸 /各款酒類同香檳🥂 整體上小食普通,最好食係個牛面肉同甜品 .📍𝙏𝙝𝙚 𝘽𝙖𝙧𝙩𝙚𝙣𝙙𝙚𝙧 𝘽𝙧𝙪𝙣𝙘𝙝($368/𝙥𝙥) 🔹𝙎𝙈𝘼𝙇𝙇 𝙋𝙇𝘼𝙏𝙀𝙎 ❥風味酸汁醃鮪魚𝙆𝙞𝙣𝙞𝙡𝙖𝙬 𝙏𝙪𝙣𝙖 吞拿魚配上意大利香醋,不過唔夠軟嫩冇鮮味🐟 .❥惹味椒鹽炸魷魚 𝙎𝙖𝙡𝙩 & 𝙋𝙚𝙥𝙥𝙚𝙧 𝙎𝙦𝙪𝙞𝙙 魷魚柔軟但炸皮唔夠香脆 🦑 .❥蟹肉春卷𝘾𝙧𝙖𝙗 𝘾𝙞𝙜𝙖𝙧𝙨 春卷唔夠脆身,中間蟹肉量較少🦀 點咗甜辣醬酸酸地有啲柚子香 .❥香烤沙嗲串𝙎𝙖𝙩𝙖𝙮 𝙂𝙖𝙞 烤雞串配上沙爹醬軟腍惹味,加上脆身蝦片好食👍🏻 .🔹𝙆𝙄𝙏𝘾𝙃𝙀𝙉 𝙋𝙇𝘼𝙏𝙀𝙎 ❥烤澳洲羊架𝘼𝙪𝙨𝙩𝙧𝙖𝙡𝙞𝙖𝙣 𝙇𝙖𝙢𝙗 𝘾𝙝𝙤𝙧 羊架有2件🐑,骨薄肉厚幾有羊香 配上薄荷醬同北非古斯小米都唔錯 .❥安格斯牛面頰𝘼𝙣𝙖𝙪𝙨

問月酒店嘅𝙎𝙪𝙥𝙚𝙧𝙜𝙞𝙖𝙣𝙩重開後加入咗唔少中國元素🌙
個𝘽𝙧𝙪𝙣𝙘𝙝包咗2款小食、主菜同甜品
整體上小食普通,最好食係個牛面肉同甜品
🔹𝙎𝙈𝘼𝙇𝙇 𝙋𝙇𝘼𝙏𝙀𝙎
❥風味酸汁醃鮪魚𝙆𝙞𝙣𝙞𝙡𝙖𝙬 𝙏𝙪𝙣𝙖
吞拿魚配上意大利香醋,不過唔夠軟嫩冇鮮味🐟

❥惹味椒鹽炸魷魚 𝙎𝙖𝙡𝙩 & 𝙋𝙚𝙥𝙥𝙚𝙧 𝙎𝙦𝙪𝙞𝙙
魷魚柔軟但炸皮唔夠香脆 🦑

❥蟹肉春卷𝘾𝙧𝙖𝙗 𝘾𝙞𝙜𝙖𝙧𝙨
春卷唔夠脆身,中間蟹肉量較少🦀
點咗甜辣醬酸酸地有啲柚子香

❥香烤沙嗲串𝙎𝙖𝙩𝙖𝙮 𝙂𝙖𝙞
烤雞串配上沙爹醬軟腍惹味,加上脆身蝦片好食👍🏻

🔹𝙆𝙄𝙏𝘾𝙃𝙀𝙉 𝙋𝙇𝘼𝙏𝙀𝙎
❥烤澳洲羊架𝘼𝙪𝙨𝙩𝙧𝙖𝙡𝙞𝙖𝙣 𝙇𝙖𝙢𝙗 𝘾𝙝𝙤𝙧
羊架有2件🐑,骨薄肉厚幾有羊香
配上薄荷醬同北非古斯小米都唔錯

❥安格斯牛面頰𝘼𝙣𝙖𝙪𝙨 𝙊𝙭 𝘾𝙝𝙚𝙚𝙠 (+𝙃𝙆$68)
牛面肉份量慷慨,厚身之餘食落軟腍有膠質🐃
瑪莎曼咖哩帶甜味同花生香🥜
另外配仲有茉莉香米🍚

🔹𝘿𝙀𝙎𝙎𝙀𝙍𝙏𝙎
❥巧克力慕斯𝙎𝙚𝙧𝙧𝙖𝙙𝙪𝙧𝙖
濃郁嘅朱古力慕斯🍫配上幼滑嘅肉桂奶油
另外加埋鬆化餅碎🍪,好好食

❥“𝙈𝙤𝙤𝙣𝙖𝙣𝙖”香蕉船" 𝙄𝙘𝙚 𝘾𝙧𝙚𝙖𝙢 𝙎𝙥𝙡𝙞𝙩
雲呢拿雪糕🍨淋上芒果同草莓醬🍓🥭
配上焦糖香蕉味道香甜🍌

🔹𝘿𝙍𝙄𝙉𝙆
❥長身生不老仙丹𝙏𝙃𝙀 𝙀𝙇𝙄𝙓𝙄𝙍
❥玉兔仙子𝙅𝘼𝘿𝙀 𝙍𝘼𝘽𝘽𝙄𝙏
曾經到訪過Supergiant食過brunch menu,已經深深吸引住,適逢知道佢重新裝修期間,都係滿滿既期待,終於等到佢重開,今次注入左更豐富既東南亞菜色,而且Mira Moon 團隊請來著名調酒師Lorenzo Antinori設計獨特既cocktail,對於我呢d酒鬼黎講,一定係福音先咖啦。👇🏻📌SMALL PLATES - ▪️ Kinilaw Tuna - $158▪️ Salt & Pepper Squid - $148 ▫️ 前菜分別試左兩道,第一道「風味酸汁醃鮪魚」用油甘魚配搭四季橘、意大利香醋、芫荽、辣椒調味,食落酸酸甜甜,好醒胃,加埋炸魚脆片,配返佢地手工啤酒一流;第二道「惹味椒鹽炸魷魚」炸到外脆內嫩,面頭灑滿大量炸蒜,配搭是拉差辣椒醬、辣椒,食落雙重辣味層次,相當惹味。📌KITCHEN PLATES - ▪️ Angus Ox Cheek - 278▪️ Australian Lamb Chops - $158▫️ 主菜方面試左個「安格斯牛面頰」,牛面頰煮到好腍滑,面頭被瑪莎曼咖哩滿地覆蓋住,加左泰式羅勒、花生、青檸,令成個香味更加突出,附送一個茉莉香飯,兩個人share岩

適逢知道佢重新裝修期間,都係滿滿既期待,終於等到佢重開,

一定係福音先咖啦。👇🏻

📌SMALL PLATES -
▪️ Kinilaw Tuna - $158

▪️ Salt & Pepper Squid - $148
Salt & Pepper Squid

意大利香醋芫荽辣椒調味,食落酸酸甜甜,好醒胃,加埋炸魚脆片

📌KITCHEN PLATES -

▪️ Angus Ox Cheek - 278

Australian Lamb Chops

▫️ 主菜方面試左個「安格斯牛面頰」,牛面頰煮到好腍滑,
面頭被瑪莎曼咖哩滿地覆蓋住,加左泰式羅勒花生青檸
Angus Ox Cheek

令成個香味更加突出,附送一個茉莉香飯,兩個人share岩岩好;
再黎就係「烤澳洲羊架」,表面煎到帶少少焦香,肉質唔會太乾身,
Australian Lamb Chops

非常juicy,加上薄荷醬調味,我幾鍾意,旁邊仲有d北非古斯小米
幾有咬口,值得一試。

📌DESSERTS -
▪️ Serradura - $98
Serradura

▫️ 最後甜品我就試左款「巧古力慕斯」,食落朱古力味夠濃郁,
chef巧妙地落左肉桂cream,甜而不膩,落埋d餅碎,口感更加豐富。

📌COCKTAILS -
▪️ THE ELIXIR - $128

▪️ N.I.P DRY GIN - $138
N.I.P DRY GIN

▫️ 呢到既cocktail好有個性,第一杯「THE ELIXIR」用tequila做base,
青檸汁接骨木花酒羅勒辣椒汁製成,飲落酸甜辣三種感覺都有,好鬼過癮;
THE ELIXIR

而第二杯「N.I.P DRY GIN」用d乾柑橘皮同埋花椒,呢種配搭既組合我真係第一次試,
個味道好新鮮,完全唔係我平時飲開既gin tonic,但我一秒愛上。
2023-10-05
15 分鐘 (堂食)
2023-09-22 326 瀏覽
 早年疫情下,不少店舖都捱不住這個浪而結業,有實力的,或者會選擇避避風頭暫停營業,而位於灣仔 Mira Moon 內的 Supergiant 都受了影響。陰霾過去,終於可重新上路,早前就同朋友試試餐廳的新菜色。多年不見,踏進去有種熟悉的感覺,而餐前同太太先來兩杯以太陽及月亮作主調的Cocktail。望望餐牌,菜色是泰國菜,也相對合香港人胃口,而且近日天氣依然好熱,食辣菜色亦令人有食慾。Starter⾵味酸汁醃鮪⿂將⿈鰭鮪⿂片加入四季橘、炸⿂脆⽚、意⼤利⾹醋、芫茜及辣椒,最後灑上芝麻及蔥絲,集齊了香、甜、酸、辣的味道,口感豐富,清新怡人,作為開胃菜好啱。⾹烤沙嗲串自己對串燒一向零容忍,烤雞肉質仍覺嫩,簡單的塗上自家製沙爹醬,實在滋味,之後吃上一條酸蘿蔔清清味蕾。蟹⾁春卷簡簡單單的春卷包裹蟹肉去炸,但毫無多餘油份,食落好乾身,喜歡泰式風味的,可以蘸點甜辣醬,味道更佳。安格斯小漢堡迷你版漢堡,包底鬆軟,而餡料是牛肉漢堡,咬落帶肉汁,相當討好,更何況有韓式燒烤醬、車打芝士及青瓜漬,清爽中帶微辣,刺激了食慾。Main Dishes日式雞排三文治其實好大份,餡料是香脆的炸雞胸,夾層有醃漬椰菜,口感

陰霾過去,終於可重新上路,早前就同朋友試試餐廳的新菜色。

Starter

⾵味酸汁醃鮪⿂

⾹烤沙嗲串

蟹⾁春卷

安格斯小漢堡

Main Dishes

日式雞排三文治

其實好大份,餡料是香脆的炸雞胸,夾層有醃漬椰菜,口感豐富,若果想更惹味,大可蘸點香料甜酸汁。
黑毛豬排肉

烤黑毛豬肉烤得又真係幾香口,放上兩片味噌牛油,享用時塗上,多了一朕油香,如果嫌大油膩,又可食泡菜來平衡。
烤澳洲⽺架

羊架烤得比較熟,有少許焦香,喜歡的可以蘸點薄荷醬,伴碟是北⾮古斯⼩⽶,完全可以當一餐飯食,因為都幾飽肚。
安格斯⽜⾯頰

瑪莎曼⽜頰⾁咖哩,加入了泰式羅勒、花⽣及⻘檸,充滿熱帶風情,最喜歡用咖喱汁拌飯,尤其是茉莉⾹⽶,簡直是美味到一個點。
⾹蘭葉鱸⿂

⾹蕉葉瑪撒拉⿂柳配以新鮮的蔬菜沙律及酸辣醬,很傳統的口味,個人興趣不大,但太太反而幾欣賞。

Dessert

“Moonana” ⾹蕉船

賣相色彩繽紛,即時令女士多了少女心,⾹蕉澆上了焦糖,伴以雲呢拿雪糕及雜莓醬,topping是杏仁片、草莓及白朱古力珠珠,睇得又食得。

其實香港仲有好多好餐廳,不過幾年下來,大家都似乎遺忘了,又係時候發掘返比大家知了。