2007-09-18
真係估唔到,竟然有機會係呢度食晚餐,仲要係一個人...無察過地圖,唔係好記得地址,只係知道係何文田街,就一個人從旺角奶路臣街行過黎。夜晚九點,何文田街真係好黑,行吓行吓,差d想失望而回嘅時候,就係美記地產對面搵到佢。未入之前,先係門外睇一睇餅櫃,選定要食嘅cake,然後入內,當時連我在內只得三枱客。好想食兩件cake去補充能量,所以正餐就只係食一份煙三文魚pita bread。Pita bread係先焗熟,所以好脆同好有麥香,內裡夾咗煙三文魚、生菜、生蕃茄同些少醬汁。本身喜歡食麵包,呢個就剛好對正口胃。味道不過不失,不過d煙三文魚就有些少筋,扣咗d分。之後再叫咗一件Chocolate Orange Cream Brulee同一件Fusion Lemongrass Mousse Cake。唔知係自己嘅法文唔得,定係個waiter唔識,我講咗三次brulee,佢都唔明,唯有自己出去指。因為過咗九點半,waiter提示可以加些少錢轉甜品套餐多一杯飲品,所以再加多杯Capuccino。仲有係,佢好nice咁問咗兩件cake要分碟上定同一碟都okay,我得一個人,同一碟就可以。師傅將兩件cake
師傅將兩件cake用佢認為靚嘅方法裝飾好上碟,雖然我不太喜歡,但依然欣賞佢嘅心絲。
先試Fusion Lemongrass,清清淡淡,不落俗套,口味頗高雅,但又未至於淡到只得甜味,幾好。
再飲一啖Capuccino,okay。
再試Brulee,呢個係以加上橙汁嘅黑朱古力醬,覆蓋住一件朱古力蛋糕,口感同味道都一流,同杯Capuccino都好夾。唔知呢個係咪就係好友嘅推介呢?
可惜嘅係,早兩個星期先去咗Vanilla食Chocolate Truffle,個種震撼到而家都仲係個心入面縈撓住,放唔落呢件Brulee。而且心入面太多煩惱,朱古力魔法今次都無法生效...
如果唔係機緣巧合,真係唔會係黎到呢度,亦都唔知有無機會再黎,雖然真係好想...
P.S. 其實好友已經多次提及呢間餐廳只係得某種cake好好味,而其他就不甚了了。不過佢無提到嘅,係呢度嘅環境。係落地玻璃外,有一排竹樹,室內係以米白色為主,淡黃嘅燈光,再以木枱配米白色軟座椅,無過份擺設...正正就係夢想嘅小店?!唔知好友又係唔係一樣唸法?