2005-11-21 16 瀏覽
這本是一間較隱閉的食店,四週大廈林立店前亦有圍牆擋住,就算行過都唔覺佢o家存在.但現在多人識,星期六、日多算很多客,至如食品,這裏有午餐、下午茶及晚餐供應,亦可散叫,而意粉及湯都是不錯的選擇,而至如扒類就唔係好得,三文治都O.K.,而這裏的熱咖啡固然不錯,但凍咖啡都應試一試,雖然沒有熱咖啡的撲面香氣,但這混合冰塊再攪碎的做法,在香港還未有starbucks 時,這裏已這樣做,由其在夏天時份,飲一啖簡直透心涼.還有這裏的cheese cake 一定要試是home made 的,食過你就知我無講大話,我得閒都會來買一、兩件o黎食,還有那個朱古力金字塔,我不喜歡吃朱古力製品的也覺不錯,聽講話o向法國運o黎.現在而沒有以前的私竇feel 了,但當你/妳行街行到腳俘累,這裹都是一個歇下的好地方.聽講向天后已開了分店,搵日去試下.
聽講向天后已開了分店,搵日去試下.

2005-10-11 13 瀏覽
上星期lunch 去左sweet 19食,餐廳座落地方幾靜,叫左個海鮮pasta既午餐,白湯唔錯,pasta,好食,但係份量唔係好夠(應該夠女士)之後叫左個chocolate surprise cake,非常正,絕對適合鐘意朱古力既人。
2005-10-07 14 瀏覽
今晚同亞媽o黎慶生. 一直都想試呢間餐廳, 但因為location問題一直未有機會. 其實o係中央圖書館過o黎並唔遠. 無論餐廳外觀, 內部裝修情調, 以至menu, 老實講並唔o係如好多人講到咁正, 或者咁係因為我唔係同情人o黎o既關係吧! 媽嗌左set dinner, 湯係香芋忌廉湯, 除左飲落有d香芋o既味道, 其實同普通忌廉湯一樣. 麵包跟set先有, 得一塊法包, 有d孤寒. 媽o既主菜o係煎三文魚, 食落就o係within expectation o既結論: 三文一定唔可以熟食- 叫龍俐先對路. 我嗌西蘭花露荀野菌波菜闊麵. 西蘭花爽, 野菌唔苦, 闊麵幾彈, 個sauceo既thicknesso岩o岩好- 但o係露荀朕味dominate成個菜o既味道, 呢樣我唔o係咁鐘意o羅. 份量偏細, 或者係好事. 呢度唯一impresses我o既o係佢o既cake o既variety, 但就一d都唔平, 媽加十五蚊, 將dessert(朱古力蛋糕)改為chestnut cheesecake, 幾大件下, 佢o係chestnut fans, 不過食到好滯. 我要rum raisin

呢度唯一impresses我o既o係佢o既cake o既variety, 但就一d都唔平, 媽加十五蚊, 將dessert(朱古力蛋糕)改為chestnut cheesecake, 幾大件下, 佢o係chestnut fans, 不過食到好滯. 我要rum raisin cheesecake, 堂食四十六大元, size o係媽果件三份二, 相比下, sweet secret 有同款cake 賣, 論價錢同size, 後者抵好多. 呢件酒味比sweet secret 更重, 所以芝士味好subtle. 兩款cake都偏硬. 可以o黎外賣一d好似"飄雪"或"芝麻"或"杏仁mousse" cheesecake呢d好rareo既款, 但再o黎食正餐機會好微.
2005-09-26 23 瀏覽
其實已是和女友去第二次,她喜歡這裡夠浪漫,但其實我覺得不外如是。不外如是是他們的侍應不算差但服務傾向生硬,一間玩高級的餐廳,從侍應點擺刀叉已可見一二。我的刀叉尤如颱風咁東歪西倒,印象分已扣。第二,是所播的音樂。個人認為那些所謂純音樂雜錦絕對「打咩」,就算英文歌都係,我已經聽夠「That's Why You Go Away」喇。但今次,仲要係Twins...事先聲明,我唔係話唔俾d 刀叉放唔好d音樂太cheap,而係佢又懶係要玩情調,我都唔清楚佢o既target客戶係邊批。我就覺得你就算set得高級d,d野好食的話都會有中產黎幫襯。至於食物方面,主菜質素其實非常一般,我這晚食的牛柳同鴨胸都不是好貨。cake 就要加錢那些先好食,overall 價錢又係話好平,我寧願去氣氛一般但食物質素好d o既餐廳喇﹗﹗反正我覺得今晚最浪漫的,係行去餐廳的那段幽靜小路,而唔係within 餐廳本身﹗﹗

2005-09-18 15 瀏覽
This place is just so expensive! It is charging customers $40 for a piece of cake ($41 if you order takeaway) and according to the staff there, it's because their cakes are delivered, frozen, from France. Personally, I think he just made that bit up as he thought it would justify the ridiculously high price they are charging the customers. I would recommend viewers to go somewhere else as I absolutely can't stand waiters who bullsh*t customers.
2005-09-03 11 瀏覽
今天到了此間餐廳吃晚餐,叫了一個set dinner跟羅宋湯。這湯略為辣了少許!之後主菜是牛柳,略嫌生了點!跟餐的cake轉了芒果芝士蛋糕,這個真的不好吃!早知要回跟餐那個朱古力蛋糕!整體上,環境okay,清潔okay,服務不過不失!最好是全面禁煙!但食物分量略為細份!
2005-07-09 8 瀏覽
03/07/2005 19:30同女友行海港城,佢話想食西餐,不過果頭諗極都諗唔到邊間餐廳又好食又坐得舒服,當然仲要唔太貴啦!所以最後就搭巴士去左Sweet 19。呢度都唔算偏辟,但就非常之靜,o岩晒情侶黎傾下計撐下檯腳。行到門口時見到o的cake非常吸引,已經決心要一試,間餐廳唔算大,三十至四十個座位到,佈置以簡單為主,昏暗的燈光幾有浪漫氣氛。Set dinner($138)有湯、主菜、甜品及飲品。女友要了甘荀忌廉湯、紐西蘭西冷;我就點了意大利菜湯、大蝦拼三文魚。忌廉湯好creamy,不過甘荀味唔夠香,菜湯就普普通通,勝在幾多料。主菜方面,女友西冷要七成熟,但上檯時切開後仍是血淋淋的,所以召來一位侍應,他認為只有三至五成熟,隨後便有禮地收起送到廚房,兩分鐘後送出來的已是一件合心水的牛扒,服務方面值得一讚。西冷不算大件但有肉汁,配菜的薯蓉甘香,而我的燒大蝦肉質鮮嫩彈牙,蝦頭有膏甘香,三文魚亦新鮮,淋上的香草沙律汁配合得宜,惜份量太少。甜品方面要了一件跟餐的朱古力蛋糕,另一件就加$12要blueberry cheese cake,兩者都不錯,但單買cheese cake一件要$33好像貴
03/07/2005 19:30

甜品方面要了一件跟餐的朱古力蛋糕,另一件就加$12要blueberry cheese cake,兩者都不錯,但單買cheese cake一件要$33好像貴了點。

這小店的出品相當有水準,環境和服務也不錯,要找一個三五知己晚飯後可以傾計的地方,這是很好的選擇。
埋單$320,物有所值。
2005-06-17 13 瀏覽
因為同朋友慶祝生日,所以想揀間特別d o既餐廳~試下新野!第一次黎依間餐廳,覺得位置真係幾偏僻,不過環境真係好幽靜,好適合傾計~我地叫左3個set dinner,兩個頭盤:忌廉雜菌酥盒+鮮果大蝦沙律甜品要左tiramisu,粟子芝士蛋糕,朱古力蛋糕(default果款)天使麵,長通粉同墨汁意粉都幾好味~尤其係墨汁意粉d三文魚,入口即溶,好鮮味天使麵個汁都煮得好好,令到個麵好好味長通粉都唔錯,好重椒味~不過d大蝦就好似唔係好入味個沙律就冇乜特別忌廉雜菌酥盒都好普通,冇咩驚喜反而d 餐湯味道令我回味,羅宋湯個味道好特別,我試左一啖都覺得好難忘,飲落去覺得酸酸地,直到去到喉嚨先會feel到辣,就是一瞬間!吞左落肚就唔覺得辣,好得意個西蘭花忌廉湯口感都好好,絕對唔係麵粉溝水囉~而甜品方面,真係幾出色!我覺得跟餐果款朱古力餅都好好味,都唔算普通tiramisu就ok啦...但係未至於令我一試難忘而個粟子芝士蛋糕味道都幾好,層次分明d侍應d服務態度好好,好友善~d梳化同櫈又坐得好舒服...個廁所仲好乾淨tim!廁紙抹手紙俱備,照顧周到~不過d野食真係貴左d,份量又細,我地5個女仔先o岩o岩夠飽,我
因為同朋友慶祝生日,所以想揀間特別d o既餐廳~
試下新野!

天使麵,長通粉同墨汁意粉都幾好味~
尤其係墨汁意粉d三文魚,入口即溶,好鮮味
天使麵個汁都煮得好好,令到個麵好好味
長通粉都唔錯,好重椒味~不過d大蝦就好似唔係好入味
個沙律就冇乜特別
忌廉雜菌酥盒都好普通,冇咩驚喜
個西蘭花忌廉湯口感都好好,絕對唔係麵粉溝水囉~

甜品方面,真係幾出色!
我覺得跟餐果款朱古力餅都好好味,都唔算普通
tiramisu就ok啦...但係未至於令我一試難忘
而個粟子芝士蛋糕味道都幾好,層次分明

d侍應d服務態度好好,好友善~
不過d野食真係貴左d,份量又細,我地5個女仔先o岩o岩夠飽,我諗男仔一定唔夠
2005-04-20 6 瀏覽
heard so many good comments to this restaurant, so decided to pick up a cheesecake for the afternnon. The prices are so high, $33 for cheesecakes, tiramisu for $40.tried NY Cheesecake but I personally like Liz's a whole lot better.
2005-04-16 12 瀏覽
好一陣子沒有來這家店,上周去過,食物及服務水準都能保持,很好!最難忘香蕉芝士cake,一試難忘,香蕉味極新鮮,不會有假香蕉味出現,與芝士味配合得相當好,必試!
2005-03-02 14 瀏覽
昨天晚上看無線新劇「心花放」,當中「開心」跟男朋友分手的一幕是在「Sweet 19」取景的,讓我回憶三年前在這間餐廳為前度男友慶祝生日的情景。Sweet 19 的正門,環境十分幽靜。室內放著柔和的燈光,情調一流!當日的食物如下:焗至香脆的法包忌廉餐湯焗墨魚寬麵焗海鮮意粉Chocolate Mousse 蛋糕New York Cheese Cake最出色的莫過於那個Chocolate Mousse 蛋糕,就連那個不太喜歡吃甜點的他也很喜歡呢!

當日的食物如下:
焗至香脆的法包
忌廉餐湯
焗墨魚寬麵
焗海鮮意粉
Chocolate Mousse 蛋糕
New York Cheese Cake

2005-01-23 10 瀏覽
久聞這裡的蛋糕出色, 趁著周末下午在附近, 便跟朋友一起來嘆下午茶.當日tea set有兩款($55), 分別是熱狗和法包三文治, 看見其他顧客order, 賣相非常一般; 況且我們是為甜品而來, 便點了cake set ($60), 包括在餅櫃任揀一款蛋糕, 及一杯飲品.蛋糕的選擇超過十款, 友人揀了朱古力金字塔, 內裡是chocolate mousse, 原本擔心很漏, 但我們覺得味道剛好, 當然朱古力迷應該會認為略淡. 至於我的酒心芝士餅……我想我也算是喜歡酒味食物的人吧, 也覺得太濃烈了, 幸好芝士餅本身做得的確出色, 質地細滑軟糯, 真的有點像一件軟了的芝士.飲品我們要了caflatte & cafmocha, 用一個大mug盛載, 雖然只有半滿, 但視覺效果一流. 可惜「好睇唔多好食」, 泡沫太少, 咖啡味亦淡.環境不俗, 但沒傳聞那麼吸引. 侍應態度友善, 有兩次我跟朋友低聲討論食物問題時, 旁邊的waitress都笑著「搭訕」, 禮貌地解答了我們的疑問.要彈的是蛋糕雖好吃, 但價錢頗貴, cake set $60, 單買的話$33一件, 堂食更要$46. 還有我的cof

要彈的是蛋糕雖好吃, 但價錢頗貴, cake set $60, 單買的話$33一件, 堂食更要$46. 還有我的coffee mug杯邊有少許崩了, 應該棄掉吧.
2005-01-19 15 瀏覽
這餐廳唔係平, d 椅墊係布梳化質地, 但滿佈唔知係血跡定係乜跡, 都幾恐怖囉。各位可以晚上去睇唔到, 下次去睇清楚d 呀。
各位可以晚上去睇唔到, 下次去睇清楚d 呀。
2005-01-10 9 瀏覽
朋友G唔開心, 尋日去開解佢前先到sweet 19買件蛋糕氹下佢. G鍾意食cheese cake, 尤其係餅底極厚o既cheese cake, 所以就買左件chocolate chip cheese pie, 貪佢有層厚厚o既朱古力批底. 見到G後, 即刻送上蛋糕, 佢就同我齊齊分享. 已經唔係第一次食呢件蛋糕, 呢件蛋糕芝士味唔算濃, 口感滑溜, 餅底有濃濃o既朱古力味, 面頭鋪住滿滿o既白朱古力碎, 非常香甜! o岩晒我咁鍾意食白朱古力o既甜嘴巴!朋友G食完之後都寛容左不少!
朋友G食完之後都寛容左不少!
2004-09-20 16 瀏覽
開始放大假, 所以呢幾日都同朋友周圍搵靚cafe食tea悠閒下.今日就揀左sweet 19. 吸收過尋日o既敎訓, 今日睇定地圖先至過黎.cafe環境好清幽好靚, 我地黎到門口就已經俾佢地靚靚cake櫃吸引住, 所以二話不說, 坐低就叫左兩個cake sets, 要左chocolate cheese pie同blueberry cheese cake, 餐飲要cappuccino. cappuccino 先上, 嘩, 好大個mug呀! 仲大過mcCafe個grand size!!! 好開心好滿足呀! 作為一杯餐飲, 單係賣相已經攞滿分! 不過論味道咖啡味比較淡, 要扣番少少分.cheese cake都無令我地失望! 我地先嚐blueberry cheese cake. 同意之前食評, 個cake比較實, 不過芝士味夠, 唔係好甜, 配藍莓醬食幾好. 至於chocolate cheese pie o既芝士味就無咁濃, 面頭有白朱古力粉, 較blueberry甜d, 朱古力餅底較厚, 我鍾意! 我地都覺得朱古力cheese pie好味d!雖然個cake set要$60一位, 但係有大大杯咖
雖然個cake set要$60一位, 但係有大大杯咖啡, cafe環境又好好, 坐得又好舒服, 下次會再黎過!