2018-09-12 433 瀏覽
突然間好想食蛋糕,經過九龍城一間地舖角位嘅蛋糕甜品店,而且位置開陽,就入去逛一逛。店舖嘅櫥櫃已有多款可以即買嘅蛋糕,還有一些布丁燒同埋小蛋糕等等口味,多款選擇。見到店舖嘅招牌阿華田流心蛋糕非常吸引,趁着一陣同媽咪爹哋一齊食飯,咁多人可以一齊share個蛋糕🍰,最後買咗一個。職員非常體貼,因為食飯位置距離九龍城也有一段距離,店員隨即安排冰袋裝住蛋糕,就算蛋糕去到餐廳仍然能夠保持低溫。一刀切落阿華田流心蛋糕中間嘅阿華田流心滲透晒出來,表面蛋糕還有些脆口的口感,食落去估唔到阿華田味道非常濃郁,而且蛋糕質感鬆軟,值得一試。

2018-09-12 106 瀏覽
有時食完飯都會去品嚐其他美食,早排又去咗附近食飯順便去攞蛋糕,當然有食過呢間蛋糕店嘅半熟蜂蜜蛋糕而且蛋糕口味都會不定期推出,今次就買咗流華半熟蜂蜜蛋糕(阿華田),仲可以order咗張糖紙用咗自己鍾意嘅相製作出來,放喺蛋糕上面用來慶祝紀念夠晒特別,再由店員都會提乾冰用來保持蛋糕溫度方便大家取回家食用夠細心,不過都要等一陣先可食用,輕輕切開香軟蛋糕已見用料十足仲已聞到清香蜂蜜味外,另一主角阿華田都一樣咁香濃,先食番一件入口外層鬆軟香綿內裏食到啖啖濃密嘅阿華田之餘,口感亦香滑十足,而且食落又甜而不漏真係越食越滋味,眨吓眼又食晒又要等下次再食過。
真係越食越滋味,眨吓眼又食晒又要等下次再食過。
  • 流華半熟蜂蜜蛋糕
之前一直知道呢度嘅半熟流心蜂蜜蛋糕好食未試過,今次終於試到😍第一次試阿華田味😍❤️個蛋糕質感好正好濕潤,入面有半流心效果,好好味!🤤食前要響雪櫃拎出嚟放大概15至20分鐘,不過可能蛋糕之前雪得太凍,下次應該要放室溫耐多少少流心效果應該會更好🤔~好快已經可以食晒成個一啲都唔滯~😛但阿華田味未算好突出,下次要試埋個蜂蜜味同埋earl grey味先得!😍😙😆🤘🏻
2018-08-28 62 瀏覽
最初先見到佢嘅外表唔覺得好吸引,但由於我好鍾意阿華田,又好鍾意食甜品...🤪🤪咁啱見到呢一個蛋糕,有阿華田味~就即管試吓啦...☺️哈哈😜店員好細心咁樣問我幾耐返到屋企,佢就預返乾冰份量~返到屋企蛋糕仲好凍👍🏻但我已經急不及待,立刻要食了~😈😈之後一切開入面係軟心㗎😍😍如果再解凍多少少,個口感相信會更加好~男朋友唔鍾意食甜野,都覺得呢個蛋糕唔太甜幾好食,下一次我要試其他味道,而且$88一個我覺得差唔多,都值得嘅😋

店員好細心咁樣問我幾耐返到屋企,佢就預返乾冰份量~

返到屋企蛋糕仲好凍👍🏻但我已經急不及待,立刻要食了~😈😈

之後一切開入面係軟心㗎😍😍
如果再解凍多少少,個口感相信會更加好~

2018-08-27 52 瀏覽
今日約咗朋友喺九龍城食泰國菜慶祝生日,之前見到呢間Sweet Grace 蛋糕店見寫住【流心蛋糕尊門店】而且又見到D蛋糕好得意而價錢亦合理,仲可以印相寫金句都幾特別!蛋糕選擇都唔少架!有朱古力味,伯爵奶茶味,阿華田味,同芒果味,tiramisu ,草莓同原味等……當然佢地唔係只得蛋糕賣都有其他甜品賣架,有布甸燒, 花盆蛋糕, 半熟芝士迷你蛋糕....一早幾日前經過就去訂一個同好友分享!而且我就揀咗幅好友最鍾愛既貓貓相送俾佢!張相係獨立同蛋糕分開交俾客人,然後自行於食之前先放上蛋糕面㗎!!阿華田半熟蛋糕,口感軟滑,阿華田味濃,好味!!而且SIZE細細個好適合飯後食, 唔會太漏而太飽!

2018-08-07
$80 (其他)
生日
2018-08-25 22 瀏覽
因為紀念日想買個蛋糕同老公分享,但又唔想食一般普通海棉蛋糕,所以特別搵咗一間有相片打印蛋糕的 sweet grace。雪櫃都放滿各式各樣唔同嘅蛋糕,我見到近期最新推出阿華田,又真係幾特別喎!預先準備了一張相同埋跟店溝通想寫幾個特別嘅字,令成件事變得更加獨特。因為回家路程比較遠,店員仲會幫我預備足夠份量嘅乾冰,服務真係貼心。相片其實即係糖霜可以食嘅!今次有機會試下 <流華 半熟蜂蜜蛋糕> $88 ,即係阿華田味道的溜心蛋糕。蛋糕盒上面已經教咗我哋點食,要放室溫下十五分鐘左右,就會有溜心效果。口感層次豐富。價錢可愛又特別,下次生日一於整多個。

相片其實即係糖霜可以食嘅!

價錢可愛又特別,下次生日一於整多個。
  • 流華 半熟蜂蜜蛋糕
2018-08-24 34 瀏覽
屋企人生日,唔想成日都買連鎖店既蛋糕,一黎怕食到好飽濟,二黎都想試下啲特別啲既蛋糕,經同事介紹之下,就黎左Sweet Grace買左個流華半熟蜂蜜蛋糕,$88。流心蛋糕係凍既,買既時候店員都好窩心咁問仲有幾耐先番到屋企,而去安排乾冰既份量,驚個蛋糕會溶。食之前記住拎出黎放室溫一陣先食,如果唔係唔識流心架。第一次食流心蛋糕黎講,個感覺都幾有趣,個蛋糕質感係濕濕地既海綿蛋糕,好鬆軟既,食到中間既時就會有啲阿華田既漿流出黎,似食梗心太軟既凍版。味道放面,聞落有好香既阿華田,食落仲有陣蜂蜜味添,而且個蛋糕一啲唔會偏甜,好易入口之如,食完都唔會好漏。Sweet Grace除左半熟蛋糕,仲有芝士蛋糕,賣相都幾吸引,下次可次試下。除此之外,如果預早預約,仲可加錢做相片打印,咁個蛋糕上面塊糖紙就可以有個想要既樣,幾搞笑。

2018-08-12 37 瀏覽
我親愛的生日, 於九龍城走著走著, 看見有一間蛋糕店, 這家店的店名優雅, 且帶有特別的含意-甜蜜的恩典, 吸引了我不禁前往一看; 玻璃櫥窗外看見各式各樣的精緻蛋糕, 有小黃鴨, 有小熊, 有草莓, 有巧克力, 有芒果……也有很多流半熟芝士流心蛋糕; 老板說可以以我喜歡的照片幫我以糖紙打印出來及寫上我喜愛的字句; 正好是我親愛的生日, 我覺得這十分有意義, 於是我點了一個名叫做留住你的心半熟蛋糕; 這個蛋糕是以阿華田制成, 咖啡色的, 味道不太甜, 但很香濃的阿華田味道, 吃完不太膩, 溶後綿綿的口感, 幼滑無比。當我親愛的收到這個蛋糕, 她覺得十分開心滿足, 因為真的留住人的心的~
2018-08-11 342 瀏覽
一年裡面總有很多節日需要慶祝的同身邊人都一齊幾年, 節日一定沒有以前般重視, 有時都不會想送些甚麼禮物給對方不著重物質, 所以最好就係食落肚早前看到呢度有得以自己既相片訂製蛋糕而出來的像真度是100%, 幾乎沒有色差放工後來拎蛋糕, 原來面頭的圖案是客人來到的一刻才加上去顏色非常鮮艷, 請放心, 因為這是由食用顏料打印出來的, 與我原先的相片根本無異我揀了朱古力流心蛋糕雖然本身的蛋糕外表唔算太精美, 不過加了我自訂的相片, 確不同呢~即時變出一個獨一無二的專屬蛋榚流心蛋榚吃前要放十分鐘左右, 才會有流心效果雪後唔解溶一會, 口感有點像莎莉蛋榚咁但流心就會食到有層次咁, 蛋榚質地有點像雪芳蛋榚, 都幾得意!有機會要試下"流華"先, 即係阿華田流心蛋糕 XDSweet Grace除咗有蛋榚賣之外, 仲有其他健康食品可以買走好似gluten-free既產品都有台灣製食品素食產品數目字蠟燭都有, 勁方便呀!!!
一年裡面總有很多節日需要慶祝的
不著重物質, 所以最好就係食落肚
早前看到呢度有得以自己既相片訂製蛋糕
而出來的像真度是100%, 幾乎沒有色差
放工後來拎蛋糕, 原來面頭的圖案是客人來到的一刻才加上去

我揀了朱古力流心蛋糕
即時變出一個獨一無二的專屬蛋榚
流心蛋榚吃前要放十分鐘左右, 才會有流心效果
雪後唔解溶一會, 口感有點像莎莉蛋榚咁
自訂相片朱古力流心蛋糕

有機會要試下"流華"先, 即係阿華田流心蛋糕 XD
好似gluten-free既產品都有
台灣製食品

素食產品

數目字蠟燭都有, 勁方便呀!!!
2018-08-07
$80 (宵夜)
自訂相片朱古力流心蛋糕
特登過黎九龍城食泰國菜, 因為呢度聽聞係泰國人聚腳既地方, 所以特別多泰國餐廳😂去食飯途中行過呢間sweet grace, 喺正十字路口中間轉角位, 好易搵, 比佢門口林林總總色彩繽紛既外表吸引左埋去睇下個櫥窗幾多款式, 而且市面上好難搵到呢d 公仔款架, 佢地都係半熟流心蛋糕黎架放工時間黎到好多款式已經賣晒喇😭不過好彩我一早預訂左, 佢仲可以加錢印你鍾意既圖案同金句上去添👍👍朋友鍾意貓貓, 所以用左佢自己養既貓黎做封面, 佢收到當然好驚喜好開心啦☺而且佢印出黎既呢塊糖紙絕對係高清高質架好香既阿華田味, 喺雪櫃拎出黎放一陣再食就可以感受到佢半熟流心既味力😍

放工時間黎到好多款式已經賣晒喇😭

2018-08-08 23 瀏覽
3日前,我在上網看到這個相片蛋糕十分特別,我俾它深深吸引著,便立即用whatsapp查詢和預訂,這天放工後,我先去拿預訂了的這個阿華田蛋糕,然後才吃晚餐流心阿華田蛋糕用相片打印技術製成的紙,還可以食用,可以將自己想表達的文字或相片與朋友和家人一起分享,我選了這張相片是因爲,十分有意思,啊華田味道十分濃郁,蛋糕十分香軟鬆綿,份量非常多,非常抵食整體來說,蛋糕的選擇都有延多,蛋糕的定價很合理,蛋糕的用料非常新鮮,蛋糕的賣相很吸引,蛋糕的質素非常高,蛋糕的份量非常非常多,店員有良好的服務態度和友善,所以我認為這間蛋糕店值得再去惠顧

2018-07-27
2018-08-03 36 瀏覽
位於九龍城既Sweet Grace前身係諾亞半熟蛋糕,食過幾次覺得好好味,雖然唔知係轉名定易手,但經過見到都係賣半熟蛋糕,仲比之前多左其他野,就一於買個黎試下。半熟蛋糕有好多唔同味,啱晒唔同人既喜好。我之前食過比利時朱古力半熟芝士蛋糕,超好味,芝士又濃又滑,十分推薦既一款蛋糕除左蛋糕仲有一杯杯既甜品,呢個花盆蛋糕都幾靚而我今次就買左阿華田流心蛋糕黎試下,不嬲對阿華田味既產品情有獨鍾,難得有流心蛋糕,緊係要買黎試下一打開個盒,阿華田味好香,蛋糕非常軟熟,喺室溫放10-15分鐘後就會有流心效果,食落去啖啖阿華田味,非常濃郁,超正而且店主亦會好貼心問大約幾耐返到屋企而放幾多乾冰落去chill 住個蛋糕,值得一讚

除左蛋糕仲有一杯杯既甜品,呢個花盆蛋糕都幾靚

2018-08-01 19 瀏覽
Sweet Grace內裡很多選擇,而且價錢不貴。 很開心有相片打印服務,可以製作獨一無二蛋糕,還可有一個美麗回憶!放相前半熟蛋糕今日是我家寶貝生日,用了我家寵物做照片,製作了獨一無二,阿華田半熟蛋糕。 蛋糕味道沒過甜,2老人家都很滿意,店員建議放冰箱,食用前才取出室溫解凍。我們可能解凍時間不足,切開中心比較硬。口感像吃雪糕,味道不錯,阿華田很重味不太甜,全家都很喜歡相片可食用,只有點點甜,食後舌上沒顏色,可以放心。
Sweet Grace

內裡很多選擇,而且價錢不貴。

花盆蛋糕

放相前半熟蛋糕

流華蜂蜜蛋糕

自選相片

我們可能解凍時間不足,切開中心比較硬。
口感像吃雪糕,味道不錯,阿華田很重味
不太甜,全家都很喜歡

相片可食用,只有點點甜,食後舌上沒顏色,可以放心。
半熟芝士迷你杯
花盆蛋糕
流華蜂蜜蛋糕
自選相片
半熟芝士迷你杯
因為之前食過人地farewells蛋糕,知道呢間蛋糕價廉味美, 想早一日買個平平地的細蛋糕同老公慶生,放工時間去到該店,咁啱嗰日見到蛋糕店老闆, 佢好好客,同我介紹間店名Sweet Grace是代表對生命的感恩。本來想買個普通蛋糕,代bb送老公,因為正日預訂buffet 已經有cake送,但老闆話應該加心底話係面,仲話幫我加工趕出,明晚可取,有時買賣的不止是一個蛋糕,更是一種人與人的互動。小黃鴨檸檬芝士融心蛋糕Little duck Lemon Lava Cheese Cake,芝士香滑不膩,店員話用料上乘,澳洲忌廉芝士,德國鮮奶,海藻糖,軟朱古力及新鮮檸檬汁,唔會死甜, 適合小朋友食用。紙張係食用級別,取蛋糕時店員靚女姐姐會幫你蓋上蛋糕面,但因為鴨仔樣太可愛,所以我選擇取走,俾bb 欣賞一下先蓋上蛋糕面。蛋糕口感唔會死硬,好味道,食完buffet 好飽都仲可以食多少少cake,生日最重要都係同家人一起慶祝。

外賣自取
之前試過買一個鴨仔芝士流心蛋糕, 可愛又好食, 半熟芝士滑流又鬆軟,而且唔係咁大分, 幾個朋友share當飯後甜品, 甜入心,唔會太滯又好食, 個個朋友都大讚。最近得知佢有得訂製蛋糕, 於是訂一個嚟氹下老豆開心。價錢不是太貴,只是加多50蚊就,可以訂製自己想要嘅字, 簡直是一個驚喜價。中午約了男朋友及老豆飲茶,叫男朋友去九龍城取蛋糕。一打開個蛋糕,字牌同個蛋糕分開的?????我們照把字牌"攝"在蛋糕側影相,老豆收到興奮又開心,仲話自己不是個咁浪漫的人,係囉D浪漫既野,真係呢間餅店先唸到。呢個係比利時朱古力,香濃的朱古力下面是芝士蛋糕,老人家味覺退化唔覺甜。 事後打俾店員,字牌係食得的,要自己放在蛋糕上。

事後打俾店員,字牌係食得的,要自己放在蛋糕上。