2018-05-28 71 瀏覽
放工後趕著看戲,走到附近商場,多間食肆已排滿等候的人龍,唯一看到這間店舖,沒有人排隊之餘,食物價格也較便宜,於是快快走入解決「五臟廟」。店舖主打甜品,另外有晚餐套餐,附送餐湯/餐飲二選一。如有需要,可以另加指定金額下單沙律、甜品或進階飲品。最近主打意粉控,一看便知要香草忌廉雞肉意粉,配上熱檸水,另加是日沙律。意粉有點硬,尚可接受,但不夠QQ;沙律配上酸汁,好入口。晚餐完成,還有空位,點了甜點 - 雙重朱古力號 - 試試。上桌後,有點伏感覺,杯下有很多爆珠,掩蓋了朱古力的味道。可能我太愛朱古力,當有什麼味道沖淡了朱古力味,感覺很不舒服。大致上普普通通的餐廳,唯一的好處,就是沒有趕我走,可以讓我靜靜的坐在角落「自我增值」。
意粉有點硬,尚可接受,但不夠QQ;沙律配上酸汁,好入口。
2018-05-27
2018-05-26 76 瀏覽
下午到葵芳睇戲,入場前食個lunch先,見開左間新店就入左去試下。叫左個肉醬牛角包配薯條。個餐望上去都幾靚仔,有埋沙拉,成件事都幾美國style,就係包亨氏茄汁令成件事low左。味道方面,薯絛都熱同脆,沙拉冇特別,係個牛角包脆得出奇。個包入面同裡面都一樣咁脆,脆到你唔信,脆到一切粉碎,可能我食得牛角包少,但我就覺得佢冇左包個種柔軔感,味道普通。入面嘅肉醬有D似美心肉醬意粉味,而蕃茄同生菜都正常。跟餐有一杯野飲,叫左凍蜜桃茶,細細杯,都幾甜。整體而言,味道平平,可能佢其他食物會好食D。

跟餐有一杯野飲,叫左凍蜜桃茶,細細杯,都幾甜。
整體而言,味道平平,可能佢其他食物會好食D。
2018-05-21
2018-05-26 85 瀏覽
叫咗2個好普通的港式早餐,埋單$94一啲都唔平。質素完全同價錢不成比例,唔要求好好食,但都唔係難食到咁呀?塊雞扒好硬,好似食梗塊膠。塊魚柳仲衰,外表燶嘅,但裏面好似唔熟咁。。。仲之好奇怪,唔敢再食。最後埋單成100蚊,但我地好似無食過嘢咁。。。早之求其揾間茶餐廳食好過!同服務員投訴,只係話會同廚房反映。希望真係會改善,唔好要啲客比錢買難受啦。明白香港地咩都貴,生意難做。但最起碼都要對得住良心,收得人錢就做足少少注意吓品質吖!
叫咗2個好普通的港式早餐,埋單$94一啲都唔平。

質素完全同價錢不成比例,唔要求好好食,但都唔係難食到咁呀?

塊雞扒好硬,好似食梗塊膠。

最後埋單成100蚊,但我地好似無食過嘢咁。。。

早之求其揾間茶餐廳食好過!

服務員投訴,只係話會同廚房反映。
希望真係會改善,唔好要啲客比錢買難受啦。
明白香港地咩都貴,生意難做。
但最起碼都要對得住良心,收得人錢就做足少少注意吓品質吖!

2018-05-26
2018-05-04 111 瀏覽
叫左呢款草莓窩夫配雪糕明碼實價 雪糕普通 個人覺得 如果把雪糕放係一個雪糕杯到 賣相會更加好睇 然而 窩夫呈心形 可以氹下另一半開心 整體 算是普通 價錢可以平多少少 所以下次 會試下其他
叫左呢款草莓窩夫配雪糕
明碼實價 雪糕普通
個人覺得 如果把雪糕放係一個雪糕杯到 賣相會更加好睇
然而 窩夫呈心形 可以氹下另一半開心
整體 算是普通 價錢可以平多少少
所以下次 會試下其他
2018-05-04
2018-04-16 164 瀏覽
一間只有意粉做主食既餐廳連意粉都唔識煮,難食程度已經非筆墨可形容,我同女朋友各叫左一個意粉,我既係辣蕃茄牛肋條意粉,一黎已經完全無賣相可言嫁喇,個名一齊放但黎到就分開上,牛肋條無牛味,蕃茄無蕃茄味意粉無意粉味,最好味既就係舊紅羅白,而舊薯仔仲要係我有史以來最難食既,而我女朋友就叫左個瑞士汁汁雞翼撈意粉,除左隻雞翼叫食得下,其他可以省略。總體黎講,平係平,但連薩莉X 廿幾蚊個意粉既程度都比唔上,杯野飲又係衰,我反而慶幸佢杯桃茶夠細杯。甜品就無試喇,主食都食到咁唔安樂無謂再試啦,唯有祝佢早日結業,以免唯害人間啦
2018-04-16
2018-04-13 72 瀏覽
去葵芳行街,但又唔想係葵廣掃街去左新都會搵食,見到呢間門面好似幾好就揀左佢叫左個烏冬同waffle, 個烏冬完全無味,waffle 就唔錯,而送嘅餐飲係蜜桃茶,可能係熱嘅關係,有D酸總括黎講呢間真係好一般
去葵芳行街,但又唔想係葵廣掃街
去左新都會搵食,見到呢間門面好似幾好就揀左佢

總括黎講呢間真係好一般
2018-04-08 80 瀏覽
上次係葵廣行到攰攰地想食甜品🍮 就行咗過去新都會睇下有咩食啦😳😳呢間Sweet OLogy 見佢裝修靚靚仔仔咁就揀咗佢🤣🤣自己嗌咗呢個朱古力號🍫大概就係兩球朱古力再加啲朱古力類既餅乾🍪 雖然個雪糕都夠濃 朱古力味唔會好水好快溶 但就覺得唔算好特別 要必嗌咁 😳 整體感覺一般-而朋友就嗌咗宇治金時雪花冰 個棉棉冰係抹茶味 但味道好淡好水 成個甜品既味道都唔突岀 一般🤢整體都係黎影下照騙 相機食先咁😳😳 如果講到味道黎講的話 不了☹️-
呢間Sweet OLogy 見佢裝修靚靚仔仔咁就揀咗佢🤣🤣
自己嗌咗呢個朱古力號🍫
而朋友就嗌咗宇治金時雪花冰
2018-04-04 93 瀏覽
食完真係一肚氣。前2日去食tea 同朋友見到哩到唔洗等位就入左去試下。落左一個芒果窩夫。同埋雞蛋沙律牛角包併薯條。落完單無耐。侍應行黎話牛角包買哂禁我就問佢有無第2款包可以代替啦。佢話無。禁之後我唔信又再問過。因為我見到menu 有多士既。之後佢問左經理話可以做多士代替。。禁我就照要左。點知轉個頭侍應又行番黎話唔好意思丫。廚房話唔做哩個柯打。禁都唔緊要啦。不過重點係其實你地落menu既時候點解唔同客人講有啲咩食物係無既呢?哩一點應該係你地需要做既野囉。同埋啲侍應個個好似咩都唔知。因為隔離檯個客問侍應特式咖啡係咩黎。個侍應竟然係答唔知。。要問下。其實menu 上既野係有必要知道加啦。無理由唔知。跟住侍應記檯號都記唔到。唔係1個問題。係全場幾個侍應都係禁🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️ 見住自己個窩夫行完成場都未到自己檯。後尾有個侍應竟然係行埋黎睇住我地張單問我地係咪嗌左窩夫。唉。。。食完真係拿拿淋走。真係唔會有下次丫。成個心情真係俾佢哩餐影響哂😡😡
成個心情真係俾佢哩餐影響哂😡😡
2018-03-31 80 瀏覽
公眾假期嚟哩度食早餐,1030落單。等左三個字,杯咖啡終於嚟。個漢堡扒蛋通粉配多士喺三催四請下11點嚟到。講返味道,個通粉湯底極淡,好似清水咁。啲通粉仲有啲硬。哩間野非常神奇。咁簡單嘅野要等半個鐘,我諗我自己煮嘅話10分鐘都唔洗總之就係食到一肚氣同極差。

講返味道,個通粉湯底極淡,好似清水咁。啲通粉仲有啲硬。

總之就係食到一肚氣同極差。
2018-03-30
早餐
2018-03-24 80 瀏覽
今日同朋友決定食呢間,見佢價錢都算平,同埋環境都ok.我同朋友都叫左意粉套餐,餐湯是磨菇忌廉湯。個湯一般,好傑身,d粉一舊舊溶唔哂。跟餐送這杯蜜桃茶,味道ok,不太甜也不太淡,但如果換隻靚d嘅杯應該好點😬我點了卡邦尼煙三文魚意粉,我覺得都係普通忌廉意粉嘅味,冇咩特別,不過佢煙三文魚嘅份量算多,但食到尾覺得有點溜。朋友點了焗拿破崙香草雞排長通粉,她說太少汁,好乾身,d長通粉一般,不過件雞扒味道ok.跟餐加8元點了三芝煙肉焗薯皮,雖然份量少,但焗到好香脆,好好食,不過如果可以再多d芝士同大碟d就好了唔洗加一,呢個價錢算幾抵,但味道一般,而且仲漏左單,要三催四請先尼。🙈
今日同朋友決定食呢間,見佢價錢都算平,同埋環境都ok.

我同朋友都叫左意粉套餐,餐湯是磨菇忌廉湯。
磨菇忌廉湯

個湯一般,好傑身,d粉一舊舊溶唔哂。

蜜桃茶

焗拿破崙香草雞扒長通粉

三芝煙肉焗薯皮

,不過如果可以再多d芝士同大碟d就好了

2018-03-19 99 瀏覽
沒遇過一間比sweetology更差的餐廳,食物質素、員工態度及效率都是差勁。去了曾經惠顧過一次,鹵水雞翼麵係多湯到浸死雞翼...麵咸到應該會有腎病,印像中也是等很久才有食物... 今天因為看電影,而選擇了到此餐廳吃早餐,打算再給一次機會,而早餐應該不會有太大問題吧?點餐時,飲品沒熱朱古力,煎蛋不能變炒蛋(明明餐牌英文版寫可以scrambled egg)。這種服務真的連茶餐廳也不如!還說要等15分鐘.....其實座位一半也沒滿,而有一半客都在吃了... 這是什麼速度?煎蛋煎豬柳炒啲雜菇同多士要這麼久?等不是問題,難吃才是問題!連雜菇也煮不好.... 西式煮到中式咁... 感覺是用了蠔油..超級咸!餐廳廚師是沒味蕾的嗎?炒菇加salt and pepper 就好,都可以炒到咁差!早餐最好吃是只要煎一煎就吃得的豬柳,因為不用餐廳廚師再調味。 餐廳不懂煮主食,就乖乖做回甜品好了!上網看一看,根本所有都是劣評... 我等待著那舖位換另一餐廳的一日。

2018-03-04 95 瀏覽
夜晚8點幾9點唸住搵甜品食,見到以間餐廳冇咩人就入去。一入到門口個女侍應已經面黑黑,冇表情一副唔想做既樣😠同佢講五位,佢夠膽死就咁「隊」個餐牌俾我地,指一指sofa位就算!!我心唸唔緊要喇,以家到到都難請人🙄忍一忍囉。之後佢俾左d餐具我地,有鐵既有膠既。但有膠餐具有d污積所以我唔唸住問佢拎過d鐵既餐具,我叫佢(我好肯定佢一定望到我!)點之佢竟然扮見我唔到😡匿埋左係廚房門口個位!!個下真係嬲左😤,見到成間餐廳連埋佢有3個人,其他個2個都忙緊得佢一個係唔做野兼態度咁差!之後我直頭行左佢匿埋個個位子,問佢拎餐具順便睇下佢做咩!!原來佢係到玩wtapps加撥頭髮。我真係O左嘴!之後佢都係冇拎餐具俾我,而係佢同事拎俾我。。究竟佢公司請佢返黎做咩架?!🤦🏻‍♀️老實講雖然佢食物質素一平,但價錢黎講唔算貴。本身餐廳環境都唔錯,但偏偏員工質素就咁差!今時今日,食物質素未必係最重要,但服務態度反而係最重要既因素令到我會唔會再幫襯一間餐廳!

2018-02-20 124 瀏覽
大家千萬要小心,有人食左肚痛,經歷超級非常差, 罔顧巿民的健康,葵芳店sweetolgy 衛生情況差。以前都有食過2,3次,唔發覺有問題,上星期六(年初二)在該店買蛋糕為家中的人慶祝生日,但切開發現中間有大範圍發霉(看圖中黑色),得到一個非常差的體驗!鋪面經理陳先生話寫字樓會跟進,到左星期二(年初五)都完全冇覆,完全唔理。。。大家千萬唔好去食。。。係一間超級黑。店。。本人並不是麻煩友,只是想獲取一個有跟進處理的答覆。。。但估唔到依間公司唔理,請大家要小心。。

外賣自取
2018-02-20 99 瀏覽
與朋友在葵芳吃完晚飯,但又想繼續傾計,所以選擇了這間甜品店食甜品。我們來的時候大約9點多,已經開始滿座了。幸好朋友早到進來先我們點了一份抹茶心太軟。抹茶心太軟一切開,抹茶就流出來加上綠茶雪糕和紅豆,十分開胃我和朋友也鬥快搶來吃,因為真的很好吃,其他地方通常沒有這款心太軟另外,我們又點了一份三式蕉朱古力窩夫。賣相好像十分吸引。朱古力窩夫的朱古力味濃郁,加上朱古力雪糕,最岩喜歡吃朱古力的我而且還有香蕉,感覺算是不太邪惡
我們來的時候大約9點多,已經開始滿座了。幸好朋友早到進來先

我們點了一份抹茶心太軟。抹茶心太軟一切開,抹茶就流出來
加上綠茶雪糕和紅豆,十分開胃

另外,我們又點了一份三式蕉朱古力窩夫。賣相好像十分吸引。
而且還有香蕉,感覺算是不太邪惡
今日老婆大人想食甜品,所以晚餐都以目標為本,路經這間餐廳,環境都唔錯,白雪雪整潔乾淨,最重要佢有晚市套餐,真係救咗我啦,甜品當晚餐,我真係唔得架,點都要食個飯或意粉先…卡邦尼煙三文魚意粉:配個磨菇湯真係好好味,磨菇味好香好濃;煙三文魚都唔錯,鹹鹹地又鮮甜,卡邦尼意粉一般都煮得好,這家同樣有水準;套餐仲有加配優惠,加個焗薯皮都係$10,仲要好好味,焗到熱騰騰,芝士味又香濃,薯味又夠重。紫薯夾心baby鬆餅:鬆餅好厚,口感軟軟地真的不錯,紫薯夾心真的很香甜,下次可以再食。提拉米蘇千層蛋糕:千層蛋糕都有好幾款,今次試了這款提拉米蘇,味道甜甜地,每一層忌廉都好滑。熱洋金菊茶:不停食甜品,飲返杯洋金菊茶確係爽,可以清一清口中的甜,再食另一款,感覺良好;而且菊花味清香,唔會苦澀,口腔份外清新。

紫薯夾心baby鬆餅
提拉米蘇千層蛋糕