2022-07-08 193 瀏覽
係土瓜灣想搵間乾淨企理的店食lunch,見冇乜人又乾淨就走入去幫襯,食完問朋友至知原來係曾經大排長龍的打咭店。地方算大,不過唔好坐,當日除咗我只有兩枱客,所以算舒適,叫咗一杯凍嘅Americano同埋牛肉照燒三文治, 咖啡還可以但size 略為細杯,三文治賣相很好但麵包唔新鮮,最後食剩一半包,$88 這樣的質素有點失望。總括嚟講,如果喺土瓜灣想搵個乾淨嘅地方坐下飲吓嘢係唔錯嘅,不過我未必會再嚟。😅😅
2022-07-05
2022-06-22 280 瀏覽
啟岸巷子打造成日本街後,吸引唔少咖啡店進駐,當中最具人氣,最受歡迎一定係193間咖啡店取名Tanuki Coffee, 以日本狸貓為主題,店內放置左好多隻黃色既狸貓作擺設,整店好有空間感,透光度十足,仲有室外既座位,岩晒有寵物既朋友芋泥BagelBagel烘熱返先上,外脆內軟帶點煙韌,芋泥都幾綿滑唔太甜,幾好食小龍蝦沙律Egg Drop小龍蝦沙律份量正常,配以嫩滑既scramble egg, 吐司搽上牛油煎過,好香脆,係食得有少少論盡Flat White 咖啡帶nutty味道,奶泡打得不錯,口感順滑帶甜感食物同咖啡真係唔係外間講到咁差,價錢亦都合理,最重要係環境舒適,絕對值得再來幫襯(利申: 我唔係老婆,特別鳴謝佢d老婆借我33公仔拍照☺️)

芋泥Bagel

小龍蝦沙律Egg Drop

Flat White
咖啡帶nutty味道,奶泡打得不錯,口感順滑帶甜感

2022-06-21 131 瀏覽
店內設計以太空艙同日本狸貓做主題而且佈滿成個咖啡店連天花板都有,好得意~ *坐位較逼 (成個人要打側身食🥺)*今日嘅Signature Croffle同埋Pineapple Ginger Soda 都賣晒🥺食評シ☺︎︎ 小龍蝦沙律 Egg Drop $98🦞麵包烘得啱啱好,包體鬆軟嘅而且好足料,爆曬餡~ 不過overpriced 🥲☺︎︎ Matcha Bagel 🥯 $55 ☺︎︎ Matcha Lemonade $45☺︎︎ Iced Hojicha Latte $55其他就麻麻🥲(Bagel包體較硬,咬吾開雖然抹茶味好出但包嘅口感影響左食味) (Hojicha Latte略嫌焙茶味吾夠出,朋友話飲到粉🥲)
店內設計以太空艙同日本狸貓做主題
而且佈滿成個咖啡店連天花板都有,好得意~
*坐位較逼 (成個人要打側身食🥺)*

食評シ
☺︎︎ 小龍蝦沙律 Egg Drop $98🦞
☺︎︎ Matcha Bagel 🥯 $55
☺︎︎ Matcha Lemonade $45
☺︎︎ Iced Hojicha Latte $55
2022-06-15 153 瀏覽
早前才來過.今天再到這裏.因難忘黃裡貓之龍蝦沙律Egg Sando的美味.可以話戀上了黃裡貓了。今天是端午節.天氣不穩定.間中有雨.便雙約友人下午兩點半在黃裡貓店門外排隊等.到我準時到達.已見到友人在排隊.今天因有雨.排隊的人不多.不到5分鐘.已經可以入座.今天目標還是龍蝦沙律Egg Sando 而來的!點餐如下:1. 龍蝦沙律Egg Sando X 12. 抹茶紅豆Croffle X 1 3. Pineapple Ginger Soda X 14. Ice Matcha Latte X 1食評如下:1. 龍蝦沙律 Egg Sando 今次跟以往一樣餡料豐富.餡料將整個包滿滿的撐爆.都不知道從那兒動吃.哈哈哈!2. 抹茶紅豆 Croffle.配上抹茶雪糕.很適合.Croffle外皮鬆脆.加埋啲抹茶醬.更突出抹茶香味!令外還有啲紅豆蓉及兩粒大福菓子.就把成個抹茶Croffle味道提升。3. Pineapple Ginger Soda.菠蘿蓉及薑蓉的配合.估唔到咁夾.梳打飲落清香波浪味.飲管間中飲到粒粒菠蘿碎.好特別嘅特飲。4. lce Matcha Latte. 鐵拿意大利咖啡配日式綠
點餐如下:
1. 龍蝦沙律Egg Sando X 1
2. 抹茶紅豆Croffle X 1
3. Pineapple Ginger Soda X 1
4. Ice Matcha Latte X 1
食評如下:
4. lce Matcha Latte. 鐵拿意大利咖啡配日式綠茶抹調制而成.抹茶加埋咖啡我都系第一次飲.可以話係最特色之飲品。
其望很快再與黃裡貓的約會!

2022-06-03
5 分鐘 (堂食)
  • 龍蝦沙律  Egg  Sando
  • 抹茶紅豆  Croffle
♨️Tanuki Coffee土瓜灣馬頭圍道63號啟岸地下18號舖@tanukicoffeehk 💜市民郭先生呢間日本狸貓咖啡店久仰大名,今日冒着雨終於有機會試,一心諗住打打卡支持下冇特別期望,點知食物喜出望外,咖啡啱我口味,差唔多係我呢一年飲嘅咖啡最好飲嘅一杯👍🏻,個人認為俾郭先生呃係值得🤣🔷Mocha一般Mocha都係偏重朱古力味及偏甜,呢杯反而係偏重咖啡味加淡淡的朱古力,唔錯唔錯🔷Latte重咖啡味但係絕對冇苦味,厚濃香醇,每一啖都好味😋🔷挪威Brown cheese croffle 芝士味極香濃,cream 幼滑,牛角窩夫夠煙韌,鹹鹹香香夾埋一齊好有口感👍🏻🔷照燒牛肉Egg Sando 牛肉Juicy蛋香滑,多士又唔會浸到淋晒好香脆,兜埋啲洋蔥炒,成件事都好夾,食完都夠飽食物:8.5/10抵食:8/10環境:8/10。。。#食在土瓜灣 #土瓜灣美食 #美食日記 #美食推薦 #香港美食 #hkcafe #hkcoffeeshop #193 #市民郭先生 #tanukicoffee #日本狸貓 #coffeeholic #coffeeshop #coffeetime #coffeea
♨️Tanuki Coffee
土瓜灣馬頭圍道63號啟岸地下18號舖
@tanukicoffeehk

🔷Mocha
🔷Latte
重咖啡味但係絕對冇苦味,厚濃香醇,每一啖都好味😋
🔷挪威Brown cheese croffle
🔷照燒牛肉Egg Sando

食物:8.5/10
抵食:8/10
環境:8/10

#食在土瓜灣 #土瓜灣美食 #美食日記 #美食推薦 #香港美食 #hkcafe #hkcoffeeshop #193 #市民郭先生 #tanukicoffee #日本狸貓 #coffeeholic #coffeeshop #coffeetime #coffeeaddict #croffle #eggsando #郭嘉駿 #hkig #hkfoodie #foodie #foodiehk #hkfood #foodhk #foodporn #foodphotography #foodblogger #foodstagram #hkfoodblogger #hkfoodlover
2022-06-04 159 瀏覽
經過3爺店諗住食cheese croffle點知晏無曬🙈咁就試下其他pineapple ginger soda有粒粒既果肉用普通吸管都吸到結 :普通$45既話可以加多少少特色#pineapplegingersoda#tankuicoffee
經過3爺店

結 :普通
$45既話可以加多少少特色

#pineapplegingersoda
#tankuicoffee

上星期六諗住🌧️ 點知好好天☀️☀️☀️❤️情靚到呢🥰🥰🥰最啱去靚靚舒服 Cafe chill😎之前前食過照燒🐮肉 Egg San Do 嗰時配至愛嘅溫泉🥚😋😋😋!改咗滑蛋之後😝今天第一次食🤭估唔照燒🐮肉同滑蛋咁夾 好好味😋😋😋 爆晒餡😮用手刀叉都差啲攪唔掂😅唔可以elegant 咁食😝😝😝飽到我呢😅當要配返杯清新甜度適中嘅🍍pineapple Ginger soda中和吓😜 等到朋友嚟到 又忍唔住叫咗個柚子蜂蜜🍯CROFFLE 配雪糕 柚子好 Fresh🍀同 Sunny day 好夾🥰🥰🥰 女人食甜品係有第二個胃😜 又 chill咗一個 afternoon 😎

2022-05-28 133 瀏覽
週末無所事事.突然好想你個下午茶咖啡.聯想到土瓜灣新開的Tanuki Coffee.這店一直好多人排隊是長龍店.一於走去碰碰運氣.到達時已經下午三時左右.喜出望外門外.人龍不多.你得合時.大概等咗5分鐘左右.已經可以入座.很快選擇了食品及飲品. 付費後.急不及待為王你貓打卡.狸貓表情超多可愛及打卡點都多.帶給我們好多歡樂.只可惜座位太逼夾.坐得不舒服.不然嘅更加好!點餐如下:1. Hot Mocha X 12. Super rich cocoa X 13. 小龍蝦沙律Egg drop X 14. Brunost cheese Croffle X 1食評如下:1. Hot Mocha 咖啡味特濃.拉花好靚!2. Super rich cocoa.用小樽倒出. 細細啖品嚐.朱古力的味道!3. 小龍蝦沙律Egg drop.用料豐富.有小龍蝦.沙律.炒嫩蛋.紫生菜等.食的時候小心配料從旁邊漏出!4. Brunost cheese Croffle 窩夫上配圓球忌廉及羊奶芝士碎鋪面.芝士很香濃.買相外表很像雀巢蛋!時間過得真快.又要講拜拜.下次再嚟過!
點餐如下:
1. Hot Mocha X 1
2. Super rich cocoa X 1
3. 小龍蝦沙律Egg drop X 1
4. Brunost cheese Croffle X 1
食評如下:
1. Hot Mocha 咖啡味特濃.拉花好靚!
2022-05-21
5 分鐘 (堂食)
  • 小龍蝦沙律 Egg  drop
  • Brunost cheese Croffle
2022-05-28 102 瀏覽
終於去朝聖了🎊星期日的中午竟然不用排隊🤩心想是否之前的負評影響?熱潮已過?點都好,今次朝聖非常滿意☺️ cafe 以日本狸貓為吉祥物,蠻可愛❤️ 太空艙及半開放式設計令空間感很寛敞。感覺很 chill 。咖啡同食物都在水準之上,份量正常,價錢亦是正常cafe 價。那些給負評說貴的人,是否未去過cafe ? 只能說193 太直言,引太多hater 喜歡芝士的朋友,特別推介「挪威brunost 芝士croffle 」,牛角包窩夫上鋪滿芝士脆脆及幼滑cream ,口感很好,芝士很香。
終於去朝聖了🎊
星期日的中午竟然不用排隊🤩
心想是否之前的負評影響?熱潮已過?

點都好,今次朝聖非常滿意☺️

小龍蝦沙律三文治
Scone
挪威Berunost  芝士Croffle
午餐
小龍蝦沙律三文治
Scone
挪威Berunost  芝士Croffle
2022-05-28 95 瀏覽
陪人去朝聖 食到好野😜天氣差既平日去唔洗等位~無咩人又可以慢慢享受傾下計🤩lucky🍀野飲又可愛又好飲 主要輕食為主 叫左2樣試吓 一個重味芝士甜品 一個輕型小龍蝦三文治 期待下次
陪人去朝聖 食到好野😜
野飲又可愛又好飲

主要輕食為主 叫左2樣試吓 一個重味芝士甜品
一個輕型小龍蝦三文治

期待下次

2022-05-27
午餐
當日下午等候15-20分鐘後, 按店員指示後入座.  Cafe 以狸貓為主題, 室內以白色為主, 配上黃色狸貓在漫遊太空艙, 感覺舒適明亮.我們一行3人點了 Brunost Cheese Croffle, Scone & Classic Egg Sando; 由於croffle已跟餐具, 所以只向店員取多兩份餐具及碟share 食物; 後來店員見我們是3人, 主動給我們送上多一份餐具及碟方便我們分享食物, 店員很細心, 服務一流, 值得一讚!飲品方面, 個人獨愛Dirty! 香醇咖啡配上濃滑牛奶, 口感順滑! 不喝咖啡的朋友點了Matcha Lemonade, 估唔到抹茶跟lemonade 很夾很清新呢!食物方面, Brunost Cheese Croffle 每天限量發售; Croffle 暖暖的, 質感綿綿帶點香脆, 配上brown cheese 和 cream 一起吃, 甜而不膩; 伯爵茶味 scone 有驚喜, 食落啖啖茶香味, 推介!! 爆料的Classic Egg Sando 是飽肚之選, 女士們獨食一份可以飽足半天~整體感覺良好, 會再次光顧, 尤其喺晴天平日時間, 可以

整體感覺良好, 會再次光顧, 尤其喺晴天平日時間, 可以飲住咖啡享受一個舒適的下午!
Brunost Cheese Croffle 挪威Brunost芝士Croffle
Scone (Matcha/Earl Grey) 英式鬆餅(抹茶/伯爵茶味)
Classic Egg Sando
題外話/補充資料: NIL
2022-05-20
20 分鐘 (堂食)
Classic Egg Sando
  • Brunost Cheese Croffle; Scone (Matcha/Earl Grey); Dirty;
本身係芝士控,好有興趣試下個 Brunost cheese croffle,今日放假黎試下。Brunost cheese croffle芝士真係好好食既,驚喜,但個包就麻麻地,無想像中酥脆。不過芝士實在太出色,整體黎講都係好食😊Mocha之前睇食評見啲人話咖啡難飲,又話酸又話唔岩口味,可能飲返即溶咖啡岩口味啲掛。咁我就穩陣啲叫左Mocha。點知幾好飲喎,唔同平時飲嗰啲好似飲朱奶咁無咖啡味,下次再黎試埋其他先。呢度裝修好靚,有特色,不過啲枱係細左啲逼左啲。店員親切有禮貌,尤其係女店員,要讚👍至於價錢,經濟實恵肯定唔係,想慳錢我會去食茶記,想食下Cafe,都預左係呢啲價錢😄

Brunost cheese croffle

Mocha

• Brunost cheese croffle
市民郭先生的cafe剛剛開幕有多熱門不用多說,幾次午餐時間經過都大排長龍,一直沒有機會來打卡😹.前幾天傍晚收工經過發現沒人,終於可以探個究竟,白色的空間很清爽,天花都整得好靚,成間鋪頭最吸睛的是各個角落不同pose的黃色狸貓公仔,之前看介紹是用3D打印技術製作的,近看真的好立體,飲品跟友人分別點了Latte & Matcha latte,外賣杯造型好得意,襯晒黃色調,喺呢度度過開心既放工時光,下次有機會再來試下食物!😋
天氣不隠定 去咗 193 Cafe 朝聖 叫咗杯 Pineapple Ginger Soda 同 經典 Egg San Do 估唔到三文冶爆晒餡 滑蛋加 Bacon 配沙律醬非常夾 好好味但好飽 Pineapple Ginger Soda 好清新好好飲 飲品黃色同 Cafe 好夾同好chill😎食飽飽飲佢最啱🥰雖然好飽 都後上咗個甜品 Affogato😍😍😍 Espresso中加入一個雲 Vanilla 雪糕球😍 原來咖啡同雪糕好夾 原本唔好咖啡嘅我 竟然覺得好好味😋😋😋一試愛上咗😘 店員有禮同體貼 由於有客人在門外排隊所以離開 買了伯爵茶 Scone 同紫薯包做外買 第二日焗返熱也好好味😋Chill 咗一個下午 好開心 🥳
Chill 咗一個下午 好開心 🥳
Affogato
Affogato
2022-05-09 255 瀏覽
今次真係搞唔掂 畀三爺呃左可一不可再 客觀來講係咖啡唔啱我口味主觀來講係好難飲 又苦又酸 冇層次𝐿𝑎𝑡𝑡𝑒 $45𝐶𝑜𝑓𝑓𝑒𝑒 𝑡𝑜𝑛𝑖𝑐 $55 咁就冇咗一舊水💸💸仲要難飲到飲唔晒🥹🥲Any肥。Bye bye no next time 完。#飲食係一種享受唔淨係為左生存#無論平定貴都一定要花費得明明白白#eat_withbina #eat_cafe_withbina#eat_中伏報告_withbina#eat_土瓜灣_withbina
今次真係搞唔掂 畀三爺呃左
可一不可再

客觀來講係咖啡唔啱我口味
主觀來講係好難飲 又苦又酸 冇層次

𝐿𝑎𝑡𝑡𝑒 $45
𝐶𝑜𝑓𝑓𝑒𝑒 𝑡𝑜𝑛𝑖𝑐 $55

咁就冇咗一舊水💸💸
仲要難飲到飲唔晒🥹🥲

Any肥。Bye bye no next time

完。

#飲食係一種享受唔淨係為左生存