2022-05-06 134 瀏覽
打卡咖啡店,因為郭先生的人氣令咖啡店長期大排長龍,今次來試試是否名符其實。order了 Brunost (Brown cheese) croffle. Cream 幼滑,cheese份量頗多,挺飽肚的。咖啡☕️就麻麻,偏nutty,亦都突出。裝修風格特別,來打卡不錯呢!
2022-05-02 110 瀏覽
位於啟岸地下的 Takuni Coffee,以黃色狸貓貫穿全店內外,可說是未開舖先轟動。今次飲了 Creamy Black,以洪都拉斯及埃塞俄比亞的咖啡豆混合而成,綿密氣泡中帶有平衡果香。柚子蜂蜜 Croffle 表現亦不俗,香脆軟糯的牛角包窩夫,配上雪糕、柚子蜂蜜醬和柚子糯米糍,清新又甜蜜。Explore the world of racoon at Takuni Coffee, and grab a cup of Creamy Black with light refreshment like croffle topped with yuzu honey and ice cream.

Creamy Black & 柚子蜂蜜 Croffle
Creamy Black & 柚子蜂蜜 Croffle
2022-05-02 166 瀏覽
利申不是193粉絲開業一直都好多人排隊,好想試下個小龍蝦沙律🥗 今日終於吾洗點排,係門外等五分鐘就得。在外排隊時,望到整食物既女員工不停將口罩拉落下巴,又無帶手套去捽眼,廚房位置係開放咁比客人望到,始終有無疫情都好,個人衛生都應該注意一下。之後會有個帶位員工派餐牌請堂食客人入座,又會有員工送外賣到門外等候既客人,都安排幾好。叫了小龍蝦沙律,都怕好似外界話無料,但事實員工送到,都好驚喜🤩 的確好多料,包既三份一面頭舖滿小龍蝦🦞 去到中間包既位置係蛋沙律🥗 底下既包就無料,因為包只係切左四份三,包外面都好香脆,有牛油烘烤🥯不過女士食包係足夠飽既,一路食,包既料都多到跌岀黎。另外,另一半叫左latte,有拉花,個就表示吾好飲,太酸了,個人口味問題。幫襯咖啡,有stamp card,十個stamp可兌換1杯45蚊下既咖啡,但因為個人口味問題,將stamp card已即時送比旁邊個男人客人。座位方面,太逼,同旁邊個人會撞手,枱面太細,跟本放吾到2人食物飲品。
利申不是193粉絲

小龍蝦沙律
Latte
小龍蝦沙律
叫左一杯cappuccino and flat white一杯極苦 一杯極酸 好似飲緊屎水咁唔知沖咖啡嗰位姐姐又冇沖過比老細飲我自己係屋企沖得仲好飲過佢啵唔怪之得冇咩人嚟
叫左一杯cappuccino and flat white
一杯極苦 一杯極酸 好似飲緊屎水咁

唔知沖咖啡嗰位姐姐又冇沖過比老細飲
我自己係屋企沖得仲好飲過佢啵
唔怪之得冇咩人嚟
2022-04-23 391 瀏覽
因為明星,自然多報導,但一開始吸引我的是一個户外向鋪頭影的相,很chill 很舒服,因很近公司附近,前天weekday下午決定來一試,再沒有很大預期下,食物咖啡都令人很有驚喜!限量Brunost Cheese Croffle,冇諗到真係好好食,一啲都唔heavy, 啲cream好滑好香好食!小龍蝦sandwich,好多餡料,一人食其實好飽,麵包唔乾,小龍蝦醬汁夠味

2022-04-22 476 瀏覽
本身都喜歡飲咖啡,也喜歡193,所以要去支持下。我約11:40am到達,前面排左7人左右,唔算多人,排了約半小時職員給了餐牌先看看及說明仍有Burnost cheese croffle, 感覺都細心,門外貼了rich chocolate sold out! 可惜呢!排排下發現巿民郭先生在內與友人用餐,郭先生離開時很友善地主動跟我們拍照🥰約排了一小時就被安排坐在中央的小桌子區,我叫了burnost cheese croffle及creamy black, 我本身較偏好nutty d 但咖啡味偏fruity 但又不是很酸,算是較輕柔易入口的味道,$45來說很合理。Burnost cheese croffle幾好味,唯我不好甜,中間的cream甜左d!$98可以接受,其他地方無同埋一向cafe食物都不會平!整體我喜歡裝修簡單得黎狸貓好可愛,空間感很好但對面五金舖間中發出刺耳聲響就希望33賺到錢後可搬去較好的舖位!我坐的小桌子區桌子實在太小了,不夠放兩人份的食物及飲品,要側身坐的位置也太多,放番張長枱在前面可能坐得多啲人!感覺在坐位上仍有發展空間😄
2022-04-21
60 分鐘 (堂食)
  • burnost  cheese  croffle
2022-04-21 3777 瀏覽
#pb食在土瓜灣拜訪市民郭先生咖啡店🦊New Coffee Shop Alert 🚨✨要講近期最矚目嘅咖啡店 呢間一定有份啦🤪 由市民郭先生開嘅咖啡店 開業唔夠一個月已經吸引好多老婆去😍 平日去等20分鐘就有位了 店內由黃色、狸貓做主題 夠哂搶鏡、打卡👍🏻 一路食野一路周圍望狸貓 真係好可愛🥰 不過座位就唔太舒服 張枱都好細 快快食完就好走🤣.食物有3款Egg Drop、3款Croffle 同少少Pastries選擇😋 價錢$55-$98不等 其實都唔平😐 飲品以Matcha Lemonade較為特別🤪🔹抹茶紅豆Croffle配雪糕🥐食唔到限量嘅Brunost Cheese Croffle 唯有試下呢款啦🤪 抹茶味有驚喜 加埋抹茶醬 好夠濃😍 牛角窩夫略嫌有少少硬 不過配埋雪糕、抹茶醬食都ok😋 另外仲有兩粒大福👍🏻🔹Hojicha Latte🤎靚靚拉花❤️ 焙茶味香濃🥰 如果口感可以再滑少少就更好啦🤪🔹Flat White☕咖啡用左Fruity豆 酸度偏高😐 完全唔係我杯茶👎🏻.整體✨ 以黃色、狸貓做主題真係好搶鏡、好可愛🥰 食物不過不失 唔算好驚喜🤪 假日如果要排幾個鐘先有位就真係不
#pb食在土瓜灣
拜訪市民郭先生咖啡店🦊
New Coffee Shop Alert 🚨✨

🔹抹茶紅豆Croffle配雪糕🥐

🔹Hojicha Latte🤎
靚靚拉花❤️ 焙茶味香濃🥰 如果口感可以再滑少少就更好啦🤪

🔹Flat White☕
咖啡用左Fruity豆 酸度偏高😐 完全唔係我杯茶👎🏻

整體✨ 以黃色、狸貓做主題真係好搶鏡、好可愛🥰 食物不過不失 唔算好驚喜🤪 假日如果要排幾個鐘先有位就真係不了🙈 雖然係193 Fans 但係都覺得去一次打卡就好了🤭

Tanuki Coffee
土瓜灣馬頭圍道63號啟岸地下18號地舖
2022-04-19
20 分鐘 (堂食)
下午茶
2022-04-21 222 瀏覽
Coffee Shop 開在啟岸卷子好有日本風情同好好似去咗日本街道上!現代屋苑對是舊區後巷!感覺好特 覺🉐️特別 Chill Coffee Shop 食物質數 OK 裝修有特色 環境好舒適 戶外可以帶小動物 方便毛孩主人帶來埋毛孩1齊 Chill !巳幫襯多次!今次點了❤️柚子蜂蜜 👀CROFFLE 配雪糕 感覺好 Fresh 清新🍀🥰配合埋柚子麻薯 上面淋上柚子汁 唔太甜 好好味 😋 同 👀Coffee Shop 好襯🥳夏天食好岩!唔太好咖啡嘅我!叫咗杯 Ice Mocha 我要求多朱古力!店員也做到 So sweet!會個個星期幫襯😘
柚子蜂蜜  CROFFLE  配雪糕  😋😋😋

柚子蜂蜜  CROFFLE  配雪糕  😋😋😋
2022-04-20 228 瀏覽
Tanuki日文是狸貓的意思, 整間Cafe都可以見到可愛黃色狸貓的蹤影, 全店是太空艙設計, 主打輕食及咖啡, 打卡一流今日ᴏʀᴅᴇʀ了ᴄʀᴀʏғɪsʜ sᴀʟᴀᴅ ᴇɢɢ ᴅʀᴏᴘ主打招牌一定要食, 賣相非常精緻, ᴇɢɢ ᴅʀᴏᴘ三文治材料豐富, 厚厚的吐司, 外邊脆脆帶鬆軟, 滿滿小龍蝦肉, 配上青菜、雞蛋片, 醬汁開胃, 有驚喜👍🏻這款只供堂食、不設外賣ᴘɪɴᴇᴀᴘᴘʟᴇ ɢɪɴɢᴇʀ sᴏᴅᴀ波蘿薑梳打特飲, 飲前記得搖勻, 味道鮮甜且清新, 薑汁含有維他命D, 有助增強免疫力, 清涼解渴, 淡黃色賣相同店舖很相襯堂食及外賣是分了兩行隊, 方便顧客有秩序排隊, 一進店舖還有一系列周邊精品, T-Shirt、杯及環保袋服務不錯, 態度親切有禮, 環境很舒適開揚, 狗狗還可以一同用膳今日無緣見到店主193😜

今日ᴏʀᴅᴇʀ了
ᴄʀᴀʏғɪsʜ sᴀʟᴀᴅ ᴇɢɢ ᴅʀᴏᴘ
這款只供堂食、不設外賣

ᴘɪɴᴇᴀᴘᴘʟᴇ ɢɪɴɢᴇʀ sᴏᴅᴀ

今日無緣見到店主193😜
  • ᴄʀᴀʏғɪsʜ sᴀʟᴀᴅ ᴇɢɢ ᴅʀᴏᴘ
  • ᴘɪɴᴇᴀᴘᴘʟᴇ ɢɪɴɢᴇʀ sᴏᴅᴀ
𝐓𝐚𝐧𝐮𝐤𝐢 𝐂𝐨𝐟𝐟𝐞𝐞Cafe新開張但食物質素及服務都很好,有多款咖啡包括有/無奶的espresso底咖啡,亦有手沖咖啡,要試勻各款真要多來幾次!試了Classic Egg Drop 及cafe signature的Brunost Cheese Croffle,egg drop的雞蛋十分滑而且澎拜!而Brunost Cheese Croffle是以croissant 夾成waffle,上面配以忌廉及挪威的brown cheese碎,未知芝士是否有羊奶成份,味道頗濃郁;因brown cheese來貨有限,Brunost Cheese Croffle每日限量20份,想食就要早點來啦!手沖咖啡暫時有4款本地烘焙咖啡豆可選,試過Columbia 天堂莊園及Ethiopia Yirgacheffe都很不錯,大家可以根據cafe的豆list上的tasting note揀選自己喜歡的口味;店內亦有house blend 及幾款single origin咖啡豆選購。Cafe位處土瓜灣後街內,環境很舒服很清靜且開揚,白色底黃色狸貓加上綠色草地,真有點草地野餐的感覺!上面一個個圓型的設計又帶點玩味!留
𝐓𝐚𝐧𝐮𝐤𝐢 𝐂𝐨𝐟𝐟𝐞𝐞

Classic  Egg  Drop
Brunost  Cheese  Croffle

Hand  drip
Cafe位處土瓜灣後街內,環境很舒服很清靜且開揚,白色底黃色狸貓加上綠色草地,真有點草地野餐的感覺!上面一個個圓型的設計又帶點玩味!留意打卡時不要觸摸狸貓呀!
2022-04-18
Classic  Egg  Drop
Brunost  Cheese  Croffle
Hand  drip
2022-04-17 565 瀏覽
Oo黃色狸貓TANUKI COFFEEoOCreamy Black $45Creamy black係第二度係少啲有,飲開Americano 既我,應該算齋啡類,店員話creamy black係將啡打到起泡 變左上層有層cream既感覺,所以order 試吓,有驚喜🌟🌟PICCOLO $45上網查查Piccolo Latte係迷你牛奶咖啡來頭牛奶係其主要成分。在意大利,Latte是三分之一的Espresso加三分之二的鮮奶。近年流行的Piccolo Latte(意大利文小之意)🥛牛奶比例只有Latte的一半。由於奶少,能突出咖啡豆的原味,如果嫌Latte太多奶,但未能飲甘澀的Espresso,這是不錯之選。去到時店內名物CROFFLE 已經賣晒😞
Oo黃色狸貓TANUKI COFFEEoO

Creamy Black $45

PICCOLO $45

去到時店內名物CROFFLE 已經賣晒😞

2022-04-17 861 瀏覽
幫襯果日係初開張嘅星期一Lunch Time相信已經算少人但都係要排隊我一到嘅位置唔算後 十個人左右但條龍係唔係幾識郁 🦿之後職員先分堂食同外賣兩條隊我諗係organization上未夠成熟都not really a problem黎😌//而Duh First Problem係去到落單發現小龍蝦沙律Egg Drop已經冇曬!🤯 Nani?Croffle仲要話今日之前已經全部賣曬 Uwuwuuuu係失望嘅 話曬兩個都係Hot Item 😢 👉🏻👈🏻同埋其實冇Croffle都差唔多等於餐牌1/3嘅野冇得叫成件事好似冇渠道得到通知咁起碼排隊睇Menu果時 你話我知冇曬啊or 貼Label/Post IG Story😔 排隊都曬時間㗎嘛🥲(後來食緊仲聽到唔知咩貨要復活節後先有貨🧐唔sure講緊野食定衫)//咁我地首先試左經典Egg Drop ($85) (圖一上方)Egg嘅表現正常 好食嘅煙肉就冇乜存在感 🫥而個包就完全唔好食 唔係脆又唔係軟嘅Type味道少似幼麥麥包 但又好似再unprocessed啲牛油煎包嘅話應該會更好!去到個底攝唔到餡嘅包頭包尾 完全唔想食埋佢 I'm so sorry
幫襯[Tanuki Coffee]果日係初開張嘅星期一Lunch Time
相信已經算少人但都係要排隊
Egg嘅表現正常 好食嘅
煙肉就冇乜存在感 🫥
而個包就完全唔好食 唔係脆又唔係軟嘅Type
味道少似幼麥麥包 但又好似再unprocessed啲
牛油煎包嘅話應該會更好!
去到個底攝唔到餡嘅包頭包尾 完全唔想食埋佢 I'm so sorry 👾
咁照燒牛肉Egg Drop係Better嘅 (圖一下方)
因為上面咁講 主要伏位係包
咁啲照燒牛肉汁叫做索左入去個包到
感覺都冇咁寡
牛肉有啲sukiya嘅感覺嘅 炒洋蔥都不錯
But醬油蛋is a slight failure 🫢
上面啲番紅花(am I right?)仲有啲苦
(餐牌寫$88 唔知點解收$85)
Finally圖二 焙茶Latte ($55)
本身覺得少有所以都想試
但上到枱個杯邊啲焙茶粉漬都幾核突
可能係我唔識欣賞佢個design(?)
And凍飲飲落口攪完依然成口焙茶粉
同埋其實土瓜灣依個位咁隔涉都肯黎
我真係好欣賞193啲老婆們 🥹
📌 Tanuki Coffee
土瓜灣馬頭圍道63號啟岸地下18號地舖
P.S. Google Map Location Tag唔準
大街行翻入後欄先岩 (see my red tag)
Yeah... and 平時歎開真咖啡嘅人
應該唔會想係後欄同咁逼嘅地方飲。。。
似乎都係打卡多 🤔
經典&照燒牛肉Egg  Drop
Hojicha  Latte
本身都幾鍾意聽193講嘢 又係戀講嘢嘅忠實觀眾今次三爺開cafe 又唔可以唔去「戀食嘢」呢🤣Cafe以白色為主調 遍佈於各位置嘅日本狸貓每隻形態皆不同 或安坐 或探出頭來 或伸出雙掌👐難怪大家都爭相與其合照📸除咗室內 室外亦有幾個座位 恬靜閒適美中不足嘅係巷中偶爾會有車🚗駛過而擺放於戶外、印有店名「Tanuki Coffee」嘅鏡子當然亦成為來訪者嘅打卡熱點🤳🏻明知最受歡迎嘅Brunost Cheese Croffle同 Super Rich Cocoa🍫 每日限量2️⃣0️⃣份我都係早起唔到 唯有試下其他啦🤣柚子蜂蜜Croffle配雪糕 ($88)Croffle貌似已成為一眾Cafe嘅熱門菜式雖然Brunost Cheese Croffle早已售罄 但仍有機會試試另外兩款味道嘅Croffle將蜂蜜🍯倒落柚子雪糕🍦 食落清新酸爽🤤小龍蝦沙津Egg Drop ($98)吐司🍞烤得非常香脆 可惜少咗啲醬 食起上嚟有小小乾Matchagato ($58)Affogato就食落 Matchagato就真係第一次食🤣食落好似抹茶味雪糕😋
本身都幾鍾意聽193講嘢 又係戀講嘢嘅忠實觀眾
今次三爺開cafe 又唔可以唔去「戀食嘢」呢🤣

Cafe以白色為主調 遍佈於各位置嘅日本狸貓
每隻形態皆不同 或安坐 或探出頭來 或伸出雙掌👐

難怪大家都爭相與其合照📸
除咗室內 室外亦有幾個座位 恬靜閒適
美中不足嘅係巷中偶爾會有車🚗駛過
而擺放於戶外、印有店名「Tanuki Coffee」嘅鏡子
當然亦成為來訪者嘅打卡熱點🤳🏻

明知最受歡迎嘅Brunost Cheese Croffle
我都係早起唔到 唯有試下其他啦🤣

柚子蜂蜜Croffle配雪糕 ($88)

Croffle貌似已成為一眾Cafe嘅熱門菜式
雖然Brunost Cheese Croffle早已售罄
但仍有機會試試另外兩款味道嘅Croffle
將蜂蜜🍯倒落柚子雪糕🍦 食落清新酸爽🤤
柚子蜂蜜Croffle配雪糕

小龍蝦沙津Egg Drop ($98)

吐司🍞烤得非常香脆 可惜少咗啲醬 食起上嚟有小小乾
小龍蝦沙津Egg Drop

Matchagato ($58)

食落好似抹茶味雪糕😋

Matchagato
2022-04-14
40 分鐘 (堂食)
柚子蜂蜜Croffle配雪糕
小龍蝦沙津Egg Drop
Matchagato
雖然我地晤係404,又不是33老婆,我地都是鏡仔自然都會來支持下Error成員193嗰間Tanuki Coffee順便打下卡,店中裝潢以簡潔的白色太空艙作主題,加上黃色的狸貓的吉祥物,也會見到好多圓形天花及牆身,也真是好像狸貓挖的洞真是好可愛,😃店前空間寬敞及bench seating,增加了開揚的感覺,讓人感到好relax。咖啡的house blend是來自埃塞俄比亞及洪都拉斯,我點杯美式咖啡($40)入口都有強烈果酸,咖啡味道醇厚有甜香都幾好飲易入口,另外一杯是pineapple ginger soda($45),菠蘿味都好出,但整體都好清新!😋😋Tanuki Coffee地址:紅磡馬頭圍道63號啟岸地下18號鋪 (崇志街與庇利街交界內街入)時間:星期一至日 11am-6pm

Tanuki Coffee
時間:星期一至日 11am-6pm
pineapple and ginger soda
Americano
2022-04-16
5 分鐘 (堂食)
pineapple and ginger soda
Americano
2022-04-14 1440 瀏覽
土瓜灣。黃色狸貓太空艙每日限量20份 Brunost (Brown Cheese)Croffle 再次來到193 Cafe,實在太開心了。.............................. ..............................(´▽`) Brunost cheese Croffle 根據三爺透露,目前是香港唯一一間提供挪威Brown Cheese的甜品呢!這個甜品每日限量,即叫即做,熱烘烘的加上帶點鹹香的brown cheese,喜歡吃芝士的一定要試試啊!參考網上的資料:Brown Cheese 是挪威獨家的乳製品,將乳、水分離後的乳漿加上羊奶和奶油熬煮約 10 小時,Brown Cheese 乳糖豐富,自身帶甜味呢!(´▽`) Super Rich Cocoa 這一款朱古力比較濃稠,味道是非常濃郁,完全沒有加上冰塊,自家煮的朱古力再加少許牛奶,以外貌協會很喜歡的玻璃樽盛載呢!(´▽`) Match latte 回甘味不是太濃郁呢。咖啡的拉花有待改進吧。碎碎唸:如果你是193的粉絲,一定要過來試呢!如果你喜歡新的Cafe,要有排隊的心理準備啊!現在儲印
土瓜灣。黃色狸貓太空艙

再次來到193 Cafe,實在太開心了。

(´▽`) Brunost cheese Croffle

參考網上的資料:

(´▽`) Super Rich Cocoa

(´▽`) Match latte
回甘味不是太濃郁呢。
咖啡的拉花有待改進吧。

碎碎唸:
如果你是193的粉絲,一定要過來試呢!
如果你喜歡新的Cafe,要有排隊的心理準備啊!
現在儲印花,買五杯送一杯(≧▽≦)