2021-02-19 348 瀏覽
放假就再到Tapa Room嘅九龍灣分店,歎返個西班牙🇪🇸午餐!Lunch set包餐湯或凍盤、主菜及飲品,好豐富!薄切慢煮八爪魚 加$28Slow-Cooked Octopus Carpaccio 八爪魚片鮮甜爽口,配上特製醬汁,好開胃!凍切拼盤 加$38Cold Cut Platter 西班牙火腿 及 曼徹格芝士 咸香美味!紅酒燴梨醉人甜美,正!烤慢煮西班牙黑毛豬鞍架 伴些厘醋燒汁配蒜香意粉 $168Grilled Slow-Cooked Iberico Pork Chop in Sherry Vinegar Gravy with Garlic Pasta西班牙黑毛豬鞍架烤至外層微微香脆,內裡嫩滑多汁,好味道!烤美國Prime 肉眼牛扒伴粉紅胡椒忌廉汁配薄煎薯餅 $198Grilled US Prime Rib-Eye Steak in Pink Peppercorn Cream Sauce With Potato Cake 肉眼牛扒烤至五成熟,粉嫩誘人,肉味香濃,配上粉紅胡椒忌廉汁,有特色!西班牙水果特飲Virgin Sangria

薄切慢煮八爪魚 加$28
Slow-Cooked Octopus Carpaccio

八爪魚片鮮甜爽口,配上特製醬汁,好開胃!

凍切拼盤 加$38
Cold Cut Platter

烤慢煮西班牙黑毛豬鞍架 伴些厘醋燒汁配蒜香意粉 $168

西班牙黑毛豬鞍架烤至外層微微香脆,內裡嫩滑多汁,好味道!

西班牙水果特飲
Virgin Sangria
店入面有食鬼圖案好cute cute, 門口有一條條neon light閃爆, 不過平時行開附近都唔係好發現到呢間鋪🤣餐廳有好多唔同嘅hot同cold tapas揀, 份量望落少少不過其實都幾多澱粉質所以好飽肚, 個餐牌真係會咩都想叫可惜今次得兩個人所以就叫住呢啲先啦😌✨西班牙薯仔蛋餅 Tortilla De Patata 💰78💫評分: 8.9/10📝必點! 非常有驚喜, 一切開啲薯仔粒同流心蛋汁流曬出黎, 蛋餅好有蛋香, 點埋沙律醬口感好豐富🥰🥰🥰✨薄切慢煮八爪魚 Octopus Carpaccio 💰78💫評分: 7.8/10📝軟淋有咬口完全唔韌🐙橄欖油同蕃茄紅椒蓉配埋香菜, 味道開胃🍅, 個汁係幾有特色🤩, 佢擺餐具個位都好型🤣✨烤煎慢煮西班牙黑毛豬鞍架配些厘醋燒汁伴炸薯粒 Iberico Pork Chop in Sherry Vinegar Gravy​ ​💰158💫評分: 7.5/10📝豬鞍幾厚身, 肉質嫩滑juicy🐷配上大量外脆內軟嘅薯粒好飽肚, 個醬汁加咗Sherry Vinegar酸酸甜甜, 減咗豬鞍同薯粒嘅油膩✨炸西班牙油條配朱古力醬 Churros with

💫評分: 8.9/10

💫評分: 7.8/10
薄切慢煮八爪魚

💫評分: 7.5/10
烤煎慢煮西班牙黑毛豬鞍架配些厘醋燒汁伴炸薯粒

✨炸西班牙油條配朱古力醬 Churros with Chocolate Dip 💰58
💫評分: 8.8/10
📝Signature嘅Spanish dessert好掛住, 炸到極脆卜卜, 香濃肉桂配超濃朱古力, 表面仲有砂糖, 拍得住西班牙當地嘅水準,正!!
炸西班牙油條配朱古力醬

𝕋𝕒𝕡𝕒 ℝ𝕠𝕠𝕞
📍銅鑼灣謝斐道415-421號積福大廈地下B號舖
(銅鑼灣🚇C出口行4分鐘就到)

💫評分: 8.7/10
💬會再encore嘅西班牙菜, 多啲人一齊share應該可以試多幾樣野再好味啲, 好掛住喺西班牙嘅時光, 當嚟呢度可以回味下啦仲可以喺門口打下卡🤩食西班牙菜來講價錢算抵食!

❣️其他分店❣️
📍尖沙咀彌敦道176號The Nate 2樓B號舖
(佐敦🚇D出口行2分鐘就到)
📍觀塘觀塘道348號國際貿易中心地下G02號舖
(牛頭角🚇B6出口行6分鐘就到, 入口位於恆業街)

#taparoom #tapa #tapas #西班牙菜 #銅鑼灣美食 #尖沙咀美食 #佐敦美食 #牛頭角美食 #香港美食 #discoverhongkong #hkfoodie #hkfoodieblogger #hkiger #hkig #hkfoodlover #tagsforlike #foodiehk #foodlover #hkfood #foodinstagram #hkfoodstagram #825food #churros #spanishfoodhk #tapahk #tapashk
薄切慢煮八爪魚
炸西班牙油條配朱古力醬
¡Qué tenga un buen día!.又係食完當去咗嘅思鄉餐了西班牙係我 2020嘅旅行大計嘅目的地之一但好可惜只能夠係香港不斷去搜尋正宗嘅西班牙菜去彌補今日一嚐Tapa Room的佳餚後.更是令我對西班牙充滿期待..門面摩登時尚嘅霓虹燈設計十分搶眼室內卻截然不同.工業風格的裝潢與燈光互相輝映十分適合三五知己黎chill下・飲返杯酒.食下Tapa.西班牙薯仔蛋餅 TORTILLA DE PATATA(Spanish Potato Omelette) $78厚厚的薯仔蛋餅係我每次食西班牙菜的必點料理雖然食材和做法都十分普通.但Tapa Room竟然令我從平平無奇的蛋餅中食出驚喜薄薄的蛋皮包住綿密的薯蓉和薯粒.口感有層次經過調味的薯蓉配上酸酸甜甜的沙律醬.簡單的食材卻絕不單調.血橙燒牛柳沙律 BLOOD ORANGE & BEEF SALAD $58酸酸甜甜的血橙配搭油醋汁,令人感到十分開胃清爽的沙律菜配上香口的脆脆·白芝麻更加充滿層次感牛肉份量滿滿⋯性價比一流.檸汁白酒煮蜆 CLAMS IN LEMON WINE SAUCE $98鮮甜肥美嘅蜆肉.湯汁充滿酒香調味偏濃 更能突顯
¡Qué tenga un buen día!
又係食完當去咗嘅思鄉餐了

十分適合三五知己黎chill下・飲返杯酒.食下Tapa
厚厚的薯仔蛋餅係我每次食西班牙菜的必點料理
薄薄的蛋皮包住綿密的薯蓉和薯粒.口感有層次
經過調味的薯蓉配上酸酸甜甜的沙律醬.簡單的食材卻絕不單調

酸酸甜甜的血橙配搭油醋汁,令人感到十分開胃
清爽的沙律菜配上香口的脆脆·白芝麻更加充滿層次感
牛肉份量滿滿⋯性價比一流

鮮甜肥美嘅蜆肉.湯汁充滿酒香
調味偏濃 更能突顯出海鮮的海水鹹香
個人習慣用殼裝少少湯汁連同蜆肉一同進食
食到一半再加檸檬汁 refresh返味蕾 又可以食到另一種鮮味
鵝肝比堅尼三文治 FOIE GRAS BIKINI SANDWICH $78

My Love Foie Gras意外的濃烈 意外的香氣
雖然黎之前睇到好多食評不斷咁去讚呢道Tapa
但我都半信半疑 怕佢嘅濃係一味死鹹
但入口超香脆的多士配上濃濃的鵝肝醬係一種極邪惡又幸福嘅滋味
鵝肝香味真係能夠做到齒頰留香
我一個人食哂成份都唔會過膩.而且好想encore
巴塞隆拿式烤紅蝦GRILLED RED PRAWNS Barcelona Style $88

肥嘟嘟的紅蝦
上餐時已經聞到紅蝦獨特嘅香氣
但好可惜蝦肉質有少少淋同鬆散.唔彈牙
但sauce味道好香
霹靂蜜糖烤慢煮法國黃油春雞 PIRI PIRI HONEY SPRING CHICKEN ROASTED & SLOW-COOKED $188

醬汁香濃·肉質嫩滑
係我對呢道Main嘅評價
雞肉完全食唔出雪味.春雞 雞胸肉都烹製時間都控制得好好
價錢亦都十分相宜
炸西班牙油條配朱古力醬CHURROS WITH CHOCOLATE DIP $58

Churros炸得超香脆 但一啲都唔會油膩⋯十分乾身
肉桂味十分濃烈 十分正宗
朱古力醬唔係死甜嘅朱古力 反而帶一點苦去中和返滿滿的白砂糖的甜度
成餐飯最令我滿意嘅並唔係某一道菜式
而係員工嘅服務態度⋯本身員工的工作心態就十分好
溝通時語氣令人十分愉悅
Tapa Room係一間我絕對會推薦比朋友同埋會去再次光顧的餐廳
希望大家都可以擁有一個愉快嘅用餐經驗
2021-02-07
VIRGIN SANGRIA
  • 鵝賊比堅尼三文治 FOIR GRAS BIKINI SANDWICH
2021-02-07 63 瀏覽
🍽西班牙薯仔蛋餅(4.8/5)💰78試過好多間西班牙蛋餅,係得呢間做到調味適宜仲有微微流心效果咋🤫蛋味好香好濃郁,仲要識流心真係超級驚喜咁哇咗出黎🤩🤩薯仔軟淋但夾起黎唔會鬆散👍🏻上面仲有garlic sauce,加埋一齊食真係得呢間有既味道😆🍽西班牙火腿及蜜糖茄子卷(4/5)💰58西班牙火腿包住茄子同沙律菜,淋上橄欖油、黑醋同蜜糖酸酸地甜甜地,作為開胃茶就最適合‼️西班牙火腿肥瘦均勻,就算配上醬汁都食到火腿既油脂味😝🍽西班牙海鮮鍋飯(二人份)(2.5/5)💰188其實188二人份都幾抵下🤔飯質偏硬都幾正宗,有加咗啲garlic sauce所以食落有微微蒜味海鮮幾多但完全冇味....比我既感覺係白灼完擺落飯上面然後就上枱😢唔太建議😯總括而言,tapa都幾好食幾正宗,價錢都唔算貴😂但主菜稍微一般比較適合同朋友飲下cocktail食下tapa多啲😆

🍽西班牙薯仔蛋餅(4.8/5)💰78
蛋味好香好濃郁,仲要識流心真係超級驚喜咁哇咗出黎🤩🤩

🍽西班牙火腿及蜜糖茄子卷(4/5)💰58
西班牙火腿包住茄子同沙律菜,淋上橄欖油、黑醋同蜜糖
酸酸地甜甜地,作為開胃茶就最適合‼️
西班牙火腿肥瘦均勻,就算配上醬汁都食到火腿既油脂味😝

🍽西班牙海鮮鍋飯(二人份)(2.5/5)💰188
其實188二人份都幾抵下🤔
唔太建議😯

比較適合同朋友飲下cocktail食下tapa多啲😆
2020-12-29
15 分鐘 (堂食)
2021-02-03 106 瀏覽
又係識飲識食的朋友推介,這間是銅鑼灣分店,門面非常有型,會不會得個樣,冇內涵呢?入到裡面,裝修也是非常有型,廁所隱藏在牆壁內(沒有指示牌),服務員招呼週到,反應快,介紹餐牌內容清晰,order準確。薯仔蛋餅~外表有型,內涵特別,好食👍檸汁煮蜆~新鮮肉厚👍燒春雞~顏色靚,汁味好👍燒紅蝦~以不全熟的煮法,燒得外脆內軟👍(但蝦的品種並不是我們所認識的真正西班牙紅蝦)西班牙 Sangria 不能不飲👍每樣食品都是份量少少,不會太飽肚,所以要叫多幾樣食品去品嘗。
薯仔蛋餅~外表有型,內涵特別,好食👍
檸汁煮蜆~新鮮肉厚👍
燒春雞~顏色靚,汁味好👍
西班牙 Sangria 不能不飲👍
檸汁白酒煮蜆
Piri Piri蜜糖燒春雞(Half)
巴塞隆拿式燒紅蝦
2021-01-31
檸汁白酒煮蜆
Piri Piri蜜糖燒春雞(Half)
巴塞隆拿式燒紅蝦
2021-02-02 415 瀏覽
好姊妹喜歡食西班牙菜, 曾經一齊食過Tapa room觀塘分店後, 評價唔錯。今日經開銅鑼灣, 記憶中呢個區都有分店, 一於再encore食返餐!店內環境裝修格調跟其他分店都一樣, 柔和昏暗燈光配上牆上的霓虹燈, 營造出酒吧feel。另一角落為酒吧, 排著不同種類飲品, 而唔飲酒嘅我地, 就點左Mocktail, 兩款都好夠汽, 好解渴味道有如菠蘿梳打嘅【Pink Pineapple Cooler】HK$58同埋, 清新檸檬梳打嘅【Cucumber Refresher】HK$58【薄切慢煮8爪魚】HK$78冷盤小食, 店員介紹, 8爪魚被海水煮過, 海水味偏重, 再將蕃茄濃湯打成蓉, 爽口8爪魚夾埋蕃茄蓉食, 酸味味好開胃【薄切炙燒吞拿魚腩】HK$88只有吞拿魚腩外圍被輕輕火炙過, 有魚香同時keep到刺身口感, 夾埋墊底酸味味嘅沙律菜食, 同樣都係開胃之選。【檸汁白酒煮蜆】HK$98蜆肉肥美飽滿, 清香白酒帶出蜆嘅鮮味【西班牙薯仔蛋餅】HK$78每次黎Tapa room都必點! 切開蛋餅, 薯仔粒跟流心蛋汁慢慢流出, 沾少少面層沙律醬, 惹味又充滿淡淡蛋香, 口感濕潤, 正!!【烤煎

另一角落為酒吧, 排著不同種類飲品,

【薄切慢煮8爪魚】HK$78
薄切慢煮8爪魚

【薄切炙燒吞拿魚腩】HK$88
薄切炙燒吞拿魚腩

【檸汁白酒煮蜆】HK$98
蜆肉肥美飽滿, 清香白酒帶出蜆嘅鮮味

【西班牙薯仔蛋餅】HK$78

西班牙薯仔蛋餅

【烤煎慢煮西班牙黑毛豬鞍架配些厘醋燒汁伴炸薯粒】HK$158
豬鞍架表面煎至焦香, 內裡keep到肉汁, 肉質唔會好鞋, 些厘醋甜甜地, 配上大量脆薯粒, 夠飽肚。
烤煎慢煮西班牙黑毛豬鞍架配些厘醋燒汁伴炸薯粒

【CHURRO with chocolate dip】HK$58
極之香脆, 表面平均沾上了砂糖, 可因應個人喜歡嘅甜度, 再沾朱古力醬食, 正!!

CHURRO with chocolate dip
2021-01-31
薄切慢煮8爪魚
薄切炙燒吞拿魚腩
CHURRO with chocolate dip
2021-01-30 313 瀏覽
呢間人氣🔥西班牙菜餐廳,我終於有機會食到😋😋,去到全場爆滿💥,果然好受歡迎👏🏻👏🏻餐廳門口已經有好多打卡位,耀眼嘅門口,及門外的戶外座~好有feel 咁西班牙🇪🇸菜當然唔少得Tapas~~ 我哋太耐無出城咁,一口氣點咗6️⃣道、2️⃣main 🤣薄切慢煮八爪魚🐙($78)八爪魚彈牙又唔韌,配上鮮蕃茄醬,酸酸地帶出鮮味。棒棒🍡鵝肝($78)呢款喺人氣菜,除咗外型可愛,鵝肝醬入口即化,配合開心果粒食,更有口感莫希托羊肉串燒($78)羊肉厚實多汁,烤得香味濃郁,肉質嫩滑。巴塞隆拿式烤紅蝦($88)紅蝦色澤鮮艷,都幾大隻,肉質Q彈,鮮甜美味。檸汁白酒煮襯蜆($98)上枱已經聞到陣陣白酒香,蜆肉大大隻脹卜卜,夠哂juicy, 再點上檸檬汁,鮮味更突出西班牙薯仔蛋餅($78)呢碟我真係食到停唔口,蛋餅外面煎得香口,上面仲有芝士,切開竟然有蛋汁及薯粒流出嚟🤩 薯粒配蛋汁及芝士,好軟滑滿有蛋香🥰好想再食🤤🤤Main Course烤煎慢煮西班牙黑毛豬鞍架配些厘醋燒汁伴炸薯($158)豬鞍厚身,外表烤得黃金好吸引🤤,肉質嫩滑多汁,脂肪比例均勻,配以些厘醋,味道更有層次又可以減減豬鞍嘅膩。 甜薯條😋😋炸得酥脆香甜。

薄切慢煮八爪魚🐙($78)
八爪魚彈牙又唔韌,配上鮮蕃茄醬,酸酸地帶出鮮味。

棒棒🍡鵝肝($78)

莫希托羊肉串燒($78)
羊肉厚實多汁,烤得香味濃郁,肉質嫩滑。

巴塞隆拿式烤紅蝦($88)
紅蝦色澤鮮艷,都幾大隻,肉質Q彈,鮮甜美味。
檸汁白酒煮襯蜆($98)
西班牙薯仔蛋餅($78)

Main Course

烤煎慢煮西班牙黑毛豬鞍架配些厘醋燒汁伴炸薯($158)

西班牙海鮮鍋飯($188)
材料豐富,鍋飯面都滿佈海鮮,紅蝦、海蜆、青口、魷魚等,入面嘅飯先喺重點💖,佢吸收晒海鮮嘅精華,更加上焦香,味道香濃惹味。

Drinks
White Sangria ($60)
House White ($70)

Surprise Me ($118)

• 薄切慢煮八爪魚
  • 西班牙薯仔蛋餅
  • 棒棒鵝肝
  • 檸汁白酒煮蜆
  • 烤煎慢煮西班牙黑毛豬鞍架配些厘醋燒汁伴炸薯粒
  • White Sangria
  • 西班牙海鮮鍋飯 (二人份)
  • 巴塞隆拿式烤紅蝦
🌈Tapa Room位於銅鑼灣既西班牙🇪🇸餐廳霓虹燈門口岩曬大家打卡📸📸📸店內環境會比較暗(本身餐廳係間酒吧),坐得很舒服,很適合與朋友黎!🥳🥳😇由於餐廳內既位置唔算多,加上現在限聚令關係(兩人一枱),建議打電話去預先book位!💁🏽‍♀️員工態度同服務很好👨🏻‍🍳食物很高質!以西班牙菜黎講,十分抵食!🤗相信會再黎食👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻😻😻😻😻今次食呢幾樣都是餐廳既熱門菜色!點餐時,staff大概都估到我地想叫啲咩嘢食(他們都十分友善)。😂😂😂😂
🌈Tapa Room
位於銅鑼灣既西班牙🇪🇸餐廳

霓虹燈門口岩曬大家打卡📸📸📸
員工態度同服務很好👨🏻‍🍳
食物很高質!以西班牙菜黎講,十分抵食!🤗
相信會再黎食👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻😻😻😻😻

西班牙式油封鴨胸配甜血橙醬
西班牙式海鮮鍋飯
2021-01-24
慶祝紀念
生日
西班牙式海鮮鍋飯
  • 西班牙海鮮鍋飯 (二人份)
2021-01-27 48 瀏覽
Satisfying Spanish meal at @taparoomhk 😋 there’s a good selection of cold and hot tapas! Tried 2 cold and 2 hot! We began with crispy tomato bread with white anchovy and aioli, very appetising! Second, we had the stuffed roasted red pepper with crab & spicy cream cheese, specially crafted by the restaurant themselves. The spicy cream cheese’s taste is outstanding, tho overriding the crab flavour a bit, still interesting to eat everything wrapped inside the pepper. For hot tapas, tried the classic tortilla, eggy enough with potatoes, very filling for a small tapas. Also tried the clams in lemon wine sauce, the clams are big and come in generous portion. As for mains, we got the seafood paella 🥘 for two. It’s loaded with prawns, clams, and mussels on top. The prawns are large and fresh👍🏻nicely prepared with the feet and tentacles removed! At first, thought the paella wasn’t that big, but it’s definitely sufficient for 2 ppl as the rice is packed underneath. Complete the meal with white sangria or non-alcoholic pink (tho the drink is yellow) pineapple cooler, both fruity and refreshing! Around $350 per head.
🐷
2021-01-25 42 瀏覽
呢間嘢我之前已經食過不過佢嘅地址唔係呢度你見到佢零負評就知道好食店員好有禮貌就算我喺度不停加點薯條嘅醬汁完全冇黑面可能個醬汁實在太好味應該唔少客好似我咁攞完又攞呢間嘢平靚正價廉物美雖然佢大推番薯條我自己都係覺得薯條好食啲兩個都有食淨係食薯條都食到飽曬佢嘅海鮮西班牙鑊仔飯非常地道自己又加咗另外一啲嘢上去勁有心思不過佢啲cocktail好多冰畀我發現咗呢度廁所隔離有間vip room開p最啱當然要疫後先一定會返去食
呢間嘢我之前已經食過

開p最啱
當然要疫後先
一定會返去食
2021-01-22 59 瀏覽
銅鑼灣呢間西班牙菜人氣高企, 門口係好搶眼嘅粉紅色霓虹燈好容易搵,呢次就黎試下佢地幾款招牌菜啦~🐙薄切慢煮八爪魚 $78呢份冷盤八爪魚好特別,八爪魚好新鮮好彈牙,經過慢煮所以肉質好軟我特別鐘意佢嘅秘製醬汁,有橄欖油、辣椒同蕃茄蓉酸酸地嘅口感,好開胃食到唔停口🌶西班牙小青椒 $68小青椒新鮮爽口,外面有小小鹽調味已經好足夠🍳西班牙薯仔蛋餅 $78外層是煎蛋皮,一切開裡面係流心蛋,薯仔粒沾上蛋汁充滿蛋香味,又creamy又美味,記住一定要趁熱食呢🥪鵝肝比堅尼三文治 $78三文治烘得好香脆,裡面夾住鵝肝醬,鵝肝醬搽得好厚,入口好香鵝肝味,好滿足🐙烤煎原隻八爪魚腿配西班牙青醬 $208輕輕烤煎過後的八爪魚更香,保持了鮮味又夠軟稔,沙律菜配醬汁食落清新爽甜🥨炸西班牙油條配朱古力醬 $58熱辣辣上枱,炸得外脆內軟, 外層撒上肉桂沙糖,再配合香濃朱古力醬真係超正啊,雖然幾甜不過我鐘意啊~🌹Rose Royce $75🍸The Classic $75兩杯都酒味幾重,而且好大杯份量好多,一路食tapas一路飲酒好chill

🐙薄切慢煮八爪魚 $78

🌶西班牙小青椒 $68
小青椒新鮮爽口,外面有小小鹽調味已經好足夠

🍳西班牙薯仔蛋餅 $78

🥪鵝肝比堅尼三文治 $78

🐙烤煎原隻八爪魚腿配西班牙青醬 $208

🥨炸西班牙油條配朱古力醬 $58

🌹Rose Royce $75
🍸The Classic $75
2021-01-21 51 瀏覽
好耐無寫食評,但陳冠A搞到我好想寫🤣🤣🤣真心推介呢度🎉鍾意周圍試食嘅我,好少機會會番兜N次Tapa room嘅吸引力除左係食物上外,就係人啦有個好似陳冠A 做樓面嘅哥哥,由舊店食到呢間新店,都覺得佢對份工好有熱誠忙到癲,都好好禮貌,一啲都唔hea,身為打工仔嘅我,果一刻都搞到我都對老闆感慚愧😅😅講番食物啦,呢間餐廳時不時都轉餐牌次次食都有新意👍👍👍餐湯食到藩茄肉,加埋啲油香,好開胃❤️凍蝦無雪味,但啲肉好痴殼,有啲難搞,不過夠彈牙呢個蟹肉蒜香意粉好大一盤呀,食到底仲有好多蟹肉醬料,香味十足😋
好耐無寫食評,但陳冠A搞到我好想寫🤣🤣🤣
真心推介呢度🎉
鍾意周圍試食嘅我,好少機會會番兜N次
Tapa room嘅吸引力除左係食物上外,就係人啦

講番食物啦,呢間餐廳時不時都轉餐牌
次次食都有新意👍👍👍
餐湯食到藩茄肉,加埋啲油香,好開胃❤️
餐湯

凍蝦無雪味,但啲肉好痴殼,有啲難搞,不過夠彈牙
前菜

蟹肉蒜香扁意粉

2021-01-21
餐湯
前菜
2021-01-21 33 瀏覽
這天約了朋友於銅鑼灣這間餐廳吃飯,之前已經去過觀塘總店,今次來嘗一嘗銅鑼灣分店的。環境很舒服,都是以霓虹燈作為裝飾,配合他們店的主題。酒類也有不少,酒吧佈置簡約。由於鄰近街邊,故此設有玻璃窗透光真是不錯。菜式選擇多,真的要想一想吃什麼。原來mocktail都有不少選擇,很多款都很想點呢。Green Garden可以去掉口中的油膩感,它帶點微微酒香,相當清新。而Pink Pineapple Cooler顏色很吸引,充滿熱帶風情。Clams in Lemon Wine Sauce,十分鮮嫩的蜆肉配上清酒,味道濃郁。Tuna Carpaccio的吞拿魚很新鮮呀,加入橄欖油感覺更加肥美。Blood Orange & Beef Salad,是一個很fresh的開胃沙律,味道酸酸甜甜。Iberico Pork Chop in Sherry Vinegar Graxy入口即溶,肉質很鮮嫩,醬汁超級惹味。裡面還有不少薯仔粒,很有咬口。Churros with Chocolate Dip是令人滿足的甜品,口感很酥脆,帶香濃的玉桂味。總括而言,這間的環境氣氛不錯,而且門口有打卡位,加上食物性價比高,是和朋

環境很舒服,都是以霓虹燈作為裝飾,配合他們店的主題。

酒類也有不少,酒吧佈置簡約。

由於鄰近街邊,故此設有玻璃窗透光真是不錯。

菜式選擇多,真的要想一想吃什麼。

原來mocktail都有不少選擇,很多款都很想點呢。

裡面還有不少薯仔粒,很有咬口。

Churros with Chocolate Dip是令人滿足的甜品,口感很酥脆,帶香濃的玉桂味。總括而言,這間的環境氣氛不錯,而且門口有打卡位,加上食物性價比高,是和朋友聚會的好地方。

餐廳的位置有點偏僻,在銅鑼灣和灣仔中間,但是試過這家餐廳後下次可能會特意前來🤪和朋友下班後來喝下小酒也是很適合的🤤食物真的是重點中的重點,來看看吧🔥✿ Slow-cook Octopus Carpaccio ☻ ☻ ☻ ☻ ☻ 很柔軟的慢煮八爪魚薄片,配上清新酸甜微辣的出色蘿蔔蓉,很開胃😋✿ Foie Gras Lollipop ☻ ☻ ☻ ☻ ☻ 第二推薦的會是這個別致的鵝肝棒棒糖~味道濃厚,有油脂香留在口內,配紅酒一流🤤✿ Slow-cook Iberico Pork Chop ☻ ☻ ☻ ☻ ☻ 慢煮豬鞍肉質鬆化,個人很愛它旁邊的肥膏,加上肉和薯仔粒吃超香的,啊薯仔粒光吃也超香,整道菜都十分出色🤤🤤🤤✿ Clams in Lemon Wine Sauce ☻ ☻ ☻ ☻ 第一次吃到這樣煮的蜆,加了大量檸檬汁,有點搶了蜆的風頭,但味道還是很不錯的,蜆很肥很鮮~✿ Churros in Dark Chocolate Sauce ☻ ☻ ☻ ☻ ☻ 話說這是我第一次吃這個外國「油炸鬼」,這裡真的做得很好吃🤩雖然我知道一口一口吃下去的都是卡路里但還是不能拒絕!油條炸得金黄,表面脆但內裡

Slow  cooked  octopus

Foie  Gras  lollipops

Lemony  Clams

話說這是我第一次吃這個外國「油炸鬼」,這裡真的做得很好吃🤩雖然我知道一口一口吃下去的都是卡路里但還是不能拒絕!油條炸得金黄,表面脆但內裡又帶韌性的麵團配上有點肉桂香的脆糖粒再沾上香濃的黑巧克力醬。。。這種美味其他食物不能比擬🤤
Churros

📷 Sony A6400 + Sony 50mm f2.8 macro
Ig @hkbellyhungry
  • 棒棒鵝肝
  • 炸西班牙油條配朱古力醬
  • 烤煎慢煮西班牙黑毛豬鞍架配些厘醋燒汁伴炸薯粒
2021-01-17 36 瀏覽
25號晚黎得返set menu,好彩都有本身想試果幾樣,餐廳仲好好人送多左款tapas,而且啲野食樣樣都整得好靚😍.棒棒鵝肝質感綿密,鵝肝味濃郁,配埋炒香左既開心果碎同香料,惹味之餘又增添口感,咸香細滑送酒一流;薄切慢煮八爪魚肉質軟稔,淋上蕃茄醬、紅椒蓉、海葡萄,香料味好重,有驚喜!另一道餐廳招牌蛋餅真係好正🥺一切落去啲餡就流哂出黎,薯仔粒同蛋汁撈埋紅椒粉同蒜蓉蛋黃醬好香口,一人KO一個絕對冇問題!主菜包左燒春雞同海鮮飯,燒雞醬汁甜甜辣辣幾香,海鮮飯真係好出色,料多之餘個飯勁入味索哂啲精華,軟硬度適中,份量都幾多下;食埋churros同肉桂多士真係夠哂皮~
慶祝紀念
聖誕節