2020-12-06 45 瀏覽
星期日出街去積福大廈。西班牙啲嘢食都好正。Drinks 🐯 Before sunrise (Gin and Tonic) ($108): Red currant, mixed berries & rosemary 網上見到呢杯嘢好靚,個名都好靚所以叫咗,可見我係啲膚淺嘅女人。佢嚟到真係好靚,我日日都日出之前起身,平日而論佢真心靚過日出之前。酒味比較淡,怕酒味濃嘅朋友都可以試下。Estrella Damm - Pilsner lager - Spain ($88)朋友話想飲啤酒我就叫佢試下西班牙生啤。啤酒好香醇甘甜、又大杯,我朋友飲唔曬,我幫佢飲埋另一半。我都係中意啤酒多啲。生啤酒是未滅菌直接由發酵的桶中裝取,生啤酒比熟啤酒更加新鮮清爽,其味道鮮美。(WIKI) Estrealla damm 源自西班牙巴塞隆拿。
Tapas 🐯Foie Gras Lollipop ($78)一開似諗鵝肝點棒棒呢,細細粒拮食好可愛。口感細膩、嫩滑,入口即化、回味留甘。Octopus Carpaccio slow-cooked ($78)八爪魚切得幾薄,刀工好。咬落去鮮嫩彈牙,加埋佢個蕃茄醬食好正。Jamó
星期日出街去積福大廈。西班牙啲嘢食都好正。

Drinks 🐯

Tapas 🐯
Foie Gras Lollipop ($78)

Jamón ibérico- 24 months ($88)
即係黑毛豬火腿,呢個係西班牙旅行嘅回憶,雖然鹹但日日食。嗰時食都唔平,呢到$88都有十塊左右、擺盤又靚,食落有西班牙嘅感覺。

Mussels with Chorizo & Cherry Tomatoes ($88)
呢個青口好新鮮,份量都多又大隻。底下仲有啲番茄肉碎好開胃,係比較少見嘅配搭。

Main courses 🐯
Seafood paella (for two) ($188)
除咗黑毛豬火腿,海鮮飯都係西班牙旅行嘅回憶,嗰時差唔多日日都食(自己煮)。呢個當然好食過我自己煮嗰啲好多。呢個飯超香超足料,有大蝦青口同埋蜆,啲海鮮都有新鮮嘅海水味。我中意加少少檸檬汁落個飯到食。

Grilled US Prime Ribeye steak in pink peppercorn cream sauce with LAZY tortilla de patata ($218)
呢一碟牛排又紅又綠,好有聖誕氣氛。我地叫咗五成熟一上碟就切開咗,方便廢青,仲見到中間肉嘅紅色、冇overcooked。食落好軟一啲都唔老,個汁都幾特別同塊肉好夾。作為配料嘅Tortilla都好食,我中意點埋個汁食。

好掛住係西班牙嘅生活,掛住西班牙嘅風景、西班牙嘅嘢食、西班牙嘅博物館、西班牙嘅沙灘、西班牙嘅陽光,最緊要係西班牙嘅靚仔。
2020-12-06 40 瀏覽
以前都食過銅鑼灣既 TAPA ROOM ,覺得價錢唔貴,食物又好味。最近佢哋搬咗大鋪,都係喺銅鑼灣,離遠已經望見七彩嘅霓虹燈,好搶眼,有一種夢幻嘅感覺。Octopus carpaccio $78八爪魚慢煮處理,肉質特別嫩滑。Jamon iberico 24 months $88西班牙黑毛豬火腿鹹香美味。Padron peppers $68青椒仔烤過味道香濃。Mussels with chorizo and sweet tomato $88青口新鮮,配蕃茄醬幾清新。Tortilla de patata spanish potato omlette $78薯仔蛋餅可以話係西班牙嘅經典菜式 薯仔 味道濃郁。Iberico pork chips in sherry vinegar gravy $158黑毛豬煮得剛好,一切落去已經覺得肉質好嫩👍👍White sangria 60水果酒好清新,裏面有唔同嘅水果粒粒,白酒香中帶水果清香。Virgin sangria 58無酒精飲品,裏面有士多啤梨同雜莓果汁, 幾啱女士。Churros with chocolate dip $58西班牙招牌甜品,chu

Octopus carpaccio $78
八爪魚慢煮處理,肉質特別嫩滑。

Jamon iberico 24 months $88
西班牙黑毛豬火腿鹹香美味。

Padron peppers $68
青椒仔烤過味道香濃。

青口新鮮,配蕃茄醬幾清新。

薯仔蛋餅可以話係西班牙嘅經典菜式 薯仔 味道濃郁。

黑毛豬煮得剛好,一切落去已經覺得肉質好嫩👍👍

White sangria 60
水果酒好清新,裏面有唔同嘅水果粒粒,白酒香中帶水果清香。

Virgin sangria 58
無酒精飲品,裏面有士多啤梨同雜莓果汁, 幾啱女士。

西班牙招牌甜品,churro上面灑滿糖同肉桂粉,再點朱古力,好正♥️

• 西班牙薯仔蛋餅
  • 炸西班牙油條配朱古力醬
今次帶大家去食一間幾多人推薦嘅西班牙菜🇪🇸,搬左新地方,同樣係位於銅鑼灣一個不起眼嘅角落,新地方只係比舊址轉咗個彎位,而家地方大咗。 Cold Tapas 🐙薄切慢煮八爪魚 $78 Hot Tapas 🦢香煎鵝肝,脆包,紅酒梨片 $48 x 2PCs 🥧西班牙薯仔蛋餅 $78 🐚檸汁白酒煮蜆 $98 Main courses 🐷烤煎慢煮西班牙黑毛豬鞍架 配 些厘醋燒汁炸薯粒 $158 🦆西班牙式油封鴨腿 配 甜甜血橙醬 $198 Dessert 🥖炸西班牙油條配朱古力醬 $58 🍹Green Garden $108 🍹White Sangria $60 先叫咗幾個前菜,佢有冷盤同熱盤,兩邊都有好多特色嘅菜式,好多都想食所以就叫咗四個小食。 冷盤八爪魚切得薄薄地,食落去唔似一般嘅八爪魚咁韌,上面加上一啲好似蕃茄嘅醬汁,酸酸地非常開胃☺️。 鵝肝入口即溶,再配上啲好爽脆嘅包,仲有少少酒香味,一個字就係正。 蛋餅貌相可愛呈現金黃色,口感軟腍腍,蛋香味之餘加埋薯仔感覺上有少少似薯蓉。 蜆肉好大隻又肥美,小小嘅酒味喺上面。 之後係主角黑毛豬,原來啲豬都可以叫七成熟👨‍🍳,切嗰陣已
烤煎慢煮西班牙黑毛豬鞍架 配 些厘醋燒汁炸薯粒

🥖炸西班牙油條配朱古力醬 $58

🍹Green Garden $108
🍹White Sangria $60

檸汁白酒煮蜆

蜆肉好大隻又肥美,小小嘅酒味喺上面。
Green Garden

之後係主角黑毛豬,原來啲豬都可以叫七成熟👨‍🍳,切嗰陣已經覺得啲肉好軟身,而且同啲骨好易分離,咬落口軟荏荏,加埋甜甜酸酸嘅燒汁,呢個主菜真係必叫😻!至於個鴨腿外脆內軟,燒得啱啱好。

甜品炸得都幾脆,上面加啲糖漿都幾甜下🍯,點埋朱古力醬就好好味,為我哋呢餐西班牙菜之旅添上完美句號🎬。
當日去到都算多人,我哋到步離遠就見到一道特色嘅門,有好多個LED燈框住,係一個夢幻嘅感覺🦄。入到去環境昏暗,幾有情調。場內有吧枱,牆身有食鬼,好可愛嘅裝飾。仲有一個隱形牆,原來開門會有廁所🚽,仲有一個神秘嘅大房,適合多人聚餐。
📍Tapa Room - 銅鑼灣積福大廈地下B號舖
2020-11-09
烤煎慢煮西班牙黑毛豬鞍架 配 些厘醋燒汁炸薯粒
炸西班牙油條配朱古力醬
西班牙式油封鴨腿 配 甜甜血橙醬
香煎鵝肝,脆包,紅酒梨片
檸汁白酒煮蜆
Green Garden
𝑻𝒂𝒑𝒂 𝑹𝒐𝒐𝒎 - 銅鑼灣西班牙菜體驗🇪🇸最近先知原來銅鑼灣鵝頸橋附近有一間西班牙餐廳,離遠已經俾門口嘅霓虹燈吸引住,好似時光隧道咁。餐廳環境舒適,食物方面都幾有驚喜😋🐖烤煎慢煮西班牙黑毛豬鞍架 𝐆𝐫𝐢𝐥𝐥𝐞𝐝 𝐒𝐥𝐨𝐰 𝐂𝐨𝐨𝐤𝐞𝐝 𝐈𝐛𝐞𝐫𝐢𝐜𝐨 𝐏𝐨𝐫𝐤一上菜已經聞到好香!唔講唔知黑毛豬原來係可以7成熟食。切開啲肉係有少少粉紅,肉質非常軟腍。調味啱啱好,啲薯仔都好香口好好食,食下食下好快成碟已經清曬。🤭🐙烤煎原隻八爪魚腿𝐆𝐫𝐢𝐥𝐥𝐞𝐝 𝐎𝐜𝐭𝐨𝐩𝐮𝐬 𝐋𝐞𝐠呢個同前菜薄切嗰款八爪魚好唔同,熱嘅八爪魚再爽身啲,燒得好香亦保持到八爪魚嘅鮮味,非常不錯!🍳西班牙薯仔蛋餅𝐓𝐨𝐫𝐭𝐢𝐥𝐥𝐚 𝐝𝐞 𝐏𝐚𝐭𝐚𝐭𝐚蛋餅蛋香濃郁,入面係流心㗎一切開啲蛋汁同薯仔粒即刻流曬出嚟,好creamy。呢道菜絕對係當晚我嘅最愛!🤤🐙薄切慢煮八爪魚 𝐒𝐥𝐨𝐰 𝐂𝐨𝐨𝐤𝐞𝐝 𝐎𝐜𝐭𝐨𝐩𝐮𝐬 𝐂𝐚𝐫𝐩𝐚𝐜𝐜𝐢𝐨八瓜魚薄片都幾爽口彈牙,酸酸甜甜非常開胃。🧀凍切拼盤 𝐂𝐨𝐥𝐝 𝐂𝐮𝐭𝐬 𝐏𝐥𝐚𝐭𝐭𝐞𝐫不過不失,我個人幾鍾意佢有紅酒燴梨,爽口得嚟都幾特別。🌶西班牙小青椒 𝐏𝐚𝐝𝐫𝐨𝐧 𝐏𝐞𝐩𝐩𝐞𝐫𝐬小青椒分量都幾多,
𝑻𝒂𝒑𝒂 𝑹𝒐𝒐𝒎 - 銅鑼灣西班牙菜體驗🇪🇸

🐙烤煎原隻八爪魚腿𝐆𝐫𝐢𝐥𝐥𝐞𝐝 𝐎𝐜𝐭𝐨𝐩𝐮𝐬 𝐋𝐞𝐠

🍳西班牙薯仔蛋餅𝐓𝐨𝐫𝐭𝐢𝐥𝐥𝐚 𝐝𝐞 𝐏𝐚𝐭𝐚𝐭𝐚

八瓜魚薄片都幾爽口彈牙,酸酸甜甜非常開胃。

🧀凍切拼盤 𝐂𝐨𝐥𝐝 𝐂𝐮𝐭𝐬 𝐏𝐥𝐚𝐭𝐭𝐞𝐫
不過不失,我個人幾鍾意佢有紅酒燴梨,爽口得嚟都幾特別。

🌶西班牙小青椒 𝐏𝐚𝐝𝐫𝐨𝐧 𝐏𝐞𝐩𝐩𝐞𝐫𝐬
小青椒分量都幾多,不過就有少少油同有啲大件。🙈

🍫炸西班牙油條𝐂𝐡𝐮𝐫𝐫𝐨𝐬
Churros即叫即炸好香脆,點埋朱古力醬一齊食好正😋

整體嚟講食物都好有水準,幾適合同一班朋友一齊嚟食飯。👍🏻有機會我都會再返嚟試下其他菜式😋
烤煎慢煮西班牙黑毛豬鞍架
烤煎原隻八爪魚腿
炸西班牙油條
烤煎慢煮西班牙黑毛豬鞍架
烤煎原隻八爪魚腿
炸西班牙油條
2020-12-01 44 瀏覽
今日約左個中學同學自從出黎做野之後大家都好少見面大家各有各相約去一間西班牙既打卡餐廳門口既粉紅色大門,似行catwalk 點吸引唔少人係門口打卡一入門口有個Bar 位可以比人坐係度摸酒杯Bar位擺放咗各式各樣既酒類&水煙另外門口邊仲可以開窗做開放式比客人吸水煙點左七款食品(西班牙小青椒)小青椒唔會辣,加左粗鹽簡單好食(炙燒吞拿魚)吞拿魚唔會有筋,沙律菜伴碟(檸檬白酒煮大蜆)白酒檸檬汁酸甜開胃,蜆肉無沙(捧捧鵝肝)入口即溶,配白酒一流(炸黑毛豬火腿球)炸得好鬆脆,唔會好粉(薄切慢煮八爪魚)八爪魚唔會好韌,切片刀功夠薄(烤煎慢煮西班牙黑毛豬鞍)豬鞍肉質比較結實,肉廋有油香,另有薯粒伴碟飲品薄荷梳打酸梅梳打飲品有小清新既感覺服務都好好,員工好有禮貌周圍都好整齊乾淨食完之後當然周圍影相打下卡先走
今日約左個中學同學
自從出黎做野之後
大家都好少見面
大家各有各
相約去一間西班牙既打卡餐廳
門口既粉紅色大門,似行catwalk 點
吸引唔少人係門口打卡
一入門口有個Bar 位可以比人坐係度摸酒杯
Bar位擺放咗各式各樣既酒類&水煙
另外門口邊仲可以開窗做開放式比客人吸水煙
點左七款食品
(西班牙小青椒)小青椒唔會辣,加左粗鹽簡單好食
(炙燒吞拿魚)吞拿魚唔會有筋,沙律菜伴碟
(檸檬白酒煮大蜆)白酒檸檬汁酸甜開胃,蜆肉無沙
(捧捧鵝肝)入口即溶,配白酒一流
(炸黑毛豬火腿球)炸得好鬆脆,唔會好粉
(薄切慢煮八爪魚)八爪魚唔會好韌,切片刀功夠薄

飲品
薄荷梳打
酸梅梳打
飲品有小清新既感覺

服務都好好,員工好有禮貌
周圍都好整齊乾淨

食完之後當然周圍影相打下卡先走
2020-12-01
  • 棒棒鵝肝
2020-12-01 43 瀏覽
𝘖𝘤𝘵𝘰𝘱𝘶𝘴 𝘊𝘢𝘳𝘱𝘢𝘤𝘤𝘪𝘰 $𝟽𝟾肉質爽彈,帶微微天然海水鹹味🌊,蕃茄蓉酸度適中🍅,味道同喺𝘓𝘢 𝘉𝘰𝘲𝘶𝘦𝘳𝘪𝘢 𝘔𝘢𝘳𝘬𝘦𝘵食既係一樣架🤩,好掛住巴塞隆拿 (ఠ్ఠ ˓̭ ఠ్ఠ)!-
𝘍𝘰𝘪𝘦 𝘎𝘳𝘢𝘴 𝘓𝘰𝘭𝘭𝘪𝘱𝘰𝘱 $𝟽𝟾鵝肝棒棒質感軟滑🍡,口感軟綿綿,鵝肝味濃而不膩,推薦✨!-𝘊𝘳𝘪𝘴𝘱𝘺 𝘛𝘰𝘮𝘢𝘵𝘰 𝘉𝘳𝘦𝘢𝘥 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘞𝘩𝘪𝘵𝘦 𝘈𝘯𝘤𝘩𝘰𝘷𝘺 $𝟺𝟾醃白銀魚鹹香十足🐟,蕃茄醬多士即使影左陣相都仲𝙺𝚎𝚎𝚙住咁香脆🥠,味道鹹鹹酸酸好開胃(*´∀`)。-𝘋𝘶𝘤𝘬 𝘉𝘳𝘦𝘢𝘴𝘵 𝘪𝘯 𝘚𝘸𝘦𝘦𝘵 𝘚𝘩𝘦𝘳𝘳𝘺 𝘚𝘢𝘶𝘤𝘦 $𝟷𝟸𝟾鴨胸以慢煮方式🧪烹調,熟成度做得好好,肉質軟嫩𝘑𝘶𝘪𝘤𝘺❤️。𝘚𝘩𝘦𝘳𝘳𝘺 𝘚𝘢𝘶𝘤𝘦甜甜地令鴨胸味道更濃郁🦆,怕膩既話亦可以點隔離辣辣地既醬\(´ڡ`)/。蕃薯條外脆內軟🍠,甜甜地可以中和返比較濃味既鴨胸,超推薦🌈✨✨-𝘐𝘣𝘦𝘳𝘪𝘤𝘰 𝘏𝘢𝘮 𝘊𝘳𝘰𝘲𝘶𝘦𝘵𝘵𝘦𝘴 $𝟽𝟾黑毛豬火腿波波外脆內軟🐖,入面既薯蓉非常𝘊𝘳𝘦𝘢𝘮𝘺,但黑毛豬火腿味道唔太明顯🥲。-𝘎𝘳𝘪𝘭𝘭𝘦𝘥 𝘙𝘦𝘥 𝘗𝘳𝘢𝘸𝘯𝘴 $𝟾𝟾紅蝦吸晒橄欖油同蒜片嘅香味🧄,唔會淨係得個殼有

𝘖𝘤𝘵𝘰𝘱𝘶𝘴 𝘊𝘢𝘳𝘱𝘢𝘤𝘤𝘪𝘰 $𝟽𝟾
肉質爽彈,帶微微天然海水鹹味🌊,

𝘍𝘰𝘪𝘦 𝘎𝘳𝘢𝘴 𝘓𝘰𝘭𝘭𝘪𝘱𝘰𝘱 $𝟽𝟾
鵝肝棒棒質感軟滑🍡,口感軟綿綿,
鵝肝味濃而不膩,推薦✨!

𝘐𝘣𝘦𝘳𝘪𝘤𝘰 𝘏𝘢𝘮 𝘊𝘳𝘰𝘲𝘶𝘦𝘵𝘵𝘦𝘴 $𝟽𝟾

𝘎𝘳𝘪𝘭𝘭𝘦𝘥 𝘙𝘦𝘥 𝘗𝘳𝘢𝘸𝘯𝘴 $𝟾𝟾
紅蝦吸晒橄欖油同蒜片嘅香味🧄,唔會淨係得個殼有味🦐!蝦身惹味得黎好鮮甜🤩,可惜肉質未算爽彈。

𝘊𝘰𝘱𝘱𝘦𝘳 𝘋𝘰𝘨 𝘖𝘳𝘢𝘯𝘨𝘦 $𝟷𝟶𝟾
酒味比𝘎𝘪𝘯𝘨𝘦𝘳 𝘋𝘰𝘨重🥃,雖然𝘊𝘰𝘱𝘱𝘦𝘳 𝘋𝘰𝘨自身已經帶有微微水果香氣🍏,但配橙可以令𝘊𝘰𝘱𝘱𝘦𝘳 𝘋𝘰𝘨既果香味更加突出🍊,好香甜!
𝘎𝘪𝘯𝘨𝘦𝘳 𝘋𝘰𝘨 $𝟿𝟾
入口清爽微甜,薑味完美咁帶走左𝘞𝘩𝘪𝘴𝘬𝘺既酒味😽,非常適合女仔👧🏻~
2020-11-30 286 瀏覽
喺以前仲有得去旅行嘅日子,我有次去咗40幾日歐洲旅行,一路有北歐玩落去。唔知係咪因為窮遊,唔係餐餐都食得好,去到中途有啲掛住亞洲嘅食物,有啲思鄉(呢個思鄉真係解掛住香港)。然後我記得我去到西班牙嗰陣好開心,因為佢有飯食(西班牙海鮮飯),啲tapas又有好多款揀,好正。自此之後,我就覺得西班牙菜好好食,係我比較鍾意嘅歐洲菜式。今次嚟咗銅鑼灣呢間Tapa Room食西班牙菜,有好多唔同嘅Hot Tapas同Cold Tapas揀,我就每樣揀左幾款。至於main course就揀左Seafood Paella,去回味返喺西班牙旅行嗰陣日日食paella嘅感覺。🐙Octopus Carpaccio Slow-cooked 薄切慢煮八爪魚 $78慢煮嘅八爪魚加上少少橄欖油帶出咗八爪魚本身嘅鮮味,食落嘅口感幾彈牙,感覺幾清新,配埋蕃茄同青瓜製成嘅醬,酸酸甜甜咁,作為第一道菜,都算幾開胃。🐷Jamon Iberico 24 Months 西班牙黑毛豬火腿24個月 $88Jamon Iberico同Paella真係並列為我最鍾意嘅西班牙食物。想當年去到西班牙嗰陣,第一次喺當地食Jamon Iberic

Octopus Carpaccio Slow-cooked

Jamon Iberico同Paella真係並列為我最鍾意嘅西班牙食物。想當年去到西班牙嗰陣,第一次喺當地食Jamon Iberico,感覺真係非常驚艷,覺得好好食。係就係鹹左啲,但嗰種鹹香,喺口入面久久不能散去,令人回味無窮。我記得嗰陣離開西班牙,最唔捨得嘅就係呢樣食物,因為喺香港食通常都會好貴,可能唔會再有咁多機會食到。今次喺呢度見到,價錢仲要咁平,都有成十塊,真係好抵,食落仲要係西班牙嘅味道,令我好想下次再黎食。
Jamon Iberico 24 Months

🥔Tortilla De Patata 西班牙薯仔蛋餅 $78
呢道hot tapas都令人非常有驚喜,一切落去,啲餡料就流曬出黎,好靚。蛋餅充滿蛋香,調味又啱啱好,更驚喜嘅係薯仔粒好甜,係天然嘅薯仔甜味,好好食。
Tortilla De Patata
Padron Peppers

🫑Padron Peppers西班牙小青椒 $68
由西班牙空運過嚟嘅青椒,同喺香港買到嘅青椒係有啲唔同嘅,呢個青椒比較短身,食落亦比較鮮甜,同香港嘅青椒比,呢隻青椒一啲都唔辣,唔鍾意食辣嘅朋友都可以試吓。呢一道菜將西班牙青椒炸起,再喺青椒表面灑鹽。鹽可以帶出青椒嘅鮮味,鍾意食青椒嘅朋友一定要試吓呢道菜啦。

🐖Iberico Pork Meatball in Roasted Sweet Pepper Sauce 西班牙黑毛豬肉丸 伴 烤甜椒醬肉丸 $78
黑毛豬肉丸外皮係炸出嚟嘅,入邊豬肉丸嘅豬肉味好重,加埋烤甜椒醬,甜甜酸酸咁,同濃味嘅豬肉丸形成對比,值得一試。

🥘Seafood Paella 西班牙海鮮鍋飯(二人份)$188
呢盤Paella一上檯,即刻傳黎好香嘅蝦味,令人食指大動。唔係好大碟,但飯上面滿佈海鮮,有四隻蜆、四隻大蝦、四隻青口同埋一堆魷魚圈。啲飯食落都好有海鮮味,好好食。最令我驚喜嘅係蜆,好大隻,仲好鮮甜,又充滿海水嘅味道,勁好食。青口咬落都好香。大蝦有濃濃嘅蝦味,同埋佢有剝走部份嘅殼,所以食嗰陣都好方便,好容易整走啲殼。啲蝦大大隻,好食。
Seafood  Paella

🍹The Classic $108
The Classic係由Tanqueray gin, schweppes tonic water再加青檸、檸檬同juniper berries而整成嘅cocktail,味道上同普通嘅gin tonic好似。特別嘅地方係佢嘅青檸味好重,飲落去有甘甜嘅感覺。食嘢嘅時候如果想清一清口入面嘅味道,呢一杯cocktail係唔錯嘅選擇。
The  Classic

🧃Pink Pineapple Cooler $58
呢一杯mocktail飲落去嘅感覺就好似混合果汁咁,入邊除咗pineapple嘅味道,仲會有好似士多啤梨嘅感覺。雖然係果汁,但杯嘢其實唔係好甜,啱曬唔鍾意太甜嘅我,值得一試。
Pink Pineapple Cooler

總括而言,呢間絕對係一間會令人想再encore嘅西班牙菜。我諗當我又再掛住西班牙嘅時候,我應該又會再嚟食啦。
2020-11-29
The  Classic
Pink Pineapple Cooler
  • 西班牙薯仔蛋餅
  • 薄切慢煮八爪魚
  • 西班牙海鮮鍋飯 (二人份)
2020-11-30 29 瀏覽
📎 Tapa Room店舖門口矚目的霓虹燈裝飾好吸引 啱哂打卡炸黑毛豬火腿球炸得幾香脆 黑毛豬火腿味道淡淡係外皮厚唔夠鬆脆薄切慢煮八爪魚呢到tapas我地最滿意 番茄salsa加上薄切慢煮八爪魚番茄salsa同蕃茄醬麵包個醬一樣 anchovy鹹香西班牙辣肉腸配甜烤車厘茄炒青口. $ 168青口size較細 用上粒粒西班牙辣肉腸 蕃茄仔湯清澈夠味道 辣肉腸味道唔係好出 水太多西班牙海鮮鍋飯expect有海鮮鮮甜滲進飯粒 但主要為香料味道海鮮有數款大蝦、魷魚、青口、海蜆 大蝦肉質唔爽彈不過底下飯煮至焦香 都ok蕃茄醬麵包✿ ⊹ ✿ ⊹ ✿ ✿ ⊹ ✿ ⊹ ✿ ✿ ⊹ ✿ ⊹ ✿ ✿ ⊹ ✿ ⊹ ✿. 𝚈𝚞𝚖:👅👅👅👅/𝟻𝚁𝚎𝚟𝚒𝚜𝚒𝚝﹕💃🏼💃🏼💃🏼/𝟻𝙿𝚛𝚒𝚌𝚎﹕ $400/𝚑𝚎𝚊𝚍.˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞
📎 Tapa Room

青口size較細 用上粒粒西班牙辣肉腸 蕃茄仔
湯清澈夠味道 辣肉腸味道唔係好出 水太多
西班牙海鮮鍋飯
expect有海鮮鮮甜滲進飯粒 但主要為香料味道
海鮮有數款大蝦、魷魚、青口、海蜆 大蝦肉質唔爽彈
不過底下飯煮至焦香 都ok
蕃茄醬麵包

. 𝚈𝚞𝚖:👅👅👅👅/𝟻
𝚁𝚎𝚟𝚒𝚜𝚒𝚝﹕💃🏼💃🏼💃🏼/𝟻
𝙿𝚛𝚒𝚌𝚎﹕ $400/𝚑𝚎𝚊𝚍.

˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞

☞ ☞ Tapa Room
Shop B, G/F, Jet Foil Mansion, 415-421 Jaffe Road, Causeway Bay
˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞
2020-11-28 25 瀏覽
放工嚟食呢間西班牙菜嘅bar,環境幾好,同朋友吹下水、食下嘢、飲返杯~Tapa係西班牙文小食嘅意思,有分cold tapas同埋hot tapas😉·✨薄切慢煮八爪魚🐙 $78真係薄切,每塊食落都彈牙,配面頭嘅甜甜酸酸嘅醬汁幾滋味,不過小食嚟講份量睇落偏少呀·✨西班牙火腿及蜜糖茄子卷 $58西班牙火腿大塊,充滿鹹香味茄子🍆切到好薄,睇餐牌先知原來係茄子😝火腿同茄子包住好多菜,伴有黑醋,酸酸甜甜·✨棒棒鵝肝 $78凍食嘅,成粒鵝肝,應該同啲芝士mix埋一齊,口感係creamy但唔係油個隻,偏鹹,重口味,配以開心果碎一齊食冇咁漏記得分開一細啖啖咁食,或者同其他小食一齊食,如果成粒食應該會太鹹🙈·✨太陽蛋、西班牙火腿、炸薯條 $58薯條係用原隻薯仔🥔,粗薯正👍🏻份量唔算多🙃個醬係蒜茸蛋黃醬,點薯條食啱哂🤤隻太陽蛋都煎得好靚,篤穿仲係流心西班牙火腿偏鹹,同薯條一齊食唔係太夾😅·✨西班牙黑毛豬肉丸伴烤甜椒醬 $78外面個口感偏脆身,係不錯既 入口食落就覺得有點乾,可能點多醬好啲🤣·✨烤煎慢煮西班牙黑毛豬鞍架 配些厘醋燒汁伴烤薯粒 $158賣相唔錯,塊黑毛豬好厚身好吸引,聞落都好香🥰切開入面睇佢幾
✨薄切慢煮八爪魚🐙 $78
✨西班牙火腿及蜜糖茄子卷 $58
西班牙火腿大塊,充滿鹹香味
茄子🍆切到好薄,睇餐牌先知原來係茄子😝
火腿同茄子包住好多菜,伴有黑醋,酸酸甜甜
✨棒棒鵝肝 $78
✨太陽蛋、西班牙火腿、炸薯條 $58
薯條係用原隻薯仔🥔,粗薯正👍🏻份量唔算多🙃
個醬係蒜茸蛋黃醬,點薯條食啱哂🤤
隻太陽蛋都煎得好靚,篤穿仲係流心
西班牙火腿偏鹹,同薯條一齊食唔係太夾😅
✨西班牙黑毛豬肉丸伴烤甜椒醬 $78
外面個口感偏脆身,係不錯既
入口食落就覺得有點乾,可能點多醬好啲🤣
✨烤煎慢煮西班牙黑毛豬鞍架 配些厘醋燒汁伴烤薯粒 $158
賣相唔錯,塊黑毛豬好厚身好吸引,聞落都好香🥰
切開入面睇佢幾靚😍,仲有少少粉紅色,食落口感爽得嚟又夠腍同嫩,一啲都唔會韌,略嫌邊邊有啲肥膏位就冇食到
烤薯粒份量都好多,都腍嘅,唔怕唔夠飽啦😬
✨Ginger Dog🍸
Copper Dog Whisky 🥃 x Ginger ale
✨Copper Dog Orange🍸
Copper Dog Whisky 🥃 x Orange juice🍊
我飲嘅呢杯,兩杯都易入口,酒精唔會太多😆
🌟整體賣相、味道、環境、價錢都不錯,啱哂兩三個朋友嚟chill下放鬆下,可以一試😚😚
2020-11-27 629 瀏覽
Tapa Room同朋友之前去過觀塘店已經覺得質素唔錯, 定價幾reasonable. 今次黎到佢cwb 店。霓虹燈大門超吸晴fancy, 好在入去就無呢d 燈光視覺上無咁大壓力烤煎慢煮西班牙黑毛豬鞍架配些厘醋燒汁伴炸薯粒 $158Iberico Pork Chop in Sherry Vinegar Gravy 推薦🙌 一向覺得豬比牛更難烹調得好食, 要煮得熟而控制到口感. 呢度做得好成功, Iberico Pork Chop 肉厚, 慢煮保持肉汁同彈性, 肥瘦均勻肉香而唔帶任何豬羶. 薄切慢煮八爪魚 $78Octopus Carpaccio Slow Cooked 八爪魚薄切, 彈牙唔韌, 今次蕃茄醬比較多, 微鹹香好岩送酒西班牙黑毛豬肉丸 伴 烤甜椒醬 $78Iberico Pork Meat Ball in Roasted Sweet Pepper Sauce呢道比較失色, 肉結實但炸得耐, 雖然脆卻有點乾. 建議想食真d 黑毛豬嘅話order 佢個豬鞍架檸汁白酒煮蜆 $98Clams in Lemon Wine Sauce 每隻蜆都幾大粒, 有鮮味. 個白酒檸汁sauce 調
Tapa Room

烤煎慢煮西班牙黑毛豬鞍架配些厘醋燒汁伴炸薯粒 $158

薄切慢煮八爪魚 $78
Octopus Carpaccio Slow Cooked

西班牙黑毛豬肉丸 伴 烤甜椒醬 $78

檸汁白酒煮蜆 $98
Clams in Lemon Wine Sauce
每隻蜆都幾大粒, 有鮮味. 個白酒檸汁sauce 調味都剛好. 加入左蜆鮮味覺得當湯飲都得🤣

西班牙火腿及蜜糖茄子卷 $58
Jamon Serrano & Honey Aubergine Salad
冷盤, 覺得味道其實似係有造型嘅salad. 中間加入左沙律菜同清清地茄子, 伴上咸香hams 還不錯.

棒棒鵝肝 $78
Foie Gras Lollipop
lollipop 造型鵝肝好cute~ 我承認對鵝肝有點偏見, 總覺得佢好膩. 但神奇地呢道棒棒鵝肝又唔錯wor, 味道好濃郁咸香, 口感幼滑細膩.

可能落左點pepper, 又灑上開心果碎, 定有其他調味關係, 唔覺得膩. 好岩小口嘅食, 咸香細滑送酒一流

Before Sunrise $75
每次選Red currant, mixed berries 都會驚有藥水味. 但呢杯係清爽berries 酸香配上淡淡rosemary aroma, refreshing 好易入口.

Surprise Me $118
bartender 講低喜好就會幫因應口味製作一杯, 所以真係surprise. 呢杯同樣係好refreshing, 以gin 做based 加左lime 調味, 飲左啖自己蠻喜歡

西班牙玉桂多士配新鮮雜莓 $58
Torrijas with Fresh Strawberries
平時西班牙甜品見churros 多, 好少見Torrijas.

切開係軟綿綿, 出面包裹滿cinnamon, 甜度剛好, 好食. 如果可以配多球雪糕或者whipped cream 就perfect 啦.

• 檸汁白酒煮蜆
  • 烤煎慢煮西班牙黑毛豬鞍架配些厘醋燒汁伴炸薯粒
  • 棒棒鵝肝
2020-11-27 31 瀏覽
難得媽媽生日, 未試過西班牙菜 特別選擇了這間餐廳跟她特別慶祝!讓她有surprise!幸好有book位, 平日晚飯時間都已經差不多坐滿人!Mojito Lamb Pintxos (莫希托羊肉串燒) $78羊肉有4小串,肉質算幾嫩, 羊味濃烈但沒有羊騷臭味, 以我平時較少食羊來講幾好食, 易入口!!而且醬汁都大大幫助減少羊騷味, 醬汁酸酸的, 有芥末子醬, 而且有青檸可自行加入!!Slow-cooked Octopus Carpaccio (薄切慢煮八爪魚) $78八爪魚幾彈牙爽口,  醬汁都幾特別, 以蕃茄和辣醬汁做出來, 感覺都有點fresh, 輕輕帶到八爪魚的鮮味!Clams in Lemon Wine Sauce (檸汁白酒煮蜆) $98蜆好大隻好多, 而且都好肥美, 鮮味幾出, 不過有點兒沙! 白酒味道算調得不錯, 不會完全蓋過蜆的味道!Foie Gras Lollipop (棒棒鵝肝) $78鵝肝蓉包成粒狀, 外面黏上開心果碎! 鵝肝幾creamy幾軟滑!鵝肝配酒一起更帶出味道!Seared Tuna Belly Carpaccio(薄切炙燒吞拿魚腩) $88色澤幾不錯,

幸好有book位, 平日晚飯時間都已經差不多坐滿人!

Mojito Lamb Pintxos

Slow-cooked Octopus Carpaccio

蜆好大隻好多, 而且都好肥美, 鮮味幾出, 不過有點兒沙!
白酒味道算調得不錯, 不會完全蓋過蜆的味道!

Foie Gras Lollipop (棒棒鵝肝) $78
鵝肝配酒一起更帶出味道!

色澤幾不錯, 初時以為一半是燒熟的吞拿魚腩, 另外幾件是生的吞拿魚腩, 點知反開另一面是不同顏色.
每件都燒到一邊生一邊熟, 口感很不錯, 而且沒有食到根! 配底下的菜一起吃幾fresh!

最後main來了!
Sear Slow-cooked Duck Breast in Nectar Sherry Sauce with Sweet Potato Fries
(嫩煎慢煮鴨胸配甜些厘酒汁拌炸番薯條) $128

放上桌面時已經好香燒汁味, 貌相好吸引!!番薯條好甜, 好好食!!
慢煮鴨胸幾厚身, 肉質幾嫩, 切開色澤很均勻而且幾靚!

難得慶祝生日, 點了2杯酒類飲品賀下!
Before Sunrise和Gordon Pink Gin都是偏甜和易入口的酒.

整餐飯媽媽都好滿意, 最緊要媽媽食得開心!!
2020-11-25
Mojito Lamb Pintxos
Slow-cooked Octopus Carpaccio
2020-11-26 31 瀏覽
ℂ𝕎𝔹 銅鑼灣 • 𝕋𝕒𝕡𝕒 ℝ𝕠𝕠𝕞 🇪🇸 📍銅鑼灣謝斐道𝟜𝟙𝟝-𝟜𝟚𝟙號積福大廈地下𝔹號舖🔍 銅鑼灣、觀塘➰#TapaRoom 作為一間Tapa bar,提供多款西班牙小食和酒精飲品,一貫西班牙喜愛分享的好客之道✨➰🔹 𝙲𝚘𝚕𝚍 𝚃𝚊𝚙𝚊𝚜▫️西班牙火腿及蜜糖茄子卷 $58🥓🍯🍆▫️凍切拼盤-西班牙火腿,曼徹格芝士,紅酒燴梨 $𝟾𝟾 🥓🧀🍷🍐西班牙火腿裹著蜜糖茄子和沙律菜,伴黑醋汁頗醒胃; 凍切拼盤好豐富,清爽酸甜的紅酒燴梨平衡到鹹香的火腿和濃厚的芝士🥰🔹 𝙷𝚘𝚝 𝚃𝚊𝚙𝚊𝚜▫️香煎鵝肝,脆包,紅酒梨片 $𝟺𝟾/𝚙𝚌 🦢▫️西班牙薯仔蛋餅 $𝟽𝟾 🥔🍳煎鵝肝油脂甘香,但脆包略為過硬🧐 推介流心薯仔蛋餅,芝士薯蓉綿密,切開可見流心效果,必點😻🔹 𝙼𝚊𝚒𝚗▫️烤煎慢煮西班牙黑毛豬鞍架伴炸薯粒 $𝟷𝟻𝟾 🐖 慢煮黑毛豬肉質軟腍,配酸甜的些厘醋燒汁,炸薯粒份量慷慨🥔🔹 𝙳𝚎𝚜𝚜𝚎𝚛𝚝▫️炸西班牙油條配朱古力醬 $𝟻𝟾 🍫正宗西班牙甜品,外酥內軟的油條沾上朱古力醬,嗜甜者愛好👅🔹 𝙳𝚛𝚒𝚗𝚔𝚜▫️𝚁𝚎𝚍 𝚂𝚊𝚗𝚐𝚛𝚒𝚊 $𝟼𝟶 🍷▫️𝚆𝚑𝚒𝚝𝚎 𝚂𝚊𝚗𝚐𝚛𝚒𝚊 $𝟼𝟶🍸𝑆𝑎𝑛𝑔𝑟𝑖𝑎 有紅、白兩款選擇,一是
ℂ𝕎𝔹 銅鑼灣 • 𝕋𝕒𝕡𝕒 ℝ𝕠𝕠𝕞 🇪🇸

▫️香煎鵝肝,脆包,紅酒梨片 $𝟺𝟾/𝚙𝚌 🦢
▫️西班牙薯仔蛋餅 $𝟽𝟾 🥔🍳

🔹 𝙼𝚊𝚒𝚗
▫️烤煎慢煮西班牙黑毛豬鞍架伴炸薯粒 $𝟷𝟻𝟾 🐖
慢煮黑毛豬肉質軟腍,配酸甜的些厘醋燒汁,炸薯粒份量慷慨🥔

🔹 𝙳𝚎𝚜𝚜𝚎𝚛𝚝
▫️炸西班牙油條配朱古力醬 $𝟻𝟾 🍫
正宗西班牙甜品,外酥內軟的油條沾上朱古力醬,嗜甜者愛好👅

🔹 𝙳𝚛𝚒𝚗𝚔𝚜
▫️𝚁𝚎𝚍 𝚂𝚊𝚗𝚐𝚛𝚒𝚊 $𝟼𝟶 🍷
▫️𝚆𝚑𝚒𝚝𝚎 𝚂𝚊𝚗𝚐𝚛𝚒𝚊 $𝟼𝟶🍸
𝑆𝑎𝑛𝑔𝑟𝑖𝑎 有紅、白兩款選擇,一是紅酒加白蘭地、蘋果、桃、橙及肉桂;另一款是白酒加白蘭地、青蘋果、荔枝及熱情果,味道清新😌
❀ Tapa Room #銅鑼灣 ❀❗️鵝頸橋下霓虹燈西班牙菜 性價比高tapas選擇多 ❗️——————————————————最近灣仔鵝頸橋下新開左呢間超搶眼嘅西班牙餐廳🇪🇸係最近由銅鑼灣搬過嚟,另外喺觀塘都有分店。行過一定會比佢奪目嘅霓虹燈裝飾所吸引😲要喺香港食到好味嘅西班牙菜通常都唔平,但呢間絕對係相對平、質素亦唔錯,之選💕作為西班牙餐廳最唔少得嘅一定係tapas,細細碟,西班牙人最鍾意就係用嚟助酒。呢度嘅tapas種類選擇都幾多,雖然煮法未係最傳統,但的確幾好味!另外當然亦唔少得西班牙海鮮飯同埋各種西班牙酒類飲品。.☞ Foie gras lollipop $78鍾意食鵝肝一定要試吓🥰將鵝肝整成棒棒糖嘅外型。外層係creamy嘅鵝肝醬, 內裏有嚿鵝肝粒,細細粒有雙重口感,仲配埋香口嘅開心果碎,香氣十足✨!味道: 4.4/5 性價比: 4.3/5.☞ Octopus carpaccio $78西班牙餐廳常見嘅八爪魚🐙但平時起碼要百幾蚊,呢碟平好多得來質素亦高!慢煮嘅八爪魚片彈牙唔韌☺️加上橄欖油同埋一啲辣番茄沙沙醬作調味,夠晒香口!味道: 4.4/5 性價比: 4.5/5.☞ Pad
❀ Tapa Room #銅鑼灣 ❀
❗️鵝頸橋下霓虹燈西班牙菜 性價比高tapas選擇多 ❗️
——————————————————

☞ Foie gras lollipop $78
鍾意食鵝肝一定要試吓🥰將鵝肝整成棒棒糖嘅外型。
味道: 4.4/5 性價比: 4.3/5
Foie gras lollipop

☞ Octopus carpaccio $78
味道: 4.4/5 性價比: 4.5/5
Octopus carpaccio

☞ Padron pepper $68
另一款西班牙常見嘅tapas!
將青椒用滾油炸,微微嘅脆口配上油香真係不得了😆仲要分量十足。
味道: 3.9/5 性價比: 3.9/5
Padron pepper

☞ Clams in lemon wine sauce $98
蜆嘅size夠大😚每粒蜆肉都幾大。
白酒汁就咁食會偏鹹,但用嚟煮蜆就啱啱好。
味道: 4.2/5 性價比: 4.2/5
Clams in lemon wine sauce

☞ Seafood paella (for 2) $188
呢個價錢可以食到二人份嘅西班牙海鮮飯真係夠晒抵🤩!
調味唔錯,酸酸地,撈埋配上嘅忌廉夠晒惹味。飯粒濕潤,朔滿晒啲汁。
海鮮數量都唔少,有齊蝦、青口、魷魚、蜆肉,不過略嫌魷魚焗到韌咗少少,而且蝦唔夠爽口,但以呢個價錢來講都算唔錯💕。
味道: 3.9/5 性價比: 4.3/5
Seafood paella (for 2)

☞ Piri Piri honey roasted chicken (half) $98
燒春雞相對上遜色🙈雞肉有少少鞋口。
醬汁嘅調味甜甜辣辣地幾香,不過唔算係正宗西班牙菜式。
而且份量唔算好大,冇其他菜式咁抵食。
味道: 3.8/5 性價比: 3.5/5

☞ Churros with chocolate dip $58
呢個西班牙版本嘅油炸鬼係西班牙嘅傳統甜品,喺香港就較為少見。
呢個係我喺香港食過最好食嘅churros!!!細細條但非常香脆,甚至稱得上為酥脆🤩!
本身有少少油香,配上肉桂糖,就咁食都夠晒美味,想再邪惡啲仲可以點埋佢個朱古力醬。
味道: 4.1/5 性價比: 4.1/5
Churros with chocolate dip

☞ Pink pineapple cooler $58
最後仲嗌左杯清清涼涼嘅菠蘿飲品🍹酸酸甜甜味道就冇話太特別。
味道: 3.8/5 性價比: 3.5/5
Pink pineapple cooler

整體來講,想平平哋感受西班牙菜可以考慮呢一間,平過好多其他西班牙餐廳🤟🏻雖然未必係最傳統,但係整體味道唔會失望。而且餐廳裝修都幾獨特,打卡都得📸。

Foie gras lollipop
Octopus carpaccio
Padron pepper
Clams in lemon wine sauce
Seafood paella (for 2)
Churros with chocolate dip
Pink pineapple cooler
2020-11-24 25 瀏覽
今日約咗朋友去sogo行街 因為呢個疫情好耐都冇見冇飲酒喇,決定喺附近搵個地方hea下飲酒順便食埋晚餐,朋友推介我嚟呢間tapa room,食物質素高又抵食,所以我同朋友就嚟咗呢間食啦。The classic $75Rose Royce $75兩杯酒好正,果香味好重,好Fresh,同朋友一邊chill住飲一邊食嘢,感覺好正☺️☺️薄切慢煮八爪魚 $78八爪魚片非常新鮮彈牙,配上番茄蓉及香草,食落非常開胃清新。👍👍👍棒棒鵝肝$78鵝肝圓形設計好可愛☺️,女士一定中意,加上面頭淋上一層薄脆,食落唔會太漏,好正!🤤西班牙肉腸烤車厘茄炒青口$88青口好大隻,食落爽脆,配上車厘茄及肉腸層次更加豐富。嫩煎慢煮鴨胸配甜些厘酒汁拌炸番薯條$128重頭戲黎啦😍😍鴨胸食落超級嫩滑,番薯條炸到微脆,再配上醬汁,食落有點微辣,好特別,好好食!

The classic $75

Rose Royce $75

薄切慢煮八爪魚 $78

棒棒鵝肝$78

西班牙肉腸烤車厘茄炒青口$88
青口好大隻,食落爽脆,配上車厘茄及肉腸層次更加豐富。

嫩煎慢煮鴨胸配甜些厘酒汁拌炸番薯條$128
2020-11-24 345 瀏覽
<好正既西班牙菜>👍🏻喺 cwb謝斐道既 taparoom半西餐半 bar既形式 主打西班牙菜 仲有唔同酒類 紅白 雞尾酒 啤酒等等 食物質素高 氣氛十分唔錯 幾啱朋友吹水食野👍🏻🍴estrella damn hh 60 蚊Pilsner lager spain 🍺Lager比較清新 泡既滑度適中 啤酒味比較香濃 好啱襯 小食 炸野🍴damn lemon fruit beer spain 60 蚊🍋🍻檸檬味香 啤酒味比較少 泡適中 似果汁多 d啱女士飲🍴西班牙 小青椒 68 蚊🌶️西班牙空運既青椒 細細條 煮得好香 青椒味濃郁 唔辣 比較有口感 襯啤酒正👍🏻🍴棒棒鵝肝 78 蚊😃用竹籤串住鵝肝蓉 整得好有口感 鵝肝飽滿 配埋少少開心果醬好有口感 好味既餐前小食🍴薄切慢煮八爪魚 78 蚊🐙凍食既八爪魚新鮮 口感彈牙又保留應有既水份 醬汁係蕃茄醬溝黑胡椒醬 蕃茄新鮮得黎又帶少少胡椒香 好味🍴蕃茄脆包 醃白銀魚 蒜茸蛋黃醬 48 蚊🍅🐟蕃茄包好夠香脆 上面加 d蕃茄醬 白銀魚有 d似沙甸魚 魚味香濃 上面再加上少少香滑蛋黃醬 多重口感 好正既餐前小食🍴西班牙黑毛豬肉丸伴烤甜椒醬

<好正既西班牙菜>👍🏻

🍴棒棒鵝肝 78 蚊😃

🍴薄切慢煮八爪魚 78 蚊🐙

🍴蕃茄脆包 醃白銀魚 蒜茸蛋黃醬 48 蚊🍅🐟

🍴西班牙黑毛豬肉丸伴烤甜椒醬 78 蚊🐷
炸豬肉丸外層好香脆 豬肉用左醃過香咸既豬肉整 味道偏濃 上面加上香滑既蛋皇醬🥚 底層再加一 d甜辣既甜椒醬 味道十分 match正👍🏻

🍴巴塞隆拿式烤紅蝦88 蚊🦐
88 蚊五隻紅蝦正 紅蝦既醬汁有 d烤香過帶 d香咸 夠惹味 蝦肉彈牙 蝦膏夠多 要黎配酒正👍🏻

🍴燉煮煎慢煮鴨胸配甜些厘酒汁伴炸蕃薯條 128 蚊🦆🍠
首先勁多蕃薯條 除左夠甜夠鑊氣外 仲好足料🍠🔥鴨胸有兩大件 有 d甜烤醬調味 鴨胸醃得肉味濃 皮夠爽彈 甜些厘酒汁夠香甜 同鴨胸好 match加埋有少少辣 食落好有層次感👍🏻

#西餐 #啤酒 #青椒 #鴨胸 #蕃薯條 #紅蝦 #鵝肝 #八爪魚 #豬肉丸
Score 平均分< 8/10>
Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
Tapa Room
#taparoom
銅鑼灣謝斐道415 至421 號積福大廈地下 b號鋪
~~~~~~~~~~~~
2020-11-24