2020-12-06
星期日出街去積福大廈。西班牙啲嘢食都好正。Drinks 🐯 Before sunrise (Gin and Tonic) ($108): Red currant, mixed berries & rosemary 網上見到呢杯嘢好靚,個名都好靚所以叫咗,可見我係啲膚淺嘅女人。佢嚟到真係好靚,我日日都日出之前起身,平日而論佢真心靚過日出之前。酒味比較淡,怕酒味濃嘅朋友都可以試下。Estrella Damm - Pilsner lager - Spain ($88)朋友話想飲啤酒我就叫佢試下西班牙生啤。啤酒好香醇甘甜、又大杯,我朋友飲唔曬,我幫佢飲埋另一半。我都係中意啤酒多啲。生啤酒是未滅菌直接由發酵的桶中裝取,生啤酒比熟啤酒更加新鮮清爽,其味道鮮美。(WIKI) Estrealla damm 源自西班牙巴塞隆拿。
Tapas 🐯Foie Gras Lollipop ($78)一開似諗鵝肝點棒棒呢,細細粒拮食好可愛。口感細膩、嫩滑,入口即化、回味留甘。Octopus Carpaccio slow-cooked ($78)八爪魚切得幾薄,刀工好。咬落去鮮嫩彈牙,加埋佢個蕃茄醬食好正。Jamó
Drinks 🐯
Tapas 🐯
Foie Gras Lollipop ($78)
Jamón ibérico- 24 months ($88)
即係黑毛豬火腿,呢個係西班牙旅行嘅回憶,雖然鹹但日日食。嗰時食都唔平,呢到$88都有十塊左右、擺盤又靚,食落有西班牙嘅感覺。
Mussels with Chorizo & Cherry Tomatoes ($88)
呢個青口好新鮮,份量都多又大隻。底下仲有啲番茄肉碎好開胃,係比較少見嘅配搭。
Main courses 🐯
Seafood paella (for two) ($188)
除咗黑毛豬火腿,海鮮飯都係西班牙旅行嘅回憶,嗰時差唔多日日都食(自己煮)。呢個當然好食過我自己煮嗰啲好多。呢個飯超香超足料,有大蝦青口同埋蜆,啲海鮮都有新鮮嘅海水味。我中意加少少檸檬汁落個飯到食。
Grilled US Prime Ribeye steak in pink peppercorn cream sauce with LAZY tortilla de patata ($218)
呢一碟牛排又紅又綠,好有聖誕氣氛。我地叫咗五成熟一上碟就切開咗,方便廢青,仲見到中間肉嘅紅色、冇overcooked。食落好軟一啲都唔老,個汁都幾特別同塊肉好夾。作為配料嘅Tortilla都好食,我中意點埋個汁食。
好掛住係西班牙嘅生活,掛住西班牙嘅風景、西班牙嘅嘢食、西班牙嘅博物館、西班牙嘅沙灘、西班牙嘅陽光,最緊要係西班牙嘅靚仔。