餐廳: Tapas Brew (Mikiki)
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2021-02-06 33 瀏覽
嚟到新蒲崗同細妹行街,想找個地方食lunch,見到呢一間新開嘅餐廳就過來試一試。這間餐廳裝修很有特色,而且有很多不同嘅啤酒,有好多選擇,如果唔喜歡酒精飲品,也有芝士奶蓋飲品。西班牙風乾火腿野菌闊條麵很有驚喜,一般餐廳意粉份量不多,但這一個意粉份量足足夠兩個人吃,醬汁香濃,配野菌及西班牙火腿,很有特色,配合得很好,意粉亦都很有質感,軟硬度適中。特色烤乳豬熱辣辣,外皮脆卜卜,一切開,肉汁全部都流出來,一啲都唔會乾身,比起中式的燒乳豬更有特色好吃得多。餐廳環境舒適,服務員服務態度熱心,值得一試。

西班牙風乾火腿野菌闊條麵

特色烤乳豬

餐廳環境舒適,服務員服務態度熱心,值得一試。
2021-01-30 208 瀏覽
今次試嘅Tapas Brew有兩間分店,一間喺大埔,另一間就係新蒲崗。餐廳上菜速度係呢類型嘅餐廳黎講都算快,order左大概10分鐘就上咗第一道菜。二人份量嘅西班牙海鮮飯($188)非常足料,兩個大人share都好足夠,再配埋一份小食一定夠飽,所以好抵食!入面嘅海鮮有蝦、蜆,魷魚,青口同魚,都非常新鮮,完全食唔出腥味,飯都味道濃郁,調味恰到好處,好啱我胃口,食完都唔會頸渴想飲水。同埋啲海鮮全部都係雙人分量,兩人share都唔洗爭或者讓~羅馬生菜包牛小排($98)都非常出色,肉係生生地,包生菜食嚟講啲生熟程度就啱啱好!食落好啖啖肉。不過建議嘴細嘅人,或者牙力無咁好嘅,可以將肉切開一半再包菜,咁就啱啱好可以一啖食晒。至於服務方面,侍應嘅態度都算良好,美中不足嘅係最尾想埋單嘅時候,兩個侍應都喺門口出面,嗌咗幾聲都無人應,因為個陣唔係繁忙時間,餐廳好似都係得我地一台,都有啲尷尬。
2021-01-29
2021-01-29 66 瀏覽
📍Tapas brew📍...睇返小小西班牙菜既資料, 檻欖油係佢地國家既主要材料之一同時因為西班牙係全球最大生產國😌 另外雞豬羊牛係主要既食用肉類😃 今日呢間餐廳係mikiki, 啟德站😃.. . 📍西班牙海鮮飯💰HKD 188.00 (2個人份量)📌 7 / 10分個飯岩岩整起, 海鮮佈滿飯面, 有兩隻手蝦 (平時屋企食個種橙色蝦), 3隻墨魚, 兩塊中形size既爐魚, 佢地個魚有預先炸過, 香口很多了. 飯入邊有少量洋蔥燈同紅椒青椒粒, 食落個texture又豐富左顏色都好靚😃佢portion 足4個人食的😌 落埋檸檬汁開胃很多😃總結黎講, 份量同海鮮...📍 沙律💰HKD 138.00📌 7/10 分呢個菜都係足夠3個人分! 個底好多沙律菜 ( 紫色, 綠色🌿黃色🙇🏻‍♀️)上面有6-7塊既ham. Ham上面仲有大量既芝士菜😃另外有🙇🏻‍♀️ 成個擺盤又係好靚😌 沙律菜新鮮🙇🏻‍♀️ 用黑醋調味, 十分開胃周唔會滯, 成盤好快食哂了😌. ..———————————————————————.📌環境:6.5 / 10分 ( 服務正常)📌Outdoor area 📌可帶寵物黎餐廳🐶 📌
📍Tapas brew📍
📍西班牙海鮮飯
💰HKD 188.00 (2個人份量)
📌 7 / 10分
📍 沙律
💰HKD 138.00
📌 7/10 分
———————————————————————
📌環境:6.5 / 10分 ( 服務正常)
📌Outdoor area
📌可帶寵物黎餐廳🐶
📌加1🐟
———————————————————————
- 高水平
- 中上水平
- 正常和中上水平之間✔️
- 正常水平, 路過可試
- 我好爭扎 ><“
- 唔使試
———————————————————————-
📍Belle’s approval ✔️
———————————————————————-
2021-01-28 50 瀏覽
難得一次過嚟新蒲崗附近做嘢,經過mikiki見到有一間主打西班牙菜嘅餐廳,個人對西班牙菜頗有好感,就決定喺度食lunch😝餐牌有不少特色西班牙菜,包括好少見嘅西班牙烤乳豬,亦都有各類tapas烤特色乳豬配香菇鴨肉燴飯~一個人想食烤乳豬唔敢叫全隻,好彩有呢一個set可以配埋燴飯,不過份量好大,適合兩個人食,如果一個人食會太飽🐷整體賣相都幾靚,乳豬脾好大隻,比普通雞髀還要大,厚肉,肉質結實,經過烘烤外皮十分香脆,內裏保持肉汁,感覺頗juicy~不過齋食一兩舊可能會有點膩,建議點埋蘋果蓉一齊吃,清甜的味道同乳豬好夾,減低肉膩感,幾清新👍燴飯落咗芝士,十分邪惡,醬汁滿滿的包圍粒粒飯粒,質感既軟熟,味道亦十分濃郁,加入不少鴨肉片和菇粒,使整體層次更為分明,不過醬汁可能會少膩,配埋茶飲就Perfect池~

烤特色乳豬配香菇鴨肉燴飯~
烤特色乳豬配香菇鴨肉燴飯

2021-01-19
15 分鐘 (堂食)
烤特色乳豬配香菇鴨肉燴飯
2021-01-24 66 瀏覽
久久末吃過西班牙菜了,特別想起這間的海鮮西班牙飯,所以今回特別同友人再來光顧。雖然海鮮份量唔算多,不過勝在種類豐富;有魚、有蝦、有蜆、有青口、墨魚,樣樣都有,一次過滿足我的海鮮食慾。😍原來冬天吃西班牙飯都是一個不錯的選擇,熱辣辣西班牙醬汁,配上有咬口的西班牙飯,真的好開胃,而且又飽肚。好喜歡這個西班牙醬汁濃而不膩,還有陣陣香味,令人回味無窮。除了海鮮飯之外,店員推介這個特式烤乳豬,真的好介紹👍🏼👍🏼這烤乳豬非常不錯,由於乳豬即叫即烤,所以等候需時,不過都值得一等,侍應端上枱時乳豬還是熱辣辣的,眼見已垂涎欲滴。乳豬皮烤到脆卜卜,油而不膩,好香口😋。至於肉質方面,這乳豬脾肉嫩多汁,一點也不乾。

好喜歡這個西班牙醬汁濃而不膩,還有陣陣香味,令人回味無窮。

除了海鮮飯之外,店員推介這個特式烤乳豬,真的好介紹👍🏼👍🏼

乳豬皮烤到脆卜卜,油而不膩,好香口😋。

至於肉質方面,這乳豬脾肉嫩多汁,一點也不乾。
2021-01-22 56 瀏覽
疫情下很久沒有和老公好好享受午餐了,難得今天找到一間有露天茶座位的餐廳可一邊觀賞街景一邊享受美食。而餐廳內裝修環境亦不錯,頗有西班牙風情,相信在𥚃面用餐又有另一番風味。特式烤乳豬賣相非常吸引,上檯時已被它脆卜卜的外皮吸引住😍,真的口水直流,每切一刀都像切薯片般,好鬆脆。鬆脆嘅外皮配上嫩口的肉質,真的另人百吃不厭。傳統醃八爪魚配香檳醋甜椒好有特式的下酒菜,新鮮甜椒蕃茄等蔬菜配上日式八爪魚,而且香檳醋味道特別,令人胃口大開。

特式烤乳豬
鬆脆嘅外皮配上嫩口的肉質,真的另人百吃不厭。

傳統醃八爪魚配香檳醋甜椒
2021-01-21 43 瀏覽
今天弟弟股票賺了錢,他說要請我吃飯,我選了新蒲崗的Tapas Brew 吃Lunch, 下午茶的時候選擇蠻多,但今天胃口大開,我决定要吃一個西班牙海鮮飯!餐廳氣氛和擺設很多,色彩十足,我很欣賞,令心情也頓然好起來!西班牙炒飯配料十足,有很多海鮮,如大蝦,魚片,青口及蜆!  賣柤十份漂亮,而海鮮飯炒得很香,香噴噴,我覺得很道地而且海鮮也很鮮味,口感十足,令我們胃口大開!今天我和弟弟真的十分開心,而且很滿足了!

今天我和弟弟真的十分開心,而且很滿足了!
2021-01-17
2 分鐘 (堂食)
2021-01-18 43 瀏覽
新蒲崗附近有好多美食,尋日同朋友咁啱行開,見到Mikiki有間西班牙餐廳就去試下。呢間餐廳有室內同露天部分,露天部分可以帶寵物,係度同個friend叫杯嘢飲吹下水,身邊又有狗狗陪伴,成件事都幾chill。室內部分裝潢都幾靚,有一面擺滿酒既牆,啲座位坐得都幾舒服。食物方面,今日叫左一個闊條麵同烤乳豬西班牙黑毛豬風乾火腿野菌闊天麵:呢個味道濃郁,而且好重蛋味。本人好鍾意食菇,所以好鍾意食上面啲菇。另外仲叫左個特色烤乳豬,乳豬皮烤到脆卜卜,食落好香好脆身,豬肉都幾juicy。佢配左2個source,2個汁夾埋啲豬肉食都幾夾,又可以闢到豬陣味,最鍾意醮蘋果蓉,食落就會好fresh好解膩。整體來講都係不錯既用餐體驗。好評!
室內部分裝潢都幾靚,有一面擺滿酒既牆,啲座位坐得都幾舒服。

食物方面,今日叫左一個闊條麵同烤乳豬

整體來講都係不錯既用餐體驗。好評!
2021-01-16 56 瀏覽
第一次食西班牙餐廳就有驚喜,呢間餐廳係商場mikiki到,交通好方面,環境幾靚,服務態度亦好好西班牙海鮮飯 ($188)Seafood Paella for 2有各種海鮮,青口同魚都好入味,好食,蝦係最好食,好爽口勁香,成個海鮮飯擺盆好靚西班牙燴蜆伴檸檬橄欖油 ($118)Spanish cooked clams in lemon sauce & olive oil 最好食既tapas, 啲蜆煮得好入味,真心推薦,啲汁亦好香,友人唔小心跌左舊牛肉落啲蜆汁到後發覺意外地好食,haha羅馬生菜包牛小扒 ($98)Romaine Vegetable wrapped beef steak牛肉唔會煮得好熟,岩岩好,岩曬中意食生生地牛肉既人,咬落好香好有牛肉味,加埋生菜包住一齊食仲正茴香蜜汁蒜蓉雞翼伴檸檬汁 ($88)Roasted Chicken Wings with Cumin Honey & Garlic 雞翼既蜜汁好香,加埋檸檬汁就更可以吊到蒜蓉雞翼個香味出黎,友人食到停唔到口,話雞翼尖都好食,XD

西班牙海鮮飯 ($188)
Seafood Paella for 2

西班牙燴蜆伴檸檬橄欖油 ($118)

羅馬生菜包牛小扒 ($98)

茴香蜜汁蒜蓉雞翼伴檸檬汁 ($88)
2021-01-16 34 瀏覽
星期五去咗呢間係Mikiki出面嘅西班牙餐廳,見一個舊朋友。西班牙海鮮飯 ($188)Seafood Paella for 2 啲海鮮擺得好靚,聞落去都好香。啲蝦一咬落去爆曬啲汁出嚟,成身濕曬!西班牙燴蜆伴檸檬橄欖油 ($118)Spanish cooked clams in lemon sauce & olive oil 份量都唔少,我中意佢嘅汁,好香。我食其他嘢都點少少呢個汁。啲蜆都好新鮮,有少少海水味。茴香蜜汁蒜蓉雞翼伴檸檬汁 ($88)Roasted Chicken Wings with Cumin Honey & Garlic 竟然有六大舊好抵!個汁比較特別,甜甜地酸酸地咸咸,係平時比較少食嘅味道。羅馬生菜包牛小扒 ($98)Romaine Vegetable wrapped beef steak 牛扒比較生,適合唔中意熟牛嘅朋友,可以係咁𡁻。生菜好新鮮,除咗包牛肉我都就咁食咗幾塊。仲有個醬。雪糕 ($30)Movenpick ice cream — Panna Cotta因為唔知係咩味,所以叫咗呢個。睇返原來係意式奶凍加梅,好好味!熱檸茶 ($25)Hot lemon te

西班牙海鮮飯 ($188)
Seafood Paella for 2

西班牙燴蜆伴檸檬橄欖油 ($118)

茴香蜜汁蒜蓉雞翼伴檸檬汁 ($88)

羅馬生菜包牛小扒 ($98)

雪糕 ($30)

熱檸茶 ($25)
Hot lemon tea
夠熱,夠檸檬。

廁所
好耐冇寫廁所。呢間餐廳入面冇廁所,要入返去Mikiki。我去完之後竟然迷咗路,兜咗個大圈,勁蠢。
2021-01-15 33 瀏覽
Forgot my order, gave us service that worth nothing. Waste of time, worst service.We told them, about all forgotten orders, did not do any effort to solve the problemJust said do you want your bill ?Over chargedNo apologies, no service, do not come to this place They dont care at all of customer service

Over charged

2020-11-15
2021-01-01 91 瀏覽
 • 我12月4日去過,服務確實相當差, 問了waitress 3個餐牌中食物都唔識,話要問廚房及經理,經理就時常雙手插袋,兩頭行但從未 serve 過任何一枱客,態度亦極傲慢。 伴菜及醬汁同餐牌所指的並不相同,不論食物或服務都完全不能接受的餐廳。
2020-11-14 766 瀏覽
今天去此餐廳,  有生日吃滿六百送豬手優惠想不到遇上十分惡劣的服務態度1.我們已預先訂了座位,準時去到,但餐廳沒座位,說請我們到隔壁的西班牙餐廳進膳,我們之前已分別到過此兩間餐廳,知道應是同一間公司,我們欣然接受2. 到了西班牙餐廳,侍應質素一般,是慢一點,但總算禮貌3. 然後,我們也叫了一個西班牙餐廳的意粉,而一位男士(疑似是該店主管或經理),不禮貌地說要先付錢,   態度不友善4. 到了付西班牙意粉的款項,我們問該主管為何要先付款,我們是德國餐廳叫過來的,他竟然說是要這樣,並指出"已經准許我們坐過來",好像說到我們是主動要求過來似的,我們已一再說明,我們是德國餐廳叫過來的,他更不禮貌說他們是兩間不同餐廳,我們說我不知你們的內部運作及架構,我們是訂德國餐廳的,是他們叫我們過來坐,你們有任何問題應兩店解決。5. 該主管態度非常惡劣,再三高聲反駁,到我們付錢先也沒有道謝。6.  餐點大部份沒有問題,但德國豬手是凍的,後來換新的,也是稍暖,並不夠熱。      我們要指出是德國餐廳豬手質素欠佳(之前食過不錯,但不知是否因為是送的才凍),而該西班牙餐廳的主管態度極度差劣,令人難以接受,而兩店
今天去此餐廳,  有生日吃滿六百送豬手優惠
想不到遇上十分惡劣的服務態度

2. 到了西班牙餐廳,侍應質素一般,是慢一點,但總算禮貌

我們要指出是德國餐廳豬手質素欠佳(之前食過不錯,但不知是否因為是送的才凍),而該西班牙餐廳的主管態度極度差劣,令人難以接受,而兩店行政混亂,令顧客無所適從,如無改善,建議千萬別去。
2020-11-14
慶祝紀念
生日
2020-10-19 915 瀏覽
今天星期天,要往朋友公司辨點事,時間末到又經過Mikiki,就於此商場找間食店將早,午餐一次過吃吧!商場外眼前有西班牙菜,就隨意選了入內醫肚,其實是否西班菜對我來說根本無關係,只不過見秋意漸濃,又可露天而坐,才選這間店進食。坐下我點了是燒雞胸凱撒沙律,另一款是內眼扒。因本人想吃菜也吃肉,而菜牌沙律選擇近附沒有,只好點倆個午餐。先來的沙律絕不合格,菜不凍也不脆,没有浸冰水,但菜卻附有甚多水,雞肉用微波爐弄熱,沙律菜巳不凍,雞肉卻過熱,不明白香港坊間很多餐廳也不多注重沙律的品質。跟著來的紐西蘭牛扒,碟真的很大,只可說平平無奇有如快餐店貨色,幸好坐下來時已沒期望,所以也没有失望,因我不相信這裡能做到好吃的西班牙菜。醫肚則另作别論,但我已沒興趣在其它時段再來。致於服務我想說是差,全店只得一位妹妹做,又要在內堂也要在露天區內外不停走出走入,又要收碟落單埋單送食物,眼見她如此忙碌,真的不忍紏結下去,只可快快結賬走人。僅願店主快點請多些人減輕前線員工壓力。

2020-10-11 577 瀏覽
疫情下 入到餐廳企左一陣都冇人理入座前開口問侍應是否需要量體溫點知直接點我地坐低後冇再量過(同朋友前後腳到都冇量過)食物我地叫左1. 西班牙海鮮飯 啲蝦勁霉 魚又好(鞋) 啲青口又好腥2. 燒豬𩣑 淡而無味 意粉同豬𩣑都冇汁3. 牛肉卷 勉強可以接受 除左啲牛肉好少(得2粒)之外連杯咖啡都係暖嘅😤一啲都唔熱.....成餐飯得杯薑茶係正常小小係極度餓嘅情況都覺得超難食 未試過一間餐廳樣樣都咁差之後要走去隔離餐廳食先填得飽個肚從來冇打過食評嘅我今次真係忍唔住要打食評 (但唔就得左影相)希望呢間餐廳嘅老闆可以請多個侍應 處理好啲個樓面 因為人手完全不足之餘衛生意識都好低廚房果邊都唔該再培訓下 真係好難食
疫情下 入到餐廳企左一陣都冇人理
入座前開口問侍應是否需要量體溫
點知直接點我地坐低後冇再量過
(同朋友前後腳到都冇量過)

食物我地叫左
1. 西班牙海鮮飯
啲蝦勁霉 魚又好(鞋) 啲青口又好腥

2. 燒豬𩣑
淡而無味 意粉同豬𩣑都冇汁

3. 牛肉卷
勉強可以接受 除左啲牛肉好少(得2粒)之外

連杯咖啡都係暖嘅😤一啲都唔熱.....
成餐飯得杯薑茶係正常小小
係極度餓嘅情況都覺得超難食 未試過一間餐廳樣樣都咁差