2021-10-09 1163 瀏覽
終於去到九龍塘又一城分店食呢間餐廳,之前喺IFC見到嗰陣時,價錢比較貴,地方又太細,枱與枱之間太密。反而今次又一城分店,空間比較大,地方闊落,見到餐牌都吸引,所以入去試吓。之前喺台北分店,非常出色,唔太多人,反而香港越貴嘅地方就越多人!頭盤,三文魚沙律,幾fresh,三文魚魚味出色,唔會好似出面有啲地方食鱒魚,稍微煎左兩邊,香味更濃餐湯係唔知咩菜+菌類,但係又冇乜菇味,真係麻麻哋!主菜係大蝦青木瓜沙律,啲蝦都夠多丶有鮮味,沒有雪味,算係出色不過配搭怪怪地,口感太硬,咬到個人好攰,感覺唔太好!香煎銀鱈魚🐟用料新鮮,煎得夠香,值得推薦,個人感覺呢度煎野比較出色甜品係茶味蛋糕,由於個名太長,唔係好記得,總之唔係芝士嘅蛋糕,再配搭唔同茶葉整成,非常好味,帶有一點點茶味整體來講,性價比太低,冇乜服務,寧願去返上層Cova

頭盤🥗

餐飲出色

Soup
餐湯係唔知咩菜+菌類,但係又冇乜菇味,真係麻麻哋!

青木瓜沙律

不過配搭怪怪地,口感太硬,咬到個人好攰,感覺唔太好!

煎銀鱈魚🐟

Tea
再配搭唔同茶葉整成,非常好味,帶有一點點茶味

整體來講,性價比太低,冇乜服務,寧願去返上層Cova
餐飲出色
煎銀鱈魚🐟
Tea
  • 茶葉  蛋榚🍰
2021-08-17 1744 瀏覽
今天放假打去訂位,順利啊。1 點入座,可能是工作日的關係,九龍塘那家人不算太多。waiters 很有耐心解釋set lunch的內容。一開始 上麵包,牛油🧈 真的很驚喜,牛油上佈滿脆脆的,真是第一次嘗這個味道,估計什麼麵包塗上味道都會提升,栗子餐湯也做得不錯。主菜 點了 三文魚意粉 和 吞拿salad,不過不失啦。柚子cake 酸酸甜甜,讚👍🏻牛油🧈 真是一試難忘😂😂回味中。。。
今天放假打去訂位,順利啊。

主菜 點了 三文魚意粉 和 吞拿salad,不過不失啦。

柚子cake 酸酸甜甜,讚👍🏻

牛油🧈 真是一試難忘😂😂

漢堡🍔
意粉🍝
柚子cake  推薦
2021-08-07 1117 瀏覽
滿心期待earl grey味既馬卡龍,比朱古力味蓋哂,好可惜喊味啫喱果凍,比較小食到,果凍部分就冇咩味道,但中間混左Ham ,感覺幾另類一倒出黎已經聞到好香既蜜桃味,不過飲落去就只有紅茶,而綠茶相對較清香介紹反黃色花花係甜到爆, 隱約食到丁點檸檬味,而食橙色杏桃初頭以為佢係水果味之類,點知食落去竟然係茶味英式茶點又點可以冇scone,tea time 黎講細細隻,又唔會太飽,加D jam 更好食(依個jam 甜度好輕,亦唔會太漏)

2021-07-11 1779 瀏覽
Tea WG dinner食過佢地嘅tea set覺得唔錯今次就去試埋佢地嘅dinner set啦 🥰FW 分店環境的確係幾靚😌😌餐前麵包 🍞 個包無咩特別幾軟熟加左玄米茶嘅牛油就唔係幾識欣賞喇前菜沙律 🥗或湯 🍲 任揀蛋沙律味道正常嘅但d 辣肉腸好乾 唔係幾好食 😿😿栗子 🌰 煙肉湯個湯好厚,但好鞋唔滑味道正常主菜大家都揀左A5和牛 🥩 配薯條 🍟 薯條配嘅truffle mayonnaise 真係好好味好好好好好好味😋😋😋😋但個牛就。。。。我地揀左medium首先一切落去係有根嘅 🙀然後d 肉都幾韌我地印象中嘅和牛都係好軟㗎喎🙃肉質都算食落去牛味真係唔係幾重😕😕坦白講無expect真係好好食但都無諗過質數係咁😅然後到茶我揀左vanilla burbon 係幾特別 幾好飲😙😙到甜品佢地個singature cake 🍰 類似creme brulele 入面再有strawberry餡幾好食👍🏻另外嗰件係玫瑰野莓cheesecake 好食係好食但無咩特別最後叫埋雪糕 🍨 一個silver moon一個vanilla burbon2個都好好食尤其係vanilla 個個creamy 得黎帶浸
Tea WG dinner

主菜
大家都揀左A5和牛 🥩 配薯條 🍟

薯條配嘅truffle mayonnaise 真係好好味
好好好好好好味😋😋😋😋

但個牛就。。。。
我地揀左medium

打卡位係多

但main course 真係唔係幾掂喇

可能都係tea set 打卡坐下就算
2021-07-04 1828 瀏覽
每次行過KLT都俾呢間餐廳嘅裝飾吸引 今次訂咗weekend tea 比想像中少人 service 都做得幾好Summer Tea Set for Two HKD528Order 完tea set之後會介紹返唔同嘅茶葉今次試咗Alfonso tea 混合左果香同花香嘅茶葉 ; geisha blossom tea 微微帶有蜜桃香味嘅綠茶食過幾次下午茶 好似第一次見到咁迷你嘅嘢食😂 意外地發現每款都加入咗茶嘅元素•咸點有4款 最好食應該係龍蝦肉迷你多士 加入咗檸檬茶葉 同青檸汁 食落都幾fresh•甜點有3款 另外可以揀muffin 或者scones 我哋就各一件試吓 兩樣都普通 不過配嘅wipped cream 夠軟滑同Tea WG jelly 酸酸甜甜 •dessert 係血橙味同朱古力味雪糕 但食落似係雪葩 朱古力味太衝擊 完全係black dark chocolate •tea set上嘅食物唔算太驚喜 反而搭配嘅茶令成件事生色不少 有機會嘅話 會再嚟試吓其他唔同嘅茶 🚩Tea WG Salon & Boutique 九龍塘達之路80號又一城LG2樓11號舖
每次行過KLT都俾呢間餐廳嘅裝飾吸引

Summer Tea Set for Two HKD528
Order 完tea set之後會介紹返唔同嘅茶葉

🚩Tea WG Salon & Boutique
九龍塘達之路80號又一城LG2樓11號舖
生日
2021-07-01 1023 瀏覽
Reception倒米,有枱唔俾人,叫人waiting,轉頭又call返人。成十張枱吉半個鐘才call waiting!老細請著佢真係倒米。喺門口就激嬲啲客,點食? !
2021-06-27 920 瀏覽
☕️ 食物:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5💰 CP值:👍🏻👍🏻👍🏻 /5🤵🏻 服務:👍🏻👍🏻👍🏻 /5🛋 環境:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5甜品是令人愉快的一種元素,在不同時候,或多或少,我和你都需要一點甜 💕 那天相約朋友到又一城吃飯,飯後竟想再添一點甜,剛巧經過Tea WG就按耐不住,買了一堆馬卡龍回家品嚐 🥰💋 各式馬卡龍 ($20/pc)餐廳以各款茶葉而聞名,即使是甜品的馬卡龍大部份亦以茶葉做成不同口味的脆餅部分,再配合各式果醬餡做成美輪美奐的甜品 😋 其中最愛是黑色一款,以拿破崙茶葉脆餅夾著焦糖餡,既有茶香,又有果醬的焦糖香,很是匹配 👍🏻 另外,啡色一款伯爵茶葉配朱古力餡及紫色一款皇家婚禮茶配熱情果椰子餡,同樣做得比較出色 👍🏻 整體來說,有些口味做得比較正宗的煙韌脆口,又有一些做得比較軟腍,相信質感上還有進步空間 ☺️
☕️ 食物:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5
💰 CP值:👍🏻👍🏻👍🏻 /5
🤵🏻 服務:👍🏻👍🏻👍🏻 /5
🛋 環境:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5

💋 各式馬卡龍 ($20/pc)
2021-06-25
外賣自取
$60 (其他)
2021-05-19 1996 瀏覽
佢哋嘅茶葉都試過,反而佢餐廳未試過,五一勞動節試吓啦😅不嬲都鍾意呢間舖頭嘅環境,又靚又整齊,真心鍾意呢種感覺😍食物方面不過不失啦,茶就真係好👍🏻不過服務就古怪啲😅店舖好似圖書館😍我哋點左「法式伯爵茶」及「檸檬木紅茶」,兩隻都好好👍🏻👍🏻👍🏻茶具亦好靚😍English Breakfast 蛋類料理,蛋的確好好食😋配多士Egg Pain Dore英式鬆餅🥞配搭Tea WG茶味果凍及淡忌廉Tea WG手工茶風蛋糕🍰店員介紹了Singapore Surprise 據講係熱賣產品😋
佢哋嘅茶葉都試過,反而佢餐廳未試過,五一勞動節試吓啦😅

不嬲都鍾意呢間舖頭嘅環境,又靚又整齊,真心鍾意呢種感覺😍

食物方面不過不失啦,茶就真係好👍🏻不過服務就古怪啲😅

店舖好似圖書館😍

配多士
Egg Pain Dore

英式鬆餅🥞配搭Tea WG茶味果凍及淡忌廉

2021-05-01
$195 (早餐)
2021-05-13 1581 瀏覽
TWG除了下午茶外也有午市套餐, 三道菜連加一二百七十多元, 和Cova定價差不多, 當中包括的當然有TWG的茶品, 以湯品/沙津作頭盤, 沙律/意粉作主菜, 加一件蛋糕及一杯茶, 感覺有點貴. 菜式做法也會加上自家茶葉作配菜或醬料, 用以貼近自家作為高質Tea Salon的Brand Image, 只是效果出來並不太吸引. 唯一有印象的是點在麵包上的玄米綠茶牛油, 真的有玄米的香脆個綠茶的幽香. 肉醬寬條麵味道不夠濃而茶香也不夠突出, 寬條麵口感不夠彈性牙, 咬去下口感有點散. 甜品的選擇不少, 我點的Creme Butler蛋糕外觀很像豉油雞, 味道不錯, 焦糖外層夠脆, 口感夠綿滑, 中間的Raspberry酸度恰到好處, 中和了Creme Burlee的膩感. 至於另一道綠茶蜜糖Mousse Cake, 略嫌Mousse口感不如之前那一道般綿滑, 外面的白朱古力層也有點甜, 蓋過了內裡的味道.
2021-04-03 2143 瀏覽
好耐之前去新加坡試過呢個品牌嘅茶,覺得唔錯。知道呢個品牌喺又一城開店兼且係餐廳,一於約埋朋友星期五放假去食個lunch。我同朋友都係叫$218午餐,有湯/前菜+主菜+茶。前菜係雞肶菇沙律,有些少南瓜籽灑上面;主菜我哋要咗煎鱸魚配豌豆蓉;而茶就要咗杯熱茶(黑茶)。其實前菜同主菜份量都細,女仔食都唔會太飽,男仔應該覺得無嘢到肚咁。雞肶菇烤得唔錯,成片菇好淋好夠味,菜就正正常常無咩特別,南瓜籽都好脆口,令人開胃。鱸魚皮煎得脆脆的,但魚身好嫩好多汁。豆蓉其實唔係我杯茶,不過都要讚下嘅係佢完全無豆青味。佢用嘅調味唔多,咁反而食倒好濃嘅豆味。茶就好慷慨係成壺上嘅,入面放一個茶包。黑茶顏色唔太深,茶味都算幾清,無好混濁嘅味道,唯獨壺茶放咗半粒鐘左右就開始凍。如果係另外畀壺熱水,飲先斟會更好。

2021-02-03 3945 瀏覽
👩🏻‍🍳Jewel Tea Sets ($488 for two).點了1837茶+Sweet France Tea,都很好喝!1837會比較濃味,帶點焦糖和莓的味道,而sweet france tea則會比較淡,淡淡的香,適合吃完一輪甜點慢慢喝~🍮.鹹點整體不過不失,較為驚豔的是鴨肝米餅,雖然米餅軟了一點,但是鴨肝配上莓類的醬為這個鹹點加了不少分,漢堡排漢堡、炸芝士球還好,蟹塔可以不吃😣.scone也是還好,感覺scone沒有做到外脆鬆化的感覺,比較軟和缺少了牛油香(雖然我還是吃光),比較有特色的是茶jelly抹醬,帶有淡淡的茶香,配上cream還不錯~😗.甜點味道較為好,特別喜歡綠茶蛋糕,裡面應該是夾了白巧克力和紅豆蓉,蛋糕壓得很實所以有多層口感,不會過甜但抹茶的香和紅豆的甜的確出來了,好吃好吃💞 雲尼拉houjicha卷蛋都很好吃,cream打得超細膩軟滑,如果蛋糕軟熟一點更佳,而且不太吃得出houjicha的味道💓 macaron絕對不會差,不會太甜口感剛好,tiramisu有驚喜,以為很甜結果一點都不甜💚.🐂A5和牛 ($348).A5和牛很難不好吃吧哈哈哈哈哈😄油脂分布均勻

🐂A5和牛 ($348)

A5和牛很難不好吃吧哈哈哈哈哈😄油脂分布均勻而且非常非常入口即化,5成熟剛剛好,有預算的一定要點!!
📍TWG
2021-02-02 2759 瀏覽
☕️🫖又嘆翻個港女𝚑𝚒𝚐𝚑 𝚝𝚎𝚊~其實我都幾鐘意飲茶🫖平時屋企都會沖茶飲簡茶簡到我眼殘 最後都係簡翻茉莉花茶🍵D馬卡龍真係好好食😋尤其Tiramisu味✨不過認真佢個份量真係比較少🧁😢好可惜個茶壺🫖原來個水壺入面係一粒茶葉都無,只係沖好咗嘅茶職員只會幫你加熱水,最後飲飲下真係飲緊熱水🤣ᴀғᴛᴇʀɴᴏᴏɴ ᴛᴇᴀ sᴇᴛ$𝟜𝟠𝟠 𝕠𝕗 𝕥𝕨𝕠 𝕡𝕖𝕣𝕤𝕠𝕟
☕️🫖
又嘆翻個港女𝚑𝚒𝚐𝚑 𝚝𝚎𝚊~
其實我都幾鐘意飲茶🫖平時屋企都會沖茶飲
簡茶簡到我眼殘 最後都係簡翻茉莉花茶🍵
D馬卡龍真係好好食😋尤其Tiramisu味✨
不過認真佢個份量真係比較少🧁😢

好可惜個茶壺🫖
原來個水壺入面係一粒茶葉都無,只係沖好咗嘅茶
職員只會幫你加熱水,最後飲飲下真係飲緊熱水🤣

ᴀғᴛᴇʀɴᴏᴏɴ ᴛᴇᴀ sᴇᴛ
$𝟜𝟠𝟠 𝕠𝕗 𝕥𝕨𝕠 𝕡𝕖𝕣𝕤𝕠𝕟

2021-01-30 2290 瀏覽
好友生日,訂了又一城 TeaWG吃午餐慶祝,於訂位時請服務員安排生日牌。到店先度體溫,我們被安排於大玻璃旁的餐枱。午餐有starter+main+tea $288,或是 full set $328。餐牌上的食物款款也吸引!我們點了芹菜栗子湯、紅菜頭及芝士,抹茶北海道帶子伴海葡萄及鵪鶉蛋沙律,士多啤梨意大利燴飯配日本安康魚乾、火焰左口魚及意大利陳醋、慢煮火雞雞胸肉伴番茄茴香沙律。栗子湯香濃美味,配上麵包及特式茶葉脆脆牛油特別好味。另一款starter非常吸睛而且好味,色彩繽紛,口感層次滿分。士多啤梨意大利燴飯顏色吸引,味道相當好!有水準!慢煮火雞雞胸肉非常嫩滑,配上沙律清新美味。

2020-12-24
生日
2021-01-29 1532 瀏覽
結婚週年紀念日來這家裝潢高級的餐廳適合不過。下午茶價錢適中偏高,羊毛出在羊身上,地點及裝修是包埋的。因為平日,餐廳好安靜,可以享受一下環境。如果喜歡茶的話,這裏有三百多種茶可供選擇。 不能期望服務員遂一介紹,只介紹幾款而已,記住主動問,他們或許會為你介紹多一兩款。先說茶,老公點了一款波斯黑茶,我點了Love me tea 綠茶。餐廳的茶是出色的,滑,香。可惜未能添加。糕點就真係好一般般啦,不算得上係好食。佢的Macaroon 係出名嘅,保持到水準。
結婚週年紀念日來這家裝潢高級的餐廳適合不過。
下午茶價錢適中偏高,羊毛出在羊身上,地點及裝修是包埋的。
因為平日,餐廳好安靜,可以享受一下環境。
糕點就真係好一般般啦,不算得上係好食。
佢的Macaroon 係出名嘅,保持到水準。
2020-12-29 1665 瀏覽
原本打算食個下午茶.點知.入座5:15分.佢哋話last order無得叫,只可以食呢D唔使廚房做嘅小點,咁就唯有叫呢度出色既茶同埋食出色嘅馬卡龍⋯⋯———————呢到嘅茶類味道款式好多:我哋就叫咗兩款味道:一款係薄荷茶:另一款就帶有咖啡淸香的茶:🟩薄荷清新怡人,涼透心又舒適的感覺🟫咖啡豆香的茶款,香滑帶咖啡☕️濃香的茶,有點兒像喝著咖啡的味道,特色的茶,雖然六點後禁堂食,而只有短短約三至四十分鐘喝著茶,也覺得是一種享受🥳————————-🔴🟠🟡🟢🟤🔵🟣⚫️⚪️🔘👍😋十款馬卡龍味道:1-芒果🥭:芒果🥭的味道,喜歡吃芒果的一定愛吃,而且又不太甜,一口馬卡龍,一啖茶,非常合拍😋——————————2-蕉糖.味:有點像喝著蕉糖味咖啡的感覺————————3-黑加侖子:味道相當相似,就是吃着水果一樣😛————————-4-🍋檸檬:清新爽朗的味道👍————————5-椰子🥥:飄來椰子飄香🥥————————-6-雲尼拿:又牛奶又像吃著雪糕🍦的滋味😋—————————-7-開心果:開心果的果仁味道,吃出一種開心的感覺😍—————————-8-朱古力味:像普通又簡單的朱古力味道,偏偏又最多人愛吃的朱古力🍫味

———————
呢到嘅茶類味道款式好多:
我哋就叫咗兩款味道:
一款係薄荷茶:
另一款就帶有咖啡淸香的茶:
🟩薄荷清新怡人,涼透心又舒適的感覺

🔴🟠🟡🟢🟤🔵🟣⚫️⚪️🔘👍😋
5-椰子🥥:飄來椰子飄香🥥
6-雲尼拿:又牛奶又像吃著雪糕🍦的滋味😋
7-開心果:開心果的果仁味道,吃出一種開心的感覺😍
—————————-
8-朱古力味:像普通又簡單的朱古力味道,偏偏又最多人愛吃的朱古力🍫味道😉
9-綠茶:怡人感覺又清新的綠茶味,一吃便愛上🥰
————————
10-Tiramisu:😌smooth 、fresh、sweet sweet感覺,食馬卡龍又點小得佢😇

———————
雖然是短短的四十分鍾,也可以享受着又怡人又出色的甜品和茶,和至愛一起享受着的歡樂時光下午茶🫖☕️⋯⋯
開心🥳⋯⋯就係咁簡單