餐廳: TERA (寶發大廈)
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2024-11-29 113 瀏覽
朋友話呢間TERA嘅日式梳乎厘班戟🥞係由法國藍帶廚師研發嘅!😍🤤一向喜歡食pancake嘅我又點可以唔試吓呢!💃😎店內環境舒適,坐得舒服!😌⭐️宇治抹茶pancake🥞口感鬆軟具空氣感,蛋味香!加上抹茶粉,醬汁一齊食,仲有白玉同紅豆蓉,好豐富呀!甜度適中!😋😎⭐️All day breakfast 全日早餐大大碟,有大啡菇、煎肉腸、炒雞蛋、車厘茄、沙律菜、乳酪、美式煙肉、牛油果🥑、煙三文魚、窩夫🧇,非常豐富!👍⭐️明太子蟹肉意粉醬汁creamy,每條意粉都充滿蟹肉同蟹籽!😍🥰好香呀!⭐️洋甘菊花茶養生又健康!☺️⭐️草莓番石榴乳酸配草莓果乾酸酸甜甜,好好飲!🤤⭐️另外加$25追加了煙三文魚(三件),三文魚好新鮮呢!😀TERA 佐敦廟街273-285號寶發大廈地下4號舖

⭐️宇治抹茶pancake🥞
⭐️All day breakfast 全日早餐
⭐️明太子蟹肉意粉
醬汁creamy,每條意粉都充滿蟹肉同蟹籽!😍🥰好香呀!
⭐️洋甘菊花茶
養生又健康!☺️
⭐️草莓番石榴乳酸配草莓果乾
酸酸甜甜,好好飲!🤤
⭐️另外加$25追加了煙三文魚(三件),三文魚好新鮮呢!😀

TERA
佐敦廟街273-285號寶發大廈地下4號舖
今日到訪法國藍帶師傅🇫🇷主理嘅甜品小店《TERA》,雖然呢到主打梳乎厘同班戟等甜品,但主食、沙律、飲品都好出色👍🏻餐廳門面以米白色為主,設戶外座位,可以Chill住坐;室內有一排高凳,可以透過大玻璃睇到餐廳外雖然座位唔多,但座位闊落;配上簡潔木系日式設計,仲有圓形日式燈籠,感覺滿滿和式文青風✨金箔Nutella 疏乎厘班戟第一次嚟呢到,梗係要試吓佢最主打嘅金箔Nutella 疏乎厘班戟🥞疏乎厘灑上金箔,加埋Nutella醬,同金莎朱古力脆脆,賣相高貴奢華震抖抖嘅疏乎厘好鬆軟嫩滑,好似食緊「雲」咁樣,又充滿蛋香,濃濃Nutella朱古力味,同脆脆嘅花生碎;Zaza仲加咗兩球雲呢拿雪糕,稍稍中和濃郁嘅味道✨明太子蟹肉扁意粉呢到嘅主食都好高質,特別推薦佢嘅明太子蟹肉扁意粉🍝 蟹肉、蟹籽、明太子 同意粉都分量十足,蟹肉少咸、蟹籽脆卜卜、明太子醬好Creamy,每條意粉都沾滿到明太子醬✨日本漢堡扒炒蛋飯漢堡扒好厚身,口感軟嫩又Juicy,加上海量嘅木魚片,滿滿日和風;炒蛋嫩滑,好香,加埋日式肉汁同珍珠米,一試難忘✨蟹籽蟹肉沙律蟹籽蟹肉同樣足料,沙律菜新鮮爽口🥗,配上蜜蜂乳酪醬汁,酸甜清新✨蜜桃柚

✨金箔Nutella 疏乎厘班戟

✨明太子蟹肉扁意粉

✨日本漢堡扒炒蛋飯

✨蟹籽蟹肉沙律

✨蜜桃柚子茉莉綠茶
綠茶味道香醇,搭配淡淡柚子同蜜桃味,香甜解渴,仲有柚子皮,好有口感

✨抹茶生椰乳
抹茶味淡淡地,加上濃烈椰子味,甜而不膩

之前大圍分店新開 超多人排隊食嗰陣做緊買一送一雪糕優惠食完覺得好食 見佢班戟都係人氣仲係由曾到法國藍帶深造嘅廚師主理過嚟呢間分店試吓 裝修風格都差唔多都係日系簡潔為主 提供櫥窗/室外座位入面仲有一大日式燈籠裝飾整體望落令人覺得乾淨舒適 - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 1. 梳乎厘班戟(金箔Nutella)披著班戟嘅三層梳乎厘 一郁就騰騰震切開都感覺到柔軟厚彈 食落好有蛋香 配搭可可豆榛果仁醬、杏仁碎、榛子朱古力碎啖啖都有散發濃郁朱古力醬、堅果香味仲有原始金莎朱古力脆脆伴碟 更有口感最後面頭撤咗好多金箔 好似星星閃閃發光成個甜品即刻變得好有高級感XD2. 全日早餐覺得擺盤精緻 配色令人望到覺得開心食材豐富得嚟又好新鮮 唔會煮到老晒包括大啡菇、煎肉腸、炒雞蛋、車厘茄、乳酪仲有美式煙肉、牛油果、煙燻三文魚、窩夫鍾意佢將食材煎到焦香程度係啱啱好同埋煙三文魚、肉腸、煙肉唔會好鹹食完成個感覺係好清新、健康3. 焙茶生椰乳/抹茶鮮奶生椰乳/鮮奶好突出到茶味香醇質感椰奶飲落口感幼滑 帶有淡淡椰香加埋濃郁焙茶 呢種配搭令我諗起奶茶另外抹茶口
之前大圍分店新開 超多人排隊食
嗰陣做緊買一送一雪糕優惠
食完覺得好食 見佢班戟都係人氣
仲係由曾到法國藍帶深造嘅廚師主理
過嚟呢間分店試吓 裝修風格都差唔多
都係日系簡潔為主 提供櫥窗/室外座位
入面仲有一大日式燈籠裝飾
整體望落令人覺得乾淨舒適
1. 梳乎厘班戟(金箔Nutella)
披著班戟嘅三層梳乎厘 一郁就騰騰震
切開都感覺到柔軟厚彈 食落好有蛋香
配搭可可豆榛果仁醬、杏仁碎、榛子朱古力碎
啖啖都有散發濃郁朱古力醬、堅果香味
仲有原始金莎朱古力脆脆伴碟 更有口感
最後面頭撤咗好多金箔 好似星星閃閃發光
成個甜品即刻變得好有高級感XD
2. 全日早餐
覺得擺盤精緻 配色令人望到覺得開心
食材豐富得嚟又好新鮮 唔會煮到老晒
包括大啡菇、煎肉腸、炒雞蛋、車厘茄、乳酪
仲有美式煙肉、牛油果、煙燻三文魚、窩夫
鍾意佢將食材煎到焦香程度係啱啱好
同埋煙三文魚、肉腸、煙肉唔會好鹹
食完成個感覺係好清新、健康
3. 焙茶生椰乳/抹茶鮮奶
生椰乳/鮮奶好突出到茶味香醇質感
椰奶飲落口感幼滑 帶有淡淡椰香
加埋濃郁焙茶 呢種配搭令我諗起奶茶
另外抹茶口感細膩、清新 奶味較重
2024-11-20
全日早餐
很久以前曾經來過Tera享用午餐,突然想起已經很久沒有來過,於是相約朋友一同入內用餐。炭燒雞肉串 $58雞肉串有四串,旁邊還附有少量沙律菜。雞肉鮮嫩多汁,味道偏甜,帶有炭香三文魚糖心蛋牛油果沙律 $144醬汁選擇了蜜糖乳酪。溏心蛋的蛋黃流心狀態明顯,口感順滑。蜜糖乳酪的甜味與沙律菜相結合,清新可口全日早餐 $118全日早餐包括兩片窩夫、炒蛋、香腸、蘑菇和沙律菜等配料。份量豐富,有乳酪作為搭配。小編尤其喜歡窩夫,外脆內軟,微甜可口腰果煙三文魚青醬意粉 $118煙三文魚片擺放得如玫瑰花般美觀,適合打卡。意粉彈牙,青醬的味道濃郁,搭配腰果碎,層次分明開心果pancake $148我們最期待就是這個人氣的pancake,開心果醬混合堅果碎淋在梳乎厘上。開心果醬的味道濃稠,入口是香醇的蛋香,口感綿滑,充滿空氣感抹茶生椰乳 $46 點了主食有正價飲品-$12的優惠。抹茶生椰乳是抹茶香與椰香的配合,先有椰奶的醇甜,後有輕盈的抹茶甘香芒果生椰乳 $46芒果生椰乳内含芒果醬,內裡還添加了椰果

炭燒雞肉串 $58

三文魚糖心蛋牛油果沙律 $144

全日早餐 $118

腰果煙三文魚青醬意粉 $118

開心果pancake $148

抹茶生椰乳 $46

芒果生椰乳 $46
芒果生椰乳内含芒果醬,內裡還添加了椰果
  • 開心果梳乎厘
  • 開心果梳乎厘班戟
2024-11-24 143 瀏覽
▫️全日早餐(大啡菇•煎肉腸 • 炒雞蛋•車厘茄 • 乳酪•美式煙肉•牛油果•煙燻三文魚•窩夫)今次嘅全日早餐,食材質素好唔錯!大啡菇烤得恰到好處,帶有淡淡的煙熏香味,肉質鮮嫩,口感豐富。煎肉腸外脆內嫩,香味四溢,搭配炒雞蛋,蛋香濃郁,滑口無比。車厘茄鮮甜酸脆,生菜為整體增添清新感,煙燻三文魚則有著濃厚的海味,搭配牛油果的綿滑,讓人感受到豐富的層次。乳酪帶來一絲奶香,窩夫外脆內軟,超好食!▫️明太子蟹肉扁意粉明太子蟹肉扁意粉結合了海鮮的鮮美和意粉的滑順。這道菜的明太子醬香濃而不膩,微微的辣味與鹹香相互輝映,為意粉增添了獨特的風味。蟹肉鮮甜,肉質嫩滑,與扁意粉的Q彈口感完美融合,讓每一口都充滿驚喜。▫️開心果梳乎厘 +$48兩球雪糕(雲呢拿&抹茶)就係為咗食開心果疏乎厘而嚟呢間餐廳,疏乎厘附上堅果、開心果忌廉及開心果碎!梳乎厘鬆軟蓬鬆,口感輕盈,開心果的香氣醇厚,讓人每一口都感受到堅果的風味。上面的開心果忌廉更是為整體增添了絲滑的質感,搭配開心果碎,增加了口感的層次,令人驚喜。而兩球雪糕則為這道甜品帶來了完美的平衡。雲呢拿雪糕香甜順口,抹茶雪糕則帶有淡淡的苦味和清新的香氣,讓整個味道更加豐富。
▫️全日早餐

▫️明太子蟹肉扁意粉

▫️開心果梳乎厘 +$48兩球雪糕(雲呢拿&抹茶)
就係為咗食開心果疏乎厘而嚟呢間餐廳,疏乎厘附上堅果、開心果忌廉及開心果碎!梳乎厘鬆軟蓬鬆,口感輕盈,開心果的香氣醇厚,讓人每一口都感受到堅果的風味。上面的開心果忌廉更是為整體增添了絲滑的質感,搭配開心果碎,增加了口感的層次,令人驚喜。而兩球雪糕則為這道甜品帶來了完美的平衡。雲呢拿雪糕香甜順口,抹茶雪糕則帶有淡淡的苦味和清新的香氣,讓整個味道更加豐富。建議可以將梳乎厘與雪糕一同享用,食落超級滋味!

▫️Oreo奶油曲奇窩夫
呢款Oreo奶油曲奇窩夫,絕對係甜品愛好者的夢幻之選!窩夫外脆內軟,口感非常理想,散發著淡淡的香氣。上面厚厚的忌廉滑腻可口,與Oreo餅碎完美結合,為每一口增添了豐富的口感和香甜味。朱古力醬則為整道甜品帶來了一層濃郁的甜味,融合了Oreo的巧克力風味,每一口都充滿了Oreo的香脆與奶油的絲滑!

▫️熱朱古力
熱朱古力香濃滑順,適合寒冷天氣,甜度適中!

▫️橙汁
橙汁清新又爽口,酸甜適中,解渴又健康!
2024-11-21 168 瀏覽
♨️TERA佐敦廟街273-285號寶發大廈地下4號鋪@tera_pancake ❤️聽聞呢間Cafe係法國藍帶廚師主理,一於就試下先,門口裝修幾別緻有種好禪嘅感覺,舖頭細細裝修得幾骨子,食物可塑性高,見到台台都order pancake一於又要試吓, 總括嚟講性價比高食物高質🔷Iced Latte 🔷烏龍咖啡兩杯咖啡比較淡味,適合唔飲得濃咖啡既人🔷All day breakfast 大大份夠新鮮,尤其是個窩夫做得好好好脆口🔷明太子蟹肉扁意粉呢個意粉極香極好食,每一啖都充滿蟹肉香味🔷炭燒雞肉串Add on加咗幾串雞串,好Juicy醃製得幾好🔷金箔Nutella 疏乎厘班戟超空氣感嘅班戟但又充滿蛋香,面頭嘅朱古力醬再加花生碎同個pancake好夾食物:8.5/10抵食:8.5/10環境:8/10。。。#香港美食 #香港美食日記 #美食日記 #美食推薦 #hkcafe #hkrestaurant #coffeeholic #coffeelover #coffeetime #coffeeaddict #hkig #hkfoodie #foodie #foodiehk #hkfood #foodh
♨️TERA
佐敦廟街273-285號寶發大廈地下4號鋪
@tera_pancake

🔷Iced Latte
🔷烏龍咖啡
兩杯咖啡比較淡味,適合唔飲得濃咖啡既人
🔷All day breakfast
大大份夠新鮮,尤其是個窩夫做得好好好脆口
🔷明太子蟹肉扁意粉
呢個意粉極香極好食,每一啖都充滿蟹肉香味
🔷炭燒雞肉串
Add on加咗幾串雞串,好Juicy醃製得幾好
🔷金箔Nutella 疏乎厘班戟

食物:8.5/10
抵食:8.5/10
環境:8/10

#香港美食 #香港美食日記 #美食日記 #美食推薦 #hkcafe #hkrestaurant #coffeeholic #coffeelover #coffeetime #coffeeaddict #hkig #hkfoodie #foodie #foodiehk #hkfood #foodhk #hkfoodblog #hkfoodstagram #hkfoodlover #hkfoodblogger #foodporn #foodphotography #foodstagram #foodblogger #foodlover #食在佐敦 #佐敦美食 #pancakes #明太子蟹肉意粉 #alldaybreakfast
2024-11-20 157 瀏覽
好友話《tera》是法國藍帶廚師主理,主打梳乎厘、班戟很出色、還有主食,餐廳乾淨企理,座位舒適。我們點左All Day Breakfast$118:材料豐富又大份真抵食,有窩夫、香草腸、炒滑蛋、煙三文魚、煙肉、大啡菇片、牛油果、乳酪、沙律菜等⋯樣樣都好好味👍腰果煙三文魚青醬扁意粉 $118煙三文魚一片,青醬汁很香滑,扁意粉軟硬適中好味。士多啤梨梳乎厘班戟$108加配雲呢拿雪糕$26,賣相超靚,三個叠高加新鮮的士多啤梨和脆脆粒粒,梳乎厘班戟蛋味香,豐富又好味😋雲呢拿雪糕不太甜。香蕉海鹽焦糖窩夫$108加配雲呢拿雪糕$26,有四塊窩夫很香脆可口,表面放香蕉和雪糕,滿足感爆燈。芒果生椰乳$58跟餐減$12,芒果味濃香又甜好甜好好味。焙茶生椰乳$58跟餐減$12,焙茶味濃香、椰子味淡但都好飲。
我們點左
All Day Breakfast$118:
腰果煙三文魚青醬扁意粉 $118
煙三文魚一片,青醬汁很香滑,扁意粉軟硬適中好味。
芒果生椰乳$58跟餐減$12,芒果味濃香又甜好甜好好味。
焙茶生椰乳$58跟餐減$12,
焙茶味濃香、椰子味淡但都好飲。
  • 香蕉海鹽焦糖窩夫
  • All Day Breakfast
  • 士多啤梨雲呢拿梳乎厘班戟
2024-11-19 138 瀏覽
環境簡潔日式風格,坐的位置也很舒適,簡單就是美👍🏻服務員都非常友善,而且很有愛💗跟小朋友也很有互動🙏🏻😍💗All day breakfast DELUXE全日早餐大啡菇 •煎肉腸 • 炒雞蛋•車厘茄•乳酪• 美式煙肉• 牛油果•煙燻三文魚•窩夫,很豐富且都很新鮮,味道適中👍🏻窩夫外脆內軟😍 十分香脆🤤💗草莓番石榴乳酸配草莓果乾草莓🍓加番石榴味道原來都如此相容💗酸酸甜甜好好開胃👍🏻💗烏龍咖啡(有咖啡)烏龍茶加入濃縮咖啡,飲落帶有咖啡味的烏龍茶,香滑既奶感,加上奇亞籽,有層次感很特色,味道不錯💗明太子蟹肉意粉扁意粉軟硬度適中,明太子配蟹肉蟹籽,加上忌廉汁,入口好creamy而且啖啖都係有蟹肉同蟹籽,很濃郁的味道,好足料🌟💗金箔Nutella疏乎厘班戟灑上金箔pancake,加埋Nutella醬及脆脆的金莎,震抖抖的pancake,賣相打卡一流🤩入口鬆軟,淡淡嘅蛋香、濃濃朱古力Nutella味,大小朋友都很喜歡🤤💗雲呢拿雪糕兩球加購雲呢拿雪糕淡淡的香草香味,口感滑順,清清地可以中和返先前濃郁的甜品🍮和食物🥘😊

💗All day breakfast DELUXE全日早餐

💗草莓番石榴乳酸配草莓果乾
草莓🍓加番石榴味道原來都如此相容💗
酸酸甜甜好好開胃👍🏻

💗烏龍咖啡(有咖啡)

💗明太子蟹肉意粉

💗金箔Nutella疏乎厘班戟

💗雲呢拿雪糕兩球

2024-11-14
午餐
2024-09-27 1110 瀏覽
寺Tera 呢間餐廳個名好特別一直都好想去試吓終於有機會🥰今次叫咗個煙三文魚滑蛋牛油果牛角包窩夫伴沙律,好大份之餘,材料仲好靚!個滑蛋超級滑👍🏼牛油果唔係間間餐廳都會比靚嘅牛油果你食,但係呢間嘅牛油果非常好食!配埋個沙律,其實都飽咗🤣之後再叫咗一個甜品,喺呢間餐廳出名嘅梳乎厘,要等成20分鐘,不過都值得今次要咗綠茶味梳乎厘,總共有三層,唔係好甜,但係食完大滿足!埋單$306,抵食之選!下次會再嚟♥️
寺Tera 呢間餐廳個名好特別
一直都好想去試吓
終於有機會🥰
個滑蛋超級滑👍🏼
配埋個沙律,其實都飽咗🤣

埋單$306,抵食之選!
下次會再嚟♥️
2024-09-22 1399 瀏覽
返完教會一家人🧑‍🧑‍🧒‍🧒速食,趕住去九龍公園踢波⚽️,所以搵咗呢間,皓彩咁啱有一張枱埋單先有位,不過鋪頭得一個侍應佢都皓忙唔得閒清枱。等咗一陣清咗枱睇埋menu就order,叫咗all day breakfast $118同櫻花🌸蝦乾意粉🍝$88。意粉🍝上先,al dante,汁唔錯👍🏻,除咗櫻花🌸蝦乾,仲有大蝦🍤,呢度大厨攞咗法國🇫🇷藍帶,厨藝有一定保証。All day breakfast最皓食食窩夫🧇,外脆內軟,少少🤏糖漿正。之後再叫埋Nutella金箔梳乎厘pancake $158同熱americano ($38↘️$26),因為冷氣皓凍🥶(唔知點解冇熱latte但有凍latte),americano大杯,糖奶另上。梳乎厘pancake等大約20分鐘,上枱真係有金箔,靚😍,打卡able,啱愛皓朱古力🍫人士,反而梳乎厘pancake質地就冇pan de pain咁鬆軟。埋單做埋會員有迎新coupon減$40
Nutella金箔梳乎厘班㦸
  • 金箔Nutella梳乎厘班戟
  • 梳乎里班㦸
  • 櫻花蝦乾意粉
2024-09-10 1679 瀏覽
同朋友行街,經過哩間TERA,就想吃個lunch+甜品啦。位置比較隱蔽,然後環境一般啦,主要系覺得有滴窄。不過真系好多人來吃,應該系味道好、價錢合適噶原因吧。我朋友超級中意食士多啤梨窩夫,真系唔錯噶,分量好足,士多俾梨鋪滿個窩夫,看起來都幾新鮮噶,而且整個窩夫都不算太甜,味道剛剛好,最上面個cream好細膩,整體搭配都幾好。然後我就中意明太子蟹肉扁意粉,滴汁汁好濃郁,明太子同埋蟹肉也是分量好多,真心不錯。
2024-09-08 1484 瀏覽
聽講呢間Cafe係由法國藍帶廚師主理 即刻想試試🤣 餐廳座位唔多 但坐得都幾舒服☺️✿ 明太子蟹肉意粉 ($138)明太子醬好creamy 味道好濃郁 每條意粉都沾滿到明太子醬 好掛汁🍝蟹肉嘅份量都好多 仲有海量既蟹籽 好足料🦀微微既鹹香配上蟹肉的鮮甜 層次感好豐富😋✿ 煙三文魚牛油果配窩夫($88)窩夫外脆內軟 仲淋左啲楓糖漿係上面🍯牛油果好creamy 煙三文魚嘅份量都好多牛油果既鮮嫩同煙三文魚既鹹香簡直就係絕配💯✿ 宇治抹茶pancake ($138)Pancake好鬆軟好有空氣感 食落軟綿綿 仲好重蛋香味🥚抹茶醬幼滑 味道濃而不膩 帶回甘味 甜度岩岩好 好好食!旁邊仲有蕨餅 白玉同紅豆蓉 增添口感👍🏻

✿ 明太子蟹肉意粉 ($138)
蟹肉嘅份量都好多 仲有海量既蟹籽 好足料🦀
微微既鹹香配上蟹肉的鮮甜 層次感好豐富😋

✿ 煙三文魚牛油果配窩夫($88)
窩夫外脆內軟 仲淋左啲楓糖漿係上面🍯
牛油果好creamy 煙三文魚嘅份量都好多
牛油果既鮮嫩同煙三文魚既鹹香簡直就係絕配💯

✿ 宇治抹茶pancake ($138)
Pancake好鬆軟好有空氣感 食落軟綿綿 仲好重蛋香味🥚
抹茶醬幼滑 味道濃而不膩 帶回甘味 甜度岩岩好 好好食!
旁邊仲有蕨餅 白玉同紅豆蓉 增添口感👍🏻
2024-09-06 1393 瀏覽
網絡上見到個空氣感Pancake🥞終於搵到個原來來自這間舖頭出品門面招牌真係有啲似寺廟⛩️喎!入面係木系裝修日式風格除咗Pancake,仲有其它主食我哋點咗:🥗 All Day Breakfast $118有煙三文魚、煙肉、香草腸、大啡菇、炒蛋、牛油果、乳酪、沙律菜、窩夫種類豐富,每種食材都新鮮美味🤤炒蛋好嫩滑,窩夫🧇本身有蜜糖味,唔使再蘸任何醬汁已經好好味🍝 腰果煙三文魚青醬扁意粉 $118煙三文魚味道唔錯👍🏻扁意粉軟硬程度適中索晒creamy嘅青醬汁,意粉好夠熱,好味🥞 香蕉SPECULOOS曲奇梳乎厘Pancake $108有焦糖脆香蕉、雲呢拿忌廉、SPECULOOS曲奇碎、牛油餅碎震藤藤pancake,賣相相當不錯食落鬆軟綿滑,有蛋香,唔會太甜再加埋雲呢拿忌廉同曲奇碎,好好味焦糖香蕉,非常有驚喜,有焦香味,相當不錯呢!焙茶生椰乳$58好濃嘅焙茶味加上少許椰子味,好香又唔會太甜👍🏻可樂$18有冰底👍🏻
網絡上見到個空氣感Pancake🥞
終於搵到個原來來自這間舖頭出品

門面招牌真係有啲似寺廟⛩️喎!
入面係木系裝修日式風格

除咗Pancake,仲有其它主食

我哋點咗:

🥗 All Day Breakfast $118
種類豐富,每種食材都新鮮美味🤤
炒蛋好嫩滑,窩夫🧇本身有蜜糖味,唔使再蘸任何醬汁已經好好味

🍝 腰果煙三文魚青醬扁意粉 $118
煙三文魚味道唔錯👍🏻扁意粉軟硬程度適中
索晒creamy嘅青醬汁,意粉好夠熱,好味

震藤藤pancake,賣相相當不錯
食落鬆軟綿滑,有蛋香,唔會太甜
再加埋雲呢拿忌廉同曲奇碎,好好味
焦糖香蕉,非常有驚喜,有焦香味,相當不錯呢!

焙茶生椰乳$58
好濃嘅焙茶味加上少許椰子味,好香又唔會太甜👍🏻

可樂$18
有冰底👍🏻
2024-09-02 1002 瀏覽
好耐以前有叫過tera嘅外賣個souffle過咗半個鐘都竟然未扁仲有空氣感今次堂食睇下會唔會再impressive啲(๑•ᴗ•๑)♡✧ Tera's原味窩夫($88)冇諗過原來佢waffle仲好食過pancakeTopping個忌廉好好食!口感好輕盈而且有啲蜜糖味唔膩之餘仲要好味真係冇咩冇咩舖做到直頭好似喺日本食幸福pancake嗰個cream呢個原味感覺仲好食過其他而waffle外脆內軟基本🧇連個底都搽咗蜜糖味糖漿超細心~✧ 開心果pancake($148)之前叫外賣係分開一兜今次堂食個 presentation靚仔勁多(•ૢ⚈͒⌄⚈͒•ૢ)用腰果、合桃同開心果圍住pancake感覺好高級 好似打咗spotlight去 pancake度有3塊souffle pancake實夠同朋友分個開心果sauce比較流體custard啲唔係好似cream咁實Topping亦都灑滿開心果碎💚✧ 黑松露大啡菇意粉($108)有勁大羹黑松露醬👀一上菜已經超級香用嘅係偏硬嘅扁意粉大啡菇食落都好香✧ 阿華田(跟餐+$6)✧ 芒果生椰乳(跟餐+$46)酸酸地嘅芒果撈埋椰奶度個感覺有啲似酸奶最驚喜係個底竟然有寒天晶球
好耐以前有叫過tera嘅外賣
個souffle過咗半個鐘都竟然未扁仲有空氣感
今次堂食睇下會唔會再impressive啲(๑•ᴗ•๑)♡

✧ Tera's原味窩夫($88)
冇諗過原來佢waffle仲好食過pancake
Topping個忌廉好好食!
口感好輕盈而且有啲蜜糖味
唔膩之餘仲要好味真係冇咩冇咩舖做到
直頭好似喺日本食幸福pancake嗰個cream
呢個原味感覺仲好食過其他
而waffle外脆內軟基本🧇
連個底都搽咗蜜糖味糖漿超細心~

✧ 開心果pancake($148)
之前叫外賣係分開一兜
用腰果、合桃同開心果圍住pancake
感覺好高級 好似打咗spotlight去 pancake度
有3塊souffle pancake實夠同朋友分
個開心果sauce比較流體custard啲
唔係好似cream咁實
Topping亦都灑滿開心果碎💚

✧ 黑松露大啡菇意粉($108)
有勁大羹黑松露醬👀
一上菜已經超級香
用嘅係偏硬嘅扁意粉
大啡菇食落都好香

✧ 阿華田(跟餐+$6)

✧ 芒果生椰乳(跟餐+$46)
酸酸地嘅芒果撈埋椰奶度
個感覺有啲似酸奶
最驚喜係個底竟然有寒天晶球
即刻覺得杯特飲好抵~

整體感覺坐得好舒服
白色啡色做主調好有日系感
而且食物選擇都多又整得好食(。・ω・。)ノ
2024-08-31 693 瀏覽
週末同friend出來肯定要飲飲食食啦,哩間日式木系茶室的風格太有feel了,環境舒適好適合來放鬆,仲可以帶埋寵物來,叫咗個香蕉海鹽焦糖窩夫層次豐富,好濃郁,金箔Nutella值得一試超鬆軟好香蛋味,超愛朱古力。