餐廳: TERA
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2024-05-27 85 瀏覽
上星期去咗The Wai食甜品下午茶 🥞🥞🥞 人氣店有好人排隊,由於係weekend排咗大約半小時先入到場 😒😒😒 環境整體modern整齊乾淨, 空間感好充足~ 😚😚😚 坐低點咗2款招牌嘢 : Salted Caramel Waffle 🧇🧇🧇 & 開心果soft pancake 🥞, 味道整體唔錯 😋😋😋 (本身點Oreo個款,但售馨)😔😔😔Salted Caramel 係賣飛佛,基本上冇得輸,佢哋都整得幾好味, Cream + 餅乾碎 + salted caramel, 好夾 , 再加脆皮waffle😋😋😋👍👍 至於開心果pancake, 個人覺得一般,pancake太軟冇咩口感,而開心果係偏淡香,Nuts補返少少味,但 as a dessert甜度都偏低 😐😐😐 Pass嘅~如果下次去會試個 Tiramisu & Brownie, 睇相好似幾靚幾好味 😂📸📸📸

• Salted  Caramel  Pancake
TERA 📍大圍車公廟路18號圍方3樓320號舖☀️🌞Weekend 去咗圍方嘆返個由🇫🇷法國藍帶廚師主理嘅日式梳乎厘 Pancake🥞👍🏻環境好舒服,🪵木系主調融合日本寺廟設計⛩️☕️🥤幾乎每款主食或甜點都可以享有飲品-$12 嘅優惠,好適合下午茶過嚟傾吓偈🫶💕💫今次都係衝著疏乎厘同窩夫而來,所以又係一個甜品餐😜🥞🍫金箔Nutella $168💨空氣感極重,🐣蛋味又好香嘅疏乎厘Pancake 配上香濃可可豆榛子果仁醬真係不得了😋👍🏻🫶Nutella 唔算甜,而且仲有兩粒金莎伴碟添🤩(💭某程度上好味過之前排長龍嘅過江龍🤔)🧇🍌香蕉海鹽焦糖 $118👍🏻👍🏻值得一讚窩夫真係好香蛋味🥚,口感帶有微微煙韌!✨忌廉好挺身又豐厚,配上新鮮🍌香蕉同Lotus無糖餅乾,😋整體味道真係好夾😏相信好快會想再番嚟食多次🥤Americano $38無糖嘅Americano配甜品就啱晒,可以中和甜度又能夠解膩!☕️Flat White $42🌰咖啡偏向nutty味重,啱晒我口味👍🏻👍🏻
TERA
📍大圍車公廟路18號圍方3樓320號舖

👍🏻環境好舒服,🪵木系主調融合日本寺廟設計⛩️
💫今次都係衝著疏乎厘同窩夫而來,所以又係一個甜品餐😜
🥞🍫金箔Nutella $168
🫶Nutella 唔算甜,而且仲有兩粒金莎伴碟添🤩
(💭某程度上好味過之前排長龍嘅過江龍🤔)
🧇🍌香蕉海鹽焦糖 $118
香蕉海鹽焦糖
👍🏻👍🏻值得一讚窩夫真係好香蛋味🥚,口感帶有微微煙韌!
😏相信好快會想再番嚟食多次

🥤Americano $38

☕️Flat White $42
🌰咖啡偏向nutty味重,啱晒我口味👍🏻👍🏻

2024-05-26
2024-05-26 104 瀏覽
🍱餐廳:TERA (大圍)🍽️類別:日式咖啡店💯推薦指數:9/10≡※≡※≡※≡※≡※ 🍑桃仔推薦必吃菜式🍑 ≡※≡※≡※≡※≡※≡※▪️開心果疏乎厘 $158餐廳的疏乎厘以日本雞蛋及牛奶製成蛋白糖霜製成,富有輕盈的空氣感,質感相當鬆軟,沾上甘香醇厚的開心果醬和果仁吃,都蓋不過其濃郁的蛋香味,挺出色!作為過江龍人氣疏乎厘店,果然沒有讓人失望。▪️香蕉海鹽焦糖窩夫 $118窩夫厚度比想像中厚,口感偏向扎實,牛油味和蛋味平衡得剛剛好,質素好比小編在比利時吃到的,非常好吃。與奶油、香蕉和海鹽焦糖醬一起吃,口感層大大提升。≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※😍整體評分 味道:🌟🌟🌟🌟🌟性價比:🌟🌟🌟🌟環境:🌟🌟🌟🌟服務態度:🌟🌟🌟🌟
🍱餐廳:TERA (大圍)
🍽️類別:日式咖啡店

性價比:🌟🌟🌟🌟
環境:🌟🌟🌟🌟
服務態度:🌟🌟🌟🌟
2024-05-23 78 瀏覽
呢間餐廳主打日式定食同洋食~signature 係梳乎厘~差唔多檯檯都有叫🤣不過我地今次就冇試下~下次試下!同男朋友叫咗原條蒲燒鰻魚蛋包飯同帶子大蝦蛋包飯~有得揀肉汁同咖喱汁,我同男朋友一人叫咗一個汁諗住試下個分別😆肉汁偏向淡口Creamy少少,咖喱汁就濃味惹味啲!我同男朋友都比較鍾意咖喱汁多啲😝 btw如果唔夠汁都可以問餐廳可唔可以加!鰻魚正常size,肉質唔會太霉,食落都彈牙~大蝦就同我哋想像之中有啲出入🤣似蝦仁多啲,不過整體都幾好食❤️下次有機會嚟試吓疏乎厘!
2024-05-23 203 瀏覽
⛩️「寺TERA Pancake House」進駐大圍圍方,店內以日本小庭院設計,配以素色木系裝潢,氛圍簡潔清新,充滿日式禪味格調🏮 今次點了2份set lunch: 包前菜+主菜+飲品,非常划算Starter🍄是日餐湯:蘑菇忌廉湯🥗沙律: 凱撒沙律Main🍳Tera 全日早餐 (Hk$118): 黑松露炒蛋•煎肉腸•美式煙肉 •大啡菇 •牛角包窩夫 • •乳酪•沙律菜,非常繽紛豐富,嫩滑炒蛋同香脆牛角包窩夫夠出色🍛黑松露雜菌意大利飯(Hk$108): 依款係素食精選,軟硬度適中,淡淡黑松露和雜菌味,口感綿滑Drinks🍹楊枝甘露(+Hk9) : 升級了兩杯特飲,芒果奶露混合酸甜柚子、Q彈西米露,夠晒咬口Dessert🥞香蕉Speculoos曲奇梳乎厘班戟(Hk$118): 震騰騰日式梳乎厘口感蓬盈、空氣感十足、蛋味香但唔太甜,配上Lotus焦糖碎碎剛好中和甜度(All subject to 10% service charge)📍TERA大圍車公廟路18號圍方3樓320號舖(港鐵大圍站 C 出口, 步行約5分鐘)

Starter
🍄是日餐湯:蘑菇忌廉湯
🥗沙律: 凱撒沙律

Main

Drinks

Dessert

📍TERA
大圍車公廟路18號圍方3樓320號舖
(港鐵大圍站 C 出口, 步行約5分鐘)
  • Tera全日早餐
行得攰同Mami 去咗食下午茶✌🏻 入去先知之前食過元朗店嘅Tera 😂 都係簡約日式風,但圍方空間感同店鋪大好多,坐得好舒服!咁啱下午茶時間,佢嘅Tea Set 幾抵食👍 如有甜品又有意粉個d😊今次食咗兩個甜品 set 包一杯飲品(drink list 任何一款👍)堅抵!<Oreo奶油曲奇窩夫🧇>我想講佢嘅cream 好慷慨 ,多得來唔會好膩,因為佢唔係好甜,又夠滑加埋Oreo 碎正,窩夫外脆內軟,唔會好硬身,啱啱好🤤 <宇治抹茶疏乎厘🥞>睇吓條片就知動感十足,好fluffy 😂 疏乎厘三大塊,都幾厚㗎,雖然空氣感十足,但係又會有口感!入口即溶嘅感覺真係好正,配埋煙煙韌韌自家製蕨餅同白玉,加上紅豆蓉同宇治抹茶忌廉,個味好夾!另外值得一讚嘅係佢嘅楊枝甘露特飲,跟餐都可以😍 夏天飲好正,好似食緊楊枝甘露咁,好香芒果味!仲有粒粒嘅楊桃 !

<Oreo奶油曲奇窩夫🧇>

<宇治抹茶疏乎厘🥞>

想吃梳乎厘班戟的心又來了 安可過簡約風的 ᴛᴇʀᴀ 佐敦店兩次這次來到開業一段時間的圍方分店餐廳用木系跟植物打造日系恬靜氛圍空間感大了超多 菜式也比佐敦店多樣化有各種小食 日式烏冬 西式意粉 薄餅等等選擇困難的話可以點什麼都有的二人套餐 𓎾 炸蜜糖牛油雞翼一碟六隻 每隻 sɪᴢᴇ 都很大外面香脆外皮裹上一層香甜的蜜糖醬如果牛油香氣更重一定更加分𓎾 吉列大蝦日式滑蛋飯 (咖哩汁) 日式主菜可自由選配烏冬或是滑蛋飯各有不同醬汁可搭 吉列大蝦酥炸惹味滑蛋飯口感滑嫩溫潤 咖哩汁微辛配飯很剛好𓎾 士多啤梨雲呢拿梳乎厘班戟ᴛᴇʀᴀ 名物當然要點梳乎厘班戟部分款式為分店限定 / 每天限量喔草莓款也是店內暢銷款式 充滿蛋香的上桌空氣感的每一口 很滿足𓎾 ʟᴀᴛᴛᴇ𓎾 ᴀᴍᴇʀɪᴄᴀɴᴏ有點意想不到的是咖啡帶點高質咖啡香在口中化開 拉花直到最後也還在 雖然位於商場比較隱密的頭尾位置但人氣沒有因位置而減低 離座時正值用餐高峰時段 就滿座了 (驚) 有興趣的人兒記得要早一咪咪去用餐喔
想吃梳乎厘班戟的心又來了

𓎾 炸蜜糖牛油雞翼
一碟六隻 每隻 sɪᴢᴇ 都很大
外面香脆外皮裹上一層香甜的蜜糖醬
如果牛油香氣更重一定更加分
𓎾 吉列大蝦日式滑蛋飯 (咖哩汁)
日式主菜可自由選配烏冬或是滑蛋飯

有點意想不到的是咖啡帶點高質
咖啡香在口中化開 拉花直到最後也還在

雖然位於商場比較隱密的頭尾位置
但人氣沒有因位置而減低
離座時正值用餐高峰時段 就滿座了 (驚)
有興趣的人兒記得要早一咪咪去用餐喔
2024-05-09
TERA係人氣甜品專門店😋這裏的風格好像進入咗庭園一樣,有不同的綠色植物擺設帶給一種很「禪」嘅感覺⛩️🔸抹茶梳乎厘班戟 $158自家製蕨餅•白玉•紅豆蓉•宇治抹茶忌廉宇治抹茶忌廉打得好cream~濃濃的宇治抹茶粉梳乎厘班戟🥞口感鬆軟,喜歡抹茶的不能放過🤪🔸士多啤梨Croffle $68口感十足的牛角包窩夫🧇香甜的草莓加上濃滑曉忌廉芝士奶油、草莓果醬,入口香甜又清新🔸煙三文魚牛角包salmon crossiant $148有半隻大大又新鮮嘅牛油果🥑係面頭炒蛋好嫩滑一切入面仲有好多煙三文魚,咬一啖口感好豐富又食到牛角包的鬆軟可口
TERA係人氣甜品專門店😋
這裏的風格好像進入咗庭園一樣,有不同的綠色植物擺設
帶給一種很「禪」嘅感覺⛩️

🔸抹茶梳乎厘班戟 $158
自家製蕨餅•白玉•紅豆蓉•宇治抹茶忌廉
宇治抹茶忌廉打得好cream~濃濃的宇治抹茶粉
梳乎厘班戟🥞口感鬆軟,喜歡抹茶的不能放過🤪

🔸士多啤梨Croffle $68

🔸煙三文魚牛角包salmon crossiant $148
有半隻大大又新鮮嘅牛油果🥑係面頭
炒蛋好嫩滑

位於大圍圍方商場入面嘅一間日系和風cafe位置唔算非常起眼不過星期日夜晚都滿哂人 要等一陣位😳現場所見每台都會必叫疏乎厘🤪.🔥明太子蟹肉意粉 $158意粉份量唔算好多,但係醬汁非常濃郁😚啖啖明太子醬,非常Creamy同蟹肉撈埋一齊食唔錯😋.🔥炸薯條配黑松露醬 $58估唔到$58份量都幾大薯條唔係粗身嘅幼身薯條都炸得非常香脆熱辣辣一睇就知係新鮮出爐😆😆點配黑松露醬非常好食(但係如果想再添加的話就要額外俾錢😎).🔥士多啤梨雲呢拿疏乎厘班戟 $118鮮忌廉 •新鮮士多啤梨•士多啤梨餅碎 • 士多啤梨醬疏乎厘pancake比較濕潤空氣感唔算好足夠口感非常柔軟 我額外加咗$26 可以有兩球雲呢拿雪糕配埋雲呢拿雪糕一齊食,口感更佳🤟🏻🤭
位於大圍圍方商場入面嘅一間日系和風cafe
位置唔算非常起眼
不過星期日夜晚都滿哂人 要等一陣位😳
現場所見每台都會必叫疏乎厘🤪

🔥明太子蟹肉意粉 $158
意粉份量唔算好多,但係醬汁非常濃郁😚
啖啖明太子醬,非常Creamy
同蟹肉撈埋一齊食唔錯😋

🔥炸薯條配黑松露醬 $58
估唔到$58份量都幾大
薯條唔係粗身嘅
幼身薯條都炸得非常香脆熱辣辣
一睇就知係新鮮出爐😆😆
點配黑松露醬非常好食(但係如果想再添加的話就要額外俾錢😎)

🔥士多啤梨雲呢拿疏乎厘班戟 $118
鮮忌廉 •新鮮士多啤梨•士多啤梨餅碎 • 士多啤梨醬
疏乎厘pancake比較濕潤
空氣感唔算好足夠
口感非常柔軟
我額外加咗$26 可以有兩球雲呢拿雪糕
配埋雲呢拿雪糕一齊食,口感更佳🤟🏻🤭

• 明太子蟹肉意粉
2024-05-14 37 瀏覽
軟綿綿疏乎厘😆 餐廳主打日式定食及洋食 更有多款精美甜品例如窩夫🧇、 疏乎厘等 餐廳環境日系整潔 今日星期五晚市都要排隊~ ====᪥ 吉列大蝦配蕃茄濃湯烏冬 $118蕃茄湯好濃郁濃稠 配上三隻吉列大蝦🍤 香脆可口 大蝦爽彈 配上蛋黃醬᪥ 原條蒲燒鰻魚配咖喱汁滑蛋飯 $178賣相都幾精美~ 整個配搭都好經典᪥ Oreo奶油曲奇疏乎厘 $138疏乎厘一共有三層 賣相精緻💓 配上鮮忌廉、Oreo 曲奇碎、餅乾及朱古力醬~ pancake蛋香味濃郁 口感鬆軟綿密🤤 不過略嫌唔夠多忌廉 食到最後有啲乾身
====

᪥ 吉列大蝦配蕃茄濃湯烏冬 $118

᪥ 原條蒲燒鰻魚配咖喱汁滑蛋飯 $178
賣相都幾精美~ 整個配搭都好經典

᪥ Oreo奶油曲奇疏乎厘 $138
2024-05-13 36 瀏覽
金箔Nutella 疏乎厘班戟🥞$168呢一個疏乎厘班戟係由可可豆榛果仁醬🍫、金莎朱古力、金箔、榛子朱古力碎🌰組成嘅,好少何見到會有榛子醬疏乎厘嘅組合,所以就決定叫黎試吓~如果佢嘅榛子醬同埋朱古力味道可以再濃啲就好~香蕉海鹽焦糖窩夫 🧇$118佢哋嘅窩夫分別由忌廉、新鮮香蕉🍌、海鹽焦糖醬🍿、Lotus 無糖餅乾餅碎組成,忌廉撈埋焦糖餅碎口感好好,我本身就好鍾意呢個品牌嘅焦糖餅乾,所以好鍾意呢一個!☺️炸蜜糖牛油雞翼(六隻)🐔🍯$68喺等緊甜品嘅期間見到隔籬枱叫咗個炸雞翼,賣相好唔錯,所以我哋都決定叫一個試吓,雞翼炸得好香脆,而且雞肉都好入味,以炸雞翼嚟講佢嘅評價真係幾高分,建議大家嚟到呢度都唔一定要食甜品,佢哋嘅小食絕對係滄海遺珠!🙈🙈
金箔Nutella 疏乎厘班戟🥞$168

香蕉海鹽焦糖窩夫 🧇$118

炸蜜糖牛油雞翼(六隻)🐔🍯$68
2024-05-12 57 瀏覽
店內多款梳乎厘班戟🜸 窩夫🜸 牛角包窩夫🜸等,好適合滿足本yo的甜品胃ت 日系田園風格的裝潢亦讓人感覺放鬆舒服。🎈提拉米蘇布朗尼梳乎厘班戟 $148是本yo最愛的tiramisu口味Pancake震騰騰空氣感十足味道以可可為主配上brownie及咖啡手指餅手指餅的苦澀可以讓怕甜的你平衡返味蕾的衝擊ᕕ( ᐛ )ᕗ🎈金沙牛角包窩夫 $76金沙口味是店內推薦的名乎其實. 金沙朱古力味突出Croffle 香脆不錯!🎈煙三文魚青醬意粉 $148熱愛青醬的yo還叫咗份意粉意粉掛滿青醬味道突出而且creamy♡︎煙三文魚咸香令口感、賣相都🆙🆙🆙

🎈提拉米蘇布朗尼梳乎厘班戟 $148

手指餅的苦澀可以讓怕甜的你平衡返味蕾的衝擊ᕕ( ᐛ )ᕗ

🎈金沙牛角包窩夫 $76

金沙口味是店內推薦的
名乎其實. 金沙朱古力味突出
Croffle 香脆不錯!

🎈煙三文魚青醬意粉 $148
熱愛青醬的yo還叫咗份意粉
意粉掛滿青醬
味道突出而且creamy♡︎
煙三文魚咸香令口感、賣相都🆙🆙🆙
2024-05-07
2024-05-08 193 瀏覽
TERA清雅的裝修,店內的綠色植物,感覺舒服。晚市有2人套餐轉龍蝦湯 x2龍蝦湯味道香濃,原來湯內重有蝦肉。蒜香辣椒白酒煮蜆白酒煮蜆肉酒香之餘,蒜香辣椒味道真係辣嘅,沾埋一齊食好滋味。吉列大蝦蛋包飯(咖哩汁)吉列大蝦炸得好脆但唔油,蛋夠滑,佢嘅咖哩係帶辣嘅咖哩,好食。烤西班牙伊比利亞豬鞍(配燒汁)豬鞍厚身烤出嚟唔乾,切開有肉汁,配搭蘋果粒好開胃。開心果梳乎厘開心果雜果仁•開心果忌廉 •開心果醬果仁比我想像中多,入口軟綿綿梳乎厘加埋忌廉同開心果仁好滿足。檸檬芝士凍餅檸檬配芝士唔覺膩,凍餅切落去係有質感。草莓番石榴乳酸配草莓soda 味道帶酸酸甜甜梳打水。山茶花桂花椰子水入口已好香山茶花桂花香配搭椰子水,清甜帶香花嘅飲品。
TERA清雅的裝修,店內的綠色植物,感覺舒服。

晚市有2人套餐
轉龍蝦湯 x2
龍蝦湯味道香濃,原來湯內重有蝦肉。

蒜香辣椒白酒煮蜆

吉列大蝦蛋包飯(咖哩汁)

烤西班牙伊比利亞豬鞍(配燒汁)
豬鞍厚身烤出嚟唔乾,切開有肉汁,配搭蘋果粒好開胃。

開心果梳乎厘
開心果雜果仁•開心果忌廉 •開心果醬

檸檬芝士凍餅
檸檬配芝士唔覺膩,凍餅切落去係有質感。

草莓番石榴乳酸配草莓soda
味道帶酸酸甜甜梳打水。
山茶花桂花椰子水
入口已好香山茶花桂花香配搭椰子水,清甜帶香花嘅飲品。

2024-05-06 87 瀏覽
約左家人放工吃晚飯 係openrice book定賺埋里數咁食物先呢個係明太子蟹肉意粉 呢個見到好多人食評都推介 但係一個人食實在太多啦 兩個人食差唔多 因為比較Creamy 如果可以稀釋啲醬汁就好啦 就會冇咁漏 因為明太子同紫菜都好濃味水牛城雞翼六隻 佢都比較大隻 肉都幾嫩 都炸得幾脆個醬汁比較酸 亦都有少少辣味 鍾意食酸嘢可以試吓 呢個田園沙律真係好解油膩 我會推薦呢個因為食完都幾開胃因為食完前面嗰兩樣都有啲飽沒有試食活動 有消費 在此貼上收據證明
約左家人放工吃晚飯 係openrice book定賺埋里數

因為食完前面嗰兩樣都有啲飽

沒有試食活動 有消費 在此貼上收據證明
2024-05-06
2024-05-05 173 瀏覽
行大圍圍方商場, 見此日式甜品店。平日3點時段, 有5-6枱客, 入去試試。1)提拉米蘇Brownie 梳乎厘 4分賣相ok, 但食物唔ok.梳乎厘蛋味好濃, 但沒有空氣滑溜感, 梳乎厘質感好實, 似蛋糕又似m記早餐pancake.同我相像及出面食開d日式軟滑輕梳乎厘好唔同。。<<我食緊梳乎厘?。m記早餐pancake?>>Brownie 切到又大又小, 沒有美感, 太甜, 又偏硬。總之感覺食物質素好一般.2) 下午茶餐日式咖哩鰻魚蛋包飯。4分日式咖哩汁好少, 蛋完全唔夠滑。鰻魚好林又pat. 好失望。總評。食物。 質素好差, 是日式店?服務。 員工好新, 冇咩服務又冇出聲又沒笑容。比錢埋單都沒有說多謝幫襯, 完全唔出聲。食完都唔開心。
行大圍圍方商場, 見此日式甜品店。
平日3點時段, 有5-6枱客, 入去試試。

1)提拉米蘇Brownie 梳乎厘
4分
賣相ok, 但食物唔ok.

總之感覺食物質素好一般.

2) 下午茶餐
日式咖哩鰻魚蛋包飯。4分
日式咖哩汁好少, 蛋完全唔夠滑。
鰻魚好林又pat.

好失望。

總評。
食物。 質素好差, 是日式店?
服務。 員工好新, 冇咩服務又冇出聲又沒笑容。
比錢埋單都沒有說多謝幫襯, 完全唔出聲。
食完都唔開心。