2024-02-13 328 瀏覽
📍旺角 | Terrace in seaside去完韓國對韓國野食仲係念念不忘,咁啱見到MOKO開咗間新嘅韓國餐廳,淨係見到裝修已經覺得好靚,即刻要試下~酥脆雞胸軟骨雞胸軟骨炸得酥脆,每一啖都可以品嚐到肉質嫩滑嘅雞肉同脆口嘅軟骨,絕對值得一試!韓國螄蚶拌飯韓國螄蚶嘅鮮甜味配上蝦肉同飯,可以戴上手套自製拌飯再配紫菜食。雖然稍微有啲辣,但都非常開胃炸大魷魚伴炸醬麵炸魷魚炸得金黃酥脆,外層酥脆內裡嫩滑,真係好好味!搭配香氣四溢的炸醬麵,係一道美味嘅組合濟州柑橘乳酪柑橘乳酪口感濃郁,帶有濃厚嘅柑橘香氣。乳酪嘅滑順同柑橘嘅酸甜相得益彰,比人一種清新的口感,讓人回味無窮。而且柑橘有豐富維生素C,對皮膚有益!熱情金菠蘿沙冰呢款沙冰以新鮮金菠蘿為主要配料,味道酸甜可口。沙冰嘅冰涼口感同金菠蘿的果香完美融合,比人一種涼爽的享受!男友話好好飲柑橘窩夫伴雪糕柑橘窩夫同香滑雲呢拿雪糕,味道清新又美味。窩夫超級鬆軟,同柑橘嘅酸甜相得益彰,搭配冰涼嘅雪糕,我地非常推介呢個甜品做結尾!
📍旺角 | Terrace in seaside

熱情金菠蘿沙冰

柑橘窩夫伴雪糕

第二次食Terrace 今日食有唔同感覺可能唔同分店既關係🤔🤔🤔🤔🤔Waffle 好鬆軟,又香脆可口柑橘甜而不膩食完一件Waffle 唔會有好飽好滯既感覺好輕好輕的,但又唔會好似食左陣風。另外叫了一個士多啤梨Waffle 酸酸甜甜,食完又唔會好飽有士多啤梨個酸味解左個waffle 個飽感整體唔錯但有點唔係太好的地方就係坐位問題中間位置可以坐8-10人但係起加了一個台階不高不矮,但就是會一不小心會跌到的那種大家有機會去要小心留意這個位置
第二次食Terrace
今日食有唔同感覺
可能唔同分店既關係🤔🤔🤔🤔🤔
Waffle 好鬆軟,又香脆可口
柑橘甜而不膩
食完一件Waffle 唔會有好飽好滯既感覺
好輕好輕的,但又唔會好似食左陣風。
另外叫了一個士多啤梨Waffle
酸酸甜甜,食完又唔會好飽
有士多啤梨個酸味解左個waffle 個飽感
整體唔錯
但有點唔係太好的地方
就係坐位問題
中間位置可以坐8-10人
但係起加了一個台階
不高不矮,但就是會一不小心會跌到的那種
大家有機會去要小心留意這個位置
2024-02-10
  • 柑橘窩夫伴雪糕
依家又韓國過黎既cafe終於黎到旺角Moko商場啦🥳🥳所以急不及待就已經拉埋朋友去試依間韓式cafe真係好好食 之前去Airside 試過一次,就算第二次黎水準依然保持到🫶🏻唔會話唔同分店水準差好遠~ 講下食左乜嘢先!作為柑橘愛好者🍊見到佢依家做緊柑橘theme既活動真係勁興奮🥺好彩比我試到佢個限量既柑橘乳酪!!😍濟州柑橘乳酪🍊$68 熱情金菠蘿冰沙🍍$68 依兩杯野飲都係成個水果咁上🤣打卡一流!好鍾意依兩杯野飲都唔會好甜🫶🏻所以飲完都唔會覺得好肥哈哈哈😆份量黎講我覺得啱啱好,唔會太多冰所以覺得CP值高 韓國螄蚶拌飯🍚$192 依個係去其中一個signature黎架!上到黎覺得好大份所以我地兩個人都食唔晒🤣通常我出去食飯都唔會叫螄蚶因為我怕腥😢但係依個唔會!就算半碟都係都唔會覺得腥!😍反而好夾碟飯,鹹鹹地真係唔錯👌🏻所以夾埋個兩杯野飲真係啱啱好炸大魷魚拌醬面🦑🍜$192個魷魚真係好大,所以依個價錢黎講真係算係咁👍🏻好鍾意佢歌炸份唔會太厚,食落去都唔會濟🥳平時去食韓國嘢都鍾意食拌醬面,今次黎食覺得佢keep到水準🤩小食我地叫左個雞軟骨$62🥰佢同平時出面食既好唔同,平時都係一粒粒既雞軟骨

濟州柑橘乳酪🍊$68
熱情金菠蘿冰沙🍍$68

韓國螄蚶拌飯🍚$192

炸大魷魚拌醬面🦑🍜$192

小食我地叫左個雞軟骨$62🥰佢同平時出面食既好唔同,平時都係一粒粒既雞軟骨,但係依到係雞胸軟骨😆所以比較大片,大家可以不妨試試佢🫶🏻

最後就梗係要有甜品啦!😆我地叫左柑橘窩夫伴雪糕🧇 佢係有啲橙塊同柑橘🍊所以食落去酸酸甜甜咁!個窩夫都好鬆軟🤤

間餐廳好大好舒服,就算坐滿曬都唔會覺得好逼,空間感夠晒!🤭啲裝修都好韓風~打卡一流啊!

因為我地叫左好多野,所以人均可能貴少少,但係我地覺得算抵,啲份量覺得對得住個價錢!😍

人均$350
Terrace in seaside (MOKO新世紀廣場) (旺角)
📍 旺角太子道西193號MOKO新世紀廣場3樓346&347號舖
小編已到訪過Terrace in seaide其他分店多次,餐廳一直都是小編的口袋名單~知道餐廳在旺角東有分店,便約上朋友去聚會。<酥脆雞胸軟骨> $62小食雞胸軟骨爽脆有咬口,小編還是初次嘗試雞胸軟骨呢。<韓國螄蚶拌飯> $192螄蚶口感像迷你版蜆肉,螄蚶份量不少,可以用紫蘇葉包住紫菜、拌飯、螄蚶,品嚐紫蘇葉的清香和微辣開胃的拌飯。<炸大魷魚伴炸醬麵> $195炸大魷魚很吸睛,裹上薄薄炸皮,入口酥脆,炸醬麵麵條煙韌彈牙,炸醬份量多,味道偏甜。<柑橘窩夫伴雪糕> $135柑橘窩夫是餐廳的signature之一。甜品以柑橘肉作點綴,窩夫口感鬆軟,淋上柑橘果醬和柑橘醬汁,味道清新開胃,吃完飯要點窩夫和朋友分享<濟州柑橘乳酪> $68柑橘乳酪是小編每次到餐廳都會點的飲品,不能錯過~<熱情金菠蘿沙冰> $68菠蘿沙冰有整個菠蘿於飲品上,滿滿的菠蘿充滿熱帶氣息。

<酥脆雞胸軟骨> $62
小食雞胸軟骨爽脆有咬口,小編還是初次嘗試雞胸軟骨呢。

<韓國螄蚶拌飯> $192

<炸大魷魚伴炸醬麵> $195

<柑橘窩夫伴雪糕> $135

<濟州柑橘乳酪> $68
柑橘乳酪是小編每次到餐廳都會點的飲品,不能錯過~

<熱情金菠蘿沙冰> $68
菠蘿沙冰有整個菠蘿於飲品上,滿滿的菠蘿充滿熱帶氣息。
  • 韓國螄蚶拌飯
Terrace in seaside 在MOKO的新分店終於都開幕了.ᐟ新張期間惠顧滿HK$300或以上更有可愛的柑橘帽子送🍊除了坐得舒適外,這裡的餐點也非常打卡able~和朋友聚餐或是拍拖來這裡吃都很推薦·͜·⧐ 柑橘窩夫伴雪糕HK$135 ⧏份量非常多而且賣相精美的甜品🍊柑橘的香氣撲鼻而來,非常醒神ꕤ窩夫外脆內軟,搭配雲呢拿雪糕絕對無得輸.ᐟ⧐ 濟州柑橘乳酪HK$68 ⧏賣相非常吸睛的飲品,非常適合打卡.ᐟ柑橘的酸甜口感和濃郁的乳酪融合在一起🍊味道清新,輕盈而不膩~⧐ 熱情金菠蘿沙冰HK$68 ⧏同樣非常美觀的飲品,賣相一流♡菠蘿的甜度適中,與清爽的冰沙完美結合🍍來Terrace in seaside真的必點它們的飲品.ᐟ⧐ 炸大魷魚伴炸醬麵HK$195 ⧏說到韓國菜便會聯想到炸醬麵~炸醬麵帶有濃郁的口味,非常惹味ദ്ദി ·͜·大魷魚炸至酥脆可口,可惜味道略嫌鹹了一點⧐ 韓國螄蚶拌飯HK$192 ⧏一上桌便被很多螄蚶和大蝦所吸引,泡菜炒飯非常香,味道帶點少辣~附上紫蘇葉和紫菜,用以包著飯和螄蚶一起吃所有食材入口即充滿豐富的口感和層次♡⧐ 酥脆雞胸軟骨HK$62 ⧏雞胸軟骨比起平常吃到的普
前菜
新張期間惠顧滿HK$300或以上更有可愛的柑橘帽子送🍊
除了坐得舒適外,這裡的餐點也非常打卡able~
和朋友聚餐或是拍拖來這裡吃都很推薦·͜·

⧐ 柑橘窩夫伴雪糕HK$135 ⧏
份量非常多而且賣相精美的甜品🍊
柑橘的香氣撲鼻而來,非常醒神ꕤ
窩夫外脆內軟,搭配雲呢拿雪糕絕對無得輸.ᐟ
熱情金菠蘿沙冰、濟州柑橘乳酪

⧐ 濟州柑橘乳酪HK$68 ⧏
賣相非常吸睛的飲品,非常適合打卡.ᐟ
柑橘的酸甜口感和濃郁的乳酪融合在一起🍊
味道清新,輕盈而不膩~

⧐ 熱情金菠蘿沙冰HK$68 ⧏
同樣非常美觀的飲品,賣相一流♡
菠蘿的甜度適中,與清爽的冰沙完美結合🍍

⧐ 炸大魷魚伴炸醬麵HK$195 ⧏
說到韓國菜便會聯想到炸醬麵~
炸醬麵帶有濃郁的口味,非常惹味ദ്ദി ·͜·
大魷魚炸至酥脆可口,可惜味道略嫌鹹了一點

⧐ 韓國螄蚶拌飯HK$192 ⧏
一上桌便被很多螄蚶和大蝦所吸引,
泡菜炒飯非常香,味道帶點少辣~
附上紫蘇葉和紫菜,用以包著飯和螄蚶一起吃
所有食材入口即充滿豐富的口感和層次♡

⧐ 酥脆雞胸軟骨HK$62 ⧏
雞胸軟骨比起平常吃到的普通雞軟骨更大更有咬口
剛上桌時還熱辣辣的非常香脆.ᐟ
軟骨炸至金黃酥脆,配上沾醬和沙律菜不覺膩~
2023-11-15
前菜
熱情金菠蘿沙冰、濟州柑橘乳酪
  • 濟州柑橘乳酪
  • 熱情金菠蘿沙冰
係IG見到勁多人拎個橙既飲品打卡, 今日終於黎朝聖一下韓國例牌前菜, 酸蘿蔔 & 魚糕 – 味道正常, 份量不多不少酥脆雞胸軟骨好似係第一次食雞胸軟骨, 比起雞軟骨更加過口癮特別欣賞佢既沙律醬有調配,配碟沙律菜都認真唔會似係K房嗌小食咁韓國螄蚶拌飯充滿南部海洋氣味既螄蚶, 咬開非常鮮甜除左螄蚶仲有好大隻既蝦肉拌飯係有味飯底, 顏色鮮艷, 真係百食不厭炸大魷魚拌炸醬麵第一次見炸醬麵有D似意粉咁上菜麵質唔會太糊. 炸醬無苦味大魷魚真係好巨型, 可以分成好多塊魷魚飽肉有鮮味濟州柑橘乳酪小巧金黃色既柑橘微微苦澀MIX酸甜希臘乳酪,入口順滑又清甜, 食炸野解膩一流熱情金菠蘿沙冰除咗賣相夠震撼, 口感偏清涼爽口, 味道亦係有讚冇彈柑橘窩夫伴雪糕擺盤精緻到好似假咁, 即叫即整窩夫外脆內軟再配上輕盈既cream同水果片果肉甜而不膩,好鍾意呢款甜品!!開業優惠, 消息滿$300送TS小柑帽配色同店員帶既一樣, 全場都有好可愛既VIBE
係IG見到勁多人拎個橙既飲品打卡, 今日終於黎朝聖一下

酥脆雞胸軟骨
好似係第一次食雞胸軟骨, 比起雞軟骨更加過口癮
特別欣賞佢既沙律醬有調配,配碟沙律菜都認真
唔會似係K房嗌小食咁
韓國螄蚶拌飯
充滿南部海洋氣味既螄蚶, 咬開非常鮮甜
除左螄蚶仲有好大隻既蝦肉
拌飯係有味飯底, 顏色鮮艷, 真係百食不厭

炸大魷魚拌炸醬麵
第一次見炸醬麵有D似意粉咁上菜
麵質唔會太糊. 炸醬無苦味
大魷魚真係好巨型, 可以分成好多塊
魷魚飽肉有鮮味

熱情金菠蘿沙冰
除咗賣相夠震撼, 口感偏清涼爽口, 味道亦係有讚冇彈
柑橘窩夫伴雪糕
甜而不膩,好鍾意呢款甜品!!

開業優惠, 消息滿$300送TS小柑帽
配色同店員帶既一樣, 全場都有好可愛既VIBE
2023-11-17
2024-02-05 134 瀏覽
今天一行10人到餐廳用膳,慶祝生日。我們大約晚上6時已到達。由於有幾位小朋友,所以和餐廳職員說8人枱都可以。 但由於當時沒有2張相近的4人枱,所以先建議入咗一張,而餐廳有又限時90分鐘,入第一張就開始計時,但又唔知幾時先等到第二張,所以決定分開坐。分開入座後,再叫食物。食物未到之前,其中一張已入坐的枱附近有枱可以合併,職員亦拒絕,並不會盡量安排一同入坐,什為失望。餐廳大部份位置都兩人或者四人枱,所以只適合4人以下的聚會。

餐廳大部份位置都兩人或者四人枱,所以只適合4人以下的聚會。
2024-02-02
2024-02-05 106 瀏覽
初試聯乘Care Bears menu🐻熊仔頭螄蚶伴飯味道偏辣,食唔到辣嘅朋友未必啱!螄蚶夠入味,但蝦就完全無味同偏乾!🌈Care-a-lot 彩虹樂園蛋糕整體造型可愛,打卡一流嘅👍🏻但個海棉蛋糕好淋好濕,完全唔鬆軟!重點係個蛋糕甜到喊!完全唔好食!🍠紫薯南瓜冰賣相好,淡淡嘅紫薯+南瓜味!偏甜!🍊濟洲柑橘乳酪成餐最好味係呢杯飲品,味道酸酸甜甜,又解到辣!落單個陣明明叫咗甜品後上,點知第一樣上嘅就係甜品🙃🙃🙃連埋單都要叫咗兩次先埋到!
初試聯乘Care Bears menu

🐻熊仔頭螄蚶伴飯

🌈Care-a-lot 彩虹樂園蛋糕

🍠紫薯南瓜冰
賣相好,淡淡嘅紫薯+南瓜味!偏甜!

🍊濟洲柑橘乳酪
成餐最好味係呢杯飲品,味道酸酸甜甜,又解到辣!

2024-02-03 111 瀏覽
今次試意粉,但味道一般窩夫依然保持水準👍但唯獨某些員工態度較差,一個身位嘅距離都可以唔應人,定係餐廳係關愛公司?有傭用殘障人士?雖然該服務員服務態度較差,但都可以再去試其他食物嘅
今次試意粉,但味道一般
窩夫依然保持水準👍
雖然該服務員服務態度較差,但都可以再去試其他食物嘅
2024-02-03
午餐
2024-02-03 243 瀏覽
第一次試這間韓系味十足的cafe,位於moko 的三樓。整間餐廳是以濟州柑橘為主題。柑味十分清新,甜美。叫左幾款食品。酥雞胸軟骨一客, 係一條帶肉,中間咬落爽脆既軟骨,比一般雞軟骨更爽脆香口。韓國螄蚶拌飯一客,好小食螄蚶這種食物,食落都係蜆肉,但比較細粒,佢既份量都好多所以食落係滿滿既螄蚶肉。 加上帶辣咪既拌飯,開胃!炸大魷魚伴炸醬麵一客,個魷魚真係好大件,果上了炸醬炸得10分酥脆,微微辣咪,炸醬麵底本身面質係比較彈牙,肉醬都好足料,啖啖都係肉醬。最後食淨一啲肉醬柑橘窩夫伴雪糕一客,終於到有柑桔嘅食品,成個窩夫就咁食咗都好鬆軟,加上牛油嘅香味,就咁食都好味,配上咗柑橘肉,同埋金橘汁,每層窩夫中間都有金橘嘅果醬,食落十分開胃清新。濟州柑橘乳酪一杯,兩杯飲品都好吸晴,成個橙皮放喺上邊,比人感好新鮮足料,橙味嘅乳酸飲落去酸酸甜甜可以戒咗食物嘅油膩。熱情金菠蘿沙冰一杯,上面都係擺咗一隻細細地嘅菠蘿個菠蘿沙冰係滿滿嘅菠蘿肉,10分香甜,鍾意菠蘿嘅人一軟要試一下!

2024-02-02 121 瀏覽
呢間之前都食過幾次🤍因為大份又好味!Moko 新世紀廣場開左間新分店,有Care Bears主題既餐單😍非常吸引🤍熊仔頭螄蚶拌飯濃郁鮮甜既海鮮味,另加有蒜同辣椒調味,混合軟糯米飯,口感層次豐富Cloudseeker彩雲窩夫窩夫有驚喜,蛋味濃,口感亦夠鬆軟,唔會乾爭爭,上面加左彩虹碎碎好搶眼,橘子亦多汁,整個窩夫既配搭都好夾Care-a-lot彩虹樂園蛋糕非常岩打卡,蛋糕係一層層彩虹色,仲有條彩色片狀軟糖,小朋友見到都好開心!🫶🏻濟州柑橘乳酪佢呢間最signature既飲品🤍基本上麻枱枱都會叫咁制,次次黎我都會叫!奶香得黎又順滑,橘子既酸甜又令乳酪多份清爽,非常夾!Starbuddies 紫薯南瓜冰愛好紫薯朋友仔一定要叫,唔會太甜,同埋佢做到有三層顏色,基本上成個系列都好繽紛,中意Care Bears既朋友仔真係要去下呀😍

熊仔頭螄蚶拌飯

Cloudseeker彩雲窩夫

Care-a-lot彩虹樂園蛋糕

佢呢間最signature既飲品🤍基本上麻

Starbuddies 紫薯南瓜冰
2024-02-01 2114 瀏覽
好開心可以同care bears 一齊共進晚餐😌😌,大家唔洗羨慕我,而家 #terraceinseaside 有個 Care Bears 主題,除了有好多可愛既care bears 公仔和擺設外,連食物都有care bears 造型,超可愛啊😍 打卡時間開始📷📷🔹熊仔頭螄蚶拌飯 $188,Care Bears 個大頭飯好可愛喔😍韓式辣醬炒飯配極惹味既韓式獅蚶,喜歡辣既你必點,但要注意小朋友怕辣就可能唔食得啦☺️☺️☺️☺️🔹愛心傳播飯卷 $98,呢款走辣,大人細路都啱食既韓式紫菜包飯,好靚靚既彩色造型飯捲,一口想食晒佢😋😋😋🔹Care-a- lot彩虹樂園蛋糕 $68,打卡超靚既彩虹🌈蛋糕,每一層都唔同顏色,同care bears 一樣咁繽紛,望見已經流口水🤤🔹Cloudseeker彩雲窩夫 $118,餐廳招牌窩夫,七彩顏色既忌廉,厚厚而熱呼呼的窩夫,香噴噴既蛋香味,真係好吸引,視覺嗅覺都好滿足啊😌😌🔹熱情金菠蘿沙冰 $68,實在太可愛既菠蘿造型,味道亦都好清新,有菠蘿肉粒😋😋😋🔹濟州柑橘乳酪 $68,每張枱都必點飲品,濟州柑出名香甜又多汁,用佢配乳酪非常好飲😛😛Terrace in seas

地址:旺角太子道西193號MOKO新世紀廣場3樓346&347號舖
  • 韓國螄蚶拌飯
餐廳整體設計好清新的感覺員工帽子都是小桔子🍊好可愛☺️🍗- 酥脆雞胸軟骨和平時吃的形狀不一樣炸得香脆 😗要趁熱食🍛- 韓國螄蚶拌飯蜆肉用韓辣醬醃製份量多第一種吃法將炒飯攪拌後放入紫菜一起吃吃落辣辣的,香濃惹味🍝- 炸大魷魚伴炸醬麵想念炸醬麵好久比想像中大碗炸魷魚都比想像中也大好多很Q爽口😋趁熱吃會更好吃🍬- 柑橘窩夫伴雪糕 賣相好看,要先打卡😜柑橘配窩夫這種配搭第一次吃清甜的口感😋🥂- 濟州柑橘乳酪 和熱情金菠蘿沙冰兩杯造型都有大半個水果在杯上好可愛

餐廳整體設計好清新的感覺
員工帽子都是小桔子🍊好可愛☺️

🍗- 酥脆雞胸軟骨
和平時吃的形狀不一樣
炸得香脆 😗要趁熱食

🍛- 韓國螄蚶拌飯
蜆肉用韓辣醬醃製份量多
第一種吃法將炒飯攪拌後放入紫菜一起吃
吃落辣辣的,香濃惹味

🍝- 炸大魷魚伴炸醬麵
想念炸醬麵好久
比想像中大碗
炸魷魚都比想像中也大好多
很Q爽口😋趁熱吃會更好吃

🍬- 柑橘窩夫伴雪糕
賣相好看,要先打卡😜
柑橘配窩夫這種配搭第一次吃
清甜的口感😋

🥂- 濟州柑橘乳酪 和熱情金菠蘿沙冰
兩杯造型都有大半個水果在杯上
好可愛
2024-01-29 63 瀏覽
我都係第一次打食評,就係打呢間服務態度差,啱啱先見到原來都唔少人講呢間服務態度差。我哋朋友4人先叫左幾樣野食,但覺得好似唔夠再叫職員攞餐牌,但由於掛住傾計同食物都已經上枱,就放底左個餐牌係枱面側邊,食到中途個侍應突然走埋嚟講個「餐牌唔係比你墊枱」,隨即收走。下!唔係正常問聲「仲要唔要?幫你收走先」?其後朋友都向該職員講左兩句表示不滿,之後個職員行開左,同其他職員圍埋一齊,再有另一個職員走埋嚟語氣不客氣咁講,要唔要幫你換碟,要唔要比手套你?唔會再去食無下一次
我都係第一次打食評,就係打呢間服務態度差,
啱啱先見到原來都唔少人講呢間服務態度差。
2024-01-29
2024-01-28 56 瀏覽
衝著Care Bears 而來!!用餐時有可愛Care Bears陪吃🫶望著少女心大發😍.熊仔頭螄蚶拌飯 有Care Bears大頭造型,賣相好可愛。入口微辣惹味。.愛心傳播飯卷 韓國國民小食✨ 飯卷中間是心型紅蘿蔔喔.Care Bears彩雲窩夫 這個爆餡喔🫶 香窩夫夾滿幻彩忌廉及甜甜回甘柑橘果肉,topping 配上彩針糖,打卡度滿滿.Care-a-lot彩虹樂園蛋糕 七色彩虹蛋糕,顏色繽紛配酸砂彩虹軟糖條,望著也開心🫶.Starbuddies紫薯南瓜冰 香濃紫薯混合南瓜打發而成,顏色層次分明,底層有珍多條,頂部有蜜糖星星,口感豐富
衝著Care Bears 而來!!
用餐時有可愛Care Bears陪吃🫶望著少女心大發😍
熊仔頭螄蚶拌飯
有Care Bears大頭造型,賣相好可愛。入口微辣惹味。
愛心傳播飯卷
韓國國民小食✨ 飯卷中間是心型紅蘿蔔喔
Care Bears彩雲窩夫
Care-a-lot彩虹樂園蛋糕
七色彩虹蛋糕,顏色繽紛配酸砂彩虹軟糖條,望著也開心🫶
Starbuddies紫薯南瓜冰