餐廳: The 5B Private Corner
資訊:

2021-04-24 67 瀏覽
疫情其間 無得外出旅行好想同閨蜜👭黎過特別D既Afternoon High tea我地行到好攰於是上去coffee店坐下D間coffee 好正簡約風又帶點文青 佢地重會提供board game 一班朋友玩真係好開心coffee都有得high tea 甘緊係要嘗試一下啦 以為酒店或者 high class既地方先有 但係D度價錢正常又唔洗book都幾好,想食就食😂黎到真係嘩左聲好靚 重要2個務服務一齊先拎得到 感覺真係去左個高質地方帶子酥好特別 因為有點似中式糕點 酥皮係脆味係有d咸咸地甘 一口可以咬曬岩曬細咀女仔 帶子又新鮮我好鍾意d個芒果蝦紅菜頭首先個脆皮係用紅菜頭黎焗既 都幾有營養配搭埋芒果既酸味 酸真係好開胃 如果加多幾款酸既都幾好柚子芝士蛋糕🍰其實我係食到檸檬味 檸檬味重 可能上面既粒粒就係柚子 甘應該要調教一下個味喎 個人覺得加一點柚子皮提高翻層次感 因為檸檬都只係可以剔除醒味 我估應該加點柚子皮既清新感班蘭奶凍好滑 奶味重 但特出唔到班蘭既味 但都好味既 因為真係滑好似食豆腐甘 只係奶味重鬆餅 放左一陣都係暖既 而且提子乾多 好鬆脆 加埋牛油同梅醬更突出鬆餅甜甜地既味 伯爵
疫情其間 無得外出旅行
我地行到好攰於是上去coffee店坐下

D間coffee 好正簡約風又帶點文青
佢地重會提供board game 一班朋友玩真係好開心

但係D度價錢正常又唔洗book都幾好,想食就食😂

tea  set

班蘭奶凍
鬆餅

柑橘伯爵茶mousse  cake

伯爵茶味濃真係做到茶色香滑 加左柑橘減少甜味帶點苦

其實已經食左好多既甜點 食到最後都唔知食左咩 淨係覺得味蕾好甜 但佢既mousse cake係最既
冰梅浸串茄

老闆話用日本清酒浸所以味道比較濃烈
佢真係好濃烈 我覺得入口烈口 酒精上腦既感覺 可能我自己唔受得酒既味

食左甘多既甜點真心無係覺得膩既 重好飽肚更係飲翻杯茶解膩
落神茶玫瑰茶係tea set既欣物,重有山楂片酸得黎帶清新 帶走甜膩👍👍👍👍

最後我地食完都坐左好耐 又玩左好耐都無俾趕走真係好開心 可以同閨蜜👭小聚
2021-04-22
下午茶
2021-04-21 122 瀏覽
有乜嘢開心得過同閨密一齊嘆返個tea set吖🥰🥰因為一個疫情一句限聚搞到happy hour都要停😟今日嚟到荃灣有線附近工廠大廈嘆茶☕️裝修以木為主,好多家居擺設,好有家嘅感覺好舒服☺️窗口對正藍巴勒海峽,個名好靚氣氛一絕🥳呢個新推afterwards tea set賣相一流👍🏽配返壺花茶,靚得嚟又減罪疚感😂鹹點有5款:當中我最喜歡北海道帶子一口酥、 自家制冰梅浸串茄🍅點點嘅酒香配上青爽去皮車厘茄😋夏天必屬消暑佳品😂甜點有6款:最經典必定係呢個心形自家制英式鬆餅配上忌廉同果醬真係絕配🤤好味到想食多兩個🤣仲有自家制班蘭意式奶凍,班蘭味幾濃郁但又唔會蓋過奶味,市面上好少有!再食埋兩款好吸睛mousse cake,甜到漏,飲埋杯洛神玫瑰花茶中和返,好滿足呀😋😋呢個set咁正,多口問吓店長先知...原來新推出,母親節都會做呢個價錢🤩真係要同母親大人嚟做吓孝敬女🥰
  • Afternoon  Tea  Set
2021-04-02 239 瀏覽
平時多數Lunch都係叫外賣若果出去食5B都係我哋同事之間嘅首選因為價錢正常坐得又舒服而且服務質素有保證最緊要佢係黃店今日叫咗三個餐一個葡汁豬扒飯一個Oppa雞扒漢堡一個煙三文魚炒蛋配牛角包唔知係咪太耐冇食我覺得嘢食係比之前更加好粟米忌廉湯:口感順滑味道濃葡汁豬扒飯:其實之前每一次叫外賣見到佢有葡汁都一定會叫水準依舊而且嗰塊豬扒比之前大塊左好多性價比超高Oppa 雞扒漢堡:呢個漢堡大到要分開食唔可以一口K.O.一啖泡菜加埋雞扒一齊識落冇咁溜後三文魚炒蛋牛角包:佢冇出邊食嘅咁鹹同事A話唔夠味而我同同事B都覺得咁樣啱啱好跟餐叫咗一杯荔枝梳打味道好似比之前更加甜不過唯一美中不足係5B嘅Lunch餐牌好小換內容好似食嚟食去都係果幾樣

唔知係咪太耐冇食我覺得嘢食係比之前更加好

粟米忌廉湯:口感順滑味道濃

泡菜加埋雞扒一齊識落冇咁溜後

跟餐叫咗一杯荔枝梳打味道好似比之前更加甜

• 南瓜湯
2021-03-03 3730 瀏覽
weekend去左荃灣西既工廈Café☕️附近都係車房,工廈 上網見到先知原來有黃店係度環境優雅 以淺木家具為主 走文青風🌿坐吧枱既話仲可以望到海景🌊 仲有board game可以玩Lunch set 會有餐湯+main+餐飲, 亦可以以優惠價叫小食同甜品😋我地order左一個跟餐, 一個單點餐湯係南瓜湯 稍稍偏稀 但飲落南瓜味香濃🎃
🍴慢煮西班牙黑毛豬配自家製蘋果醬 ($168/set, $148單點)餐廳推薦8成熟 黑毛豬切開入面帶粉紅 肉質爽嫩😳
個醬係mustard 加蘋果醬 有啲煮淋左既蘋果粒🍎食落似帶蘋果香既honey mustard 出奇地好食!😋個醬令到個豬更加upgrade左! 有驚喜🤩意粉用橄欖油洋蔥黑椒炒過 意粉硬度剛剛好配左蘿蔔蘆筍番茄仔 番茄仔粒粒飽滿 爆晒汁👍🏻🍴All Day Breakfast ($98)入面有牛角包, 炒蛋, 煙肉, 雞肉腸, 茄汁豆, 薯餅, 沙律🥗
牛角包外脆內鬆軟 薯餅好香脆 🍳炒蛋都幾滑 係有少少出水🥺整體水準正常 勝在夠豐富!🍴蜜糖雞槌 (跟餐$38)炸到好香脆 都幾大舊肉 好juicy 蜜糖係另外自己沾的🍯🍗🫖蘋果玉桂茶 ($
weekend去左荃灣西既工廈Café☕️
附近都係車房,工廈 上網見到先知原來有黃店係度
環境優雅 以淺木家具為主 走文青風🌿
坐吧枱既話仲可以望到海景🌊 仲有board game可以玩
我地order左一個跟餐, 一個單點
餐湯係南瓜湯 稍稍偏稀 但飲落南瓜味香濃🎃

個醬令到個豬更加upgrade左! 有驚喜🤩
意粉用橄欖油洋蔥黑椒炒過 意粉硬度剛剛好
配左蘿蔔蘆筍番茄仔 番茄仔粒粒飽滿 爆晒汁👍🏻
慢煮西班牙黑毛豬配自家製蘋果醬

🍴All Day Breakfast ($98)
牛角包外脆內鬆軟 薯餅好香脆 🍳炒蛋都幾滑 係有少少出水🥺
整體水準正常 勝在夠豐富!
all  day  breakfast

🍴蜜糖雞槌 (跟餐$38)
蜜糖雞槌

🫖蘋果玉桂茶 ($42/壺, 跟餐半價$21)
甜甜地 好似liquid狀既蘋果批 有蘋果粒咬下 蘋果味越飲越出🍎😍
蘋果玉桂茶

🍮果仁碎朱古力布朗尼 (跟餐 +$48)
Brownies面層舖左果仁 外層香脆 內裡偏鬆軟 唔係厚實個種 唔太甜😋
Brownies暖暖地加埋雪糕 又暖又凍好好食♥️🥰
果仁碎朱古力布朗尼

食物質素頗高 由小食主食去到甜品飲品都不俗 有驚喜🤩 唔係hea既樓上café 唯一美中不足既係 太多人所以有啲嘈🤫 如果唔係會再歎耐少少😌
南瓜湯
all  day  breakfast
蜜糖雞槌
蘋果玉桂茶
果仁碎朱古力布朗尼
  • 香煎慢煮西班牙黑毛豬
2021-03-03 388 瀏覽
嚟到荃灣西做嘢,原本以為工廠區冇乜好西,點知原來喺間工業大廈嘅5樓都有一個隱世角落。餐廳環境好光猛,近窗位置仲可以望到海景,仲有唔同卓遊玩,感覺可以坐幾耐。🍴菠菜忌廉汁海鮮意大利飯 $88有啲餐廳嘅意大利飯煮到好似稀飯咁,飯粒又糊哂,而呢度就做到粒粒飯都掛到汁,但係都保持到適中嘅軟硬度。忌廉汁有時會好漏,但係加咗菠菜之後就清新唔少,而且仲好似食到菜咁,健康啲。值得一讚嘅係啲蝦好爽好彈牙!🍴蜜糖雞鎚 +$28優惠價加$28就有兩件蜜糖炸雞鎚,仲標榜係冇激素!炸到熱辣辣,脆卜卜,炸衣雖然有一定厚度,但係唔會好粉,舊雞都夠嫩滑,點左蜜糖真係食唔停口。🍴 甘荀湯、凍檸茶 +$18另外仲加咗$18轉做套餐,有甘筍湯飲,比起有好多甘筍粒嘅湯,我更加鍾意呢一種打到好綿滑嘅湯,冇咁Heavy,但係一樣清甜。另外要讚嘅係呢度唔用即棄飲管,而係用不鏽鋼飲管,環保啲!

🍴菠菜忌廉汁海鮮意大利飯 $88

🍴蜜糖雞鎚 +$28

🍴 甘荀湯、凍檸茶 +$18
2021-03-03 171 瀏覽
# 荃灣美食 #小蓮星呑食荃灣🔻 The 5B Private Corner荃灣柴灣角街38-40號銓通工業大廈5樓B室/🧃Green day Breakfast $78 餐廳好貼心,有專為素食人士而設嘅素菜Menu,仲有幾款可以選擇。朋友揀咗green day breakfast, 內容好豐富,包括法式牛角包、炒蛋、烤珍寶蘑菇、田園沙律、茄汁豆、薯餅,首先賣相好吸引,牛角包焗到好香,酥皮夠酥脆。炒蛋好滑,沙律菜好新鮮,薯餅亦都夠趣,唔會有一陣油溢味,整體非常唔錯。/🧃甘荀湯 養生紅棗蜜 +18加$18就可以變套餐,今日有甘筍湯飲,個湯好綿滑,唔會有甘筍嘅顆粒,但係都飲到甘筍嘅香甜,感覺好健康。/🧃慢煮西班牙黑毛豬配自家製蘋果醬 $148小妹呢排Keto, 本身配菜可以揀薯菜或者意粉,餐廳幫我轉做全部沙律菜,正!首先沙律菜淋左橄欖油,非常香,而且夠新鮮,份量又多。慢煮黑毛豬,成塊扒好嫩滑,肉質亦都鎖左喺豬扒入面,冇過分調味,食到豬扒本身嘅鮮嫩,除咗自家製蘋果醬,佢亦都備有芥末比客人選擇,淺嘗左一啖蘋果醬,蘋果甜味十足,可以中和到肉膩。整體來講都唔錯。#food #foodie #hkf
# 荃灣美食 #小蓮星呑食荃灣
🔻 The 5B Private Corner

🧃Green day Breakfast $78

🧃甘荀湯 養生紅棗蜜 +18

🧃慢煮西班牙黑毛豬配自家製蘋果醬 $148

#food #foodie #hkfood #hkfoodie #foodporn #foodstagram #hkfoodblogger #foodblogger #foodlover #foodphotography #hkig
2021-02-23 230 瀏覽
最近見客去咗荃灣西鐵附近的工廈區,見完已差不多下午茶時間肚餓到不得了,無意發現有間餐廳在工廈,環境優雅,周圍放了一些書籍讓人閱讀,還見到聖經😆應是基督徒開的哈哈😄我點了個全日早餐豐富極,有牛角包🥐滑蛋、蕃茄豆、大菇和沙律🥗配埋粟米🌽湯,健康更多了另外個西班牙慢煮黑毛豬配自家製蘋果醬 都十分之有心思,軟腍鮮嫩可口美味呢!The 5B Private Corner 荃灣柴灣角街38-40號銓通工業大廈5樓B室#荃灣工廈cafe #the5bprivatecorner

另外個

The 5B Private Corner

#荃灣工廈cafe #the5bprivatecorner
2021-02-22 148 瀏覽
星期6既下午茶去左一間支持左好多年既荃灣工廈西餐廳"The private Corner 5B", 因為唔係好飽,於是只係叫左一個餐Share食再加錢加大左杯熱Latte (好似HK$10 左右),total around HK$148, 唔算好平,但份量好多,餐湯係龍蝦湯,都幾夠味,薯條即叫即炸,好脆同埋香口,薯仔勁足料,因為份量好多,其實Share食都會夠飽,手打牛肉芝士漢堡既麵包好鬆軟,仲有一層邪惡既牛油,令個麵包即時香口左勁多,牛肉漢堡煎得夠熱又香口,仲保持到好Juicy,芝士一向係勁match牛肉漢堡,依樣野就基本上係共識,沙律菜都夠新鮮,配上黑醋汁,酸酸地更加開胃!加大既熱Latte用係特別要求,所以用左隻透明杯玻璃杯,原來咁樣睇落都幾令,幾岩打下卡!下午茶share食都夠飽,正!
下午茶share食都夠飽,正!
2021-01-16
  • 手打牛肉芝士漢堡
1K
2021-02-22 173 瀏覽
最近到荃灣工廈見客發現有一間隱世餐廳我真心覺得好值得再過嚟!有心煮野食, 而且餐廳環境是十分舒服優雅,窗外可眺望遠方的荃灣大河,室內周圍放了不少書籍📚讓人閱讀,使我進入了身心靈都重新調整的好地方!由荃灣西鐵站行去大約十分鐘,便到了這隱世餐廳。我特別喜歡這西班牙慢煮黑毛豬配自家製蘋果醬 ,豬肉軟腍鮮嫩多汁,一邊切開一片片品嚐一邊望下海景好寫意的!還有全日健怡早餐一樣很豐富,而且素食多啲平衡返剛才的肉類覺得健康更多了!The 5B Private Corner 荃灣柴灣角街38-40號銓通工業大廈5樓B室

由荃灣西鐵站行去大約十分鐘,便到了這隱世餐廳。

一邊切開一片片品嚐一邊望下海景好寫意的!

The 5B Private Corner
2021-02-22 123 瀏覽
作為荃灣嘅街坊,呢一間工廠入面嘅本上係區內最愛嘅餐廳之一。除咗因為餐廳嘅氣氛充滿人情味,佢個setting適合自己一個嚟、情侶拍拖、三五知己或者家庭,更加係因為呢度嘅食物質素都非常之有水準。比較鍾意佢嘅慢煮菜式,健康得來有保留肉嘅鮮味同埋口感。配微微炸嘢薯仔非常好食。佢嘅焦糖海鹽窩夫配雪糕亦都係非常好味,淡淡嘅鹽味加埋鬆脆嘅窩夫。食極都唔厭。

2021-02-22 2096 瀏覽
/𝑇ℎ𝑒 𝟝𝐵 𝑝𝑟𝑖𝑣𝑎𝑡𝑒 𝑐𝑜𝑟𝑛𝑒𝑟 💛🇭🇰/#sa荃灣篇 #sa良心小店篇 #sacafe篇➖➖➖<近荃灣海濱長廊嘅工廈小店💛> ➖➖➖係openrice 揾到荃灣有呢間位於工廈嘅cafe 雖然係有啲偏遠 但沿住海濱行十分鐘左右都到坐近窗邊仲可以睇到少少海景 無限時坐得舒服價錢相宜 咁岩2:00 到 午市menu 仲有8折$100 內有曬湯、餐飲、主食同甜品~➖➖➖1️⃣蜜糖芥末菠蘿雞扒堡 $68 (𝟠/𝟙𝟘) 🌟呢個burger cp 值真係幾高!好大個包 亦有好多沙律🥗 薯條亦夠香脆平時食burger 多數都係食牛今次第一次食雞扒 幾impressive !! 塊雞扒好大塊 肉夠嫩滑 幾juicy 同好多嘅burger 唔同 塊雞扒係煎 無咁熱氣係飽肚但唔會太油膩 !! 配料仲有菠蘿片同半溶芝士、番茄🍅邪惡得來比較健康😝 而麵包都夠軟熟 有好多配料亦無沾濕到淰晒~另外幾鍾意佢哋個芥末醬 唔算好辣 點薯條食正啲!➖➖➖2️⃣餐湯 +$18 (𝟟.𝟚𝟝/𝟙𝟘) 是日餐湯係粟米湯~幾濃郁 如果可以多啲粟米粒就更好~➖➖➖3️⃣Chocolate latte +$17 (𝟟.
/𝑇ℎ𝑒 𝟝𝐵 𝑝𝑟𝑖𝑣𝑎𝑡𝑒 𝑐𝑜𝑟𝑛𝑒𝑟 💛🇭🇰/
坐近窗邊仲可以睇到少少海景 無限時坐得舒服
價錢相宜 咁岩2:00 到 午市menu 仲有8折
$100 內有曬湯、餐飲、主食同甜品

1️⃣蜜糖芥末菠蘿雞扒堡 $68 (𝟠/𝟙𝟘) 🌟
呢個burger cp 值真係幾高!
好大個包 亦有好多沙律🥗 薯條亦夠香脆
平時食burger 多數都係食牛
今次第一次食雞扒 幾impressive !!
塊雞扒好大塊 肉夠嫩滑 幾juicy
同好多嘅burger 唔同 塊雞扒係煎 無咁熱氣
係飽肚但唔會太油膩 !!
配料仲有菠蘿片同半溶芝士、番茄🍅
邪惡得來比較健康😝
而麵包都夠軟熟 有好多配料亦無沾濕到淰晒~
另外幾鍾意佢哋個芥末醬 唔算好辣
點薯條食正啲!
蜜糖芥末菠蘿雞扒堡

➖➖➖
2️⃣餐湯 +$18 (𝟟.𝟚𝟝/𝟙𝟘)
是日餐湯係粟米湯~幾濃郁
如果可以多啲粟米粒就更好~
粟米湯

➖➖➖
3️⃣Chocolate latte +$17 (𝟟.𝟚/𝟙𝟘)
本身套餐+$18 就有餐飲餐湯
但配特飲就另外再加錢嘅~
飲落其實似平日嘅熱朱古力🍫
味道都算幾濃 而且有拉花😍
只不過唔係好對稱 但可接受!
Chocolate  latte

➖➖➖
4️⃣cheesecake +$18 (𝟟.𝟝/𝟙𝟘)
有幾款口味可以揀
分別有抹茶、朱古力、原味同抹茶紅豆
為左襯番chocolate 揀左朱古力味🤪
Cheesecake 質感細滑唔會好鞋口
味道比想像中濃!
另外仲有cream 同焗過嘅杏仁碎伴碟👍🏻👍🏻
Chocolate  cheesecake

2021-02-19
5 分鐘 (堂食)
蜜糖芥末菠蘿雞扒堡
Chocolate  cheesecake
2021-02-21 109 瀏覽
唔講應該未必知,荃灣工廈都有隱蔽的文青咖啡廳。The 5B 以木系家具為主,利用自然採光,環境感覺舒適悠閒。假日都有套餐提供,而且選擇都不少。店內更有不少Board Game提供,疫情過後真的可以大玩一場。忌廉湯散發著陣陣香味,入口香甜順滑,真是不錯的開胃餐湯。海鹽焦糖咖啡咖啡口感順滑醇厚,入口陣陣焦糖香味,更有點點咸香,層次豐富。慢煮西班牙黑毛豬配自家製蘋果醬慢煮黑毛豬切開軟腍而帶油脂,但入口一點都膩感都沒有,反而更鮮嫩味濃,肉汁豐盈,配上自製蘋果醬更是無懈可擊。
唔講應該未必知,荃灣工廈都有隱蔽的文青咖啡廳。

假日都有套餐提供,而且選擇都不少。

忌廉湯散發著陣陣香味,入口香甜順滑,真是不錯的開胃餐湯。

海鹽焦糖咖啡

2021-02-21 102 瀏覽
而家無得去旅行,放假去到郊外又多人又迫,朋友就帶咗我嚟呢間cafe歎個休閒海景brunch!Cafe有一排窗,透光感十足,仲可以望到海景,歎住咖啡傾偈,感覺寫意。Cafe提供好多唔同嘅board game比客人免費任玩,正!海鹽焦糖咖啡 (+$17)濃厚嘅焦糖香氣同咖啡香融合一齊,味道微甜無苦味。粟米忌廉湯質感幼滑,味道鮮甜。香草烤雞配自家製柚子醬(半隻) (可配薯蓉或意粉) ($168)烤雞外皮色澤金黃焦香,雞肉軟嫩充滿肉汁,配合埋自家製柚子醬,味道清爽不膩。

海鹽焦糖咖啡 (+$17)
濃厚嘅焦糖香氣同咖啡香融合一齊,味道微甜無苦味。

粟米忌廉湯質感幼滑,味道鮮甜。

2021-02-16 158 瀏覽
好耐之前已經想試呢間工廈既黃店Cafe 佢啲野食睇相已經覺得好高質 襯咁岩新年 屋企人又放假 即刻book位試下 我地平日中午12點去到 個陣都冇乜人 到食梗個陣開始多人 應該lunch都會爆場 Menu既選擇都非常之多 有飯 意粉 漢堡 全日早餐 沙律 仲有小食甜品可以追加 樣樣都好似好正好吸引咁我地叫左一個Set Lunch香煎慢煮西班牙黑毛豬配手工蘋果醬 可以揀配飯意粉薯條 另外個餐跟埋餐湯同餐飲 個餐我地揀左配意粉 廚師推介黑毛豬係八成熟 食落真係岩岩好 唔會話好韌 食落好多汁 好好味 意粉係用蒜片炒 份量都幾多另外散叫左一個蜜糖芥末菠蘿雞扒漢堡配薯條同田園沙律 呢個係散叫 可以加$18蚊轉返餐 就會有湯同餐飲 個漢堡都幾大 好足料 薯條係粗薯條 好好味總括黎講 食物好高質 好抵食 價錢合理 冇收加一服務費 兩個人都係食左百幾蚊 會再多啲黎試下其他野 支持黃店

餐湯餐飲
香煎慢煮西班牙黑毛豬配手工蘋果醬
蜜糖芥末菠蘿雞扒漢堡配薯條
香煎慢煮西班牙黑毛豬配手工蘋果醬
蜜糖芥末菠蘿雞扒漢堡配薯條
  • 蜜糖芥茉菠蘿雞扒漢堡
2021-02-11 137 瀏覽
一間位置遠離塵囂,座落於工業大廈的品味cafe。場內裝修用心,有著令人心情放鬆的擺設,而且有多款棋類遊戲,適合與朋友放慢腳步悠哉悠哉地共渡一個懶洋洋的下午。坐在長枱可以飽覽南北勒海峽的景色,可以和女性朋友促膝詳談細訴心事,十分有情調。點了一款黑松露意粉,香濃的忌廉醬汁配搭著口感煙韌彈牙的意粉,可謂珠聯璧合無懈可擊。總括而言,店內設計有格調,環境優雅,食物質素甚高,座位寬敞,服務周到。雖然地點離火車站略遠,但絕對值得多花少許步行時間,一嚐特色cafe的高質食物。