2021-12-24 128 瀏覽
雖是平安夜🎅🏻,但早前已訂位,一到店舖就即時入座,無需等候。落單叫食物非常方便,只需用二維碼掃,就能輕易點選自己喜歡的食物。今天所點算食物有小籠包、濃湯高山菜、蚵仔酥、蔥爆牛肉、櫻花蝦炒飯,飲品有凍荔枝香茅梳打、唯一的藍。上菜快,味道不錯,值得再惠顧。

上菜快,味道不錯,值得再惠顧。
2021-12-24
慶祝紀念
聖誕節
  • 櫻花蝦炒飯
  • 鮮炸蚵仔酥
1K
2021-12-23 2210 瀏覽
#佐敦@thenightmarkethk我最怕同人迫, 特別係節日, 就更宅🤣😂! 但聚會是一定要的, 朋友是要見的啊! 難得朋友花咁心思佈置聖誕裝飾, 我哋就決定去踩場, 買外賣返屋企慢慢嘆啦! #圓方 係一個我好喜愛去的地方, 方便泊車、方便搭車, 食肆消費又唔算太高, 選擇都多元化! 是日選定 The Night Market, 早早透過餐廳網站訂購食物, 選定時間到取, 跟住去行街影相, 行夠買夠就返去餐廳取食物, 好方便! 🐥石鍋香芋雞 $95 ~ 最愛又綿又粉的芋頭, 雞肉又滑, 讚! 🥩沙茶牛肋肉 $112 ~份量絶對不少, 牛肋肉及牛筋炆至軟滑, 配上香濃沙茶醬, 好適合配飯! 🦐黃金蝦球 $122 ~ 爽口大蝦裹上炸漿炸至香脆, 再加上香口但唔油膩咸蛋黃醬, 正! 🦪蚵仔大腸麵線 $68.00 ~ 去台灣一定要食麵線, 好多蠔仔同大腸, 令人懷念的味道! 🍚烏魚子炒飯 $122 ~ 好多烏魚子, 飯炒得好乾身, 配上咸香烏魚子, 真不錯! 其實可以派送, 但我哋喺附近就自取啦!
#佐敦@thenightmarkethk

其實可以派送, 但我哋喺附近就自取啦!
外賣自取
2021-12-13 265 瀏覽
看餐廳裝潢設計有點像泰國菜館, 其實是一間新派台灣餐廳古早魯肉飯蚵仔大腸麵線🍜夜市鹽酥雞🐔仙草奶茶🧋茉香珍珠奶茶小食款式多, 坐位舒適, 適合一大班朋友聚會, 食物份量適合女仕, 份量剛剛好, 男仕的話可能就不夠飽了魯肉飯同麵線是台灣必食的名物, 雖然細細碗, 但材料並不馬虎, 配料都算多, 整體不錯👍🏻鹽酥雞味道剛剛好, 配上酸辣醬口感更加好茉香珍珠如果茉香更加濃就好了服務態度很好, 主動落單及加水, 上菜速度快
看餐廳裝潢設計有點像泰國菜館, 其實是一間新派台灣餐廳

古早魯肉飯
蚵仔大腸麵線🍜
夜市鹽酥雞🐔
仙草奶茶🧋
茉香珍珠奶茶

鹽酥雞味道剛剛好, 配上酸辣醬口感更加好

茉香珍珠如果茉香更加濃就好了

服務態度很好, 主動落單及加水, 上菜速度快
  • 古早魯肉飯
  • 蚵仔大腸麵線
假日的圓方一向多人,每間餐廳都要排隊。雖然The Night Market 都需要等位,但餐廳座位數量非常多,等了5分鐘便有位。餐廳座位雖然多,每張餐枱之間的距離非常寬闊。很喜歡餐廳的室內裝修,尤其是室內燈光和吊燈設計,簡潔優美。餐廳使用QR code下餐,方便快捷,上餐速度亦很快。新竹米粉炒得入味,材料豐富,每一啖都有不同材料的味道,一個人吃都不會悶,材料有臘味、蛋花、冬菇、野菜絲、豬肉絲,當然還有米粉。黑松露蝦球比較遜色,少了點黑松露味,煙肉有點過熟。蝦球大隻🦐,新鮮彈牙,蘆筍多汁爽脆。整體不過不失。牛肉餅端上餐桌時還在冒煙😍,牛肉餅內除了有牛肉,還有鮮甜牛肉湯汁,進食時記得要慢慢咬開,先飲湯汁。The Night Market用料新鮮,每個菜式都非常精緻。用餐環境時尚舒適,價錢合理,在圓方中絕對是抵食高質之選!

餐廳使用QR code下餐,方便快捷,上餐速度亦很快。
新竹炒米粉

黑松露蝦球

牛肉餅

2021-12-05
5 分鐘 (堂食)
新竹炒米粉
黑松露蝦球
牛肉餅
很掛念台灣的夜市,發現了ELEMENTS有一間台灣菜,裝修時尚別緻,座位舒適,趁Happy Friday去試一下。𓇸 台灣牛肉麵牛肉麵賣相很不錯,除了牛肉之外也有牛筋,非常軟稔。𓇸 滷肉飯滷肉飯是其中一道招牌菜。滷肉是半肥瘦的,配合溏心蛋和蒜香青瓜,細細一碗已非常豐富。𓇸 豆醬A菜A菜就是台灣萵菜,沒什麼苦味,用豆醬炒味道剛剛好。𓇸 酸菜鱸魚湯這道菜很有驚喜,個人十分推介。酸菜湯酸酸辣辣很惹味開胃,鱸魚肉非常非常嫩滑!讚!𓇸 蚵仔酥來到夜市,怎能不吃夜市小食?蚵仔酥炸得酥脆,令人完全忘掉了什麼是卡路里。在ELEMENTS找到價錢合理又好吃的台灣菜,非常驚喜。而且坐得舒服,逛完西九想到ELEMENTS吃飯的朋友可以考慮!

𓇸 台灣牛肉麵
牛肉麵賣相很不錯,除了牛肉之外也有牛筋,非常軟稔。

𓇸 滷肉飯

台灣牛肉麵
滷肉飯

𓇸 豆醬A菜
A菜就是台灣萵菜,沒什麼苦味,用豆醬炒味道剛剛好。

𓇸 酸菜鱸魚湯

𓇸 蚵仔酥

滷肉飯+豆醬A菜+ 酸菜鱸魚湯
台灣牛肉麵+滷肉飯+蚵仔酥
酸菜鱸魚湯

2021-12-03
5 分鐘 (堂食)
台灣牛肉麵
滷肉飯
滷肉飯+豆醬A菜+ 酸菜鱸魚湯
酸菜鱸魚湯
2021-12-03 311 瀏覽
呢晚同媽媽響圓方shopping,買完野就順手醫埋肚先返歸,我地就揀左呢間裝修幾靚既餐廳食野。好彩岩岩有客人走,所以我地唔洗點等就入得。本身睇Openrice以為得台灣菜,點知原來仲有上海菜+四川菜,食物款式多,價錢響圓方黎講算平。刈包:呢個台灣經典食品唔係好多地方有,裡面夾住半肥瘦豬肉,配上芫荽+花生粉,食落肥美香口又唔膩。香芋嫩雞:必點,冇諗過芋頭同雞可以咁match,芋頭+椰奶煮到好淋,食落帶有陣陣椰香味,雞肉大大件,煮到好入味,好juicy。紅油抄手:冬天就想食下辣野,估唔到呢度都煮得幾正宗,又多紅油又夠辣。招牌牛肉麵:湯底好清,咸咸地冇落味精,牛肉牛筋大塊又夠淋,麵條份量較多,我地2個人都食唔哂,口感似手工拉麵,幾好食。凍燒仙草:食飽飽當然要以甜品作結,仙草配料豐富,有芋圓、紅豆、小丸子+QQ配上淡奶食唔太甜,幾好味。
呢晚同媽媽響圓方shopping,
買完野就順手醫埋肚先返歸,
我地就揀左呢間裝修幾靚既餐廳食野。

好彩岩岩有客人走,
所以我地唔洗點等就入得。

本身睇Openrice以為得台灣菜,
點知原來仲有上海菜+四川菜,
食物款式多,價錢響圓方黎講算平。

刈包:呢個台灣經典食品唔係好多地方有,
裡面夾住半肥瘦豬肉,配上芫荽+花生粉,
食落肥美香口又唔膩。

香芋嫩雞:必點,冇諗過芋頭同雞可以咁match,
芋頭+椰奶煮到好淋,食落帶有陣陣椰香味,
雞肉大大件,煮到好入味,好juicy。

紅油抄手:冬天就想食下辣野,
估唔到呢度都煮得幾正宗,
又多紅油又夠辣。

招牌牛肉麵:湯底好清,咸咸地冇落味精,
牛肉牛筋大塊又夠淋,
麵條份量較多,我地2個人都食唔哂,
口感似手工拉麵,幾好食。

凍燒仙草:食飽飽當然要以甜品作結,
仙草配料豐富,有芋圓、紅豆、小丸子+QQ
配上淡奶食唔太甜,幾好味。
  • 香芋嫩雞
  • 招牌牛肉麵
  • 紅油抄手
2021-11-29 898 瀏覽
去睇梅艷芳揀間音響效果好又正既圓方Premiere睇,順便響附近睇下有乜好嘢食。成日想去台灣去吾到,見到有間叫The Night Market,以為食泰國菜,原來係食台灣小菜,標榜不加味精,嗱嗱臨入去食啲嘢,入面環境好闊落,睇左餐牌有好多特式小菜揀,我哋叫左蟹肉小籠包、柯仔麵線、鹹蛋黃炒苦瓜、蔥油餅、百香果香橙梳打、燒仙草😂蟹肉小籠包$72~熱辣辣,皮薄餡靚,肉汁流晒出來👍鹹蛋黃炒苦瓜$92,勁香鹹蛋黃味,外脆內軟,一定要襯熱食蚵仔麵線$68芡汁吾係好稠好糊,反而鐘意佢清清地,自己加少許醋已經夠味。蔥油餅$45餡料足,流曬出嚟,啖啖香蔥味仲有去台灣必食甜品燒仙草$52,仙草相當滑順,搭配其他材料QQ的口感,又唔會好甜,可以再大碗啲就好😂整體而言,上菜速度快,以呢個地段、環境同質素,呢個價錢都唔算貴,今晚趕時間,仲有好多野未食下次再嚟試其他😋Delicious Taiwanese Cuisine~Crab Soup Dumplings~Baby oyster noodle soup~Taiwanese Scallion Pancakes~Golden salted egg bitter

蟹肉小籠包$72~熱辣辣,皮薄餡靚,肉汁流晒出來👍

鹹蛋黃炒苦瓜$92,勁香鹹蛋黃味,外脆內軟,一定要襯熱食

蔥油餅$45餡料足,流曬出嚟,啖啖香蔥味

Delicious Taiwanese Cuisine
~Crab Soup Dumplings
~Baby oyster noodle soup
~Taiwanese Scallion Pancakes
~Golden salted egg bitter melon
-Sweet grass jelly soup (cold)
-passion fruit and orange soda

🏨:The Night Market (LEMENTS圓方)
地址:香港尖沙咀柯士甸道西1號ELEMENTS圓方水區1樓1028A舖
鹹蛋黃炒苦瓜

蟹肉小籠包
2021-11-29
鹹蛋黃炒苦瓜
蟹肉小籠包
  • 咸蛋炸苦瓜
  • 仙燒草
ICC貴為香港最高的大廈🏨附近地段的各種消費都是偏高,但這日經過樓下圓方商場卻見到一家性價比高的餐廳。聽著這個名字,加上木製屏風的門面設計,我還以為是泰國菜,但走近一看菜單原來是主打台灣菜,價錢相宜多選擇🤑 所謂Night Market是指台灣著名的夜市文化,吃喝玩樂一應俱備的好地方,這裏的餐點除了有夜市美食類如鹽酥雞和蚵仔煎🦪還有熱炒店的小菜例如糖醋魚和宮保蝦球等,一次滿足幾個願望,用餐廳app落單,大約半個鐘就送到皮蛋豆腐 | $54 | 7/10非常簡單的一道前菜,最重要是涼拌醬汁的調較,上面灑滿了肉鬆、蔥和辣椒🌶每一口都有香味惹味的味道伴著嫩滑豆腐滑進嘴巴裏。 香炸蚵仔酥 | $82 | 7.5/10將鮮美的蚵仔沾上粉漿快炸🦪每粒蚵仔酥都變得外酥內軟,調味沒有配上常見的胡椒鹽,提供台灣特色醬油膏。 鳳梨咕嚕肉 | $92 | 8/10味道同港式小菜分別不大,都是一樣好味道,酸酸甜甜的醬汁很開胃😋肉質夠嫩滑,啖啖肉的滿足感十足,加上青椒、紅椒和台灣鳳梨爽口🍍 農家麻油雞 | $98 | 6.5/10最近看過一段台灣影片比拼各家的麻油雞🐓稱其為秋冬天的必備補身佳品,不少女士產後坐月

皮蛋豆腐 | $54 | 7/10

香炸蚵仔酥 | $82 | 7.5/10

鳳梨咕嚕肉 | $92 | 8/10

農家麻油雞 | $98 | 6.5/10
最近看過一段台灣影片比拼各家的麻油雞🐓稱其為秋冬天的必備補身佳品,不少女士產後坐月也愛吃,所以首次試這味餸。打開蓋子,麻油飄香滿屋😚不過米酒和老薑的味道不夠突出,雞肉如果可以軟嫩入味多點就更好。

金牌小籠包 | $56 | 8/10
餐廳的招牌菜之一,每一顆也要平均$14🔥但入口仍然保持火熱,肉湯味美,皮薄餡靚,譽為金牌是實至名歸⚜

黃金蝦球 | $122 | 8.5/10
大蝦球陷進鹹蛋黃的海洋中,全部已經去殼去頭🍥每口滿滿都是鹹香味道伴著爽彈蝦肉,雖然是最貴但也是最好味的一道菜。
2021-11-22
30 分鐘 (外賣送餐)
2021-10-30 915 瀏覽
The Night Market (圓方) CP值不高的台灣菜⑉・̆-・̆⑉同朋友兩個人食,嗌咗兩個lunch set有小食、主菜同嘢飲揀。#宮保蝦球配滷肉飯+小籠包 $118#三杯雞配滷肉飯 + 花枝脆春卷 $118#凍檸檬愛玉冬瓜茶 $15 小籠包湯汁得少少汁,略乾三杯雞嘅份量都算多,但係宮保蝦球得幾隻😂滷肉飯正常發揮,不太差,就係其他小舖都可以食到嘅味道冬瓜茶好淡,飲落比較似凍檸水多啲另外就係餐廳嘅冷氣好大,勁快吹到啲野食凍晒🥲總結: 食物質素普通冇驚喜,lunch set嚟講價錢真係比較貴🥱仲未計加一🥱

同朋友兩個人食,嗌咗兩個lunch set
有小食、主菜同嘢飲揀。

#宮保蝦球配滷肉飯+小籠包 $118
#三杯雞配滷肉飯 + 花枝脆春卷 $118
#凍檸檬愛玉冬瓜茶 $15

小籠包湯汁得少少汁,略乾
三杯雞嘅份量都算多,但係宮保蝦球得幾隻😂
滷肉飯正常發揮,不太差,
就係其他小舖都可以食到嘅味道

冬瓜茶好淡,飲落比較似凍檸水多啲
另外就係餐廳嘅冷氣好大,勁快吹到啲野食凍晒🥲

2021-10-16 793 瀏覽
Absolutely delicious & authentic Taiwanese cuisine coupled with a spacious and vibrant atmosphere. Seating was very comfortable and the staff was both PET friendly and eager to accommodate. The wide variety of dishes were all reasonably priced and the generous portions left us satisfied. Overall well worth the experience. Needless to say i will be going back again to try other menu items. 😋
2021-10-07 725 瀏覽
Element 搵食艱難Lunch見到間台灣嘢價錢唔算貴就叫想食嘅嘢叫咗一個Lunch Set, 其他叫返本身Menu有嘅小食溏心蛋好味 (因為無咩可能會唔好味)呢個豆豉比目魚個汁好惹味,呢個值得叫!蟹汁小籠包唔算多汁,但都好食呢個包貪佢得意,但就無咩味兩個包分別啡色 同埋 紫色迴旋型😂最後食埋個仙草,都Ok! 合格有餘。整體覺得Lunch食都唔錯,另外仲叫咗滷肉飯,用返頭先比目魚個豆豉汁送飯一流。三個人食咗五百幾蚊,但係可以叫自己想食嘅嘢食,都算不俗。
Element 搵食艱難
Lunch見到間台灣嘢價錢唔算貴
就叫想食嘅嘢
叫咗一個Lunch Set, 其他叫返本身Menu有嘅小食

溏心蛋好味 (因為無咩可能會唔好味)

呢個豆豉比目魚
個汁好惹味,呢個值得叫!

蟹汁小籠包唔算多汁,但都好食

呢個包貪佢得意,但就無咩味

兩個包分別啡色 同埋 紫色迴旋型😂

最後食埋個仙草,都Ok! 合格有餘。

整體覺得Lunch食都唔錯,
另外仲叫咗滷肉飯,
用返頭先比目魚個豆豉汁送飯一流。

三個人食咗五百幾蚊,但係可以叫自己想食嘅嘢食,都算不俗。

2021-10-07 508 瀏覽
某年某月某天,阿某行行吓要想去邊處食晏,有車去尖沙咀,终點圓方,好久好久未坐巴士,就上車去,遊車河睇街景。 到達圓方,箭步去百樂,正常無訂枱,無位,問都嘥氣,連隔離王子飯店都一樣,再隔離dim sum library,不知點解又不想去,見畤常都多人光顧輪飛所以來此處等位。 約等20分有位,本來見到門口餐牌,好多想食,到點時又不知點乜,牛又唔食,熱氣又會生瘡,小籠包,囪肉無特別,新竹米又幼,真麻煩,最後…… 竹笙排骨湯$52,好味,雞粉湯,與餐牌相有出入,一條約3吋長骨,鲜東菇爽,想起肉骨茶味過癮的。 三星葱油餅$45,皮薄脆,又不油,三星葱話出名,我感覺一般,食到喉嚨尾有些辛,就算熟,都係普通葱已接受。 烏魚子炒飯$122,熱辣辣,香嘖嘖,夠大碗,無乜料,蛋白,葱粒,紫菜,最惹味乾魚子粒咸香,好似咸魚粒,米短細肥嘟嘟,有口感,有味而不咸。在elements,多個有選擇好座地方。

在elements,多個有選擇好座地方。

烏魚子炒飯

2021-09-26
20 分鐘 (堂食)
2021-09-17 645 瀏覽
第一次來食,好多人排隊以為會好好食。等左15分鐘就有位,餐廳與商場之間沒有玻璃間開,職員安排我哋嘅位置比較近商場,感覺好嘈。招牌牛肉麵 $108湯底香濃,牛肉煮得好淋,有4件,都算大件,味道唔錯,香料味濃。配菜有椰菜、酸菜、香蔥,感覺豐富。金牌鮮肉小籠包(4件) $48 皮不算好薄,多肉汁,熱辣辣流曬出來。但味道非常一般。鮮果茶 $42水果份量好少,飲品無得選擇甜度,成杯都好甜,好似糖漿水咁。好難飲呀,飲左細半杯就無飲了。

招牌牛肉麵 $108

金牌鮮肉小籠包(4件) $48
皮不算好薄,多肉汁,熱辣辣流曬出來。但味道非常一般。

鮮果茶 $42
2021-09-12 409 瀏覽
今日去換W hotel 換月餅🥮 去咗圓方有嘢 揀了呢間 The Night Market 食嘢 職員 服務態度差 皆因你舉手 職員裝看不見 叫了三款熱食 全是凍的 咸的 不美味的 沒有半點熱 連小籠苞 和石鍋食物 都係凍的 絕不推介各位去食

2021-09-09 330 瀏覽
CP值:2.5/5 價錢Price:- 古早魯肉飯Slow Cooked Pork Sauce over Rice: $62- 招牌三杯雞Three Cup Chicken: $102- 農家菜飯Vegetable Fried Rice: $92- 鳳梨麻糬酥Mochi Pineapple Cake: $46(加一服務費 +10% service charge) 尼間台灣餐廳應該喺香港開左已經好多年但講真佢係唔係好大眾化呢?🤔我覺得係價格上面來講,佢絕對唔係💸好多比佢好食嘅台灣餐廳,價錢絕對平過佢好多 古早魯肉飯:啲魯肉好稔,入口即溶嗰隻但係佢嘅份量真係少得可憐,只係啱啱好冚過左啲飯,搵多少少黎送飯都冇🥲🥲 招牌三杯雞:其實味道唔錯嘅,但正宗嘅三杯雞應該係要有啲米酒嘅味,但佢係完全冇嘅🤷🏻‍♀️ 農家菜飯:即使佢係炒飯,但都唔會好油膩但又係成兜飯都冇乜菜嘅😥 百香鳳梨麻糬酥:佢唔會太甜,但係佢嘅鳳梨其實只係鳳梨果醬🙃🙃同我心目中嘅鳳梨酥有好大分別🥲但啲麻薯都係好煙韌嘅 This Taiwanese restaurant is not new to Hong Kong bu
CP值:2.5/5

價錢Price:
(加一服務費 +10% service charge)

尼間台灣餐廳應該喺香港開左已經好多年
但講真佢係唔係好大眾化呢?🤔
我覺得係價格上面來講,佢絕對唔係💸
好多比佢好食嘅台灣餐廳,價錢絕對平過佢好多

古早魯肉飯:啲魯肉好稔,入口即溶嗰隻

農家菜飯:即使佢係炒飯,但都唔會好油膩
但又係成兜飯都冇乜菜嘅😥

同我心目中嘅鳳梨酥有好大分別🥲
但啲麻薯都係好煙韌嘅

This Taiwanese restaurant is not new to Hong Kong but is it friendly to us? 🤔
From the perspective of price, I don't think so.💸

Slow Cooked Pork Sauce over Rice: The minced pork was tender which melted in my mouth.
However, the amount of minced pork was so little which was just barely covering the rice. 🥲🥲

Three Cup Chicken: Tasted quite good.
However, for authentic Three Cup Chicken, it should be flavoured with rice wine. It does not have this flavour. 🤷🏻‍♀️

Vegetable Fried Rice: It was not oily even though it was a fried rice.
However, only a few vegetables could be found. 😥

Mochi Pineapple Cake: It was not too sweet. But the "pineapple" was actually pineapple jam LOL. 🙃
It is not alike the pineapple cake I imagined.
The mochi was chewy though.
招牌三杯雞Three Cup Chicken
農家菜飯Vegetable Fried Rice