2025-01-24 5039 瀏覽
最喜歡同閨蜜去Café覓食,梳乎厘班戟、小食、咖啡等等,賣相精緻,打卡一流﹗這晚我們就去了The pantry,幸好在繁忙時間前入座,不然在全場滿座的情況下,就要等待一下了﹗ 入座後起計90分鐘用餐時間,快快看過menu後就下單﹗ 先來杯Flat White $43,啡味濃郁醇厚,入口幼滑,充滿能量﹗ White Wine Mussels $79,藍青口以白酒加上蒜茸、小茴香、忌廉等同煮,忌廉汁比平時吃的較為濃稠,也帶有淡淡的白酒味,可用脆多士沾滿醬汁同吃,不浪費,唯芳弁份量可以多一點點會更加好。 Salmon Tacos (3pcs) $88,每件香脆的墨西哥夾餅都包著滿滿的餡料,有烤一口三文魚、酸椰菜、青瓜、蕃茄莎莎、牛油果醬、酸忌廉、清爽羅馬生菜,配以蜜糖是拉差醬,口感豐富,健康又清新。 主菜就點了Roast Chicken Waffle $135 ,半隻燒春雞伴以香脆窩夫、沙律菜及蜜糖芥末醬,春雞烤得金黃,入口幼嫩多汁;窩夫外脆內軟,澆上蜜糖芥末醬,香甜美味﹗ 甜品當然少不了Matcha Cream Pancake $119,  梳乎厘班戟伴抹茶忌廉醬、紅豆、脆米、抹茶蕨餅,R

入座後起計90分鐘用餐時間,快快看過menu後就下單﹗

甜品當然少不了Matcha Cream Pancake $119,  梳乎厘班戟伴抹茶忌廉醬、紅豆、脆米、抹茶蕨餅,Ricotta厚班戟在打卡後也沒有皺皮變形,入口鬆軟滑溜,加上濃厚幼滑的抹茶忌廉醬,口腔裡充滿著奶香與抹茶回甘的味道,好滿足。

再來個Affogato $46,濃郁咖啡加上香甜雲呢拿雪糕,整杯味道平衡中帶甜,整體也是不錯的啊﹗
2025-01-23
3 分鐘 (堂食)
2024-11-25 8019 瀏覽
今日咁啱嚟到旺角東,已經有一段時間冇去,見到呢間餐廳裝修簡潔、舒適,而且價錢方面適中,即刻試一試Salmon Tacos(3 pcs) $88呢個性價比超高😆😆有三大嚿,而且份量大大嚿,香脆嘅餅皮包住烤一口三文魚,更有蕃茄莎莎和牛油果醬🥑作配搭 ,令到層次非常之豐富,作為開胃小菜不錯的選擇Sea Urchin& Scallop linguine $178呢個意粉真係必叫,有大大個新鮮海膽,香煎帶子加上蟹肉忌廉汁,味道一流,非常有鮮味,而且意粉非常之掛汁,每一條基本上都沾滿晒醬汁,滿足👍🏼👍🏼Spicy Sunshine $99🍔材料有安格斯牛肉、菠蘿墨西哥辣椒、芝士等等。牛肉煎得十分之香口,咬落去很多汁,墨西哥辣椒🌶️就唔算太辣,菠蘿嘅甜味亦都有少少出,成個配搭啱啱好,而且包份量都夠大,仲要非常之貼心幫我哋切開🫣Chocolate banana pancake $125先睇貌相非常滿足,有濃郁嘅朱古力濃醬,配上朱古力布丁、焦糖香蕉、雪糕等等🤩一次過滿足幾個願望,幸福指數完美😝而且朱古力唔會好甜啱啱好,食完都唔會好膩🍫🍫🍫Passion fruit calamansi soda $52味道

Salmon Tacos(3 pcs) $88

Spicy Sunshine $99

Chocolate banana pancake $125

味道酸酸甜甜很開胃,因為加咗梳打飲完之後好爽,而且入邊非常之足料有成個個熱情果👍🏼👍🏼👍🏼

The Pantry & Chips Republic (旺角)
Sea Urchin& Scallop linguine
Spicy Sunshine
Salmon Tacos(3 pcs)
Chocolate banana pancake
Passion fruit calamansi soda
Sea Urchin& Scallop linguine
Spicy Sunshine
Salmon Tacos(3 pcs)
Chocolate banana pancake
Passion fruit calamansi soda
5天前 0 瀏覽
又發掘到一間慶生餐廳🎂朋友生日,一行人到The Pantry(啟德店)慶祝🥳呢間Cafe有唔少甜品…日式梳乎厘、美式Pancake等甜品都可以寫碟!-🥞The Pantry’s Pancake ($108)沒預先安排,點餐個陣先同店員話要寫𝐻𝒶𝓅𝓅𝓎 𝐵𝒾𝓇𝓉𝒽𝒹𝒶𝓎都得呀~生日字句寫得幾靚,仲可以吹蠟燭🕯️朋友見到都好開心🥰我地仲叫咗以下幾樣食物Share👇🏻🧀Chicken & Cheese Quesadilla ($79)雞肉芝士墨西哥薄餅🐷Pork Rib Benedict Waffle ($158)煙燻豬仔骨配燒烤醬. 賓尼迪雞蛋窩夫🍝 Beef Cheek Bolognese ($158)慢煮蕃茄牛面頰肉伴手工闊麵🍔Maple Bacon Cheese ($158)安格斯牛肉.楓葉漿煙肉&芝士漢堡整體食物質素都唔錯!漢堡就最抵食,Burger巨型薯條又多,食到我朋友好飽🤣我個人幾鍾意Pork Rib Waffle,窩夫夠鬆脆,配埋楓糖漿,又鹹又甜仲好食🤤不過啟德分店就比較細,假期來要等位,但係成餐食超過90分鐘都唔會趕人走,都算好~大家慶祝又多間餐廳選擇了🥳
🥞The Pantry’s Pancake ($108)

我地仲叫咗以下幾樣食物Share👇🏻
雞肉芝士墨西哥薄餅

煙燻豬仔骨配燒烤醬. 賓尼迪雞蛋窩夫

🍝 Beef Cheek Bolognese ($158)
慢煮蕃茄牛面頰肉伴手工闊麵

🍔Maple Bacon Cheese ($158)
安格斯牛肉.楓葉漿煙肉&芝士漢堡

• Chicken & Cheese Quesadilla
  • Beef Cheek Bolognese
  • Maple Bacon Cheese  Burger
2025-04-24 0 瀏覽
之前吃過這裏的疏乎厘班戟感覺很不錯,今次嘗試了他們其他款式的班戟,卻令人意外地失望🥲朱古力美式班戟配朱古力雪糕賣相極好, 班戟三片大大塊,有豐富的生果和提子啫喱及餅乾碎等配料但真的是虛有其表,味道讓人非常失望班戟打開後發現非常薄,完全沒有口感可言,不配合醬料的話是完全沒有味道,感覺使用了非常差的麵粉朱古力醬是普通的榛子醬,朱古力雪糕也是不過不失的程度這款還要是甜品當中價錢最貴,非常不值得,只能抱着點了不要浪費的心情去用餐,讓人非常失望~
之前吃過這裏的疏乎厘班戟感覺很不錯,
今次嘗試了他們其他款式的班戟,卻令人意外地失望🥲

朱古力美式班戟配朱古力雪糕
朱古力美式班戟配朱古力雪糕

但真的是虛有其表,味道讓人非常失望
朱古力醬是普通的榛子醬,朱古力雪糕也是不過不失的程度
這款還要是甜品當中價錢最貴,非常不值得,
只能抱着點了不要浪費的心情去用餐,讓人非常失望~

復活節同屋企人去Moko 行街,之後搵到呢間西餐有意粉又有甜品,於是決定試下~Seafood Linguine呢碟意粉好足料,啲海鮮(藍青口,魷魚,蝦肉,帶子)食落覺得好新鮮,而且意粉用左龍蝦汁去煮,味道好濃郁Black Truffle Linguine黑松露蘑菇意粉嘅黑松露份量啱啱好,同意粉好夾,唔係就咁喺面頭加上去咁簡單,而且完全唔會太鹹Bolognese Fettuccine Onsen Egg寬條麵厚得黎好煙靭,質地一流,溫泉蛋與肉醬汁撈埋一齊食真係好正Tiramisu Pancake全晚最中意就係呢味甜品!呢個梳乎厘班戟質地輕飄飄,口感好正。佢配左tiramisu醬同咖啡糖漿但唔會過甜,另外仲有燕麥松子仁、少少士多啤梨同藍莓,好豐富。

Seafood Linguine

Black Truffle Linguine

Tiramisu Pancake

全晚最中意就係呢味甜品

2025-04-06 314 瀏覽
平日兩點到唔使等位有lunch menu Burger $138個名好長其實係芝士牛肉burger加洋蔥圈Burger好大份,女仔一口一定食唔哂😂洋蔥圈好香脆,配合牛肉,蕃茄生菜一齊食幾夾包有烘過,口感算軟熟唔會乾爭爭薯條係粗身,香口兼唔油膩加左$25 朱古力奶昔奶昔打得幾滑,朱古力味香濃每啖都飲到朱古力碎唯獨是個人唔鍾意有cream喺上面本身奶昔都會有啲漏加埋cream飲到最後會變得好杰亦都令成杯嘢再甜咗跟餐仲有個是日蘆筍湯蘆筍味香濃,湯亦都好細滑整體不錯餐廳環境乾淨lunch menu性價比高
平日兩點到
唔使等位
有lunch menu

Burger $138
個名好長
其實係芝士牛肉burger加洋蔥圈
Burger好大份,女仔一口一定食唔哂😂
洋蔥圈好香脆,配合牛肉,蕃茄生菜一齊食幾夾
包有烘過,口感算軟熟唔會乾爭爭
薯條係粗身,香口兼唔油膩

加左$25 朱古力奶昔
奶昔打得幾滑,朱古力味香濃
每啖都飲到朱古力碎
唯獨是個人唔鍾意有cream喺上面
本身奶昔都會有啲漏
加埋cream飲到最後會變得好杰
亦都令成杯嘢再甜咗

跟餐仲有個是日蘆筍湯
蘆筍味香濃,湯亦都好細滑

整體不錯
餐廳環境乾淨
lunch menu性價比高
2025-04-04 322 瀏覽
嗌咗冬陰功大蝦risotto 同海膽帶子意粉冬陰功大蝦risotto 味道ok 但risotto 幾乎沒有海鮮 份量好好好好少少少一個食量少嘅女仔都食唔飽海膽十分超級無敵好好好臭&苦🤢🤢🤢帶子同意粉正常2個分別都要200蚊講真半價都唔會嚟食😅😅😅買少啲comment, 用多啲錢做好啲食物質素啦😅
嗌咗冬陰功大蝦risotto 同海膽帶子意粉
冬陰功大蝦risotto 味道ok
但risotto 幾乎沒有海鮮 份量好好好好少少少
一個食量少嘅女仔都食唔飽

海膽十分超級無敵好好好臭&苦🤢🤢🤢
帶子同意粉正常

2個分別都要200蚊
講真半價都唔會嚟食😅😅😅
買少啲comment, 用多啲錢做好啲食物質素啦😅
2025-04-04
2025-03-28 385 瀏覽
一個月內食第二次,憑收據星期一至五有8折。因為呢個優惠,同男朋友再黎encore試下。記得第一次嚟,覺得每一樣嘢都好好食。第二次反而有小小失望,唔知係咪天氣開始熱返少少,舖頭冷氣開大咗好多,每碟餸都唔熱嘅🥲今次食煙肉漢堡唔太juicy比較乾身,上次我叫Foie Gras Burger就juicy好多~薯條,今次叫芝士燒汁薯條,上次試黑松露薯條,兩者我會prefer黑松露多啲。個人覺得芝士燒汁有少少似嘔吐物味(純個人立場)~我男朋友係ok既。最後想講下佢個soufflé ,今次試原味,感覺好似麥當勞熱香餅,但係就係soufflé 版,軟綿綿唔錯唔錯。6:00左右入座唔使等位,限時90分鐘都好足夠~

6:00左右入座唔使等位,限時90分鐘都好足夠~
2025-03-27
#豬同鴨講 #Pig2duck▫️🔍 𝑻𝒉𝒆 𝑷𝒂𝒏𝒕𝒓𝒚 & 𝑪𝒉𝒊𝒑𝒔 𝑹𝒆𝒑𝒖𝒃𝒍𝒊𝒄📍 旺角太子道西193號MOKO新世紀廣場4樓436-438號舖▫️📝 ★★★★★ 👍▫️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️🪑​環境休閒舒適,空間感十足📡🍴食物高質,甜品更出色🥞👯‍♀️同朋友傾計聚餐既好去處✨▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▫️【 Chocolate Banana Pancake 】$125🥞厚厚既梳乎里班戟 配朱古力醬,面頭有朱古力布甸&朱古力雪糕,旁邊有焦糖香蕉&布朗尼朱古力🍫📸賣相極吸引,打卡一流,好飽肚好漏,最後食唔哂😜▫️【 Mint Chocolate Handcrafted Milkshake 薄荷朱古力奶昔 】$59🥇今餐既MVP🍃 濃郁奶昔配搭薄荷 清新解膩,減低罪惡感🦹推介大家一定要飲🥤▫️【 Sea Urchin & Scallop Linguine 】$178🍝醬汁夠creamy意粉掛汁,帶子燒到金黃香噴噴🦀蟹肉&海膽令整個意粉昇華😋▫️【 Double Mac 酸青瓜雙層安格斯芝士牛肉漢堡 】$135🍔麵包用牛油烘香🐂雙層牛肉勁滿足🥒酸瓜中和返無咁油膩🤤▫️▫️完!
#豬同鴨講 #Pig2duck
🔍 𝑻𝒉𝒆 𝑷𝒂𝒏𝒕𝒓𝒚 & 𝑪𝒉𝒊𝒑𝒔 𝑹𝒆𝒑𝒖𝒃𝒍𝒊𝒄
📝 ★★★★★ 👍
▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️
🪑​環境休閒舒適,空間感十足📡
🍴食物高質,甜品更出色🥞
👯‍♀️同朋友傾計聚餐既好去處✨
▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️
▫️
📸賣相極吸引,打卡一流,好飽肚好漏,最後食唔哂😜

🍔麵包用牛油烘香🐂雙層牛肉勁滿足🥒酸瓜中和返無咁油膩🤤

完!
  • 薄荷朱古力奶昔
位於旺角東鐵站附近的Moko 內,非常容易探店,疫情期間一試便放入自己的bookmark,今次唔知是否都保持都一貫水準,今回吃了以下非皇牌系列:🍴 All Day Brekky - 因為每次嚟我會食佢漢堡(真心好出色),所以今日食個all day ,都算豐富:炒蛋、香腸、煙肉、炒磨菇同pancake ,當然比起ninety 個all day 豐富度稍遜,但呢個$155 就是將貨就價,同埋佢個pancake 無果邊食唔到,呢邊食左係好滿足。(可以唔叫漢堡,但一定要食佢pancake) 🍴 Iron Grilled Flank Steak - 靚牛肉,食材好,即使簡單煮都出色,薯條一如既往咗好食😋🍴 Peanut Butter Banana Waffle - 呢個就有啲失望了。 因為個Waffle 非常唔新鮮,硬又唔軟糯,整體主角無咗靈魂就不好吃,可以不叫此。☕️ Latte ☕️ Caramel Latte 必叫。我覺得一間餐廳可以迄立幾年已不易,而佢又擴張分店,食物質素當然有返咗上下力。希望下次去啟德可以食佢西餐廳😆

☕️ Latte

☕️ Caramel Latte 必叫。

2025-01-11
午餐
2025-03-06 1054 瀏覽
星期六難得咁早出到旺角,可以試下呢間人氣餐廳,去到大約11點幾,店員介紹可以有Brunch 選擇,可以有90分鐘,幾吸引咁,可以慢慢坐享受下。我點左份Egg Benedict Spinach &Mushroom, Avocado & Bacon on Sourdough , 開頭都驚煙肉會好肥膩,原來佢係整到好乾身變成脆片咁,有心機唔係就咁放塊普通煙肉,Egg Benedict 都整得好好味,賣相吸引,最驚喜係底果份Sourdough,酸酸地幾開胃,我會為左呢塊酸種麵包再去食多次

2025-03-01
$117 (早餐)
2025-03-05 975 瀏覽
最近工作繁忙,約咗好耐冇見嘅朋友係旺角食飯。係openrice搵到呢一間近都好平嘅餐廳,今日就揀佢啦。餐廳為咗做咗啲生意所以啲枱好逼,但張凳嚟講都算舒服。Sea Urchin & Scallops Linguine海膽和扇貝意大利麵是一道奢華的海鮮佳餚。新鮮的海膽與嫩滑的扇貝相互交融,搭配意大利麵的彈牙口感,形成了完美的搭配。這道菜的風味濃郁,令人回味無窮。羊架羊架的烹調恰到好處,肉質鮮嫩多汁,散發出誘人的香氣。搭配適當的調味料,讓每一口都充滿了豐富的風味,是肉食愛好者的絕佳選擇。Matcha Cream Pancake這道抹茶奶油煎餅是一道令人驚艷的甜品。松軟的煎餅融合了豐富的抹茶風味,搭配香滑的奶油,口感絕佳。每一口都散發出淡淡的茶香,讓人陶醉。餐廳用餐嘅多數係女士,好多人都會點個pancake食,食下甜品,即刻開心下。滿分為10分(一分最低,10分最高)食物:9環境:9衛生:9服務:8價錢:8舒適度:8總分:8.5

餐廳為咗做咗啲生意所以啲枱好逼,但張凳嚟講都算舒服。

羊架

Matcha Cream Pancake

滿分為10分(一分最低,10分最高)
食物:9
舒適度:8
總分:8.5

• SeaUrchin&scallopLinguine
2025-02-25 1003 瀏覽
12/2/2025📍The Pantry & Chips Republic嚟Moko 睇戲之前 拿拿臨食個快飯 呢間餐廳座位好多 裝修都幾靚 行小清新路線 上菜速度幾快 見佢啲甜品都幾正 不過我哋趕住睇戲就冇時間食埋啦⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯✨Bolognese fettuccine with onsen egg($132)肉醬用咗安格斯牛肉同埋番茄蓉煮成 加上大量芝士碎同埋流心蛋 真係好香😋闊條麵軟硬適中 掛汁能力唔錯✨Pull pork lasagna roll ($150)番茄味嘅酸味好重🍅which 係👩🏻‍🦰好鍾意嘅 面頭鋪咗厚厚嘅芝士🧀超級拉絲手撕豬肉好腍 一咬就化開✨Black truffle cheese chips($59)仲幼過m記薯條 好彩好脆口 一次過食多幾條就fit🍟醬汁嘅黑松露味同芝士味配合得天衣無縫 而且份量好足 食到最後一條都點到醬⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯最後埋單$375(連加一)幾樣野食都好好食 打打下字先發現三樣野食都離唔開芝士🧀芝士果然冇得輸🤣下次會試埋佢啲甜品~推薦指數🌟:5/5📍旺角太子道西193號MOKO新世紀廣場
12/2/2025

面頭鋪咗厚厚嘅芝士🧀超級拉絲
手撕豬肉好腍 一咬就化開

仲幼過m記薯條 好彩好脆口 一次過食多幾條就fit🍟

⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
最後埋單$375(連加一)
下次會試埋佢啲甜品

推薦指數🌟:5/5

📍旺角太子道西193號MOKO新世紀廣場4樓436-438號舖
2025-02-12
2025-02-19 976 瀏覽
旺角新世紀有很多不同類型的餐廳,大部分都光顧過,今次下午茶來到一間裝修很簡潔,燈光很充足的西餐廳。我二話不說就點選了期間限定的開心果班戟。🥞美式班戟,自家製開心果濃醬,開心果朱古力脆餅,紅桑子賣相真的非常吸睛,顏色鮮艷之外,配搭又很夾,很喜歡開心果醬及開心果朱古力脆餅,口感一流,但略嫌cream太厚。班戟不算太甜,適合不嗜甜的我。🌟藍青口,白酒,蒜茸,小茴香,忌廉,多士多士非常香脆可口,青口不算好兀隻,不過沒有沙,味道不俗。🌟焦糖咖啡心形拉花很漂亮,味道也很好,很香濃的咖啡☕️

我二話不說就點選了期間限定的開心果班戟。

🥞美式班戟,自家製開心果濃醬,開心果朱古力脆餅,紅桑子

🌟藍青口,白酒,蒜茸,小茴香,忌廉,多士
多士非常香脆可口,青口不算好兀隻,不過沒有沙,味道不俗。

🌟焦糖咖啡
心形拉花很漂亮,味道也很好,很香濃的咖啡☕️

2025-02-12
2025-02-15 986 瀏覽
見最近Moko 開咗好多Cafe,就同朋友入嚟呢間試吓,嗌咗佢哋雲呢拿Milkshake,超級Creamy,十分推介,同埋個飯同三文魚玉子好夾,甜甜地唔漏,不過塊扒就有啲韌,可能我哋叫七成熟,熟得滯