2024-11-25 1154 瀏覽
今日咁啱嚟到旺角東,已經有一段時間冇去,見到呢間餐廳裝修簡潔、舒適,而且價錢方面適中,即刻試一試Salmon Tacos(3 pcs) $88呢個性價比超高😆😆有三大嚿,而且份量大大嚿,香脆嘅餅皮包住烤一口三文魚,更有蕃茄莎莎和牛油果醬🥑作配搭 ,令到層次非常之豐富,作為開胃小菜不錯的選擇Sea Urchin& Scallop linguine $178呢個意粉真係必叫,有大大個新鮮海膽,香煎帶子加上蟹肉忌廉汁,味道一流,非常有鮮味,而且意粉非常之掛汁,每一條基本上都沾滿晒醬汁,滿足👍🏼👍🏼Spicy Sunshine $99🍔材料有安格斯牛肉、菠蘿墨西哥辣椒、芝士等等。牛肉煎得十分之香口,咬落去很多汁,墨西哥辣椒🌶️就唔算太辣,菠蘿嘅甜味亦都有少少出,成個配搭啱啱好,而且包份量都夠大,仲要非常之貼心幫我哋切開🫣Chocolate banana pancake $125先睇貌相非常滿足,有濃郁嘅朱古力濃醬,配上朱古力布丁、焦糖香蕉、雪糕等等🤩一次過滿足幾個願望,幸福指數完美😝而且朱古力唔會好甜啱啱好,食完都唔會好膩🍫🍫🍫Passion fruit calamansi soda $52味道

Salmon Tacos(3 pcs) $88

Spicy Sunshine $99

Chocolate banana pancake $125

味道酸酸甜甜很開胃,因為加咗梳打飲完之後好爽,而且入邊非常之足料有成個個熱情果👍🏼👍🏼👍🏼

The Pantry & Chips Republic (旺角)
Sea Urchin& Scallop linguine
Spicy Sunshine
Chocolate banana pancake
Passion fruit calamansi soda
2024-11-04 2416 瀏覽
之前食過沙田嘅butlery,their pancakes had my heart!!! 所以今次試埋姊妹店the pantry睇下質素如何~𖦹 pineapple coconut pancake $119椰子香味非常突出(smellls like燉椰皇),pancake空氣感唔算好重但蛋香💯,加上低溫慢煮5小時嘅焦糖菠蘿同埋牛油酥餅,充滿熱帶風情。𖦹 iron grilled flank steak $192叫咗medium rare!!! 有啲啲韌但肉味都幾出,better than expected !!𖦹 uni & scallop linguine $178必嗌!!同上次一樣個醬汁非常濃稠、掛麵,creamy得嚟富奶香,每啖都食到海膽嘅鮮甜味。𖦹 chicken & cheese quesadilla $79正常發揮,略嫌醬汁太少。𖦹 honeycomb caramel milkshake $69𖦹 passion fruit calamansi soda $52milkshake 出奇地唔會甜到膩,蜜糖 + 焦糖味都好突出,v rich & 肥 of coz,為減低罪惡感

𖦹 uni & scallop linguine $178

正常發揮,略嫌醬汁太少。

milkshake 出奇地唔會甜到膩,蜜糖 + 焦糖味都好突出,v rich & 肥 of coz,為減低罪惡感嗌返杯清爽嘅梳打🙏🙏🙏。
  • Sea Urchin & scallop Linguine
2K
2024-10-15 3255 瀏覽
𝙏𝙝𝙚 𝙋𝙖𝙣𝙩𝙧𝙮 & 𝘾𝙝𝙞𝙥𝙨 𝙍𝙚𝙥𝙪𝙗𝙡𝙞𝙘沿用全新簡潔又現代的設計,提供休閒舒適的用餐環境,以梳乎厘pancake 聞名,餐廳主打用心製作的鬆軟souffle厚班戟和其他精選甜品🥞🍧,以其獨特的蛋香味和鬆軟口感吸引不少食客😍👍🏻更提供漢堡,薯條,意大利麵和奶昔等美食,絕對不容錯過❣️👅⋄⋄====—====—====—====—✦ 𝐂𝐡𝐢𝐩𝐬 ✦🍟𝚂𝚘𝚞𝚛 𝙲𝚛𝚎𝚊𝚖 𝚆𝚘𝚛𝚔𝚜 𝙲𝚑𝚒𝚙𝚜 ($55)𝘎𝘶𝘢𝘤𝘢𝘮𝘰𝘭𝘦 & 𝘚𝘰𝘶𝘳 𝘊𝘳𝘦𝘢𝘮酸忌廉牛油果醬薯條
薯條搭配酸忌廉和牛油果醬,外皮酥脆、內裡柔軟,完美的口感讓人一口接一口😍酸忌廉的酸味與牛油果的豐富口感非常match,為薯條增提升層次感👍🏻⋄✦ 𝐀𝐫𝐭𝐢𝐬𝐚𝐧 𝐁𝐮𝐫𝐠𝐞𝐫𝐬 ✦🍔𝙳𝚘𝚞𝚋𝚕𝚎 𝙼𝚊𝚌 ($135)𝘋𝘰𝘶𝘣𝘭𝘦 𝘈𝘯𝘨𝘶𝘴 𝘉𝘦𝘦𝘧 𝘗𝘢𝘵𝘵𝘺, 𝘗𝘪𝘤𝘬𝘭𝘦𝘴, 𝘊𝘩𝘦𝘥𝘥𝘢𝘳 𝘊𝘩𝘦𝘦𝘴𝘦 & 𝘏𝘰𝘮𝘦𝘮𝘢𝘥𝘦 𝘔𝘢𝘤 𝘚𝘢𝘶𝘤𝘦酸青瓜雙層安格斯芝士牛肉漢堡配上酸青瓜和自製的麥克醬,漢堡肉質鮮嫩多汁,令人垂涎欲滴🤤🧀厚實的牛肉餡與融化的芝士互相融合,口感豐富,漢堡控最愛🤩 ⋄✦ 𝐅𝐫𝐞𝐬𝐡 &

====—====—====—====—
✦ 𝐂𝐡𝐢𝐩𝐬 ✦
🍟𝚂𝚘𝚞𝚛 𝙲𝚛𝚎𝚊𝚖 𝚆𝚘𝚛𝚔𝚜 𝙲𝚑𝚒𝚙𝚜 ($55)
𝘎𝘶𝘢𝘤𝘢𝘮𝘰𝘭𝘦 & 𝘚𝘰𝘶𝘳 𝘊𝘳𝘦𝘢𝘮
酸忌廉牛油果醬薯條

✦ 𝐀𝐫𝐭𝐢𝐬𝐚𝐧 𝐁𝐮𝐫𝐠𝐞𝐫𝐬 ✦
🍔𝙳𝚘𝚞𝚋𝚕𝚎 𝙼𝚊𝚌 ($135)
酸青瓜雙層安格斯芝士牛肉漢堡

✦ 𝐅𝐫𝐞𝐬𝐡 & 𝐓𝐚𝐬𝐭𝐲 ✦
🍝𝚂𝚎𝚊 𝚄𝚛𝚌𝚑𝚒𝚗 & 𝚂𝚌𝚊𝚕𝚕𝚘𝚙 𝙻𝚒𝚗𝚐𝚞𝚒𝚗𝚎 ($178)
𝘍𝘳𝘦𝘴𝘩 𝘚𝘦𝘢 𝘜𝘳𝘤𝘩𝘪𝘯, 𝘚𝘦𝘢𝘳𝘦𝘥 𝘚𝘤𝘢𝘭𝘭𝘰𝘱𝘴 & 𝘊𝘳𝘢𝘣𝘮𝘦𝘢𝘵 𝘓𝘪𝘯𝘨𝘶𝘪𝘯𝘦 𝘪𝘯 𝘊𝘳𝘦𝘢𝘮𝘺 𝘜𝘯𝘪 𝘚𝘢𝘶𝘤𝘦
新鮮海膽,香煎帶子&蟹肉海膽忌廉汁意粉

意大利麵選用新鮮海膽、香煎帶子和蟹肉珍貴食材,搭配奶香濃郁的海膽忌廉汁,意粉爽滑且掛汁力高,每一口都能感受到海鮮的鮮甜味道😝

✦ 𝐒𝐮𝐠𝐚𝐫 & 𝐒𝐰𝐞𝐞𝐭𝐬 ✦
🥞𝙲𝚑𝚘𝚌𝚘𝚕𝚊𝚝𝚎 𝙱𝚊𝚗𝚊𝚗𝚊 𝙿𝚊𝚗𝚌𝚊𝚔𝚎 ($125)
𝘚𝘰𝘶𝘧𝘧𝘭é 𝘙𝘪𝘤𝘰𝘵𝘵𝘢 𝘗𝘢𝘯𝘤𝘢𝘬𝘦𝘴, 𝘙𝘪𝘤𝘩 𝘊𝘩𝘰𝘤𝘰𝘭𝘢𝘵𝘦 𝘚𝘢𝘶𝘤𝘦, 𝘊𝘩𝘰𝘤𝘰𝘭𝘢𝘵𝘦 𝘗𝘶𝘥𝘥𝘪𝘯𝘨, 𝘊𝘢𝘳𝘢𝘮𝘦𝘭𝘪𝘴𝘦𝘥 𝘉𝘢𝘯𝘢𝘯𝘢, 𝘉𝘳𝘰𝘸𝘯𝘪𝘦 𝘉𝘪𝘵𝘦𝘴 & 𝘊𝘩𝘰𝘤𝘰𝘭𝘢𝘵𝘦 𝘐𝘤𝘦 𝘊𝘳𝘦𝘢𝘮 𝘙𝘪𝘤𝘰𝘵𝘵𝘢
厚班戟,朱古力濃醬,朱古力布甸,焦糖香蕉,布朗尼蛋糕,朱古力雪糕

賣相非常豐富的厚班戟使用了柔軟的 ricotta餡料,搭配濃郁的朱古力醬、焦糖香蕉和布朗尼,仲有朱古力雪糕,甜蜜指數爆登😙

✦ 𝐃𝐫𝐢𝐧𝐤𝐬 ✦
🍫🍃𝙼𝚒𝚗𝚝 𝙲𝚑𝚘𝚌𝚘𝚕𝚊𝚝𝚎 𝙷𝚊𝚗𝚍𝚌𝚛𝚊𝚏𝚝𝚎𝚍 𝙼𝚒𝚕𝚔𝚜𝚑𝚊𝚔𝚎($59)
薄荷朱古力奶昔

薄荷朱古力奶昔濃郁可口,薄荷的清新與朱古力的甜蜜相互交融,清新解膩😎
====—====—====—====—
📌店名:The Pantry & Chips Republic’
📍地址:旺角太子道西193號MOKO新世紀廣場4樓436-438號舖
2024-10-14
  • The Pantry’s Pancake
  • Mint Chocolate Milkshake
✴️放假與好友到Moko睇戲,路經見到戲院側邊,有間簡約清新裝修嘅餐廳, 決定坐低醫下肚仔先😉😄✴️餐廳整潔座位舒適,Menu 內食品選擇多元化,屬於 All day casual dining 類別,包括有 👇🏻Pankcakes,Waffles,Pasta,Burger,Brunch & Coffee...✳️Lunch & Brunch Menu 有十多款套餐選擇包括餐湯或沙律主菜及飲品$88-168✳️Parma Ham & Melon Salad $120巴馬火腿,哈密瓜,Mozzarella 芝士,雜菜配黑醋醬及柚子汁,口味清新醒胃✳️White Wine Mussels $79藍青口以白酒,蒜蓉,小茴香及忌廉作醬料汁熱煮,配烤得香脆嘅多士,非常滋味✳️是日餐湯係蘑菇湯入口綿滑,蘑菇味香濃🍄✳️All Day Brekky $152碟頭上枱非常豐富,賣相顏值高酸種麵包,賓尼迪雞蛋,牛油果,英式香腸,煙肉,小番茄及炒蘑菇,全都是至愛吃的😍✳️Tomino Cheese Burger & Chips $138漢堡包內包涵,安格斯牛肉,燒燈籠椒,煎牛奶芝士,巴馬火腿,份量十足!肉質鮮嫩,牛肉味

包括餐湯或沙律主菜及飲品
$88-168

✳️White Wine Mussels $79

✳️是日餐湯係蘑菇湯
入口綿滑,蘑菇味香濃🍄

✳️All Day Brekky $152
碟頭上枱非常豐富,賣相顏值高

肉質鮮嫩,牛肉味濃,夾雜住少許牛筋粒,非常有咬口感

條狀肉厚嘅薯條夠熱又脆口

✳️Mint Chocolate
薄荷朱古力奶昔
✳️Cappuccino
熱泡沫咖啡
😍以這美味又可當做甜品的餐茶作結尾,令這餐畫上完美的句號💗
2024-08-06
午餐
  • Pama Ham & Melon salad
  • All Day Brekky
Moko 呢間休閒西餐”The pantry & chips republic “ 開咗幾年都keep住有人氣,是日星期一晚室內竟然全爆滿唯有坐門外座位,更好,感覺更舒適自在無拘束. 呢度出名疏乎厘班戟、漢堡、意粉等一系列西餐. 價錢都幾抵. 飲品造型超浮誇豐富程度真的只此一家,絕對令人驚艷‼️ 叫咗⭐️薄荷終極奶昔 ⭐️西班牙油條奶昔. 賣相好震撼,邪惡度爆燈😈💡,除咗油條,亦有Oreo、朱古力碎、仲有大塊窩夫喺度😳 飲一杯已經好飽. 飲品真係好有心思整,要俾個叻. 難得味道不會過甜. ⭐️鮮茴香白酒忌廉煮藍青口及烤多士份量小巧價錢不貴很適合作開胃菜. 醬汁奶油味香濃散發淡淡白酒清香,青口肉嫩滑. ⭐️三重芝士薯條🍟 呢度叫得chips Republic,薯條梗係要食啦. 金黃薯味十足香脆薯條配埋熱熔水牛芝士、巴馬臣芝士、車打芝士,口感好濃郁. ⭐️鵝肝漢堡包🍔肥美鵝肝配上肉厚漢堡絕對係雙重享受. 車打芝士片溶化滲透味蕾. 無花果醬酸酸甜甜地中和解膩,麵包烘得十分鬆軟漢堡又充滿牛油香,所有材料配搭恰到好處. 😂💯⭐️抹茶忌廉疏乎厘班戟🥞面層鋪滿醇香棉滑抹茶忌廉醬. 班戟入口鬆軟有空氣感,伴碟紅

⭐️鮮茴香白酒忌廉煮藍青口及烤多士

⭐️三重芝士薯條🍟

⭐️鵝肝漢堡包🍔

⭐️抹茶忌廉疏乎厘班戟🥞
面層鋪滿醇香棉滑抹茶忌廉醬. 班戟入口鬆軟有空氣感,伴碟紅豆、脆米、抹茶蕨餅、士多啤梨等增添豐富程度. 班戟配合不同配料吃出不同風味和感覺.

• 薄荷終極奶昔
  • 西班牙油條奶昔
  • 鵝肝漢堡包
  • 抹茶忌廉疏乎厘班戟
  • 三重芝士薯條
  • 鮮茴香白酒忌廉煮藍青口及烤多士
黑松露蘑菇&溫泉蛋意粉肉眼可見有蠻多黑松露蘑菇,口感滑順,醬汁濃郁雞肉 Mozzarella 芝士墨西哥薄餅雞肉Quesadilla最經典,配上番茄sasa 還有酸忌廉&牛油果醬,雞肉有少少辣,酸酸甜甜辣辣好開胃,墨西哥餡餅餅皮會比較軟身,我很愛吃三文魚taco 餅皮薄脆,加上小小粒三文魚,酸椰菜,青瓜,蕃茄莎莎,牛油果醬,酸忌廉,羅馬生菜🥬等,又是另一種口感「新鮮草莓舒芙蕾鬆餅」粉嫩的草莓醬,濃郁不甜膩的滋味,圍邊的草莓🍓新鮮又甜口

黑松露蘑菇&溫泉蛋意粉

肉眼可見有蠻多黑松露蘑菇,口感滑順,醬汁濃郁

雞肉 Mozzarella 芝士墨西哥薄餅

三文魚taco

5天前 0 瀏覽
之前都食過幾次,地方幾闊落坐得幾舒服,都見到唔少人自己一個去食。脆炸爆谷蝦肉,香蒜蛋黃醬 $78個炸漿做得幾好外脆內軟,唔會話好厚味道唔錯,蝦肉都好新鮮彈牙配埋個醬,食吓又一隻食吓又一隻。安格斯牛肉肉醬闊麵&溫泉蛋 $132幾鍾意佢呢度嘅闊麵,闊度同厚度都啱啱好,個安格斯牛肉醬都做得好出色,混合埋個溫泉蛋一齊食,每一啖都好香蛋味,最後食晒啲麵之後都忍唔住要就咁食埋啲肉醬,真心推介。照燒魷魚筒伴墨魚汁意大利飯 $168個魷魚筒好有驚喜,個口咁啱啱好咬落去都仲係好滑嘅,切開嘅時候有好多海鮮嘅汁,配埋個飯食真係一流,佢呢度嘅意大利飯我都比7至8分,唔會太濕好似湯浸住咁,啲飯亦都熟透,做得幾好。厚班戟,焦糖牛油,楓葉糖漿&水果 $108呢度嘅班戟真係出名穩陣,真係會做到好有彈性,就係做到想食嗰回事,雖然前面食到好飽,但係食佢呢度嘅班戟都唔會覺得漏,每一啖都會覺得好輕盈,亦都充滿蛋清嘅香味。雲尼拿奶昔$56好好飲好重雲呢拿味,我覺得起碼要叫一杯奶昔嚟飲。

脆炸爆谷蝦肉,香蒜蛋黃醬 $78

安格斯牛肉肉醬闊麵&溫泉蛋 $132

照燒魷魚筒伴墨魚汁意大利飯 $168

厚班戟,焦糖牛油,楓葉糖漿&水果 $108

雲尼拿奶昔$56
好好飲好重雲呢拿味,我覺得起碼要叫一杯奶昔嚟飲。
5天前 0 瀏覽
之前食過喺沙田嘅姊妹店,試埋MOKO呢間質素一樣好唔錯!Pama Ham & Melon Salad - Pama Ham 大大片,蜜瓜甜度唔錯,仲有水牛芝士同蕃茄仔,非常豐富!Maple Bacon Cheese Burger - 安格斯牛肉漢堡扒有咬口又鎖到肉汁,牛肉味香濃,bacon 做得非常香脆,生菜同蕃茄都係超新鮮,yummy~Seafood Linguine - 龍蝦汁鮮甜掛麵,海鮮鋪滿意粉面,要青口、大蝦、魷魚、珍珠帶子等等,每一啖都食到唔同海鮮,好滿足!呢間餐廳當然一定要食佢嘅甜品,今次點個特別啲嘅菠蘿椰汁疏乎厘pancake,班戟挺身得來非常鬆軟,菠蘿應該係輕燒過加上玉桂粉,有種特別嘅香甜味,呢個配搭食落去唔會太漏,又滿足到食疏乎厘嘅慾望,非常唔錯~~
之前食過喺沙田嘅姊妹店,試埋MOKO呢間質素一樣好唔錯!

2024-11-12
2024-12-08 0 瀏覽
星期六中午出到旺角交收完,就去Moko 商場逛下順便搵野食。第一次見到呢間Cafe, 見裝修幾靚同幾多人,就決定入去試下。 😄入到去坐低就揀下野食,見到個All day breakfast 又有埋梳乎厘,感覺幾抵食就試下。 另外由於唔太肚餓,就叫多個手撕豬肉千層面就應該夠飽肚。 餐飲我就叫左杯薄荷朱古力奶昔同Affogato。All day breakfast 味道就普通,蘑菇又少少燶及太多黑椒,搶左蘑菇味。最突出真係梳乎厘,原味都好香好有蛋味。加少少楓糖漿就更加正。😆手撕豬肉千層面係最滿意,蕃茄味好濃,酸酸甜甜好開胃。 千層面個汁又唔會太肥,千層面又整得夠煙靭。餐飲黎講Affogato 可能係最抵飲同性價比最高。下次我一定會點番Affogato.
餐飲我就叫左杯薄荷朱古力奶昔同Affogato。

😆

2024-11-23
  • 薄荷朱古力奶昔
  • All Day Brekky
兔小妹聽聞旺角MOKO的The Pantry & Chips Republic主打的海膽意粉有很多好評 ,大愛海膽的兔小妹怎能錯過?! 趁著Weekend 放假,就急不及特拉著友人陪小妹滿足一下口腹~ 餐廳地點十分方便,位於鐵路可直達的旺角MOKO 4樓。餐廳的裝潢清新簡約,環境舒適。說到明沖著海膽意粉而來,兔小妹沒有多想就立即下單,同時還追加了四款小食和兩杯梳打,好好享受週末的時光~ White Wine Mussels $79藍青口以茴香和白酒忌廉汁煮,濃濃的奶油味中帶點淡淡的白酒清香,青口肉鮮味嫩滑,配上一小片烤得香脆的多士沾上醬汁伴著吃,是味覺的享受~Salmon Tacos(3 pcs) $88這個小食份量十足,香脆的餅皮中放滿三文魚塊和蕃茄莎莎牛油果醬。味道清新,口感層次豐富,很適合當開胃小菜。Crunchy Pablo Prawns $78菜如其名,蝦肉炸得同爆谷般,蝦肉爽口彈牙,外皮酥脆卻一點也不油膩,外脆內軟,配上千島醬,味道更突出。Cajun Prawn Aioli Chips $64炸得金黃的薯條,灑上烤味香濃又帶點微辣的cajun power,配上幾隻鮮味的香烤

White Wine Mussels $79
White Wine Mussels
Salmon Tacos(3 pcs) $88
Crunchy Pablo Prawns $78
Crunchy Pablo Prawns
Cajun Prawn Aioli Chips $64
炸得金黃的薯條,灑上烤味香濃又帶點微辣的cajun power,配上幾隻鮮味的香烤大蝦,味道惹味過癮,令人忍不住一口接一口吃,慾罷不能。
Cajun Prawn Aioli Chips
Sea Urchin& Scallop Linguine $178
餐廳其中一款主打菜式。海膽新鮮,入口即溶,鮮味極濃; 香煎帶子肉質結實,鮮甜彈牙; 意粉口感煙韌,有著手工意粉的AL Dante。配上濃稠的蟹肉忌廉汁,讓每條意粉都能掛上醬汁,味道層次極為豐富,完全滿足兔小妹的饞嘴,值得給它十個讚~!!
Sea Urchin& Scallop Linguine
Passion Fruit Calamansi Soda $52 和 Pomegranate Lime Soda $48
Passion Fruit Calamansi Soda一杯中有半個熱情果,酸酸甜甜,清新又富有果香味。
Pomegranate Lime Soda 同樣酸酸甜甜,清新開胃。
總括而言,The Pantry & Chips Republic 菜式選擇多,適合2人小聚,又或者一大伙朋友開心分享。
食物質素不錯,部份菜式出色有驚喜。另外,餐廳亦主打梳乎厘班戟及巨型奶昔,愛甜的朋友絕對不容錯過。
2024-11-30
Cajun Prawn Aioli Chips
Sea Urchin& Scallop Linguine
2024-11-27 404 瀏覽
今日同朋友喺旺角東行街我哋諗咗好耐,究竟去邊間餐廳但係之後見到呢間嘅裝修好靚所以就入咗去首先,我哋叫咗個白汁青口青口唔錯 佢仲配左兩件牛油多士 超級香之後我哋叫咗個肉醬溫泉蛋闊麵個意大利麵嘅咬口唔錯 而且個肉醬非常惹味聽日我哋仲叫咗個原隻墨魚墨魚汁意大利飯隻墨魚超級新鮮,超級大隻爽口彈牙 而且個意大利飯都好出色超級香濃之後我哋仲叫咗個香蕉朱古力疏乎厘pancake 個pancake煮得啱啱好 好似一陣風咁樣配埋佢哋香蕉朱古力非常之唔錯
今日同朋友喺旺角東行街
我哋諗咗好耐,究竟去邊間餐廳
但係之後見到呢間嘅裝修好靚
所以就入咗去
首先,我哋叫咗個白汁青口
青口唔錯 佢仲配左兩件牛油多士 超級香

之後我哋叫咗個肉醬溫泉蛋闊麵
個意大利麵嘅咬口唔錯
而且個肉醬非常惹味

聽日我哋仲叫咗個原隻墨魚墨魚汁意大利飯
隻墨魚超級新鮮,超級大隻
爽口彈牙 而且個意大利飯都好出色
超級香濃

之後我哋仲叫咗個香蕉朱古力疏乎厘pancake
個pancake煮得啱啱好 好似一陣風咁樣
配埋佢哋香蕉朱古力非常之唔錯
今日去咗旺角MOKO商場嘅The Pantry Cafe,裝修簡約,環境寬敞,係一個好啱慢慢享受Brunch嘅地方。試咗幾款菜,質素唔錯,值得同大家分享下。今日係蘑菇湯,Creamy得嚟唔會太膩,蘑菇味好濃郁,暖笠笠嘅好開胃。奶昔-呢杯奶昔有淡淡嘅酒味,配上Creamy嘅奶油,入口甜而不膩,仲有朱古力醬畫嘅靚圖案,打卡同飲落都一流。焗帶子青醬意粉-呢個意粉青醬味道夠香,意粉煮得啱啱好。帶子上面鋪咗一層焗芝士,帶子鮮甜,不過芝士味有啲搶戲,但整體都係好食。酪奶雞肉沙律-雞肉外脆內嫩,配上牛油果、沙律菜同半熟蛋,蛋黃流出嚟拌埋沙律,好豐富嘅口感,食落又健康。蝦薯條-薯條炸得香脆,蝦肉鮮甜彈牙,加埋卡真香料調味,非常惹味,蒜味蛋黃醬更係點咩都好食!抹茶忌廉班戟-厚厚嘅班戟配上清淡嘅抹茶忌廉,唔會太甜,仲有紅豆同米香,食完真係有種滿足感。洋甘菊茶-最後飲咗杯洋甘菊茶,香氣撲鼻,好舒服,幾好解膩,食完豐富嘅餐後來一杯,正!總結The Pantry Cafe嘅食物質素唔錯,無論係意粉定甜品都好有水準,環境舒服。鍾意Brunch或者甜品嘅朋友可以嚟試試,推薦!

總結
題外話/補充資料: 景一流!出面有個大公園,好令人放鬆!員工就可以態度再好啲!
2024-11-24 251 瀏覽
今次我約了姊妹們吃大餐,試了幾樣非常有特色的菜式,真係好滿意!三文魚墨西哥卷,皮薄餡多,裡面包著一口三文魚肉,加上蕃茄他他味道清新又不油膩。脆炸爆谷蝦肉。蝦肉外脆內嫩,口感超級好!每一啖都能咬到脆脆的口感,蝦肉鮮甜可口,搭配上特製的醬汁,真正斗!牛油果醬薯條就更加正,薯條外脆內軟,沾上濃郁的牛油果醬,牛油果的清香與薯條的鹹香,真係一絕!再來是手撕豬千層麵,這道菜的分量十足。豬肉經過慢煮,口感非常柔軟,與層層的麵皮交織,讓人每一口都感受到豐富的肉香和醬汁的美味!最後是芥末墨汁意粉,墨汁意粉配上醒胃的蕃茄他他,而芥末的微辛辣則為整道菜增添了一份刺激。意粉煮得剛好,既入味又不失口感,吃完後令人回味無窮。
2024-11-23 328 瀏覽
📍 THE PANTRY & CHIPS REPUBLIC {MK}Lunch 去打卡😍😍相機食先📸📸📸📸約埋閨蜜一齊食個源源不絕嘅生日飯🤩Lunch set 會跟埋一個餐湯{忌廉蘑菇湯}/{沙律}忌廉蘑菇湯蘑菇味勁濃厚,仲可以食到蘑菇粒粒碎,好滿足😌✨ 紅酒燴牛肉伴薯茸&酸種麵包牛肉有差唔多10-12塊,份量都算多超厚實大塊的牛肉🐮帶筋的部位被燉煮得軟嫩入口化開但又不會失去存在感燉到軟嫩不爛的口感紅酒汁經過靜置熟成,口感呈現溫醇滑順🩷再配麵包🥯整個感覺都好融合🙆🏻‍♂️✨ 安格斯牛肉,炒洋蔥蘑菇&芝士漢堡配薯條哩個burger 就岩哂心,手打安格斯牛肉加左洋蔥同日式燒汁去炒,所有配料都比醬汁包住哂,好香同有少少甜味,入面仲加左啲香菇去令到成個包更juicy更惹味😋佢地嘅薯角大大份好食又飽肚,另外,包體好鬆軟、咬落唔會黏口,係我鍾意嘅類型🩷✨ 辣味芝士牛肉汁薯條半熟軟綿嘅熱熔芝士鋪係滿滿嘅薯條上面 份量驚人澎湃 薯條外脆内軟 配埋新味芝士一定肥死🤦🏻‍♀️✨ Ricotta 菠蘿厚班戟🥞味道好打卡仲一流嘅日式甜品📸即叫即整,蛋香味濃厚🥚食落係滿滿嘅空氣感,好鬆軟好正經過

Lunch 去打卡😍😍
相機食先📸📸📸📸約埋閨蜜一齊食個源源不絕嘅生日飯🤩

Lunch set 會跟埋一個餐湯{忌廉蘑菇湯}/{沙律}
忌廉蘑菇湯蘑菇味勁濃厚,仲可以食到蘑菇粒粒碎,好滿足😌

✨ 紅酒燴牛肉伴薯茸&酸種麵包
牛肉有差唔多10-12塊,份量都算多
超厚實大塊的牛肉🐮
帶筋的部位被燉煮得軟嫩
入口化開但又不會失去存在感
燉到軟嫩不爛的口感
紅酒汁經過靜置熟成,口感呈現溫醇滑順🩷
再配麵包🥯整個感覺都好融合🙆🏻‍♂️

✨ 安格斯牛肉,炒洋蔥蘑菇&芝士漢堡配薯條

✨ 辣味芝士牛肉汁薯條
半熟軟綿嘅熱熔芝士鋪係滿滿嘅薯條上面
份量驚人澎湃 薯條外脆内軟 配埋新味芝士一定肥死🤦🏻‍♀️

✨ Ricotta 菠蘿厚班戟🥞
味道好打卡仲一流嘅日式甜品📸
即叫即整,蛋香味濃厚🥚
食落係滿滿嘅空氣感,好鬆軟好正
經過5小時低溫慢烤焦糖菠蘿🍍
剛好唔會太甜太膩~
配椰子醬、牛油酥餅碎,更有層次感😋

✨ Strawberry Milkshakes
Milkshake 綿密冇碎冰茶,movenpick概味保留得幾好,冇甜左或者淡左 ,鍾意食movenpick嘅朋友可以一試,我地去嘅時候得士多啤梨味揀🍓

2024-11-23 224 瀏覽
呢一間餐廳之前食過好高質🌟,所以今日夜晚又決定再嚟食啦🥳Grilled Pork Chop with Honey Oats $218呢塊豬扒首先好厚切😌,但係肉質依然保持得好鮮嫩,油脂好豐富🔥,配上蜜糖燕麥呢個配搭好特別,更加有口感😍Le foie Gras Burger $138呢個漢堡超級邪惡🤣,有好大片嘅鵝肝,配上牛肉漢堡超級滿足😆Banoffee Creme Brulee Pancake $119甜品方面當然唔少得呢度最招牌嘅疏乎厘pancake啦💯,口感方面好鬆軟,又有好濃郁嘅蛋味,配上焦糖更加吸引🤩Honeycomb Caramel Milkshake $69
呢一間餐廳之前食過好高質🌟,所以今日夜晚又決定再嚟食啦🥳

Le foie Gras Burger $138
呢個漢堡超級邪惡🤣,有好大片嘅鵝肝,配上牛肉漢堡超級滿足😆