2023-02-13 160 瀏覽
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️每次去葵廣掃完街🫣 都會去隔離嘅新都會廣場既呢間西餐撐枱腳👅顧名思義 呢間係一間食豬既專門店🐷不過佢既豬製品就試得多啦😶‍🌫️ 今次就決定試下佢既牛扒同海鮮飯😈❶肉眼牛扒(12安士)配阿根廷青醬 $298肉眼即係牛胸背脊與肋骨之間既肌肉🐄我哋可以按個人喜好揀牛扒既生熟程度🐮而我今次就揀左7️⃣成熟落刀既時候會見到肉扒呈粉紅了💖食落肉質較幼滑 而且較多汁🥰另外 我哋仲可以根據自己喜好嚟揀醬汁🌾醬汁分面有 肉汁、阿根廷青醬同黑椒汁比你揀🐑今次我哋就揀左阿根廷青醬😺青醬食落散熱發出陣陣嘅青草香氣🤩估唔到同牛扒又幾夾👍🏻❷西班牙海鮮飯 $228西班牙海鮮飯加入左唔少既海鮮🪸例如:青口、大蝦、硯肉、魷魚同魚柳🦭而肉類方面就加入左辣肉腸同煙雞肉🐔淨係睇配料已組覺得超豐富😱海鮮飯用一個煎pan裝住🤞🏻上枱嘅時候熱辣辣🔥食落每粒既飯粒都充斥住海鮮既鮮味❤️‍🔥而且配料極多 食落好有口感又好有層次🎆鐘意食海鮮既話就千祈唔好錯過呢個飯啦😱

味道:⭐️⭐️⭐️⭐️

而我今次就揀左7️⃣成熟
落刀既時候會見到肉扒呈粉紅了💖
食落肉質較幼滑 而且較多汁🥰
另外 我哋仲可以根據自己喜好嚟揀醬汁🌾
醬汁分面有 肉汁、阿根廷青醬同黑椒汁比你揀🐑
今次我哋就揀左阿根廷青醬😺
青醬食落散熱發出陣陣嘅青草香氣🤩
估唔到同牛扒又幾夾👍🏻

❷西班牙海鮮飯 $228
西班牙海鮮飯加入左唔少既海鮮🪸
例如:青口、大蝦、硯肉、魷魚同魚柳🦭
而肉類方面就加入左辣肉腸同煙雞肉🐔
淨係睇配料已組覺得超豐富😱
海鮮飯用一個煎pan裝住🤞🏻
上枱嘅時候熱辣辣🔥
食落每粒既飯粒都充斥住海鮮既鮮味❤️‍🔥
而且配料極多 食落好有口感又好有層次🎆
鐘意食海鮮既話就千祈唔好錯過呢個飯啦😱

2023-02-13 145 瀏覽
喺葵芳返工真喺有口福!!Lunch hour 約咗同事去食開年飯,新一年希望大家都步步高升,工作順利!! 估唔到Lunch menu都有招牌菜豬手食✌🏻,呢個set 二人份量,跟兩set 前菜同飲品,好抵食!🐷招牌德國鹹豬手豬手目測有1kg!! 砌好件上碟,可以食得優雅😌。豬皮燒得薄脆,豬肉瘦中帶點脂質,食落軟稔,而且唔會有豬羶味,非常好吃!仲有伴酸菜、烤薯、蜜糖甘筍伴碟,有肉又有菜。🥩燒肉眼扒肉眼一上枱,陣陣嘅炭火香味撲鼻而來👃🏻。七成熟,砌開肉汁流出,入口肉質鮮嫩,仲食到好香牛味同嘅炭火味。薯條夠厚身兼金黃香脆🍟,再食返小小雜菜沙律🥗夠清新。Lunch嘅價錢食到晚餐嘅質素,一定要再食呀!

🐷招牌德國鹹豬手

🥩燒肉眼扒

Lunch嘅價錢食到晚餐嘅質素,一定要再食呀!
2023-02-13 184 瀏覽
星期六去左葵芳新都會行街,商場有好多食肆,最後揀咗The salted pig, 不用等位,環境不錯,但人手比較少,我哋有5個人,order 了招牌德國鹹豬手、西班牙海鮮飯、卡邦尼蛋汁煙肉意粉、腸遊世界拼盤,加了一個配菜,牛油薯蓉,上菜速度快。
2023-02-12
腸遊世界拼盤
  • 招牌德國鹹豬手
2023-01-31 276 瀏覽
新年期間去咗葵芳新都會行街買嘢,商場人頭湧湧,到lunch hour間間餐廳都要等位,本來想食北京樓點知都要等,之後去咗隔離The Salted Pig望吓,唔駛等位即刻入去叫嘢食!入到去先發覺原來呢間餐廳都大,我哋3個人被安排坐一張6人檯,非常舒適。雜菌松露意大利飯 食唔出松露味,飯嘅口感唔錯,軟硬適中。配菜:芝士焗通粉好細好細嘅份量,小朋友食都唔太夠喉,價錢唔平,$88!炸魚薯條西餐廳食呢個一定無死!果然好好味,炸得香脆,魚味濃!最鐘意係配埋沙律菜,感覺無咁邪惡。叫咗3樣食物+一杯飲品,埋單5百幾蚊,以呢區嚟講都算幾高價嘅一間餐廳。服務👍 有禮👍收碟上菜快

雜菌松露意大利飯
食唔出松露味,飯嘅口感唔錯,軟硬適中。

配菜:芝士焗通粉
好細好細嘅份量,小朋友食都唔太夠喉,價錢唔平,$88!

炸魚薯條

服務👍
有禮👍
收碟上菜快
2023-01-28 155 瀏覽
新都會廣場嘅食肆都幾多元化, 這間歐陸風味餐廳, 位置較為幽靜舒適, 除招牌嘅豬食品外, 其他選擇也很多。蒜辣欖油大蜆意粉清新得嚟又惹味, 單立欖油相當匹配, 能突顯大蜆嘅海鮮味, 大蜆夠大隻, 肉厚又鮮甜。安格斯牛肉漢堡 食物來到已經香噴噴, 份量都十分足夠, 麵包包身軟熟, 安格斯牛肉又厚又多肉汁, 美味又香滑, 配菜係牛油生菜, 新鮮爽脆, 吃起來完全沒有肥膩感。碗碟嘅薯條十分香脆, 鹹度啱啱好, 點埋茄汁就更好味。小食分享拼盤呢個拼盤真係大堆頭, 幾款小食都很吸引, 香料雞翼夠曬鬆脆, 雞肉焦香又幼滑, 鹹香惹味。魷魚圈夠曬酥脆又唔會韌, 厚厚豬皮脆片, 迷你牛肉漢堡飽身夠軟熟, 牛肉肉汁又滑溜。還有蕃茄肉丸和惹味脆豬肋骨, 薯條香脆鬆化, 非常美味, 份量十足, 夠曬大家分享。#The Salted pig #歐陸風味餐廳 #葵芳 #蒜辣欖油大蜆意粉 #安格斯牛肉漢堡 #小食分享拼盤 #hkfoodie #foodporn #hkfoodblog #foodies #foodiehk #instafood #hkfoodporn #foodblogger

蒜辣欖油大蜆意粉

安格斯牛肉漢堡

小食分享拼盤

2023-01-28 147 瀏覽
喺附近睇戲之前就揀咗呢間食 成日見到呢個豬仔頭🐷,但係未試過 今次試吓先 得返一個鐘時間 就爭取時間🫢 叫咗以下呢啲嘢: 沙律食落去覺得 嘩個汁幾好食 酸酸甜甜好開胃 薯條都正呀,係我最鍾意食嘅質地 份量都好多 茄汁比-般甜甜地 仲有個出名嘅豬手喎,平時啲豬手呢 通常都皮好厚 又硬 呢個係皮薄+脆 好好味呀😆 原本以為食唔晒,最後咪三個人都食晒 炸魷魚都好食🤭叫咗杯嘢飲 另外朋友叫 sangria 不過呢我建議大家單杯叫 我地一jar叫 見到人哋一杯係濃啲啊一jar叫喺超多冰😅
喺附近睇戲之前就揀咗呢間食
成日見到呢個豬仔頭🐷,但係未試過 今次試吓先

得返一個鐘時間 就爭取時間🫢
叫咗以下呢啲嘢:

沙律食落去覺得 嘩個汁幾好食
酸酸甜甜好開胃

薯條都正呀,係我最鍾意食嘅質地
份量都好多 茄汁比-般甜甜地

仲有個出名嘅豬手喎,平時啲豬手呢 通常都皮好厚 又硬
呢個係皮薄+脆 好好味呀😆

原本以為食唔晒,最後咪三個人都食晒
炸魷魚都好食🤭

一jar叫喺超多冰😅
  • 招牌德國鹹豬手
  • 牛油果香芒大蝦沙律
2023-01-21 133 瀏覽
依間食豬嘅專門店,好適合多人聚餐,分量大大碟,而且水準絕不馬虎,價錢合理適中,當日仲見到有人食生日飯。地方好大,好多大枱,空間感十足,枱和枱之間亦都很多空位。食豬梗係要食豬手,個豬皮好鬆脆,脆卜卜,又唔太鹹,豬肉呈粉紅色,煮得啱啱好,肉質嫩滑。豬手配有蘿蔔和酸菜,吃多了豬,吃一口酸瓜, 消去了油膩感。另外有兩舊薯仔,焗得很香甜。平時食卡邦尼意粉用煙肉,這裏的卡邦尼意粉用豬手肉 有浸鹹香,比煙肉更有口感。

平時食卡邦尼意粉用煙肉,這裏的卡邦尼意粉用豬手肉
有浸鹹香,比煙肉更有口感。

2023-01-19 133 瀏覽
葵芳新都會廣場裝修之後有一番新景象, 隨著多間新穎飲食餐廳進駐, 成為新嘅飲食熱點。這間以豬主打嘅英式歐陸餐廳, 餐點都幾多元化。斧頭豬扒煙肉椰菜仔, 薯條 這個可算是招牌菜, 斧頭豬扒份量十足已經先聲奪人, 味道同樣出色, 表面烤得香口肉質保持嫩滑, 熟透而肉汁豐富, 吃落十分滋味, 配以特製醬汁薯條香脆可口。 半份煎鱸魚柳海鮮會食物賣相吸引, 沒料到西餐廳嘅煎鱸魚柳那麼美味, 魚肉香熱幼滑, 配料嘅海鮮同樣出色, 蝦肉新鮮爽脆, 蜆肉鮮味可口,加上惹味辣肉腸, 非常醒胃, 清新又美味。蒜辣欖油大蜆意粉意粉腍度適中又彈牙, 配以蒜辣欖油很惹味, 大蜆肉質豐厚清甜, 令人回味。
葵芳新都會廣場裝修之後

這間以豬主打嘅英式歐陸餐廳, 餐點都幾多元化。

斧頭豬扒煙肉椰菜仔, 薯條

半份煎鱸魚柳海鮮會

蒜辣欖油大蜆意粉
2023-01-19 104 瀏覽
係葵芳廣場行開街,想食下西餐,就諗起呢度隔離有間Salted Pig,就同屋企人過嚟一齊試吓。😃😃呢間Salted Pig啲座位好闊落,都有門口近商場、比較開陽嘅坐位,而且店員的服務態度都好好。我哋叫咗一個牛扒,5成熟,加埋佢嗰個配菜牛油薯蓉,同埋炒菜,我有薯蓉好有驚喜,唔係太漏但好有薯仔味。另外再叫左個丸肉醬意粉,意粉嘅汁好開胃,大家爭食😂😂 忍唔住再想要多一個總括嚟講今次我覺得係比我想像更加好食,食物有驚喜,推介比大家😃😃

每次嚟豬門店都係食豬手,今次我想試下新嘢!呢個Snack Platter勁多嘢!又有迷你漢堡,又有雞翼,炸魷魚圈,重點係個炸豬皮!啲炸豬皮塊塊都好大,我真係遹一次食,一試成主顧😍😍~非常脆嘅脆豬皮加少少調味已經好正了~另一樣我喜歡嘅係迷你漢堡,塊漢堡好香牛肉味~而且中間仲係好粉嫩,保持咗肉汁~上次食已經好想試Seafood Paella,飯吸收咗海鮮嘅香味,亦有湯汁嘅香味~面頭有好多海鮮,不過啲海鮮嘅味道稍淡~上次食過呢個Sauteed Greens唔錯,所以今次又再叫~仍然一貫嘅滿有蒜香味好正~上次又係飲Sangria,因為太鍾意,今次直接叫一榨!紅酒味加埋水果味好夾,一榨有差不多5,6杯~如果大家都啱飲,抵過一杯杯叫好多~而家仲有午市同晚市早鳥優惠~午市就要星期一至五晏晝12點45分前堂食用餐,結帳及離座~而晚市就星期二至五晏晝5時至7時前堂食用餐,結帳及離座,咁就有7折優惠啦!詳情可以留意返餐廳公佈~
每次嚟豬門店都係食豬手,今次我想試下新嘢!

呢個Snack Platter勁多嘢!
Snack Platter

又有迷你漢堡,又有雞翼,炸魷魚圈,重點係個炸豬皮!
Snack Platter

啲炸豬皮塊塊都好大,我真係遹一次食,一試成主顧😍😍~
Snack Platter

非常脆嘅脆豬皮加少少調味已經好正了~
另一樣我喜歡嘅係迷你漢堡,塊漢堡好香牛肉味~
而且中間仲係好粉嫩,保持咗肉汁~
Snack Platter

面頭有好多海鮮,不過啲海鮮嘅味道稍淡~
Seafood Paella

仍然一貫嘅滿有蒜香味好正~
Sauteed Greens

上次又係飲Sangria,因為太鍾意,今次直接叫一榨!
紅酒味加埋水果味好夾,一榨有差不多5,6杯~
如果大家都啱飲,抵過一杯杯叫好多~
Sangria

而家仲有午市同晚市早鳥優惠~
午市就要星期一至五晏晝12點45分前堂食用餐,結帳及離座~
詳情可以留意返餐廳公佈~
2023-01-12
Seafood Paella
Sauteed Greens
Sangria
  • 炸豬皮
2023-01-15 88 瀏覽
😊一直都想試呢間豬門店,見到晚市有早鳥優惠:星期二至五下午5時至7時前堂食用餐、結帳及離座,即可享7折優惠。梗係要抓進呢個機會啦!🌿餐廳環境開揚舒服,空間感十足,食物全部都好大份,最啱約幾個朋友開心Share!🐖烤斧頭豬扒·煙肉椰菜仔·薯條($252)豬扒烤得好香好靚,仲大份過我塊面,厚切啖啖肉,配上酸甜芒果醬汁,特別清新開胃!另外拌碟既薯條亦卜卜脆,夠曬滿足!🍤西班牙海鮮飯($228)材料豐富扎實,有青口、魷魚圈、蜆肉、魚柳、煙雞肉,我就最鐘意彈牙既大蝦,一鍋到底份量足,飯粒濕潤帶有嚼感,調味再濃郁就更好味啦!🍨瘋狂香蕉雪糕新地($88)雖然已經好飽,但見到甜品,第二個胃即時開動,窩夫溝朱古力+雲呢拿雪糕,加埋棉花糖、香蕉同大量Cream,邪惡到不得了!🌟午市早鳥優惠:顧客凡於星期一至五下午12時45分前堂食用餐、結帳及離座,即可享7折優惠。*午市早鳥優惠不適用於The Pizza Pig 荔枝角分店*另設加一服務費*不可與其他折扣及優惠推廣同時使用*不適用於節日及公眾假期

😊

🌿

🐖
烤斧頭豬扒·煙肉椰菜仔·薯條($252)

🍤
西班牙海鮮飯($228)

🍨
瘋狂香蕉雪糕新地($88)

*另設加一服務費
*不可與其他折扣及優惠推廣同時使用
*不適用於節日及公眾假期

2023-01-14 3322 瀏覽
13.01.2023 星期五 晚The Salted Pig 今晚到葵青劇場欣賞音樂劇,在新都會廣場的The Salted Pig 訂座,之前已經在沙田分店吃過一趟,印象不錯。來到廣場五樓,遠遠已經看見餐廳的飛豬logo,餐廳門頂上也有飛豬似在踏單車,很可愛呀。走進餐廳分左右兩邊,左邊一排有窗口,窗外是廣場的空中花園,相信在日間景觀會不錯;因為之前訂了座,被安排了一個近窗的沙發位置,坐得舒適。豬門店—顧名思義,最出名定是豬的美食,包括德國鹹豬手、烤斧頭豬扒、慢煮醬燒豬肋骨、腸遊世界拼盤(包括六款腸)。除了豬,亦有海陸滋味,海鮮也很受歡迎。這裡酒類飲品不少,很多cocktail 相當吸引,尤其是signature cocktail 「The Salted Pig's "Tea」,內含冰「茶」混氈酒、冧酒、伏特加,還可選擇自己喜愛的口味芒果、長島冰茶、士多啤梨 和酸蘋果。煎原條海鱸魚柳海鮮燴、鮮蝦、蜆、辣肉腸、麵包粒 $198這款是OR多人推介,所以選擇了半份試試。整條海鱸魚柳份量夠多,鮮蝦兩大隻肉質加湯汁夠鮮味,蜆肉有五、六隻,但鮮甜味不足,另外辣肉腸不辣,吃了也不知是辣肉腸,麵包粒太硬
13.01.2023 星期五 晚
The Salted Pig

煎原條海鱸魚柳海鮮燴、鮮蝦、蜆、辣肉腸、麵包粒 $198
這款是OR多人推介,所以選擇了半份試試。整條海鱸魚柳份量夠多,鮮蝦兩大隻肉質加湯汁夠鮮味,蜆肉有五、六隻,但鮮甜味不足,另外辣肉腸不辣,吃了也不知是辣肉腸,麵包粒太硬。

配菜:香蒜炒時菜$48
這個配菜份量不少,有多款蔬菜,蕃茄仔、蘆筍、冬菇,炒起來很香口
配菜:香蒜炒時菜

Mango Mule $62
芒果青瓜特飲、蜜糖柚子、薑汁啤酒
現在的薑汁啤酒不是啤酒,據說「歐洲把清啤酒味的發酵飲料都稱啤酒,所以即使不含酒精的姜汁啤酒,還是被稱為啤酒的原因」
這杯特飲青瓜味特別濃,加上其他味道,很清新的口感,配濃烈食物特別配襯。
Mango Mule

「瘋狂!香蕉雪糕新地」$88
這個新地- Go Banana Sundae包括香蕉、窩夫、棉花糖、朱古力豆、鮮奶油、雪糕,非常豐富,份量足以兩個人分享,果然瘋狂😂。窩夫如果可以脆口些會更佳,因為不想太甜,所以叫少朱古力醬,但來到仍然許多。

Go Banana Sundae
「瘋狂!香蕉雪糕新地」

不知是否坐的位置比較隱蔽,比較難找職員,但環境舒適、方便,食物質素也不錯,所以相當受歡迎,建議預訂座位會較佳。
2023-01-13
配菜:香蒜炒時菜
Mango Mule
Go Banana Sundae
「瘋狂!香蕉雪糕新地」
  • 瘋狂! 香蕉雪糕新地
2023-01-13 81 瀏覽
西餐大家都食唔少,但今次介紹既呢間就係專門食🐷既豬門店,之前已經聽過呢間既豬手好出名,當日都見到有幾枱食緊有個小食分享拼盤🍔有齊哂各種店舖名物,下次都想再黎一試🥓。當日我地仲有晚市早鳥優惠🐥因為依家星期二至五下午5時至7時前堂食用餐、結帳及離座,就可享7折優惠,所以真係好抵😍午市都有做優惠嫁,不過就不適用於The Pizza Pig 荔枝角分店。🐒烤斧頭豬扒,煙肉椰菜仔,薯條💰$252食落好Juicy💦完全無overcook情況出現,而旁邊就有個好似芒果醬咁sauce係for豬扒🥭咁食煙肉椰菜仔既時侯就可以解番膩。🐒煎原條海鱸魚柳海鮮燴,鮮蝦,蜆,辣肉腸,麵包粒(半份)💰$198第一次食呢款菜式,原來佢係類似啲高湯海鮮燴咁,但入面既Combination就有蝦,蜆,辣肉腸,麵包粒🍞雖然只係半份,但海鱸魚柳都好大份🐟個皮都好脆。🐒香蒜炒時菜💰$48🐒煙肉芝士焗通心粉💰$88另外以優惠價去加購左2個小食,時菜原來咁大份🥬係蘆筍同菇🧄加埋蒜蓉一齊炒都幾香🧀而芝士焗通心粉入面煙肉份量都好多,仲要係煙肉磚所切成,所以口感好好🥰

🐒烤斧頭豬扒,煙肉椰菜仔,薯條💰$252

食落好Juicy💦完全無overcook情況出現,
而旁邊就有個好似芒果醬咁sauce係for豬扒🥭
咁食煙肉椰菜仔既時侯就可以解番膩

🐒香蒜炒時菜💰$48

🐒煙肉芝士焗通心粉💰$88

2022-12-28 111 瀏覽
與同事收工就去咗附近商場食晚餐,聽講呢間唔錯就嚟試下。環境不錯,適合打卡影相見到有special set就落左order,點知有冇預期咁好食,special set就有牛扒可以揀🤣🤣明明係食豬出名,但我同同事就叫咗牛嚟食,天生反骨前菜係紅菜頭奶酪沙律,入邊仲有核桃,但味道麻麻🥲main course係五分熟嘅牛想講我哋等咗差唔多就快一個個鐘先上,前菜小食都食的七七八八,左催右催先上。但不得不讚,佢嘅胡蘿蔔、薯仔焗的好有驚喜,胡蘿蔔好甜,薯仔好香口!嘢飲就叫咗水果茶,落單嘅時候staff問我哋要凍or熱,我哋就以為係新鮮水果茶,就叫咗凍點知上嚟之後係齋茶包+滾水沖出嚟嘅茶湯…..😅跟住俾咗杯冰底,早知叫其他好過不過呢間既然係食豬🐷出名,咁下次我都係叫豬穩陣啲,唔好試啲special set,都係我哋唔識落單🥲
與同事收工就去咗附近商場食晚餐,聽講呢間唔錯就嚟試下。

環境不錯,適合打卡影相

前菜係紅菜頭奶酪沙律,入邊仲有核桃,但味道麻麻🥲

main course係五分熟嘅牛

點知上嚟之後係齋茶包+滾水沖出嚟嘅茶湯…..😅
跟住俾咗杯冰底,早知叫其他好過

2022-12-27 99 瀏覽
葵芳有間西班牙菜次次行過都想食!今次就等我try try佢😋店面係葵芳新都會裡面,都好大!我地今次可以做到露台味(唔係露天嘎)服務員好親切幫我地帶位同落order節日套餐💰268(頭盤+主食)頭盤-烤南瓜紅菜頭沙律🥗好特別既味道,食落去都既fresh!作為頭盤都幾開胃😋主菜-烤嫩牛肉牛肉好嫩,而且係啱啱烤完就送上黎!真係好有牛味☺️☺️佢配料都好好食!有筍,紅蘿蔔同埋焗薯仔🥔煎原條海鱸魚燴海鮮💰198(Half)熱辣辣既pan,真係係冬天食都暖下個人🤤鱸魚冇骨!食落去啖啖肉!佢同埋啲鮮蝦,辣肉腸和蜆一起整!唔錯👍飲品:水果茶

節日套餐💰268(頭盤+主食)
頭盤-烤南瓜紅菜頭沙律🥗
好特別既味道,食落去都既fresh!作為頭盤都幾開胃😋

主菜-烤嫩牛肉

煎原條海鱸魚燴海鮮💰198(Half)

飲品:水果茶