2021-03-17 358 瀏覽
在享受Tiffany 美點、食品外,還可以欣賞其首飾,人人都話要high tea。今日以take away 形式去品嘗。十分精美,細細件,真係適合胃口細細的我,下午茶精選。色香味俱全!
外賣自取
裝修華麗,環境極之優美,位置方便,令人有一個非常愉快嘅心情下進餐。仔仔18歲生日梗係要搵一個特別嘅地方同佢食呢啲特別嘅嘢啦,預早預約通知生日有迷你蛋糕送,仲會幫你寫埋字非常精美得體!4人同行,不過有最低消費要,一set 下午茶,2個set menu ! 但係淨係食環境都值回票價!所以我哋不停影咗好多相估唔到個tea set 都幾飽!我哋冇另外叫杯Tiffany blue !食物方面,都不錯👍🏻!不過啲set menu 就唔係咁值!我覺得下次如果再嚟同閨蜜👭淨tea set會啱啲😍

食物方面,都不錯👍🏻!
不過啲set menu 就唔係咁值!
我覺得下次如果再嚟同閨蜜👭淨tea set會啱啲😍

繼2017年全球唯一一間既紐約店之外,全球第二間、同時係亞洲首間Tiffany Blue Box Cafe係2019年10月就坐落係香港尖沙咀既北京道黃金地段既商業大廈入面,位置就係係Tiffany香港旗艦店入面,朗廷酒店對面。-環境入面去見到餐廳外觀,就係一個Tiffany Blue顏色既Box,店鋪既玻璃外牆全部都係唔同程度既湖水藍色,加上恰到好處既透光程度,出面既人只可以隱約見到人影,係有適當私隱度之餘又透到日光,未食已經感受到環境滿分。餐廳分為兩部份,前部份係通透既玻璃外牆Tifdany box,後部份係入面間房,會有D似show room,個人覺得出面係靚好多,影相有日光自然易D靚D。隨左店鋪既玻璃外牆、店內既牆身、梳化、張枱既大理石紋、櫥窗入面既乒乓球拍之外,呢度既餐具、茶壺、一杯一碟都係招牌既藍白相間,可以話係視角上放題。而呢D餐具都係有得買不過價錢不菲, 一套係一杯加一碟,價錢係二千蚊。-預約以前只接受walk-in排隊,但呢家可以透過上網、電話預約到,但一間環境咁靚,afternoon tea味道又出名好食既CAFE相當唔易BOOK,知道左情人節有特別既afterno

預約
以前只接受walk-in排隊,但呢家可以透過上網、電話預約到,但一間環境咁靚,afternoon tea味道又出名好食既CAFE相當唔易BOOK,知道左情人節有特別既afternoon tea set就即刻打電話預約,好好彩預約到,而預約後都好細心會有SMS confirm返個booking係book左幾點幾號。
🍰TIFFANY AFTERNOON TEA $688/2人份
VALENTINE'S DAY AFTERNOON TEA $788/2人份
VALENTINE‘S DAY AFTERNOON TEA

Afternoon tea供應時段分為兩轉,第一轉係下午2點到4點半,第二轉係4點半到7點,用餐時限90分鐘。

甜點有五款,鹹點有五款,仲有一個包點。
聽講呢一個 afternoon tea係研究左半年先推出,唔知大家食唔食到呢份tea既心機同細心呢,同埋我發覺不時入邊嘅菜式都會換下,可以遲啲食可能又唔係我依家咁多款嘅嘢食。

VALENTINE‘S DAY AFTERNOON TEA同平時既AFTERNOON TEA分別就係多一個情人節限定甜品,價錢以兩位起貴多100。

落左單之後大概5-10分鐘就上枱,速度算快,afternoon tea係用傳統既三層層架盛戴,之後就係漫長既影相時間。
🍵NO727 THE TIFFNAY BLEND $98

平時茶都係飲開earl grey,今次見到menu最貴既係有TIFFANY字眼既茶,叫 NO727 THE TIFFNAY BLEND,諗都無諗就叫左黎試。佢係加左薰衣草、雲呢嗱、玫瑰,雖然有咁多元素,但三者都無互搶味道,飲落去係花香同茶香味,味道係好fresh,好推薦一試呢個招牌茶。

鮮蝦銅鑼燒
係呢個銅鑼燒入邊包住北海道海膽、洋蔥、香芹、辣椒,上面就有魚子醬金箔做點綴。海膽食落冇腥味,銅鑼燒口感煙韌,魚子醬為個銅鑼燒帶少少鹹香味。

脆炸意大利飯⭐️
炸risotto波外表好似炸薯仔波,食落係有飯粒,口感外層酥脆但唔會覺得好厚,裡面啲飯仲熱辣辣,所以依個應該要係頭幾樣食先,凍咗就冇咁好食。內餡仲有辣肉腸、甜椒、意大利青瓜、水牛芝士,食落味道調和,好似食緊Pizza咁,口感同味道都好豐富。

黑毛豬火腿
係一個有水芹菜苗嘅蕃茄啫喱上面擺咗黑毛豬火腿,黑毛豬火腿咸咸香香幾好食,啫喱係用蕃茄嘅清湯整成,外表係晶瑩剔透,擺落口喺入口即溶,黑毛豬嘅鹹同蕃茄嘅酸味道交集。

松葉蟹肉卷
將松葉蟹肉、青檸、青蘋果、西柚醬用意大利青瓜包住,青瓜食落好爽脆亦都好清新,一絲絲嘅蟹肉好鮮甜,青檸將酸味帶入去蟹肉,非常滋味。

龍蝦包⭐️
個包係脆脆地,略乾,紅洋蔥、香蔥同蜜糖蛋黃醬配搭得宜,同龍蝦肉都好夾,將龍蝦包濃縮做一個一啖可以食到嘅大細,所以食完完全唔覺得膩。
包點
包點份量係兩個鬆餅加一個唔算大既瑪德蓮,我覺得岩岩好,份量唔會食到好濟。

1️⃣煙肉芝士鬆餅 ⭐️
煙肉芝士鬆餅

成個Tea Set最鍾意、最有驚喜就係呢個煙肉芝士鬆餅,平時食開既鬆餅都係甜既,或者好需要靠醬、CREAM帶出味道,今次呢個係一個鹹既鬆餅,切落去個陣睇落係粉狀,但一入口奶油味好重,口感係外脆內軟,入面好濕潤唔乾,煙肉同芝士非常之夾,而係鬆餅上面既紅苺碎完全起左畫龍點睛既作用,食落係極為FRESH,無諗過鹹既餅可以咁好食。
鬆餅醬

鬆餅有配CLOTTED CREAM、楓糖漿同番茄果醬,但我覺得唔需要落任何野已經好好食,因為佢本身已經夠濕潤,CLOTTED CREAM同D醬就無咩特別,正常發揮。

焦化牛油瑪德蓮、柚子瑪德蓮
瑪德蓮有兩種味道,分別係焦化牛油同柚子味,牛油味好香,如柚子味就帶少少甜味,口感內層非常酥軟,出邊就有少少香脆,大小適中食完唔會覺得滯,柚子味會比較FRESH。

迷利BLUE BOX⭐️
迷利BLUE BOX

其中一樣最鍾意既甜點就係呢個迷你版Tiffany Blue Box ,外層既白色緞帶係白朱古力,切開個box,見到藍色既荔枝慕絲包住有淡淡玫瑰花香既士多啤梨啫喱,下面係士多啤梨蛋糕,底層係口感脆脆嘅雲呢拿曲奇,咬落去所有嘢都好調和,口感非常豐富,有濕潤嘅慕絲同啫喱,加上實嘅蛋糕同脆嘅曲奇底,係味道同視覺上嘅享受。

黑加侖子藍莓慕斯⭐️
黑加侖子藍莓慕斯

甜點另外一樣最鍾意就係呢個慕斯,分別係新鮮藍莓、乳酪慕絲、加上黑加倫子醬同朱古力曲奇,整成一粒車厘子既外形,外表已經係滿分,味道食落好似食緊雪糕咁,口感係多重享受,如果多小小果肉就更加完美。

鳥巢朱古力蛋
鳥巢朱古力蛋係紐約分店既標誌性甜品,鳥蛋其實係棉花糖朱古力,咬落去幾煙韌,糖衣又唔會話太甜。鳥巢反而比朱古力蛋更出色,咬落非肖脫而且好乾身,但又唔會有炸完擺得好耐既苦味,幾爽脆。

白桃奶凍
淡淡粉紅色既係白桃果蓉,配上葡萄紅茶酵素啫喱,口感幼滑滑溜,食落提子味好出,提子味同白桃味好夾唔會互搶,甜甜酸酸咁,食落清涼又唔太甜,可以中和一下膩既感覺。

紐約芝士蛋糕
聞到少少玉桂味,蛋糕口感鬆軟,芝士就好香滑,一啖可以食晒所以唔會覺得好膩,上面果塊Tiffany朱古力就正常發揮。
特別甜品
情人節限定甜品⭐️
情人節限定甜品

呢份就係情人節限定甜品,外表係一對心型嘅盒,白色既係雲呢拿戚風蛋糕,上層係蘋果慕絲白朱古力脆片,中間夾住香檳啫喱同;而藍色既係碟豆花戚風蛋糕,上層同樣係係蘋果慕絲,中間夾住香檳啫喱同榛子朱古力脆片,碟上仲有乳酪脆粒,感覺係食緊另一個味道既迷利BLUE BOX,但blue box係慕絲為主較濕潤,呢個就係慕絲同蛋糕中間加啲脆既口感,總括嚟講係好食,情人節同情侶羅住影相為呢個tea做好好嘅結尾。
總結
以下午餐既價錢黎講,呢度確實唔平,香港最貴既應該係Rosewood,之後就係呢度,但即使咁貴我都覺得係值得,隨左環境咁靚咁適合打卡之外,野食都係令人難忘,尤其係煙肉芝士鬆餅,鹹點大部份都好出色,甜品嘅部分就正常,最鍾意就係mini blue box同黑加倫子藍莓慕絲,令我驚喜嘅係原來慕絲可以咁好食又唔會太甜,而且瑪德蓮比起出邊好食,因為格外鬆軟又唔會油。
隨左AFTERNOON TEA,呢度由朝早8點到2點有BRUNCH提供,價錢大概係200左右。仲有全日供應既餐,兩個COURSE 358,如果加多個甜品變3個COURSE就458,都可以每樣單點。
2021-02-14
黑加侖子藍莓慕斯
情人節限定甜品
  • afternoon  tea  set
2021-03-02 346 瀏覽
整間Blue Box Cafe 無論餐具、環境都採用淺藍色及白色為主,非常舒服,絕對是打卡聖地。早前沒有晚市堂食,16:30左右來到,我們叫了一個2-course,一個3-course套餐一開始,先來一杯Tiffany Blue Cocktail,非常靚,原本杯上會有藍色波波,職員幫我們倒酒上去,瞬間變成一杯好夢幻的Cocktail湯很清新,完全不覺得油膩及咸前菜選擇了北海道帶子,肉質紮實,有份量,跟椰香汁配搭很好第一道主菜是卡邦尼意粉,上面的咸蛋黃絲,職員於上菜後才於我們面前削下去,金黃色的蛋黃絲,加上意粉賣相非常靚第二道主菜是海鮮意大利飯,長長的蟶子殼上,放滿幾種海鮮,有海膽、蟶子、魷魚,意大利飯粒粒分明,不會太黏太稀,如果份量再多點就更好 甜品叫了一份栗子蛋糕,栗子份量很多,佈滿整個蛋糕上面,雪糕是雲尼拿味,質感做得不錯,不會短時間溶化,可以慢慢享受蛋糕及雪糕
早前沒有晚市堂食,16:30左右來到,
我們叫了一個2-course,一個3-course套餐

湯很清新,完全不覺得油膩及咸

前菜選擇了北海道帶子,肉質紮實,有份量,跟椰香汁配搭很好

2021-01-20
2021-03-01 330 瀏覽
朋友遲左成個月先同我慶生,話帶我去間靚靚cafe,原來就係呢間Tiffany box cafe😍😍個環境真係好靚!影相打卡一流!我哋去到已經停影相,佢哋既茶上得好快,我叫左Earl grey 朋友叫左breakfast tea, 兩款都好飲而且個茶壺同茶杯都好靚好適合影相,記得要著靚靚去著白色就比較適合佢既tea set 一共有三層,最頂係甜點,中間咸點,最底係scone同有少少似muffin質地既蛋糕,唔太肯定,哈哈...個scone 好食,我就無加到佢啲醬,朋友加左覺得唔錯咸點略嫌炸物唔夠熱同脆,其他都幾好,最鍾意魚子醬果個,夠香甜點部份係我最滿意既,特別係紅色似車厘子果款,酸酸地,有芝士得黎鄈唔漏,大推

而且個茶壺同茶杯都好靚
好適合影相,記得要著靚靚去
著白色就比較適合

個scone 好食,我就無加到佢啲醬,朋友加左覺得唔錯

咸點略嫌炸物唔夠熱同脆,其他都幾好,最鍾意魚子醬果個,夠香

2021-02-27
2021-02-22 364 瀏覽
幾個月前食過afternoon tea,今次就是試一試Fine dine。適逢朋友生日,這個月做推廣,生日可以嘗試mini Tiffany box。Fine dine 也是很好的體驗,味道高質素。一時間花多眼亂,樣樣都想試,真是選擇困難症。最後,還是選了自己最喜愛的菜式,別的就唯有留待下次再試。我揀北海道帶子、車厘茄濃湯、海鮮意大利飯,朋友就揀了另外兩款主菜是墨魚汁飯及三文治。帶子非常出色,火候控制得恰到好處。車厘茄凍湯也非常驚喜,層次感十足。主菜方面,我們選的三款主菜,只是三文治沒太大特別,其餘的也很好。以往的Tiffany box,是regular size。今次可以試Mini box,淺嘗也不錯。
北海道帶子
意大利海鮮飯
墨魚汁意大利飯
Mini  Tiffany  box
2021-02-22 255 瀏覽
去年遊東京時,未必在表參道堂食,只能外賣,今次終於可以一嚐。每月都會轉餐牌,適逢6月開始炎熱,餐品都轉為清新系統。除了可以Afternoon tea之外,還有Fine dine,可以下次再試。基本上都好好食,每款都是用心製作。
基本上都好好食,每款都是用心製作。
2020-06-18
high tea食得唔少,今次來Tiffany blue box是因為和朋友一起慶祝大家生日,於是想找個高貴特別未去過的地方慶祝一下藍色盒子是靚的,不過今次被安排坐最入的房,有點侷又因為有bb不斷大叫令整個環境有點嘈,令享受下午茶的時間打了點折扣。是日點了二人下午茶餐最特別是鬆餅,不是一般的甜鬆餅,而是煙肉咸鬆餅,很特別很好味貝殼蛋糕夠鬆軟各樣甜點也不會太甜,味道剛剛好點了藍色香檳,酒精唔輕,不過藍色實在好靚可惜是生日午飯才有小蛋糕送(午市少人所以才有這生日優惠?下午茶都唔見得多人呢!莫非午市貴些所以值得送生日小蛋糕?下午茶好平咩?又唔覺想吸引客人,想來慶祝的客人滿意,其實可以大方些,唔想送蛋糕,在tea set寫個生日快樂亦可特顯細心窩心。)

是日點了二人下午茶餐

貝殼蛋糕夠鬆軟
各樣甜點也不會太甜,味道剛剛好
點了藍色香檳,酒精唔輕,不過藍色實在好靚

可惜是生日午飯才有小蛋糕送
2021-01-18
下午茶
特別推薦大家SWEETS 甜點:✅Mini Blue Box 迷你Blue BoxSAVORIES 鹹點:✅Risotto Ball 脆炸意大利飯✅Lobster Roll 龍蝦包PASTRIES 包點:✅Bacon & Cheddar Cheese Scone 煙肉芝士鬆餅✅Brown Butter Madeleine & Yuzu Madeleine 焦化牛油馬德蓮、柚子馬德蓮《Mini Blue Box》依個Blue Box好靚😍🔵😍,係佢signature Tiffany Blue嘅顏色,好啱影相📸️,本身以為打卡野都唔會好食,不過原來都幾好食,佢包含咗荔枝mousse➕玫瑰士多啤梨jelly🌹➕士多啤梨cake🍓➕雲呢拿cookie,好fresh,所有味道都食到,唔會混合咗一齊《Risotto Ball》有兩樣野係要襯熱熱地快d食咗先🔥😂,呢個就係其中一樣,炸粉好脆又唔會好厚,入面有辣肉腸、甜椒、意大利青瓜、mozzarella🧀,不過混埋咗就唔係好分到每一樣野個味,淨係覺得夾埋一齊都好食🤗《Lobster Roll》Mini版嘅龍蝦包好得意🦞,個味都唔錯,個包仲係脆脆
特別推薦大家

Tiffany  Afternoon  Tea

《Mini Blue Box》

《Risotto Ball》

《Lobster Roll》
Mini版嘅龍蝦包好得意🦞,個味都唔錯,個包仲係脆脆地🍞

《Bacon & Cheddar Cheese Scone》
呢個就係第二樣要襯熱熱地食🔥,平時嘅afternoon tea食嘅scone多數係牛油 / 提子乾,依個煙肉芝士scone好特別🥓🧀,係比較重味d,佢嗰度有三隻sauce配pastries,我哋覺得依個scone配maple syrup楓糖漿🍯係最match😋食落又唔覺得好膩

《Brown Butter Madeleine & Yuzu Madeleine》
依個Madeline係好surprise🤩,我哋以為係好普通嗰d,點知係好好食😂,好鬆軟,牛油同柚子味都出,食多幾舊都得🥠🤤🤤

*Tiffany afternoon tea menu寫2️⃣點鐘先開始供應,不過原來1️⃣2️⃣點已經可以order😈
**有跟coffee or tea,叫其他餐飲就補返差價就得,Belgium chocolate🍫/ mocha☕️ +$10,另外Tiffany Blue Cocktail🍸 +$80
***適逢新年,仲有好leng leng嘅利是封🧧送
Tiffany  Afternoon  Tea
2021-02-04 229 瀏覽
The Tiffany Blue Box Cafe💙Afternoon tea set $688/2位加左$88 Tiffany blue cocktail (statement blue) 呢杯cocktail 可選有酒或無酒精,竟然黎得打卡就要必點😏 相機記得ready定📸黎到時一球白色泡泡咁,侍應會倒透明cocktail睇住佢溶化會變成Tiffany blue嘅cocktail 🍸超治療咸點:大部份都幾好味煙肉鬆餅係幾香口,瑪德蓮就不過不失highlight❣️魚子醬撻🐟、迷你龍蝦包🦞 不過個蕃茄啫喱就麻麻🤭可能我唔惜欣賞甜點:- 車厘子🍒造型而入面實質係藍莓🫐,酸酸甜甜幾開胃!- 鳥巢朱古力蛋🥚嘅朱古力真係好麻麻,又咬又唔好食,所以-芝士蛋糕上面個層朱古力大家都唔好食喇🤭呢到嘅朱古力🍫⋯⋯唔好浪費自己quota- 最搶眼嘅迷你Tiffany gift box,初初以為出面個層係糖皮幾驚,原來係mousse 黎,裡面仲有玫瑰花醬,唔差嘅😌每人均消費$4XX 食物 🌟🌟🌟🌟環境 🌟🌟🌟🌟🌟服務 🌟🌟🌟🌟🌟CP值 🌟🌟🌟🌟會再光顧嗎?會,下次想試下lunch🍽😙希望大家鍾意我嘅飲飲食食

The Tiffany Blue Box Cafe💙

Afternoon tea set $688/2位

咸點:大部份都幾好味
煙肉鬆餅係幾香口,瑪德蓮就不過不失
highlight❣️魚子醬撻🐟、迷你龍蝦包🦞
不過個蕃茄啫喱就麻麻🤭可能我唔惜欣賞

甜點:
- 車厘子🍒造型而入面實質係藍莓🫐,酸酸甜甜幾開胃!
- 鳥巢朱古力蛋🥚嘅朱古力真係好麻麻,又咬又唔好食,所以

每人均消費$4XX
食物 🌟🌟🌟🌟
環境 🌟🌟🌟🌟🌟
服務 🌟🌟🌟🌟🌟
CP值 🌟🌟🌟🌟
會再光顧嗎?會,下次想試下lunch🍽😙

希望大家鍾意我嘅飲飲食食系列
🌚coffee tea 餓 mi 🌚
2021-02-02
  • Statement  blue
  • Afternoon  tea
2021-01-26 382 瀏覽
由佢開到而家一路而嚟都好想食,咁啱同朋友講起,就gogogo啦。價錢就一定唔算平,但我覺得好好食,而且環境係舒適嘅。Tiffany blue cocktail,呢杯飲品充滿驚喜。而且好有gimmick。主角嚟喇,當然要手機食先啦,一身港女裝當然要影十分八分鐘先開始食啦而且四周圍嘅人都係相機食先。整體嚟講,係好食嘅,而且唔知係咪因為慢慢食嘅關係。我地最後係食唔晒。而且我覺得佢啲甜點唔算好甜,好啱我胃口。未試食嘅朋友可以一試。
價錢就一定唔算平,但我覺得好好食,而且環境係舒適嘅。
而且四周圍嘅人都係相機食先。

未試食嘅朋友可以一試。
2021-01-13 303 瀏覽
老婆生日, 預先Book左枱一到左就有位原本可以坐房入面,但因為未執好枱侍應就安排坐出面,有d失望節日關係,所以叫左個X‘mas 既Tea SetTiffany Blue Cocktail x 2 + 3層糕點 + 2杯飲品食物方面, 本身冇咩期望, 但試落某幾樣鹹點唔錯唯獨第三層包點方面,略為有D普通因為冇預先講定係生日, 食到最頂嗰層先叫侍應幫手寫返Happy Birthday 塊牌侍應服務唔錯整體黎講, 如果係諗住打卡或者節日可以一試
老婆生日, 預先Book左枱

一到左就有位
原本可以坐房入面,但因為未執好枱
侍應就安排坐出面,有d失望

節日關係,所以叫左個X‘mas 既Tea Set
食物方面, 本身冇咩期望,
但試落某幾樣鹹點唔錯
唯獨第三層包點方面,略為有D普通

侍應服務唔錯

整體黎講, 如果係諗住打卡或者節日可以一試
2021-01-03
  • afternoon  tea  set
隱身在商業大廈嘅Blue Box Cafe,而家上網都唔難book位由半透明玻璃構成Tiffany Blue主題貫穿成餐廳餐牌睇晒今次tea set食乜嘢佢哋都提供其他散叫餐點餐具都係Tiffany出品,夠晒精緻Earl Grey好香~夢幻Tiffany Blue  Afternoon Tea上枱速度都算快,梗係要影幾張靚相先啦趁鬆餅仲熱快d食左先冇諗過鹹嘅鬆餅可以咁好味成Tea Set最鍾意就係呢個煙肉芝士鬆餅外面好脆,裡面好濕潤唔乾,食到淡淡牛油香煙肉同芝士非常夾,鹹香嘅滋味令到我好想再食瑪德蓮有兩種味道–原味同柚子味,細細個食完唔會滯我鍾意柚子多啲,有種清香~瑪德蓮嘅質素都唔錯!鹹點我覺得大部分都幾好味,除左果個番茄啫喱有啲怪😂炸risotto波外層酥脆,裡面啲飯熱辣辣,芝士味好重龍蝦包嘅麵包皮就偏硬,青瓜捲好爽脆,蟹肉一絲絲好味甜品嘅部分我就覺得正常啦!提子啫喱奶凍好重提子味,幾特別嘅細細粒聖誕樹一開始食落覺得有花香味睇番menu先知係茉莉花慕~芝士蛋糕上面果塊嘢唔好食啊哈哈哈哈哈擺喺「鳥巢」上嘅藍色蛋望落都幾得意但咬落超硬😂朱古力味麻麻哋其實都食唔出裡面包棉花糖最靚就係呢個迷
由半透明玻璃構成
Tiffany Blue主題貫穿成餐廳

餐牌睇晒今次tea set食乜嘢
佢哋都提供其他散叫餐點

餐具都係Tiffany出品,夠晒精緻

Earl Grey好香~

夢幻Tiffany Blue  Afternoon Tea
上枱速度都算快,梗係要影幾張靚相先啦

趁鬆餅仲熱快d食左先
冇諗過鹹嘅鬆餅可以咁好味

成Tea Set最鍾意就係呢個煙肉芝士鬆餅
外面好脆,裡面好濕潤唔乾,食到淡淡牛油香
煙肉同芝士非常夾,鹹香嘅滋味令到我好想再食

瑪德蓮有兩種味道–原味同柚子味,細細個食完唔會滯
我鍾意柚子多啲,有種清香~瑪德蓮嘅質素都唔錯!
煙肉芝士鬆餅

鹹點我覺得大部分都幾好味,除左果個番茄啫喱有啲怪😂
炸risotto波外層酥脆,裡面啲飯熱辣辣,芝士味好重
龍蝦包嘅麵包皮就偏硬,青瓜捲好爽脆,蟹肉一絲絲好味

甜品嘅部分我就覺得正常啦!
提子啫喱奶凍好重提子味,幾特別嘅

細細粒聖誕樹一開始食落覺得有花香味
睇番menu先知係茉莉花慕~

芝士蛋糕上面果塊嘢唔好食啊哈哈哈哈哈
下午茶甜品

擺喺「鳥巢」上嘅藍色蛋望落都幾得意
但咬落超硬😂朱古力味麻麻哋
其實都食唔出裡面包棉花糖
鳥巢朱古力蛋

最靚就係呢個迷你版Tiffany Blue Box
真係好得意,白色緞帶係白朱古力
切開黎一睇究竟
原來包住塊紅色jelly
味道有驚喜,淡淡嘅玫瑰花香,唔會好甜
外層都係mousse嘅質地,都幾清新,底層脆脆地

餐廳外嘅聖誕樹都襯得好靚🎄
整體來講,環境係特別嘅!沈浸在藍色嘅世界
食物嘅質素中上,食完唔會有種好漏嘅感覺
煙肉芝士鬆餅令人難忘

2020-12-17
下午茶甜品
2021-01-11 4414 瀏覽
這間餐廳一直都想來試試,剛巧靚靚表姐生日,所以在2個星期前訂位了雖然餐廳面積細,但Tiffany blue好柔和,客人不算太多,坐得都舒服我們點了2人tea set$688,包咖啡或茶,有加一收費,用餐時限90分鐘值得要讚賞是服務好暖心飲茶會自動加熱水可以即場免費加生日牌幫客人影相會將食物擺放好位置,令你影到滿意實在好窩心。主角三層tea set終於出現了賣相好吸引一上枱已經聞到香噴噴了,食了這麽多次afternoon tea第一次感受到食物香味撲鼻上層(甜品):mini blue box - 造型好靚呀外層有清香的荔枝慕絲,中間是玫瑰士多啤梨啫喱,底層有少少士多啤梨蛋糕,不會太甜,味道有層次,好好食黑加侖子藍莓慕絲 - 外型似車厘子,外層用了乳酪慕絲,食落一點也不膩,又有黑加侖子香味,中間有一粒藍莓,甜度適中,口感豐富鳥巢朱古力 - 造型好玩味以為係普通朱古力,原來內餡有棉花糖,外層脆皮內層煙煙韌韌,好好味白桃奶凍 - 面層鋪滿白桃味啫喱,混入奶凍食,增加幼滑感,又不會太甜,正紐約芝士蛋糕 - 未食已經聞到好香玉桂味,芝士蛋糕軟硬適中,芝士入口香滑,同蛋糕底層的玉桂粉份外夾,不會太膩

值得要讚賞是服務好暖心
飲茶會自動加熱水
可以即場免費加生日牌
幫客人影相會將食物擺放好位置,令你影到滿意
實在好窩心。

主角三層tea set終於出現了
賣相好吸引

上層(甜品):
mini blue box - 造型好靚呀

鳥巢朱古力 - 造型好玩味

中層(咸點)
鮮蝦銅鑼燒 - 銅鑼燒面頭有魚子醬及金泊點綴,餡料混合了海膽等配料,意外地無腥味,好食

脆炸意大利飯 - 圓波波造型,入面餡料豐富,有辣肉腸,甜椒,芝士等,香脆好好食

黑毛豬火煺 - 啫喱面頭放了咸咸香香的ham,而啫喱用番茄清湯整成,晶瑩剔透,層次分明,入口即溶,看得出有用心製作

松葉蟹肉卷 - 外層用青瓜片包住蟹肉及青蘋果等配料,口感清新

龍蝦包 - 略嫌面包有點乾,勝在龍蝦肉同醬料味道配合得剛好

下層(包點)
煙肉芝士鬆餅 - 我第一次食咸味鬆餅,竟然出奇地好食
煙肉味突出,口感豐富,味道有層次
有點似食雞批感覺。
牛油及柚子瑪德蓮(各2件) - 牛油味好香,柚子甜蜜,瑪德蓮外層香脆,內層鬆軟,好好食

有2樣甜品打破了我以前的觀感,第一是慕絲,我非常不喜歡食,覺得好膩及太甜,但今日的慕絲令我沒有這感覺,原來可以咁好食
第二是瑪德蓮,我覺得略油及質感麻麻,但今日的瑪德蓮外脆內軟,真的好味

還要讚賞一下廚師,在食品造型及味道一點也不馬乎
甜品不會一味死甜,咸點又很出色,勝過其他主打食tea的餐廳

2021-01-10
2021-01-11 222 瀏覽
The interior is absolutely beautiful with the signature Tiffany blue everywhere! The afternoon tea set is pretty good with my favourite being their savoury scone. The rest of the food was not not particularly mindblowing. The cheesecake was pretty good though! Great place for a celebration and for the aesthetic! But do book it in advance!
2021-01-10