2021-09-07 103 瀏覽
THIS PLACE IS CHILL AF 😎 Bookmark it now or i am you will regret @theupperdeck .Located next to Tung Chung Sheraton Hotel The view the service the food...everything is so on point 🤩.For starter : Prawn Cocktail Prawns tossed in a classic rose coloured Prawn Cocktail Sauce with sliced lettuce 🥬 in it Crunchy and refreshing And look at the size of the prawn 🦐 Main: Wet age hanger steak prime with welted greens (fried kale) Highly recommend to try out the steak 🥩 as they have dried and wet age stea
For starter :
Prawn Cocktail
Crunchy and refreshing
Main:
Highly recommend to try out the steak 🥩 as they have dried and wet age steak provided which quiet rare in HK
The hanger steak is lean but super juicy and tender
Pairing with their Chimichurri Sauce 🥳 is superrrrrrrr delicious
Not to mention their fried garlic kale 🥬 just on point and not to salty yet not over cook
Chicken Burger 🐓 🍔 with fries
The size of the chicken is crazy 😝
I can barely-held-together gobful of hot meaty deliciousness 😋
Super sloppy and juicy
Fries 🍟 size is just right and with their home made seasonings is sth i would crave for at night 😭

They even have snooker and live band show at night
With the view of HK airport by the harbour
What more can i ask for?
Service is also on point and professional
Definitely will revisit again 🥳

2021-09-07
  • 頂級安格斯肉眼扒
2021-09-01 958 瀏覽
假日入去東涌行outlet順便去東涌喜來登酒店灣景薈試新餐廳灣景薈係酒店嘅商場但入面嘅餐廳價錢其實都好親民我地特登揀左上層嘅一間餐廳 the upper deck貪佢可以望到海景感覺好chill呀~餐廳有好多落地玻璃感覺好光猛開揚仲可以望住飛機升降好特別!而且喺餐廳中間仲放置左張美式桌球枱好正~有得食又有得玩!我地玩左一輪先食野~侍應都好貼心咁提醒我地食物ready好先上枱嘅係餐包有兩款微暖,都唔會乾硬配香草牛油食唔錯!主食我地揀左chicken burger 同tagliatelle個chicken burger好大份勁大件炸雞我地請侍應幫我地切半咁就可以開心share~炸雞都好嫩滑好juicy配千島醬好開胃~薯條調左味咁就食已經好正!又熱又脆!Tagliatelle非常抓汁今次唔係配忌廉咁就無咁膩芝士同煙肉滿是鹹香再加上雞油菇又香又好食食飽飽望下飛機又去玩下桌球勁寫意~
假日入去東涌行outlet
順便去東涌喜來登酒店灣景薈試新餐廳

灣景薈係酒店嘅商場
但入面嘅餐廳價錢其實都好親民

我地特登揀左上層嘅一間餐廳 the upper deck
貪佢可以望到海景
感覺好chill呀~

餐廳有好多落地玻璃
感覺好光猛開揚
仲可以望住飛機升降
好特別!
而且喺餐廳中間仲放置左張美式桌球枱
好正~有得食又有得玩!

我地玩左一輪先食野~
侍應都好貼心咁提醒我地食物ready好
先上枱嘅係餐包
有兩款
微暖,都唔會乾硬
配香草牛油食唔錯!

個chicken burger好大份
勁大件炸雞
我地請侍應幫我地切半
咁就可以開心share~

炸雞都好嫩滑好juicy
配千島醬好開胃~
薯條調左味
咁就食已經好正!
又熱又脆!

又去玩下桌球
勁寫意~

2021-08-28
2021-08-31 76 瀏覽
要有靚景又唔同人迫,唯有去搵啲隱世餐廳,俾我搵到間美式餐廳chill吓😙 一整片落地玻璃,對正海景,同時望住飛機此起彼落✈️ 啱晒mark定喺週末慢活享受一吓🥰我哋點咗兩個Weekend Brunch 🍽 包前菜、主食同甜品😛 𝓢𝓽𝓪𝓻𝓽𝓮𝓻𝓼𝗘𝗴𝗴𝘀 𝗕𝗲𝗻𝗲𝗱𝗶𝗰𝘁 𝗧𝗵𝗲 𝗗𝗲𝗰𝗸𝘀 𝗦𝘁𝘆𝗹𝗲流心水波蛋嘅賣相非常吸引😍 煎香嘅煙肉,再配上微酸荷蘭醬,連個包都有少少脆邊👍🏻 切好一啖入口,所有食材夾埋好正,近排食過最好嘅班尼迪蛋🤤𝗦𝘁𝗲𝗮𝗸 𝗧𝗮𝗿𝘁𝗮𝗿𝗲牛肉他他擺盤精緻,份量估唔到咁大份,配上鵪鶉蛋,令新鮮生牛肉嘅口感更嫩滑😋另外酸魚仔同多種配料,可以根據自己喜好添加調味👍🏻 放上脆薄嘅麵包上,增加口感層次同平衡味道✨ 𝓜𝓪𝓲𝓷𝗦𝘁𝗲𝗮𝗸 𝗮𝗻𝗱 𝗘𝗴𝗴𝘀 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗙𝗿𝗶𝗲𝘀牛排上加咗隻鮮黃色煎蛋,影相特別搶鏡🍳 切開牛肉嗰一刻都未覺好特別,但一咬落去就覺得肉質夠軟嫩、又有牛味💕 本身簡單鹽同胡椒嘅調味已經好好食,比想像中好好多,再加上大量脆炸薯條🍟 煎香又夠甜嘅蕃茄,呢份主食好滿意😬𝗣𝗮𝘀𝘁𝗮 𝗼𝗳 𝘁𝗵𝗲 𝗗𝗮𝘆前菜都好豐富,叫咗一個是日蕃茄意粉🍅 好多蕃茄仔,甜酸適中,
Weekend  Brunch

𝓢𝓽𝓪𝓻𝓽𝓮𝓻𝓼

𝓜𝓪𝓲𝓷

𝗣𝗮𝘀𝘁𝗮 𝗼𝗳 𝘁𝗵𝗲 𝗗𝗮𝘆
前菜都好豐富,叫咗一個是日蕃茄意粉🍅 好多蕃茄仔,甜酸適中,意粉掛上濃郁嘅蕃茄醬汁,幾好食😛

𝓓𝓮𝓼𝓼𝓮𝓻𝓽
Dessert

跟餐紅苺味、雲呢嗱嘅雪糕,唔錯🍨

𝓓𝓻𝓲𝓷𝓴𝓼

𝗖𝗮𝗳𝗳𝗲 𝗟𝗮𝘁𝘁𝗲 正正常常😛
𝗧𝗿𝗼𝗽𝗶𝗰𝗮𝗹 𝗣𝘂𝗻𝗰𝗵 紅苺味唔假,冇嗰種藥水死甜,少有又好睇又好飲嘅鮮紅色mocktail😂

整體來講環境開揚,食物好食,識得玩桌球仲可以玩兩吓🎱 侍應幾nice、好舒服嘅餐廳,性價比好好,值得再encore🥰

💖 Weekend brunch $228/each
💖 Steak & Egg +$88
💖 Caffe Latte $35
💖 Tropical Punch $75
Weekend  Brunch
Dessert
  • 𝗧𝗿𝗼𝗽𝗶𝗰𝗮𝗹 𝗣𝘂𝗻𝗰𝗵
2021-08-28 102 瀏覽
假日想去啲遠黎煩囂嘅地方,訓到晏一晏然後入左黎東涌嘅upper deck食brunch, 雖然位置唔近地鐵站,但勝在餐廳環境真係夠晒chill, 窗邊位睇到海景Weekend Brunch menu👇Starter有法包仔,egg benedict同cob salad, 雖然只係starter, 但salad同egg benedict份量都幾大架!仲要由其個配煙肉嘅benedict超級好食呀!Mains就揀左steak同fish and chips, 同樣地份量比想像中大份啊😳唔知係咪因為呢間餐廳都幾多外國人黎食所以特別大份。Medium rare嘅steak整得好出色,夠juicy夠冧身個炸魚都好香口,魚肉嫩滑。啲薯條份量真係好多,加上係粗身薯條,原諒我地兩個女仔真係食唔晒😂最後第二個胃再食埋一人兩球雪糕成個brunch真係好夠飽到唔駛食晚餐,都幾抵呀!
Weekend Brunch menu👇
最後第二個胃再食埋一人兩球雪糕
成個brunch真係好夠飽到唔駛食晚餐,都幾抵呀!
2021-08-14
坐車坐到有少少心情煩躁😔慶幸餐廳補救,嘢食出色環境好餐包可以配橄欖油或者牛油。唔知係咪因為我唔係外國人嘅關係都係比較唔健康,鍾意麵包配牛油,橄欖油咁健康嘅嘢真係唔係好啱我。The American BLT $148我想講呢個漢堡真係真材實料,超級飽肚。漢堡扒,煙肉,蕃茄,洋蔥圈,車打芝士,生菜。個人認為漢堡一定要有肉芝士生菜蕃茄,先可以稱之為真正嘅漢堡。佢嘅麵包好脆口,而且你見到佢係超級足料。漢堡肉仲有得揀幾多成熟,真係大鄉里第一次聽。所有漢堡都配左薯條,佢啲薯條好夠味,而且就算放咗一陣都仲脆👏頂級安格斯肉眼扒 10安士 $358我想講佢賣相係已經攞滿分,個樣已經係好Juice,同平時出面嘅肉質好明顯唔一樣。佢仲可以選擇一樣配菜同埋醬汁。醬汁店員推介我哋要chimichurri阿根廷青醬。扒咬落去果然唔一樣,佢個口感同平時嗰啲真係好唔一樣,佢唔會好乾,反而係好Juice,加埋個醬汁更加出色,果然冇推介錯。超級建議食扒。配菜方面嘅通心粉一嚟到已經好香嘅黑松露味,面頭仲要好多嘅芝士粉,食落去其實真係好好食,不過個漢堡同埋塊扒真係好夠飽,超級飽肚,好想繼續食但係食唔落,所以絕對唔可以睇小得兩
坐車坐到有少少心情煩躁😔
慶幸餐廳補救,嘢食出色環境好

餐包

The American BLT $148

頂級安格斯肉眼扒 10安士 $358

配菜方面嘅通心粉一嚟到已經好香嘅黑松露味,面頭仲要好多嘅芝士粉,食落去其實真係好好食,不過個漢堡同埋塊扒真係好夠飽,超級飽肚,好想繼續食但係食唔落,所以絕對唔可以睇小得兩樣主食,其實真係好夠飽。佢係超級香嘅黑松露味,而且食落唔會好乾,所以我覺得值得食。

去廁所仲比我發現佢真係好多肉放喺度,睇得出佢係高級嘅肉,高級扒房果然係唔一樣

黃昏去嘅時候仲天光,到晚上嘅時候個感覺完全唔一樣,好有氣氛。當日既晚上都好多人,同埋佢仲有酒吧位,又有得玩桌球,真係好relax,好chill。

我想講比起之前樓下食嗰間除咗感覺唔一樣,氣氛唔一樣,仲要望到機場之外,嘢食真係出色好多。

而且呢度我發現係外國人居多,佢哋仲會帶埋小朋友來玩同食,而且隔離就係酒店,落嚟食嘢都一流。再加上有少少偏僻,相對於小人,所以都幾舒服。
  • 安格斯肉眼扒
  • The  American  BLT
  • 黑松露通心粉
2021-08-25 73 瀏覽
好正 #午餐 分享 ~ 西餐走進餐廳時就見到有一張桌球枱正給幾位客人玩着覺得幾正喎😊😊裝修時尚又寬敞又有無敵大海景👍👍感覺真係好舒服😄😄~Set Lunch A $168 #STARTER: ONION SOUP 滿滿洋蔥的餐湯,味道很香濃😋😋配上自家製的餐包好味😋😋#MAIN: THE AMERICAN BLT BURGER漢堡包材料豐富洋蔥圈,煙肉,芝士,漢堡扒,蕃茄漢堡扒我要咗全熟 唔鞋口😄仲保留有肉汁喎😋😋~餐飲 凍咖啡~BBQ Smoked Devil Baby Chicken 香烤燻製春雞 $228春雞嫩滑配了成十幾廿粒彩色的bb薯仔迷迭香草味芳香入味份量十足😋😋~The Upper Deck Caesar Salad 凱撒沙律 $88有條酸漬白鳳尾魚,很特別啊😊 這是用大大片的芝士😋~另加Iced Lemon Tea $35兩人食到好飽仲忘記咗set lunch 係仲有甜品😂我哋想埋單時店員提我哋仲有甜品先至記得😂😂甜品係每日不同~ 是日甜品 今次係朱古力慕絲蛋糕配雲呢拿雪糕😄😋
好正 #午餐 分享 ~ 西餐

又有無敵大海景👍👍
感覺真係好舒服😄😄

~Set Lunch A $168
#STARTER: ONION SOUP
滿滿洋蔥的餐湯,味道很香濃😋😋配上自家製的餐包
好味😋😋
漢堡包材料豐富
洋蔥圈,煙肉,芝士,漢堡扒,蕃茄
漢堡扒我要咗全熟
唔鞋口😄仲保留有肉汁喎😋😋

~餐飲 凍咖啡

春雞嫩滑配了成十幾廿粒
彩色的bb薯仔
迷迭香草味芳香入味
份量十足😋😋

有條酸漬白鳳尾魚,很特別啊😊 這是用大大片的芝士😋

~另加Iced Lemon Tea $35

甜品係每日不同

~ 是日甜品
今次係朱古力慕絲蛋糕配雲呢拿雪糕😄😋

2021-08-24 77 瀏覽
對住海景食晚餐,人都開心啲~Maryland crab cake外層好鬆脆,內裏有好多蟹肉,最加分係個墨西哥辣蛋黃醬加入了芒果肉,甜中帶辣,刺激味蕾!Prawn cocktail我最愛的頭盤,用咗Cocktail杯去裝啲蝦,賣相好有心思。粉紅熟蝦帶住一絲絲的鮮甜,底下仲有沙律用上自家製雞尾酒汁,很有特色。Westtholme Waygu Rump M4/M5呢間餐廳用到特製的涷肉櫃~大廚每日都好專注處理啲牛扒,務求做到best of the best!呢款屬於21-30日乾式熟成牛肉~食落果然嚐到牛肉本身天然的風味!甜美多汁,可能因熟成過程中內層水分融入牛肉纖維中,使油花分布更集中且多汁甘甜!我呢個牛魔王終於嚐到乾式熟成牛扒的魅力了!Truffle Mac & Cheese芝士控一定鐘意!略嫌麵包糠有點多。但松露味香濃,而且份量都好夠!Sautéed Mushroom多種不同的雜菇!除咗牛油,仲有香料一起炒,特別好吃~星期六晚上仲會有Live Music 🥰💗大家可以一邊欣賞無敵海景,一邊歎酒聽歌,與情人共晉晚餐👫
對住海景食晚餐,人都開心啲~

Maryland crab cake

Prawn cocktail
底下仲有沙律用上自家製雞尾酒汁,很有特色。

Westtholme Waygu Rump M4/M5

Truffle Mac & Cheese

Sautéed Mushroom
多種不同的雜菇!除咗牛油,仲有香料一起炒,特別好吃~

星期六晚上仲會有Live Music 🥰💗
大家可以一邊欣賞無敵海景,一邊歎酒聽歌,與情人共晉晚餐👫
1K
2021-08-20 93 瀏覽
#東涌 😎假日唔想再留喺市區, 希望看看海、看看樹! 相約好友來一個 Weekend Brunch! ✈邊看飛機起飛, 邊看海景, 是多令人身心愉快的一件事! 餐廳全場滿座是有原因的! 💰$228 per person, 只限星期六及日 12noon – 3pm! 💁‍♀️店員先奉上麵包籃🥖, 我們邊食邊看海, 再吹吹水! 😋Starters: 3選1, 我們選 🍳Egg Benedict the decks style & 🥩Steak Tartare! 🐄牛肉他他好好味, 未至於打至變蓉的牛肉, 有點點咬口但無筋, 散發淡淡肉味! Egg Benedict 做得好好, 唔會成塊包都係水, 醬汁亦煮得剛剛好! 😋Mains: 5選1, 我們選 🍟Fish and Chips & 🍝Pasta of the Day! 有點驚嚇, 🐟魚柳超厚身及大條, 炸漿薄而脆, 唔腥肉質嫩滑! 🍝Pasta of the Day 係🍄菇菇意式雲吞, 濃濃的雜菌味, 又香又滑, 雲吞皮唔厚, 餡料豐富, 滿滿的🧀芝士片, 不消一會食晒! 🍨再來2球朱古力雪糕 + 1球雲尼拿雪糕, 各自來一杯咖啡, 為今

💁‍♀️店員先奉上麵包籃🥖, 我們邊食邊看海, 再吹吹水!

🍨再來2球朱古力雪糕 + 1球雲尼拿雪糕, 各自來一杯咖啡, 為今個 weekend 劃上完美的句號!

😎糖是獨立包裝的方糖, 好別緻, 首次看到!

2021-08-20 77 瀏覽
東涌不嬲都係美食沙漠最近見到新開酒店內有唔少新嘅餐廳今次就試下用openrice訂枱仲有85折餐廳座位同埋餐枱都幾闊落,坐得幾舒服不過今次遲咗book枱所以冇窗邊坐,望唔到海景場中間仲有張桌球枱感覺幾chill當晚係星期六嚟8點開始仲有live band添🎶不過如果想靜靜地食就可能要早少少嚟食喇餐廳侍應多數係外籍人士所以落單等等都係用英文為主乾式熟成安格斯肉眼扒10oz($358)餐廳牛扒都係熟成牛扒嚟有分乾/濕式熟成唔係間間都有得食👍叫咗7成熟都真係剛剛好而且做到外層香脆、入面又多肉汁真係抵讚👍👍龍蝦意大利燴飯($298)呢個又係有驚喜!龍蝦好新鮮彈牙🦞飯質地剛剛好,唔會過硬而且味道都濃郁呢間餐廳好啱嚟撐枱腳~~
東涌不嬲都係美食沙漠
最近見到新開酒店內有唔少新嘅餐廳
今次就試下
用openrice訂枱仲有85折

餐廳座位同埋餐枱都幾闊落,坐得幾舒服
不過今次遲咗book枱所以冇窗邊坐,望唔到海景
場中間仲有張桌球枱感覺幾chill
當晚係星期六嚟
8點開始仲有live band添🎶
不過如果想靜靜地食就可能要早少少嚟食喇

餐廳侍應多數係外籍人士
所以落單等等都係用英文為主

乾式熟成安格斯肉眼扒10oz($358)

餐廳牛扒都係熟成牛扒嚟
有分乾/濕式熟成
唔係間間都有得食👍
叫咗7成熟都真係剛剛好
而且做到外層香脆、入面又多肉汁
真係抵讚👍👍

龍蝦意大利燴飯($298)

呢個又係有驚喜!
龍蝦好新鮮彈牙🦞
飯質地剛剛好,唔會過硬
而且味道都濃郁

呢間餐廳好啱嚟撐枱腳~~
2021-08-18 95 瀏覽
東涌,香港其中一個最角落嘅地點。基本上到訪呢片地方嘅原因不外乎入機場,去Outlet購物或者係居民回家。過去兩年受疫情所困,完全冇機會可以離港。經常出沒九龍區嘅我當然甚少到訪東涌。剛好朋友知道東涌喜來登酒店有一家西餐廳嘅Dry Aged牛扒十分出色,於是就結伴同行一齊去到山旯旮咁遠去試試係咪咁堅。穿過酒店,嚟到一樓平台嘅門口,餐廳搶眼嘅黃色Logo好難令你搵唔到。到達餐廳剛好撞正黃昏時分,侍應安排我地入座近窗口海景位置,Happy Hour嘆住Prosecco同餐前麵包,再慢慢睇住咸蛋黃慢慢落下,情調滿分。餐前麵包煙韌而且食出啖啖幽香嘅麵粉味,可見餐廳係細節上誠意十足。牛油香而不膩,配上意大利黑醋同橄欖油,餐前小食令人滿意。生牛肉他他前菜有呢個就一定必點,雖然菜式看似簡單但製作過程非常講究。而呢份牛肉他他嘅肉質鮮嫩而且唔多筋。味道方面牛味唔會太濃,而且可以配上不同嘅配料。個人最愛組合係紫洋蔥碎。濕式熟成紐約客牛扒 配 英式辣根醬初嚐Wet Aged牛扒,侍應推介5成熟。餐廳果然喺處理牛扒方面有一手。大廚能夠係封鎖肉汁同時又做到不會overcook。而濕式熟成嘅牛扒牛味較清淡,主要係肉汁

生牛肉他他

濕式熟成紐約客牛扒 配 英式辣根醬
初嚐Wet Aged牛扒,侍應推介5成熟。餐廳果然喺處理牛扒方面有一手。大廚能夠係封鎖肉汁同時又做到不會overcook。而濕式熟成嘅牛扒牛味較清淡,主要係肉汁鮮嫩,而且肉質較有彈性。侍應亦推介呢份牛扒配返英式辣根醬,清香中又帶一點辣勁,味道亦平衡唔會太搶牛扒嘅香味。

熟成安格斯肉眼扒 配 阿根廷青醬
熟成肉眼扒係一定要試!經21-30日嘅熟成處理,牛扒已經有一定程度嘅自然熟成,所以我地order咗3成熟。砌開牛扒,已經感受到牛扒嘅幼嫩,由於係熟成處理嘅關係肉汁會偏少。呈粉紅色嘅肉色已經憾動咗我地兩位牛魔王。熟成牛扒另一優點係牛味香濃,而不用烹調太耐就可以做到味濃肉嫩。阿根廷青醬以清新嘅味道襯托肉味香濃嘅肉眼扒,平衡做得非常好。

牛扒配菜 烤原條粟米
每份牛扒都會有配菜,烤原條粟米絕對係誠意之作。三隻字講哂:香、甜、脆!

牛扒配菜 炒時蔬
食咗咁多肉都要食返啲菜balance返,炒時蔬用加熱嘅熱煎鍋呈上,啖啖都充滿鑊氣。

意大利手工全蛋幼扁麵
由於係手工嘅幼扁麵,食得出好香嘅蛋味,質感較硬而且彈牙有嚼勁。風乾鹹豬肉粒配上雜菌,口感豐富

後記:
用餐後都有同朋友討論,The Upper Deck可以話係一間回頭率高嘅餐廳。餐廳嘅情調、環境同氣氛都係比想像中更有驚喜。呢度值得同三五知己飲返杯Chill一個下午,餐廳入面會有美式桌球提供。愛牛之人更可以參觀佢地嘅熟成風櫃,隔住度門都流哂口水。
美式扒房餐廳The Upper Deck Bar & Grill,位於東涌世茂喜來登酒店旁邊的灣景薈商場。四周設有大型落地玻璃窗,坐擁無敵大海景,環境寬敞。選以大地色系作為主調,配以海軍藍色的皮革座椅,搭配黃銅裝飾,非常有格調。 餐廳更設有表演台、桌球枱和吧枱,很適合情侶或一班好友相聚。當晚去餐廳是時候,就有樂隊表演,氣氛非好的,還有人點叫生日歌給朋友,非常歡樂。 首先到我們桌上的食物是法式麵包,配以黑醋、油及牛油。 新鮮生蠔 (6隻)HK$188 以新鮮生蠔為前菜,是即叫即開的,保證新鮮。佐傳統調味配料:香醋汁、雞尾酒醬汁及鮮檸檬。今次這款生蠔海水味更重,不用沾任何調味,味道都不錯,鮮味十足! 頂級安格斯肉眼扒 HK$358 這間餐廳主打熟成牛肉,一共有兩款熟成方式的牛扒提供,包括:21-30日乾式熟成牛肉及濕式熟成牛肉。我偏好乾式熟成牛肉,因為它的製作方式,能使牛肉更加軟嫩,而且不是有很多餐廳供應這款牛肉。所以最後就點了,21-30日乾式熟成牛肉的「頂級安格斯肉眼扒」三成熟。 廚師控制生熟度非常好,上碟後,切開裡面是粉嫩色的,牛扒的牛味也很濃郁。一份的牛扒都可以配以一份配菜及醬汁,

首先到我們桌上的食物是法式麵包,配以黑醋、油及牛油。
法式麵包

新鮮生蠔 (6隻)HK$188
新鮮生蠔 (6隻)
新鮮生蠔 (6隻)

頂級安格斯肉眼扒 HK$358
頂級安格斯肉眼扒
頂級安格斯肉眼扒

廚師控制生熟度非常好,上碟後,切開裡面是粉嫩色的,牛扒的牛味也很濃郁。一份的牛扒都可以配以一份配菜及醬汁,如大型分享式的牛扒,可以選擇兩份配菜及醬汁。我們選擇了炒時蔬和紅酒燒汁,紅酒燒汁帶一點甜味,與牛肉味道很配合。
炒時蔬

龍蝦意大利燴飯 HK$298
之後,還點了一個主菜「龍蝦意大利燴飯」,燴飯上面碗牛油慢煮龍蝦肉半只,外貌非常吸引!燴飯有很香的龍蝦及少少蕃茄味道,每一粒意大利米都有汁包著,口感煙韌。
龍蝦意大利燴飯

2021-08-13
2021-08-16 73 瀏覽
是日遊走在太陽與暴雨之中,進入青馬大橋之前還是艷陽高照,青馬雨勢無兩,差不多到東涌市中心又是太陽高照🌞上一次大概2、3月來只有地下3間店開了,今次1樓全開了,地下還多了兩間餐廳,真的很熱鬧! 今次揀呢間餐廳純粹在OP見到,環境好似唔錯而且可以望到機場飛機降落,在OP即日訂位都有85折👍 下午5點,都有幾台客,我地坐窗口位好正,對住機場清楚望到飛機降落!可以清楚地看到飛機降落,記得以前班次好密,幾分鐘就有一班,疫情之下變得稀疏了.免費的美式桌球🎱,用餐的時候有人點了啤酒一邊喝一邊玩,人生啊~~~也就是大概如此,好好享受每一天😃贈送的麵包籃,好吃到不得了,好想refill吖,不知道可不可以免費refill呢,下次一定要問一下🤩凱撒沙律,份量十足,拌得很均勻,每一片菜葉都是完整的細細的一片,爽脆不苦澀👍 唔係外面一整棵切開的那種,第一次食到這麼有誠意的沙律,我對沙律的要求很高,透過這個沙律,看到了餐廳的對食物的要求,對客人口味的重視,一定會很快回頭幫襯。松露和牛🍔,薯條好好好好吃🍟,一上桌薯條熱辣辣,已經撒了鹽粉在上面,外脆內軟,吃到唔停得口,這家餐廳盡是驚喜呀!有時也在想,其實這只是對食物

送的麵包

凱撒沙律

松露和牛🍔,薯條好好好好吃🍟,一上桌薯條熱辣辣,已經撒了鹽粉在上面,外脆內軟,吃到唔停得口,這家餐廳盡是驚喜呀!有時也在想,其實這只是對食物的基本要求,為何絕大多數的餐廳,包括貴價餐廳都做不好。
松露和牛漢堡

豬肋排半份,骨肉易分離,肉很軟,但是醬汁太重手,太酸了,少一點會非常不錯
豬肋排半份

Stella
  • 薯條
  • 贈送的麵包籃
2021-08-15 52 瀏覽
東涌海旁呢度新開咗好多新嘅餐廳,今次都係第一次嚟。佢間餐廳擁有無敵嘅海景,望住機場的方向,不時都見到飛機升降。環境舒服,我哋咁岩坐咗喺窗口位,仲可以打桌球添!食物都幾多選擇,蟹餅都炸得幾脆,食到一疏疏的蟹肉,非常之開胃。個手工意粉Tagliatelle ($158)嘅質感比較彈牙,煙肉都好香口,蘑菇好juicy,撈埋一齊嚟食幾好味,我覺得如果多番啲汁會再更加好。燒春雞 ($228)好大隻,賣相都非常之靚,中間仲好新穎咁加咗啲檸檬喺度,令到成隻雞好有鮮味,而且雞肉嫩滑,兩個人真係食唔晒呀。最後就叫咗個甜品Baked Alaska ($78)上面係蛋白,中間係士多啤梨雪糕,底層係蛋糕,口感特別而且一d都唔膩😍

2021-08-15 72 瀏覽
又到左假日要relax嘅時間,今次又比我搵到一間環境舒適嘅海景餐廳食lunch。餐廳位於新近落成嘅東涌喜來登酒店旁邊商場,環境清幽,窗口望出去大海對面就是香港機場,雖然睇唔到跑道,但也看到疏疏落落嘅飛機係上空經過。雖然自己冇得飛,但坐喺餐廳一邊食lunch一邊望吓飛機都幾寫意,就當自己去咗旅行。逢星期六及日12:00-15:00 有weekend brunch $228 包前菜、主菜和朱古力蛋糕,不包餐飲。另外2小時任飲酒類每位$248。我哋order左兩個套餐 :前菜:牛肉他他主菜:炸魚薯條甜品:朱古力蛋糕前菜:Eggs Benedict 主菜:牛扒煎蛋配薯條(加$88)甜品:朱古力蛋糕附送麵包,熱辣辣,外脆內軟單點飲料Tropical punch $75前菜:牛肉他他,賣相唔係好掂,味道一般前菜:Egg Benedict 一份兩件,夠哂份量,裡面蛋黃流哂出嚟炸魚薯條,好大份,望落去好似牛脷酥😆炸得比較燶,外皮太厚,魚肉嫩滑,薯條香口。牛扒太陽蛋下面就係牛扒😁,唔明點解要加隻蛋牛扒燒得好香,肉質好淋,有牛味。朱古力蛋糕唔係太甜,幾好食總結:餐廳不屬於酒店,不要祈望有五星級酒店服務。門

我哋order左兩個套餐 :

前菜:牛肉他他
主菜:炸魚薯條
甜品:朱古力蛋糕

前菜:Eggs Benedict
主菜:牛扒煎蛋配薯條(加$88)
甜品:朱古力蛋糕

附送麵包,熱辣辣,外脆內軟

單點飲料Tropical punch $75

前菜:牛肉他他,賣相唔係好掂,味道一般

前菜:Egg Benedict 一份兩件,夠哂份量,
裡面蛋黃流哂出嚟

炸魚薯條,好大份,望落去好似牛脷酥😆
炸得比較燶,外皮太厚,魚肉嫩滑,薯條香口。

牛扒
太陽蛋下面就係牛扒😁,唔明點解要加隻蛋

牛扒燒得好香,肉質好淋,有牛味。

朱古力蛋糕
唔係太甜,幾好食

總結:餐廳不屬於酒店,不要祈望有五星級酒店服務。門口receptionist 麻麻地,其他侍應就好友善,服務態度亦好。前菜同主菜份量大,一定夠飽。在這舒適環境食lunch, 每位$228 加10%,都算抵食。餐廳內有桌球枱,可以比客人打下桌球。另外有一個唱歌嘅臺同樂器,晚上應該有樂隊唱歌。下次有機會會選擇晚上再來聽歌食晚餐。

每一個辛勞工作過後的weekend當然要好好獎勵自己,所以今次跟大家介紹一家我私心非常推介的餐廳,讓大家可以與最愛的人或者好友暢聚,在美景相伴之下享受寧靜時刻, 品嘗一頓浪漫佳餚。首先一定要介紹這個摩登的餐廳環境。我想它應該是一個嶄新地標,位於東涌怡東路9號灣景薈,位置不算非常便捷,不過在東涌站乘搭穿梭巴士前往喜來登酒店,步行數分鐘便可到達。我覺得不算太遠,還好啦~ 為了美食多遠,我都不介意的!再者,遠離市區的好處就是私密度高,舒適寫意,感覺遠離煩囂,大家可以放心享受quality time 。餐廳樓底挺高,空間寬敞,窗邊採用了一片落地大玻璃,坐擁180度無敵海景,俯瞰香港國際機場航機跑道,幸運的話可以看到飛機升降呢(我真的看到了!)。如果接近下午時分前來,更可以欣賞到醉人日落!看著眼前如此開揚的景觀和美食,這個下午真是恬靜寫意!一走進餐廳中間,我們看見一張桌球枱,一開始以為可能是裝飾而已,不過後來真的看到有鄰桌的客人拿著球桿玩。所以它不僅僅是裝飾而已,是真的可以和朋友一起玩桌球的。自從幾年前和朋友特地book體育館打桌球以後,我都已經很久沒有碰過桌球了,所以我也貪玩地去試玩一下。現場
一走進餐廳中間,我們看見一張桌球枱,一開始以為可能是裝飾而已,不過後來真的看到有鄰桌的客人拿著球桿玩。所以它不僅僅是裝飾而已,是真的可以和朋友一起玩桌球的。自從幾年前和朋友特地book體育館打桌球以後,我都已經很久沒有碰過桌球了,所以我也貪玩地去試玩一下。現場氣氛蠻好的,有點像去了外國旅行嘿嘿!~
走到餐廳末端,會看見有一個位置是預留給live band表演的,旁邊還有一個專門的大冰櫃,裡面放有21至30天的乾式熟成牛扒和濕式熟成牛扒(Dry Aged Beef 和Wet Age Beef),牛肉熟成能讓風味更臻完美,下次有機會我一定要再試試看!
今次我們點了兩個weekend brunch,比較划算,盛惠每人$228。

Weekend brunch $228/ person
💗Starters (Choose One):
Eggs Benedict The Decks Style
Cobb Salad
Steak Tartare

💗Mains (Choose One)
Croque Madame
Steak and Eggs with Fries +$88
Steak Sando with Salad and Fries +$68
Fish and Chips
Pasta of the day (V)

💗Desserts:
Chocolate Cake

💗Free Flow + $248 2 hours
Prosecco, Barsao Blanco Clasico
2019, Campo de Borja, Spain, Barsao Tinto Clasico 2020, Campo de Borja, Spain,
The Upperdeck Bloody Mary, Decks Spritz, Peroni Beer

🥖🥨🥐🥯🍞

餐包有兩款,其中一款是偏硬的長法包條,另一款是外脆內軟的蔥花包。麵包蘸橄欖油和黑醋是正宗傳統意大利吃法,不過餐廳都有提供牛油讓我們有多個選擇。我扭開油瓶蓋,將橄欖油倒到小碟上,打開醋瓶塞,輕輕地點上幾滴,醋汁如黑珍珠般漂浮在橄欖油表面,然後撕下一小塊麵包,在碟上輕輕蘸上一蘸,最後放入口中。我這個麵包控每次去吃西餐,最喜歡的就是餐前麵包~ 閉上眼細味著麵包,麵包充滿麵粉的麥香,讓人很想馬上多點一籃子!
我們點了兩道前菜:Eggs Benedict和Steak Tartare。Eggs Benedict是經典的英式早餐不可缺少的靈魂角色。這裡的班尼迪蛋味道好吃到令人驚艷感動!柔嫩的水波蛋、輕輕焙烤過的煙肉、抹上牛油而且烘烤到香脆的英式鬆餅麵包,配上金黃濃郁的荷蘭醬,這個組合簡直是無敵好吃!煙肉是現煎的,而且麵包溫熱而不失焦脆,加上絲絨質感的蛋白和流心油潤的蛋黃,那一瞬間我嚐到了滿滿的幸福。反而相比之下,生牛肉他他的賣相則比較單調。牛肉吃得出是牛柳,脂肪少而且無筋,吃起來口感鬆軟又富肉味;生蛋黃,配以乾葱、油漬乾番茄及酸豆等調味,味道開胃清新,入口沒有肉臊味,令人胃口大開, 食慾大增。
看著琳瑯滿目的menu,面對如此豐富的選擇,要下決定吃甚麼主菜真的十分困難。我一向比較少吃西餐,所以不諳外國菜式的英文名稱,幸好有Google大神還有餐廳店員的介紹!原來Croque Madame是法國火腿烤脆多士 。不過我們覺得芝士火腿這個組合好像在家裡也能自己弄到(哈哈我是一個慳妹~XD)這裡是扒房嘛,所以我們決定all in牛扒試試~ 所以我們點了Steak and Eggs with Fries和Steak Sando with Salad and Fries,兩個都是牛扒!

🥩🍳🥗

Steak and Eggs的雞蛋煎得美美的,流心的蛋黃好像琉璃般一樣超級誘人,配上少許焦香的燶邊,完美覆蓋了牛扒,雞蛋控一定要試試!輕輕切開下面的牛扒,是粉嫩juicy的粉紅色!!!我們點了Medium
rare,肉質軟嫩多汁,熱力分布均勻,香味濃郁迷人。
🥓🧀🍞🥪

Steak Sando牛扒的質感卻與Steak and Eggs來得不同,質地比較挺身,口感有嚼勁,外層帶著炭烤香氣的薄薄焦脆, 內層完全鎖住肉汁的軟嫩,牛肉原味充盛於齒頰間,滿嘴油香,於舌尖不絕迴響,帶給味蕾極致享受。麵包是酸種吐司,配上濃郁的車打芝士醬和清新酸甜的酸黃瓜,非常開胃,讓人垂涎欲滴。沙律很特別,竟然有黃蕃茄呢~ 黃番茄比紅番茄較甜及沒有那麼酸,外皮又不太韌~ 兩道主菜都有粗薯條,外皮甘香酥脆,咬下後發出喀滋喀滋的美味聲響,裡面的薯蓉鬆軟綿滑,乾身不油膩,就這樣吃都已經很夠味道,不過餐廳都有提供沙律醬和茄汁。個人覺得薯條和伴碟沙律的份量都偏多,我們最後還是吃不完所有薯條呢!
最後上的甜點是巧克力榛子凍餅,最適合我們這些喜歡吃甜但又不喜歡過分「死甜」的矛盾少女哈哈!配上冰冷的雲呢拿冰淇淋,入口不會太甜膩,濃厚榛香帶來多重口感,濃郁又細膩的口感,幸福感爆棚!
吃完brunch以後,我們看見餐廳已經開始準備晚市的佈置。店員都會在每張桌子上特地擺放一個蠟燭小燈,讓整家餐廳的燈光變得柔和浪漫,頗有情調。大家記得bookmark這個滿分的節日好去處~!我們吃完以後在附近走了一會,意外發掘到其他很有特色的餐廳,下次有機會一定要再回去試試這些hidden gem,然後跟大家再分享!