2021-10-03 40 瀏覽
Beef Tartar很少吃牛扒的我卻很喜歡吃牛肉他他採用頂級和牛牛柳配上經典他他醬加入鵪鶉蛋及香脆吐司伴碟上還有不同的配料可以加入自己喜歡的口味Sea bass主菜點了一個香煎鱸魚魚柳底部配上美式粟米沙律再淋上甲殼海鮮醬汁仍然沒有掩蓋鱸魚的香味喜歡濃郁味道的朋友絕對不能錯過Lobster Risotto牛油慢煮龍蝦半隻賣相非常吸引意大利飯略嫌比較軟身不過口感仍然鮮味濃郁夏日炎炎喜歡再配上兩杯清涼的啤酒🍻享受一下在香港的小渡假

Beef Tartar

夏日炎炎
喜歡再配上兩杯清涼的啤酒🍻
享受一下在香港的小渡假
2021-09-29 94 瀏覽
呢間位於東涌喜來登酒店商場入面嘅扒房除咗有靚海景 可以邊食邊睇住對面飛機起飛外仲有個標準桌球枱可以任玩🎱餐廳服務質素亦好好✨Chill到覺得去左轉外國(´▽`)-📌分類#couple_fooddiary東涌#couple_fooddiary_西餐-▪️𝗪𝗲𝗲𝗸𝗲𝗻𝗱 𝗕𝗿𝘂𝗻𝗰𝗵 𝗦𝗲𝘁 $𝟮𝟮𝟴𝗦𝗮𝘁-𝗦𝘂𝗻 𝟭𝟮:𝟬𝟬-𝟭𝟱:𝟬𝟬❥ 𝗦𝘁𝗮𝗿𝘁𝗲𝗿𝘀 Steak Tartare 和牛他他擺盤非常精緻 好有驚喜用左生和牛 洋蔥粒 蔥粒 酸瓜粒混合製成On top隻生鵪鶉蛋攪拌左之後 令到成個他他口感更嫩滑(•̀ᴗ•́)و本來都唔太中意食沙甸魚 但呢條魚同他他意外地夾 咸咸地有咬口balance翻他他相對偏淡嘅味道雖然塊包偏硬 但整體呢個他他係💯😋: 5/5❥ 𝗠𝗮𝗶𝗻Pasta of the day - Trofie pasta 呢個青醬Trofie 口感非常彈牙 有別於其他意粉而且個source唔會有草青味 😋: 4/5❥𝗗𝗲𝘀𝘀𝗲𝗿𝘁Chocolate Cake 🍰 食到甜品仍有驚喜 賣相靚之餘 食落好有層次感 朱古力味非常濃郁 口感滑溜 ♡︎4層朱古力 每層都係唔同濃度嘅朱古力🍫好似一
呢間位於東涌喜來登酒店商場入面嘅扒房
除咗有靚海景 可以邊食邊睇住對面飛機起飛外
仲有個標準桌球枱可以任玩🎱
餐廳服務質素亦好好✨
Chill到覺得去左轉外國(´▽`)
📌分類
食到甜品仍有驚喜
賣相靚之餘 食落好有層次感
朱古力味非常濃郁 口感滑溜 ♡︎
4層朱古力 每層都係唔同濃度嘅朱古力🍫
好似一次過將幾粒朱古力擺入口(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)
😋: 5/5
牛側腹扒
Mash  potato
Chocolate  cake
2021-09-28 71 瀏覽
𝘛𝘩𝘦 𝘜𝘱𝘱𝘦𝘳 𝘋𝘦𝘤𝘬 ✨上個𝘞𝘦𝘦𝘬𝘦𝘯𝘥 去左東涌行街 順便去試一間海景餐廳🍴 2 點幾去到 竟然仲有𝘉𝘳𝘶𝘯𝘤𝘩 𝘮𝘦𝘯𝘶🤩 價錢都唔係好貴 每個人$228 +10% 𝘴𝘦𝘳𝘷𝘪𝘤𝘦 𝘤𝘩𝘢𝘳𝘨𝘦 有 餐前麵包, 𝘴𝘵𝘢𝘳𝘵𝘦𝘳, 𝘮𝘢𝘪𝘯 同 𝘤𝘩𝘰𝘤𝘰𝘭𝘢𝘵𝘦 𝘤𝘢𝘬𝘦 🤤𝘔𝘢𝘪𝘯 𝘤𝘰𝘶𝘳𝘴𝘦 我就試左𝘚𝘵𝘦𝘢𝘬 𝘴𝘢𝘯𝘥𝘰 🥩🥪 勁大個包 其實食完𝘴𝘵𝘢𝘳𝘵𝘦𝘳已經有啲飽😂入面個醬汁幾好食 好似日本嗰啲照燒牛肉味🤤呢度環境幾好 有好大個海景打卡📸 又可以篤吓波🎱 夜晚仲有live Band聽🎼 不過東涌對我來講真係遠咗啲😮‍💨 可以當去一個小trip 去outlet行又可以食飯打卡🤩
𝘛𝘩𝘦 𝘜𝘱𝘱𝘦𝘳 𝘋𝘦𝘤𝘬 ✨

不過東涌對我來講真係遠咗啲😮‍💨
可以當去一個小trip 去outlet行又可以食飯打卡🤩

2021-09-11
2021-09-25 55 瀏覽
☞ 上網見到東涌Sheraton嘅staycation package都幾抵,就約咗朋友去住一晚🤩唔知道去邊度食嘢好,最後決定嚟到位於酒店樓下既酒吧西餐😆🍴香烤虎蝦意大利扁意麵 King Prawn Linguini($188)❖ 呢個扁意粉係以慢煮蕃茄海鮮濃湯烹調,醬汁有好濃嘅蕃茄味,唔會好漏,不知不覺就食晒成碟😆❖ 另外我個人都幾鍾意呢隻麵條,有口感啲又唔會好闊身👍🏻🍴法式釀波士頓龍蝦 Lobster Thermidor($388)❖ 個龍蝦非常大隻,一上枱嘅時候我同朋友都俾佢嚇親😯第一次食呢一種煮法嘅龍蝦,非常特別👍🏻❖ 餐廳將芝士同各種菇類釀入龍蝦,龍蝦嘅鮮味同芝士都幾夾,喺龍蝦尾嗰度仲有好大嚿嘅龍蝦肉🤩啖啖肉又彈牙,我覺得都對得住佢個價錢👍🏻☞ 餐廳環境好chill😙仲有桌球可以玩,我見都有好多客人嚟飲酒同朋友傾計,如果嚟開東涌行outlet或者嚟staycation嘅朋友都可以一試

❖ 另外我個人都幾鍾意呢隻麵條,有口感啲又唔會好闊身👍🏻

2021-09-25 116 瀏覽
餐廳位於Sheraton酒店旁邊 景觀開揚 對住國泰城仲可以望到飛機升降✈️▫️USDA Prime Rib Eye 10oz ($358)🌟推介🌟放在恆溫恆濕嘅冷藏熟成室中 21-30日嘅亁式熟成牛扒🥩 外層的肉同表皮會漸漸風乾硬化而形成保護膜 令內部的水分不會散而能維持鮮嫩鬆軟嘅肉質🐮食落非常juicy 值得一讚嘅係塊扒烤完完全冇燶👍🏻 再配埋推介嘅阿根廷青醬 令味道提昇去更高層次🤤▪️酸忌廉煙肉焗薯 牛扒配埋一個side dish 我地揀左焗薯 薯仔焗得軟腍🥔 上面放上Sour cream 脆煙肉碎 味道好夾😋▫️牛油炒雜野菌 (+$48)如果想加多個side dish都只係$48 選擇都好多😆野菌以蒜蓉🧄香草🌿嚟炒 再落埋牛油 味道香濃🧈 ▪️馬里蘭州式蟹肉薯餅 ($118)蟹餅外面炸得香脆而不油膩 內裡蟹肉又多又鮮甜🦀▫️ Tropical Punch ($75)結合左熱情果 紅莓 青檸 薄荷🍀 入口微酸 味道清新😌 顏色亦都好靚 啱晒打卡🤣店員服務熱情 除咗會問你啱唔啱食 亦都會推介食物 值得加分👍🏻

USDA Prime Rib Eye 10oz

▪️酸忌廉煙肉焗薯
酸忌廉煙肉焗薯

▫️牛油炒雜野菌 (+$48)

▪️馬里蘭州式蟹肉薯餅 ($118)
蟹餅外面炸得香脆而不油膩 內裡蟹肉又多又鮮甜🦀
馬里蘭州式蟹肉薯餅

▫️ Tropical Punch ($75)
Tropical Punch

USDA Prime Rib Eye 10oz
Tropical Punch
  • 頂級安格斯肉眼扒
  • 蟹肉薯餅
2021-09-25 52 瀏覽
放假好想遠離城市,去一個可以令自己徹底放鬆嘅地方❤️所以去左曾經每日都會去嘅東涌,一邊食下野,一邊望下海捉下飛機✈️今次呢間餐廳位於喜來登酒店隔離嘅灣景薈商場,價錢親民,仲好有自身外國嘅感覺😳餐包落完order之後,職員先餐包上枱。係法包黎既,微暖軟綿綿☺️沾上牛油同黑醋橄欖油食,感覺開胃左🙈Ready好食大餐🤪sᴛᴇᴀᴋ ᴛarᴛᴀʀ • $188其實今次係我第一次食牛肉他他🥴擺盤精緻唔再講,亦相當有份量😛感覺好似吞拿魚茸🙈食之前將面頭既鵪鶉蛋黃同生牛肉混合,再根據自己嘅喜好,將洋蔥粒🧅魚仔🐟又或者香蔥🥬等配料加上脆包片一齊食,有牛味之餘,味道更加有層次😋ᴛʜᴇ ᴀᴍᴇʀɪᴄᴀɴ ʙʟᴛ • $148黎到美式餐廳點少得食漢堡包🍔簡牛肉ʙᴜʀɢᴇʀ ғᴏᴇ sᴜʀᴇ! 侍應會問你牛肉想要幾成熟,個人覺得生啲會好食啲,所以叫左五成熟😛想講個ʙᴜʀɢᴇʀ真係好厚!層皮烘到好鬆脆,牛肉漢堡扒食落有肉汁,裏面仲夾咗煙肉、蕃茄、洋蔥圈、芝士同生菜添🥬而薯條係長而粗身嘅薯條🍟外脆內軟,好食!ᴛᴀɢʟɪɢᴀᴛᴇʟʟᴇ • $158想講呢個意大利手工全蛋右邊扁面真係世界級好食😋韌度夠,好有蛋味!橄欖油同芝士

sᴛᴇᴀᴋ ᴛarᴛᴀʀ

sᴛᴇᴀᴋ ᴛarᴛᴀʀ • $188
ᴛʜᴇ ᴀᴍᴇʀɪᴄᴀɴ ʙʟᴛ

ᴛʜᴇ ᴀᴍᴇʀɪᴄᴀɴ ʙʟᴛ • $148
ᴛᴀɢʟɪɢᴀᴛᴇʟʟᴇ
ᴛᴀɢʟɪɢᴀᴛᴇʟʟᴇ • $158
想講呢個意大利手工全蛋右邊扁面真係世界級好食😋韌度夠,好有蛋味!橄欖油同芝士調味作,另外仲有好多蘑菇同埋煙肉粒🤪唔似出邊啲煙肉粒好似紙咁薄,食到煙肉粒嘅鹹香同埋油脂,令到全蛋麵更加美味☺️

ᴊᴀsᴍɪɴᴇ & ʀᴏsᴇ ɪᴄᴇᴅ ᴛᴇᴀ • $75
茉莉花玫瑰茶🌹,再加蜜糖同檸檬🍋個人覺得比較甜😳所以如果你唔鍾意飲太甜,記得叫少糖🙈

ʏᴜᴢᴜ & ᴘɪɴᴇᴀᴘᴘᴋʟᴇ ᴍᴜʟᴇ • $75
用菠蘿🍍、柚子、小豆蔻、紅糖同ɢɪɴɢᴇʀ ʙᴇᴇʀ🤓呢杯飲品比較特別,朋友都特別喜歡💕

10% sᴇʀᴠɪᴄᴇ ᴄʜᴀʀɢᴇ

餐廳大部份都係外國人,餐廳仲有桌球可以玩添!侍應好友善,會主動咁問啲嘢好唔好食,貼心到爆❤️整體上都幾舒服😌成個人真心完全得到放鬆💕下次要黎埋staycation 再食多次☺️

2021-09-19
sᴛᴇᴀᴋ ᴛarᴛᴀʀ
ᴛᴀɢʟɪɢᴀᴛᴇʟʟᴇ
2021-09-24 47 瀏覽
最近真係太多假期啦🤤番兩日又放一日既生活真係有種好似去左working holiday既感覺!🤪 加上最近天氣超好 ☁️ 每次出去都有少許的旅行feel~而今次要介紹既就係唔多似喺香港嘅東涌T-Bay灣景薈啦!📍唔講唔知原來東涌  附近嘅T-Bay係咁靚同有咁多特色餐廳架!😳今次就介紹下其中一間先!🍴餐廳有無敵大海景 對正機場跑道🛫一邊食飯可以不斷望到飛機起飛 另一邊仲有日落靚景🌅就算冇得去旅行黎呢度chill下感受下個氛圍都覺得開心!😻◍ 𝚃𝚊𝚐𝚕𝚒𝚊𝚝𝚎𝚕𝚕𝚎 意大利手工全蛋幼扁麵 🍝 $𝟷𝟻𝟾難得見到有手工製既pasta一定要試試佢啦😽全蛋麵食落比起平時既pasta更彈牙~🍳加埋煙肉同磨菇一齊食就岩岩好!🍄◍ 𝚄𝚂𝙳𝙰 𝙿𝚛𝚒𝚖𝚎 𝚁𝚒𝚋 𝙴𝚢𝚎 頂級安格斯肉眼扒 𝟷𝟶𝚘𝚣 🥩 $𝟹𝟹𝟾黎得fine dine一定要食下靚扒!叫左份rib eye試下 呢個價錢已經包埋一份side 揀左jacked potato with sour cream & bacon好高質🥔而牛扒質素都不在話下 食得出係靚牛!😽餐廳仲有張超大既桌球枱同Bar枱🎱十分recommend大家可以趁日落時段早啲黎c

◍ 𝚃𝚊𝚐𝚕𝚒𝚊𝚝𝚎𝚕𝚕𝚎 意大利手工全蛋幼扁麵

◍ 𝚄𝚂𝙳𝙰 𝙿𝚛𝚒𝚖𝚎 𝚁𝚒𝚋 𝙴𝚢𝚎 頂級安格斯肉眼扒

餐廳仲有張超大既桌球枱同Bar枱🎱十分recommend大家可以趁日落時段早啲黎chill下先 仲可以順便欣賞埋靚靚日落!☺️

2021-09-18
疫情下的第二次 Staycation,揀了東涌 Sheraton。酒店地理位置其實不太理想,另外,除了泳池之外,沒有特別設施,甚至沒有提供包括餐飲券的 Staycation package;最大優勢就是靠近香港迪士尼樂園。酒店基座設有一個小商場,前臨的小廣場擁有無敵海景,所以,九成租客都是餐廳。唔想光顧酒店餐廳的話,仍然有很多選擇,晚餐就揀了「The Upper Deck」。美式酒廊餐廳設計,室內空間寬敞,枱與枱之間的距離又非常充足,甚至願意浪費空間在餐廳正中央位置擺放一張美式桌球枱。加上落地大玻璃,在白天晴朗的日子,無敵海景實在賞心悅目。晚餐時段設有live Band,本來係一個相當不錯的賣點;今時今日的香港,已經沒有太多餐廳願意投放金錢聘請駐場樂隊。只可惜音量調校得實在太大,就算在餐廳門外也能清楚聽得見歌聲,客人坐在餐廳內根本沒有可能談天。意大利麵選擇比較少,亦沒有pizza;但就有多款主菜,包括漢堡包、羊架、黑毛豬扒、煙燻肉類等。雖然沒有標榜係扒房,但就有多款牛扒供客人選擇,乾式及濕式熟成都有,甚至有自家熟成凍肉櫃。意大利手工全蛋幼扁麵($158)配 pancetta、雞油菌及

意大利手工全蛋幼扁麵($158)配 pancetta、雞油菌及 Parmesan chesse。材料同 carbonara差不多,但做出來的效果卻又是另外一回事。用厚切意大利鹽醃風乾豬腩肉 pancetta 係正宗做法,加入雞油菌提升味道亦很聰明,偏偏敗於醬汁。始終唔係 carbonara,醬汁唔同唔係問題,但實在太稀、近乎湯,搞到似沒有湯的湯麵;雖然味道幾好,但就做唔到掛汁要求。手工全蛋幼扁麵偏硬、欠彈性,亦冇味道;口感麻麻,全靠少量湯汁(唔係醬汁)提升味道。
意大利手工全蛋幼扁麵
小朋友分享The American BLT 美式煙肉芝士漢堡($148)。除了 BLT 即煙肉、蕃茄、及生菜之外,還加入還車打芝士及炸洋蔥圈兩種美式漢堡包的必備元素,並標榜百分百牛肉自製漢堡扒。味道相當出色,係好食嘅漢堡包。

大人就分享USDA Porterhouse (1.2kg) ($1,100) 。Porterhouse 可以形容係美式牛扒中的最頂級切割方法,從牛短腰的偏後位置切出來。中間有一條 T字骨;一邊西冷、另一邊則是牛柳。換句話說,可以一件牛扒同時享受到牛肉最美味的兩個部位。 Porterhouse 較一般 T-bone steak 更矜貴的原因在於牛柳肉的部份更濶、更大塊。等候期間,先奉上三款配菜,其中兩款隨牛扒奉送,另外一款就俾錢額外追加,一律 $48。新鮮即切炸薯條熱辣辣、香脆可口;烤原條粟米的表面烤得粒粒金黃兼均匀焦香;牛油炒雜野菌更加是非常美味,牛油香濃、野菌軟身入味。
新鮮即切炸薯條
烤原條粟米
牛油炒雜野菌
差唔多食完美味配菜,仍然未見 Porterhouse 的蹤影。餐廳客人唔多,亦見到有一些遲來的客人已經在享受普通呎寸的烤牛扒或燒豬肋排 ⋯⋯ 很心急,追了兩三遍。但心想,配菜都如此出色,牛扒質素應該很好,等多一會吧。等了又等,終於見到一位貌似廚師的外籍男子捧着一個大木箱來到枱前,原來木箱內就是那一件 Porterhouse。木箱底放滿了香草,似乎係想利用剛剛烤熟、仍然熱辣辣的牛扒熱力逼出香草香氣。
USDA Porterhouse (1.2kg)
目測這一件Porterhouse 似乎唔係好合標準,牛柳肉的寬度太窄,只似普通 T-bone steak,可能剛好是 Porterhouse 的頭端吧?觀賞完後,廚師就拿回廚房切件上碟。唔係好明白放入木箱拿給客人觀賞的實際用途。要不放棄這個過程;否則,如果想賣噱頭的話,更佳的處理方法應該是客人觀賞後,席前即時切割。
又等了三四分鐘,終於上碟。表面賣相很好,有格仔坑紋。但再望真啲牛扒的橫切面,點解由落單時要求的 medium 變成差不多全熟??? 連黏着牛骨位置的牛肉也完全切割得乾乾淨淨,一點血水也沒有!
USDA Porterhouse (1.2kg)
侍應投訴。望見侍應在遠處同餐廳經理溝通。經理沒有親身交代,只通過侍應轉述給予八折優惠。本來已有點不滿經理處理投訴的態度(不是折扣問題,而係沒有親身交代);但等了太久、又實在太肚餓,儘管試一小塊牛扒看看質素如何。很差,雖然有肉味,但冇肉汁、粗鞋、很乾、很硬;中價自助餐燒至差不多全熟的燒牛肉比這件應該是美式牛扒中的頂級切割 Porterhouse還要好吃。再向侍應反映,決定不要這件 Porterhouse,侍應也認同我們的決定。望見侍應拿走件 Porterhouse 再向餐廳經理溝通,經理依然沒有親身交代。
其實餐廳環境很好,空間又寛敞,兼且有live band,部份食品水準亦不錯;在東涌區本來應該很有潛質。但 Porterhouse 真係徹底失敗,唔知道普通一件牛扒是否也是如此水準。可能只是碰巧我們唔好彩,但 Porterhouse 始終是全張餐牌上的最貴出品,出了如此大的烹調質素問題,餐廳經理也不親自交代一下,餐廳管理層實在需要檢討。
2021-08-28
10 分鐘 (堂食)
烤原條粟米
新鮮即切炸薯條
牛油炒雜野菌
2021-09-21 49 瀏覽
The Upper Deck位於Sheraton酒店入面 ,入面仲有幾間特色既餐廳選擇,但我地就揀左哩間,貪佢有個海景,望住機場食個Brunch,係幾chill ge😆Striploin 10oz $298 Medium with Chimichurri sauce🍽 應該係我近期食過比較出色既紐約牛扒,煎到五成熟啱啱好,肉汁鮮嫩,配上餐廳推介既阿根廷靑醬食會更juicy😋 配菜揀左Cajun fries,上台都仲係熱辣辣,非常香脆!Tagliatelle $158, 哩款係意大利手工全蛋幼扁面黎,配上煙肉、雞油菌蘑菇同巴馬臣芝士片烹調而成。帶點橄欖油同香草既香味。煙肉偏咸,幼扁面偏淡味,但加埋黎食係中和得啱啱好。同埋雞油菌蘑菇都比較少食,佢哋哩隻好fresh,咬落係會出水個種。而The Upper Deck 除咗有個靚海景之外,仲有得免費俾客人玩桌球,食到飽飽地悶悶地,想郁下既客人就啱晒!夜晚仲有live music😍😍🥁🎸特別一讚既係佢哋service都好好👍🏻👍🏻👍🏻

2021-09-20 51 瀏覽
去開東涌玩,想搵間靚啲嘅餐廳食飯慶祝下,就發現咗呢間The Upper Deck!呢間餐廳係喺東涌喜來登酒店嘅灣景薈,喺東涌站要轉巴士過去,有少少遠,但原來嗰到附近都仲有唔少特色餐廳/酒吧~The Upper Deck嘅環境同裝修都幾靚,深藍色同金色做主色,空間幾大,仲有大海景😍 我哋6點鐘就食晚餐,坐窗邊位仲望到日落同飛機起飛🛫️ 好有feel~ •📸 Bread 🆓一落咗單,店員就送上麵包籃,入面有兩款麵包:長形同三角形,可以配牛油/橄欖油+醋~長形嗰款比較硬身,食落麵粉味香啲;三角形嗰款口感鬆軟啲入面有青提子乾,味道甜啲。•🥢 Striploin $298呢間餐廳嘅牛扒好講究,有唔同嘅部位之餘,仲有分dry-aged同wet-aged~而我哋叫呢款就係wet-aged嘅😌生熟度我哋揀咗Medium,切開中間係粉紅色,生熟啱啱好~表面煎到微微焦香,食落好嫩,牛味都幾濃🤤每碟牛扒都會跟一款醬,侍應就話大廚最推薦Striploin配chimichurri阿根廷青醬,係一款香草醬嚟,調味唔係好濃,但可以帶起牛味~侍應另外仲畀咗3款mustard我哋試,但mustard就稍為濃味,會遮蓋咗

📸 Bread 🆓

🥢 Striploin $298
侍應另外仲畀咗3款mustard我哋試,但mustard就稍為濃味,會遮蓋咗牛味,果然廚師推介先係最夾🤭🤣
Striploin

📸 Side Dish- Truffle Mac & Cheese
表面嘅芝士碎焗到脆脆哋,一𢳂起已經聞到好香嘅黑松露味🤩 黑松露味好濃,成個通心粉好creamy,而且份量都唔少,食到尾會有少少膩🙈

🥢 Garganelli Bolognese $198
有番茄酸味,仲有好多番茄仔同肉碎,個醬汁好足料!意大利卷型通粉好彈牙,係一片片嘅意粉卷起咗,好似長通粉咁中空,所以包住好多醬汁,好惹味!
2021-09-19 42 瀏覽
又去試東涌海邊新餐廳啦😆 上次試咗Cabana Breeze覺得唔錯,今次試咗The Upper Deck都覺得幾好哦😋星期六中午時間,人流都唔算多,可以坐窗口位望住片海,好relaxing ☺️ Weekend 餐廳會提供brunch menu, 但我哋揀咗散叫。 🌟Texas BBQ Baby Rack Ribs 一上枱俾個超級深色嘅BBQ sauce嚇親,以為燒燶咗🤣 睇真啲原來係sauce深色😅 呢個Ribs燒得好好,肉質好嫩,個sauce好特別,勁正👍🌟意大利手工全蛋幼扁麵呢個手工意粉超推介👍麵質彈牙有咬口,蛋味好香。配上芝士、煙肉條等配料,仲有高質橄欖油,成個配搭好夾,手工意粉迷必試😋🌟手打羊肉漢堡羊肉漢堡真係第一次試,估唔到味道好唔錯😋 手打羊肉非常juicy, 羊肉味香而不羶,啖啖肉好正😋成餐飯雖然有啲邪惡,但可以望住個機場海景慢慢食,過一個悠閑假日,真係幾舒服☺️餐廳食物質素好好,但衛生方面可以做好少少😆 我哋一入坐,發現張枱有啲麵包碎同污漬🤭🤭 另外侍應如果可以積極少少加水就更加好啦😅

🌟Texas BBQ Baby Rack Ribs

🌟意大利手工全蛋幼扁麵

🌟手打羊肉漢堡

2021-09-18
  • 意大利手工全蛋幼扁麵
2021-09-16 39 瀏覽
The Upper Deck (東涌)自從東涌間新酒店開左之後呢,呢度都開咗好多間新餐廳,環境好,大部份都係foreigners ,一路食嘢一路望住過海好chill ,百幾蚊食個lunch嘆住chill ,幾抵玩!好過食東薈城勁多人,仲有好多娛樂設施有篤波玩😗佢個lunch set 只是$168 前菜、餐包、飲品main course 同甜品,真心幾ok !我哋叫咗一個漢堡包set同埋靚牛扒😇,個漢堡包勁大份啲薯條勁多、最搞笑係叫牛扒拼原條粟米,仲要分碟裝😂 所以我影得唔係咁好睇,但好味!用餐心情:環境係好好,眼定定望住個海景,入嚟渡假如果想有放假嘅感覺,可以入嚟試吓摸吓杯底,咁唔使等位!正正子
The Upper Deck (東涌)

我哋叫咗一個漢堡包set同埋靚牛扒😇,

2021-09-14 51 瀏覽
✈️The Upper Deck 🥩🍟🍽《東涌》今次發掘新地點黎左東涌新餐廳 喺喜來登酒店旁邊嘅新商場T bay 美式扒房中間放咗張大嘅桌球枱🎱有好多外籍人士玩緊行入啲就係落地玻璃配海景 仲望到機場添我哋嗰日星期五晚去全場爆滿仲有live Band添氣氛超好🥰🎶首先黎左餐包 幾軟熟熱辣辣唔錯唔錯🥩美國特級紐約牛扒($338)牛扒係21-30 day dry aged 叫咗三成熟 火候控制得好好 揀咗青胡椒燒汁 酸味味好開胃 牛肉表面煎得香脆肉味香濃 肉質柔軟仲有啲香烤嘅味度 加埋杯紅酒🍷perfect 🍟美式卡津香料配炸薯條雖然間間扒房都會有薯條🍟但係唔係到到嘅薯條都咁好食 呢個嘅薯條真心好食外脆內軟,有好多薯仔肉 唔會過乾 真係食唔停口!🦞龍蝦意大利燴飯($298)個汁好香濃 番茄汁配上牛油慢煮龍蝦肉半隻 肉質鮮甜彈牙 每一粒飯都索晒啲汁😋十分鮮味呢個氣氛加呢個價錢 真係很不錯👍🏻 服務周到 環境又chill 下次會再encore試吓其他菜式!
✈️The Upper Deck 🥩🍟🍽《東涌》

首先黎左餐包 幾軟熟熱辣辣唔錯唔錯

🥩美國特級紐約牛扒($338)

🍟美式卡津香料配炸薯條

🦞龍蝦意大利燴飯($298)

美國特級紐約牛扒
2021-09-10
美國特級紐約牛扒
  • 龍蝦意大利燴飯
2021-09-11 56 瀏覽
景觀開揚、無敵海景西餐廳位於東涌Sheraton嘅灣景薈餐廳環境舒適,員工服務👍🏻Set lunch性價比高💕❤️Set lunch A $168有齊前菜、主菜同甜品主菜有burger,魚同意粉揀我揀左pasta of the day(v)素食意粉啱晒我呀😉有好多菇、菇同菇😝仲有新鮮juicy嘅車厘茄配埋濃郁嘅蕃茄醬汁好fresh✨✨❤️Set lunch B $148係牛扒配薯條薯條超好食🤤🤤好脆好香,可以無限♾️添食😚😚牛扒帶少少肥肉食落口感十足,軟熟香口份量剛好‼️最後唔少得嘅當然係甜品啦💕士多啤梨雪糕配濃而不膩嘅朱古力蛋糕呢餐食得好滿足,對住海景食嘢特別開心下次可以夜晚嚟,氣氛一定好浪漫🌹
景觀開揚、無敵海景西餐廳
位於東涌Sheraton嘅灣景薈
餐廳環境舒適,員工服務👍🏻

Set lunch性價比高💕
❤️Set lunch A $168有齊前菜、主菜同甜品
主菜有burger,魚同意粉揀
我揀左pasta of the day(v)
素食意粉啱晒我呀😉
有好多菇、菇同菇😝
仲有新鮮juicy嘅車厘茄
配埋濃郁嘅蕃茄醬汁
好fresh✨✨

❤️Set lunch B $148係牛扒配薯條
薯條超好食🤤🤤
好脆好香,可以無限♾️添食😚😚
牛扒帶少少肥肉
食落口感十足,軟熟香口
份量剛好‼️

最後唔少得嘅當然係甜品啦💕
士多啤梨雪糕配濃而不膩嘅朱古力蛋糕

呢餐食得好滿足,對住海景食嘢特別開心
下次可以夜晚嚟,氣氛一定好浪漫🌹
好耐無入東涌😍宜家唔使剩係行東薈城,喺喜來登酒店隔離有個新美食商場-灣景薈🥳見到好多外國人so chill! 今次去左1樓對海嘅美式扒房 @upperdeckhk 🇺🇸 除左鋸扒仲有得玩桌球🎱🥰1️⃣濕式熟成 紐約牛扒 10安士 (附有配菜一款+醬汁)($298)Medium rare 熟度控制唔錯!肉質軟淋,牛味濃郁!青醬更添風味👏🏻配有爆汁蕃茄仔!更驚喜係我地揀左薯蓉(有8款唔同配菜揀)超級幼滑!一啲顆粒都無!味道調得岩岩好!香牛油味!拍得住我喺某間超知名酒店扒房出品❤️仲有勁大兜💋必叫!另add 一款配菜:美式卡津香料炸薯條 ($48)呢個又係CP值好高!賣相有心思之外,熱辣辣厚切粗薯條好有誠意!香料落嘅份量岩岩好!炸皮薄,香脆!好食😋2️⃣馬里蘭洲式蟹肉薯餅($118)蟹肉份量慷慨❤️配芒果彩椒莎莎+墨西哥辣蛋黃醬(覺得唔辣),兩者中和個油膩感唔錯!但少少挑剔係炸皮有少少overcooked, 硬身左,影響少少口感!但味道係唔錯3️⃣意大利手工全蛋幼扁麵 ($158)主要係用橄欖油、香草、巴馬臣芝士調味,配有意大利煙肉及雞油菌蘑菇!個麵唔算太彈牙,煙肉比想像中濃味,第一次食嘅雞油菌蘑菇幾有趣!

另add 一款配菜:美式卡津香料炸薯條 ($48)

2️⃣馬里蘭洲式蟹肉薯餅($118)

3️⃣意大利手工全蛋幼扁麵 ($158)
主要係用橄欖油、香草、巴馬臣芝士調味,配有意大利煙肉及雞油菌蘑菇!個麵唔算太彈牙,煙肉比想像中濃味,第一次食嘅雞油菌蘑菇幾有趣!味道有少少似鴻喜菇~但比起意粉我更鍾意食牛扒✨

PS✨宜家MON-FRI全日都有單點8折🥳

整體黎講,牛扒係有水準!侍應友善!裝修有特色!美中不足係窗邊位有啲熱及張枱有少少搖,餐廳樓下有大片工地,影響左個海景無咁靚🥺!另外上菜速度有待改善,主菜要叫侍應追下先上到,等得比較耐~