The Yell-Owl Seafood & Grill的龍蝦all day breakfast很出名,每次經過總有人龍在門口,難得是夜經過還有一張近門口空枱,天氣漸涼,坐門口位也沒有所謂。原來all day breakfast只供應到五點半,幸好晚上有好幾款晚餐可以選擇,款式也還不錯,是夜就先試晚餐,擇日再試all day breakfast。紅菜頭青蘋果沙律青蘋果微酸清爽,紅菜頭甜美腍滑,原來與青蘋果也頗配合。沙律菜除生菜外,亦有菠菜苗,配上陳醋味道溫醇清爽。南瓜湯南瓜湯內有不少南瓜肉,很有質感,味道甜美。香蒜牛油汁鑽石蜆拼藍青口 晚餐可以加錢追加小食。鑽石蜆體型豐滿肉厚,肉質非常爽脆,creamy得來又帶有淡淡的海水味,配上香蒜牛油汁,味道香濃惹味。自家製番茄汁扒虎蝦意青瓜意大利飯意大利飯煮得飯芯帶丁點硬,自家製番茄汁酸甜入味。虎蝦有兩大隻,肉質鮮甜彈牙,富有香氣,蝦頭亦有不少蝦膏,質素甚高。 燒紐西蘭肉眼配香草炒薯角及法邊豆七成熟的肉眼扒很對板,血水已收又未至於過熟。肉眼處理得宜,肉汁得已保存,肉質咬口而肉味香濃。芝士蛋糕晚餐可以選擇甜品或飲品,芝士蛋糕質感結實,奶味香濃,入口

紅菜頭青蘋果沙律

南瓜湯
南瓜湯內有不少南瓜肉,很有質感,味道甜美。

香蒜牛油汁鑽石蜆拼藍青口

自家製番茄汁扒虎蝦意青瓜意大利飯

燒紐西蘭肉眼配香草炒薯角及法邊豆

芝士蛋糕
晚餐可以選擇甜品或飲品,芝士蛋糕質感結實,奶味香濃,入口軟滑。

意大利芝士餅
意大利芝士餅味道很傳統,質地細滑柔軟,口感輕柔,味道較淡且帶微甜。
2022-10-27
慶祝紀念
生日
2022-10-29 40 瀏覽
九龍城開通地鐵後夠曬方便,今晚就約左friend嚟附近食飯,餐廳裝修高雅有氣氛,更提供海鮮🦞燒烤及高級西餐任你選擇🥰🥰Set Dinner $238🔸Appetizer 頭盤紅菜頭青蘋果沙律🥗酸酸甜甜好開胃及熱辣辣creamy 南瓜湯。🔸Main Course 主菜Medium rare 的燒紐西蘭西冷,分量十足,肉味濃郁,配香草炒薯角及法邊豆😘😘🔸Dessert 甜品🍮Tiramisu 甜滋滋的蛋糕,一口吃下去實在大大滿足啊。單點食物🔸澳洲羊西冷(8oz)-薯條+西蘭花$178澳洲羊西冷帶點脂肪,所以有點羶味,不過燒得啱啱好,配菜有多款選擇,由你決定😋🔸大蝦芒果沙律 $98非一般大蝦,原來有兩隻燒大虎蝦,鮮甜彈牙,配上清甜芒果及新鮮翠綠沙律菜,正👍🔸Hot Latte $32咖啡正常發揮,拉花望落精緻😘😘

Set Dinner $238
🔸Appetizer 頭盤

🔸Main Course 主菜

🔸Dessert 甜品🍮
Tiramisu 甜滋滋的蛋糕,一口吃下去實在大大滿足啊。

單點食物
🔸澳洲羊西冷(8oz)-薯條+西蘭花$178

🔸大蝦芒果沙律 $98

🔸Hot Latte $32
咖啡正常發揮,拉花望落精緻😘😘

2022-10-26
2022-10-27 47 瀏覽
九龍城既The yell owl seafood and grill感覺幾好,環境舒服,店員都有heart, 所以黎九龍城唔一定食泰菜,食西餐都係好選擇。海鮮拼盤選擇3款就$218, 北海道松葉蟹腳,鮑魚,帶子!選了乾蔥大蒜忌廉為醬汁,撈起食得!乾蔥大蒜忌廉非常到位,唔會太濃,creamy得黎既味道提升左海鮮既味道,但又唔會搶風頭!鮑魚雖然細隻 d, 但係勝在夠彈牙,煙煙韌既感覺好正。帶子2邊表面煎香,大隻厚切夠綿密,蟹腳多汁鮮甜,相當新鮮,下層為沙律菜,醬汁加持成件事好正。自家製芝士墨西哥粟米片配牛油果醬酸忌廉,又係 good mix and match, 自家製既醬汁唔會太膩,脆片keep到脆口,醬既質地夠綿,味道creamy入味。Set dinner紐西蘭肉眼配意式香草燒雜菜,5成熟既肉眼時間拿捏得好好,內層還帶微粉紅,質地緊緻又帶彈性!而且牛味都算濃,賣相擺盤幾吸引令食慾大增!set既餐湯,沙律都係用心製作,幾高質!仲有draft beer可以叫下小食吹下水幾chill.

仲有draft beer可以叫下小食吹下水幾chill.
我自己幾喜歡九龍城呢個地方,除咗好多泰國菜,近年埋藏不少高質小店,獨特性很強。今個星期胃口麻麻地,想食好西cheer up吓胃仔,來到同事介紹的The Yell-Owl,以原隻龍蝦ADB聞名,不過留意返ADB 17:30前提供,夜晚係冇既。晚餐餐牌多提供不少海鮮和肉類選擇。🦞龍蝦牛油果蟹肉沙律 ($168) 店家將龍蝦起肉後,加入牛油果、蟹肉,撈埋自家製沙律醬,放入龍蝦殼內。新鮮的沙律菜和黑醋汁,還有兩片塗上牛油的小法棍麵包仔在旁。無論是龍蝦、蟹肉抑或沙律菜都是咬落爽口新鮮的狀態,推薦是晚餐時段一個輕食之選。輕食後配搭一個重量級菜色 - 原隻豬手!🐷燒德國豬手,配兩款配菜(薯角、西蘭花) ($238) 隻豬手令我想起疫情前在德國吃的,當時食團餐一人一隻,size比起今次的還要大,就是如大家所想的,食咗三分一都唔知有冇,好浪費>.< 店家告知,原隻豬手是即叫即做,所以要大概15分鐘的等候時間,上菜時是熱辣辣的喔!新鮮即燒的皮十分鬆軟,平日有點抗拒脂肪,(通常都會話:骨膠原~要食多d),經過燒之後豬手的皮很香脆惹味,同時切開裡面能保持濕潤感。不過以燒的方式會把外露的瘦肉部分

晚餐餐牌多提供不少海鮮和肉類選擇。

🦞龍蝦牛油果蟹肉沙律 ($168)

輕食後配搭一個重量級菜色 - 原隻豬手!

🐷燒德國豬手,配兩款配菜(薯角、西蘭花) ($238)

店家告知,原隻豬手是即叫即做,所以要大概15分鐘的等候時間,上菜時是熱辣辣的喔!新鮮即燒的皮十分鬆軟,平日有點抗拒脂肪,(通常都會話:骨膠原~要食多d),經過燒之後豬手的皮很香脆惹味,同時切開裡面能保持濕潤感。不過以燒的方式會把外露的瘦肉部分燒耐咗,食落好脆但略乾少少。

😋另外配菜選擇西蘭花和薯角,西蘭花用蒜頭炒香,薯角亦選用焗薯的薯仔質感更好。最後這次二人合力解決掉整隻豬手!

2022-10-25 44 瀏覽
📍 The Yell-Owl Seafood and Grill (九龍城)九龍城福佬村道5-9號地下C號舖今日約咗閨蜜一齊去食all day Breakfast😋😋呢個之前見好多foodies推介過☺️☺️有勁大隻龍蝦🦞有粟米、茄汁豆、沙律菜、煙肉、菇、蕃茄、薯餅、仲有煙三文魚班尼迪蛋,份量超級大份☺️☺️個煙三文魚班尼迪蛋勁好味,食到我舔舔脷😋😋仲有呢個牛油果蟹肉多士另外我地仲點埋小食拼盤,有柚子雞翼、洋蔥圈、魷魚圈及薯條🍟雞翼超級香脆,柚子酸酸甜甜洋蔥圈好香甜,魷魚圈好鮮嫩勁好味,食到我舔舔脷😋😋呢個貓頭鷹霓虹燈都好適合打卡

仲有呢個牛油果蟹肉多士

洋蔥圈好香甜,魷魚圈好鮮嫩勁好味,食到我舔舔脷😋😋
呢個貓頭鷹霓虹燈都好適合打卡
2022-10-25
  • 龍蝦全日早餐
  • 小食拼盤
2022-10-24 31 瀏覽
📍The Yell-Owl Seafood and Grill (九龍城)✨Set Dinner - 白酒忌廉汁意式風乾腸長通粉 $238疫情比較嚴重嘅時間食過幾次外賣,覺得佢哋嘅意粉幾好食,今次堂食熱辣辣仲正🤩。套餐有焦糖菠蘿配雜菜沙律同埋餐湯。白酒忌廉汁幼滑順口,酒味唔重。長通粉幾有咬口,加埋風乾腸同芝士味道豐富。✨Set Dinner - 燒紐西蘭肉眼配意式香草燒雜菜 $238肉眼扒表面有少少焦香,五成熟咬落去幾多肉汁,配芥末/gravy都好味。✨焦糖牛角包窩夫配雪糕$78Croffle口感香脆,不過牛油香唔算重。有預先搽上糖漿,簡單好味。📍The Yell-Owl Seafood and Grill (九龍城)九龍城福佬村道5-9號地下C號舖

✨焦糖牛角包窩夫配雪糕$78

2022-10-21 1507 瀏覽
💫九龍城食肆超多, 唔難搵到好嘢食😋🌟見到呢個 Deluxe All Day Breakfast 嘅掛牆大餐牌超吸引😍📝下午茶價錢更親民, 選擇款式多😍🥬仲有素食全日餐 $82連素食者都照顧周到, 好貼心💕🦉超級貓頭鷹全日餐龍蝦半隻 $208龍蝦一隻 $248龍蝦, 蟹肉牛油果多士, 班尼迪蛋, 英式豬肉腸, 大啡菇, 扒蕃茄, 煙肉, 薯餅, 沙律, 焗豆, 牛油粟米🤩實物上枱令我非常震撼呀!🦞龍蝦大隻肉厚,口感夠鮮嫩😋🥑蟹肉配牛油果+脆口多士, 口感豐富😋🍔雙層芝士安格斯牛肉漢堡配薯條 $108芝士夾住暖暖哋嘅牛肉漢堡非常juicy有肉香, 加埋熱辣辣嘅薯條,真係用心之作 💕☕套餐均會附送茶或咖啡⬆️加 $10 可點選升級意大利泡沫咖啡或鮮奶咖啡📌後記:這個必定是我會回頭之選😍💥自選全日早餐(4款起)5:30前供應選擇種類有23款之多, 隨意靈活配搭每款 $10-78🍞麵包多士🥚雞蛋🥬蔬菜🥩肉類🥑水果☕套餐均附送茶或咖啡加$15 升級意大利泡沫咖啡或鮮奶咖啡👑大胃王最啱, 細食嘅都冇問題, 無論食多食少都可以自己點選, 重點係可以揀到自己最愛吃嘅款式💕
💫九龍城食肆超多, 唔難搵到好嘢食😋

📝下午茶價錢更親民, 選擇款式多😍
🥬仲有素食全日餐 $82
連素食者都照顧周到, 好貼心💕

🦉超級貓頭鷹全日餐
龍蝦半隻 $208
龍蝦一隻 $248
🤩實物上枱令我非常震撼呀!

🦞龍蝦大隻肉厚,口感夠鮮嫩😋

🥑蟹肉配牛油果+脆口多士, 口感豐富😋

🍔雙層芝士安格斯牛肉漢堡配薯條 $108

☕套餐均附送茶或咖啡
加$15 升級意大利泡沫咖啡或鮮奶咖啡
2022-10-20
2022-10-21 43 瀏覽
這間位於宋王臺站既人氣餐廳,主打All Day Breakfast,今日專程過來品嚐這個超級貓頭鷹全日餐。早餐食龍蝦實在夠豪,既然豪就當然成隻上啦,上枱真係好吸引眼球😍龍蝦肉質爽口鮮甜,班尼迪蛋好滑,蟹肉牛油果多士好特別,好fresh。
5 分鐘 (堂食)
2022-10-19 42 瀏覽
好耐之前入all day breakfast關注組見過呢一間最出名嘅龍蝦all day breakfast 🍳 終於有機會過嚟食!超級期待!🐷超級貓頭全日餐 $166(20%off)超級豐富上枱超驚艷😍樣樣都有仲要睇得出好用心💕半隻龍蝦·蟹肉牛油果多士·班尼迪蛋·英式豬肉腸·大啡菇·扒蕃茄·煙肉·薯餅·沙律·焗豆·牛油粟米最深刻印象一定係龍蝦🦞、蟹肉牛油果多士🥑、班尼迪蛋🍳🦞龍蝦大大啖肉,望到好多龍蝦籽而且色澤好新鮮,貼心比埋鉸剪仔好輕易就可以拆到個鉗✂️🥑蟹肉牛油果多士上面嘅沙律厚厚唔吝嗇!creamy質感加上蟹肉,淡淡都好滿足🍞🍳英式鬆餅烘到脆鋪上煙三文魚同水波蛋,一切蛋黃流晒出嚟鬆餅吸晒蛋黃😍🐷意大利芝士餅配雪糕 $58食完個all day breakfast其實已經超級飽,但係女人係必須有甜品☺️切件Tiramisu賣相好靚,有橙乾做裝飾,雪糕揀咗豆腐雪糕🍨Tiramisu忌廉軟滑,朱古力蛋糕濕潤有彈性,絕對係水準以上呢!慳妹攻略🐖✨下午茶餐牌價錢抵食👍依家下午茶時段食all day breakfast仲有八折🤪嘢食有心思有水準仲包飲品,真係好值得一試!推薦大家趁而家有折可以試吓😘

🐷超級貓頭全日餐 $166(20%off)
超級豐富上枱超驚艷😍樣樣都有仲要睇得出好用心💕

最深刻印象一定係龍蝦🦞、蟹肉牛油果多士🥑、班尼迪蛋🍳

🐷意大利芝士餅配雪糕 $58

慳妹攻略🐖✨

環境 🐖🐖🐖🐖🐽 4.5/5
食物質素🐖🐖🐖🐖🐖 5/5
店員態度🐖🐖🐖🐖🐽 4.5/5

💸人均消費~$200

🏠The Yell-Owl Seafood and Grill
📍九龍城福佬村道5-9號地下C號舖

2022-10-17 38 瀏覽
又到左weekend,要同老公拍下拖仔,今次我地揀左一間好有情調…質數又非常高的西餐廳 The Yell Owl 我地揀左兩份set dinner…一上個湯已經好驚喜👍濃濃的南瓜湯非常鮮甜!香蒜牛油汁鑽石蜆拼青口蜆肉非常巨型+鮮甜,拼上青口,用牛油🧈煮,加上香蒜和香草…既鮮甜又惹味👍兩人吃剛剛好燒紐西蘭肉眼扒拼意式香草雜菜大大塊肉眼,配上海鹽/燒汁,擺盤精致味道亦相當一流,牛肉剛剛八成,十分鮮嫰之餘亦是高質數貨色!食肉獸必點⭐️鮮橙法式鴨胸配意式香草雜菜非常新鮮的鴨胸,一口咬下去吃出鴨的油脂…絕非出面現成煙鴨胸來混水摸魚!鴨胸再配上餐廳自家的香橙醬汁非常夾!又一高水準之作💫連tiramisu也非常好味…想一吃再吃…濃濃的軟芝士+咖啡味!希望快啲再去試,高水準!令人回味無窮♾️

香蒜牛油汁鑽石蜆拼青口
兩人吃剛剛好

燒紐西蘭肉眼扒拼意式香草雜菜

鮮橙法式鴨胸配意式香草雜菜

希望快啲再去試,高水準!令人回味無窮♾️
2022-10-14
2022-10-15 35 瀏覽
之前都喺元朗食過呢間餐廳,今晚咁啱經過九龍城見到原來呢度都有一間,就入去試吓有咩分別,裝修來講元朗間鋪就大好多,不過呢度有小店嘅風味, 9:00嚟到餐廳唔算好多人,泊車喺門口都唔係等咗好耐錶位,都算幾方便我哋叫咗一份set Dinner,一份海鮮拼盤同小食拼盤Set dinner入面有一份焦糖菠蘿沙律,個焦糖菠蘿真係幾特別,我平時都唔係太鍾意食菠蘿,但係呢個焦糖菠蘿令我想食海鮮拼盤我揀咗用蒜蓉牛油去整,叫咗六隻鑽石蜆四隻帶子,同埋魷魚,本身我都唔太鍾意食蜆,但係佢個鑽石衍又真係幾好食,帶子又好味,呢個海鮮拼盤笑得唔會太乾,可能呢個就係佢嘅特色
我哋叫咗一份set Dinner,一份海鮮拼盤同小食拼盤
2022-10-15 31 瀏覽
衣家九龍城美食選擇多,已經吾只是東南亞菜式,今次食既尼間西餐廳,吾單止裝潢有格調,味道亦出尼晚市套餐$23862度溫泉蛋扒蘆筍沙律沙律菜主要用新鮮橡葉生菜,溫泉蛋好新鮮,而且挺身同蛋汁鮮色,配上黑醋汁,令到沙律菜味道吾寡,感覺輕怡又開胃🥗椰菜花薯仔湯好明顯飲得出店員真係將薯仔用攪拌器磨成蓉做湯。口感少少傑,感覺真材實料燒紐西蘭肉眼配甜蕃薯粒及牛油汁椰菜花落單叫左7成熟,上檯牛扒目測至少有2隻手掌大🤲🏻而且外面仲望落好juicy。本來擔心7成熟口感會韌同乾,廚房好好手勢,吾單止做到7成熟,仲能夠燒到啲肉汁keep 住鎖係牛扒入面。牛味重,有少少燒烤的焦香,吾洗點鹽同醬已經好夠味😋主菜仲配左甜薯粒同牛油椰菜花。甜薯粒輕輕炸過好惹味,而椰菜花用牛油炒特別香白酒忌廉汁蟹肉牛油果意大利飯牛油果份量多,而佢軟滑既口感能夠隔合白酒忌廉汁,令到忌廉汁既膩度減低👍🏻而意大利飯外表軟滑且中心仍保留少少硬度。最緊要蟹肉新鮮鮮甜紐約芝士蛋糕擺盤十分精美🥹,芝士味道濃郁,質地扎實、口感幼滑意式芝士蛋糕同樣地,擺盤都係十分精美🥺,口感相對軟綿,咖啡同芝士味都比較突出,為整頓晚餐劃上完美的句號The Yell-Ow

晚市套餐$238

62度溫泉蛋扒蘆筍沙律

椰菜花薯仔湯

燒紐西蘭肉眼配甜蕃薯粒及牛油汁椰菜花

白酒忌廉汁蟹肉牛油果意大利飯

紐約芝士蛋糕
擺盤十分精美🥹,芝士味道濃郁,質地扎實、口感幼滑

意式芝士蛋糕

九龍城福佬村道5-9號地下C號舖
每次話去九龍城食飯都淨係會諗起食泰國菜? 如果咁諗就錯啦!因為而家嘅九龍城已經唔係唔單單食泰國菜,都仲有好多唔同款式或者新派嘅餐廳已經進駐九龍城就好似呢間西餐廳咁,鄰近宋皇臺站B3出口再行過兩條街,就會見到一間貓頭鷹嘅LOGO嘅招牌,招牌一定會令你記得起佢餐廳環境舒服,張櫈坐得幾舒服,座位都夠闊。專員今次同朋友聚一聚分別叫左兩個set dinner+兩款小食+兩杯mocktail- 𝘼𝙥𝙥𝙚𝙩𝙞𝙯𝙚𝙧 -焦糖菠蘿配雜菜沙律及餐湯前菜頭盤嘅沙律菜幾大碟幾新鮮,菠蘿加左少少糖上表面燒到變焦糖效果好脆身表面脆甜嘅菠蘿會中和到菠蘿原先嘅刺激感感覺,沙律菜少量嘅黑醋酸亦都好令到食欲大開至於餐湯今日係南瓜湯南瓜湯入口好順滑無任何南瓜纖維嘅絲感,南瓜味香濃但略為鹹左少少如果再加多返少少忌廉同落少返d鹽,相信南瓜本身嘅甜香味會更出更好飲- 𝐒𝐄𝐓 𝐃𝐈𝐍𝐍𝐄𝐑 $𝟐𝟑𝟖/𝐡𝐞𝐚𝐝 -𝓡𝓲𝓼𝓸𝓽𝓽𝓸 𝔀𝓲𝓽𝓱 𝓢𝓱𝓻𝓲𝓶𝓹 𝓪𝓷𝓭 𝓑𝓵𝓾𝓮 𝓜𝓾𝓼𝓼𝓮𝓵 𝓲𝓷 𝓼𝓱𝓪𝓵𝓵𝓸𝓽 𝓽𝓸𝓶𝓪𝓽𝓸 𝓼𝓪𝓾𝓬𝓮乾蔥蕃茄汁鮮蝦藍青口意大利飯🦪🍛感覺好吸引嘅海鮮意大利飯,新鮮嘅大蝦同藍青口,再加上表面鋪滿一片片小片嘅
每次話去九龍城食飯都淨係會諗起食泰國菜? 如果咁諗就錯啦!

- 𝘼𝙥𝙥𝙚𝙩𝙞𝙯𝙚𝙧 -
焦糖菠蘿配雜菜沙律及餐湯
至於餐湯今日係南瓜湯

- 𝐒𝐄𝐓 𝐃𝐈𝐍𝐍𝐄𝐑 $𝟐𝟑𝟖/𝐡𝐞𝐚𝐝 -
乾蔥蕃茄汁鮮蝦藍青口意大利飯🦪🍛

感覺好吸引嘅海鮮意大利飯,新鮮嘅大蝦同藍青口,再加上表面鋪滿一片片小片嘅芝士未食已經聞到好香嘅蕃茄香味
大蝦同藍青口都好新鮮,大蝦肉質彈牙而且煎香後增加多一份香脆感
藍青口入口有海水嘅味道,青口肉亦都唔細隻,鮮香加埋海水嘅鹹香確實好唔錯

至於平時食意大利飯最擔心就係太淋或者太硬,呢到嘅意大利飯可以話係煮得岩岩好軟硬度適中仲有保留煙韌嘅口感
飯粒吸收晒上湯同蕃茄汁令到飯粒好飽滿同好香,微微嘅酸蕃茄汁味道入口愈食愈香
配上埋芝士小片一齊食,甜酸味中和返芝士嘅油膩感覺,令到味道嘅層次上更加顯得豐富
- 𝐒𝐄𝐓 𝐃𝐈𝐍𝐍𝐄𝐑 $𝟐𝟑𝟖/𝐡𝐞𝐚𝐝 -
𝓖𝓻𝓲𝓵𝓵𝓮𝓭 𝓝𝓮𝔀 𝓩𝓮𝓪𝓵𝓪𝓷𝓭 𝓡𝓲𝓫 𝓔𝔂𝓮 𝔀𝓲𝓽𝓱 𝓲𝓽𝓪𝓵𝓲𝓪𝓷 𝓼𝓽𝔂𝓵𝓮 𝓻𝓸𝓪𝓼𝓽𝓮𝓭 𝔃𝓾𝓬𝓬𝓱𝓲𝓷𝓲
燒紐西蘭肉眼配香草燒雜菜🥩🥦
專員每次去西餐廳如果食牛排的話必定會食5成熟
5成嘅生熟度咁樣先最食得出牛排本身嘅口感同埋牛肉味,同埋最考到餐廳廚師嘅手藝,今次當然亦都唔例外
肉眼油花算多,所以入口時都相對比較淋身同多油香滲出黎,肉質嫩滑肉味亦都食得出牛肉嘅甜香,但因為肉眼關係肉味相對就無咁濃

另外專員有一個食牛排嘅心得,就係上檯後記得要再等多一至兩分鐘先好切開,等牛肉汁流返入牛肉本身會再好食好多

- 𝑨𝑫𝑫 𝑶𝑵 小食 - 🐔🧅
柚子汁脆炸雞翼 $38 (5pcs)
其實有時候愈簡單嘅食物反而愈突顯得出個口味
就好似呢一款柚子雞翼咁,餐廳將雞翼撲上粉然後炸透,高溫嘅油炸令到雞皮炸得好香脆又無燶,雞翼內嘅肉汁亦都保留晒入面
另外將柚子汁再炒一炒勻係雞翼表面,入口酸酸甜甜嘅味道加埋柚子汁本身幾清新嘅感覺係一個唔錯嘅開胃小菜
啤酒漿脆炸洋蔥圈 $38 (4pcs)
漿脆炸得好脹身好吸引,漿脆炸得好脆由其是洋蔥都算比較多水份嘅食材
漿脆有帶鹹嘅調味,另外食到有少量啤酒嘅香氣
不過比較可惜係無醬汁沾,如果有得配埋沙律醬一齊食,我諗會食得更加開心
- 𝙈𝙤𝙘𝙠𝙩𝙖𝙞𝙡𝙨 -
✨(𝑺𝒆𝒕 𝒅𝒓𝒊𝒏𝒌𝒔 𝒖𝒑𝒈𝒓𝒂𝒅𝒆 +$𝟐𝟎)
𝑶𝒄𝒆𝒂𝒏 𝑩𝒓𝒆𝒆𝒛𝒆 ($58𝓞𝓻𝓲𝓰𝓲𝓷𝓪𝓵 𝓟𝓻𝓲𝓬𝓮𝓼)
菠蘿汁 + 檸檬汁 + Blue Syrup + Soda Water
味道以先甜後酸為主,藍色一杯好吸引,有比較跳脫嘅感覺
因為加左梳打水令到入口嘅時侯感覺好似飲緊汽水咁,開胃嘅飲品
𝑷𝒂𝒔𝒔𝒊𝒐𝒏 𝒐𝒇 𝒀𝒆𝒍𝒍 ($58𝓞𝓻𝓲𝓰𝓲𝓷𝓪𝓵 𝓟𝓻𝓲𝓬𝓮𝓼)
菠蘿汁+熱情果肉+糖漿+檸檬汁
味道偏酸屬於比較清新嘅飲品,入口有開胃嘅感覺
口味上糖漿中和到少少酸味,令到入口時唔會酸到打冷陣嘅感覺
2022-10-11
10 分鐘 (堂食)
一直想黎食龍蝦all day breakfast,不過今次夜晚黎就先試晚餐~ 4course dinner set $238 🥗沙律: 62度溫泉蛋扒露荀沙律分量唔少,最正係有隻溫泉蛋,令沙律菜更香滑~🥣餐湯:南瓜湯,好濃滑。主菜:🥩紐西蘭西冷配甜蕃薯粒、牛油汁椰菜花西冷厚切大件,剛好medium,肉質有嚼勁,牛味濃~特別要讚伴菜既甜蕃薯粒,外層薄薄既脆糖,入面香軟蕃薯,真係有驚喜😍另外散點10oz 既加拿大保濕豬架豬架濕潤度好高,肉質好juicy,鬆軟口感嫩滑,肉味濃郁。點埋蜜糖芥末醬,甜甜地跟肉香好夾配菜可揀兩款薯角、西蘭花🥦薯角唔係炸過既,而係香蒜牛油汁煮,好香好惹味。🥐焦糖牛角包窩夫配雪糕牛角包夾成窩夫入口外酥香內鬆脆,加埋士多啤梨粒、朱古力醬、雪糕、忌廉真係好好味 😋而跟餐既tiramisu 都唔馬虎~一層朱古力一層忌廉,又香又滑。食甜品點埋杯flat white,啡味突出幾nutty,奶泡夠滑~整體野食唔錯,好滿足!
4course dinner set $238
🥗沙律: 62度溫泉蛋扒露荀沙律

分量唔少,最正係有隻溫泉蛋,令沙律菜更香滑~
🥣餐湯:南瓜湯,好濃滑。

主菜:
🥩紐西蘭西冷配甜蕃薯粒、牛油汁椰菜花
西冷厚切大件,剛好medium,肉質有嚼勁,牛味濃~
特別要讚伴菜既甜蕃薯粒,
外層薄薄既脆糖,入面香軟蕃薯,真係有驚喜😍

另外散點10oz 既加拿大保濕豬架
豬架濕潤度好高,肉質好juicy,鬆軟口感嫩滑,肉味濃郁。
點埋蜜糖芥末醬,甜甜地跟肉香好夾
配菜可揀兩款
薯角、西蘭花🥦
薯角唔係炸過既,而係香蒜牛油汁煮,好香好惹味。
10oz 加拿大保濕豬架

牛角包夾成窩夫
🥐焦糖牛角包窩夫配雪糕

而跟餐既tiramisu 都唔馬虎~
一層朱古力一層忌廉,又香又滑。

Flat  white

整體野食唔錯,好滿足!

10oz 加拿大保濕豬架
Flat  white
2022-10-11 32 瀏覽
😋九龍城食肆林立,中西泰…今次試下口啤唔錯嘅西餐廳,位於九龍城福佬村道5-9號,恒生銀行過少少,揀左下午三點左右,唔使同人爭,同朋友兩個人可以靜靜地,舒舒服服坐下,傾吓偈。好易搵,招牌有隻貓頭鷹南瓜湯好滑,味道剛剛好班尼迪蛋,蛋好流心,蘆筍新鮮蟹肉牛油果多士,多士好脆,蟹肉同牛油果超配紐西蘭西冷很嫩,勁多茄汁豆和粟米,沙律菜,啱晒唔想食太多肉燒美國肉眼扒,肥瘦適中,太瘦會鞋,太肥又膩,加$25要埋芝士瘋薯,薯條同蕃薯條好脆,伴著拉絲嘅芝士,比加茄汁更加好味靚靚拉花,心情靚靚

好易搵,招牌有隻貓頭鷹

南瓜湯好滑,味道剛剛好
靚靚拉花,心情靚靚
2022-10-11