2023-05-18 531 瀏覽
由意大利大廚開設Tiramisu Lab,連謝霆鋒都去捧場,就知道呢個大廚有幾厲害。大玩創新,好多款口味,次次去都未必會一樣,所以好有驚喜!第一次當然要試下原味。見到website 介紹,主廚用1960年流傳至今嘅家族食譜,同其他提拉米蘇唔同嘅地方係,入口有少少芝士味,好特別。與咖啡味手指餅,層層相間,口感順滑~第二個係black forest 。呢個味係有最多cream,有啲似食緊黑森林蛋糕,中間係雜莓,酸酸甜甜。第三個係香蕉咖啡味。香蕉多數會配朱古力,呢個同咗咖啡cross over,不會好似配朱古力咁甜,但帶有咖啡濃香,很特別又好味。我鐘意佢係迷你方型size,可以比我試多啲不同款式,依家我每次行k11 musea都要走過嚟,睇吓會唔會有啲新嘅款式推出。

2023-05-15 257 瀏覽
Tiramisu' Lab由意大利大廚Ermanno主理,係全港首間Tiramisu專門店,現時共有K11 Musea、中環同上環分店,每日有七款常駐口味😚除左原味經典,仲有多款特色口味可以選擇~😋💕Tiramisu沿用意大利家族做法,加入原隻蛋黃同mascarpone芝士,令芝士香味更突出、質感更貼服~💕💫 Pistachio Misu' $48冰涼既Tiramisu滲出淡淡開心果香氣,果仁香味突出又唔會好搶fo,食完一啖會想繼續食!💫 Thai Coco Mango Misu' $45泰式棷香芒果Tiramisu採用香甜既芒果,再加有椰絲,所以有啲食緊泰式甜品既感覺~💫 Oreo Misu' $45呢款oreo味道比較突出,混有oreo餅粒再配搭軟滑既忌廉芝士層,層次豐富啲💫 Banoffee Misu' $45拖肥既焦甜味同軟綿既香蕉片🍌配搭,濃香不甜膩!

💫 Pistachio Misu' $48

💫 Thai Coco Mango Misu' $45

💫 Oreo Misu' $45

💫 Banoffee Misu' $45
拖肥既焦甜味同軟綿既香蕉片🍌配搭,濃香不甜膩!

2023-05-14 157 瀏覽
這個商場有不少過江龍甜品店進駐,我很喜歡吃甜品,經過商場給一盒盒的Tiramisu吸引住。這裡的Tiramisu有很多口味,例如士多啤梨、Oreo、開心果等口味。⭐️Tiramisu' 1960" Classic$42這款經典提拉米蘇以其豐富而濃郁的口感而聞名。層次分明的咖啡蛋糕搭配香滑的芝士,混合了微妙的咖啡和酒香氣。甜度適中,容易入口。⭐️Thai Coco Mango Misu$45清爽的芒果與濃郁的芝士相融,為甜品帶來一股熱帶風情。搭配新鮮、多汁的芒果粒,讓您的味蕾在甜美與果香之間徜徉。⭐️Pistachio Misu$48開心果提拉米蘇呈現出一種令人愉悅的獨特口感。濃郁的芝士中綴以經典的提拉米蘇咖啡風味,並融入香濃的開心果醬,開心果醬味道很突出,有層次感。口感綿密順滑,開心果的香氣與提拉米蘇的經典風味完美融合。

⭐️Tiramisu' 1960" Classic$42

⭐️Thai Coco Mango Misu$45

⭐️Pistachio Misu$48

2023-05-13 146 瀏覽
今日同媽咪行k11 musea經過見到呢間賣tiramisu既pop store 覺得每個Tiramisu一盒一盒咁裝住幾靚除了供應原味Tiramisu外,重有創新款式,包括開心果、士多啤梨、芝麻、綠茶紅豆及香芒椰子的特色口味 我就要咗個開心果、士多啤梨同埋原味🔸原味Tiramisu口感好綿滑好Creamy甜度適中酒味唔算好犀利,容易接受推薦母親節買俾媽媽食👩🏻🔸開心果味Tiramisu開心果味非常濃郁香甜可口蛋糕入面仲有開心果粒口感好好口味有新意!估唔到開心果味同Tiramisu咁夾🔸士多啤梨Tiramisu士多啤梨好甜好Creamy,唔會好甜🍀總結tirumisu用個方形膠盒裝住,賣相幾靚買黎送比人食都唔失禮🫶🏻😍

今日同媽咪行k11 musea
經過見到呢間賣tiramisu既pop store
覺得每個Tiramisu一盒一盒咁裝住幾靚

🔸原味Tiramisu
口感好綿滑好Creamy
甜度適中
酒味唔算好犀利,容易接受
推薦母親節買俾媽媽食👩🏻

口味有新意!
估唔到開心果味同Tiramisu咁夾

🔸士多啤梨Tiramisu
士多啤梨好甜
好Creamy,唔會好甜

🍀總結
tirumisu用個方形膠盒裝住,賣相幾靚
買黎送比人食都唔失禮🫶🏻😍
2023-04-15 191 瀏覽
行K11 Mesa, 之前聽聞此店,特登搵,想試吓開心果味嘅tirumisu。位置係food court 附近的路中心。個tirumisu用個方形膠盒裝住,的的色色。我行埋一邊坐低食。tirumisu幾好味,軟滑,但開心果味就吾明顯。Single分量portion吾大,食完都唔怕太肥,不過$78份感覺有啲貴。試過一次就算,唔會返轉頭。

2023-04-05
下午茶
2023-03-14 245 瀏覽
假日0係K11 Musea 行街,本來想食Croissant,但見勁多人排隊...有點卻步,繼而行過少少見有間專賣Tiramisu,甜品控點會錯過!! 店內除左有傳統0既Tiramisu, 仲幾其他幾得意0既味道:💚Pistachio Misu🤎Thai Misu❤️Strawbarry Misu今次想試下新味,揀左Pistachio Misu,收銀旁邊有張枱仔& 2人座位,可以坐低慢慢食,老公滿心歡喜打開‘不’ 黎食,第一口就食到一條白色既不明線狀物.....我地向店員反應呢個情況,店員好有禮貌,立即幫我地換過杯新0既。以至於口味呢, 開心果味可以再濃D 會更好,內裡好似傳統Tiramisu 咁有Cream 同 lady finger作分層,應該雪太耐,入面有點結冰,口感就變得唔夠綿滑。以$78一杯黎講,就認為試一次就夠lu!
💚Pistachio Misu
🤎Thai Misu
❤️Strawbarry Misu

2023-02-18 1088 瀏覽
【Tiramisu' Lab】光看這個名字覺得好專門,果然甜品店只有Tiramisu,非常專一。原本只做網上下單,最近在尖沙咀誠品書店開了間Popup store 接近食客。甜品每日由香港工場新鮮製造,再運到尖沙咀店。不過,Popup store 選址誠品店內不是最佳地點;網上見到K11 Musea store "coming soon",位置方便、人流更多。這間誠品內的 popup store雖然最接近門口,但是佈置簡陋,一點也不起眼。甜品店的展示櫃通常放滿顏色鮮豔、種類繁多的甜品去吸引客人。可是【Tiramisu' Lab】的展示櫃只有三款Tiramisu,非常冷清不吸睛。【Tiramisu' Lab】除了供應原味Tiramisu外,更有推出創新款式,包括開心果、士多啤梨、芝麻、綠茶紅豆及香芒椰子的特色口味。不過,2點去到只賣剩三款口味,其他三款味道標註售罄 ⋯⋯ 實在有點失望!展示櫃只有三款Tiramisu,非常冷清,更加不吸睛。Tiramisu 是最出名的意大利甜品,第一次試【Tiramisu' Lab】當然試最傳統的 Authentic 1960 Tiramisu $58。店
Tiramisu 是最出名的意大利甜品,第一次試【Tiramisu' Lab】當然試最傳統的 Authentic 1960 Tiramisu $58。店方用透明膠盒作容器,就可保留Tiramisu 口感;又可以透視 Tiramisu 的內部構造。不過店方沒有提供紙袋,唯有用手拿住回家。
有別於坊間一般混以鮮忌廉的做法,這個Tiramisu 用意大利傳統做法,加入原隻蛋黃和mascarpone芝士,更能突出芝士香味和令質感更貼服。Lady finger 用濃縮咖啡浸泡,分別放在蛋糕底部和層與層之間,餅乾的口感會濕潤,咬下時酒香和咖啡香自餅乾微微滲出,good!
2023-02-10
2023-02-13 330 瀏覽
呢排見到呢間tiramisu咁多人講, 經過K11 Musea,見到有pop up store 梗係要試下係咪真係咁好食啦~呢度既tiramisu有好多唔同味,有earl grey, Oreo ,綠茶等等,最特別既係有Keto tiramisu,生酮酮學仔都可以過下口癮~我地買左single portion既classic口味($58),包裝係透明盒,可以見到入面既分層而且方便㩦帶😛至於味道方面,個人黎講係有啲失望的😞手指餅浸得夠濕潤,但無乜咖啡味同咖啡酒既味🥲而中間既芝士層夠軟滑,但味道有啲太甜🫣