2021-08-18 5402 瀏覽
20210815🌧️Sunday🍄今日選擇TIRPSE 與 My King👑 慶祝生日🎂皆因喜歡這裡擁有180度維港海景🌊TIRPSE 創辦人,大橋直譽先生,請來清水雄太(Yuta Shimizu )擔任香港店的總廚,只有29歲的他出身於廚師世家,曾在米芝蓮3星餐廳Joël Robuchon Tokyo 任職多年,2017年加盟TIRPSE 東京本店。TIRPSE 在東京開業僅兩個月就獲得米芝蓮一星,並創下全球最快摘星驕人紀錄,並於2017年獲Diners Club International 選為世界50佳餐廳,在亞洲僅有6間餐廳獲此殊榮,TIRPSE 2020年12月登陸K11 MUSEA ,主打新派法國fusion菜。📌有一位外籍人士Waiter 幫我Ordered, 選擇一份 Executive Lunch Menu, 另一份DELUXE Set Menu,Ordered 後Waiter 介紹自己名字, 帶著囗罩都感覺笑容滿面 👍👍👍📌安排座位可以向海,但坐近廚房,聽到本地Waiter 及 經理對答, 對答內容有些粗口🤬希望有待改進Homemade 麵包🥖真係好好味,自家製牛油,
20210815🌧️Sunday🍄
希望有待改進
Homemade 麵包🥖真係好好味,自家製牛油, 旁邊有少許鹽😋
📌總括食材有誠意👍👍👍
(7)鹿兒島和牛沙朗.山椒.柚子
(8)白金豚. 粟米.香菜
最後甜品有少少另外失望
食物擺盤可以接受
食材有誠意,集合每款味道都有層次感
📌Nice Food 👍👍👍👍
📌Service 👍👍👍
📌Environment 👍👍👍👍

Green Asparagus. Burrate. Hamaguri
Beetroot. Crab. Hazelnut
Lobster. Summer onion. Vanilla
Hair tail. Smoked Butter. Mirin
Kagoshima Wagyu Sirloin. Sansho. Yuzu (with supplement charge of HKD288)
Platinum Pork. Corn. Parsley
Plum. Lemon Verbena. Red Wine
1937 瀏覽
2021-08-15
生日
Beetroot. Crab. Hazelnut
Platinum Pork. Corn. Parsley
2021-08-03 1611 瀏覽
🤵‍♂️👰🏻‍♀️🌹結婚周年紀念日,本來是約了一間浪漫餐廳食午餐,因家中突有要事發生,錯過了用餐時間,惟有到尖沙咀 K11 Musea 尋找收藏食店,由於過了午飯時間,選擇不多,經過TIRPSE,知道這裏景觀非常正,雖然供應的只有cake set ,有靚景睇下,滿足下失望心情!🌹我們點了兩個cake set,是包飲品的,座位選擇坐室內,景觀絕不遜色,能望維港景色,坐戶外更正,但天氣真係太熱,所以放棄了。🍰Cloud set+Icechocolate⭐️⭐️⭐️蛋糕稍甜,賣相吸睛🍰Forest set+Ice mocha⭐️⭐️⭐️蛋糕稍甜,賣相吸睛個人評分食物⭐️⭐️⭐️飲品⭐️⭐️⭐️服務⭐️⭐️⭐️環境⭐️⭐️⭐️⭐️衛生⭐️⭐️⭐️⭐️抵食⭐️⭐️回頭率⭐️⭐️
🤵‍♂️👰🏻‍♀️

cake  set
cake  set
2021-07-26
2021-07-21 1770 瀏覽
試咗呢間米芝蓮一星西餐 呢間原來係日本餐廳 食Japanese- French cuisine 佢嘅名原來係espirit嘅調轉 😜 餐廳環境寧靜 有海景 服務亦唔錯🥰叫左一個dinner set $898 per person 係同隔離tokano嘅special promotion dinner set 有4個course 另外我地加左個蛋糕 (for慶祝😛) 食物質素整體唔錯 但portion好細 女士們還好男士們一定唔飽🥺Tried this Michelin 1-star Japanese-French cuisine located at K11 Musea. Interestingly, I found out the name of the restaurant “Tirpse” is the reverse of the word “espirit” 😆 This restaurant has a quiet environment, which makes it super speak-easy. I’ve got a table right by the wind

Tried this Michelin 1-star Japanese-French cuisine located at K11 Musea. Interestingly, I found out the name of the restaurant “Tirpse” is the reverse of the word “espirit” 😆 This restaurant has a quiet environment, which makes it super speak-easy. I’ve got a table right by the window so I got to enjoy the stunning sea view with my dinner ☺️ The staff provides amazing service too!

We’ve got a Special Promotion dinner set with Tokano ($898/person). It’s a 4-course, with an additional cake for our own celebration. The food was generally delicious, but the portion was small. Ladies should feel fine, but guys will probably need to order more food 🥺
2021-07-12 1514 瀏覽
醒起仲有千零分K11 Dollars仲味用到, book左間令少少既餐廳同另一半chill 一下。去到餐廳,職員每一樣都有好詳細同我地介紹。有散叫/ setlunch…最尾我地揀左每人一個set lunch本身上菜個時我地都驚唔夠飽。因為見佢細細件。但食曬之後飽到上心口。環境同味道都好好。有機會都會再黎試下
醒起仲有千零分K11 Dollars仲味用到,
 book左間令少少既餐廳同另一半chill 一下。

去到餐廳,職員每一樣都有好詳細同我地介紹。
有散叫/ set
lunch…

最尾我地揀左每人一個set lunch

本身上菜個時我地都驚唔夠飽。因為見佢細細件。

但食曬之後飽到上心口。

環境同味道都好好。有機會都會再黎試下
  • set lunch
2021-07-03 1174 瀏覽
原本今日唔係嚟呢間餐廳食飯,點知因其他原因就walk in左嚟。 入到餐廳環境好舒服,對住海景人都醒神d. 今日有2款set lunch選擇,因為唔係太大食關係,所以我地選左個少2個course既set。賣相精緻之餘仲好好食,個人認為剛剛好,不會太飽。仲有值得一讚每款菜式上枱,餐廳員工都好細心介紹,服務仲好好。阿妹開心,我都滿意。

阿妹開心,我都滿意。
帶子天婦羅
露筍配象拔蚌
白豚肉,4成熟
2021-07-03
帶子天婦羅
露筍配象拔蚌
白豚肉,4成熟
2021-06-23 1093 瀏覽
Tirpse 呢個地方出名食佢既fine dining,不過今次一反傳統,轉黎試下tea set!呢度環境又舒適,咁食既價錢亦更實惠,仲可以飽覧維港景色添😆呢度tea set只有2款蛋糕可選,分別為Forest cake set($168)及Cloud cake set ($188)再配咖啡或茶Forest cake換言之即係黑森林蛋糕,不過有別於傳統,佢入面既蛋糕充滿濕潤感,有少許酒香,比人一種食緊Tiramisu 既感覺,而表面鏡面朱古力為黑朱古力味,味道一點也不甜膩,岩一班怕甜又會偶然小酙兩杯的人仕。但本人對酒沒有太大興趣,所以對呢款蛋糕沒甚喜愛。相對下,本人比較喜歡Cloud cake,因為味道有荔枝既清新香甜,同時有白朱古力既甜味,組合起黎甜而不膩,而蛋糕外形好似一舊雲,充滿藝術感,用黎打卡都一流👍🏻總括而言,呢度無論環境定係食物賣相都係一絕,下午茶黎呢度享受下都係一個唔錯既選擇喔☺️

呢度tea set只有2款蛋糕可選,分別為

Forest  cake  and  Cloud  cake
2021-06-12
  • Cloud  cake
2021-06-18 1036 瀏覽
前排同媽咪去開K11 musea 夜晚就試咗呢間日本fine dining餐廳環境唔錯,有得望住個海景Dinner set 係5 course meal,有埋甜品頭盤有湯同麵包,麵包熱辣辣,好軟熟配埋個醬超好食,個湯係蕃茄味味道都唔錯脆餅賣相特別,食落一般牛油果蓉沙律個樣好似植物入面仲有墨魚,幾清新之後有龍蝦沙律,龍蝦好爽脆加埋啲醬汁食落口感唔錯鯛魚連埋塊皮,有埋上湯同埋海帶魚好滑,配搭唔錯主菜方面有得選擇羊架或者牛扒羊味道幾好,有少少羶味不過食落幾淋,有埋啲魚子醬喺上面自己覺得牛扒好食啲,食落好重牛味佢超淋,配埋薯仔同埋菇但略嫌份量太少甜品方面有蛋白霜同埋yogurt 雪芭雪芭味道偏甜,個人麻麻地蛋白霜啲cream好滑,入面有士多啤梨餡配搭唔錯另外仲有一個和菓子拼盤有各款唔同甜品細細舊,唔會覺得好漏整體不過不失,雖然係米芝蓮但個人覺得呢個價錢唔太抵食左兩個鐘,而每款食物份量都比較細未覺得好滿足
前排同媽咪去開K11 musea
夜晚就試咗呢間日本fine dining餐廳
環境唔錯,有得望住個海景
頭盤有湯同麵包,麵包熱辣辣,好軟熟
配埋個醬超好食,個湯係蕃茄味
味道都唔錯
脆餅賣相特別,食落一般
牛油果蓉沙律個樣好似植物
入面仲有墨魚,幾清新
之後有龍蝦沙律,龍蝦好爽脆
加埋啲醬汁食落口感唔錯
鯛魚連埋塊皮,有埋上湯同埋海帶
魚好滑,配搭唔錯
主菜方面有得選擇羊架或者牛扒
羊味道幾好,有少少羶味
不過食落幾淋,有埋啲魚子醬喺上面
自己覺得牛扒好食啲,食落好重牛味
佢超淋,配埋薯仔同埋菇
但略嫌份量太少
甜品方面有蛋白霜同埋yogurt 雪芭
雪芭味道偏甜,個人麻麻地
蛋白霜啲cream好滑,入面有士多啤梨餡
配搭唔錯
另外仲有一個和菓子拼盤
有各款唔同甜品
細細舊,唔會覺得好漏
整體不過不失,雖然係米芝蓮但個人覺得呢個價錢唔太抵
食左兩個鐘,而每款食物份量都比較細
未覺得好滿足
2021-06-11 1122 瀏覽
這家餐廳 我必定會再去第二次🍸最美的打卡位 就是這間餐廳的室外職員給我們的飲品餐牌好好的欣賞維港景色由於我不喝酒 也不想喝茶或咖啡坐在室外也可以吸煙適合一些會吸煙的朋友~甜甜的氣泡飲品🍹🍸拍照也是一流🪴我們在餐廳的時候都見到很多不同的女孩子站在戶外的露台上拍照職員非常友善 主動問我們有什麼需要可惜現在天氣 坐室外有點熱太舒服了😌 聊聊天 看著維港景色🏙一會兒就天黑了 維港的夜景🌃也很美📍TIRPSE尖沙咀梳士巴利道18號K11 Musea2樓219號舖我那天去是沒有訂座 直接到達基本上平日去不用訂座
這家餐廳 我必定會再去第二次🍸
最美的打卡位 就是這間餐廳的室外
職員給我們的飲品餐牌
好好的欣賞維港景色
由於我不喝酒 也不想喝茶或咖啡
坐在室外也可以吸煙
適合一些會吸煙的朋友~

甜甜的氣泡飲品🍹🍸

尖沙咀梳士巴利道18號K11 Musea2樓219號舖

我那天去是沒有訂座 直接到達
基本上平日去不用訂座
2021-06-06 856 瀏覽
個人覺得有點overprice. 份量太細 晚餐都唔算好飽 有幾道菜好似紅菜頭蟹肉係好食既 但其他都有幾樣伏菜,例如黑啤汁配鹿兒島牛浪費左,因為勁苦🥲總括黎講 試過一次就夠啦!
個人覺得有點overprice.
份量太細 晚餐都唔算好飽
有幾道菜好似紅菜頭蟹肉係好食既
但其他都有幾樣伏菜,
例如黑啤汁配鹿兒島牛浪費左,因為勁苦🥲
總括黎講 試過一次就夠啦!
2021-06-05 824 瀏覽
結婚3周年Tripse 係我一個師兄極力推介嘅餐廳佢形容Tripse 攞星係遲早嘅事 所以我早兩個星期就book咗 520同老公嚟試左個Lunch由於我哋係下晝嚟 所以冇叫到任何酒我哋選擇左special promotion lunch set: TAKANO x Tripse 再加一個Executive lunch set Menu:Starter: Red Sea Bream. Pineapple Tomato. CaviarSecond Starter: Lobster. Sichuan Pepper. SeaweedMain: Kinmedai. Clam. Japanese Butterbur &Buckwheat Pasta. Motile. Onsen EggDessert: Strawberry. Rhubarb. Sansho Pepper &Tahitian Vanilla. Rice Pudding. Soy Sauce環境:100分食物:100分回頭率:100%
結婚3周年

食物:100分
回頭率:100%

2021-05-20
2021-05-30 727 瀏覽
為咗慶祝細妹大學畢業,全家一齊嚟到K11 musea 呢間米之蓮餐廳食飯慶祝一入到去侍應就安排咗入面嘅包廂,環境好闊落同清靜一叫完嘢食,就即刻上咗法國baguette 加涷湯。麵包鬆軟程度適中加上芝士牛油,入口即溶好正!之後就開始上starter, 侍應仲會好詳細咁講解每一種食材。starter 有三樣分別係魷魚,lobster 同鯛魚。最鍾意龍蝦嘅鮮甜同埋鯛魚嘅嫩滑食完前菜終於嚟到主菜,今次我就揀咗日本和牛。五成熟嘅和牛煮得啱啱好,一入口成個咀都充滿着肉汁!食完主菜,雖然已經好飽,但甜品點可以唔食呢🤣 今次我就揀咗法式甜點creme d’Anjour 白乳酪蛋糕。一食落口十分驚喜,泡沫好綿同細緻!加上日向夏,味道不太濃仲帶有甜味。食完甜品就以日式小菓子作為完結總括而言,環境舒服,食物質素又高真係好適合慶祝活動☺️下次會再嚟!

一入到去侍應就安排咗入面嘅包廂,環境好闊落同清靜

食完甜品就以日式小菓子作為完結

// 𝙈𝙄𝘾𝙃𝙀𝙇𝙄𝙉 𝙁𝙞𝙣𝙚-𝘿𝙞𝙣𝙞𝙣𝙜 𝙬𝙞𝙩𝙝 𝙁𝙧𝙚𝙣𝙘𝙝-𝙅𝙖𝙥𝙖𝙣𝙚𝙨𝙚 𝘾𝙪𝙞𝙨𝙞𝙣𝙚𝙨 🥂🍴 //-Famed for being the fastest restaurant to be awarded with a Michelin star within two months of opening at K11 MUSEA, TIRPSE is dedicated to bringing the finest dining experiences with exquisite dishes and wine pairing to all diners before a breathtaking patio view of the harbor.💯-With a recent award of “Tatler Dining Best Restaurants 2021”, this Michelin 1-Starred French-Japanese restaurant continues to impress diners with meticulous se
With a recent award of “Tatler Dining Best Restaurants 2021”, this Michelin 1-Starred French-Japanese restaurant continues to impress diners with meticulous services and fine artistic cuisines.🔝
▪️𝐄𝐱𝐞𝐜𝐮𝐭𝐢𝐯𝐞 𝐋𝐮𝐧𝐜𝐡 𝐌𝐞𝐧𝐮▪️[𝐇𝐊$𝟕𝟗𝟖]
A new seasonal menu designed to bring satisfaction to diners’ tastebuds with courses of visual delights and complex bursts of flavors!

☞ 𝘈𝘔𝘜𝘚𝘌 𝘉𝘖𝘜𝘊𝘏𝘌
Alluring gazpacho hors d'œuvre, a cold soup made of raw, blended vegetables and beetroots for refreshing flavors.

☞ 𝘚𝘛𝘈𝘙𝘛𝘌𝘙 - 𝘙𝘦𝘥 𝘚𝘦𝘢 𝘉𝘳𝘦𝘢𝘮, 𝘗𝘪𝘯𝘦𝘢𝘱𝘱𝘭𝘦 𝘛𝘰𝘮𝘢𝘵𝘰, 𝘊𝘢𝘷𝘪𝘢𝘳
Impressive sea bream tartare complemented with Japanese yellow Trifele and luxurious caviar, savory and with a slight hint of citrusy.

☞ 𝘚𝘌𝘊𝘖𝘕𝘋 𝘚𝘛𝘈𝘙𝘛𝘌𝘙 - 𝘓𝘰𝘣𝘴𝘵𝘦𝘳, 𝘚𝘪𝘤𝘩𝘶𝘢𝘯 𝘗𝘦𝘱𝘱𝘦𝘳, 𝘚𝘦𝘢𝘸𝘦𝘦𝘥
Cooked in sous vide and rounded off with Sichuan pepper oil and broccoli coulis, a complex of stunning flavors give distinctive tastebud awakening.

☞ 𝘔𝘈𝘐𝘕 𝘊𝘖𝘜𝘙𝘚𝘌 - 𝘈𝘶𝘴𝘵𝘳𝘢𝘭𝘪𝘢 𝘞𝘢𝘨𝘺𝘶 𝘍𝘭𝘢𝘯𝘬, 𝘚𝘸𝘦𝘦𝘵 𝘗𝘰𝘵𝘢𝘵𝘰, 𝘉𝘭𝘢𝘤𝘬 𝘉𝘦𝘦𝘳
Pan-seared into perfect medium-rare, the wagyu flank is a beef steak cut from the abdominal muscles of the cow, extremely lean yet tender and succulent in texture, splendidly completed with Annou Imo Tempura, roasted French potato, black garlic, and a savory sauce consisted of black beer.

☞ 𝘔𝘈𝘐𝘕 𝘊𝘖𝘜𝘙𝘚𝘌 - 𝘒𝘪𝘯𝘮𝘦𝘥𝘢𝘪, 𝘊𝘭𝘢𝘮, 𝘑𝘢𝘱𝘢𝘯𝘦𝘴𝘦 𝘉𝘶𝘵𝘵𝘦𝘳𝘣𝘶𝘳 (𝘍𝘳𝘰𝘮 𝘢𝘯𝘰𝘵𝘩𝘦𝘳 𝘴𝘦𝘵 𝘰𝘧 𝘌𝘹𝘦𝘤𝘶𝘵𝘪𝘷𝘦 𝘓𝘶𝘯𝘤𝘩 𝘔𝘦𝘯𝘶)
Steamed with sake and complemented with a clear broth containing Yuzu citrus fragrance, the Kinmedai tasted not overly fishy, but is rich and balanced umami flavor; exquisitely paired with kelp, bamboo sprouts, and Japanese Butterbur, AKA Fuki that tasted earthy along with a natural hint of bitterness.

☞ 𝘋𝘌𝘚𝘚𝘌𝘙𝘛 - 𝘚𝘵𝘳𝘢𝘸𝘣𝘦𝘳𝘳𝘺, 𝘙𝘩𝘶𝘣𝘢𝘳𝘣, 𝘚𝘢𝘯𝘴𝘩𝘰 𝘗𝘦𝘱𝘱𝘦𝘳
An artistic enjoyment created with crisp Sansho pepper meringue, filled with raspberry syrup-marinated strawberries, rhubarb jam, and sweet condensed milk espuma foam.

☞ 𝘗𝘦𝘵𝘪𝘵 𝘍𝘰𝘶𝘳𝘴
Sugary delights of bite-sized matcha cakes and crispy apple walnut wafers.

☞ 𝘊𝘰𝘧𝘧𝘦𝘦 𝘰𝘳 𝘛𝘦𝘢
// 𝟏𝟎% 𝐒𝐞𝐫𝐯𝐢𝐜𝐞 𝐂𝐡𝐚𝐫𝐠𝐞 🔝 //
AMUSE BOUCHE
Red Sea Bream, Pineapple Tomato, Caviar
Lobster, Sichuan Pepper, Seaweed
Australia Wagyu Flank, Sweet Potato, Black Beer
Kinmedai, Clam, Japanese Butterbur
Strawberry, Rhubarb, Sansho Pepper
Petit Fours
Thibert Pouilly Fuissé "Héritage" 2017
  • amuse bouche
  • Strawberry
  • Rhubarb
  • Sansho Pepper
2021-05-16 861 瀏覽
試食收集米芝連餐廳是我嗜好,既然遇上朋友生日🎂因利成便便在尖沙咀試食這家日法fusion 餐廳。餐牌內容不盡不實,主菜沒有羊的選擇改為鴿,當然好好食客包括我同朋友都選了和牛,額外加二百幾蚊,老實講份量精緻(小),唔算價錢合理。頭盤涷湯、魷魚、龍蝦、鯛魚,味道一般都叫好味,但無一樣係會食過難忘。甜品亦只有草莓同柚子口味選,都係嗰句沒有什麼特色。餐飲叫了有氣水和兩杯意大利氣酒,埋單兩人共四千元。平淡完成一頓摘星晚餐。

甜品亦只有草莓同柚子口味選,都係嗰句沒有什麼特色。

$2000 (晚餐)
生日
一生人緊要豪一次,訂左台今日食晏。湯:凍湯,有櫻桃同芝士味芝士係有冰感覺,食落口馬上融化。頭盤:鯛魚他他,魚肉爽,面頭有面膜廣告講既係人都食過既魚子醬,我就第一次食呢種魚子醬,平時食開既係三文魚子,差幾遠吓。中間上個自家製既麵包同牛油(配海鹽),絕配。第二個頭盤係龍蝦🦞,煮到半生熟,切開唔會散開,又有少少半透明同魚生既堅韌。主菜:澳洲和牛胸腹位,唔同食日式燒肉個種,係好有油脂味,不過牛味唔重,伴碟係野菜天婦羅。甜品:有驚喜,原本以為係好甜既硬身棉花糖,配芝士味忌廉包住既紅桑子醬,好夾!重有兩款日式和果子,不係甜,配咖啡一流。另叫左一款甜品cloudy ,入邊有紅桑子醬,配有食用星型花同月亮型海綿蛋糕,唔錯。
一生人緊要豪一次,訂左台今日食晏。
湯:凍湯,有櫻桃同芝士味芝士係有冰感覺,食落口馬上融化。
中間上個自家製既麵包同牛油(配海鹽),絕配。
凍湯
和果子
Cappuccino
Cloudy
2021-05-15
5 分鐘 (堂食)
凍湯
自家製麵包同牛油
鯛魚他他
澳洲和牛燒
芝士忌廉紅桑子醬
和果子
Cloudy
2021-05-13 563 瀏覽
想去試這間好耐,KOL都大讚的米芝連日本法國菜餐廳,但因為太高級🙈🙈唯有等到重要日子先至去試,終於等到啦!🎉🎉點了set dinner和侍應推介的白酒。白酒好易入口,但我唔記得記低個名🙈🙈前菜starter,兩款口感都很清新,尤其第一款鵝肝都能有如此效果實在意外。second starter每道菜上的時候,侍應都很耐心的在旁邊講解。third coursemain course我們都選了牛舌😝我未食過一塊牛舌係可以咁入口即溶!咁厚都能做到這效果我表示非常驚嘆!甜品甜品甜品!賣相精緻之餘係超好食,又不會太甜❤️❤️❤️❤️大愛!食完飯我們拿著酒杯出左露台坐!看著維港海景好high class好有feel🥰🥰🥰🥰感覺這餐飯雖然不便宜,但物超所值!😋😋😋

前菜

second starter
每道菜上的時候,侍應都很耐心的在旁邊講解。

third course

main course