Together (已結業)

2023-02-26 99 瀏覽
今日約咗朋友一起食下午茶!在粉岭中心行一圈揾到呢間西餐廳感覺唔錯,環境非常舒適,傾計約會好去處👏👏下午茶2位 $98✨法式牛角配加拿大火腿✨咖喱鷄肉青瓜三文治卷配蟹籽✨特色香桃杏仁穌✨和藏豆腐焦糖燉蛋✨特濃香滑朱古力海綿夾心有5款不同款式搭配!賣相一流!每一款口感都恰到好處👍性價比高!配上一杯紅茶,真係愉快的一下午😊Together Signature Carbonara $58意粉奶香超級香濃!溏心蛋拌勻,每條意粉都被汁裹著,超濃郁!味蕾直接升華😋也唔會膩!好好味😋

下午茶2位 $98
✨法式牛角配加拿大火腿
✨咖喱鷄肉青瓜三文治卷配蟹籽
✨特色香桃杏仁穌
✨和藏豆腐焦糖燉蛋
✨特濃香滑朱古力海綿夾心

去年已經光顧過這餐廳的晚市感覺很不錯,這天午膳時間路過,發現午市套餐都相當抵食。🍝“Together’65°c溏心蛋卡邦尼意粉 $58香濃的溏心蛋黃汁及濃郁的芝士加上以煙肉的由香炒過的蘑菇,伴勻彈牙的意粉,口感creamy滋味。🥞軟熟熱香餅,香煎雞肉腸,堙肉配乳酪芝士 $68很特別的鹹食熱香餅,熱香餅鬆軟棉滑,份量非常適合細食的女生。本來不打算點下午茶,但看到隔籬枱點的一周年酒店食下午茶賣相相當吸引,而且價錢更是超值只需$98 for 2 ,又不設加一服務費!真心點來影相都抵🤣有兩款鹹點、三款甜點及花茶都意外的出色!🥐法式牛角包非常酥脆,🍮和藏豆腐焦糖燉蛋相當有驚喜,吃到淡淡的豆香而且減低了平常吃焦糖燉蛋的膩感,感覺更清晰,是日最愛!花茶(英式早餐紅茶/ 御茗寧茶/ 玫瑰普洱)

🍝“Together’65°c溏心蛋卡邦尼意粉 $58

🥞軟熟熱香餅,香煎雞肉腸,堙肉配乳酪芝士 $68

有兩款鹹點、三款甜點及花茶都意外的出色!

花茶
(英式早餐紅茶/ 御茗寧茶/ 玫瑰普洱)
  • 酒店式下午茶
粉嶺好少高質西餐廳,又近火車站,今日再次同朋友食好西🥰二人晚餐$398,好豐富, 沙律,餐前小食拼盤,主餐,餐飲,甜品 😆好滿足🥢 德國豬肉腸雞肉腸配香草酸椰菜肉腸質新鮮,配煙肉洋蔥, 醬汁juicy🥢 啤酒炸茴香羊膝配烤香蒜羊肉完全沒騷味,清淡香羊味,感覺冇用醃料醃製,好清新🍟 脆炸薯條🧆 黑松露薯蓉份量剛好😁好回味🥗凱撒沙律配嫩雞胸非常健康的一道菜,新鮮嫩雞胸肉🥢拼盤(越式雞肉紙米卷, 墨西哥肉丸,韓式脆炸酸辣雞翼)非常欣賞韓式雞翼, 好食過正宗韓式炸雞翼添🤣醬汁酸甜好開胃手打肉丸,肉質彈口,醬汁開胃我哋簡單叫咗個餐飲🍸🍷下次再食SET DINNER 可以升級紅白酒 🍨 焗牛角窩夫配雪糕窩夫牛角煙煙韌韌, 賣相靚,最後甜品太完美🌟高級西餐廳🌟環境靚又有打卡位📸🌟 二人餐食物豐富價錢實惠

🥢 德國豬肉腸雞肉腸配香草酸椰菜
肉腸質新鮮,配煙肉洋蔥, 醬汁juicy
🥢 啤酒炸茴香羊膝配烤香蒜
羊肉完全沒騷味,清淡香羊味,感覺冇用醃料醃製,好清新

🍟 脆炸薯條
🧆 黑松露薯蓉
份量剛好😁好回味

🥗凱撒沙律配嫩雞胸
非常健康的一道菜,新鮮嫩雞胸肉

🥢拼盤(越式雞肉紙米卷, 墨西哥肉丸,韓式脆炸酸辣雞翼)
非常欣賞韓式雞翼, 好食過正宗韓式炸雞翼添🤣醬汁酸甜好開胃
手打肉丸,肉質彈口,醬汁開胃

🍨 焗牛角窩夫配雪糕
窩夫牛角煙煙韌韌, 賣相靚,最後甜品太完美

🌟高級西餐廳
🌟環境靚又有打卡位📸
🌟 二人餐食物豐富價錢實惠
2023-02-17 67 瀏覽
朋友生日,一定要搵一間靚小小嘅餐廳同佢慶祝,大家都北區居住,自然會搜羅區內美食,呢間一直喺心願清單裏面,自然第一時間選擇咗Together啦!佢嘅室內裝修行奢華風,可以穿得美美🤭套餐都會非常豐富,二人餐都有兩個set,價錢比想像中低,抵食!洋蔥湯非常濃郁,本人較喜歡質地薄嘅湯,呢個絕對滿足到我🤭凱撒沙律配雞嫩胸~雞胸下嘅羅馬生菜堆砌成花型,可見其費盡心思🥰雞胸夠晒嫩,而且係脂肪最小嘅部位,女仔食絕對冇負擔😌特色小食拼盤:1.越式雞肉米紙卷~呢個係冷盤,搭配旁邊酸酸嘅醬汁,非常開胃😊2.墨西哥肉丸~呢個肉丸係牛肉手打嘅,咬口十足,而且醬汁亦非常惹味😁3.韓式脆炸酸辣雞翼~炸物沾上醬汁,絕對可以增添風味亦都可刺激味蕾,而且用咗單骨雞翼,食嘅時候非常方便,感覺十分貼心😍英式烤焗鹹豬手配烤香蒜~鹹豬手啖啖肉,配埋旁邊嘅酸菜,皮嘅部份非常香脆,可以神還原德國風味😋香烤肉眼配阿根廷醬~一把中式菜刀盡顯呢道菜式嘅幽默🤭肉眼扒夠晒淋,係女仔嘅至愛,而且烹調時間剛好,依然呈現粉嫩嘅粉紅色😍焗牛角窩夫配雲呢拿雪糕~一向都好鍾意食窩夫,用牛角包造成嘅窩夫真係別具風味,加上香甜嘅雪糕,冷熱交融,而且賣相非常得

洋蔥湯非常濃郁,本人較喜歡質地薄嘅湯,呢個絕對滿足到我🤭

特色小食拼盤:

焗牛角窩夫配雲呢拿雪糕~一向都好鍾意食窩夫,用牛角包造成嘅窩夫真係別具風味,加上香甜嘅雪糕,冷熱交融,而且賣相非常得我歡心,今次真係要比滿分💯
🩷在此大名叫TOGETHER 的餐廳品嚐情人節大餐更添意思意思。早早想訂第一段時間入座,早早就失望😂。唯有訂第2段時間,第二段時間是晚上8:30入座,真的比較晚,下次再咁晚應該唔會訂,個人覺得8:00入座較適合。平時都偶有到訪,老公訂左位時都沒有詢問菜單款式,所以見到情人節餐牌有點驚喜。情人節餐單跟平日價格差不多,而且款式更多元化🫢。很讚!情人節套餐有2款選擇,從價格而言就是$288和$388加一的分別。$288大概就是沒有前菜拼盤跟甜品。太肚餓關係,我地點了$388的套餐。🍞餐包軟軟的,但情人節餐沒有餐湯,失色。🥬沙律質素比不上初開業時的質素,菜葉有氧化,未算好新鮮。前菜拼盤,有越南米卷、西西里肉丸和辣魷魚圈。米卷沒有驚喜,西西里丸滿滿蕃茄酸香,魷魚圈配辣汁,味道滋味又突出。主菜出場時間已經9點幾,原來份量沒有平時大份,平衡價位份量都是OK的。我點了豬肋骨,今日是用蕃茄汁醃,帶點甜酸開胃味道,跟平時燒汁醃 ,口感不同。肉眼扒,覺得比上次的西冷好味,沒有太多筋位,入口肉質軟滑。而配菜十分都十分好,全是新鮮的蔬果--紅蘿蔔和燒蕃茄,味道新鮮😘,食肉之餘有豐富的蔬菜,🩷❤️啱晒我!最後,甜品
🩷在此大名叫TOGETHER 的餐廳品嚐情人節大餐
更添意思意思。
早早想訂第一段時間入座,早早就失望😂。
唯有訂第2段時間,第二段時間是晚上8:30入座,
真的比較晚,下次再咁晚應該唔會訂,個人覺得8:00
入座較適合。

太肚餓關係,我地點了$388的套餐。

🍞餐包軟軟的,但情人節餐沒有餐湯,失色。

🥬沙律質素比不上初開業時的質素,菜葉有氧化,未算好新鮮。

最後,甜品上場-酥餅配雲尼拿雪糕,酥餅未有驚喜,雪糕味道平淡。
其實一向喜歡此餐廳氛圍比較寧靜,可以安安靜靜享受一頓餐質素好既西餐。

🩷大時大節♡珍惜身邊人,有些人隨時間、心態讓愛情變清變淡,有些人隨時間、心態讓愛情煮得更濃更郁。愛情的味道如何,就要看烹煮人的技考和態度。🩷

2023-02-10 105 瀏覽
食物質素說實話是屬於中上的,但當你由落單至有得食係需要等60分鐘,其間眼見比自己遲入座同落單嘅食客都一枱一枱的食物都已上枱,再三查問僱促都只回答“廚房整緊”,其實入座後都見到有幾枱食客尚欠食物未上枱及不斷咁催促查問,好明顯係廚房叠單。之前食過兩三次都沒大問題,但呢次好明顯係廚房玩嘢,如果唔係就即是廚房管理運作不善,而樓面亦都怕咗廚房唔敢查問及催促,呢間本來算是值得棒場嘅餐廳做到咁,只可以講句“成也廚房,敗也廚房”,奉勸投資者多加留意廚房嘅運作。
2023-02-08 88 瀏覽
早幾日夜晚6點零鐘黎到 #together 原來夜晚6點之後仲有得食港女打卡tea set超級驚訝🫣因為expect六點後係食正餐 而唔係tea,如果大家六點後都想食tea,可以嚟呢度博吓睇吓有冇得食,當然住得近就可以,住得遠就唔好啦🙈btw 食左呢個有鹹有甜既打卡tea set $98/2位,自己一個最後食唔晒d 甜品法式牛角配加拿大火腿牛角包好重嘅牛油味,係屬於一口就可以食晒嘅牛角包,外層好鬆脆,火腿鹹味,唔會太over,同牛角包味道好夾,免頭仲有啲柚子醬,雖然柚子醬係甜甜,但係三樣嘢夾埋食又出奇地好夾咖喱雞肉青瓜三文治卷配蟹籽咖喱味道唔算好濃, 雞肉好嫩滑 配埋薄切爽脆嘅青瓜片,粒粒口感嘅鹹味蟹籽,配埋麵包,好有層次特濃香滑朱古力海綿夾心話明係特濃,真係超濃,濃得來唔會甜,可可味較重,同埋分咗4層,海綿鬆軟,最低嗰層有朱古力粒粒好有口感特色香桃杏仁酥杏仁酥好重牛油香,鬆脆,面頭有兩塊大塊嘅桃肉豆腐焦糖燉蛋焦糖燉蛋就成日識開,但係有埋豆腐味嘅焦糖燉蛋就第一次食,焦糖燉蛋本身就已經好甜,但係加咗豆腐,味道食落好香

法式牛角配加拿大火腿

咖喱雞肉青瓜三文治卷配蟹籽

特濃香滑朱古力海綿夾心

特色香桃杏仁酥
杏仁酥好重牛油香,鬆脆,面頭有兩塊大塊嘅桃肉

豆腐焦糖燉蛋
2023-01-30 72 瀏覽
Together (粉嶺)📍粉嶺新運路33號粉嶺中心地下159-160號舖平時好少去粉嶺,今日有事要就順便入去睇下有咩好野食,朋友推薦下 Together 好高質,一於試試佢先。 🌴環境一流,有少少森林feel 同埋好fresh,絕對有一總令人好放鬆嘅感覺。 今次叫左個Lunch menu:☘️新紅菜頭柑柚肉沙律+蜂蜜柚子冰茶烤香草寶雲酥豬柳配百里香燒汁 $78 🐷件豬柳煮得好好, 有一種好爽口感覺。小編今日好肚餓,大大件岩曬我今日食🤭(好厚,絕對唔係薄身,超級有誠意) 要讚一讚佢個燒汁,配豬柳包簡直一絕,起夾! 🍸加做埋個升級優惠+$15叫多杯青檸梳打水配返個咁fresh嘅環境先原本想加埋個甜品食,但今日真係好飽🤭總結員工服務態度非常有善。Together 價錢平民化,lunch time 好多中學生排隊食,學生仲要有9折,絕對係學生哥福音。仲要免加一收費。 地點⭐️⭐️⭐️⭐️味道⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️環境⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️服務態度⭐️⭐️⭐️⭐️(5星為最高分)
Together (粉嶺)
📍粉嶺新運路33號粉嶺中心地下159-160號舖

今次叫左個Lunch menu:
☘️新紅菜頭柑柚肉沙律+蜂蜜柚子冰茶
烤香草寶雲酥豬柳配百里香燒汁 $78

🍸加做埋個升級優惠+$15
叫多杯青檸梳打水配返個咁fresh嘅環境先
原本想加埋個甜品食,但今日真係好飽🤭

總結

地點⭐️⭐️⭐️⭐️
味道⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
環境⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
服務態度⭐️⭐️⭐️⭐️
(5星為最高分)
一個人喺粉嶺,肚仔餓要覓食,行咗入呢個商場,打個圈,見到呢間西餐廳,似乎幾啱呢日嘅胃口,就決定入去試吓😆要咗午餐,係 $58 嘅「香烤美國珍珠雞半隻配紅酒汁 Roasted U.S. Half Game Hen / Crispy Onion Ring / Grilled Zucchini / Red Wine Gravy」:珍珠雞半隻size適中適合一個人食😆,珍珠雞肉都幾嫩滑😋午餐加 $15「升級優惠」,就包埋「Soup of the Day 精選餐湯」:係洋蔥湯,味道幾濃郁😋仲有「Kumquat Honey Ice Tea 蜂蜜柚子𣲙茶」:唔係好甜幾清新😋再加 $78 嘅「煙三文魚凱撒沙律 Caesar Salad with Smoked Salmon」:羅馬生菜非常爽脆,用 Caesar Salad 嘅方法調配沙律汁,簡單好食😋跟午餐用半價 $19 要咗杯 Cappuccino, 幾香滑😋

2023-01-26 82 瀏覽
晚飯時間7點入坐:落單時白色冷衫男職員語氣極為趕急,同我講完呢樣無果樣無,又好急要我即刻決定落單,都未聽得切,諗住問朋友想轉食咩,問都未問,佢就問:「係咪要,要幾成熟?」落完單之後用偏惡語氣「警告」我地:「要等好耐架,今日好多人」佢頭也不回就走左。- 等40分鐘後都未上主菜,對面張台遲過我地來都有主菜,又見個場開始空,有4成空台,咁我地咪問下白色冷衫男職員,佢語氣極不耐煩好兇狠咁話:「咪叫左你地等下喇,整緊喇」,之後我地同佢講咁不如取消埋單喇,心諗都成肚氣飽左,佢先去廚房即刻拎兩個主菜出來,嬲嬲地問佢:「係咪要問先有架,唔問就唔來架喇」佢好輕佻咁答我:「唔係呀,不過整緊呀嘛,你咁岩問我,咁岩有咋嘛」之後企係我地面前唔走好似想撩交嗌咁,我地咪話我淨係想個主菜快啲黎,你係到企不如幫我地睇下有未,心諗想拿拿林食完快走,兩個主菜來左,都無心機品嘗佢好唔好食,成肚氣都品嘗唔到,諗住填飽個肚就算。食完野果陣落左兩杯檸水點知來左兩杯檸茶,我諗住同左佢講左之後佢會主動換,點知過左十幾分鐘都未來,問另一個侍應,佢check完機問番我:「唔係來左檸檬茶喇咩」又再開始漫長等待。餐湯來兩碗稀好似水咁嘅洋蔥湯,
晚飯時間7點入坐:

餐湯來兩碗稀好似水咁嘅洋蔥湯,頭盤炸野果兩串牛又乾,另一個頭盤來左碟好似炸單邊Cp 雞翼咁,兩個主菜又漏單咁款,落單落錯無人跟進,白衫職員態度惡劣輕佻,好似控制唔到情緒咁,有樣野好,執台埋單 9秒9,岩岩一飲完杯野放底係台,職員就即刻利過來問你重要唔要,嘩,頭先舉手問幾時有主菜又無人理架喎,埋單$550。呢個價位既西餐係得呢間先做到呢個質素👍謝謝,下次去隔離十三姨食重開心,起碼唔洗食到成肚氣先囉。
體驗極差。約在15.15於取單機取票 以等候入座, 但等到16.00 時 ,經詢問後才得悉,已沒有任何食物供應 要等到晚上才恢復供應食物點單。對其未有適當安排食物供應及未有適當安排入座感到極為失望。
體驗極差。
對其未有適當安排食物供應及未有適當安排入座感到極為失望。
Together✨⭐️|粉嶺 高質有格調多國菜 $98港女下午茶⭐️ |《粉嶺食記》😆新界除咗有牛,仲有難得好食嘅西餐/多國菜。粉嶺地鐵站附近有一間幾有氣氛同格調嘅餐廳,都值得一試。夜晚過去,當燈飾都開曬,成個環境都好有氣氛,餐廳入面仲有棵都幾靚嘅樹可以打下卡,餐廳環境都相當寬闊🥯餐包,洋蔥湯🥗煙三文魚凱撒沙律沙律菜新鮮,爽脆,擺盤方式都好特別,食嘅時候都好方便🐣法式烤春雞尼道係必食推介,調味啱啱好,仲有空間可以再點醬汁,不過就咁食都已經好夠味。醬汁方面就跟咗紅酒醬,味道都好夾,食得出真係由紅酒嘅味道。烤雞皮烤到好惹味,肉質好嫩滑,熟度啱啱好,一路切一路流曬d肉汁。Side dish 薯條都好好食,係我鍾意食嘅粗薯🦄Together 一週年下午茶 $98/2位$98就食到個港女下午茶,一定要試下究竟質素如何🤣,整體黎講,以$98嘅價錢,都真係無得批評d咩,食物種類唔多,但以一個下午茶黎講,都足夠,再慢慢嘆壺茶,味道都唔錯嘅🫶🏻🥐法式牛角配加拿大火腿牛角包擺咗一陣仲係好酥脆,牛油味好香,配上火腿嘅鹹香味都幾平衡🥪咖喱雞肉青瓜三文治卷配蟹籽呢個配搭都幾特別,都幾有驚喜🍫特濃香滑朱古力海綿夾心呢
Together✨⭐️
|粉嶺 高質有格調多國菜 $98港女下午茶⭐️ |

《粉嶺食記》

🥯餐包,洋蔥湯

🥗煙三文魚凱撒沙律
沙律菜新鮮,爽脆,擺盤方式都好特別,食嘅時候都好方便

🐣法式烤春雞

🦄Together 一週年下午茶 $98/2位

🥐法式牛角配加拿大火腿

🥪咖喱雞肉青瓜三文治卷配蟹籽
呢個配搭都幾特別,都幾有驚喜

🍫特濃香滑朱古力海綿夾心
呢個甜品表現都幾出色,朱古力味非常之濃郁,而我最鍾意就係佢嘅底部有啲朱古力脆脆,口感特別好.

🥨特色香桃杏仁酥
個杏仁酥都幾鬆脆,上面就係一塊桃肉

🧁和藏豆腐焦糖燉蛋
豆腐焦糖燉蛋都係第一次食,豆腐味都好重,我自己就幾鍾意啦,口感就冇平時焦糖燉蛋咁滑,但係佢嘅甜味就相對比較低,比較健康同啱我口味

🫖🍵冷香甘檸草本茶
呢一款茶味道都幾特別好清新,同時口入邊會有浸回咁,感覺上都幾夾下午茶嘅時候飲

🍹朱古力特飲
2023-01-16 931 瀏覽
因為友人有意置業, 而其中一個心水就是粉嶺區, 睇完幾個樓盤後, 當然是晚餐時間, 當正在頭痛去邊間餐廳時, 印象中這店的食物水準是不錯的, 便決定入內試試。先來的就是麵包,簡簡單單的麵包,口感非常鬆軟, 有蛋香也甜甜的。餐湯是法式洋蔥湯,湯是夠熱的,洋蔥也煮得軟腍, 湯本身鮮甜美味。前菜是黃金脆炸雞凱撒沙律, 新鮮的生菜加上雞肉, 用料足又夠新鮮, 生菜新鮮爽口, 雞肉鮮嫩, 混合了沙律醬, 味道極之對板。主菜就是一味美國豬鞍架, 本身肉質不錯,鬆軟也肉味濃郁, 點了些醬汁更加美味, 再配上薯條和配菜, 整份豬鞍吃完後真的非常滿足。也試試這裡的廚師推介甜品,是雪糕鬆餅,賣相已很討好, 雪糕口感軟滑, 鬆餅香味足也做得鬆軟好吃,比想像中好的一個甜品。最後是朱古力特飲, 有香滑的朱古力味道, 配上軟滑的雪糕, 效果唔錯。餐廳環境氣氛非常好, 位置較清靜, 食物水準也是不錯的, 而且在粉嶺站附近,交通便利,值得推介。
2023-01-15 671 瀏覽
今日同男友來食午餐,餐廳星期六都有lunch set,性價比高,除左價錢吸引,味道都很好,而且服務貼心。環境好靚,門前有仿樹有cafe 感覺,輕鬆寫意。雲石紋的枱,加上精緻餐具同擺設,晚餐應該更浪漫氣氛,見到bar位,但由於lunch時段唔想飲酒,所以都點左無酒精特飲,賣相好靚。lunch set 有7款選擇,豬、雞、魚、意粉、素菜都有,價錢$48-78,升級+$15有湯或沙律,配蜂蜜柚子茶。午餐不設加一。南瓜湯細滑清甜,飲落溫熱舒服,有淡淡南瓜香。鮮紅菜頭金柚肉沙律鮮紅菜頭好爽脆,有清新菜汁,柚子肉酸甜開胃,沙律醬配蔬菜好味。65度溏心蛋卡邦尼意粉 $58特別有芝士脆片,味道濃郁又咸香,溏心蛋好誘人,蛋黃汁香濃,伴勻意粉,味道更香滑,意粉有彈性,掛滿醬汁又奶同芝士的濃香味,仲有煙肉的油香,加埋蘑菇及煙肉,惹味好食。烤香草寶雲酥豬柳配百里香燒汁 $78賣相令人食慾,焗得金黃香酥的麵包糠,帶香草的香味,酥脆油香加埋塗上豬柳的芥末辣香,味道夾又好食。豬柳厚切好有咬感,估唔到好有彈性同食落有肉汁,配百里香燒汁,味道更豐富。薯蓉好滑溜帶薯肉細粒,增加口感。豆角爽脆,車厘茄入口爆汁。無酒精飲品

南瓜湯細滑清甜,飲落溫熱舒服,有淡淡南瓜香。

鮮紅菜頭金柚肉沙律

65度溏心蛋卡邦尼意粉 $58

烤香草寶雲酥豬柳配百里香燒汁 $78

薯蓉好滑溜帶薯肉細粒,增加口感。豆角爽脆,車厘茄入口爆汁。

無酒精飲品 跟餐半價
紅柚梳打特飲(左),藍天乳酸梳打(右),梳打好清爽,甜度剛好,前者甜度低,有紅柚酸甜,後者顏色靚,乳酸味好清新解膩。記得搞勻先飲,漸變色仲好靚。

熱香餅配雲尼拿雪糕
熱香餅超鬆軟,好似日本食到嘅咁香蛋味,質感軟綿綿好輕盈不膩,香甜雪糕有雲尼拿籽,香味自然。藍莓及士多啤梨都新鮮。

2023-01-14
午餐
2023-01-12 726 瀏覽
成為粉嶺居民已經有一段時間,仍未完全知道有甚麼好吃的餐廳。在粉嶺中心走到室外,赫然發現有幾家餐廳,Together散發的chill氛圍吸引了我們。甫進內就見到超大的樹景,加上仿油燈、啡白主色的設計,就如經典復古風。他們的座位寬闊,坐得舒服。就算在週末,lunch menu選擇都很豐富,牛豬雞海鮮等等都有得吃。不需要加一,所以每人不到100元都享用到。慢煮牛小排,小棠菜,蘿蔔仔,西洋菜清湯$78點這道菜時店員說這個會像清湯腩的感覺,讓我倆更有興趣。上菜用闊邊碟擺盤,賣相精緻,一撮裝飾的菜更跟大樹背景十分合襯。白飯是另外配上的。牛小排肉共有四件,帶一點點脂肪,肉質鬆軟易咬、牛味香濃,值得慢慢細嚼品嚐。乳白色的蔬菜清湯除了小棠菜還有白蘿蔔、冬菇和蕃茄,味道微甜小清新,更能突顯牛肉本身的味道。香烤加拿大豬,油墨菜,自製蕃茄醬,芒果甜酸醬$82用金盤上菜也是很好打卡的菜式。起大片厚厚的加拿大豬扒上綴有芒果甜酸醬,舖在用了自製蕃茄醬煮好的油墨菜上,加上數塊軟稔的薯仔,既有氣派,色彩又豐富。豬扒肉的質感軟身,就算厚身都不會粗糙。頂部帶酸辣的芒果甜酸醬甚有驚喜,連底部的自製蕃茄醬因為混合了香草也香口美

慢煮牛小排,小棠菜,蘿蔔仔,西洋菜清湯$78
慢煮牛小排,小棠菜,蘿蔔仔,西洋菜清湯

香烤加拿大豬,油墨菜,自製蕃茄醬,芒果甜酸醬$82
香烤加拿大豬,油墨菜,自製蕃茄醬,芒果甜酸醬

豬扒肉的質感軟身,就算厚身都不會粗糙。頂部帶酸辣的芒果甜酸醬甚有驚喜,連底部的自製蕃茄醬因為混合了香草也香口美味,有撈飯吃~

套餐半價就可以配特色飲品,直接點了兩款特飲,一紫一啡造型特別又美觀。

朱古力特飲(半價$19)
它充滿濃厚的朱古力味,不會太甜。加上忌廉混和後質感更為幼滑細緻,朱古力愛好者如我十分喜歡。
朱古力特飲

紫薯鮮奶特飲(半價$19)
溫和的紫色主要是用紫薯粉跟鮮奶混合,所以紫薯味道較輕盈,奶味更為突出,有點像台式飲品的感覺。
紫薯鮮奶特飲

這餐廳的氣氛很適合情侶撐枱腳,就算是一班朋友來也有大枱坐,可以很舒適地邊享用美食邊渡過在一起的時光。
2023-01-08
慢煮牛小排,小棠菜,蘿蔔仔,西洋菜清湯