Together (已結業)

2022-11-06 116 瀏覽
-一直覺得附近沒有什麼好西🫣最近開了很多新餐廳,就逐一試試~這間是令我最為驚艷的,下星期已決定再來💞♥《牛油梨醬煙三文魚貝果連炒蛋》使用牛乳炒蛋,令炒蛋更加滑嫩🫶Bagel微微焗過,所以外脆內軟~~牛油梨醬不算少,足夠塗滿整個Bagel🥰煙三文魚也有幾塊,這價錢還包餐包和冰紅茶!超抵!♥︎《意式吉列豬扒飯》炸豬扒外脆內軟,炸粉剛好不會過厚😋不使用普通的茄汁,而是選擇茄醬連番茄碎,吃起來不會太甜,比較健康而且有口感👍👍一上枱非常熱,明顯是即叫即起,欣賞( ^∀^)當然套餐還包餐包和冰紅茶的,超值之選😂😂♥《朱古力心太軟連雲呢拿雪糕》跟餐加$58,原本沒有什麼預期😹上台發現擺盤不錯,而且也夠熟!不算是超級流心,不過也有很多朱古力醬🥳士多啤梨及藍莓偏甜,不會酸,有用心選擇~欣賞他有設計過這款甜品,雪糕配上餅碎,的確有增加口感😍♥小提示 Tips:不會說是必食推介,但是這個價錢(沒有加一)、這個裝潢,還有食物的質素配合起來真是不錯🥹作為街坊表示非常開心滿意,希望能賺錢不要倒閉(這裏的餐廳很快倒閉🥲🥲)
一直覺得附近沒有什麼好西🫣
最近開了很多新餐廳,就逐一試試~
這間是令我最為驚艷的,下星期已決定再來💞

《牛油梨醬煙三文魚貝果連炒蛋》
使用牛乳炒蛋,令炒蛋更加滑嫩🫶
Bagel微微焗過,所以外脆內軟~~
牛油梨醬不算少,足夠塗滿整個Bagel🥰
煙三文魚也有幾塊,這價錢還包餐包和冰紅茶!超抵!
♥︎

《意式吉列豬扒飯》
炸豬扒外脆內軟,炸粉剛好不會過厚😋
不使用普通的茄汁,而是選擇茄醬連番茄碎,
吃起來不會太甜,比較健康而且有口感👍👍
一上枱非常熱,明顯是即叫即起,欣賞( ^∀^)
當然套餐還包餐包和冰紅茶的,超值之選😂😂

《朱古力心太軟連雲呢拿雪糕》
跟餐加$58,原本沒有什麼預期😹
上台發現擺盤不錯,而且也夠熟!
不算是超級流心,不過也有很多朱古力醬🥳
士多啤梨及藍莓偏甜,不會酸,有用心選擇~
欣賞他有設計過這款甜品,雪糕配上餅碎,的確有增加口感😍

小提示 Tips:
2022-10-28 123 瀏覽
朋友生日,想搵間好少少嘅餐廳同佢食生日飯,喺粉嶺竟然都搵到一間高質嘅西餐廳,簡直係大西北住戶嘅佳音👍🏻二人餐嘅價錢非常合理,而且都好啱胃口,就直接點左一個二人餐😬餐包係自製嘅麵包,唔係坊間來貨嘢,誠意十足,餐湯係薯仔湯Creamy之中又帶點薯仔獨有嘅口感! 吞拿魚牛油果他他~賣相非常討好,顏色紅紅綠綠的,順滑嘅口感加上旁邊帶微酸嘅黑醋,令人感到胃口大開😋小食拼盤~以炸物為主,每款有兩件,一人一件剛剛好🫶🏻配上黑松露醬更為矜貴,而串燒牛粒都非常惹味,一啲都唔韌👍🏻阿根廷紅蝦龍蝦汁手工扁麵~阿根廷紅蝦係半生熟狀態,口感非筆墨可形容,手工扁麵口感亦都係較為特別,非常實在的感覺,龍蝦汁更可以令整個菜式提升不少,鮮味十足💯美國豬鞍架~豬鞍兩邊煎到金黃色,只係落咗簡單嘅調味,可自選配上旁邊嘅醬汁,肉質非常厚同時唔會乾柴柴,好味道👍🏻牛角窩夫配雪糕~窩夫係用牛角包處理,厚度同口感非常特別!一層一層的,別有一番風味😋賣相方面都非常靚,雪糕以珍珠形式地呈現😍

2022-10-27 100 瀏覽
假日需要來一點優雅 找到一家粉嶺的西餐餐廳位於粉嶺中心的「Together」餐廳裝潢精緻 濃濃英倫風吊燈恍如五星級餐廳 少見的擺盤禮儀意想不到的食飯期間偶然響起生日歌 慶生氣氛不錯!當日要了一個二人餐有兩個主菜選擇 價錢也合理--------- 🫕蘑菇湯蘑菇味濃 蘑菇切粒 每啖湯都充滿菇味🥑🐟吞拿魚牛油果他他牛油果新鮮 Creamy 🥑混合鹹鹹的吞拿魚配搭開胃 口感軟滑🐮🦑小食拼盤炸魷魚圈、炸洋蔥圈、炸水牛芝士、牛肉串牛肉Juicy 炸物外脆內軟可配茄汁或黑松露醬 🦞🍝阿根廷紅蝦龍蝦汁手工扁麵半生熟阿根廷紅蝦 5隻煮法充分發揮紅蝦味道手工扁麵沾上香濃的龍蝦汁少少掛麵🦞 🐷 🧄 🍟美國豬鞍架豬鞍架肥美多肥汁又大又厚薯條 焗蒜頭 可脆香酥伴菜加分🍹假日雪莉類似水果梳打口味甜甜酸酸幾refreshing🍹藍天乳酸梳打藍色十分漂亮慢慢攪拌整杯飲料慢慢呈天空藍乳酸味十足------------------------------

餐廳裝潢精緻 濃濃英倫風

牛油果新鮮 Creamy 🥑
混合鹹鹹的吞拿魚
配搭開胃 口感軟滑

🐮🦑小食拼盤
炸魷魚圈、炸洋蔥圈、炸水牛芝士、牛肉串
牛肉Juicy 炸物外脆內軟

慢慢攪拌
整杯飲料慢慢呈天空藍
乳酸味十足

2022-10-16 229 瀏覽
Together 😋😋😋一齊開餐吧今日天氣微風清爽、最適宜外遊、決定出遊粉嶺名勝之地嘅蓬瀛仙館、行完之後有點肚餓、通過行人隧道過對面粉嶺中心見到一間西式的西餐廳、餐廳內以英倫風格裝修為主題、皮革椅子襯托、歐陸的燈飾、好有格調、環境氣氛好柔和寬躺、門前等候區還放置一棵樹🌲、綠油油仲有幾張石圓凳、感覺好舒服😌、打卡一流👍🏻👍🏻午餐:餐前來片麵包、脆軟、塗點牛油、最夾、簡單就是原味道👏🏻香煎海鱸🐟意粉$98、鱸魚煎得好香脆、外脆內嫩、好鮮甜鮮魚味、香已不油膩、配上蕃茄汁手工扁麵、特色出色、甜甜酸酸好開胃、顏色好艶奪目、味道yummy yummy 😋 +午餐可優惠加配吞拿魚牛油果🥑他他$58、牛油果🥑熟度剛剛好、配埋鹹鹹地吞拿魚、有嚼口、沾上點綴碟旁的黑醋味道更上層、好夾、好清新囗感!夏威夷吞拿牛油梨🥑蓋飯$98、飯面蓋上多彩色的配菜、有牛油果、靑瓜、粟米、雞蛋、吞拿魚、再加上紅紅魚籽、撈拌一齊吃、加點曰本豉油、好健康、清新👅紫薯🍠穌奶特飲$38、紫薯打磨而成嘅紫薯蓉加上鮮奶、杯面放上creamy 奶油、甜已不膩、每飲一啖、都食到薯蓉、真係唔止飲品咁簡單、仲好似食緊番薯糖水咁、顏色仲好鮮艷吸晴
Together

😋😋😋一齊開餐吧

午餐:
餐前來片麵包、脆軟、塗點牛油、最夾、簡單就是原味道👏🏻
紫薯🍠穌奶特飲$38、紫薯打磨而成嘅紫薯蓉加上鮮奶、杯面放上creamy 奶油、甜已不膩、每飲一啖、都食到薯蓉、真係唔止飲品咁簡單、仲好似食緊番薯糖水咁、顏色仲好鮮艷吸晴、賣相出位👍🏻👍🏻
冷香甘檸草本菜$48、簡單本茶加甘草、檸檬、清香嘅茶帶少許甘甜味道、好特別😜
#粉嶺#西餐廳#歐陸風味#
Together
粉嶺新運路33號粉嶺中心地下159至160號舖
港鐵粉嶺站A1出口、步行約6分鐘
香煎鱸魚意粉
夏威夷吞拿魚牛油梨蓋飯
冷香金檸草本茶
2022-10-16
3 分鐘 (堂食)
香煎鱸魚意粉
夏威夷吞拿魚牛油梨蓋飯
冷香金檸草本茶
呢間食過幾次,隔左一段時間,今次返黎再試下,點知食既係一肚氣3個人叫左燒魷魚圈,菠菜煙三文魚意粉,燒排骨,青檸雞肉意大利飯燒魷魚圈 & 菠菜煙三文魚意粉:味道可以燒排骨一遞上枱見到外表就知無點燒過,一食無味,我覺得燒味店啲叉燒好食過佢好多!青檸雞肉意大利飯:全日最難食之最🤢朋友一擺入口即吐出黎,話唔識欣賞,我仲以後係佢地食唔慣啲酸野,點知一食☠️ 嘩咩料呀!酸到咁既,完全吞唔落口,唔怪得2個朋友都吐返出黎🤮我地諗係咪廚師錯手落左成枝青檸汁係飯度,所以同經理反映下,點知佢既回覆😓經理:佢個味係咁,之前仲酸啲呀,依家已經無咁酸我地:下,之前仲酸啲,但依家都酸到吞唔落肚喎經理:個味係咁,唔好意思呀,我同廚房反映下(完全係無諗過同我地轉其他野食)我地:酸到咁,我以為啲飯變壞左添呀最後我地將各自碟上既飯倒返落去🙄埋單,侍應遞上3張$50 coupon,話滿$500減$50,唔知佢係用黎補償我地對個飯既不滿 定係 今期佢地做緊推廣吸引人黎食既宣傳,我只知我拎左之後擺返係枱就走人了!一間餐廳既態度,味道都令人咁唔滿意,你覺得我仲會返轉頭食?你地廚師既味蕾我真係有所質疑,加上你地堅持食物味道無問題,我地

燒魷魚圈 & 菠菜煙三文魚意粉:味道可以
燒排骨
一遞上枱見到外表就知無點燒過,一食
無味,我覺得燒味店啲叉燒好食過佢好多!
青檸雞肉意大利飯:全日最難食之最
🤢

經理:佢個味係咁,之前仲酸啲呀,依家已經無咁酸
我地:下,之前仲酸啲,但依家都酸到吞唔落肚喎
我地:酸到咁,我以為啲飯變壞左添呀
最後我地將各自碟上既飯倒返落去🙄

一間餐廳既態度,味道都令人咁唔滿意,你覺得我仲會返轉頭食?你地廚師既味蕾我真係有所質疑,加上你地堅持食物味道無問題,我地真係唔識欣賞!!
2022-10-15
午餐
2022-10-12 220 瀏覽
環境優雅,座位寬闊,食物質素又唔錯😆----------精選二人晚餐 $488紫薯濃湯第一次見人哋用紫蕃薯做濃湯,顏色靚之餘,又有天然既甜味🍠 小食拼盤入面有炸魷魚圈、炸洋蔥圈、炸水牛芝士、牛肉串,炸物穩定既好,牛肉串既牛肉juicy又唔韌,帶啲香草味😌最鍾意佢除左茄汁,仲有埋黑松露醬😋 吞拿魚牛油果他他牛油果既熟成度剛好,好creamy🥑配埋鹹鹹地吞拿魚😍 阿根廷紅蝦龍蝦汁手工扁麵阿根廷紅蝦好夠大隻,竟然有5隻🦐龍蝦汁龍蝦味好濃郁,少少掛麵🦞 美國豬鞍架豬鞍架大塊又厚,配左薯條同焗蒜頭🧄
環境優雅,座位寬闊,食物質素又唔錯😆
----------
精選二人晚餐 $488
紫薯濃湯
第一次見人哋用紫蕃薯做濃湯,顏色靚之餘,又有天然既甜味🍠

吞拿魚牛油果他他
牛油果既熟成度剛好,好creamy🥑配埋鹹鹹地吞拿魚😍

美國豬鞍架
豬鞍架大塊又厚,配左薯條同焗蒜頭🧄
美國豬鞍架
洛神花茶
洛神花茶
2022-10-12 82 瀏覽
呢間餐廳一入門就覺得好靚有feel🥰平日夜晚都座無虛席!食飯期間響佐幾次生日歌幫手慶生😂😂好有氣氛呢!睇黎好多人揀係度慶生!同朋友嗌佐二人餐,有兩set個揀,感覺價錢都比較適宜~揀佐488呢個set是日餐湯係蘑菇湯,真係第一次飲到啖啖蘑菇碎既湯😳😳好足料,飲完感覺個肚好warm👍🏻前菜揀左小食拼盤~每一樣好好好味🥰炸魷魚圈同洋蔥都好脆,有甜味,炸水牛芝士有鹹香,牛肉串夠嫩~小食揀佐吞拿魚牛油果他他,呢個顏值不得了好似一個小蛋糕咁🤡味道都唔錯吞拿魚同牛油果呢個組合非常之夾,好快就同朋友食嗮主食揀左阿根廷紅蝦龍蝦汁手工扁麵🦞紅蝦都幾大隻,製成半生熟既感覺更可食出鮮味~好考火候噶👍喜歡食鮮味就要試試😳扁麵份量都好足!紐西蘭法式羊架,依然份量十足🤡👍揀佐五成火候啱啱好~三款汁揀佐黑椒汁,唔會好重羊羶味,有淡淡香味,不肥不膩,連底下既薯條都索嗮d味🤡薯條可以再俾多d就好!嘢飲嗌佐朱古力同紫薯特飲,朱古力係帶點苦唔會太甜😍紫薯都好重紫薯味!同埋兩杯都好靚😍總括而言呢間餐廳都選擇多多~坐得又舒服,可以試試~

總括而言呢間餐廳都選擇多多~坐得又舒服,可以試試~
2022-10-11
2022-10-12 67 瀏覽
好間唔中會經過呢間餐廳(星期六日中午),我都入唔到去食……因為一多人排隊我就唔想等今日約個朋友食飯,諗起呢度,又搏下閒日冇咁多人,正確選擇!午餐牛肉漢堡:味道係可接受之內,有幾個炸洋蔥圈多左另一種口感,滿意既!薯條仲熱辣辣唔錯。午餐燒春雞:燒得有少少乾身,味道就唔會太咸,side dish似粉團丸子既質感,飽肚一流,如果有睇其他食評既我估都係試手工意粉會穩陣d。普普通通沒有驚喜!略嚴忌廉芝士醬太少,可能因為燒得比較乾身所以需要多d汁先好食。吞拿魚牛油果他他:份量足,牛油果口感柔軟/吞拿魚粒亦不錯,輕輕既調味,食完唔會覺得好漏;個人感覺,如果唔係太大食既或者好鐘意食牛油果試一次就ok(因為食完都少少飽),佢係處理上又未做到個質感非常綿滑,調味亦唔算好特出。我比較腌尖……是日餐湯:反而最驚喜係個什菌忌廉湯,什菌打得唔蓉,保留小粒既質感,忌廉份量唔係好多冇蓋過什菌既原味,調味亦都係足夠,食落口滿滿既菌香,好滿足!凍咖啡/熱齋啡亦都唔錯,總括黎講都唔錯;餐廳環境,坐位既舒適度都係粉嶺中心入面最好既一間,下次可以試下其他出品。

今日約個朋友食飯,諗起呢度,又搏下閒日冇咁多人,正確選擇!

午餐牛肉漢堡:

午餐燒春雞:

吞拿魚牛油果他他:

是日餐湯:

2022-10-11
午餐
2022-10-05 76 瀏覽
見人話好就下午過左去食. 叫左個卡邦尼意粉佢會先比一個包你 , 不過就好鞋. 唔好食 , 個紅茶都係麻麻地,不過食好濃味既野可以清下喉嚨個意粉我就覺得非常好,重芝士味而且麵質唔錯.唔會成PAT野咁.會FEEL到麵既質感.而且都有蒜頭調味咁.唔會得芝士味咁單薄 . 煙肉都唔差. 總括黎講我是滿意的. 價錢黎講算貴.不過值得食既, 有D錢既話建議去試一次. 新界黎講而D質素算係少有了.下午有野做經過粉嶺既話值得過去試下 .
見人話好就下午過左去食. 叫左個卡邦尼意粉

下午有野做經過粉嶺既話值得過去試下 .
題外話/補充資料: 我回頭食過其他MENU既野不過我都係覺得卡邦尼意粉最好.
2022-08-17
  • 卡邦尼意粉
2022-09-28 141 瀏覽
呢間together已經成為我同老婆嘅飯堂,每個星期都至少嚟食一齊,原因無它,啲嘢好食,環境舒適我哋叫咗精選二人餐,職員好快就送上熱乎乎嘅餐包同餐湯,今日嘅餐湯係粟米忌廉湯,真係有好多栗米蓉,夠曬真材實料。意式海鮮沙律材料豐富,有魷魚、煙三文魚、輕煎吞拿魚同番茄水牛芝士等,好睇又好食魷魚仔好爽口,咬落去重會爆汁;吞拿魚煎得啱啱好,外層香口,入面啲肉又軟又嫩。吞拿魚牛油果他他次次嚟都會點呢個靚靚他他,牛油果口感綿密,配埋啲新鮮吞拿魚粒粒,再點少少黑醋,清新開胃又健康。香煎海鱸配意大利香草醬海鱸煎得好好,魚皮香脆,魚肉嫩滑juicy,魚油香味突出,簡簡單單點少少香草醬已經好好食;伴碟嘅菠菜份量大方,用蒜蓉炒過,都幾惹味。阿根廷紅蝦龍蝦汁手工扁麵有五大隻紅蝦,啖啖肉,厚肉鮮甜;手工扁麵硬度適中,口感紮實而有彈性,每一條都掛滿濃濃嘅龍蝦汁三層朱古力蛋糕今日嘅是日甜品係三層朱古力蛋糕,質感厚實幼滑,朱古力味濃得嚟唔會過甜,重有一層朱古力脆脆,再飽都一定要叫點!紅柚梳打特飲酸酸甜甜,幾refreshing
意式海鮮沙律
三層朱古力蛋糕
紅柚梳打特飲
酸酸甜甜,幾refreshing
2022-09-20 157 瀏覽
3個人 , 叫左一個晚餐Set $378 再加 一客羊架 $198蘑菇湯足料, 啖啖都有菇碎但味道太單調麵包新鮮 , 不過不失 小食拼盤唔錯 , 炸得唔會太油 , 夠脆亦夠熱 , 芝士記得盡快食 , 否則凍左就冇拉絲效果炸雞凱撒沙津唔得 , 特別係炸雞 , 雖然即炸夠熱 , 但雞胸嚡口 , 而且冇味道 黑松露手工意粉 , 意粉個人覺得比較乾 , 唔係我口味 , 但只屬個人口味 , 或者其他人會鍾意 美國燒排骨份量大 , 粗略數都有十條骨或以上 , BBQ醬唔會過甜 , 肉質亦唔會過淋 , 有咬口但唔痴牙羊架失色 , 一份有3件 , 但冇肉味亦唔夠膻  侍應會留意自動加水 , 服務不錯
蘑菇湯足料, 啖啖都有菇碎但味道太單調
麵包新鮮 , 不過不失
羊架失色 , 一份有3件 , 但冇肉味亦唔夠膻
侍應會留意自動加水 , 服務不錯
2022-09-20 156 瀏覽
行過路過千祁唔好錯過!今日同老公去粉嶺中心探個朋友,驚見一間西餐廳Togather,我比佢個門面吸引到,因為舖頭裝修好靚和感覺高檔!尤其是門口棵大樹,真係一個好正的打咭位! 入到餐廳,感覺餐廳都寬敞, 座位與座位之間空間感充足, 餐廳佈置簡單但舒服,不錯!👍👍食物方便,打開餐牌價錢合理,選擇又多!我同老公叫左個$488的2人餐,分別有松露蘑菇湯,頭盤揀了牛油果吞拿魚他他和小食拼盤(內有炸魷魚圈牛肉串和芝士條),主菜為紅蝦手打意大利寬麵及羊架!松露蘑菇湯: 松露味香氣十足, 配上新鮮粒粒的蘑菇菌,好香好味!👍👍牛油果他他: 味道清新,牛油果好滑,廚師 聽拿魚絕不欺場,每啖都能吃到吞拿魚!牛油果和吞拿魚配合恰到好處!😋😋小食拼盤(內有炸魷魚圈牛肉串和芝士條): 芝士條和魷魚圈都是炸物,但感覺並不油膩 而且魷魚很嫩滑!芝士條都好食! 用來送啤酒一流😍😍紅蝦手打意大利寬條麵 : 侍應生寬條麵放上枱時已經聞到陣陣的蝦香味,紅蝦煎得恰到好處,夠鮮甜。 手打意大利寬條麵韌勁十足,好食!❤️❤️羊架: 我們叫了medium的熟度,羊架沒有很強烈的騷味,好soft!就連配菜都好新鮮! 而且2人餐都有3件

羊架: 我們叫了medium的熟度,羊架沒有很強烈的騷味,好soft!就連配菜都好新鮮! 而且2人餐都有3件扒真係好超值!👍👍

飲品:我老公叫了杯大杯 Hoegaarden,而我當然要試下 服務員介紹餐廳招牌特飲《紅西柚梳打》,呢杯嘢不得了, 除了賣相靚外,味道好清新,柚味濃郁,不太甜!正!😍😋👍

食左咁多好嘢,最後一定有個不能少的甜品才算滿足,今日是日甜品《三層朱古力蛋糕》,味道和賣相都很不錯, 口感creamy,不太甜!不錯!🍰🍰🍰

其實他們的二人餐份量非常足夠, 如果三位女士去聚一聚的話,應該可以夠食了!

總括來說食物品質不錯,價錢貼地!有下次,會再幫襯!😊😊

2022-09-19
2022-09-15 122 瀏覽
朋友生日就去屋企附近一間環境優美嘅餐廳慶祝內裏嘅裝潢有少許奢華風,但價錢絕對合理,而且有個優惠嘅二人餐薯仔濃湯、餐包~濃湯當中配有香炸過嘅煙肉,味道非常突出,配上自家製嘅餐包,別有一番風味小食拼盤~最鍾意就係多款式、少份量,可以食多啲唔同元化同口味嘅嘢,當中最欣賞係炸魷魚圈,外脆內爽,yummy鵝肝吐司~鵝肝既口感真係無可取代,兩面煎香,入口即化,配上香脆吐司,口感豐厚多層次,份量恰到好處😌美國豬鞍架~份量非常大,經過香煎過後,帶有微微焦香,配上伴碟嘅燒汁,有畫龍點睛之感👍🏻阿根廷紅蝦龍蝦汁手工扁麵~紅蝦非常鮮味及肥美,由於佢係刺身級別,所以都冇全熟地呈現,別有一番風味,手工扁面每條都平均地沾上龍蝦汁,口味非常到位,而且口感一流👍🏻榛子蛋糕、朱古力蛋糕~賣相已經非常討好,充滿少女味嘅食用花,功不可沒,蛋糕嘅底層有nuts口感豐富,整體唔會太甜,而味道突出👍🏻
朋友生日就去屋企附近一間環境優美嘅餐廳慶祝

2022-09-14 93 瀏覽
係附近搵錯好耐西餐廳都冇咩好選擇咁岩行過見到呢間西餐廳 又幾靚同幾有feel就同朋友入左去食晚飯我地就嗌左二人餐 但都係飽到食唔曬呢個湯份量都算多 飲曬 又食埋個餐包 都飽飽地🫢佢係蘑菇湯黎 都幾香 不過就係唔太熱小食拼盤 洋蔥圈 芝士手指餅 牛肉味道不過不失 但都係夠熱呢個意大利飯係令我最驚喜的真係好正 帶子 蟹膏 蟹籽都好足料蟹膏撈埋飯 真係正 諗起都流口水最尾到呢個牛仔骨 好大份有成兩排咁多真係好飽全部野都算份量多 但係唯一不足就係食物都偏常溫 冇熱度..
係附近搵錯好耐西餐廳都冇咩好選擇

蟹膏撈埋飯 真係正 諗起都流口水

最尾到呢個牛仔骨 好大份
有成兩排咁多

真係好飽
全部野都算份量多 但係唯一不足就係食物都偏常溫 冇熱度..

2022-09-08 1093 瀏覽
27.08.2022 星期六 晚本來想在上水附近食好西,怎料找來找去都沒有對胃口的地方;後來經朋友提議,試試粉嶺,竟然找到這間位於粉嶺中心的「Together」。到粉嶺中心,大多食肆都是連鎖店式經營,惟獨是這一間與別不同,在粉嶺中心的中央,遠處已見透明玻璃門上掛上又大又奪目的店舖名字。一進門除了看見華麗的裝修、光芒四射的大燈、一幅幅美食的壁畫之外,最吸晴的必定是近門的一棵掛上燈泡的大樹,替整間餐廳增色不少,最佳打卡之處。首要推介這處的二人餐,分別是$378、$488兩款,已包前菜、主菜,加$38有甜品、加$10檸水/茶,或半價House wine,既豐富美味又抵食。南瓜湯我叫了主菜,已包餐湯和包;不要以為只是餐湯,但只要用上漂亮的碟子,加上精心烹調,已變成可口的美食。海鮮沙律(輕煎剌身吞拿魚,鱿魚仔,煙三文魚)$98新鮮的沙律菜配上吞拿魚,鱿魚仔,煙三文魚實在非常精緻美味,除了魷魚仔有少許腥味之外,其他十分鮮甜,推介。香煎海鱸配意大利香草醬$168鮮甜的鱸魚下有菠菜,伴碟還有番茄、焗蒜頭,這是健康美味之選,我個人很喜歡之選。藍天乳酸梳打$58原本想叫漂亮的紫薯鮮奶特飲,怎料叫錯了這個梳
27.08.2022 星期六 晚

海鮮沙律(輕煎剌身吞拿魚,鱿魚仔,煙三文魚)$98
海鮮沙律(輕煎剌身吞拿魚,鱿魚仔,煙三文魚)

香煎海鱸配意大利香草醬$168

藍天乳酸梳打$58
原本想叫漂亮的紫薯鮮奶特飲,怎料叫錯了這個梳打😂,酸酸地送餐也不錯。

藍天乳酸梳打

也想讚讚這裡的職員,當問起主食的配菜時,能夠如數家珍清楚介紹,不要小覷這些細節,真的不是間間能夠做到;而且有個女職員不厭其煩替我拍了很多照片,技術還要不錯呢!

在一個普通大型住宅商場竟然有一處如此精美的餐廳,無論環境、食物水準和服務質素都令人稱心滿意,真難得,有途經粉嶺的你值得試試!
2022-08-27
南瓜湯
海鮮沙律(輕煎剌身吞拿魚,鱿魚仔,煙三文魚)
藍天乳酸梳打